بازار مالی چیست؟ – توضیح انواع بازارهای مالی به زبان ساده

۴۸۲ بازدید
آخرین به‌روزرسانی: ۲۲ اسفند ۱۴۰۲
زمان مطالعه: ۲۷ دقیقه
دانلود PDF مقاله
بازار مالی چیست؟ – توضیح انواع بازارهای مالی به زبان سادهبازار مالی چیست؟ – توضیح انواع بازارهای مالی به زبان ساده

زمانی که افراد دارایی یا سهام موردنظر خود را خرید و فروش می‌کنند، می‌بایست معاملات مربوطه را در بازار مالی خاصی انجام دهند. بنابراین بازارهای مالی این امکان را برای افراد ایجاد می‌‌کند تا بتوانند در محیطی امن دارایی موردنظر خود را در قیمت‌هایی رقابتی خریداری کنند. علاوه بر این تریدرها می‌توانند با پیش‌بینی روندهای قیمتی از نوسانات موجود در این بازارها کسب سود کنند. از سویی دیگر شرکت‌ها می‌توانند با عرضه سهام مربوطه در بازارهای مالی نسبت به تامین مالی شرکت اقدام کنند. بنابراین بازارهای مالی نقش مهمی در رونق اقتصادی جامعه دارند. در این مطلب از مجله فرادرس به این موضوع می‌پردازیم که بازار مالی چیست و انواع بازارهای مالی را توضیح می‌دهیم. برای این منظور انواع بازارهای سرمایه، مشتقات، فارکس و ارزهای دیجیتال را شرح می‌دهیم و در پایان توضیحاتی درباره نحوه تحلیل و ترید در این بازارها ارائه می‌کنیم.

فهرست مطالب این نوشته
997696

بازار مالی چیست؟

بازار مالی محلی است که در آن سهام یا دارایی‌هایی خرید و فروش می‌شوند. بازارهای مالی این امکان را برای خریداران و فروشندگان ایجاد می‌کند تا بتوانند معاملات اوراق قرضه، سهام، انواع ارزهای کشورها، کالا و ارزهای دیجیتال را انجام دهند. از سویی دیگر بازار مالی ارتباط بین سرمایه‌گذاران را با صاحبان شرکت‌ها فراهم می‌کند و باعث رونق اقتصادی می‌شود.

بازار چیست؟

بازار محلی است که خریداران و فرشندگان در آن حضور دارند و معاملات خود را انجام می‌دهند. تعریف بازار در گذر زمان با توجه به پیشرفت تکنولوژٰی تغییر کرده است. در گذشته بازار به مکانی فیزیکی گفته می‌شد که خریداران و فروشندگان در آن جمع می‌شدند و معاملات خود را انجام می‌دادند. اما امروزه با استفاده از وسایل ارتباطی انواع بازارهای مختلفی ایجاد شده است که افراد می‌توانند بدون حضور فیزیکی و از طریق پلتفرم‌های معاملاتی خرید و فروش کنند.

لپ‌تاپی گشوده که قیمت‌ها در بازار را نشان می‌دهد.-بازار مالی چیست

نقش بازار مالی در تامین سرمایه

بازار مالی نقش مهمی در تامین سرمایه برای شرکت‌ها ایفا می‌کند. بازار مالی این امکان را به شرکت‌ها می‌دهد تا بتوانند با عرضه سهام خود در بازار، منابع مالی موردنیاز خود را از طریق فروش سهام شرکت تامین کنند. در این حالت شرکت‌ها از بازار سهام استفاده می‌کنند و سهام شرکت را در این بازار عرضه می‌‌کنند.

البته بازارهای مالی دیگری نیز برای تامین مالی شرکت‌ها وجود دارد. برای مثال شرکت‌ها می‌توانند با انتشار اوراق بدهی برای تامین منابع مالی موردنیاز خود سرمایه جذب کنند. در بازار بدهی که یکی از انواع بازارهای مالی است شرکت‌ها با انتشار اوراق بدهی و فروش آن‌ها این امکان را پیدا می‌کنند تا فعالیت‌های اقتصادی خود را گسترش دهند.

نقش بازار مالی در بررسی قیمت

بازار مالی این امکان را به خریداران و فروشندگان می‌دهد تا بتوانند در بازار مربوطه دارایی یا کالای موردنظر خود را با قیمت‌های مناسبی تهیه کنند. برای این منظور با توجه به اینکه افراد زیادی به‌عنوان خریدار و فروشنده در بازارهای مالی حضور دارند، بنابراین این امکان ایجاد می‌شود تا دارایی مربوطه با قیمت‌های مناسبی در اختیار معامله‌گران قرار بگیرد.

برای مثال بورس کالا را در نظر بگیرید. در بورس کالا این امکان وجود دارد تا عرضه کنندگان بسیاری کالاهای خود را برای فروش عرضه کنند. بنابراین خریداران می‌توانند با بررسی قیمت‌های عرضه شده از کالای موردنظر بهترین قیمت را برای خرید انتخاب کنند. از سویی دیگر بازارهای مالی با توجه به ایجاد محیطی رقابتی این امکان را به معامله‌گران می‌دهند تا بتوانند با توجه به میزان عرضه و تقاضا در بازار مربوطه، قیمت مناسبی را برای انجام معاملات پیدا کنند.

اهمیت بازار مالی در رشد اقتصادی چیست؟

بازارهای مالی با هدایت منابع مالی به بخش‌هایی که نیازمند این منابع هستند، باعث رونق بخش تولید می‌شوند. برای مثال شرکت‌ها می‌توانند با انتشار اوراق مشارکت منابع لازم را برای گسترش فعالیت‌های اقتصادی فراهم کنند. بنابراین با استفاده از اوراق مشارکت این امکان به وجود می‌آید تا منابع مالی از سمت سرمایه‌گذاران به شرکت‌های اقتصادی سرازیر شود.

از سویی دیگر بازارهای مالی با فراهم آوردن بستری مناسب برای شرکت‌های مختلف، باعث می‌شوند تا شرکت‌های بورسی در محیطی سالم و شفاف با یکدیگر رقابت کنند که این موضوع باعث بهتر شدن عملکرد شرکت‌های بورسی و در نتیجه رونق اقتصادی می‌شود.

انواع بازار مالی

بازارهای مالی را با توجه به شرایط و ضوابط آن‌ها و نوع دارایی قابل‌معامله در این بازارها می‌توان به انواع مختلفی تقسیم کرد. در ادامه برخی از مهم‌ترین انواع این بازارها را شرح می‌دهیم.

  • بازار سرمایه
  • بازار سهام
  • بازار اوراق بدهی
  • بازار مشتقات
  • بازار مالی فارکس
  • بازار ارزهای دیجیتال

بازار سرمایه

بازار سرمایه یکی از زیرمجموعه‌های بازار مالی است که در آن ابزارهای معاملاتی همانند اوراق بهادار و اوراق قرضه در سررسید‌های بلندمدت و حتی بدون سررسید خرید و فروش می‌شوند. بازار سرمایه نیز از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است که در ادامه هر کدام را شرح می‌دهیم.

  • بورس اوراق بهادار
  • بازار فرابورس
  • بورس کالا
  • بورس انرژی

چگونه بازارهای مالی را بشناسیم؟

بعد از آشنایی با بازارهای مالی ممکن است این پرسش مطرح شود که کدام بازار مالی بهتر است. در جواب این پرسش به این موضوع دقت کنید که تمامی بازارهای مالی فرصت‌های مناسبی را برای سرمایه‌گذاری در اختیار افراد قرار می‌دهند. بنابراین تمامی بازارهای مالی درصورتی که به‌خوبی تحلیل شوند می‌توانند سودهای قابل‌توجهی را به سرمایه‌گذاران بدهند.

نکته مهمی که در این مورد می‌بایست به آن توجه شود، کسب مهارت و تجربه در تحلیل بازارها با توجه به میزان علاقه‌مندی به بازار مربوطه است. بنابراین در ابتدا افراد می‌بایست با نحوه کارکرد انواع بازارهای مالی آشنا شوند تا بتوانند بازار مورد علاقه خود را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کنند. گام بعدی برای کسب سود از بازار مربوطه افزایش اطلاعات از بازار مربوطه و بالا بردن قدرت تحلیل در بازار موردنظر است.

تصویری از صفحه آموزش بورس و تحلیل تکنیکال در فرادرس
برای مشاهده صفحه موردنظر بر روی تصویر کلیک کنید.

برای این منظور برای آشنایی با انواع بازارهای مالی از قبیل بورس، بازار طلا و نحوه تحلیل این بازارها ویدیوهای آموزشی متنوعی در فرادرس تهیه شده است که برخی از آن‌ها در فهرست زیر پیشنهاد می‌شود.

برای دسترسی به کلیه آموزش‌های مربوط به بازارهای مالی، بورس و ارزهای دیجیتال می‌توانید از لینک‌های زیر استفاده کنید.

بورس اوراق بهادار

بورس اوراق بهادار بازاری است که در آن انواع اوراق بهادار از قبیل اوراق بدهی، اوراق مشتقه و غیره معامله می‌شود. اوراق بهادار همان‌طور که از نام آن می‌‌توان متوجه شد سندی محسوب می‌شود که دارای ارزش مالی است.

بورس اوراق بهادار یکی از انواع بازار سرمایه است که این امکان را به افراد می‌دهد تا بتوانند با سرمایه‌های اندک نیز در محیطی قانون‌مند و با ریسک کم معامله کنند. بورس اوراق بهادار با شفاف‌سازی اطلاعات و قیمت‌ها این امکان را به افراد می‌دهد تا بتوانند اطلاعات مالی شرکت‌ها را بررسی کنند و در آن‌ها سرمایه‌گذاری کنند. از سویی دیگر بورس اوراق بهادار بستری قانونی را برای تامین مالی شرکت‌های بورسی فراهم می‌کند.

بازار فرابورس

برخی از شرکت‌ها که شرایط ورود به بورس را ندارند، می‌توانند با داشتن برخی ویژگی‌ها وارد فرابورس شوند. در فرابورس نیز سهام شرکت‌ها همانند بورس معامله می‌شود. بازار فرابورس نیز همانند بازار بورس نقش مهمی در تامین مالی شرکت‌های اقتصادی دارد. در فرابورس نیز تمامی معاملات به‌صورت شفاف انجام می‌شوند و اطلاعات مربوطه در اختیار افراد قرار می‌گیرد.

بورس کالا

بورس کالا یکی دیگر از انواع بازارهای سرمایه است که در آن کالا معامله می‌شود. در بورس کالا معمولا مواد اولیه و خام موردنیاز شرکت‌های تولیدی عرضه می‌شود. بورس کالا به‌منظور رفع مشکلات موجود در بازارهای سنتی و برای ایجاد بستری مناسب برای قیمت‌گذاری کالاهای عرضه‌شده راه‌اندازی شده است که با ایجاد سیستمی نظارتی باعث حسن انجام معاملات در این بازار می‌شود.

بورس انرژی

مطلبی که در بالا مطالعه کردید بخشی از مجموعه مطالب «آموزش بورس رایگان به زبان ساده» است. در ادامه، می‌توانید فهرست این مطالب را ببینید:

سلب مسئولیت مطالب اقتصاد: این مطلب صرفاً‌ با هدف افزایش آگاهی عمومی در حوزه اقتصاد نوشته شده است. برای سرمایه‌گذاری،‌ تجارت و آگاهی دقیق از قوانین مربوط به آن‌ها، لازم است حتماً از دانش و مشاوره افراد متخصص کمک گرفته شود. دقت داشته باشید که قوانین بازار سرمایه و قوانین تجاری و اقتصادی کشور، همواره در حال تغییر هستند و بر همین اساس، ممکن است برخی موارد ذکر شده در این مطلب، دیگر صحت نداشته باشند. مسئولیت هر گونه بهره‌برداری از این نوشتار با هدف سرمایه‌گذاری، تجارت، کسب درآمد و غیره، بر عهده خود افراد بوده و مجله فرادرس هیچ مسئولیتی در این رابطه ندارد. برای اطلاعات بیشتر + اینجا کلیک کنید.
بر اساس رای ۰ نفر
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
منابع:
CFIInvestopediaFin SchoolZelleducationEuropean Finance Association
نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *