رمز ارز چیست؟ — آموزش کامل به زبان ساده

۷۵۳۵ بازدید
آخرین به‌روزرسانی: ۱۳ آذر ۱۴۰۲
زمان مطالعه: ۱۶ دقیقه
دانلود PDF مقاله
رمز ارز چیست؟ — آموزش کامل به زبان سادهرمز ارز چیست؟ — آموزش کامل به زبان ساده

«رمز ارز» یا «ارز رمزنگاری شده» یک نوع ارز دیجیتال است که به وسیله تکنولوژی رمزنگاری امنیت آن تضمین می‌شود. در طی سال‌های اخیر، افزایش شدید قیمت بیت‌کوین باعث ایجاد تعداد زیادی رمزارز شده است. اما رمز ارز چیست و چه کاربردی دارد؟ در این مقاله علاوه بر پاسخ به این سوال، تفاوت رمز ارز و ارز دیجیتال را بررسی می‌کنیم و تکنولوژی‌های مختلف مورد استفاده در ارزهای رمز‌نگاری شده را توضیح می‌دهیم.

997696

رمز ارز چیست و چه کاربردی دارد ؟

«رمز ارز» (Cryptocurrency) نوعی ارز دیجیتال است که امکان انتقال ارزش در محیط دیجیتال را برای افراد فراهم می‌کند. برای پاسخ به سوال رمز ارز چیست باید کلمات تشکیل‌دهنده آن را بررسی کنیم. رمز ارز از ترکیب دو واژه «رمزنگاری» (Cryptography) و «ارز» (Currency) به وجود آمده است. بنابراین رمزارز از تکنیک‌های رمزنگاری به طور گسترده برای امن کردن انتقال پول بین افراد استفاده می‌کند.

احتمالا برای شما هم این سوال پیش آمده است که رمزارزها با سیستم‌های پرداخت آنلاین بانکی چه تفاوت‌هایی دارند. در نگاه اول و از منظر کارکرد، این دو سیستم هیچ تفاوتی باهم ندارند. هر دو این روش‌ها برای انتقال ارزش و خرید در فضای آنلاین استفاده می‌شوند. اما اگر کمی عمیق‌تر به این دو سیستم نگاه کنید متوجه تفاوت‌های اساسی آن‌ها خواهید شد.

برای درک بهتر مفهوم رمز ارز، بهتر است ابتدا تعریف جامعی از ارز دیجیتال داشته باشیم. درک ارزهای دیجیتال کمک زیادی به درک رمزارزها و جایگاه آن می‌کند. پس از بررسی مفاهیم مربوط به ارزهای دیجیتال، مباحث اصلی رمز ارزها را مطرح خواهیم کرد.

رمز ارز چیست (ارز دیجیتال)

ارز دیجیتال چیست ؟

همان‌طور که گفته شد رمز ارز نوعی ارز دیجیتال است. خیلی از افراد این دو مفهوم را به جای هم استفاده می‌کنند. این در حالی است که رمزارزها فقط یک دسته از ارزهای دیجیتال را شکل می‌‌دهند. ارز دیجیتال شکلی از پول است که فقط در فضای دیجیتال و الکترونیک وجود دارد. برای استفاده از ارزهای دیجیتال در معاملات باید از کامپیوتر یا کیف پول متصل به اینترنت استفاده کنید.

ارزهای دیجیتال کاربردی مشابه با پول فیات دارند. از آن‌ها می‌توانید برای خرید کالا یا پرداخت هزینه خدمات استفاده کنید. این ارزها امکان انجام تراکنش‌های فوری در سطح بین‌الملل را فراهم می‌کنند. با استفاده از ارزهای دیجیتال یک نفر در شرق آسیا می‌تواند در کمترین زمان به شخصی در آمریکا ارز انتقال دهد.

ویژگی‌های ارز دیجیتال

ارزهای دیجیتال شامل ویژگی‌هایی هستند که آن‌ها را از ارزهای فیزیکی متمایز می‌کنند. از جمله این ویژگی‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • ارزهای دیجیتال تنها به شکل دیجیتال موجود هستند و معادل فیزیکی ندارند.
  • ارزهای دیجیتال می‌توانند متمرکز یا غیرمتمرکز باشند. رمزارزهایی مانند لایت‌کوین، کاردانو و سولانا نمونه‌ای از ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز هستند. این درحالی است که پول فیزیکی کاملا توسط سیستم متمرکز تولید و توزیع می‌شود.
  • ارزهای دیجیتال همانند ارزهای فیزیکی برای انتقال ارزش استفاده می‌شوند. اما مفهوم انتقال ارزش در آن‌ها گسترده‌تر از ارزهای فیزیکی است. به عنوان مثال یک ارز دیجیتال در بازی رایانه‌ای می‌تواند عمر بازیکن را افزایش دهد یا امکانات بیشتری در اختیار او بگذارد.

انواع ارز دیجیتال

ارز دیجیتال یک اصطلاح جامع است که برای توصیف انواع ارزهای مختلف موجود در فضای الکترونیکی استفاده می‌شود. به طور کلی سه نوع مختلف ارز دیجیتال وجود دارد که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

رمز ارز‌ها

رمزارزها نوعی از ارزهای دیجیتال هستند که از تکنیک‌های رمزنگاری برای تایید و حفظ امنیت معاملات در شبکه بهره می‌گیرند. رمزنگاری علاوه بر آن در تولید و مدیریت ایجاد این ارزها به کار می‌رود. بیت‌کوین و اتریوم دو نوع معروف از رمز ارزها هستند.

ارزهای مجازی

«ارزهای مجازی» (Virtual Currencies) ارزهای دیجیتال قانون‌گذاری نشده هستند (غیرقانونی نیستند و فقط قانونی برای استفاده از آن‌ها وجود ندارد.) که توسط توسعه‌دهندگان یا یک موسسه متشکل از ذینفعان، کنترل می‌شوند. ارزهای مجازی می‌توانند به صورت الگوریتمی توسط پروتکل تعریف و کنترل شوند. مثال مناسب برای ارزهای مجازی، توکن‌های یک بازی است که مقررات آن توسط توسعه‌دهندگان تعریف و کنترل می‌شود.

ارزهای دیجیتال بانک‌های مرکزی

«ارزهای دیجیتال بانک مرکزی» (Central bank digital currencies | CBDCs) ارزهای دیجیتال قانون‌گذاری شده هستند که توسط بانک مرکزی یک کشور تولید می‌شوند. CBDC می‌تواند مکمل یا جایگزین ارز فیات سنتی باشد. برخلاف ارز فیات که به دو شکل فیزیکی و دیجیتالی وجود دارد، ارزهای دیجیتال بانک مرکزی فقط به صورت دیجیتال وجود دارند. انگلیس، سوئد و اروگوئه از جمله کشورهای هستند که قصد دارند نسخه دیجیتالی ارزهای بومی خود را راه‌اندازی کنند.

مزایای ارزهای دیجیتال

ارزهای دیجیتال از هر نوعی که باشند به طور عمومی از مزیت‌های یکسانی بهره می‌برند. اولین و مهم‌ترین مزیت آن‌ها در انتقال فوری پول و ثبت سریع معاملات است. به دلیل این‌که ارزهای دیجیتال در یک بستر یکسان و بدون حضور واسطه اقدام به ثبت تراکنش‌ها می‌کنند، انتقال پول در این روش بسیار سریع انجام می‌شود. این مدل از انتقال علاوه بر سریع بودن شفافیت اطلاعات بالایی نیز دارد.

دومین مزیت ارزهای دیجیتال این است که نیازی به تجهیزات ساخت پول‌های فیزیکی در آن‌ها نیست. از آن‌جایی که این پول‌ها در بستر مجازی هستند، امکان پاره شدن و خراب شدن پول نیز در آن‌ها وجود ندارد.

سومین مزیت ارز دیجیتال را می‌توان توانایی آن در تسهیل سیاست‌های پولی و مالی عنوان کرد. توزیع ارزهای دیجیتال در این روش بسیار ساده است. بانک‌های مرکزی در سیستم کنونی، با استفاده از واسطه‌هایی مثل موسسات مالی سعی در مدیریت جریان پول دارند. با استفاده از ارزهای دیجیتال دیگر نیازی به حضور این واسطه‌ها نیست.

آخرین مزیت ارزهای دیجیتال هزینه پایین انجام معاملات است. در شبکه‌های ارزهای دیجیتال افراد به صورت مستقیم و بدون وجود واسطه‌هایی مانند بانک‌ها، ارزهای خود را به یکدیگر انتقال می‌دهند. بنابراین هزینه انتقال در آن بسیار پایین است. حتی هزینه انتقال بین دو شبکه ارز دیجیتال مختلف نیز از شبکه بانکی کمتر است زیرا تراکنش‌ها به صورت الگوریتمی انجام می‌شوند. بنابراین هزینه‌های ثابت برای این تراکنش‌ها مطرح نیست.

مزایا و معایب ارز دیجیتال چیست

معایب ارزهای دیجیتال

مهم‌ترین عیب ارزهای دیجیتال این است که مشکلات زیرساختی و ذخیره‌سازی هنوز در آن حل نشده باقی‌مانده است. شما برای اتصال به این شبکه‌ها نیاز به زیرساخت اینترنت دارید. تجهیزاتی مثل کیف پول امن دیجیتال و گوشی هوشمند نیز برای انجام تراکنش در این سیستم‌ها نیاز است.

مشکل دیگری که ارزهای دیجیتال با آن روبه‌رو هستند امکان هک شدن آن‌ها است. هکرها می‌توانند از طریق هک کیف پول یا تغییر قوانین پروتکل‌های شبکه، خسارات زیادی به استفاده کنندگان ارزهای دیجیتال وارد کنند.

آخرین مشکل ارزهای دیجیتال ناپایداری ارزش آن‌ها است. با توجه به این‌که بیشتر ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز هستند و قانون‌گذار خاصی بر روی فعالیت آن‌ها نظارت نمی‌کند، امکان نوسانات قیمتی شدید بین آن‌ها وجود دارد. این قضیه ممکن است ریسک‌های زیادی را متوجه تریدرهای ارز دیجیتال و سرمایه‌گذاران این بازار بکند.

تفاوت های رمز ارز و ارز دیجیتال

با توجه به تعاریف ارائه شده، حتما تا به حال متوجه شده‌اید که رمز ارزها یکی از اعضای خانواده ارزهای دیجیتال هستند. عضوی که تقریبا از تمام اعضای دیگر بیشتر شناخته شده است. شاید برای شما هم سوال باشد که دلیل محبوبیت رمز ارز چیست. بیت‌کوین به عنوان اولین رمزارز ویژگی‌های منحصر به فرد فنی و اقتصادی زیادی دارد. در ادامه ویژگی منحصر به فرد رمز ارزها را بررسی می‌کنیم.

ویژگی‌های منحصر به فرد رمز ارز چیست ؟

رمز ارز یا ارزهای رمزنگاری شده ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد زیادی دارند. مهم‌ترین ویژگی مربوط به عملکرد آن است. رمزارز به عنوان یک سیستم پرداخت الکترونیکی عمل می‌کند که متعلق به هیچ کس یا هیچ سازمانی نیست.

اگرچه تمام رمز ارزها به صورت کامل غیرمتمرکز نیستند اما این ویژگی، یکی از ملاک‌های برتری پروژه‌های بلاک چینی نسبت به یکدیگر است. در این حالت هیچ سیستم مرکزی یا زیرمجموعه‌ای از کاربران نمی‌تواند بدون دستیابی به اجماع در شبکه، تغییراتی در آن ایجاد کند. کاربران شبکه که با عنوان «نود» یا «گره» شناخته می‌شوند، با استفاده از یک نرم‌افزار به سایر اعضا متصل هستند و از این طریق تایید و انتشار اطلاعات را انجام می‌دهند.

ویژگی غیرمتمرکز رمز ارز ها

در سمت چپ تصویر بالا نمونه یک سیستم متمرکز مثل بانک را مشاهده می‌کنید. در این سیستم افراد برای ارتباط با یکدیگر، ابتدا باید با سرور مرکزی در تماس باشند. در سمت راست، سیستم غیرمتمرکز است که برای ارتباط، سلسله مراتب وجود ندارد. در این حالت گره‌ها بدون واسطه به همدیگر وصل هستند و می‌توانند بدون حضور سرور مرکزی انتقال اطلاعات داشته باشند.

غیرمتمرکز بودن، رمزارزها را در برابر خاموشی شبکه و سانسور اطلاعات در آن مقاوم می‌کند. این در حالی است که در یک سیستم متمرکز فقط با حمله به سرور مرکزی، می‌توان شبکه را از کار انداخت. در صورتی که اطلاعات سرور مرکزی نسخه پشتیبان نداشته باشد، کلیه اطلاعات از دست می‌روند و قابل دستیابی نخواهند بود. در رمزارزها گره‌ها هر کدام یک نسخه از پایگاه‌داده را در اختیار دارند و هر کس به عنوان یک سرور در شبکه فعالیت می‌کند. هر گره می‌تواند ارتباط خود با شبکه را قطع کند اما این کار باعث قطعی کل شبکه نخواهد بود و سایر گره‌ها کار انتقال اطلاعات را ادامه خواهند داد.

مطلبی که در بالا مطالعه کردید بخشی از مجموعه مطالب «آموزش ارزهای دیجیتال — راهنمای مفاهیم و اصطلاحات رمزارزها» است. در ادامه، می‌توانید فهرست این مطالب را ببینید:

بر اساس رای ۲۳ نفر
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
منابع:
‌Binance Academy
۴ دیدگاه برای «رمز ارز چیست؟ — آموزش کامل به زبان ساده»

سئوال. آیا برای فروش آثار نقاشی اورژینال. چگونه باید شروع کرد و ادامه داد؟

سلام و عرض ادب
برای فروش آثار هنری ابتدا باید آن‌ها را تبدیل به توکن‌های منحصر به فرد NFT کنید و سپس آثار خود را در بازارهای NFT مختلف به فروش برسانید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه مطالعه مقالات زیر پیشنهاد می‌شود.
NFT چیست و چطور کار می کند ؟ | همه چیز درباره توکن غیر قابل معاوضه ان اف تی
ساخت NFT — آموزش کامل و به زبان ساده
با تشکر از همراهی شما

درود
چقدر امنیت سرمایه تضمین میشود.

مفید و ارزشمند

نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *