لیکویید شدن چیست؟ — لیکوئید در ارز دیجیتال به زبان ساده
بازار مالی محلی برای کسب سود توسط همه سرمایهگذارن نیست و کسب سود توسط یک نفر در بازار، نشاندهنده ضرر یک معاملهگر دیگر است. معامله در بازار ارز دیجیتال نیز همانند سایر بازارها با سود و ضرر همراه است و در این میان ریسک بیشتر به معنی سود یا ضرر بیشتر است. یکی از اصطلاحاتی که ضرردیدگان بازار رمزارزها زیاد از آن استفاده میکنند عبارت لیکویید شدن ارز دیجیتال است. اگرچه پاسخ سوال لیکوئید چیست با جواب سوال لیکویید شدن چیست متفاوت است اما در این مقاله هر دو مفهوم را بررسی میکنیم و ارتباط بین ترید مارجین و فیوچرز را با لیکویید شدن توضیح میدهیم.
لیکویید شدن ارز دیجیتال چیست ؟
«لیکویید شدن» (Liquidation) یا «مارجین کال» (Margin Call) به فرآیند از دست دادن تمامی سرمایه درگیر تریدرها در یک حساب «مارجین» (Margin) یا «فیوچرز» (Futures) گفته میشود. این اتفاق بدترین اتفاقی است که برای یک تریدر میتواند رخ بدهد و به همین دلیل آشنایی با دلایل رخ دادن و نحوه جلوگیری از آن مهم است. معمولا از مارجین کال در بازار فارکس و از لیکوئید شدن در بازار ارز دیجیتال استفاده میشود و به طور کلی این دو مفهوم تفاوتی با هم ندارند.
نکته مهم در ارتباط با واژه لیکویید این است که علاوه بر مفهوم لیکویید شدن این واژه به معنای «نقدشوندگی» (Liquidity) هم هست. بسیاری از کاربران این دو مفهوم را با یکدیگر اشتباه میگیرند. به طور کلی میتوان گفت لیکویید بودن یک رمز ارز دیجیتال یک واژه مثبت است و منظور این است که افراد زیادی در لحظه تمایل به معامله آن ارز دارند. هر چه یک ارز لیکوییدتر باشد نشان از ارزش بالای آن میان مردم و سرمایهگذاران است. مفهوم لیکویید بودن علاوه بر رمزارزها برای صرافیهای ارز دیجیتال نیز قابل استفاده است. صرافی که میزان نقدینگی در آن بالا باشد به کاربران این اطمینان را میدهد که در قیمت لحظهای قادر به خرید و فروش داراییهای دیجیتال خود هستند.
با توجه به تعریفهای بالا، مشخص شد که لیکویید بودن یک ارز با لیکوئید شدن ارز دیجیتال متفاوت است و ارتباطی میان این دو مفهوم وجود ندارد. در ادامه برای این که پاسخ به سوال لیکویید شدن ارز دیجیتال چیست کامل باشد ابتدا ارتباط بین معاملات مارجین و فیوچرز با لیکویید شدن را توضیح میدهیم سپس به بررسی فرآیند آن خواهیم پرداخت.
ارتباط معاملات مارجین با لیکویید شدن چیست ؟
«معامله مارجین» (Margin Trading) به معاملهای گفته میشود که در آن کاربر میتواند با پول بیشتری نسبت به کل دارایی خود وارد معامله شود. سرمایه اضافی مورد نیاز برای این کار توسط صرافیها تامین میشود و صرافی در ازای پرداخت وام، مبلغی را به عنوان کارمزد معامله دریافت میکند. در این نوع از معاملات کاربران میتوانند چندین برابر مبلغ سرمایه خود از صرافی وام بگیرند اما تنها تا زمانی میتوانند از این پول استفاده کنند که ضرر معامله آنها بیشتر از کل دارایی آنها نباشد.
برای درک بهتر این مفهوم یک مثال میزنیم. فرض کنید یک معاملهگر ۱۰۰۰ دلار سرمایه اولیه دارد و با استفاده از معاملات مارجین میخواهد وارد یک موقعیت خرید ۳۰۰۰ دلاری بشود. در این حالت گفته میشود که اهرم استفاده شده کاربر ۳ است و تریدر با سه برابر مبلغ کل دارایی خود وارد معامله شده است. در این حالت صرافی ۲۰۰۰ دلار به سرمایه ۱۰۰۰ دلاری حساب مارجین تریدر اضافه میکند تا او بتواند موقعیت خرید خود را به سرانجام برساند. با فرض این که کارمزد صرافی در همان ابتدا توسط معاملهگر پرداخت شده است میزان پولی که کاربر میتواند در این معامله ضرر کند برابر یک سوم ارزش کل معامله است.
بنابراین در صورتی که قیمت ارز خریداری شده تا ۳۴ درصد کاهش یابد در این صورت کل دارایی ۱۰۰۰ دلاری معاملهگر از بین میرود و تنها سرمایه صرافی باقی میماند. صرافیها معمولا قبل از رسیدن به این مرحله بحرانی، به معاملهگران پیشنهاد میدهند که با اضافه کردن سرمایه به حساب خود ریسک معامله را پایین بیاورند. در صورتی که معاملهگر این کار را انجام ندهد با رسیدن به حد آستانه معامله، به صورت خودکار بسته میشود و صرافی پول خود را به همراه کارمزد دریافت میکند در حالی که دارایی کل معاملهگر از بین میرود. توجه داشته باشید که امکان خارج کردن پول وامگرفته شده از حساب مارجین وجود ندارد.
ارتباط معاملات فیوچرز با لیکویید شدن چیست ؟
«معامله فیوچرز» (Futures Trading) بسیار شبیه به معامله مارجین است و معاملهگران در این نوع از معاملات نیز با قرض گرفتن از صرافی میتوانند بیش از مقدار سرمایه خود وارد معامله شوند. در بسیاری از صرافیهای ارز دیجیتال اهرم مورد استفاده برای معاملات فیوچرز بسیار بیشتر از معاملات مارجین است و کاربران میتوانند با اهرمهای ۵۰ و ۱۰۰ وارد معاملات شوند. همین مساله، ریسک بالای معاملات فیوچرز حتی نسبت به معاملات مارجین که خود نیر ریسک بالایی دارند را نشان میدهد.
در کنار شباهتهای گفته شده، تفاوتهای اساسی بین معامله مارجین و فیوچرز در بازار کریپتو وجود دارد. در معاملات مارجین معاملهگران دارایی رمزارز دیجیتال را به عنوان ابزار معامله خرید و فروش میکنند و در صورت خروج از معامله، باقیمانده سرمایه آنها به شکل دارایی دیجیتال مورد معامله موجود است و کاربر میتواند آن را به حساب اسپات خود منتقل کند. در مقابل تریدرها در معاملات فیوچرز به جای معامله دارایی، قراردادهای مبتنی بر تغییر قیمت دارایی را معامله میکنند.
بنابراین زمانی که شما با اهرم ۳ وارد معامله خرید بیت کوین به صورت مارجین میشوید در واقع به اندازه کل دارایی به علاوه مارجین بیت کوین خریداری کردهاید اما همین معامله به صورت فیوچرز تنها به صورت قراردادی است که بر روی قیمت بیت کوین بسته شده است و شما سرمایهای به صورت بیت کوین ندارید و سود و ضرر شما به صورت دلاری با تغییر قیمت بیت کوین محاسبه میشود.
معمولا معاملات فیوچرز به معاملاتی گفته میشود که در آن کاربران بر روی قیمت یک دارایی در یک زمان خاص در آینده شرط میبندند اما نوع دیگری از معاملا فیوچرز به نام «Perpetual» وجود دارد که در آن، قرارداد بسته شده تاریخ انقضای مشخصی ندارد و کاربر تا هر زمانی که لیکویید نشده است میتواند معامله را به پایان برساند. معمولا تریدرها از نوع پرپچوال برای انجام معاملات فیوچرز در بازار ارزهای دیجیتال استفاده میکنند.
علت لیکویید شدن ارز دیجیتال چیست ؟
لیکویید شدن ارز دیجیتال زمانی اتفاق میافتد معاملهگران از اهرم در معاملات مارجین و فیوچرز استفاده میکنند. استفاده از اهرم به معنی افزایش ریسک معاملات است. هر چقدر مقدار اهرم بیشتر باشد، ریسک معامله نیز بیشتر خواهد بود. در معاملات اهرمی کاربران با گرفتن وام از صرافیها دامنه نوسان معامله خود را محدود میکنند و همین مساله منجر به لیکویید شدن آنها می شود.
معاملهگرانی که به صورت «اسپات» (Spot) وارد معامله میشوند به هیچ عنوان دچار ضرر و زیان حاصل از لیکویید شدن ارز دیجیتال نمیشوند. معامله اسپات به معاملهای گفته میشود که به صورت آنی و بدون استفاده از اهرم انجام میشود. در این معامله کاربر با پرداخت قیمت لحظهای توکن ارز دیجیتال، مقدار مشخص شده را از فروشنده دریافت میکند. مالکیت این دارایی با خود کاربر است و ارزش آن با تغییر قیمت بالا و پایین میشود اما مقدار آن همواره ثابت است.
استفاده از اهرم به خودی خود بد نیست و میتواند در شرایط مناسب باعث سود معاملهگران شود. به عنوان مثال، اگر شما با ۱۰۰۰ دلار سرمایه اولیه و اهرم ۵ وارد یک معامله خرید ارز دیجیتال شوید و قیمت توکن خریداری شده ۱۰ درصد رشد کند در اینصورت، سود کل معامله برابر با ۵۰۰ دلار (ده درصد ارزش کل معامله) خواهد بود. شما با خروج از معامله و تسویه وام گرفته شده، ۱۵۰۰ دلار (با فرض ناچیز بودن هزینه کارمزد صرافی) خواهید داشت که رشد پنجاه درصدی سرمایه اولیه را نشان میدهد. بنابراین استفاده از اهرم و معاملات مارجین و فیوچرز شمشیر دو لبه است که میتواند باعث لیکویید شدن ارز دیجیتال یا کسب سود بالا برای معاملهگران شود.
روش جلوگیری از لیکویید شدن چیست ؟
همانطور که در بخش لیکویید شدن ارز دیجیتال چیست گفته شد، لیکویید شدن احتمالا بدترین اتفاقی است که برای یک تریدر اتفاق میافتد. بسیاری از افراد سرمایه کل زندگی خود را در یک معامله اهرمی از دست دادهاند و این مساله جدیت این موضوع را نشان میدهد. در این بخش میخواهیم به چند نکته مهم برای جلوگیری از لیکویید شدن ارز دیجیتال اشاره کنیم که برای فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال بسیاری لازم و ضروری هستتند.
معاملات اسپات انجام دهید
تا زمانی که از استراتژی معاملاتی یا روند معاملاتی خود مطمئن نیستید، بهترین روش برای انجام معامله در بازار ارزهای دیجیتال برای شما، معامله اسپات است. ممکن است کسب سود زیاد با استفاده از معاملات مارجین و فیوچرز برای شما جذاب باشد اما توجه داشته باشید که این فقط یک روی سکه است و روی دیگر سکه، از دست دادن کل سرمایه معاملاتی است. اصل اول در بازارهای مالی حفظ سرمایه است که در معاملات فیوچرز و مارجین این کار بسیار سختتر از معاملات اسپات است. بار روانی حاصل از معاملات مارجین و فیوچرز نیز بسیار بالا است و همین موضوع نیز میتواند یکی از دلایل عدم موفقیت و حضور دائمی شما در بازار باشد.
دانش و تجربه خود را افزایش دهید
بازار ارزهای دیجیتال بازار پرنوسان و پرریسکی است و فعالیت در آن نیازمند دانش و تجربه بالا است. برای درک درست از وضعیت بازار نیاز است که شما حتما با تحلیل تکنیکال و روشهای مختلف آن در کنار تحلیل بنیادی و اثرات اخبار بر قیمت آشنا باشید. بخشی از این اطلاعات با آموزش ارز دیجیتال رفع میشود اما برای افزایش میزان ریسکپذیری نیاز به سطح بالاتری از اطمینان است که آن هم در اثر تجربه به دست میآید.
شما باید نمودار قیمتی ارزهای مختلف را بارها و بارها دیده باشید تا بتوانید به صورت شهودی نیز از وضعیت بازار آگاه شوید. استراتژی معاملاتی شما باید کاملا مشخص باشد و حتما قبل از ورود به معاملات، آن را به صورت آزمایشی در گذشته نمودار بررسی کرده باشید. تمامی این فعالیتها نیاز به زمان دارند و باید دقت کنید که فعالیت در بازارهای مالی همانند هر کار دیگری نیاز به صبر و حوصله فراوان دارد و بدون توجه به این نکته لیکویید شدن نزدیک خواهد بود.
از اهرمهای پایین استفاده کنید
اگر فکر میکنید سطح دانش و تجربه شما به قدری است که میتوانید وارد معاملات اهرمی بشوید این کار را با استفاده از اهرمهای پایین انجام دهید. معمولا از اهرم ۱ تا ۵ را به عنوان اهرم با ریسک متوسط در نظر میگیرند بنابراین توصیه میشود از اهرمهای بالای ۵ به هیچ عنوان استفاده نکنید. در اهرمهای بالا کمترین نوسان قیمت، منجر به لیکویید شدن موقعیت معاملاتی شما میشود و این بیشترین سود را نصیب صرافیها و بازیگرهای بزرگ میکند.
اطلاعات انواع معاملات صرافی خود را با دقت بخوانید
اگرچه معاملات فیوچرز و مارجین تقریبا در بیشتر صرافیهای بزرگ ارز دیجیتال وجود دارد اما شرایط انجام معاملات در آنها ممکن است متفاوت باشد. به عنوان مثال کارمزد دریافت وام و نحوه لیکویید شدن حساب میتواند در صرافیهای مختلف متفاوت باشد و عدم کسب اطلاعات در این زمینه میتواند زمینهساز لیکویید شدن حساب شما شود.
مدیریت سرمایه
مهمترین کاری که برای کنترل ریسک معاملات میتوان انجام داد استفاده از تکنیکهای مدیریت سرمایه است. استفاده از این تکنیکها با داشتن یک استراتژی معاملاتی متوسط میتواند منجر به کسب سود مناسب شود. در این مورد چند مساله مهم و حیاتی وجود دارد که باید توجه ویژهای به آنها داشته باشید.
- نسبت حد سود به حد ضرر معامله شما باید بیشتر از یک باشد.
- میزان برد استراتژی معاملاتی شما باید بیشتر از ۵۰ درصد باشد.
- میزان پول درگیر شده در یک معامله نباید بیشتر از میزان قبلی تعیین شده باشد. معمولا این میزان بین ۱ تا ۴ درصد نوسان میکند. این به این معنی است که شما حتی اگر در یک معامله لیکویید شوید میزان سرمایهای که از دست میدهید نباید بیش از ۴ درصد کل سرمایه شما باشد.
در صورت رعایت این سه ویژگی و پایبند بودن به استراتژی طراحی شده، شما تبدیل به یک تریدر حرفهای با سوددهی مناسب ماهانه خواهید شد و لیکویید شدن در یک معامله تاثیر زیادی بر روی کل حساب معاملاتی شما نخواهد داشت.
کنترل احساسات و هیجانات
نوسان قیمت در بازار ارزهای دیجیتال و حرفهای ضد و نقیض افراد مختلف، احساسات معاملهگران را تحت تاثیر قرار میدهد. این مساله در زمان استفاده از اهرمهای بالا بیشتر از حالت عادی است. بخشی از این احساسات در اثر تجربه و دیدن بالا و پایینهای زیاد در بازار کنترل می شوند اما اصلیترین راه غلبه بر این احساسات پایبند بودن به استراتژی معاملاتی است. اگرچه هیچ استراتژی به صورت صد در صد سودده نیست اما پایبند بودن به یک استراتژی با نرخ برد بالای ۵۰ درصد به شما کمک میکند در بلند مدت سودده باشید و از انجام فعالیتهای احساسی در میانه راه مثل تغییر حد سود و حد ضرر جلوگیری کنید.
معامله اهرمی باز نداشته باشید
لیکویید شدن ارز دیجیتال در چند ثانیه رخ میدهد. نوسانات ارزهای دیجیتال بالا است و همین مساله ممکن است باعث لیکویید شدن داراییهای شما شود. بنابراین، بهتر است معاملات اهرمی را مدیریت کنید و حتما در حین باز بودن موقعیت، روند بازار را دنبال کنید. خوابیدن یا مشغول شدن به کارهای دیگر با داشتن پوزیشن باز با اهرم بالا میتواند منجر به لیکویید شدن حساب شما شود.
آیا لیکویید شدن برای تمامی تریدرها اتفاق میافتد ؟
لیکویید شدن مربوط به موقعیتهای ترید به صورت اهرمی در معاملات مارجین و فیوچرز است. بنابراین، تنها تریدرهای این نوع از معاملات با خطر لیکویید شدن مواجه هستند و سایر معاملهگران ارز دیجیتال که به صورت اسپات به خرید و فروش ارز دیجیتال میپردازند مشکلی از این بابت ندارند. حتی با صفر شدن قیمت یک توکن، داراییهای اثبات کاربران همچنان از نطر تعداد ثابت است و دچار لیکوییدیتی نمیشود.
جمعبندی لیکویید شدن ارز دیجیتال
بسیاری از معاملهگران ارزهای دیجیتال در مورد سوالاتی مانند لیکویید شدن چیست و ارتباط میان معاملات مارجین و فیوچرز در لیکویید شدن ارز دیجیتال چیست ابهام دارند. در این مقاله علاوه بر توضیح مفهوم لیکویید شدن ارز دیجیتال و بررسی مفاهیم مختلف نسبت داده شده به این عبارت، روشهایی برای جلوگیری از لیکویید شدن و کاهش زیانهای آن ارائه شد. علت لیکویید شدن ارز دیجیتال چیست یکی دیگر از سوالاتی است که در این مقاله به آن پاسخ داده شد.
مطلبی که در بالا مطالعه کردید بخشی از مجموعه مطالب «آموزش ترید ارزهای دیجیتال — از صفر تا صد» است. در ادامه، میتوانید فهرست این مطالب را ببینید:
- ترید ارز دیجیتال چیست ؟ – آموزش از صفر تا صد
- ترید چیست و چگونه آن را یاد بگیریم؟ — بهترین راهنمای شروع
- تریدر کیست و چگونه یک تریدر موفق شویم ؟ — راهنمای کامل
- کندل استیک چیست ؟ — آموزش الگوهای مهم به زبان ساده
- آموزش تحلیل تکنیکال بورس رایگان (+ فیلم آموزش رایگان)
- صرافی ارز دیجیتال — کدام صرافی آنلاین ارز دیجیتال برای ایرانیان بهتر است؟
- ۱۰ برنامه ترید ارز دیجیتال که باید بشناسید – بهترین نرم افزارها برای مبتدی و حرفه ای ها
- انواع استراتژی معاملاتی در ارز دیجیتال چیست؟ – نحوه انتخاب و طراحی به زبان ساده
- بای استاپ چیست ؟ – از اهمیت تا کاربرد به زبان ساده
- بهترین کیف پول ارز دیجیتال کدام است ؟ | راهنمای استفاده تصویری گام به گام
- کیف پول بیت کوین چیست ؟ | نحوه ساخت کیف پول بیت کوین — به زبان ساده
- ساخت کیف پول بیت کوین بلاک چین — راهنمای تصویری
- تحلیل تکنیکال چیست و چگونه آن را یاد بگیریم؟ – کاربرد، مزایا و معایب
- تریدینگ ویو چیست و چگونه با آن کار کنیم؟ — آموزش تصویری
- بهترین اندیکاتور تشخیص روند چیست؟ — معرفی 6 اندیکاتور کاربردی
- تحلیل فاندامنتال چیست؟ | به زبان ساده — از صفر تا صد
- تحلیل بنیادی چیست ؟ | به زبان ساده
- تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال — آموزش از صفر تا صد رایگان
- هودل چیست و HODL کردن به چه معناست؟ — به زبان ساده
- اندیکاتور MACD چیست ؟ — آموزش تصویری و به زبان ساده
- مدیریت ریسک چیست؟ – فرآیندها و روش های انجام به زبان ساده
- آموزش اندیکاتور های تحلیل تکنیکال بورس | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- آموزش اندیکاتور RSI — نحوه استفاده به زبان ساده
- میانگین متحرک چیست ؟ + پیاده سازی Moving Average در پایتون
- اندیکاتور EMA در بورس چیست ؟ — میانگین متحرک نمایی به زبان ساده
- اندیکاتور CCI چیست ؟ — به زبان ساده
- تایم فریم چیست ؟ – مفهوم دوره زمانی به زبان ساده
- اندیکاتور ATR — آموزش به زبان ساده و گام به گام
- اندیکاتور استوکاستیک (Stochastic) — آموزش کاربردی و به زبان ساده
- ایچیموکو چیست ؟ — آموزش اندیکاتور ایچیموکو به زبان ساده
- پرایس اکشن (Price Action) چیست؟ | به زبان ساده و گام به گام
- کندل چیست و انواع کندل ها بیانگر چه هستند؟ — به زبان ساده
- نوسان گیری در بورس | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- تشخیص روند بازار — از صفر تا صد
- خط روند چیست؟ – در تحلیل تکنیکال و به زبان ساده
- کندل شناسی — آموزش خواندن کندل و الگوی متداول کندل — تصویری و به زبان ساده
- الگوی پرچم چیست ؟ — از صفر تا صد و به زبان ساده
- آموزش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال بورس | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- امواج الیوت در تحلیل تکنیکال | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال بورس — آموزش کاربردی
- تریگر چیست و چه کاربردی در بورس و تحلیل تکنیکال دارد؟ — کامل و ساده
- پولبک در بورس (Pull Back) چیست ؟ — انواع و کاربرد به زبان ساده
- اسکالپ چیست ؟ — Scalp در فارکس به زبان ساده
- مدیریت سرمایه چیست و چگونه آن را یاد بگیریم؟ — راهنمای کاربردی و عمومی
- استاپ لاس چیست ؟ — توضیح حد ضرر به زبان ساده
- کال مارجین چیست ؟ — توضیح به زبان ساده
- لیکویید شدن چیست ؟ — لیکوئید در ارز دیجیتال به زبان ساده(همین مطلب)
- موثرترین تکنیک های مدیریت ریسک در بورس — به زبان ساده
- معاملات الگوریتمی چیست؟ | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- کندل دوجی چیست ؟ + آموزش انواع به زبان ساده
- بهترین زمان ترید ارز دیجیتال چه وقتی است؟ – آنچه باید بدانید
- تفاوت استاپ لیمیت و استاپ مارکت چیست ؟ – به زبان ساده
- پولبک چیست و چطور از آن استفاده کنیم ؟ – به زبان ساده + نکات کلیدی
- اسیلاتور چیست و چه فرقی با اندیکاتور دارد؟ – به زبان ساده
- روش های ترید ارز دیجیتال که باید بدانید
- سوئینگ تریدینگ چیست ؟ – توضیح Swing Trading به زبان ساده
- کندل چکش چیست ؟ – نحوه شناسایی و کاربرد – به زبان ساده
- کندل چکش معکوس چیست ؟ – از شناسایی تا کاربرد
- معامله شورت و لانگ چیست؟ – به زبان ساده و در ارز دیجیتال
- معاملات اسپات چیست ؟ – آموزش اسپات تریدینگ به زبان ساده
- سفارش OCO چیست ؟ – توضیح استفاده و کاربرد به زبان ساده
- بهترین استراتژی ترید ارز دیجیتال چیست ؟ – معرفی 20 تکنیک کلیدی
- عمق بازار چیست ؟ – توضیح کاربرد و نمودار به زبان ساده
- استاپ مارکت چیست ؟ – به زبان ساده + آموزش
- استاپ لیمیت چیست ؟ – توضیح سفارش با حد ضرر به زبان ساده
- اصطلاحات ترید ارز دیجیتال که باید بدانید – توضیح 83 اصطلاح کلیدی
- سیستم معاملاتی چیست ؟ – توضیح اهمیت به زبان ساده
- بهترین اندیکاتور برای نوسان گیری ارز دیجیتال – راهنمای کاربردی
- ترید روزانه ارز دیجیتال چیست ؟ — به زبان ساده
- معاملات مارجین چیست ؟ – Margin Trading به زبان ساده
- تارگت در ارز دیجیتال چیست ؟ – توضیح معنی به زبان ساده
- انواع تحلیل تکنیکال – ۱۰ روش و سبک هایی که باید بشناسید
- الگوهای تحلیل تکنیکال که باید بشناسید – ۲۵ الگو به زبان ساده
- ربات تریدر چیست ؟ – هر آنچه باید بدانید
- تریدر چیست و کیست؟ – دانستنی های مهم شغل تریدری
- ۸ ابزار هوش مصنوعی که به آن ها نیاز دارید – معرفی و کاربرد
- پرایس اکشن RTM چیست؟ – آموزش به زبان ساده
- اوردر بلاک چیست؟ – توضیح نحوه استفاده به زبان ساده
- الگوی مثلث صعودی یا افزایشی در تحلیل تکنیکال به زبان ساده