کدال چیست؟ – کاربرد، امکانات و سایر دانستنی ها – به زبان ساده
تا به حال در مجله «فرادرس» مطالب بسیاری در رابطه با بورس و تحلیل تکنیکال نگاشته شده است. در این مطلب با سامانه کدال آشنا میشویم و به متداولترین پرسشهای مرتبط با آن پاسخ میدهیم.
کدال چیست؟
«کدال» (CODAL | Comprehensive Database of All Listed Companies) یا سامانه اطلاع رسانی ناشران، به نوعی شفافیت را در بازار بورس و فرابورس افزایش میدهد و به همین دلیل حامی سرمایهگذاران به شمار میرود. در این سایت (+) شما میتوانید آخرین اطلاعات منتشر شده توسط شرکتهای عرضه کننده سهام را مشاهده کنید.
چه اطلاعاتی در کدال یافت میشود؟
اطلاعات مربوط به مجامع عمومی شرکتها مانند تقسیم سود نقدی و افزایش سرمایهها، آگهی دعوت به مجمع، گزارش فعالیت تصمیمات هیئت مدیره، گزارشهای مالی، افشای اطلاعات و ... در کدال یافت میشوند که هرکدام به نحوی میتوانند روی تصمیمگیری سرمایهگذار پیرامون خرید یا فروش سهام معینی تاثیر داشته باشند.
افزایش سرمایه چیست؟
افزایش سرمایه عملیاتی است که در آن شرکت با انتشار سهام جدید یا با افزایش دادن ارزش اسمی سهام قبلاً منتشر شده، منابع مالی خود را افزایش میدهد.
افشای اطلاعات در بورس چیست؟
«افشای اطلاعات» (Disclosure) به افشای اطلاعات در زمانهای معین توسط شرکتهای منتشر کننده سهام گفته میشود. این اطلاعات مثبت یا منفی، حاوی اخبار، دادهها یا جزئیاتی از فعالیتهای عملیاتی تاثیرگذار بر کسب و کار شرکت منتشر کننده آن است.
صورت مالی چیست؟
در سامانه کدال میتوانید به دو نوع صورتهای مالی حسابرسی شده و حسابرسی نشده دسترسی پیدا کنید. صورتهای مالی حسابرسی شده معمولاً اطمینان خاطر بیشتری برای سرمایهگذاران فراهم میکنند. در تصویر زیر میتوانید صورت مالی شرکتی را به عنوان نمونه مشاهده کنید.
هزینه عملیاتی چیست؟
«هزینه عملیاتی» (Operational Cost) هزینه نگهداری و مدیریت کسب و کاری معین به صورت روزانه است. هزینه عملیاتی شامل هزینه مستقیم کالاهای فروخته شده و دیگر مخارج عملیاتی مانند اجاره بها، حقوق و هزینههای سربسری مانند هزینههای خرید مواد اولیه است. هزینههای عملیاتی شامل مخارج غیر عملیاتی مرتبط با تامین منابع مالی مانند نرخ سود، سرمایهگذاری و غیره نمیشود.
ناشر چیست؟
ناشران در واقع همان شرکتهای پذیرفته شده در بورس، فرابورس، صندوقهای سرمایهگذاری به شمار میروند که مجاز به انتشار اطلاعات خود در سامانه کدال هستند. این شرکتها وظیفه دارند که اطلاعات متنوعی را در سامانه کدال منتشر کنند. سرمایهگذاران میتوانند با تحلیل و بررسی اطلاعات منتشر شده توسط ناشران، دید بازتری در خرید و فروش سهام داشته باشند.
سرمایهگذاران میتوانند با تحلیل و بررسی انواع اطلاعیههای منتشر شده در کدال، به اطلاعات متفاوتی دست پیدا کنند. برای اینکه اینکار ممکن شود، سرمایهگذاران باید با انواع اطلاعات منتشر شده در سامانه کدال آشنایی، و توانایی جستجو و فیلتر کردن اطلاعات را کسب کنند.
گامهای دریافت اطلاعات در سامانه کدال چیست؟
برای دریافت اطلاعیهها در ساختارهای متفاوت، در ابتدا باید به جستجوی اطلاعیهها بپردازید. به این منظور، باید نام و نماد شرکت موردنظر را انتخاب و در ادامه، گروه و نوع اطلاعیه موردنظر را تعیین کنید.
فیلترهای جستجو چه هستند؟
از فیلترهای جستجو میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- نام شرکت
- وضعیت ناشر
- گروه اطلاعیه
- نوع شرکت
- نوع اطلاعیه
- وضعیت حسابرسی
- شرکت اصلی/زیرمجموعهها(اطلاعیه تلقیفی یا اطلاعیه اصلی شرکت)
به محض ورود به سایت کدال میتوانید ۳ زبانه را بررسی کنید که این ۳ زبانه به ترتیب، اطلاعیهها، جستجوی اطلاعیهها و اطلاعیههای قدیمی نام دارند. در زبانه اطلاعیههای قدیمی، به اطلاعیههای منتشرشده در سالهای ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۹ دسترسی پیدا میکنید. در زبانه اطلاعیههای قدیمی، در صورت خریداری سهام در گذشته، میتوانید افزایش قیمت سهام و افزایش سرمایه شرکت را مشاهده کنید.
در فیلترهای جستجو، وضعیت ناشر به چه مواردی اشاره میکند؟
در فیلترهای جستجو، موارد زیر، زیر مجموعه وضعیت ناشر هستند. یعنی در هنگام جستجوی وضعیت ناشر باید یکی از مواردی که در ادامه آمده است را انتخاب کنید. با انتخاب هرکدام از این موارد، نتایج محدود خواهند شد و جستجوی اطلاعات راحتتر خواهد بود.
- پذیرفته شده در بورس تهران
- پذیرفته شده در فرابورس ایران
- ثبتشده پذیرفتهنشده
- ثبت نشده نزد سازمان
- پذیرفته شده در بورس کالای ایران
- پذیرفته شده در بورس انرژی ایران
در فیلترهای جستجو، گروه اطلاعیهها به چه مواردی اشاره میکند؟
در انتخاب گروه اطلاعیهها، با انتخاب همه موارد، میتوانید تمام اطلاعیههای شرکت مورد نظر را مشاهده کنید، در غیر اینصورت، سایر موارد به صورت زیر قرار گرفتهاند و با انتخاب آنها میتوانید صرفاً آن نوع از اطلاعات را مشاهده کنید. با انتخاب هرکدام از این موارد، حتی میتوانید اطلاعات را به صورت جزيئتری دستهبندی کنید. برای مثال، اگر آگهی دعوت به مجامع و تصمیمات را انتخاب کنید، در نهایت میتوانید تصمیم بگیرید که آگهی مجمع عادی یا فوقالعاده نمایش داده شود.
- اطلاعات و صورت مالی سالانه
- افشای اطلاعات بااهمیت و شفافسازی
- گزارش عملکرد ماهانه
- اساسنامه/امیدنامه
- اطلاعات هیئت مدیره و کمیته حسابرسی
- آگهی دعوت به مجامع و تصمیمات
- افزایش سرمایه
- شفافسازی مربوط به بورس فرابورس
- شفافسازی مربوط به سازمان
- سایر
- اوراق بدهی
در فیلترهای جستجو، نوع شرکت به چه مواردی اشاره میکند؟
برای فیلتر کردن شرکت، باید نوع شرکت را از دستهبندیها انتخاب کنید که به موارد زیر برخورد خواهید کرد.
- ناشران
- نهاد عمومی
- نهاد مالی
- کارگزاران
همچنین، میتوان نوع اطلاعیه را نیز فیلتر کرد.
چگونه می توان اطلاعیهای را به صورت دقیقتر مشاهده کرد؟
درصورت اطلاع از موضوع اطلاعیه، شماره پیگیری و کد اطلاعیه میتوانید با وارد کردن این موارد، اطلاعیه موردنظر خود را به صورت دقیقتر مشاهده کنید.
روش TTM چیست؟
«روش بررسی 12 ماه گذشته» (Trailing Twelve Months | TTM) برای تشریح دادههای عملکرد ۱۲ ماه گذشته یک شرکت بکار میرود و نمودارهای مالی از آن استخراج میشوند. باید توجه داشته باشید که در روش TTM، دوازده ماه بررسی شده لزوماً همزمان با سال مالی به انتها نمیرسند. در کدال، شرکتها موظف هستند، گزارشهای مالی خود را به روش TTM و هر ۳ ماه منتشر کنند.
EPS چیست؟
EPS شامل سود عملیاتی و غیرعملیاتی شرکت، تقسیم بر تعداد سهام منتشر شده آن است. سود عملیاتی سودی است که از فعالیتهای شرکت بدست میآید و سود غیرعملیاتی به صورت مخالف از فعالیتهای دیگری مانند فروش داراییهای شرکت، محاسبه میشود. EPS-ی که در حال حاضر در سایت شرکت بورس ایران قابل مشاهده است، از روش TTM بدست می آید. شما میتوانید صورت مالی سه ماهه شرکتها را در سایت کدال مشاهده کنید.
اطلاعات با اهمیت گروه الف چیست؟
در ادامه، به مهمترین مواردی که جزء اطلاعات با اهمیت شرکتهای گروه الف به شمار میروند، اشاره کردهایم. شرکت باید وقوع هرکدام از این اتفاقات را در سامانه کدال به اطلاع سایرین برساند.
- تعلیق یا توقف تمام یا بخشی از فعالیت شرکت
- شروع مجدد فعالیت متوقف یا تعلیق شده
- بهرهبرداری از طرحها و پروژههای جدید
- اعلام ورشکستگی شرکت
- نتایج برگزاری یا شرکت در مزایده یا مناقضه
- انعقاد، فسخ و یا تغییرات اساسی در قراردادهای مهم
- هرگونه نقل و انتقال داراییها، ترکیب، تجزیه، ادغام و اکتساب
اطلاعات با اهمیت گروه ب چه هستند؟
از اطلاعات با اهمیت گروه ب میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- خبر مربوط به برگزاری و یا شرکت در مناقصه و یا مزایده
- پذیرش تعهدات جدید یا اتمام تعهدات قبلی
- تغییرات در ترکیب تولید و یا فروش محصولات
- برنامه انتشار اوراق بدهی
- تغییر حسابرس
گزارش وضعیت ماهانه چیست؟
گزارش وضعیت ماهانه نشاندهنده عملکرد شرکت است که میزان تولید، فروش و نرخ فروش را مشخص میکند. این گزارش به صورت کلی نشاندهنده برآیند عملکرد شرکت است و فرد سرمایهگزار با مشاهده آن می تواند فعالیتهای عملیاتی شرکت را بررسی کند.
سخن پایانی
در سامانه کدال میتوانید به انواع اطلاعات منتشرشده توسط شرکتهای عرضهکننده سهام دسترسی پیدا کنید. باتوجه به اینکه هرکدام ازاین موارد چه تاثیری بر سود سهام شرکت داشته باشند، میتوانند بر تحلیل سرمایهگذار و EPS در نظرگرفته شده برای سهم، موثر باشند. برای مثال، با بررسی صورتحسابهای ماهیانه متوجه وضعیت رشد شرکت و سود پرداختی آن میشوید. آیا کیفیت محصولات شرکت افزایش پیدا کرده یا تنها قیمتها را زیاد کرده است و این موجب میشود که کالاها بیشتر فروش بروند یا خیر. این اطلاعات به شما کمک میکنند که تصمیمات بهتری اتخاذ کنید و با شفافیت بیشتری تصمیم به خرید و فروش سهام بگیرید.
معرفی فیلم آموزش بورس - اطلاعیههای کدال
«فرادرس» اقدام به تدوین دورههایی کرده است که برای کسب اطلاعات بیشتر پیرامون سامانه کدال میتوانید به آن مراجعه کنید. این دوره در ۱۰ درس و ۳ ساعت تدوین شده است. در ادامه، به معرفی سرفصلهای این دوره میپردازیم.
در درس اول با سامانه کدال آشنا میشوید. در درس دوم اطلاعیههای مربوط به درآمد هر سهم بررسی میشوند. مدرس در درس سوم به اطلاعیههای عملکرد ماهانه پرداخته است. در درسهای چهارم و پنجم به ترتیب با اطلاعیههای مربوط به صورتهای مالی و اطلاعیههای مربوط به مجامع آشنا میشوید. اطلاعیههای مربوط به پرداخت سود سالانه سهام و افزایش سرمایهها به ترتیب در دروس ششم و هفتم مطرح شدهاند. نامهنگاریها را در درس هشتم میآموزید. گزارش فعالیت هیئت مدیره در درس نهم و سایر اطلاعیهها در درس دهم مطرح شدهاند.
- برای مشاهده فیلم آموزش بورس - اطلاعیههای کدال + کلیک کنید.
مطلبی که در بالا مطالعه کردید بخشی از مجموعه مطالب «آموزش بورس رایگان به زبان ساده» است. در ادامه، میتوانید فهرست این مطالب را ببینید:
- بورس چیست — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان بورس)
- آموزش بورس رایگان — از شروع تا کسب درآمد | به زبان ساده
- بازار سرمایه چیست ؟ | تعریف، ویژگی ها، قوانین و انواع بازار سرمایه — به زبان ساده
- شرکت سهامی خاص چیست ؟ — قوانین، ساختار، مزایا و معایب — به زبان ساده
- شرکت سهامی عام چیست ؟ | قوانین، ساختار، مزایا و معایب — به زبان ساده
- بورس انرژی چیست ؟ | به زبان ساده — راهنمای کامل و رایگان
- بورس کالا چیست ؟ – از صفر تا صد + فیلم آموزشی رایگان
- فرابورس چیست ؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- بازار پایه چیست؟ | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- تفاوت بورس و فرابورس چیست؟ | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- فارکس چیست؟ – آشنایی کامل به زبان ساده آپدیت ۱۴۰۳
- بورس نزدک (NASDAQ) چیست ؟ | آنچه باید بدانید به زبان ساده
- اوراق بهادار چیست؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- سهام چیست و سهامدار کیست؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- بازار سهام و آشنایی با پنج شاخص مهم آن
- چگونه تریدر شویم ؟ – از صفر تا صد مسیر یادگیری
- کد بورسی چیست و چگونه آن را دریافت کنیم؟ — گام به گام و تصویری
- سامانه سجام چیست؟ | راهنمای گام به گام تصویری و ساده
- آموزش تصویری ثبت نام در بورس و ورود به بازار سرمایه — راهنمای گام به گام
- ثبت نام در بورس و سامانه سجام — راهنمای گام به گام (+ فیلم آموزش رایگان)
- بهترین کارگزاری بورس | بررسی جامع کارگزاری ها
- فارابیکسو — آموزش فارابیکسو کارگزاری فارابی | گام به گام
- صندوق سرمایه گذاری چیست؟ — به زبان ساده
- انواع صندوق های سرمایه گذاری و مزایا و معایب آن ها — به زبان ساده
- ETF چیست ؟ (صندوق قابل معامله) | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- روانشناسی در بورس | راهنمای کاربردی (+ فیلم آموزش رایگان)
- خرید سهام در بورس — آموزش خرید سهام بورس — گام به گام
- ترید چیست و چگونه آن را یاد بگیریم؟ — بهترین راهنمای شروع
- شاخص بورس چیست؟ | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- عرضه اولیه چیست؟ | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- نمودار بورس و کاربردهای آن — از صفر تا صد (+ فیلم آموزش رایگان)
- کدال چیست ؟ – کاربرد، امکانات و سایر دانستنی ها – به زبان ساده(همین مطلب)
- کدال 360 چیست ؟ — آموزش جامع سایت کدال و کدال 360
- افزایش سرمایه چیست و چه تاثیری بر قیمت سهام دارد؟ — به زبان ساده
- حق تقدم سهام در بورس چیست؟ — استفاده، خرید و فروش به زبان ساده
- پرتفوی چیست ؟ | سبد سهام به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- سیگنال بورس چیست ؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- سبدگردانی چیست ، چه شرایطی دارد و چگونه انجام می شود؟ — به زبان ساده
- افزایش سرمایه در بورس | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- تعدیل در بورس چیست ؟ | به زبان ساده
- نقدینگی چیست ؟ — به زبان ساده
- تحلیل بنیادی چیست ؟ | به زبان ساده
- تحلیل فاندامنتال چیست؟ | به زبان ساده — از صفر تا صد
- آموزش تابلو خوانی بورس | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- نوسان گیری در بورس | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- سهام شناور چیست؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- حجم مبنا چیست | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- نسبت P/E چیست؟ — به زبان ساده
- DPS در بورس چیست ؟ | مفهوم DPS به زبان ساده
- EPS چیست ؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- ارزش خالص دارایی یا NAV چیست ؟ | به زبان ساده
- پول هوشمند در بورس چیست؟ — به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- آموزش تحلیل تکنیکال بورس رایگان (+ فیلم آموزش رایگان)
- تحلیل تکنیکال بورس ایران | راهنمای کاربردی
- امواج الیوت در تحلیل تکنیکال | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- قیمت پایانی در بورس چیست و چطور محاسبه می شود؟ — به زبان ساده
- آموزش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال بورس | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- ایچیموکو چیست ؟ — آموزش اندیکاتور ایچیموکو به زبان ساده
- الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال بورس — آموزش کاربردی
- آموزش اندیکاتور های تحلیل تکنیکال بورس | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- اندیکاتور EMA در بورس چیست ؟ — میانگین متحرک نمایی به زبان ساده
- اندیکاتور CCI چیست ؟ — به زبان ساده
- اندیکاتور ATR — آموزش به زبان ساده و گام به گام
- اندیکاتور MACD چیست ؟ — آموزش تصویری و به زبان ساده
- آموزش اندیکاتور RSI — نحوه استفاده به زبان ساده
- اندیکاتور استوکاستیک (Stochastic) — آموزش کاربردی و به زبان ساده
- بهترین اندیکاتور تشخیص روند چیست؟ — معرفی 6 اندیکاتور کاربردی
- پرایس اکشن (Price Action) چیست؟ | به زبان ساده و گام به گام
- پولبک در بورس (Pull Back) چیست ؟ — انواع و کاربرد به زبان ساده
- الگوی پرچم چیست ؟ — از صفر تا صد و به زبان ساده
- کندل شناسی — آموزش خواندن کندل و الگوی متداول کندل — تصویری و به زبان ساده
- معاملات الگوریتمی چیست؟ | به زبان ساده (+ فیلم آموزش رایگان)
- آزمون اصول بازار سرمایه ایران — راهنمای رایگان و گام به گام
- ارزش ذاتی سهم چیست ؟ – به زبان ساده + نحوه محاسبه
- تفاوت بازار خرسی و گاوی چیست ؟ – ۱۱ فرق مهم که باید بدانید
- سفارش محدود چیست ؟ – توضیح منظور از Limit Order به زبان ساده
- Take Profit چیست ؟ – توضیح تیک پروفیت به زبان ساده
- ریسک به ریوارد چیست ؟ – توضیح به زبان ساده + مثال
- گره معاملاتی چیست ؟ – از صفر تا صد + نحوه رفع
- ۲۶ کتاب تحلیل تکنیکال که باید بخوانید – از مقدماتی تا پیشرفته
- اسیلاتور چیست و چه فرقی با اندیکاتور دارد؟ – به زبان ساده
- ترازنامه چیست ؟ – اهمیت، اقلام و کاربرد به زبان ساده
- صکوک چیست ؟ – از انواع تا تفاوت با اوراق بهادار دیگر به زبان ساده
- صف خرید و فروش در بورس چیست ؟ – به زبان ساده + زمان تشکیل
- اوراق مشارکت چیست ؟ – انواع + نحوه خرید و فروش
- اوراق بدهی چیست؟ – هر آنچه باید بدانید
- هجینگ چیست ؟ – توضیح پوشش ریسک به زبان ساده
- تسویه معاملات چیست ؟ – به زبان ساده + نحوه انجام
- حق تقدم سهام چیست؟ – در بازار بورس و به زبان ساده
- اولویت انجام معاملات در بورس چگونه است؟ + توضیح کامل و ساده
- کارگزار ناظر چیست؟ – از وظایف تا نحوه تغییر به زبان ساده
- شاخص بورس چیست؟ – توضیح به زبان ساده
- سرخطی زدن در بورس چیست؟ – به زبان ساده + انواع روش ها
- چگونه بورس را یاد بگیریم؟ – از صفر تا صد مسیر یادگیری
- انواع سهام در بورس – به زبان ساده
- قیمت اسمی سهام چیست؟ – توضیح ارزش اسمی به زبان ساده
- چگونه ترید را شروع کنیم؟ – از گام اول تا ورود به بازار + مسیر یادگیری
- کپی ترید چیست؟ – توضیح و آموزش کپی تریدینگ به زبان ساده
- اندیکاتور حجم Volume چیست؟ – در تحلیل تکنیکال به زبان ساده
- اندیکاتور مومنتوم چیست؟ – توضیح به زبان ساده
- چگونه در بورس سرمایه گذاری کنیم؟ – راهنمای شروع به زبان ساده
- اسمارت مانی چیست؟ – آنچه باید درباره پول هوشمند بدانید