کیف پول دیجیتال چیست و کدام کیف پول ارز دیجیتال بهتر است؟
استفاده از ارزهای دیجیتال روز به روز در حال گسترش است و افراد از سراسر دنیا به دنبال آشنایی و درک نحوه فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال هستند. یکی از تفاوتهای اساسی رمزارزها با پولهای فیات معمولی در نحوه نگهداری و دسترسی به آنها است. پول فیات معمولا به صورت اسکناس در کیف پول افراد یا به صورت دیجیتال در حساب بانکی آنها قرار دارد. در رمزارزها، کیف پول دیجیتال این وظیفه را بر عهده دارد و کاربران به وسیله آن میتوانند به حسابهای خود دسترسی داشته باشند. در این مقاله، سوال کیف پول دیجیتال چیست را با بررسی تکنولوژی آن پاسخ میدهیم و به بررسی انواع کیف پول ارز دیجیتال موجود در بازار میپردازیم.
کیف پول دیجیتال چیست ؟
«کیف پول دیجیتال» (Cryptocurrency Wallet) ابزاری برای دسترسی به ارزهای دیجیتال، ذخیرهسازی آنها و ارسال و دریافت رمزارزها است. این ابزار، امکان تعامل کاربران با یکدیگر از طریق فناوری بلاک چین را فراهم میکند و به همین دلیل اهمیت زیادی در فضای کریپتو دارد. برخلاف تصور عموم از کیف پول دیجیتال، این ابزار برای نگهداری ارزهای دیجیتال استفاده نمیشود. در اصل، همانطور که کارت بانکی نگهدارنده پول شما نیست و تنها حاوی اطلاعات دسترسی به حساب شما است، کیف پول دیجیتال نیز ابزاری برای دسترسی کاربران به حساب خود در بلاک چین است.
با توجه به این که تنها راه اتصال به حساب در بلاک چین، استفاده از کیف پول ارز دیجیتال است، امنیت آن بسیار حیاتی و مهم است. برای تامین امنیت کیف پولها و ایجاد دسترسی به شبکه بلاک چین از تکنیکهای رمزنگاری نامتقارن استفاده میشود. این تکنیک با تعریف کلید عمومی و کلید خصوصی برای هر کاربر، رمزارزها را به کلید خصوصی کاربر نسبت میدهد و با استفاده از کلید عمومی، امکان دریافت ارز از دیگران را فراهم میکند. در ادامه به بررسی کاملتر این موضوع میپردازیم.
کاربرد رمزنگاری در کیف پول دیجیتال چیست ؟
«رمزنگاری» (Cryptography) روشی برای برقراری ارتباط امن بین کاربران مختلف است. با استفاده از تکنیکهای رمزنگاری امکان ارسال اطلاعات بین کاربران فراهم میشود به گونهای که هکرها نتوانند اطلاعات را دستکاری کنند یا اینکه مقصد آن را تغییر دهند. رمزنگاری به چند روش مختلف انجام میشود که در کیف پول دیجیتال از «رمزنگاری کلید نامتقارن» (Asymmetric Key Encryption) استفاده میشود.
در این روش رمزنگاری، دو کلید مختلف با نام «کلید خصوصی» (Private Key) و «کلید عمومی» (Public key) وجود دارد. کلید عمومی از کلید خصوصی ساخته میشود. در این فرآیند از «توابع هش» (Hash Functions) که یک طرفه هستند استفاده میشود تا رسیدن به کلید خصوصی از کلید عمومی غیرممکن شود. کلید خصوصی برای امضای تراکنشها و مدیریت حسابها در بلاک چین استفاده میشود در حالی که کلید عمومی همانند شماره حسابی است که کاربران دیگر میتوانند از طریق آن با کاربر در ارتباط باشند.
با توجه به موارد گفته شده، به اشتراک گذاری کلید عمومی هیچ مشکلی ندارد ولی کلید خصوصی به هیچ عنوان نباید در دسترس دیگران قرار بگیرد. اگر به هر دلیلی کلید خصوصی کاربر در دست دیگران بیفتد، آنها میتوانند با اتصال به کیف پول حساب او را خالی کنند. علاوه بر این اگر کاربر کلید خصوصی خود را فراموش کند، در صورت حذف کیف پول از سیستم خود، دیگر امکان اتصال به کیف پول را نخواهد داشت و با توجه به غیرمتمرکز بودن سیستم بلاک چین، نهاد یا شخص دیگری نیز نمیتواند امکان دسترسی وی به داراییهای خود را فراهم کند.
الگوریتمهای رمزنگاری مختلفی برای تولید کلید عمومی و خصوصی وجود دارد. در شبکه بیت کوین از «الگوریتم امضای دیجیتال منحنی بیضوی» (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm | ECDSA) استفاده شده است. این الگوریتم تضمین میکند که داراییهای افراد در شبکه بیت کوین تنها توسط مالک واقعی قابل خرج کردن است و دیگران نمیتوانند به آنها دسترسی داشته باشند. سایر انواع ارزهای دیجیتال ممکن است از الگوریتمهای دیگری استفاده کنند اما هدف نهایی همه آنها، تامین امنیت دسترسی به داراییها در بلاک چین است.
عبارت بازیابی در کیف پول ارزدیجیتال چیست ؟
کلید خصوصی کیف پول را میتوان به روشهای مختلفی نمایش داد. ابتدایی ترین روش نمایش کلید خصوصی به صورت رشتهای طولانی از اعداد و حروف تصادفی است. این روش کاربر پسند نیست و به یاد سپردن و تعامل با آن برای کاربران سخت است. به همین دلیل از روش دیگری برای برای نمایش کلید خصوصی استفاده میشود که به آن «عبارت مخفی» (Secret Phrase) گفته میشود.
امروزه تقریبا تمام کیف پولهای دیجیتال به طور پیش فرض کلید خصوصی رمزنگاری را به شکل خام در اختیار کاربران قرار نمیدهند و به جای آن از ترجمه شده کلید خصوصی به «عبارت بازیابی» (Seed Phrase) استفاده میکنند. هر کیف پولی، استاندارد خود را برای تعداد کلمات عبارت بازیابی دارد و این مقدار معمولا 12، 18 یا 24 کلمه است. در اصل عبارت بازیابی همان کلید خصوصی کاربران است که به شکل قابل درکتری برای انسان تبدیل شده است.
به عبارت مخفی یا عبارت بازیایی نامهای دیگری مانند «mnemonic phrase»، «mnemonic»، «mnemonic seed»، «mnemonic seed phrase، «recovery phrase» و «seed key» اطلاق میشود که همه آنها یک چیز است و از تعدادی کلمه انگلیسی ساخته شده است. برای اینکه امنیت حساب حفظ شود این عبارت باید تنها در اختیار کاربر باشد و کس دیگری به آن دسترسی نداشته باشد. لازم به ذکر است که هیچ کس توانایی حدس عبارت بازیابی شما را ندارد و امنیت آن همانند کلید خصوصی بسیار بالا است.
انواع کیف پول دیجیتال چیست ؟
کیف پولها را میتوان از جنبههای مختلفی بررسی و تقسیمبندی کرد اما به طور عمومی کیف پولها به دو دسته «کیف پول دیجیتال سرد» (Cold Wallet) و «کیف پول دیجیتال گرم» (Hot Wallet) تقسیم میشوند. این تقسیم بندی به نحوه ذخیرهسازی اطلاعات کاربران اشاره دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
کیف پول ارز دیجیتال سرد
کیف پولهای سرد به اینترنت متصل نیستند و به صورت آفلاین کار میکنند. در این کیف پولها اطلاعات حساب کاربران روی سختافزارهایی قرار میگیرد که به اینترنت متصل نیستند. عدم اتصال به اینترنت، بسیاری از حملههای سایبری محتمل به کیف پول را از بین میبرد و به همین دلیل کیف پولهای سرد از امنیت بالایی برخوردار هستند. «کیف پول کاغذی» (Paper Wallet) و «کیف پول سختافزاری» (Hardware Wallet) دو نوع اصلی کیف پولهای سرد هستند که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
کیف پول کاغذی
کیف پول کاغذی دسته اول کیف پولهای دیجیتال سرد است که اطلاعات حساب در بلاک چین روی کاغذ نوشته شده و در اختیار کاربر قرار میگیرد. کاربر با نگهداری این کاغذ به کلید خصوصی خود دسترسی دارد و در زمانهای مورد نیاز از اطلاعات نوشته شده برای دسترسی به داراییهای خود استفاده میکند. امنیت کیف پولهای کاغذی در برابر هک بسیار بالا است اما کارکردن با آنها سخت است و امکان گمشدن، پارهشدن و یا از بین رفتن اطلاعات با گذر رمان در آنها وجود دارد.
کیف پول سخت افزاری
نوع دیگر کیف پول دیجیتال سرد، کیف پول سختافزاری است که در آن اطلاعات بر روی سختافزارهای خاص بدون اتصال به اینترنت ذخیره میشود. انواع مختلفی از این کیف پولها وجود دارد که هر کدام لایههای امنیتی دیگری نیز دارند. این کیف پولها جزو امنترین کیف پولهای موجود در بازار هستند که از تعداد زیادی ارز دیجیتال پشتیبانی میکنند.
در کنار مزایای زیاد امنیتی این کیف پولها دو عیب بزرگ دارند. اولین عیب مربوط به هزینه خرید آن است که در بسیاری از کشورها عدد بالایی است. این هزینه باعث میشود تنها کاربرانی که حجم زیادی دارایی رمزارزی دارند به استفاده از این کیف پولها ترغیب شوند. عیب دوم آنها، سختی کار با آنها است. برای انجام تراکنش با این کیف پولها مراحل بیشتری نسبت به کیف پولهای گرم نیاز است که همین مساله، بسیاری از کاربران را به استفاده از سایر کیف پولها سوق میدهد.
کیف پول ارز دیجیتال گرم
کیف پول گرم به دستهای از کیف پولها گفته میشود که به اینترنت متصل هستند و به صورت آنلاین کار میکنند. استفاده از این کیف پولها بسیار راحت است و کاربران میتوانند در سریعترین زمان ممکن از کیف پول خود برای انتقال توکنهای ارز دیجیتال استفاده کنند. به دلیل اتصال به اینترنت، این کیف پولها در معرض انواع حملات سایبری و هک قرار دارند. کیف پولهای گرم را میتوان در سه دسته «دسکتاپ» (Desktop Wallet)، «موبایل» (Mobile Wallet) و «تحت وب» (Online Wallet) دستهبندی کرد که در ادامه به بررسی هر یک از آنها میپردازیم.
کیف پول دسکتاپ
این دسته از کیف پولها به صورت اپلیکیشن بر روی کامپیوتر و لپتاپ نصب میشوند. کلید خصوصی کاربر در این حالت بر روی سیستم کامپیوتر ذخیره میشود. بنابراین هکرها ممکن است با استفاده از بدافزارها آنها را هک کنند. استفاده از این کیف پولها بسیار راحت است. نکته مهم در استفاده از این کیف پولها تامین امنیت سیستم و اتصال اینترنت است. بسیاری از رمزارزها نسخه کیف پول دسکتاپ مخصوص ارز خود را دارند که کاربران میتوانند به صورت رایگان از آنها استفاده کنند.
کیف پول موبایل
کیف پول موبایل همانند سایر اپلیکیشنهای نصب شده بر روی موبایل است که به منظور ایجاد دسترسی کاربران به بلاک چینها از طریق موبایل ایجاد شده است. اطلاعات حساب کاربری در این حالت در گوشی موبایل ذخیره میشود که از نظر امنیتی مناسب نیست. استفاده از این کیف پولها بسیار ساده است. شما پس از نصب اپلیکیشن بر روی موبایل و دریافت و تایید عبارت بازیابی خود میتوانید به راحتی ارزهای دیجیتال خود را مدیریت کنید. استفاده از این کیف پولها به خاطر راحتی کار با آنها، در دسترس بودن و رایگان بودن آنها بسیار متداول است.
کیف پول تحت وب
در کیف پول تحت وب نیازی به نصب نرمافزار بر روی کامپیوتر یا موبایل وجود ندارد و کاربران میتوانند با استفاده از مرورگر به کیف پول خود وصل شوند و از امکانات آن استفاده کنند. مزیت این کیف پولها این است که در هر جایی از دنیا با وصل بودن اینترنت میتوان به این کیف پول از طریق مرورگر دسترسی داشت. این کیف پولها برای کار با اپلیکیشنهای غیرمتمرکز مثل صرافی های ارز دیجیتال غیرمتمرکز بسیار مفید هستند. مشکل اصلی این کیف پولها این است که در بیشتر مواقع کلید خصوصی کیف پول توسط مالکان وب سایت ذخیره می شود که از نطر امنیتی مناسب نیست.
کیف پول دیجیتال چند ارزی چیست ؟
در گذشته نه چندان دور که تعداد ارزهای دیجیتال هنوز به تعداد انگشتان دست نرسیده بود، هر بلاک چینی کیف پول مخصوص خود را داشت به این معنی که شما نمیتوانستید در یک کیف پول همزمان بیت کوین و اتریوم نگهداری کنید. با افزایش تعداد ارزهای دیجیتال این مساله تبدیل به مشکل بزرگی در حوزه رمزارزها شد چرا که کاربران برای فعالیت در این بازار مجبور بودند تعداد زیادی کیف پول ارز دیجیتال ایجاد کنند. نگهداری از کلید خصوصی این کیف پولها یک مساله بود و مدیریت حساب آنها یک مساله دیگر.
مجموع این مشکلات راه را برای ایجاد کیف پول دیجیتال چند ارزی یا چندزنجیرهای (Multi-Chain Wallet) هموار کرد. در این کیف پولها از یک سیستم درختی برای ایجاد کلید خصوصی استفاده میشود. هر کیف پول یک کلید خصوصی اصلی دارد که به صورت درختی برای تولید کلید خصوصی زیر مجموعه استفاده میشود. کلید عمومی این زیرمجموعهها هر کدام به یک ارز دیجیتال اختصاص دارد و کاربر میتواند به وسیله آنها ارزهای دیجیتال مختلف را در کیف پول خود داشته باشد.
کاربر نیازی به ذخیرهسازی کلید خصوصی تمام زیر مجموعهها ندارد. ساختار درختی این کلیدها به گونهای طراحی شده است که کاربر بتواند با استفاده از کلید خصوصی اصلی کیف پول به همه این زیرمجموعهها دسترسی داشته باشد. در حال حاضر، تقریبا اکثر کیف پولهای دیجیتال سرد و گرم چند ارزی هستند و کاربران با استفاده از یک کیف پول میتوانند به بلاک چینهای مختلف و توکنهای مختلف موجود در یک بلاک چین دسترسی داشته باشند. در حال حاضر شما میتوانید ارز اتریوم، توکنهای ساخته شده در این شبکه مانند لینک و ارزهای بلاک چینهای دیگر مانند بایننس، ترون، کاردانو و سولانا را در یک کیف پول مدیریت کنید.
مطلبی که در بالا مطالعه کردید بخشی از مجموعه مطالب «آموزش ارزهای دیجیتال — راهنمای مفاهیم و اصطلاحات رمزارزها» است. در ادامه، میتوانید فهرست این مطالب را ببینید:
- دفتر کل توزیع شده چیست ؟ — توضیح DLT به زبان ساده
- بلاک چین چیست و چگونه کار می کند؟ — به زبان ساده
- کاربرد بلاک چین چیست ؟ — هر آنچه باید بدانید
- هش در بلاک چین چیست ؟ – به زبان ساده
- آموزش ارز دیجیتال به زبان ساده — بهترین راهنما برای شروع مبتدی ها
- آموزش بلاک چین ، رمزارزها و بیت کوین جادی — رایگان + دانلود همه بخشها
- اصطلاحات ارز دیجیتال که باید بدانید + توضیح به زبان ساده
- رمز ارز چیست ؟ — آموزش کامل به زبان ساده
- استخر نقدینگی چیست ؟ – توضیح Liquidity Pool به زبان ساده
- انواع بلاک چین چیست ؟ — به زبان ساده
- تفاوت های بلاک چین های عمومی و خصوصی — به زبان ساده
- کریپتو چیست ؟ — به زبان بسیار ساده
- راه های کسب درآمد از ارز دیجیتال – ۱۰ روش کلیدی که باید بدانید
- آموزش رمزنگاری رایگان + مفاهیم پایه و منابع یادگیری — به زبان ساده
- ارز دیجیتال چیست ؟ — به زبان ساده
- صرافی ارز دیجیتال — کدام صرافی آنلاین ارز دیجیتال برای ایرانیان بهتر است؟
- بهترین کیف پول ارز دیجیتال کدام است ؟ | راهنمای استفاده تصویری گام به گام
- کیف پول دیجیتال چیست و کدام کیف پول ارز دیجیتال بهتر است؟(همین مطلب)
- فورک چیست ؟ — انواع و تاثیر روی قیمت به زبان ساده
- وایت پیپر چیست ؟ — اهمیت و کاربرد به زبان ساده
- استخراج ارز دیجیتال چیست ؟ — راهنمای ماینینگ به زبان ساده
- الگوریتم اثبات کار چیست ؟ — Proof of Work به زبان ساده
- اثبات سهام چیست ؟ — Proof of Stake به زبان ساده
- استخراج اتریوم چیست و چگونه اتریوم استخراج کنیم؟ — از صفر تا صد
- انواع ارز دیجیتال چیست؟ — راهنمایی برای سرمایه گذاری آگاهانه
- توکن سوزی چیست ؟ — مفهوم، علت و تاثیر به زبان ساده
- آلت کوین چیست ؟ — توضیح مفهوم به زبان ساده
- شت کوین چیست ؟ — از مفهوم تا ویژگی ها و تشخیص به زبان ساده
- قرارداد هوشمند چیست ؟ — Smart Contract به زبان ساده
- توکن چیست ؟ — کاربرد و اهمیت به زبان ساده
- تفاوت کوین و توکن در ارز دیجیتال چیست ؟ — به زبان ساده
- دیفای چیست ؟ — توضیح مفهوم DeFi به زبان ساده
- فارمینگ ارز دیجیتال چیست ؟ — کشت سود به زبان ساده
- NFT چیست و چطور کار می کند ؟ | همه چیز درباره توکن غیر قابل معاوضه ان اف تی
- ساخت NFT — آموزش کامل و به زبان ساده
- فروش NFT — آموزش از صفر تا صد و کامل
- متاورس چیست ؟ — به زبان ساده
- خرید زمین در متاورس چیست و چگونه است؟ — راهنمایی برای همه
- چگونه وارد متاورس شویم ؟ — راهنمای صفر تا صد
- وب 3 چیست و چه نقشی در آینده اینترنت دارد؟ — نسل سوم وب به زبان ساده
- بیتکوین چیست و چگونه عمل میکند؟
- بهترین روش کسب درآمد از بیت کوین و ارز دیجیتال — راهنمای جامع
- بازار کریپتو چیست ؟ – به زبان ساده + مزایا و معایب
- هودل چیست و HODL کردن به چه معناست؟ — به زبان ساده
- ایردراپ چیست ؟ — آموزش دریافت ارز دیجیتال رایگان
- عرضه اولیه ارز دیجیتال چیست ؟ — هر آنچه باید در مورد ICO بدانید
- بهترین ارزهای دیجیتال در سال 1401 یا 2022 کدام هستند؟
- توکنومیک چیست ؟ – توضیح به زبان ساده
- اصطلاحات ترید ارز دیجیتال که باید بدانید – توضیح 83 اصطلاح کلیدی
- استیکینگ چیست ؟ – استیکینگ در ارز دیجیتال به زبان ساده
- بازار خرسی چیست ؟ – در ارز دیجیتال و بورس
- ماینینگ چیست ؟ – توضیح در ارز دیجیتال و به زبان ساده
- بلاک چین چگونه کار میکند؟ — به زبان ساده
- بازار گاوی چیست ؟ – در ارز دیجیتال و بورس
- ساخت کیف پول بیت کوین بلاک چین — راهنمای تصویری
- الگوریتم اجماع چیست ؟ – به زبان ساده + انواع و کاربردها
- گره در بلاک چین چیست ؟ – توضیح نود Node به زبان ساده
- شاردینگ در بلاک چین چیست ؟ – به زبان ساده
- مقیاس پذیری در بلاک چین چیست ؟ – توضیح به زبان ساده
- نانس چیست ؟ – توضیح عدد nonce در بلاک چین به زبان ساده
- ولیدیتور چیست ؟ – توضیح اعتبار سنج در ارز دیجیتال
- آزادسازی توکن چیست ؟ – توضیح Token Unlock به زبان ساده
- درخت مرکل در بلاک چین چیست ؟ – Merkle Tree به زبان ساده
- TXID چیست ؟ – پیگیری تراکنش ارز دیجیتال با شناسه تراکنش
- مارت در ارز دیجیتال چیست ؟ – توضیح روش پله ای به زبان ساده
- چگونه از ارز دیجیتال سود بگیریم؟ – راهنمای صفر تا صد
کیف پول تراست ولت با پسورد 6 رقمی به راحتی می توان وارد آن شد. آیا این پایین بودن امنیت کیف پول نیست؟