افزایش سرمایه در بورس | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
در آموزشهای قبلی مجله فرادرس، مطالبی با عنوان «آموزش بورس رایگان | گام به گام برای همه | به زبان ساده» و «بورس چیست — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان بورس)» را ارائه کردیم و در آنها، با بازار بورس، فرابورس و بازار پایه و موضوعاتی مانند تابلوخوانی، نوسانگیری و تحلیل فاندامنتال در بورس آشنا شدیم. در این آموزش، به زبانی ساده با افزایش سرمایه در بورس آشنا میشویم و انواع آن را معرفی خواهیم کرد.
فیلم آموزش رایگان افزایش سرمایه در بورس
برای پخش و مشاهده ویدئو روی دکمه پلی یا تصویر بالا کلیک کنید.
افزایش سرمایه و انواع آن
افزایش سرمایه یکی از راههای تأمین مالی شرکتها است. شرکتها برای توسعه فعالیتهای خود و تداوم قدرت رقابت و افزایش نقشآفرینی در بازار، اقدام به افزایش سرمایه میکنند. در قانون تجارت ایران، شرکت به ازای هر سهم باید ۱۰۰۰ ریال پشتوانه مالی داشته باشد.
طبیعتاً با افزایش تعداد سهام، میزان پشتوانه مالی هم باید افزایش پیدا کند. در حالت کلی، شرکتها از سه راه برای افزایش سرمایه استفاده میکنند:
- شرکتها از محل سود انباشته یا تجدید ارزیابی داراییهای که دارند به ازای هر سهم ۱۰۰۰ ریال را به عنوان پشتوانه به شرکت اضافه میکنند. سهام این نوع افزایش سرمایه به سهام جایزه معروف است. یعنی نیازی نیست سهامدار برای افزایش سرمایه کار خاصی انجام دهد. بعد از این افزایش سرمایه، تعداد سهام سهامداران افزایش مییابد و طبیعتاً قیمت هر سهم کاهش پیدا میکند.
- گاهی خود شرکت نمیتواند از محل سود یا دارایی افزایش سرمایه دهد و از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده (مطالباتی که سهامداران به هر نحوی از شرکت دارند) سهامداران سرمایه خود را افزایش میدهد. به سهام این نوع افزایش سرمایه حق تقدم میگویند.
- گاهی شرکت سهام خود را با پذیرهنویسی و به مبلغی بیش از قیمت اسمی میفروشد و اختلاف ناشی از قیمت فروش و قیمت اسمی را به حساب اندوخته منتقل میکند و یا در ازای آن، سهام جدید به سهامداران قبلی میدهد. به این روش افزایش سرمایه، صرف سهام میگویند.
افزایش سرمایه و سهام جایزه
در افزایش سرمایه از محل سود انباشته یا تجدید ارزیابی داراییها، خود شرکت از منابعی که در اختیار دارد، ۱۰۰۰ ریال به ازای هر سهم جدید پرداخت میکند. مثلاً در مواقعی شرکت سود انباشه خوبی دارد یا از راه تجدید ارزیابی داراییها به افزایش سرمایه خود اقدام کرده و منابع جدید مورد نیاز را تأمین مالی میکند.
در نتیجه، در این حالت نقدینگی جدیدی وارد شرکت نمیشود، زیرا سهامداران برای سهام جدید وجهی پرداخت نمیکنند. سهامی که به این روش به سهامدار تعلق میگیرد، «سهام جایزه» نام دارد. در این روش، درصد مالکیت سهامدار در شرکت تغییر نمیکند. در واقع، با همان نسبت که سرمایه شرکت افزایش پیدا میکند، تعداد سهام سهامداران نیز زیاد میشود. همزمان با زیاد شدن تعداد سهام، قیمت آن کاهش مییابد و در حقیقت حاصلضرب قیمت و تعداد سهام در قبل و بعد از افزایش سرمایه از نظر تئوری مساوی است.
برای مثال، فرض کنید شرکتی داریم که قیمت هر سهم آن ۲۰۰ تومان است و میخواهد ۱۰۰ درصد افزایش سرمایه از نوع سهام جایزه بدهد. وقتی شما ۱۰ هزار سهم از سهام این شرکت را داشته باشید، تعداد سهام شما به ۲۰ هزار افزایش مییابد. برای کل سهامدارها همین اتفاق میافتد و به همین دلیل درصد سهام شما از شرکت تغییری نکرده است. از نظر بنیادین و بازاری معمولاً تقاضا برای سهام شرکتی که افزایش سرمایه از این نوع دارد زیاد میشود و قیمت آن افزایش پیدا میکند.
بسیاری از داراییها و تجهیزاتی که در گزارشهای شرکتها موجود است، مربوط به سالها پیش بوده و تجدید ارزیابی نشده و با توجه به دلایلی چون تورم افزایش یافته است. شرکت اگر بخواهد این تجدید ارزیابی را انجام دهد، از آنجا که عملاً درآمدی کسب کرده و داراییاش افزایش پیدا کرده، باید مالیات آن را پرداخت کند. به همین دلیل بعضی شرکتها این تجدید ارزیابی را اعمال نمیکنند. اما در سالهای اخیر برای حمایت از شرکتها معافیت مالیاتی برای این تجدید ارزیابی در دستور کار قرار دارد و کمک بسیاری به شرکتها میکند. با تجدید ارزیابی داراییها، ارزش آنها در ترازنامه بهروز میشود. از آنجا که در معادله حسابداری در ترازنامه باید برقرار باشد و بدهیها نیز تغییری نکرده است، سرمایه شرکت باید زیاد شود تا معادله برقرار بماند. البته پولی وارد شرکت نمیشود و یک عملیات حسابداری در صورت مالی شرکت رخ میدهد.
افزایش سرمایه و حق تقدم
در مواقعی که شرکت سود انباشه مناسبی نداشته باشد یا بخواهد منابع مالی جدیدی به شرکت وارد کند، از محل آورده نقدی سهامداران به افزایش سرمایه اقدام میکند. «حق تقدم» مربوط به افزایش سرمایهای است که سهامداران باید پول افزایش سرمایه را پرداخت کنند. حق تقدم همانگونه که از نامش پیداست، یعنی حق تقدم با سهامداران قبلی است که ۱۰۰۰ ریال را پرداخت کنند و مالک سهام جدید شوند. اما اگر تمایلی به این کار نداشته باشند، راهکارهایی نیز وجود خواهد داشت.
از نظر بنیادین و فاندامنتال و نگاه بلندمدت، شرکتی که این نوع افزایش سرمایه را در دستور کار خود دارد، اتفاق خوبی برایش رخ خواهد داد. شاید از دید کوتاهمدت سهامداران تمایلی به پرداخت ۱۰۰۰ ریال نداشته باشند و از طرفی تبدیل حق تقدم به سهم فرایند زمانبری است و به این دلیل نخواهند در افزایش سرمایه شرکت کنند. اما باید این نکته را در نظر گرفت که به ازای هر سهم جدیدی که ثبت میشود، عملاً ۱۰۰۰ ریال نقدینگی وارد شرکت میشود و در نگاه بلندمدت اوضاع شرکت مساعدتر خواهد شد.
از آنجا که افزایش سرمایه با این روش نیازمند تأمین مالی از سوی سهامداران کنونی است، شرکت حق استفاده و حضور در آن را ابتدا به سهامداران خود میدهد. بدین صورت که اوراقی با عنوان حق تقدم سهام در اختیار آنان قرار میدهد. اگر سهامی را داشته باشید که افزایش سرمایه از نوع حق تقدم داشته باشد، بعد از مدتی، همان نماد با افزوده شدن حرف ح به آن در پرتفوی شما قرار میگیرد.
فرض کنید قیمت سهام شرکتی ۲۰۰ تومان است و میخواهد ۱۰۰ درصد افزایش سرمایه از نوع حق تقدم انجام دهد. یعنی به ازای هر سهم، ۱۰۰ تومان به حساب شرکت واریز میشود. مجموع قیمت پایانی سهم قبل از افزایش سرمایه و آورده سهامداران تقسیم بر 1 + x برابر با قیمت پس از افزایش سرمایه است که در آن، x درصد افزایش سرمایه تقسیم بر ۱۰۰ است.
عمدتاً قیمت حق تقدم قیمت کمتری از خود سهم دارد و در بازه چند ماهه افزایش سرمایه رخ میدهد. در این افزایش سرمایه، تعداد سهم تغییری نمیکند و معادل آن حق تقدم به سهامدار تعلق میگیرد. در ادامه بیان میکنیم که چه کارهایی میتوان برای حق تقدم انجام داد. در کل، این نوع افزایش سرمایه برای افرادی که برای بلندمدت سرمایهگذاری میکنند جذاب است.
سهامدار برای استفاده از حق تقدم میتواند چند کار را انجام دهد:
۱. اولین گزینهای که میتوانیم انجام دهیم، پرداخت مبلغ اسمی سهم است. در این روش، به ازای هر سهم باید مبلغی را در یک بازه زمانی دو ماهه به شرکت پرداخت کنیم. این مبلغ معمولاً ۱۰۰۰ ریال است. پس از طی مراحل افزایش سرمایه، حق تقدم به سهم عادی تبدل میشود. مثلاً اگر ۱۰ هزار سهم از شرکتی را داشتهاید که ۱۰۰ درصد افزایش سرمایه از نوع حق تقدم داشته، ۱۰ هزار حق تقدم سهم نیز خواهید داشت. میتوانید به ازای آن به شرکت پول پرداخت کنید و سهمها نیز به شما تعلق میگیرند.
۲. دومین کاری که میتوان انجام داد، فروش حق تقدم است. اگر کسی تمایل به استفاده از حق تقدم نداشته باشد، میتواند در بازه دو ماهه مذکور حق تقدمهای خود را به سایر سرمایهگذاران بفروشد. این حق تقدمها مانند سایر سهمهای عادی در بورس قابل معامله هستند. مثلاً حق تقدم نماد کاوه با عنوان کاوهح معامله میشود. از نظر تئوری قیمت حق تقدم از قیمت روز سهم اصلی در بازار کمتر (به اندازه آورده ۱۰۰ تومانی) است.
۳. اگر سهامدار به هر دلیلی مبلغ اسمی را پرداخت نکرده و حق تقدم را نفروشد، شرکت بعد از اتمام مهلت پذیرهنویسی حق تقدم سهام، آن را از طریق بورس به فروش میرساند و مبلغ حاصل را بعد از کسر کارمزدها به حساب سهامدار واریز میکند.
فیلم آموزش مقدماتی ورود به بازار بورس و نکات کاربردی
برای آشنایی بیشتر با بورس و مفاهیم مربوط به آن و پاسخ به این سؤال که بورس چیست و چگونه میتوان در آن سرمایهگذاری کرد، میتوانید به فیلم آموزش مقدماتی ورود به بازار بورس و نکات کاربردی مراجعه کنید. در این آموزشِ ۳ ساعت و ۲۸ دقیقهای، تمام امور اجرایی برای فعالیت در بورس و انجام معاملات سهام، شاملِ دریافت کد بورسی، کار با سامانه معاملاتی آنلاین، شناسایی موقعیتهای موجود در بورس، شرکت در عرضه اولیهها، دریافت سود نقدی سالیانه شرکتها و مشارکت در افزایش سرمایهها بیان شده است.
برای مشاهده فیلم آموزش مقدماتی ورود به بازار بورس و نکات کاربردی + اینجا کلیک کنید.
سخن پایانی
در این مطلب، سعی کردیم تا به مهمترین پرسشهایی که پیرامون مفهوم افزایش سرمایه وجود دارند، پاسخ دهیم. همچنین انواع افزایش سرمایه را مرور کردیم. اکنون از شما دعوت به عمل میآوریم تا از طریق بخش نظرات دیدگاههای خود را در این رابطه با ما در میان بگذارید؛ پرسشهایی که فکر میکنید هنوز بیپاسخ ماندهاند را مطرح کنید، یا اگر سخنی دارید که تصور میکنید به غنای این مطلب خواهد افزود، آن را حتماً با سایر مخاطبین به اشتراک بگذارید.
مطلبی که در بالا مطالعه کردید بخشی از مجموعه مطالب «آموزش بورس رایگان به زبان ساده» است. در ادامه، میتوانید فهرست این مطالب را ببینید:
- بورس چیست — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان بورس)
- آموزش بورس رایگان — از شروع تا کسب درآمد | به زبان ساده
- بازار سرمایه چیست ؟ | تعریف، ویژگی ها، قوانین و انواع بازار سرمایه — به زبان ساده
- شرکت سهامی خاص چیست ؟ — قوانین، ساختار، مزایا و معایب — به زبان ساده
- شرکت سهامی عام چیست ؟ | قوانین، ساختار، مزایا و معایب — به زبان ساده
- بورس انرژی چیست ؟ | به زبان ساده — راهنمای کامل و رایگان
- بورس کالا چیست ؟ – از صفر تا صد + فیلم آموزشی رایگان
- فرابورس چیست ؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- بازار پایه چیست؟ | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- تفاوت بورس و فرابورس چیست؟ | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- فارکس چیست؟ – آشنایی کامل به زبان ساده آپدیت ۱۴۰۳
- بورس نزدک (NASDAQ) چیست ؟ | آنچه باید بدانید به زبان ساده
- اوراق بهادار چیست؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- سهام چیست و سهامدار کیست؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- بازار سهام و آشنایی با پنج شاخص مهم آن
- چگونه تریدر شویم ؟ – از صفر تا صد مسیر یادگیری
- کد بورسی چیست و چگونه آن را دریافت کنیم؟ — گام به گام و تصویری
- سامانه سجام چیست؟ | راهنمای گام به گام تصویری و ساده
- آموزش تصویری ثبت نام در بورس و ورود به بازار سرمایه — راهنمای گام به گام
- ثبت نام در بورس و سامانه سجام — راهنمای گام به گام (+ فیلم آموزش رایگان)
- بهترین کارگزاری بورس | بررسی جامع کارگزاری ها
- فارابیکسو — آموزش فارابیکسو کارگزاری فارابی | گام به گام
- صندوق سرمایه گذاری چیست؟ — به زبان ساده
- انواع صندوق های سرمایه گذاری و مزایا و معایب آن ها — به زبان ساده
- ETF چیست ؟ (صندوق قابل معامله) | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- روانشناسی در بورس | راهنمای کاربردی (+ فیلم آموزش رایگان)
- خرید سهام در بورس — آموزش خرید سهام بورس — گام به گام
- ترید چیست و چگونه آن را یاد بگیریم؟ — بهترین راهنمای شروع
- شاخص بورس چیست؟ | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- عرضه اولیه چیست؟ | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- نمودار بورس و کاربردهای آن — از صفر تا صد (+ فیلم آموزش رایگان)
- کدال چیست ؟ – کاربرد، امکانات و سایر دانستنی ها – به زبان ساده
- کدال 360 چیست ؟ — آموزش جامع سایت کدال و کدال 360
- افزایش سرمایه چیست و چه تاثیری بر قیمت سهام دارد؟ — به زبان ساده
- حق تقدم سهام در بورس چیست؟ — استفاده، خرید و فروش به زبان ساده
- پرتفوی چیست ؟ | سبد سهام به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- سیگنال بورس چیست ؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- سبدگردانی چیست ، چه شرایطی دارد و چگونه انجام می شود؟ — به زبان ساده
- افزایش سرمایه در بورس | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)(همین مطلب)
- تعدیل در بورس چیست ؟ | به زبان ساده
- نقدینگی چیست ؟ — به زبان ساده
- تحلیل بنیادی چیست ؟ | به زبان ساده
- تحلیل فاندامنتال چیست؟ | به زبان ساده — از صفر تا صد
- آموزش تابلو خوانی بورس | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- نوسان گیری در بورس | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- سهام شناور چیست؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- حجم مبنا چیست | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- نسبت P/E چیست؟ — به زبان ساده
- DPS در بورس چیست ؟ | مفهوم DPS به زبان ساده
- EPS چیست ؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- ارزش خالص دارایی یا NAV چیست ؟ | به زبان ساده
- پول هوشمند در بورس چیست؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- آموزش تحلیل تکنیکال بورس رایگان (+ فیلم آموزش رایگان)
- تحلیل تکنیکال بورس ایران | راهنمای کاربردی
- امواج الیوت در تحلیل تکنیکال | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- قیمت پایانی در بورس چیست و چطور محاسبه می شود؟ — به زبان ساده
- آموزش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال بورس | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- ایچیموکو چیست ؟ — آموزش اندیکاتور ایچیموکو به زبان ساده
- الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال – آموزش تصویری از صفر تا صد
- آموزش اندیکاتور های تحلیل تکنیکال بورس | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- اندیکاتور EMA در بورس چیست ؟ — میانگین متحرک نمایی به زبان ساده
- اندیکاتور CCI چیست ؟ — به زبان ساده
- اندیکاتور ATR — آموزش به زبان ساده و گام به گام
- اندیکاتور MACD چیست ؟ — آموزش تصویری و به زبان ساده
- آموزش اندیکاتور RSI — نحوه استفاده به زبان ساده
- اندیکاتور استوکاستیک (Stochastic) — آموزش کاربردی و به زبان ساده
- بهترین اندیکاتور تشخیص روند چیست؟ — معرفی 6 اندیکاتور کاربردی
- پرایس اکشن (Price Action) چیست؟ | به زبان ساده و گام به گام
- پولبک در بورس (Pull Back) چیست ؟ — انواع و کاربرد به زبان ساده
- الگوی پرچم چیست ؟ — از صفر تا صد و به زبان ساده
- کندل شناسی — آموزش خواندن کندل و الگوی متداول کندل — تصویری و به زبان ساده
- معاملات الگوریتمی چیست؟ | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- آزمون اصول بازار سرمایه ایران — راهنمای رایگان و گام به گام
- ارزش ذاتی سهم چیست ؟ – به زبان ساده + نحوه محاسبه
- تفاوت بازار خرسی و گاوی چیست ؟ – ۱۱ فرق مهم که باید بدانید
- سفارش محدود چیست ؟ – توضیح منظور از Limit Order به زبان ساده
- Take Profit چیست ؟ – توضیح تیک پروفیت به زبان ساده
- ریسک به ریوارد چیست ؟ – توضیح به زبان ساده + مثال
- گره معاملاتی چیست ؟ – از صفر تا صد + نحوه رفع
- ۲۶ کتاب تحلیل تکنیکال که باید بخوانید – از مقدماتی تا پیشرفته
- اسیلاتور چیست و چه فرقی با اندیکاتور دارد؟ – به زبان ساده
- ترازنامه چیست ؟ – اهمیت، اقلام و کاربرد به زبان ساده
- صکوک چیست ؟ – از انواع تا تفاوت با اوراق بهادار دیگر به زبان ساده
- صف خرید و فروش در بورس چیست ؟ – به زبان ساده + زمان تشکیل
- اوراق مشارکت چیست ؟ – انواع + نحوه خرید و فروش
- اوراق بدهی چیست؟ – هر آنچه باید بدانید
- هجینگ چیست ؟ – توضیح پوشش ریسک به زبان ساده
- تسویه معاملات چیست ؟ – به زبان ساده + نحوه انجام
- حق تقدم سهام چیست؟ – در بازار بورس و به زبان ساده
- اولویت انجام معاملات در بورس چگونه است؟ + توضیح کامل و ساده
- کارگزار ناظر چیست؟ – از وظایف تا نحوه تغییر به زبان ساده
- شاخص بورس چیست؟ – توضیح به زبان ساده
- سرخطی زدن در بورس چیست؟ – به زبان ساده + انواع روش ها
- چگونه بورس را یاد بگیریم؟ – از صفر تا صد مسیر یادگیری
- انواع سهام در بورس – به زبان ساده
- قیمت اسمی سهام چیست؟ – توضیح ارزش اسمی به زبان ساده
- چگونه ترید را شروع کنیم؟ – از گام اول تا ورود به بازار + مسیر یادگیری
- کپی ترید چیست؟ – توضیح و آموزش کپی تریدینگ به زبان ساده
- اندیکاتور حجم Volume چیست؟ – در تحلیل تکنیکال به زبان ساده
- اندیکاتور مومنتوم چیست؟ – توضیح به زبان ساده
- چگونه در بورس سرمایه گذاری کنیم؟ – راهنمای شروع به زبان ساده
- اسمارت مانی چیست؟ – آنچه باید درباره پول هوشمند بدانید
سلام خیلی شیوا وگیرا ومختصر مطالب عنوان شده است
خیلی خوب بود. ممنون