اوراق مشارکت چیست؟ – انواع + نحوه خرید و فروش
اوراق مشارکت ابزاری برای تامین مالی برای دولت و شرکتها محسوب میشود که امکان سرمایهگذاری افراد را در طرحهای عمرانی و زیرساختی فراهم میکند. با توجه به اینکه شرکتها برای گسترش فعالیتهای خود نیاز به منابع مالی دارند، استفاده از اوراق مشارکت میتواند برای بسیاری از این شرکتها راهگشا باشد. از طرفی دیگر با توجه به سود تضمین شدهای که این اوراق در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهند، افراد میتوانند با خرید اوراق مشارکت علاوه بر مشارکت در طرحهای مربوطه از سود این اواراق نیز بهرهمند شوند. در این مطلب از مجله فرادرس ابتدا به این موضوع میپردازیم که اوارق مشارکت چیست و در ادامه انواع و نحوه خرید و فروش این اوراق را شرح میدهیم.
اوراق مشارکت چیست؟
اوراق مشارکت، اوراق بانام یا بینامی هستند که با قیمت اسمی مشخص و برای مدت زمانی معین منتشر میشوند. اوراق مشارکت نوعی از اواراق بهادار محسوب میشوند که دارنده آن در تامین مالی برای اجرای یک پروژه یا طرح شریک میشود و با توجه به اینکه بازدهی تضمین شدهای دارند هیچگونه ریسکی برای سرمایهگذاران ندارند. اوراق مشارکت را میتوان یکی از انواع صکوک یا اوراق بهادار اسلامی نیز در نظر گرفت.
علاوه بر شرکتهای خصوصی، دولت و شهرداریها نیز برای تامین مالی خود نسبت به انتشار اوراق مشارکت اقدام میکنند. ساخت نیروگاه، خطوط جادهای و ریلی و مجتمعهای اداری و مسکونی برخی از مواردی هستند که دولت و شهرداریها برای تامین مالی این پروژهها از اوراق مشارکت استفاده میکنند.
نحوه کارکرد اوراق مشارکت به زبان ساده
همانطور که از نام اوراق مشارکت مشخص است، این اوراق نشاندهنده مشارکت دارنده آن در یک طرح است. برای اینکه با نحوه کارکرد اوراق مشارکت با زبانی ساده آشنا شوید فرض کنید که شرکتی برای راهاندازی و گسترش خطوط تولید جدید خود به ۱۰۰ میلیارد تومان سرمایه جدید نیاز دارد.
با توجه به بررسیهای انجام شده پس از راهاندازی این خطوط جدید این شرکت قادر است ظرف مدت ۵ سال با فروش محصولات جدید این سرمایه صرف شده را جبران کند. بنابراین با توجه به افزایش درآمد شرکت با راهاندازی این خطوط جدید، این طرح از نظر اقتصادی سودآورد محسوب میشود. یکی از راههایی که شرکت موردنظر برای تامین مالی میتواند انجام دهد، انتشار و فروش اوراق مشارکت به سرمایهگذاران است. خریداران اوراق مشارکت با توجه به میزان سرمایهگذاری خود در طرح شرکت مربوطه از منافع حاصل بهرهمند میشوند.
مهمترین جذابیت اوراق مشارکت
ممکن است این سوال مطرح شود که مهمترین جذابیت اوراق مشارکت چیست. اصلیترین جذابیتی که اوراق مشارکت نسبت به دیگر اوراق بهادار دارد، سود تضمینی آن است. دارنده اوراق مشارکت سودی را بهعنوان سود علی الحساب در فواصل زمانی معین دریافت میکند. سوال دیگری که پیش میآید این است که چه کسی پرداخت حداقل سود را تضمین میکند.
تضمین اوراق مشارکت به عهده کیست؟
بدیهی است که شرکتی که اوراق مشارکت را منتشر میکند نمیتواند سود این اوراق را تضمین کند. بنابراین سوالی که مطرح میشود این است که تضمین سود اوراق مشارکت بر عهده کیست. در حال حاضر سود اغلب اوراق مشارکتی که منتشر میشود توسط بانکها و موسسات مالی معتبر یا دولت تضمین میشود. با این تضمین خریداران این اوراق اطمینان پیدا میکنند که در سررسیدهای مشخص سود اوراق مشارکت را دریافت میکنند.
اطلاعات مندرج بر روی اوراق مشارکت
هنگام خریداری اوراق مشارکت سرمایهگذاران میبایست به اطلاعات مندرج بر روی این اوراق توجه کنند که در ادامه این اطلاعات را شرح میدهیم.
- اطلاعات مربوطه به بانام یا بینام بودن
- تعداد اوراق مشارکت
- مبلغ سرمایه اسمی
- درصد سود علیالحساب
- عمر اوراق مشارکت (دو ساله الی پنج ساله)
- دورههای پرداخت سود
انواع اوراق مشارکت
اوراق مشارکت را بر اساس محل معامله میتوان به دو دسته اوراق مشارکت بورسی و غیربورسی تقسیم کرد که در ادامه آنها را شرح میدهیم.
اوراق مشارکت بورسی چیست؟
به اوراق مشارکتی که قابل معامله در بورس و فرابورس باشند، اوراق مشارکت بورسی میگوییم. افراد میتوانند این اوراق مشارکتی را از طریق کارگزاریها خرید و فروش کنند. دارندگان این اوراق میتوانند این اوراق را تا زمان سررسید آن نگهداری کنند و سود و اصل سرمایه خود را دریافت کنند.
افرادی که قصد فروش این اوراق را پیش از زمان سررسید دارند نیز میتوانند قبل از زمان سررسید این اوراق را در بورس بفروشند. این نوع از اوراق مشارکت بورسی با توجه به سادگی در انجام معامله میتواند گزینه مناسبی برای عموم سرمایهگذاران باشد. اما برخی دیگر از اوراق مشارکت بورسی نیز وجود دارند که استفاده کمتری در بازار بورس دارند. این اوراق مشارکت در زمان سررسید این قابلیت را دارند تا با سهام دیگر شرکتهای بورسی تعویض شوند یا در شرایطی امکان تبدیل به سهام شرکت مربوطه را دارند.
اوراق مشارکت بانک مرکزی چیست؟
اوراق مشارکت بانک مرکزی بهمنظور تامین مالی طرحهای زیرساختی و عمرانی دولت منتشر میشوند. دولت میتواند هزینه مالی مربوط به این طرحها را از انتشار و فروش اوراق مشارکت تامین کند. اوراق مشارکت بانک مرکزی قابل معامله در بورس نیستند اما امکان بازخرید توسط بانکهای عامل مربوطه را دارند.
اوراق مشارکت نهادها و ارگانهای دولتی
همانطور که دولت برای تامین مالی خود جهت طرحهای مختلف عمرانی میتواند از انتشار و فروش اوراق مشارکت، منابع مالی موردنیاز را تامین کند، شرکتها و ارگانهای دولتی نیز میتوانند تامین مالی طرحهای موردنظر را با انتشار و فروش اوراق مشارکت انجام دهند. همانند اوراق مشارکت بانک مرکزی این اوراق نیز قابل بازخرید هستند ولی امکان معامله در بورس را ندارند.
تفاوت اوراق مشارکت بانام و بینام
اوراق مشارکت میتواند در دو نوع بانام و بینام منتشر شود که این موضوع میبایست از طریق ناشر در ابتدای معرفی اوراق مشارکت مشخص شود. در صورتی که اوراق مشارکت بهصورت بانام منتشر شود، در این صورت زمانی که به سرقت رود یا گم شود، با توجه به اینکه با نام دارنده آن منتشر میشود، بهغیر از مالک کسی نمیتواند از آنها استفاده کند. اما اوراق مشارکتی که بینام هستند، همواره با خطر مفقود شدن یا به سرقت رفتن مواجه هستند. بنابراین افرادی که اوراق مشارکت بینام را خریداری میکنند باید توجه داشته باشند که همانند چک پولها هر فردی میتواند از آنها استفاده کند.
نحوه خرید اوراق مشارکت
درباره نحوه انجام معاملات اوراق مشارکت باید در ابتدا به این نکته توجه کنیم که خرید برخی از اوراق مشارکت تنها از طریق بانکهای عامل انجام میشوند و برخی دیگر از این اوراق در بازار بورس عرضه و معامله میشوند. بنابراین پس از اینکه دانستیم اوراق مشارکت چیست، در ادامه نحوه خرید و فروش این اوراق را در هر کدام از موارد گفته شده شرح میدهیم.
خرید اوراق مشارکت از طریق بانکهای عامل
در صورتی که عرضه اوراق مشارکت تنها از طریق بانکهای عامل انجام شود. سرمایهگذاران میتوانند با همراه داشتن مدارک شناسایی خواسته شده به شعب بانکهای عامل مراجعه کنند و اوراق مشارکت را خریداری کنند.
پس از دریافت این اوراق در صورتی که سرمایهگذار بخواهد زودتر از زمان سررسید نسبت به دریافت اصل سرمایه اقدام کند، در اینصورت معمولا بانکها با کسر مقداری از سود پرداختی نسبت به تسویه حساب اقدام میکنند.
خرید و فروش اوراق مشارکت در بورس
برای خرید اوراق مشارکت در بورس سرمایهگذاران میتوانند پس از انجام مراحل ثبت نام در کارگزاری موردنظر و دریافت کد بورسی نسبت به خرید اوراق مشارکت مربوطه در پلتفرم معاملاتی آنلاین کارگزاری اقدام کنند. پس از انجام خرید، اوراق مربوطه در پلتفرم معاملاتی آنلاین آنها قرار میگیرد. برای فروش اوراق مشارکت خریداری شده نیز در صورتی که سرمایهگذار از طریق پلتفرمهای آنلاین کارگزاریها نسبت به خرید آنلاین اوراق مشارکت اقدام کنند، از همین پلتفرمها نیز میتوانند اوراق مشارکت را بفروشد.
بازدهی اوراق مشارکت نسبت به سایر اوراق بهادار
بازدهی اوراق مشارکت نسبت به بازدهی سایر اوراق بهادار کمتر است. با توجه به اینکه میان ریسک و بازدهی ارتباط مستقیمی وجود دارد، بنابراین با توجه به اینکه اوراق مشارکت نسبت به سایر اوراق بهادار ریسک کمتری دارد بنابراین بازدهی این اوراق نیز نسبت به اوراق بهادار دیگر کمتر است.
سود قطعی اوراق مشارکت
پس از اتمام پروژه و دوره زمانی اوراق مشارکت، ناشر اوراق موظف است سود قطعی حاصل از انجام پروژه مربوطه را محاسبه کند. در صورتیکه این سود قطعی از سود علیالحساب پرداخت شده در دورههای زمانی مشخص بیشتر باشد، ناشر موظف است اختلاف این سود و سود پرداختی را محاسبه کند و مابه التفاوت سود را به سرمایهگذاران پرداخت کند. در صورتی هم که سود قطعی محاسبه شده از مقدار سود علیالحساب پرداختی کمتر شود، در این صورت هیچ ضرر و زیانی متوجه سرمایهگذاران نیست و جبران آن به عهده ضامن اوراق مشارکت است.
نحوه پرداخت سود اوراق مشارکت
سود اوراق مشارکت در بازههای زمانی تعیین شده همانند بازههای یکماه یا سهماهه توسط بانک مربوطه به سرمایهگذاران پرداخت میشود. سرمایهگذاران برای دریافت سود میتوانند با در دست داشتن اوراق مشارکت و برگههای دریافت سود به بانک مربوطه مراجعه کنند. البته این امکان نیز وجود دارد که بانک موردنظر با دریافت کارمزدی اندک در فواصل زمانی تعیین شده سود این اوراق را به حساب سرمایهگذاران واریز کند.
نحوه تسویه حساب اوراق مشارکت زودتر از زمان سررسید
طرحهایی که برای تامین مالی آنها اوراق مشارکت منتشر میشوند، طرحهایی زمانبر هستند. بنابراین سررسیدهایی که برای اوراق مشارکت مربوطه درنظر گرفته میشوند دارای سررسیدهایی ۳ الی ۴ ساله هستند. اما سوالی که ممکن است در اینجا مطرح شود این است که اگر فردی تا قبل از سررسید این اوراق مشارکت به سرمایه خود نیاز داشت چه اقدامی باید انجام دهد. در این صورت این فرد میتواند با مراجعه به بانک مربوطه و تحویل اوراق مشارکت قبل از زمان سررسید آن، اصل سرمایه خود را دریافت کند. بدیهی است که سودهای علیالحساب مربوط به زمان مشارکت به سرمایهگذار پرداخت میشود.
البته بانکها معمولا برای افرادی که زودتر از زمان سررسید نسبت به تسویه حساب اقدام میکنند، نرخ سود پرداختی را کاهش میدهند و مابه التفاوت نرخ سودهای پرداخت شده و نرخ سود کاهش یافته را از مشتری دریافت میکنند.
برای مثال اگر سود اوراق مشارکتی برابر با ۲۰ درصد باشد، در صورتی که سرمایهگذاری بخواهد زودتر از سررسید نسبت به تسویه حساب و دریافت اصل سرمایه خود اقدام کند، در این صورت بانکها نرخ سود ۱۹ درصد را محاسبه میکنند و مابه تفاوت این سود جدید و سود اصلی اوراق مشارکت را از سرمایهگذار در زمان تسویه حساب دریافت میکنند.
فروش اوراق در بورس
برای اینکه بدانیم فروش اوراق مشارکت در بورس چیست باید به این نکته توجه کنیم که در صورت پذیرش اوراق مشارکت در بورس و فرابورس، همانطور که سرمایهگذار از بورس این اوراق را خریداری کرده است، در بورس نیز میتواند آنها را بفروشد. دارنده اوراق مشارکت با مراجعه به یکی از کارگزاریها یا از طریق پلتفرمهای آنلاین معاملاتی کارگزاری موردنظر میتواند اوراق مشارکت خود را در بورس بفروشد.
در این صورت فروش اوراق مشارکت در بورس همانند دیگر اوراق بهادار همانند سهام با توجه به میزان تقاضا و قیمت تعیین شده در بورس انجام میشود. با فروش اوراق مشارکت در بورس سود این اوراق نیز با وجود تسویه زودتر از زمان سررسید کاهش پیدا نمیکند.
نگهداری اوراق در بانک
اوراق مشارکت معمولا بهطور بینام منتشر میشوند. بنابراین دارنده آن میتواند از منافع آن استفاده کند. دارندگان این اوراق باید در نگهداری آنها همانند پول و دیگر داراییها احتیاطهای لازم را انجام دهند. برای نگهداری اوارق مشارکت بینام این امکان وجود دارد که بانک مربوطه آنها را بهعنوان امانت نگهداری کند. بنابراین سرمایهگذاران میتوانند اوراق مشارکت خود را بهصورت امانت در بانکها قرار دهند. با این اقدام این اوراق از حوادثی همانند سرقت و آتشسوزی در امان میشوند.
جمعبندی
در این مطلب از مجله فرادرس در ابتدا اوراق مشارکت را شرح دادیم و مهمتری جذابیت آن یعنی سود تضمینی اوراق مشارکت را توضیح دادیم. سپس اطلاعات مندرج بر روی اوراق مشارکت را شرح دادیم. اوراق مشارکت دارای انواعی هستند که در ادامه مطلب انواع اوراق مشارکت را بیان کردیم.
برای این منظور اوراق مشارکت بورسی، اوراق مشارکت بانک مرکزی و اوراق مشارکت نهادها و ارگانهای دولتی را توضیح دادیم و تفاوت اوراق مشارکت بانام و بینام را شرح دادیم. سپس نحوه خرید اوراق مشارکت را توضیح دادیم. برخی از این اوراق را میتوان از پلتفرمهای معاملاتی کارگزاریهای بورسی خریداری کرد و برخی دیگر از این اوراق تنها از طریق بانکهای عامل خریداری میشوند.
بنابراین برای روشن شدن این موضوع در ابتدا به خرید اوراق مشارکت از طریق بانکهای عامل پرداختیم و سپس خرید و فروش اوراق مشارکت در بورس را توضیح دادیم. بازدهی اوراق مشارکت نسبت به سایر اوراق را شرح دادیم و نحوه تسویه حساب زودتر از زمان سررسید این اوراق را توضیح دادیم. در پایان نیز مطالبی را درباره نگهداری اوراق مشارکت بیان کردیم.
مطلبی که در بالا مطالعه کردید بخشی از مجموعه مطالب «آموزش بورس رایگان به زبان ساده» است. در ادامه، میتوانید فهرست این مطالب را ببینید:
- بورس چیست — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان بورس)
- آموزش بورس رایگان — از شروع تا کسب درآمد | به زبان ساده
- بازار سرمایه چیست ؟ | تعریف، ویژگی ها، قوانین و انواع بازار سرمایه — به زبان ساده
- شرکت سهامی خاص چیست ؟ — قوانین، ساختار، مزایا و معایب — به زبان ساده
- شرکت سهامی عام چیست ؟ | قوانین، ساختار، مزایا و معایب — به زبان ساده
- بورس انرژی چیست ؟ | به زبان ساده — راهنمای کامل و رایگان
- بورس کالا چیست ؟ – از صفر تا صد + فیلم آموزشی رایگان
- فرابورس چیست ؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- بازار پایه چیست؟ | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- تفاوت بورس و فرابورس چیست؟ | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- فارکس چیست؟ – آشنایی کامل به زبان ساده آپدیت ۱۴۰۳
- بورس نزدک (NASDAQ) چیست ؟ | آنچه باید بدانید به زبان ساده
- اوراق بهادار چیست؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- سهام چیست و سهامدار کیست؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- بازار سهام و آشنایی با پنج شاخص مهم آن
- چگونه تریدر شویم ؟ – از صفر تا صد مسیر یادگیری
- کد بورسی چیست و چگونه آن را دریافت کنیم؟ — گام به گام و تصویری
- سامانه سجام چیست؟ | راهنمای گام به گام تصویری و ساده
- آموزش تصویری ثبت نام در بورس و ورود به بازار سرمایه — راهنمای گام به گام
- ثبت نام در بورس و سامانه سجام — راهنمای گام به گام (+ فیلم آموزش رایگان)
- بهترین کارگزاری بورس | بررسی جامع کارگزاری ها
- فارابیکسو — آموزش فارابیکسو کارگزاری فارابی | گام به گام
- صندوق سرمایه گذاری چیست؟ — به زبان ساده
- انواع صندوق های سرمایه گذاری و مزایا و معایب آن ها — به زبان ساده
- ETF چیست ؟ (صندوق قابل معامله) | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- روانشناسی در بورس | راهنمای کاربردی (+ فیلم آموزش رایگان)
- خرید سهام در بورس — آموزش خرید سهام بورس — گام به گام
- ترید چیست و چگونه آن را یاد بگیریم؟ — بهترین راهنمای شروع
- شاخص بورس چیست؟ | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- عرضه اولیه چیست؟ | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- نمودار بورس و کاربردهای آن — از صفر تا صد (+ فیلم آموزش رایگان)
- کدال چیست ؟ – کاربرد، امکانات و سایر دانستنی ها – به زبان ساده
- کدال 360 چیست ؟ — آموزش جامع سایت کدال و کدال 360
- افزایش سرمایه چیست و چه تاثیری بر قیمت سهام دارد؟ — به زبان ساده
- حق تقدم سهام در بورس چیست؟ — استفاده، خرید و فروش به زبان ساده
- پرتفوی چیست ؟ | سبد سهام به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- سیگنال بورس چیست ؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- سبدگردانی چیست ، چه شرایطی دارد و چگونه انجام می شود؟ — به زبان ساده
- افزایش سرمایه در بورس | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- تعدیل در بورس چیست ؟ | به زبان ساده
- نقدینگی چیست ؟ — به زبان ساده
- تحلیل بنیادی چیست ؟ | به زبان ساده
- تحلیل فاندامنتال چیست؟ | به زبان ساده — از صفر تا صد
- آموزش تابلو خوانی بورس | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- نوسان گیری در بورس | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- سهام شناور چیست؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- حجم مبنا چیست | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- نسبت P/E چیست؟ — به زبان ساده
- DPS در بورس چیست ؟ | مفهوم DPS به زبان ساده
- EPS چیست ؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- ارزش خالص دارایی یا NAV چیست ؟ | به زبان ساده
- پول هوشمند در بورس چیست؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- آموزش تحلیل تکنیکال بورس رایگان (+ فیلم آموزش رایگان)
- تحلیل تکنیکال بورس ایران | راهنمای کاربردی
- امواج الیوت در تحلیل تکنیکال | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- قیمت پایانی در بورس چیست و چطور محاسبه می شود؟ — به زبان ساده
- آموزش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال بورس | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- ایچیموکو چیست ؟ — آموزش اندیکاتور ایچیموکو به زبان ساده
- الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال بورس — آموزش کاربردی
- آموزش اندیکاتور های تحلیل تکنیکال بورس | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- اندیکاتور EMA در بورس چیست ؟ — میانگین متحرک نمایی به زبان ساده
- اندیکاتور CCI چیست ؟ — به زبان ساده
- اندیکاتور ATR — آموزش به زبان ساده و گام به گام
- اندیکاتور MACD چیست ؟ — آموزش تصویری و به زبان ساده
- آموزش اندیکاتور RSI — نحوه استفاده به زبان ساده
- اندیکاتور استوکاستیک (Stochastic) — آموزش کاربردی و به زبان ساده
- بهترین اندیکاتور تشخیص روند چیست؟ — معرفی 6 اندیکاتور کاربردی
- پرایس اکشن (Price Action) چیست؟ | به زبان ساده و گام به گام
- پولبک در بورس (Pull Back) چیست ؟ — انواع و کاربرد به زبان ساده
- الگوی پرچم چیست ؟ — از صفر تا صد و به زبان ساده
- کندل شناسی — آموزش خواندن کندل و الگوی متداول کندل — تصویری و به زبان ساده
- معاملات الگوریتمی چیست؟ | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- آزمون اصول بازار سرمایه ایران — راهنمای رایگان و گام به گام
- ارزش ذاتی سهم چیست ؟ – به زبان ساده + نحوه محاسبه
- تفاوت بازار خرسی و گاوی چیست ؟ – ۱۱ فرق مهم که باید بدانید
- سفارش محدود چیست ؟ – توضیح منظور از Limit Order به زبان ساده
- Take Profit چیست ؟ – توضیح تیک پروفیت به زبان ساده
- ریسک به ریوارد چیست ؟ – توضیح به زبان ساده + مثال
- گره معاملاتی چیست ؟ – از صفر تا صد + نحوه رفع
- ۲۶ کتاب تحلیل تکنیکال که باید بخوانید – از مقدماتی تا پیشرفته
- اسیلاتور چیست و چه فرقی با اندیکاتور دارد؟ – به زبان ساده
- ترازنامه چیست ؟ – اهمیت، اقلام و کاربرد به زبان ساده
- صکوک چیست ؟ – از انواع تا تفاوت با اوراق بهادار دیگر به زبان ساده
- صف خرید و فروش در بورس چیست ؟ – به زبان ساده + زمان تشکیل
- اوراق مشارکت چیست ؟ – انواع + نحوه خرید و فروش(همین مطلب)
- اوراق بدهی چیست؟ – هر آنچه باید بدانید
- هجینگ چیست ؟ – توضیح پوشش ریسک به زبان ساده
- تسویه معاملات چیست ؟ – به زبان ساده + نحوه انجام
- حق تقدم سهام چیست؟ – در بازار بورس و به زبان ساده
- اولویت انجام معاملات در بورس چگونه است؟ + توضیح کامل و ساده
- کارگزار ناظر چیست؟ – از وظایف تا نحوه تغییر به زبان ساده
- شاخص بورس چیست؟ – توضیح به زبان ساده
- سرخطی زدن در بورس چیست؟ – به زبان ساده + انواع روش ها
- چگونه بورس را یاد بگیریم؟ – از صفر تا صد مسیر یادگیری
- انواع سهام در بورس – به زبان ساده
- قیمت اسمی سهام چیست؟ – توضیح ارزش اسمی به زبان ساده
- چگونه ترید را شروع کنیم؟ – از گام اول تا ورود به بازار + مسیر یادگیری
- کپی ترید چیست؟ – توضیح و آموزش کپی تریدینگ به زبان ساده
- اندیکاتور حجم Volume چیست؟ – در تحلیل تکنیکال به زبان ساده
- اندیکاتور مومنتوم چیست؟ – توضیح به زبان ساده
- چگونه در بورس سرمایه گذاری کنیم؟ – راهنمای شروع به زبان ساده
- اسمارت مانی چیست؟ – آنچه باید درباره پول هوشمند بدانید