فرمول های فیزیک یازدهم در یک نگاه

۲۲۳۲۵ بازدید
آخرین به‌روزرسانی: ۱۶ اسفند ۱۴۰۲
زمان مطالعه: ۲۶ دقیقه
دانلود PDF مقاله
فرمول های فیزیک یازدهم در یک نگاه

فیزیک یازدهم یا فیزیک دو در سال دوم متوسطه یا مقطع یازدهم برای رشته‌های ریاضی‌فیزیک و علو‌م‌تجربی تدریس می‌شود. سه فصل از فیزیک یازدهم شامل مبحث‌های الکتریسیته ساکن، جریان الکتریکی و مدارهای جریان مستقیم و مغناطیس در دو رشته ریاضی و فیزیک مشترک هستند. علاوه بر سه فصل نامبرده، مبحث القای الکترومغناطیسی و جریان متناوب در فصل چهارم از فیزیک یازدهم به دانش‌آموزان رشته ریاضی‌فیزیک تدریس می‌شود. توجه به این نکته مهم است که القای الکترومغناطیسی در فصل سوم از فیزیک یازدهم رشته تجربی بیان شده است، اما این مبحث در فصلی جداگانه و به صورت مفصل‌تر برای پایه یازدهم رشته ریاضی‌فیزیک تدریس می‌شود. حل مسئله و درک فرمول های فیزیک یازدهم برای موفقیت در آزمون نهایی فیزیک و کنکور، بسیار مهم و ضروری است.

فهرست مطالب این نوشته
997696

در این مطلب از مجله فرادرس، فرمول‌ های فیزیک یازدهم را به صورت خلاصه همراه با حل مثال توضیح می‌دهیم. برای هر فصل، ابتدا فرمول‌ها به صورت خلاصه در جدول نوشته شده‌اند، سپس توضیح کوتاهی همراه با حل چند مثال برای هر فرمول آورده شده است.

فرمول های فیزیک یازدهم فصل اول

فرمول‌ های فیزیک یازدهم فصل اول در فهرست زیر به صورت خلاصه نوشته شده‌اند:

  • کوانتیده بودن بار الکتریکی با فرمول q=±nc,n=0,1,2,...q = \pm nc \enspace , \enspace n = 0 , 1 , 2 , ... مشخص می‌شود.
  • اندازه نیروی الکتریکی بین دو بار نقطه‌ای با رابطه F=k q1q2r2 F = k \ \frac { | q _ 1 | | q _ 2 |} { r ^ 2 } به‌دست می‌آید.
  • میدان الکتریکیِ‌ جسم باردار با رابطه E=Fq\overrightarrow{ E } = \frac { \overrightarrow{ F } } { q } و E=kqr2E = k \frac { | q | } { r ^ 2 } محاسبه می‌شود.
  • تغییر انرژی پتانسیل الکتریکی بار ذره‌ای q با استفاده از رابطه UE=WE=qEdcosθ\triangle U _ E = - W _ E = - | q | E d \cos \theta محاسبه می‌شود.
  • اختلاف پتانسیل الکتریکی با استفاده از رابطه V=V2V1=UEq\triangle V = V _ 2 - V_1 = \frac { \triangle U _ E } { q } به‌دست می‌آید.
  • پتانسیل الکتریکی در هر نقطه از میدان با استفاده از رابطه V=UEqV = \frac { U _ E } { q } به‌دست می‌آید.
  • رابطه اختلاف پتانسیل دو نقطه و اندازه میدان الکتریکی یکنواخت برابر V=Ed\triangle V = E d است.
  • چگالی سطحی بار الکتریکی رسانا با استفاده از رابطه σ=QA\sigma = \frac { Q } { A } محاسبه می‌شود.
  • ظرفیت خازن از رابطه C=κC0C = \kappa C _ 0 محاسبه می‌شود.
  • ظرفیت خازن با دی‌الکتریک از رابطه C=κC0C = \kappa C _ 0 به‌دست می‌آید.
  • ظرفیت خازن تخت با مساحت صفحه‌های A و فاصله بین صفحه‌های d از رابطه C0=ϵ0Ad C_0 = \epsilon _ 0 \frac { A } { d }  محاسبه می‌شود.
  • انرژی خازن با استفاده از رابطه‌های U=12QV=12CV2=12Q2CU = \frac { 1 } { 2 } Q V = \frac { 1 } { 2 } C V ^ 2 = \frac { 1 } { 2 } \frac { Q ^ 2 } { C } به‌دست می‌آید.

در ادامه، فرمول‌های نوشته شده در جدول فوق را با حل مثال به صورت خلاصه توضیح می‌دهیم.

بار الکتریکی چیست؟

بار الکتریکی، مفهومی بنیادی در فیزیک و ویژگی بنیادی ذرات زیراتمی است. این ذرات به دلیل داشتن بار الکتریکی، نیرویی را در حضور میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی احساس می‌کنند.

این میدان‌ها روی ذرات باردار اثر می‌گذراند. دو نوع بار الکتریکی داریم:

  1. بار الکتریکی مثبت: ذر‌ه‌ای زیر‌اتمی مانند پروتون، بار الکتریکی مثبت دارد. این ذره در هسته اتم قرار گرفته است.
  2. بار الکتریکی منفی: ذره‌ای زیراتمی مانند الکترون، بار الکتریکی منفی دارد و به دور هسته اتم می‌چرخد.

ذرات با بار الکتریکی یکسان، یکدیگر را دفع و ذرات با بار الکتریکی مخالف، یکدیگر را جذب می‌کنند. مهم‌ترین ویژگی‌های بار الکتریکی عبارت هستند از:

  • بار الکتریکی کمیتی اسکالر است.
  • بار الکتریکی ذرات باردار را می‌توان به صورت جبری با یکدیگر جمع یا از یکدیگر کم کرد. به عنوان مثال، اگر ذره‌ای با بار الکتریکی ۳+ و ذره دیگری با بار الکتریکی ۲- در کنار یکدیگر، داخل سیستمی بسته قرار داشته باشند، بار الکتریکی کل سیستم برابر ۱+ خواهد بود.
  • مقدار بار الکتریکی در سیستمی بسته و ایزوله، پایسته است. این بدان معنا است که مقدار کلِ بار الکتریکی داخلی چنین سیستمی با گذر زمان ثابت می‌ماند.
  • بار الکتریکی، کمیتی کوانتیده و گسسته و کوچک‌ترین واحد بار الکتریکی، مقدار باری است که توسط الکترون حمل می‌شود و مقدر آن در حدود 1.6×1019- 1.6 \times 10 ^ { - 19 } کولن است. اگر جسمی خنثی را به جسمی با مقدار مشخصی بار الکتریکی بمالیم، جسم خنثی، الکترون به‌دست می‌‌آورد یا از دست می‌دهد. بار الکتریکی‌ به‌دست آمده توسط الکترون، مضرب صحیح و کاملی از بار بنیادی الکترون، یعنی 1.6×1019- 1.6 \times 10 ^ { - 19 } است:

q=±nc,n=0,1,2,...q = \pm nc \enspace , \enspace n = 0 , 1 , 2 , ...

قانون کولن چیست؟

قانون کولن یکی از مهم‌تریم فرمول‌ های فیزیک یازدهم است. این قانون درباره نیروی بین دو ذره باردار نقطه‌ای صحبت می‌کند. در فیزیک، بار نقطه‌ای به معنای آن است که اندازه بارها در مقایسه با فاصله بین آن‌ها بسیار کوچک است. از این‌رو، آن‌ها را به صورت دو نقطه در نظر می‌گیریم و به راحتی نیروی جاذبه یا دافعه میان آن‌ها را به‌دست می‌آوریم. فیزیک‌دانی فرانسوی به نام «چالز آگوستین کولن» (Charles-Augustin de Columb)‌ در سال ۱۷۸۴ میلادی نیروی بین دو ذره باردار را اندازه گرفت. این فیزیک‌دان به این نتیجه رسید که نیروی بین دو ذره باردار با مربع فاصله بین دو ذره به صورت معکوس و با حاصل‌ضرب اندازه دو بار به صورت مستقیم، متناسب است. بنابراین، اگر دو ذره باردار q1q_1 و q2q_2 به صورت نشان داده شده در تصویر زیر در فاصله r از یکدیگر قرار داشته باشند، نیروی F بین آن‌ها به صورت زیر نوشته می‌شود:

دو ذره باردار در فاصله r از یکدیگر قرار گرفته اند و فرمول نیروی بین آن ها در تصویر نشوته شده است

F=kq1q2r2F = k \frac { q _ 1 } { q _ 2 } { r ^ 2 }

در این رابطه:

  • q1q_ 1 و q2q _ 2 بارهای الکتریکی دو بار نقطه‌ای برحسب کولن (C)‌ هستند.
  • r فاصله بین دو بار برحسب متر است.
  • F نیروی الکتریکی وارد بر هر بار بر حسب نیوتن (N) است.
  • k ثابت کولن نام دارد و مقدار آن برابر 8.98755175×109  N.m2C29.0×109 N.mC28.98755175 \times 10 ^ 9  \ \frac { N . m ^ 2 } { C ^ 2 } \approx 9.0 \times 10 ^ 9 \ \frac { N . m } { C ^ 2 } است.

بر طبق قانون کولن، بارهای هم‌نام، یکدیگر را جذب و بارهای ناهم‌نام، یکدیگر را دفع می‌کنند.

برهم نهی نیروهای الکترواستاتیکی

فرض کنید به جای دو ذره باردار، چند ذره باردار با بارهای q1q_1 و q2q_2 و ... تا qnq_n داریم. در این حالت، نیروی وارد شده بر بار qiq_i برابر مجموع نیروهای وارد شده از طرف هر یک از ذره‌های باردار دیگر است و به صورت زیر محاسبه می‌شود:

Fqi=Fq1+Fq2+...+Fqn\overrightarrow{ F _ { q _ i }} = \overrightarrow{ F _ { q _ 1 }} + \overrightarrow{ F _ { q _ 2 }} + ... +\overrightarrow{ F _ { q _ n }}

n ذره باردار در فضا وجود دارند و بر ذره qi نیرو وارد می کنند

میدان الکتریکی چیست؟

همان‌طور که در بخش قبل اشاره شد، قانون کولن در مورد نیروی اعمال شده بین دو ذره باردار در فاصله‌ای مشخص، صحبت می‌کند. این قانون را می‌توانیم با استفاده از مفهومی به نام میدان الکتریکی نیز بیان کنیم که فهرست آن آورده شده است:

  • یکی از دو ذره در تمام فضا میدان الکتریکی تولید می‌کند.
  • نیروی وارد شده بر ذره دوم به دلیل میدان الکتریکی ایجاد شده توسط ذره اول است.

از این‌رو، دو بار q1q_1 و q2q_2 به کمک میدان الکتریکی به یکدیگر نیرو وارد می‌کنند. برای تعیین میدان الکتریکی ناشی از ذره یا هر جسم باردار در هر نقطه از فضا به صورت زیر عمل می‌کنیم:

  • بار کوچک و مثبتِ‌ q0q_0 را در آن نقطه قرار می‌دهیم.
  • نیروی الکتریکی وارد شده بر این بار، F\overrightarrow{ F }، را اندازه می‌گیریم. در نتیجه میدان الکتریکی ناشی از جسم یا ذره باردار این نقطه به صورت زیر نوشته می‌شود:

E=Fq0\overrightarrow{ E } = \frac { \overrightarrow{ F } } { q _ 0 }

توجه به این نکته مهم است که میدان الکتریکی کمیتی برداری و یکای اندازه‌گیری آن برابر NC\frac { N } { C } است.

میدان الکتریکی حاصل از ذره باردار

میدان الکتریکی حاصل از ذره باردار qq را می‌توان به صورت زیر نوشت:

E=kq r2E = k \frac { | q  | } { r ^ 2 }

بر طبق رابطه فوق، میدان الکتریکی با اندازه بار، qq، به صورت مستقیم و با مربع فاصله از بار به صورت معکوس متناسب است.

خطوط ابی رنگ شبیه صاعقه که جریان الکتریکی را نشان می دهند

بر هم نهی میدان های الکتریکی

فرض کنید تعدادی ذره باردار در فضا داریم و میدان الکتریکی حاصل از تمام آن‌ها را می‌خواهیم در نقطه‌ای مشخص به‌دست آوریم. برای انجام این کار، میدان الکتریکی حاصل از هر بار را در نقطه موردنظر، با فرض وجود نداشتن سایرِ بارها به‌دست می‌آوریم. سپس، میدان‌ها را به صورت برداری با یکدیگر جمع می‌کنیم.

E=E1+E2+...\overrightarrow{ E } = \overrightarrow{ E _ 1} + \overrightarrow{ E _ 2 } + ...

خطوط میدان الکتریکی

تا اینجا فهمیدیم هر ذره یا جسم بارداری در اطراف خود میدان الکتریکی ایجاد می‌کند. میدان الکتریکی کمیتی برداری است و جهت و اندازه دارد. برای تعیین جهت میدان الکتریکی از ذره آزمونی با بار مثبت و برای نشان داده میدان الکتریکی در فضای اطراف اجسام یا ذرات باردار از خط‌های جهت‌داری به صورت نشان داده شده در تصویر زیر استفاده می‌کنیم. همان‌طور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید، اگر بار جسم یا ذره مثبت باشد، خطوط میدان الکتریکی از جسم یا ذره خارج می‌شوند. در مقابل، اگر بار جسم یا ذره منفی باشد، خطوط میدان به جسم یا ذره وارد می‌شوند.

به بیان دیگر، اگر بار آزمون در میدان جسم باردار مثبت قرار بگیرد، جهت خطوط میدان به گونه‌ای است که ذره آزمون از جسم دور شود. در مقابل، اگر بار آزمون در میدان جسم باردار منفی قرار بگیرد، جهت خطوط میدان به گونه‌ای است که ذره آزمون به جسم نزدیک شود.

خطوط میدان الکتریکی برای بارهای مثبت و منفی به صورت جداگانه

مهم‌ترین ویژگی‌های خطوط میدان الکتریکی عبارت هستند از:

  • خطوط میدان الکتریکی هیچ‌گاه یکدیگر را قطع نمی‌کنند. به بیان دیگر، از هر نقطه فضا، تنها یک خط میدان الکتریکی می‌گذرد.
  • خطوط میدان الکتریکی بر سطح جسم باردار عمود هستند.
  • اندازه بار و تعداد خطوط میدان با یکدیگر متناسب هستند. تعداد خطوط یا چگالی خطوط در اطراف جسم یا ذره‌ای با بار بزرگ‌تر، بیشتر است.
  • نقطه شروع خطوط میدان الکتریکی بار مثبت و نقطه پایانی آن‌ها، بار منفی است. اگر تنها یک بار الکتریکی مثبت در فضا وجود داشته باشد، خطوط میدان تا بی‌نهایت می‌روند. همچنین، اگر یک بار الکتریکی منفی در فضا وجود داشته باشد، خطوط میدان از بی‌نهایت می‌آیند و به بار منفی ختم می‌شوند.
  • این خطوط هیچ‌گاه حلقه بسته‌ای را تشکیل نمی‌دهند.

اگر بار الکتریکی qq در میدان الکتریکی E \overrightarrow{ E } قرار داشته باشد، نیروی وارد شده از طرف این میدان بر بار qq با استفاده از رابطه F=qE\overrightarrow{ F } = q \overrightarrow{ E }به‌دست می‌آید.

انرژی پتانسیل الکتریکی چیست؟

به مقدار انرژی لازم برای آن‌که بتوانیم بار الکتریکی را در خلاف جهت میدان الکتریکی حرکت دهیم، انرژی پتانسیل الکتریکی گفته می‌شود. فرض کنید صفحه‌ای با بار الکتریکی منفی بسیار زیاد داریم. بار الکتریکی مثبت کوچکی از طریق نیروی الکتریکی به این صفحه چسبیده است. اطراف صفحه با بار منفی، میدان الکتریکی وجود دارد که تمام اجسام با بار مثبت را به سمت صفحه جذب می‌کند. بار مثبت چسبیده به صفحه را از آن دور می‌کنیم و در خلاف جهت میدان الکتریکی حرکت می‌دهیم. انجام این کار بسیار سخت است، زیرا نیروی الکتریکی در خلاف جهت بر بار مثبت وارد می‌شود. اگر بار مثبت را رها کنیم، دوست دارد دوباره به صفحه با بار منفی بچسبد. انرژی استفاده شده برای دور کردن ذره مثبت از صفحه، به صورت انرژی پتانسیل الکتریکی داخل ذره ذخیره می‌شود.

تخته ای در کلاس درس که روی آن کلمه ‌electricity نوشته شده است

اگر بخواهیم ذره را در فاصله دورتری از صفحه قرار دهیم، باید از انرژی بیشتری استفاده کنیم. در نتیجه، انرژی پتانسیل الکتریکی ذخیره شده در ذره، بزرگ‌تر خواهد بود. اگر بار ذره مثبت، دو برابر شود، انرژی بزرگ‌تری برای به حرکت درآوردن آن نیاز است. در مقابل، اگر بار صفحه مثبت باشد، ذره با بار مثبت به جای چسبیدن به صفحه، از آن دور می‌شود. در این حالت، برای نزدیک کردن ذره به صفحه باید انرژی مصرف کنیم. اگر بخواهیم ذره را در فاصله نزدیک‌تری نسبت به صفحه قرار دهیم، باید انرژی بیشتری به آن بدهیم.

اگر ذره بارداری در میدان الکتریکی جابجا شود، کار نیروی الکتریکی وارد شده بر ذره در این جابجایی، برابر منفی تغییرات انرژی پتانسیل الکتریکی است:

WE= UEUE= WE= qEdcosθ  W _ E = - \ \triangle U _ E \\ \triangle U _ E = - \ W _ E = - \ |q| E d \cos \theta 

در رابطه فوق:

  • θ\theta زاویه بین نیروی الکتریکی و جهت جابجایی ذره است.
  • qq بار الکتریکی و واحد اندازه‌گیری آن کولن است.
  • E بزرگی میدان الکتریکی و واحد اندازه‌گیری آن نیوتن بر کولن است.
  • d جابجایی برحسب متر است.
  • UE \triangle U _ E تغییرات انرژی پتانسیل الکتریکی و برحسب ژول اندازه‌ گرفته می‌شود.
صفحه بار الکتریکی منفی که بار مثبتی مقابل آن قرار دارد و در حال دور شدن از صفحه است

پتانسیل الکتریکی چیست؟

به تفاوت انرژی پتانسیل بر واحد بار بین دو نقطه در میدان الکتریکی، پتانسیل یا پتانسیل الکتریکی گفته می‌شود. همان‌طور که در بخش قبل مشاهده کردیم، انرژی پتانسیل الکتریکی ذره‌ای باردار به مقدار بار آن بستگی دارد. از این‌رو، نسبت تغییر انرژی پتانسیل ذره به بار آن از نوع و اندازه بار الکتریکی مستقل است.

V=V2V1=UEq\triangle V = V_ 2 - V _1 = \frac { \triangle U_ E } { q }

در رابطه فوق، VV کمیتی نرده‌ای است و پتانسیل الکتریکی نام دارد و مقدار آن در دو نقطه یک و دو به ترتیب برابر V1V_ 1 و V2V_ 2 است. همچنین، V\triangle V اختلاف پتانسیل الکتریکی و واحد اندازه‌گیری آن ژول بر کولن یا ولت است. اختلاف پتانسیل الکتریکی را می‌توانیم برحسب رابطه زیر نیز بنویسیم:

V=Ed| \triangle V | = Ed

میدان الکتریکی داخل رساناها

ماده رسانا به ماده‌ای گفته می‌شود که تعداد زیادی الکترون آزاد دارد. این الکترون‌ها به راحتی در ماده رسانا جابجا می‌شوند.

به دلیل وجود این تعداد الکترون درون ماده رسانا، نیروی دافعه الکتریکی بین آن‌ها نیز بسیار بزرگ است. دو پرسش بسیار مهم در مورد مواد رسانا وجود دارند:

  1. اگر بار الکتریکی اضافی به جسم رسانا بدهیم، این بار چگونه در آن توزیع می‌شود؟
  2. اگر جسم رسانا را در میدان الکتریکی خارجی قرار رهیم، خطوط میدان چگونه داخل و خارج این جسم توزیع می‌شوند؟

بار الکتریکی اضافی داده شده به جسم رسانا، روی سطح خارجی آن پخش می‌شود. به این نکته توجه داشته باشید که این بار اضافی به گونه‌ای روی سطح رسانا پخش می‌شود که میدان الکتریکی داخل رسانا در شرایط الکترواستاتیکی برابر صفر باشد. جسمی رسانا و خنثی به شکل کره به صورت نشان داده شده در تصویر زیر داخل میدان الکتریکی یکنواختی قرار گرفته است. میدان الکتریکی در نزدیکی جسم رسانا قوی‌تر می‌شود و خطوط میدان به یکدیگر نزدیک‌تر خواهند شد، اما داخل جسم رسانا میدان الکتریکی برابر صفر است.

قرار گرفتن جسمی رسانا داخل میدان الکتریکی خارجی

چرا شدت میدان الکتریکی داخل جسم رسانای باردار برابر صفر است؟

میدان الکتریکی به دو دلیل داخل ماده رسانا برابر صفر است. این دو دلیل عبارت هستند از:

  • زیرا بارهای الکتریکی اضافی در جسم رسانای خوب، همواره روی سطح خارجی جسم قرار می‌گیرند. از این‌رو، مقدار بار الکتریکی داخل جسم رسانا برابر صفر می‌شود.
  • قرار گرفتن بارها روی سطح خارجی جسم رسانا، یکی از ویژگی‌های مهم اجسام رسانا است. زیرا بارهای الکتریکی در جسم رسانا آزادانه می‌توانند به اطراف حرکت کنند. در نتیجه، آن‌ها پایدارترین حالت، یعنی قرار گرفتن روی سطح خارجی جسم رسانا، را برای توزیع انتخاب می‌کنند.

چگالی سطحی بار الکتریکی رسانا

همان‌طور که در بخش قبل گفتیم، بار الکتریکی اضافی روی سطح جسم رسانا توزیع می‌شود. اگر رسانا کره باشد، توزیع بار الکتریکی روی سطح آن کاملا یکنواخت خواهد بود. اما اگر جسم رسانا در برخی مناطق تیزتر و زاویه‌دار باشد، بار الکتریکی روی سطح آن به طور یکنواخت پخش نمی‌شود. برای مقایسه توزیع بار الکتریکی در بخش‌های مختلف سطحِ جسمی رسانا با شکل دلخواه از کمیتی به نام چگالی بار سطحی استفاده می‌کنیم:

σ=QA\sigma = \frac { Q } { A }

در رابطه فوق:

  • A مساحت سطحی است که بار روی آن توزیع شده است.
  • Q بار الکتریکی موجود روی سطح A و σ\sigma چگالی بار سطحی است.

یکای اندازه‌گیری بار الکتریکی برابر کولن بر مترمربع (Cm2\frac { C } { m ^ 2 } )‌است. از این‌رو، سطوح نوک‌تیز به دلیل داشتن مساحت کوچک‌تر، چگالی بار سطحی بزرگ‌تری دارند. همان‌طور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید، توزیع بار الکتریکی روی سطوح کروی، کاملا یکنواخت است. اما توزیع بار الکتریکی روی اجسامی با شکل‌های دیگر، یکنواخت نیست و چگالی بار در نقاط نوک‌تیز بسیار زیاد خواهد بود.

توزیع بار الکتریکی روی کره و جسم نوک رسانای نوک تیز

خازن چیست؟

خازن، قطعه‌ای الکتریکی در مدار است که می‌تواند انرژی الکتریکی را به شکل بار الکتریکی در خود ذخیره کند. خازن‌ها اندازه و شکل‌های متفاوتی دارند. آن‌ها به طور معمول از دو صفحه رسانا (صفحه فلزی نازک) به مساحت A ساخته شده‌اند که در فاصله مشخصی از یکدیگر قرار دارند. فاصله خالی بین صفحات خازن گاهی توسط ماده‌ای عایق به نام دی‌الکتریک، پر می‌شود.

باردار یا شارژ کردن خازن

برای شارژ کردن خازن می‌توان آن را در مدار الکتریکی ساده‌ای، شامل یک یا چند باتری، به صورت نشان داده شده در تصویر زیر قرار داد. به محض بستن کلید، بار از طریق سیم‌های رسانا به صفحات خازن می‌رسد. جریان بارها تا زمانی ادامه می‌یابد که اختلاف پتانسیل میان دو صفحه خازن با اختلاف پتانسیل دو سر باتری، برابر شود. صفحات خازن پس از باردار شدن، بار الکتریکی یکسان، اما با علامت مخالف دارند.

خازن تخت به باتری با ولتاژ V وصل شده است

ظرفیت خازن با استفاده از رابطه زیر به‌دست می‌آید:

C= QVC = \frac {  Q } { V }

در رابطه فوق، C ظرفیت خازن، Q بار خازن و V\triangle V اختلاف پتانسیل بین صفحه‌های خازن هستند. واحد اندازه‌گیری ظرفیت خازن، کولن بر ولت یا فاراد است. اگر ماده‌ای عایق به نام دی‌الکتریک میان دو صفحه خازن قرار داده شود، ظرفیت خازن به صورت زیر افزایش می‌یابد:

C=κC0C = \kappa C_ 0

در رابطه فوق، κ\kappa ثابت دی‌الکتریک نام دارد. خازن تختی با دو صفحه به مساحت A که به فاصله d از یکدیگر قرار گرفته‌اند را در نظر بگیرید. اگر بین دو صفحه، دی‌الکتریکی با ثابت دی‌الکتریک κ\kappa قرار گرفته باشد، ظرفیت خازن با استفاده از رابطه زیر به‌دست می‌آید:

C0=κϵ0Ad C_0 =\kappa \epsilon _ 0 \frac { A } { d } 

در رابطه فوق، ξ0\xi_0 ضریب گذردهی خلأ نام دارد و مقدار آن برابر 8.85×1012  Fm8.85 \times 10 ^ { - 12 }  \ \frac { F } { m} است.

انرژی خازن

همان‌طور که در بخش قبل اشاره شد خازن، قطعه‌ای الکتریکی در مدار است که می‌تواند انرژی الکتریکی را به شکل بار الکتریکی در خود ذخیره کند. انرژی ذخیره شده در خازن با استفاده از رابطه‌های زیر به‌دست می‌آید:

U=12QV=12CV2=12Q2CU = \frac { 1 } { 2 } Q V = \frac { 1 } { 2 } C V ^ 2 = \frac { 1 } { 2 } { Q ^ 2 } { C }

در رابطه فوق:

  • U انرژی الکتریکی خازن و واحد اندازه‌گیری آن ژول است.
  • Q مقدار بار روی صفحات خازن و برحسب کولن است.
  • VV اختلاف پتانسیل دو سر خازن و برحسب ولت است.
  • C ظرفیت خازن و برحسب فاراد است.

تا اینجا با فرمول های فیزیک یازدهم فصل اول آشنا شدیم. در ادامه، برای درک بهتر این فرمول‌ها، تعدادی مثال با یکدیگر حل می‌کنیم.

مثال اول

دو بار الکتریکی نقطه‌ای با بارهای ۲+ و ۴+ میکروکولن، یکدیگر را با نیروی ۲۰ نیوتن دفع می‌کنند. اگر بار الکتریکی ۶- میکروکولن به هر یک از بارها اضافه شود، نیروی آن‌ها چه تغییری می‌کند؟ 

نیروی بین دو بار بدون تغییر باقی می‌ماند. 

نیروی بین دو بار نصف می‌شود. 

نیروی بین دو بار، دو برابر می‌شود. 

نیروی بین دو بار سه برابر می‌شود. 

پاسخ تشریحی

دو بار الکتریکی مثبت q1q_1 به اندازه ۲ میکروکولن و q2q_2 به اندازه ۴ میکروکولن داریم که در فاصله r نسبت به یکدیگر قرار گرفته‌اند. نیروی دافعه الکتریکی بین دو بار برابر ۲۰ نیوتن است. در ادامه، به هر یک از بارها، باری برابر ۶- میکروکولن را اضافه می‌کنیم. نیروی بین آن‌ها پس از اضافه شدن بار را می‌خواهیم به‌دست آوریم. برای انجام این کار ابتدا فاصله بین دو بار را به‌دست می‌آوریم. برای انجام این کار از رابطه نیروی الکترواستاتیکی استفاده می‌کنیم:

F= kq1q2r2F = \frac  { k q_1 q_2} { r ^ 2}

در این رابطه:

  • q1q_ 1 و q2q _ 2 بارهای الکتریکی دو بار نقطه‌ای برحسب کولن (C)‌ هستند.
  • r فاصله بین دو بار برحسب متر است.
  • F نیروی الکتریکی وارد بر هر بار بر حسب نیوتن (N) است.
  • k ثابت کولن نام دارد و مقدار آن برابر 8.98755175×109  N.m2C29.0×109 N.mC28.98755175 \times 10 ^ 9  \ \frac { N . m ^ 2 } { C ^ 2 } \approx 9.0 \times 10 ^ 9 \ \frac { N . m } { C ^ 2 } است.

مقدارهای داده شده در این مثال را در رابطه داده شده جایگزین و مقدار r را به‌دست می‌آوریم:

20=9×109×2×106×4×106r2r2=9×2×4×109×101220r2 =9×2×1035=3.6×103 mr=0.06 m20 = \frac { 9 \times 10 ^ 9 \times 2 \times 10^ { -6 } \times 4 \times 10 ^{ -6 } } { r ^ 2 } \\ r ^ 2 = \frac { 9\times 2 \times 4 \times 10 ^ 9 \times 10 ^ { -12 } } { 20 } \\ r ^ 2  = \frac { 9 \times 2 \times 10 ^ { - 3 } } { 5 } = 3.6 \times 10 ^ { -3 } \ m \\ r = 0.06 \ m

با اضافه شدن بار الکتریکی ۶- میکروکولنی به هر یک از بارهای q1q_1 و q2q_2 بار هر یک از آن‌ها به صورت زیر تغییر می‌کند:

q1=+2 μC6 μC=4 μCq2=+4 μC6 μC=2 μCq'_1 = +2 \ \mu C -6 \ \mu C = -4 \ \mu C \\ q'_2 = +4 \ \mu C - 6 \ \mu C = - 2 \ \mu C

بنابراین، با اضافه شدن بار الکتریکی ۶- میکروکولنی به هر یک از دو بار، بار الکتریکی آن‌ها منفی می‌شود. و نیروی الکترواستاتیکی بین آن‌ها باز هم از نوع دافعه است:

F=kq1q2r2 F=9×109×(2×106)×(4×106)(6×102)2F=20 NF' = \frac { k q'_1 q'_2 } { r ^ 2 } \\  F' = \frac { 9 \times 10 ^ 9 \times ( -2 \times 10 ^ { -6 }) \times ( -4 \times 10 ^ { - 6 } ) } { (6 \times 10 ^{ -2 }) ^ 2} \\ F = 20 \ N

بنابراین، با اضافه شدن بار الکتریکی ۶- میکروکولنی به هر یک از دو بار، نیروی الکترواستاتیکی بین آن‌ها بدون تغییر باقی می‌ماند. 

مثال دوم

دو بار الکتریکی با مقدار بارِ برابر، در فاصله r از یکدیگر به گونه‌ای قرار گرفته‌اند که نیروی الکترواستاتیکی بین آن‌ها برابر F نیوتن است. اگر ۶۰٪ مقدار بار الکتریکی یکی از بارها به بارِ الکتریکی دیگر منتقل شود، نیروی الکترواستاتیکی بین آن‌ها، FF' ، چگونه تغییر می‌کند؟ 

F=2516FF' = \frac { 25 } { 16 } F

F=516FF' = \frac { 5 } { 16 } F

F=1625FF' = \frac { 16 } { 25 } F

F=45FF' = \frac {4 } { 5 } F

پاسخ تشریحی

نیروی الکترواستاتیکی بین دو بارِ برابر با استفاده از رابطه زیر به‌دست می‌آید:

F=kq2r2F = \frac { k q ^ 2 } { r ^ 2 }

در ادامه، ۶۰٪ مقدار یکی از بارها به بار دیگر منتقل می‌شود. در نتیجه، مقدار دو بار برابر است با:

60×q=60100 ×q= 35qq1=q35q=25qq2=q+35q=85q60 \times q = \frac { 60 } { 100}  \times q =  \frac { 3 } { 5 } q \\ q_1 = q - \frac { 3 } { 5 } q = \frac { 2 } { 5 } q \\ q_ 2 = q + \frac { 3 } { 5 } q = \frac {8 } { 5 } q

بنابراین، نیروی بین دو بار q1q_1 و q2q_2 بربر است با:

F=kq1q2r2=k(25q)(85q)r2F=kq2r2×(25×85)=1625FF=1625FF' = k \frac { q _ 1 q _ 2 } { r ^ 2 } = k \frac { (\frac { 2 } { 5 } q ) (\frac { 8 } { 5 } q ) } { r ^ 2 } \\ F ' = k\frac { q ^ 2 } { r ^ 2 } \times (\frac { 2 } { 5 } \times \frac { 8 } { 5 } ) = \frac { 16 } { 25 } F \\ F' = \frac { 16 } { 25 } F

مثال سوم

چهار بار الکتریکی مطابق تصویر نشان داده شده در ادامه، روی چهار راس مربعی به ضلع ۰/۰۵ متر قرار گرفته‌اند. اگر اندازه بار q برابر 1.0×1071.0 \times 10^ { -7 } کولن باشد، بزرگی نیروی الکترواستاتیکی وارد شده بر بار 2q برابر است با:

چهار بار در چهار گوشه مربع قرار گرفته اند

Fnet=17.54×105 NF_ { net} = 17.54 \times 10 ^ 5 \ N

Fnet=12.54×105 NF_ { net} = 12.54 \times 10 ^ 5 \ N

Fnet=17.54×102 NF_ { net} = 17.54 \times 10 ^ 2 \ N

Fnet=1.54×105 NF_ { net} = 1.54 \times 10 ^ 5 \ N

پاسخ تشریحی

انداره میدان الکتریکی حاصل از ذره باردار qq را می‌توان به صورت زیر نوشت:

F=kq1q2 r2F = k \frac { |q _ 1| |q_2|  } { r ^ 2 }

چهار بار الکتریکی در چهار گوشه مربعی به ضلع ۰/۰۵ متر قرار گرفته‌اند. میدان الکتریکی وارد شده بر بار 2q را می‌خواهیم به‌دست آوریم. ابتدا جهت میدان الکتریکی حاصل از سه بار دیگر، روی بار 2q را را رسم می‌کنیم. 

رسم بردار نیروی الکترواستاتیکی وارد شده بر بار 2q از طرف سه بار دیگر

در ادامه مقدار هر یک از سه نیروی الکترواستاتیکی نشان داده شده در تصویر فوق را به‌دست می‌آوریم. F41F_ { 41} نیروی وارد شده از طرف بار یک بر بار ۴، یعنی 2q است و به صورت زیر به‌دست می‌آید:

F41=k (2q)(q)r2F_{41} = \frac { k  (2q) (q)} { r ^ 2 }

F42F_ { 42}   نیز نیروی وارد شده از طرف بار ۲ بر بار ۴، یعنی 2q است و به صورت زیر به‌دست می‌آید:

F42=k×(2q)(q)d2F_{42} = \frac { k \times (2q) (q)} { d ^ 2 }

F43F_ { 43} نیز نیروی وارد شده از طرف بار ۳ بر بار ۴، یعنی 2q است و به صورت زیر به‌دست می‌آید:

F43=k×(2q)(2q)r2 F_{43} = \frac { k \times (2q) ( 2q) } { r ^ 2 }

توجه به این نکته مهم است که برای نوشتن نیروی الکترواستاتیکی بین بارهای الکتریکی در رابطه‌های فوق، علامت بار الکتریکی در فرمول نوشته نشده و از علامت بارها برای تعیین جهت نیرو استفاده شده است. نیروی‌های F42F_ { 4 2 } و F43F_ { 4 3 } از نوع جاذبه و نیروی F41F _ { 41 } از نوع دافعه است. همچنین، فراموش نکنید که فاصله بین دو بار الکتریکی q- و 2q و بارهای 2q- و 2q برابر مقدار ضلع مربع، اما فاصله بین دو بار q- و 2q برابر قطر مربع است. اکر طول هر ضلع مربع برابر r باشد، قطر مربع برابر است با:

d2=r2+r2=2r2//d=2r=2×0.05=0.07 md ^ 2 = r ^ 2 + r ^ 2 = 2 r ^ 2 // d = \sqrt { 2 } r = \sqrt { 2 } \times 0.05 = 0.07 \ m

با توجه به مقدار قطر، مقدار نیروهای الکترواستاتیکی بین بارها را به صورت زیر به‌دست می‌آوریم:

F41=k (2q)(q)r2=2kq2r2F42=k(2q)(q)d2=2kq22r2=kq2r2F43=k(2q)(2q)r2=4kq2r2F_{41} = \frac { k  (2q) (q)} { r ^ 2 } = 2k \frac { q ^ 2 } { r ^ 2 } \\F_{42} = \frac { k (2q) (q)} { d ^ 2 } = 2k \frac { q ^ 2 } { 2 r ^ 2 } = k\frac { q ^ 2 } { r ^ 2 } \\ F_{43} = \frac { k (2q) ( 2q) } { r ^ 2 } = 4k \frac { q ^ 2 } { r ^ 2 }

در ادامه، برآیند نیروهای وارد شده بر بار 2q را به‌دست می‌آوریم. برای انجام این کار، تنها کافی است نیروی F42 F_ { 42} را در راستای محورهای افقی و عمودی تجزیه کنیم. زاویه این نیرو با هر یک از محورها برابر ۴۵ درجه است. 

F42,x=F42cos(45)F42,y=F42sin(45)F_ { 42, x} = F_ { 42 } \cos (45) \\ F_ { 42 , y } = F_ { 42 } \sin (45)

تجزیه نیروهای وارد شده بر بار 2q برای یافتن نیروی برآیند

برآیند نیروهای وارد شده بر بار الکتریکی 2q در راستای محور افقی برابر است با:

Fx=F42cos(45)+F43Fx=4kq2r2+22kq2r2=kq2r2(4+22) F_ x = F_ { 42 } \cos (45) + F_ { 4 3 } \\ F_ x = 4 \frac { k q ^ 2 } { r ^ 2 } + \frac { \sqrt { 2 }} { 2 } \frac { k q ^ 2 } { r ^ 2 } = \frac { k q ^ 2 } { r ^ 2 } ( 4 + \frac { \sqrt { 2 } } { 2 } )

همچنین، برآیند نیروهای وارد بر بار الکتریکی 2q در راستای محور عمودی برابر است با:

Fy=F42sin(45)F41Fy=kq2r2222kq2r2=kq2r2(222)Fy=kq2r2(222)F_ y = F_ { 42 } \sin ( 45) - F_ { 4 1 } \\ F_y = \frac { k q ^ 2 } { r ^ 2 }\frac { \sqrt { 2 } } { 2 } - 2\frac { kq ^ 2 } { r ^ 2 } = \frac { k q ^ 2 } { r ^ 2 } ( \frac { \sqrt { 2 } }{2 } - 2 ) \\ F_ y = - \frac { k q ^ 2 } { r ^ 2 } ( 2 - \frac { \sqrt { 2 }} { 2 } )

در ادامه و با جایگذاری مقدارهای داده شده، اندازه FxF_x و FyF_ y را به‌دست می‌آوریم:

Fx=kq2r2(4+22)=9×109×1.0×1070.052(4+0.7)=16.9×105 N F_ x = \frac { k q ^ 2 } { r ^ 2 } ( 4 + \frac { \sqrt { 2 } } { 2 } ) = \frac { 9 \times 10 ^ 9 \times 1.0 \times 10 ^ { -7 } } { 0.05 ^ 2 } ( 4 + 0.7) = 16.9 \times 10 ^ 5 \ N

Fy=kq2r2(222)Fy=9×109×1.0×1070.052(20.7)=4.68×105 N F_ y = - \frac { k q ^ 2 } { r ^ 2 } ( 2 - \frac { \sqrt { 2 }} { 2 } ) \\ F_ y = - \frac { 9 \times 10 ^ 9 \times 1.0 \times 10 ^ { - 7 } } { 0.05^ 2 } ( 2 - 0.7) = -4.68 \times 10 ^ 5 \ N

با داشتن نیروهای FxF_ x و FyF_y به راحتی می‌توانیم برآیند نیروهای وارد شده بر بار الکتریکی 2q را به‌دست آوریم. 

Fnet=17.54×105 NF_ { net} = 17.54 \times 10 ^ 5 \ N

برآیند نیروی نهایی وارد شده بر بار 2q

مثال چهارم

سه بار الکتریکی q1=+20 ncq_1 = +20 \ nc و q2=10 nCq_ 2 = 10 \ nC و q3=20 nC q_3 = -20 \ nC  به صورت نشان داده شده در تصویر زیر کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند. بار q4q_4 از حالت سکون رها می‌شود. سرعت آن در فاصله بسیار دور چه مقدار است؟ (مقدار بار q4q_ 4 برابر ۴۰ نانوکولن و جرم آن برابر 2.0×1013 kg2.0 \times 10 ^ { - 13 } \ kg است.) 

آرایش چهار بار الکتریکی برای یافتن پتانسیل الکتریکی

1.1×104 ms 1.1 \times 10 ^ 4 \ \frac { m } { s }

3.46×103 ms 3.46 \times 10 ^ 3 \ \frac { m } { s }

1.1×103 ms 1.1 \times 10 ^ 3 \ \frac { m } { s }

3.46×104 ms 3.46 \times 10 ^ 4 \ \frac { m } { s }

پاسخ تشریحی

برای حل این مثال از قانون پایستگی انرژی استفاده می‌کنیم:

U0+Uq4+ki=U0+Uq4,f+kfU_ 0 + U_ { q_4} + k_i = U_0 + U_ q{ 4 , f } + k_ f

در رابطه فوق:

  • U0U_ 0 انرژی سه بار q1q_1 و q2q_2 و q3q_3 قبل از قرار گرفتن بار q4q_4 در نزدیکی آن‌ها است. 
  • Uq4U _ { q_4 } انرژی پتانسیل بار الکتریکی q4q _ 4 است. 
  • kik_i انرژی جنبشی سیستم پس از اضافه شدن بار q4 q_4  به آن است. 
  • Uq4,fU_ q{ 4 , f } انرژی پتانسیل بار q4q_4 در فاصله بسیار دور از سه بار دیگر است. 
  • kfk_f انرژی جنبشی نهایی سیستم است.

به هنگام حل این مثال، توجه به این نکات بسیار مهم است:

  • بارهای q1q_1 و q2q_2 و q3q_3 در مکان خود ثابت و بدون حرکت هستند.
  • بار q4q_ 4 تنها بار متحرک در این مثال است. 
  • انرژی پتانسیل الکتریکی سه بار q1q_1 و q2q_2 و q3q_3 یعنی U0U_ 0 قبل و بعد از اضافه شدن بار چهارم بدون تغییر باقی می‌ماند. 

با حذف U0U_0 از طرفین رابطه فوق داریم:

Uq4+ki= Uq4,f+kf U_ { q_4} + k_i =  U_ q{ 4 , f } + k_ f

بار q4q_4 از حالت سکون شروع به حرکت می‌کند، بنابراین انرژی جنبشی اولیه آن، kik_ i براب صفر است:

Uq4 = Uq4,f+kf U_ { q_4}  =  U_ q{ 4 , f } + k_ f

همچنین، بار q4q_4 پس از حرکت از حالت سکون، تا بی‌نهایت می‌رود و در فاصله بسیار دوری از سه بار اول قرار می‌گیرد. از این‌رو، مقدار Uq4,fU_ q{ 4 , f } نیز برابر صفر خواهد بود:

Uq4 =  kfUq4=12mv2 U_ { q_4}  =   k_ f \\ U_ { q_4} = \frac { 1 } { 2 } m v ^ 2

در نتیجه، برای محاسبه سرعت نهایی بار q4q_ 4 تنها کافی است انرژی پتانسیل الکتریکی آن را در مجاروت سه بار دیگر به‌دست آوریم. 

Uq4=q4VU_ { q_ 4 } = q_ 4 V

VV اختلاف پتانسیل تولید شده توسط سه بار دیگر است:

V=k(q1r1 +q2r2 +q3r3) V=9×109(20×1090.05+10×1090.03+20×1090.05)V=3000 VV = k (\frac { q_ 1 } { r _ 1 }  + \frac { q _ 2 } { r _ 2 }  + \frac { q_ 3 } { r _ 3 } )  \\ V = 9 \times 10 ^ 9 ( \frac { 20 \times 10 ^ { -9 } } { 0.05 } + \frac { 10 \times 10 ^ { -9 } } { 0.03 } + \frac { -20 \times 10 ^ { -9 } } { 0.05} ) \\ V = 3000 \ V

از این‌رو، مقدار Uq4U_ { q_ 4 } برابر است با:

Uq4=q4V=40×109×3000=1.2×104 JU_ { q_ 4 } = q_ 4 V \\ = 40 \times 10 ^ { - 9 } \times 3000 = 1.2 \times 10 ^ { -4 } \ J

در نتیجه، سرعت بار q4q_ 4 در فاصله بسیار دور از سه بار ثابت، در حدود 3.46×104 ms 3.46 \times 10 ^ 4 \ \frac { m } { s } به‌دست می‌آید. 

مثال پنجم

خازن تختی متشکل از دو صفحه به مساحت ۱۵ سانتی‌متر مربع که به فاصله ۳ سانتی‌متر از یکدیگر قرار گرفته‌اند، تشکیل شده است. اگر ولتاژ دو سر خازن برابر ۵ ولت باشد، ظرفیت آن کدام است؟ (ϵ0=8.854×1012  C2 N.m2\epsilon_0 = 8.854 \times 10 ^ { -12 }  \ \frac { C ^ 2  } { N . m ^ 2 } )

خازنی تخت که به اختلاف پتانسیل V وصل شده است

9.31×1013 F9.31 \times 10 ^ { - 13 } \ F

4.43×1013 F4.43 \times 10 ^ { - 13 } \ F

1.29×1012 F1.29 \times 10 ^ { - 12 } \ F

8.32×10138.32 \times 10 ^ { - 13 }

پاسخ تشریحی

در حالت کلی، ظرفیت خازن با استفاده از رابطه زیر به‌دست می‌آید:

C= QVC = \frac {  Q } { V }

در رابطه فوق، C ظرفیت خازن، Q بار خازن و V\triangle V اختلاف پتانسیل بین صفحه‌های خازن هستند. همچنین، ظرفیت خازن تخت با مساحت صفحه‌های A و فاصله بین صفحه‌های d را با استفاده از رابطه C=ϵ0Ad C = \epsilon _ 0 \frac { A } { d }  به‌دست می‌آوریم. در این مثال، خازن از دو صفحه تخت با مساحت و فاصله مشخص تشکیل شده است. از آنجا که مشخصات هندسی خازن داده شده است، برای محاسبه ظرفیت آن از رابطه C=ϵ0Ad C= \epsilon _ 0 \frac { A } { d }  استفاده می‌کنیم. 

C=ϵ0Ad C=8.854×1012 C2N.m2 ×0.0015 m20.03 m C=4.43×1013  FC = \epsilon _ 0 \frac { A } { d }  \\ C = \frac { 8.854 \times 10 ^ { -12 } \ \frac { C ^ 2 } { N . m ^ 2 }  \times 0.0015 \ m ^ 2 } { 0.03 \ m }  \\ C = 4.43 \times 10 ^ { - 13 }  \ F

 مثال ششم

خازنی تخت متشکل از دو صفحه تخت با بار Q، مساحت A و فاصله D از یکدیگر در نظر بگیرید که به باتری با ولتاژ V وصل شده است. اگر فاصله بین دو صفحه خازن با استفاده از دستگاهی افزایش یابد و مقدار D دو برابر شود، ولتاژ دو سر خازن چگونه تغییر می‌کند؟

مقدار تغییر در ولتاژ خازن به ولتاژ دو سر باتری وابسته است.

افزایش می‌یابد. 

کاهش می‌یابد. 

ثابت باقی می‌ماند. 

پاسخ تشریحی

از آنجا که خازن از باتری جدا نشده است، ولتاژ دو سر آن، علی‌رغم افزایش فاصله بین صفحات، بدون تغییر باقی می‌ماند. 

 مثال هفتم

ظرفیت خازن تختی بدون دی‌الکتریک برابر یک پیکوفاراد است. اگر فاصله بین صفحات خازن را نصف و فضای بین دو صفحه را با استفاده از ماده عایقی با ثابت دی‌الکتریک ۳ پر کنیم، ظرفیت خازن چه تغییری خواهد کرد؟ 

۶ پیکوفاراد

۳ پیکوفاراد

یک پیکوفاراد

۱۲ پیکوفاراد

پاسخ تشریحی

ظرفیت خازن تخت با مساحت صفحه‌های A و فاصله بین صفحه‌های d با استفاده از رابطه C=ϵ0Ad C = \epsilon _ 0 \frac { A } { d }    به‌دست می‌آید. ظرفیت خازن با فاصله صفحه‌های d و مساحت A، قبل از قرار دادن ماده دی‌الکتریک بین صفحه‌های آن، برابر یک پیکوفاراد است. 

C=ϵ0Ad1 pF= ϵ0 AdC = \epsilon _ 0 \frac { A } { d } \\ 1 \ pF =  \epsilon_0  \frac { A } { d }

در ادامه، فاصله بین صفحه‌های خازن، نصف و فضای بین دو صفحه به طور کامل با ماده دی‌الکتریکی با ثابت دی‌الکتریک ۳ پر می‌شود:

C=κϵ0AdC=3×ϵ0A12d C=6ϵ0Ad=6×1 pF=6 pFC ' =\kappa \epsilon_0 \frac { A } { d } \\ C ' = 3 \times \epsilon_ 0 \frac { A } { \frac { 1 } { 2 } d }  \\ C ' = 6 \epsilon_0 \frac { A } { d } = 6 \times 1 \ pF = 6 \ p F

 مثال هشتم

خازن تختی متشکل از دو صفحه با فاصله ۱/۵ سانتی‌متر داریم. این خازن را به باتری با اختلاف پتانسیل ۱۵ ولت وصل و پس از شارژ کامل، جدا می‌کنیم. اگر فضای بین صفحه‌های خازن را با ماده دی‌الکتریکی با ثابت ۳، به طور کامل پر کنیم، میدان الکتریکی بین دو صفحه خازن چگونه تغییر می‌کند؟ 

۶۷ درصد کاهش می‌یابد.

۶۷ درصد افزایش می‌یابد. 

۳۳ درصد افزایش می‌یابد. 

۳۳ درصد کاهش می‌یابد.

پاسخ تشریحی

میدان الکتریکی E بین دو صفحه خازن با فاصله d و اختلاف پتانسیل VV با استفاده از رابطه زیر به‌دست می‌آید:

E=VdE = \frac { V } { d }

میدان الکتریکی بین دو صفحه خازن، قبل از قرار دادن ماده دی‌الکتریک بین دو صفحه آن برابر E0E_0 و مقدار آن برابر است با:

E0=V0d =151.5×102E0 =1000 VE_ 0 = \frac { V _ 0 } { d  } = \frac { 15 } { 1.5 \times 10 ^ { -2 }} \\ E_ 0  = 1000 \ V

خازن پس از شارژ شدن از باتری جدا می‌شود، بنابراین ولتاژ دو سر آن تغییر اما بار روی صفحه‌ها ثابت می‌ماند. در ادامه، دی‌الکتریکی با ثابت دی‌الکتریک ۳ بین دو صفحه خازن قرار داده می‌شود. از این‌رو، ظرفیت آن به صورت زیر تغییر خواهد کرد:

C=κϵ0Ad=3ϵ0Ad=3×CC' = \kappa \epsilon_0 \frac { A} { d } = 3 \epsilon_0 \frac { A } { d } = 3 \times C

با ثابت ماندن بارهای روی صفحه و تغییر ظرفیت، ولتاژ دو سر خازن نیز به صورت زیر تغییر خواهد کرد:

V=QCV=Q03CV=13Q0C=153=5 VV = \frac { Q } { C' } \\ V = \frac { Q_ 0 } {3 C } \\ V = \frac { 1 } { 3 } \frac { Q _ 0 } { C } = \frac { 15 } { 3 } = 5 \ V

میدان الکتریکی بین دو صفحه خازن پس از قرار دادن ماده دی‌الکتریک بین صفحه‌های آن برابر است با:

E=Vd=5 V1.5×102=333 V E = \frac { V } { d } = \frac { 5 \ V }{ 1.5 \times 10 ^ { -2 } } = 333 \ V 

 

چگونه از فرمول های فیزیک یازدهم در حل مسئله استفاده کنیم؟

آموزش فیزیک دو یا فیزیک یازدهم به همراه حل تمرین

توانایی حل مسئله، به خصوص مسائل فیزیک، از اهمیت بالایی برخوردار است. در مطلب «فرمول‌ های فیزیک دهم» از مجله فرادرس، فرمول‌ های فیزیک دهم را به همراه حل مساله بیان کردیم. این مطلب نیز در رابطه با الکتریسیته و مغناطیس به صورت خلاصه صحبت و چند مسئله به عنوان مثال و آشنایی با استفاده از فرمول‌ها در حل مسائل مختلف، حل شده است. توجه به این نکته مهم است که برای موفقیت در امتحان نهایی فیزیک یازدهم و حل مسائل مختلف آن باید مفاهیم بنیادی مانند جریان الکتریکی، الکتریسیته ساکن، مقاومت‌ها، خازن‌ها، مغناطیس و القای الکترومغناطیسی را به خوبی فرا گرفته باشید. از این‌رو،‌ تماشای فیلم‌های آموزشی، مانند فیلم‌های آموزشی تهیه شده در فرادرس، می‌تواند به شما برای رسیدن به این نقطه کمک فراوانی کند.

در حالت کلی برای حل مسائل فیزیک با استفاده از فرمول‌های مرتبط باید مرحله‌های زیر را طی کنید:

  • ابتدا مسئله داده شده را با دقت مطالعه کنید. پس از خواندن مسئله باید بدانید چه چیزی از شما خواسته شده است.
  • پس از خواند مسئله، داده‌های معلوم و مجهول را به صورت فهرست‌وار یادداشت کنید.
  • در ادامه، فرمول‌های لازم برای حل مسئله را یادداشت کنید.
  • مسئله‌های فیزیک ممکن است در یک مرحله یا بیش از یک مرحله حل شوند. تشخیص این موضوع به داشتن درک صحیحی از سوال مربوط می‌شود.
  • راه‌حل را مرتب و گام‌به‌گام پیش ببرید.
  • پس از حل مسئله، پاسخ نهایی را برای اطمینان بار دیگر بررسی کنید.
دانش أموزی در حال کار در آزمایشگاه الکتریسیته و یادگیری مفهوم الکتریسیته است

برای آشنایی بهتر با چگونگی حل مسائل فیزیک یازدهم می‌توانیم از فیلم آموزشی زیر استفاده کنید. در این فیلم آموزشی از مجموعه فرادرس با حل سوالات پرتکرار امتحانی، با روند حل مسئله‌های مختلف در فیزیک یازدهم آشنا می‌شوید.

اگر تسلط کاملی بر مباحث پایه الکتریسیته و مغناطیس دارید و مسئله‌های مرتبط را به خوبی حل می‌کنید، اما به دنبال یادگیری مبحث‌ها و حل مسئله‌های پیشرفته‌تر هستید، می‌توانید از فیلم‌های آموزشی زیر استفاده کنید:

فرمول های فیزیک یازدهم فصل دوم

فرمول‌ های فیزیک یازدهم فصل دوم  در جدول زیر به صورت خلاصه نوشته شده‌اند.

مبحث موردنظرفرمول های فیزیک یازدهم فصل دوم
جریان الکتریکی متوسطqt\frac { \triangle q } { \triangle t }
مقاومت الکتریکی و قانون اهمRVIR \frac { V } { I }
مقاومت الکتریکی سیمی به طول L و سطح مقطع یکنواخت A که اختلاف پتانسیل V به آن وارد می‌شود.R=ρLAR = \rho\frac { L } { A }
رابطه مقاومت ویژه و دماρ=ρ0[1+α(TT0)]\rho = \rho_0 [ 1 + \alpha ( T - T _ 0 )]
نیرو محرکه الکتریکیξ=WqVbVa=ξ\xi = \frac { \triangle W } { \triangle q } \\ V_ b - V _ a = \xi
مدار تک حلقه‌ای و افت پتانسیل در مقاومتξIR=0 \xi - IR = 0
توان در مدارهای الکتریکیP=IVP = I \triangle V
توان مصرفی در مقاومت الکتریکیP=V2R=RI2P = \frac { V ^ 2 } { R } = R I ^ 2
توان خروجی منبع نیروی محرکه واقعیP=ξIrI2 P = \xi I - r I ^ 2
مقاومت معادل چند مقاومت سری یا متوالی در مدارReq=R1+R2+R3+...+Rn R _ { eq } = R _ 1 + R _ 2 + R _ 3 + ... + R _ n
مقاومت معادل چند مقاومت موازی در مدار1Req=1R1+1R2+...+1Rn\frac { 1} { R_ {eq}} = \frac{ 1} { R _1 } + \frac { 1 } { R_2 } + ... + \frac { 1} { R _ { n }}

در ادامه، فرمول‌های نوشته شده در جدول فوق را به صورت خلاصه توضیح می‌دهیم.

جریان الکتریکی چیست؟

به حرکت بارهای الکتریکی در جهتی مشخص در مدار، جریان الکتریکی گفته و برحسب آمپر اندازه‌گیری می‌شود.

در حالت عادی وقتی سیمی رسانا داشته باشیم، هیچ جریان الکتریکی از آن عبور نمی‌کند. شاید با خود بگویید الکترون‌ها در این سیم، آزادانه می‌توانند به اطراف حرکت کنند. اما برای داشتن جریان الکتریکی، الکترون‌های آزاد باید به کمک نیروی خارجی به نام ولتاژ قرار بگیرند. در این صورت، جریانی از الکترون‌ها در جهتی مشخص خواهیم داشت. فرض کنید سیمی با سطح مقطع مشخص داریم. اگر در بازه‌ زمانی t\triangle t ، مقداری باری برابر q\triangle q از سطح مقطع سیم عبور کند، جریان الکتریکی متوسط برابر است با:

qt\frac { \triangle q } { \triangle t }

مقاومت الکتریکی و قانون اهم

الکترون‌های آزاد در رسانا به راحتی و بدون مانع نمی‌توانند حرکت کنند. آن‌ها در مسیر خود با اتم‌های ماده رسانا برخورد می‌کنند. از این‌رو، ماده رسانا به هنگام عبور جریان، گرم می‌شود. در نتیجه، الکترون‌های آزاد به هنگام حرکت در ماده رسانا با مقاومت روبرو هستند که به آن مقاومت الکتریکی می‌گوییم. مقاومت الکتریکی به طول و سطح مقطع رسانا، جنس ماده رسانا و دمای آن وابسته است. توجه به این نکته لازم است که اگر به دو مقاومت با مقدارهای متفاوت، ولتاژ یکسانی اعمال کنیم، جریان‌های عبوری از آن‌ها با یکدیگر متفاوت خواهند بود. هرچه مقدار مقاومت کمتر باشد، مقدار جریان عبور بیشتر است. مقاومت الکتریکی بین دو نقطه در رسانا با استفاده از رابطه زیر به‌دست می‌آید:

RVIR \frac { V } { I }

در رابطه فوق، R مقاومت الکتریکی است و برحسب ولت بر آمپر یا اهم اندازه گرفته می‌شود. براساس قانون اهم، جریان عبوری از مقاومت الکتریکی با ولتاژ اعمال شده به دو سر مقاومت، رابطه مستقیم دارد. به بیان دیگر، نمودار جریان برحسب ولتاژ، خطی مستقیم با شیب ثابت و مثبت است.

نمودار جریان برحسب ولتاژ - قانون اهم

عوامل موثر بر مقاومت الکتریکی

مقاومت الکتریکی به طول و سطح مقطع رسانا، جنس ماده رسانا و دمای آن وابسته است و با استفاده از رابطه زیر به‌دست می‌آید:

R=ρLAR = \rho\frac { L } { A }

در رابطه فوق:

  • L طول رسانا و برحسب متر است.
  • A سطح مقطع جسم و برحسب مترمربع است.
  • R مقاومت جسم و برحسب اهم است.
  • ρ\rho مقاومت ویژه و برحسب اهم-متر است.

تغییر مقاومت ویژه با دما

اگر دمای ماده رسانایی را افزایش دهیم، تعداد الکترون‌های آزادِ آن ثابت می‌ماند، اما اتم‌ها و یون‌ها داخل ماده با سرعت بیشتری نوسان می‌کنند. از این‌رو، الکترون‌های آزاد به هنگام حرکت با احتمال بیشتری به اتم‌ها و یون‌ها برخورد خواهند کرد و مقاومت رسانا افزایش می‌یابد. بر طبق پژوهش‌های انجام شده، مقاومت ویژه با تقریب نسبتا خوبی به صورت خطی با دما تغییر می‌کند و با استفاده از رابطه زیر به‌دست می‌آید:

ρ=ρ0[1+α(TT0)]\rho = \rho_0 [ 1 + \alpha ( T - T _ 0 )]

نیروی محرکه الکتریکی و مدارها

همان‌طور که در بخش قبل اشاره کردیم، برای آن‌که بارهای آزاد در ماده رسانا بتوانند در جهت مشخصی حرکت و بر مقاومت الکتریکی غلبه کنند، باید نیرویی به نام اختلاف پتانسیل بین دو سر ماده رسانا اعمال کنیم. اختلاف پتانسیل همانند نیروی محرکه الکتریکی عمل می‌کند و بارهای آزاد را در جهت مشخصی حرکت می‌دهد و به آن‌ها برای غلبه بر مقاومت الکتریکی کمک می‌کند. اختلاف پتانسیل به کمک وسیله‌ای به نام باتری به دو سر مقاومت اعمال می‌شود که به آن منبع نیروی محرکه الکتریکی نیز می‌گوییم. باتری با عبور بار الکتریکی، کاری به اندازه W\triangle W روی آن انجام می‌دهد. به مقدار کار انجام شده توسط منبع نیروی محرکه الکتریکی روی واحد بار الکتریکی برای بردن آن از نقطه‌ای با پتانسیل کمتر به نقطه‌ای با پتانسیل بیشتر، نیروی محرکه الکتریکی (emf) گفته می‌شود:

ξ=WqVbVa=ξ\xi = \frac { \triangle W } { \triangle q } \\ V_ b - V _ a = \xi

مدار الکتریکی ساده متشکل از لامپ، کلید و باتری

مدار ساده تک حلقه‌ای متشکل از باتری ایده‌ال با نیرو محرکه ξ\xi و مقاومت R را در نظر بگیرید. اگر به صورت نشان داده شده در تصویر زیر ار نقطه a شروع کنیم و در جهت جریان الکتریکی حرکت کنیم و به این نقطه بازگردیم، رابطه‌ای به صورت زیر خواهیم داشت:

Va+ξIR=VaξIR=0V_a + \xi - IR = V_a \\ \xi - IR = 0

بنابراین، جمع جبری اختلاف پتانسیل‌ بین اجزای مختلف مدار در هر دور کامل برابر صفر خواهد بود.

مدار الکتریکی شامل باتری و مقاومت R

تعیین علامت اختلاف پتانسیل‌ ها در مدار تک حلقه‌ای

فرض کنید مداری تک حلقه‌ای متشکل از باتری با نیروی محرکه الکتریکی ξ\xi و مقاومت R داریم. هنگام تعیین اختلاف پتانسیل‌ها در این مدار به نکته‌های زیر باید توجه کنیم:

  • اگر در جهت جریان الکتریکی حرکت کنیم و به مقاومت R برسیم، اختلاف پتانسیل دو سر مقاومت برابر V=IR\triangle V = - IR خواهد بود.
  • اگر در خلاف جریان الکتریکی حرکت کنیم و به مقاومت R برسیم، اختلاف پتانسیل دو سر مقاومت برابر V= IR\triangle V =  IR خواهد بود.
  • اختلاف پتانسیل دو سر باتری به هنگام حرکت از پایانه منفی به مثبت برابر +ξ+ \xi و به هنگام حرکت از پایانه مثبت به منفی برابر ξ- \xi است.

توان در مدارهای الکتریکی

فرمول توان یکی دیگر از فرمول های مهم فیزیک یازدهم است. برای به‌دست آوردن توان دو سر باتری یا هر وسیله الکتریکی دیگر در مدار از رابطه زیر استفاده می‌کنیم:

P=IVP = I \triangle V

همچنین، توان مصرفی دو سر مقاومت برابر است با:

P=V2R=RI2P = \frac { V ^ 2 } { R } = R I ^ 2

توان خروجی منبع نیروی محرکه الکتریکی را نیز می‌توانیم به صورت P=ξIrI2 P = \xi I - r I ^ 2 بنویسیم.

ترکیب مقاومت‌ ها

مقاومت‌ها در مدار به صورت سری، موازی یا ترکیبی از این دو حالت در مدار الکتریکی بسته می‌شوند. مقاومت معادل چند مقاومت سری یا متوالی در مدار به صورت زیر به‌دست می‌آید:

Req=R1+R2+R3+...+Rn R _ { eq } = R _ 1 + R _ 2 + R _ 3 + ... + R _ n

همچنین، مقاومت معادل چندمقاومت موازی 1Req=1R1+1R2+1R3+...+1Rn  \frac { 1 } { R _ { eq } } = \frac { 1 } { R _ 1 } + \frac { 1 } { R _ 2 } + \frac { 1 } { R _ 3 } + ... + \frac { 1 } {R _ n } را با استفاده از رابطه زیر به‌دست می‌آوریم:

 1Req=1R1+1R2+1R3+...+1Rn  \frac { 1 } { R _ { eq }} = \frac { 1 } { R _ 1 } + \frac { 1 } { R _ 2 } + \frac { 1 } { R _ 3 } + ... + \frac { 1 } {R _ n }

تا اینجا با فرمول های فیزیک یازدهم فصل دوم آشنا شدیم. در ادامه، برای درک بهتر این فرمول‌ها، تعدادی مثال با یکدیگر حل می‌کنیم.

مثال اول

جریانی برابر ۳/۸ آمپر به مدت ۱۲ دقیقه از سیمی عبور می‌کند. مقدار الکترون عبوری از هر نقطه از مدار در این مدت زمان چه مقدار است؟ 

1.71×10191.71 \times 10 ^ { 19 }

1.71×10221.71 \times 10 ^ { 22 }

1.6×10221.6 \times 10 ^ { 22 }

2.71×10222.71 \times 10 ^ { 22 }

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

مثال دوم

باتری ۹ ولتی به صورت نشان داده در تصویر زیر به مقاومت الکتریکی ۲۵۰ اهمی وصل شده است. مقدار جریان گذرنده از مقاومت، مقدار توان اتلافی توسط مقاومت و مقدار توان منتقل شده توسط آن به ترتیب برابر هستند با: 

اتصال مقاومت و باتری به یکدیگر در مدار ساده الکتریکی

مقدار جریان عبوری از مقاومت برابر ۳۶ میلی آمپر است. همچنین، توان اتلافی در مقاومت با توان منتقل شده توسط باتری با یکدیگر برابر هستند و مقدار آن برابر ۳/۲۴ وات است. 

مقدار جریان عبوری از مقاومت برابر ۳۶۰ میلی آمپر است. همچنین، توان اتلافی در مقاومت با توان منتقل شده توسط باتری با یکدیگر برابر هستند و مقدار آن برابر ۳/۲۴ وات است. 

مقدار جریان عبوری از مقاومت برابر ۳۶ میلی آمپر است. همچنین، توان اتلافی در مقاومت با توان منتقل شده توسط باتری با یکدیگر برابر هستند و مقدار آن برابر ۰/۳۲۴ وات است. 

مقدار جریان عبوری از مقاومت برابر ۳۶ میلی آمپر است. همچنین، توان اتلافی در مقاومت برابر ۰/۳۲۴ وات و توان منتقل شده توسط باتری برابر ۳۲/۴ وات است. 

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

مثال سوم

مداری به صورت نشان داده شده در تصویر زیر است. جریان و ولتاژ عبوری از مقاومت ۱۲ اهمی به ترتیب برابر است با: 

مدار الکتریکی شامل ۵ مقاومت و یک باتری ۲۵ ولتی

جریان و ولتاژ عبوری از مقاومت ۱۲ اهمی به ترتیب برابر ۰/۸ آمپر و ۹/۶ ولت است. 

جریان و ولتاژ عبوری از مقاومت ۱۲ اهمی به ترتیب برابر ۲ آمپر و ۹/۶ ولت است. 

جریان و ولتاژ عبوری از مقاومت ۱۲ اهمی به ترتیب برابر ۰/۸ آمپر و ۱۲ ولت است. 

جریان و ولتاژ عبوری از مقاومت ۱۲ اهمی به ترتیب برابر ۱/۲ آمپر و ۹/۶ ولت است. 

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

مثال چهارم

جریان عبوری از مقاومت ۱۰۰ اهمی برابر است با:

مداری متشکل از چند مقاومت و باتری ۱۸ ولتی

۰/۰۵۴ آمپر

۰/۵۴ آمپر

۰/۰۲۸ أمپر

۰/۰۲۸ آمپر

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

فرمول های فیزیک یازدهم فصل سوم

فرمول‌ های فیزیک یازدهم فصل سوم در جدول زیر به صورت خلاصه نوشته شده‌اند.

مبحث موردنظرفرمول های فیزیک یازدهم فصل سوم
اندازه نیروی مغناطیسی وارد بر بار الکتریکی در حال حرکتF=qvBsinθ F = | q | v B \sin \theta
نیروی مغناطیسی وارد بر سیم حامل جریان F=IlBsinθ   F = I l B \sin \theta 
اندازه میدان مغناطیسی در مرکز حلقه‌ای به شعاع R که جریان II از آن می‌گذرد. B=mu0I2R  B = \frac { mu_0 I } { 2 R }
اندازه میدان مغناطیسی در مرکز پیچه مسطحی با N حلقه و به شعاع R که جریان II از آن می‌گذرد.B=μ0NI2R B = \frac {\mu _ 0 N I } { 2 R }
میدان مغناطیسی سیملوله ایده‌الB=μ0NIl  B = \frac { \mu _ 0 N I } { l } 

میدان مغناطیسی چیست؟

به طور حتم در دوران کودکی یکی از سرگرمی‌های شما بازی با آهن‌ربا و براده‌های آهن بوده است. براده‌های آهن توسط آهن‌ربا جذب می‌شوند. همان‌طور که بار الکتریکی در اطراف خود میدان الکتریکی ایجاد می‌کند، میدان مغناطیسی نیز در اطراف آهن‌ربا تشکیل و سبب جذب براده‌های آن توسط آهن‌ربا می‌شود.

خطوط میدان مغناطیسی در اطراف آهن‌ربا به صورت نشان داده شده در تصویر زیر است. همان‌طور که خطوط میدان الکتریکی از بار مثبت خارج و به بار منفی وارد می‌شوند، خطوط میدان مغناطیسی نیز از قطب شمال آهن‌ربا خارج و وارد قطب جنوب آن خواهند شد. به دو نکته در مورد خطوط میدان مغناطیسی باید توجه داشته باشیم:

  • خطوط میدان مغناطیسی با عبور از داخل آهن‌ربا، حلقه بسته‌ای را تشکیل می‌دهند.
  • این خطوط در نزدیکی قطب‌های آهن‌ربا به یکدیگر نزدیک‌تر هستند.

میدان مغناطیسی وارد شده بر ذره باردار متحرک در میدان مغناطیسی

بار الکتریکی q با سرعت vv در میدان مغناطیسی به بزرگی B حرکت می‌کند. نیروی وارد شده بر این ذره از طرف میدان مغناطیسی برابر است با:

F=qvBsinθ F = | q | v B \sin \theta

در رابطه فوق، θ\theta زاویه جهت حرکت بار و جهت میدان مغناطیسی B است. یکا یا واحد اندازه‌گیری میدان مغناطیسی، تسلا نام دارد:

1 T=1 NC.ms =NA.m1 \ T = 1 \ \frac { N } { C. \frac { m } { s } }  = \frac { N } {A . m }

نیروی مغناطیسی وارد بر سیم حامل جریان

فرض کنید سیمی به طول ll در میدان مغناطیسی به بزرگی B قرار دارد. نیروی وارد شده بر این سیم از طرف میدان با استفاده از رابطه زیر به‌دست می‌آید:

 F=IlBsinθ   F = I l B \sin \theta 

θ\theta زاویه امتداد سیم با خطوط میدان مغناطیسی است.

میدان مغناطیسی در مرکز حلقه‌ای به شعاع R

فرض کنید حلقه‌ای به شعاع R در میدان مغناطیسی به بزرگی B قرار دارد. نیروی وارد شده بر این حلقه از طرف میدان برابر است با:

 B=mu0I2R  B = \frac { mu_0 I } { 2 R }

μ0\mu_0 در رابطه فوق تراوایی مغناطیسی خلأ نام دارد و مقدار آن برابر 4π×107  T.mA 4 \pi \times 10 ^ { -7 }  \ \frac { T . m } { A } است. اگر به جای یک حلقه، N حلقه داشته باشیم، میدان مغناطیسی به صورت B=μ0NI2R B = \frac {\mu _ 0 N I } { 2 R } به‌دست می‌آید.

میدان مغناطیسی سیملوله ایده‌ال

در سیملوله ایده‌ال، قطر حلقه‌های سیم در مقایسه با طول آن، ll، بسیار کوچک‌‌تر است. میدان مغناطیسی چنین سیملوله‌ای با استفاده از رابطه زیر به‌دست می‌آید:

B=μ0NIl  B = \frac { \mu _ 0 N I } { l } 

تا اینجا با فرمول های فیزیک یازدهم فصل سوم آشنا شدیم. در ادامه، برای درک بهتر این فرمول‌ها، تعدادی مثال با یکدیگر حل می‌کنیم.

مثال اول

فرض کنید پروتونی با سرعت 5×1035 \times 10 ^ 3 متر بر ثانیه، عمود بر میدان مغناطیسی حرکت می‌کند. اگر نیروی مغناظیسی وارد شده بر پروتون برابر 1.2×10181.2 \times 10 ^ { - 18 } نیوتن باشد، بزرگی میدان مغناطیسی برابر است با: 

1.5×105 N.sC.m1.5 \times 10 ^ { -5 } \ \frac { N. s } { C . m }

2.5×103 N.sC.m2.5 \times 10 ^ { -3 } \ \frac { N. s } { C . m }

1.5×103  N.sC.m1.5 \times 10 ^ { -3 } \ \frac { N. s } { C . m }

1.5×102 N.sC.m1.5 \times 10 ^ { -2 } \ \frac { N. s } { C . m }

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

مثال دوم

جریانی برابر ۳ آمپر از سیمی بسیار بلند می‌گذرد. میدان مغناطیسی در فاصله ۱/۵ سانتی‌متری از این سیم برابر است با:

1.27×105  T1.27 \times 10 ^ { -5 }  \ T

12.7×105  T12.7 \times 10 ^ { -5 }  \ T

1.27×107  T1.27 \times 10 ^ { -7 }  \ T

1.27×102  T1.27 \times 10 ^ { -2 }  \ T

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

مثال سوم

سیملوله‌ای با مقاومت R را به باتری ایده‌الی (بدون مقاومت) وصل می‌کنیم. اگر سیملوله را به سه قسمت مساوی تقسیم و یک‌سوم آن را دوباره به همان باتری وصل کنیم، نسبت میدان مغناطیسی درون سیملوله در این حالت نسبت به حالت قبل، برابر است با: 

میدان مغناطیسی درون سیملوله پس از تقسیم آن به سه قسمت مساوی، ۳ برابر می‌شود. 

میدان مغناطیسی درون سیملوله پس از تقسیم آن به سه قسمت مساوی، یک‌سوم برابر می‌شود. 

میدان مغناطیسی درون سیملوله پس از تقسیم آن به سه قسمت مساوی، بدون تغییر باقی می‌ماند. 

میدان مغناطیسی درون سیملوله پس از تقسیم آن به سه قسمت مساوی، نصف می‌شود. 

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

مثال چهارم

کدام یک از گزینه‌های زیر نادرست است؟ 

با دور کردن آهن‌ربا از مواد پارامغناطیس، دوقطبی‌های مغناطیسی آن‌ها دوباره به صورت کاتوره‌ای قرار می‌گیرند. 

اتم‌های تشکیل‌دهنده مواد فرومغناطیس به طور ذاتی دارای دوقطبی مغناطیسی هستند. 

مواد دیامغناطیس را می‌توان با قرار دادن در میدان مغناطیسی خارجی، آهن‌ربا کرد. 

مواد فرومغناطیس نرم پس از حذف میدان مغناطیسی خارجی به سرعت خاصیت آهن‌ربایی خود را از دست می‌دهند. 

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

مثال پنجم

جریانی برابر ۲ آمپر از سیمی به طول ۸ سانتی‌متر می‌گذرد. اگر این سیم با جهت خطوط میدان مغناطیسی به بزرگی ۶ تسلا زاویه ۳۶ درجه ساخته باشد، نیروی وارد شده بر آن از طرف میدان برابر است با:

۹۶ نیوتن

۰/۷۷۷ نیوتن

هیچ نیرویی بر سیم وارد نمی‌شود. 

۰/۵۶۴ نیوتن

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

مثال ششم

ذره‌ای موازی میدان مغناطیسی یکنواختی حرکت می‌کند. کدام یک از عبارت‌های زیر درست است؟

ذره، حول نقطه‌ای در میدان مغناطیسی می‌چرخد. 

میدان مغناطیسی هیچ نیرویی بر ذره وارد نمی‌کند. 

در این حالت، میدان مغناطیسی بیشترین نیرو را بر ذره وارد می‌کند.

هیچکدام

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

مثال هفتم

سیستمی ریلی به صورت نشان داده شده در تصویر زیر داخل میدان مغناطیسی قرار گرفته است. میله‌ای در تماس با ریل قرار دارد و با سرعت ۱۵ متر بر ثانیه به سمت راست حرکت می‌کند. فاصله دو ریل از یکدیگر برابر ۰/۰۸۷ متر است. محل تماس ریل و میله هیچ اصطکاکی ندارد و مقاومت میله و ریل‌ها نیز برابر صفر، اما مقاومت الکتریکی متصل به ریل برابر ۰/۰۰۵۵ اهم است. اگر بزرگی میدان مغناطیسی برابر ۰/۰۳۵ تسلا باشد، بزرگی و جهت نیروی خارجی لازم برای آن‌که میله با سرعت ثابت روی ریل حرکت کند، کدام است؟ 

ریلی در میدان مغناطیسی برون سو قرار گرفته است و با سرعت ثابت روی آن به سمت راست حرکت می کند

۸/۳ نیوتن به سمت چپ

۰/۰۲۵ نیوتن به سمت راست

۰/۰۲۵ نیوتن به سمت راست

۸/۳ نیوتن به سمت راست

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

فرمول های فیزیک یازدهم فصل چهارم

فرمول‌های فیزیک یازدهم فصل چهارم در جدول زیر به صورت خلاصه نوشته شده‌اند.

مبحث موردنظرفرمول های فیزیک یازدهم فصل چهارم
شار مغناطیسی عبوری از پیچه‌ای به مساحت A که میدان مغناطیسی B قرار دارد.Φ=BAcosθ \Phi = BA \cos \theta
قانون فاراده برای پیچه‌ای که از N دور سیم مشابه تشکیل شده است. ξav= NΦt   \xi _ { av } = - \ N \frac { \triangle \Phi } { \triangle t }  
جریان القایی متوسط در پیچه یا سیملوله‌ای به مقاومت R Iav=ξavR  I _ { av} = \frac { \xi _ { av } } { R }
ضریب القاوری سیملوله‌ای ایده‌ال و بدون هسته به طول ll، سطح مقطع A و N حلقه نزدیک به یکدیگرL=μ0AN2l  L = \mu_0 \frac { A N ^ 2 } { l } 
انرژی ذخیره شده در القاگرU=1LI2U = \frac { 1 } L I ^ 2
شار عبوری از پیچه در زمان tΦ=BAcos2πTt\Phi = BA \cos \frac { 2 \pi } { T } t
نیرو محرکه القایی در پیچه در زمان tξ=ξmsin2 piTt\xi = \xi _ m \sin \frac { 2 \ pi } { T } t
جریان القایی در پیچه در زمان tI=Imsin2πTtI = I _ m \sin \frac { 2 \pi } { T } t
رابطه بین ولتاژ و نعداد دورهای دو پیچه در مبدل آرمانیV2V1=N2N1\frac { V _ 2 } { V _ 1 } = \frac { N _ 2 } { N _ 1 }

در فصل‌های قبل با الکتریسیته و مغناطیس آشنا شدیم. الکتریسیته و مغناطیس در کنار یکدیگر مفهومی به نام الکترومغناطیس را تشکیل می‌دهند که نقش مهمی در زندگی روزمره ما ایفا می‌کند. در این فصل با مفاهیم پایه الکترومغناطیس آشنا می‌شویم.

قانون القای الکترومغناطیسی فاراده

پیچه‌ای را در میدان مغناطیسی نظر بگیرید. اگر:

  • میدان مغناطیسی در محل پیچه تغییر کند،
  • مساحت پیچه تغییر کند،
  • پیچه در میدان مغناطیسی بچرخد،

جریان الکتریکی در آن القا می‌شود. القای جریان الکتریکی در پیچه به دلیل تغییر شار مغناطیسی عبوری از پیچه است. شار مغناطیسی کمیتی نرده‌ای است و مقدار آن برای پیچه‌ای به مساحت A که میدان مغناطیسی B قرار دارد برابر است با:

Φ=BAcosθ \Phi = BA \cos \theta

همان‌طور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید، زاویه θ\theta زاویه بین بردار میدان مغناطیسی و نیم‌خط عمود بر سطح حلقه است. واحد اندازه‌گیری شار مغناطیسی، وِبِر نام دارد.

حلقه ای در میدان مغناطیسی B که بردار عمود بر سطح مقطع آن رسم و زاویه آن با میدان مغناطیسی مشخص شده است

تا اینجا می‌دانیم تغییر شار مغناطیسی عبوری از پیچه یا سیملوله سبب تولید جریان القایی در مدار می‌شود. هرگاه شار مغناطیسی عبوری از مداری بسته تغییر کند، نیروی محرکه‌ای در آن القا خواهد شد. بزرگی این نیروی محرکه متناسب با تغییرات شار مغناطیسی نسبت به زمان است. نیرو محرکه القایی، ξav\xi_{av} در سیملوله‌ یا پیچه‌ای با N دور سیم با استفاده از رابطه زیر به‌دست می‌آید:

ξav= Φt\xi_{ av } = - \ \frac { \triangle \Phi} { \triangle t }

اگر سیملوله یا پیچه مقاومت برابر R داشته باشد، جریان القایی متوسط عبوری از آن با استفاده از رابطه Iav=ξavRI _ { av } = \frac { \xi _ { a v } } { R } محاسبه می‌شود.

قانون لنز چیست؟

جهت جریان القا شده در مدار یا پیچه به گونه‌ای است که با تغییر شار مغناطیسی مخالفت می‌کند. این موضوع از علامت منفی در رابطه ξav= Φt\xi_{ av } = - \ \frac { \triangle \Phi} { \triangle t } می‌آید.

القاگر چیست؟

القاگر یا سیم‌پیچ یکی از قطعه‌های الکترونیکی لازم در مدارها است که از آن برای تولید میدان مغناطیسی و ذخیره انرژی در میدان استفاده می‌شود. فرض کنید القاگر و مقاومتی به صورت سری به باتری با ولتاژ دلخواه وصل شده‌اند. مقدار مقاومت در مدار می‌تواند تغییر کند. با تغییر مقاومت، چه اتفاقی رخ می‌دهد؟ با تغییر جریان عبوری در مدار، میدان مغناطیسی در القاگر و در نتیجه شار عبوری از آن تغییر خواهد کرد. با تغییر شار، نیروی محرکه‌ای در القاگر القا می‌شود که با تغییر جریان عبوری از القاگر مخالفت می‌کند. به این پدیده اثر خود-القاوری گفته می‌شود. ضریب القاوری سیملوله‌ای ایده‌ال و بدون هسته به طول ll، سطح مقطع A و N حلقه نزدیک به یکدیگر با استفاده از رابطه زیر به‌دست می‌آید:

L=μ0AN2l  L = \mu_0 \frac { A N ^ 2 } { l } 

همچنین، انرژی ذخیره شده در القاگر در القاگر را می‌توانیم با استفاده از رابطه U=1LI2U = \frac { 1 } L I ^ 2 به‌دست آوریم.

جریان متناوب چیست؟

اگر جهت جریان در مدار ثابت باشد و با گذر زمان تغییر نکند، جریان مستقیم و اگر جهت جریان به طور متناوب نسبت به زمان تغییر کند، جریان متناوب داریم. جریان متناوب چگونه تولید می‌شود؟ اثر القای الکترومغناطیسی. در بخش‌های قبل فهمیدیم شار عبوری از پیچه‌ای به مساحت A که در میدان مغناطیسی B قرار دارد با استفاده از رابطه Φ=BAcosθ \Phi = BA \cos \theta به‌دست می‌آید. به طور معمول برای تغییر شار و تولید جریان القایی، زاویه θ\theta با چرخش حول محوری مشخص، تغییر داده می‌شود. هر چرخش کامل پیچه به دور محور برابر 2π2 \pi رادیان است. بنابراین، شار عبوری از پیچه در زمان t با استفاده از رابطه زیر به‌دست می‌آید:

Φ=BAcos2πTt\Phi = BA \cos \frac { 2 \pi } { T } t

همچنین، نیروی محرکه القایی در پیچه در زمان t را می‌توانیم با استفاده از رابطه زیر به‌دست آوریم:

ξ=ξmsin2πTt\xi = \xi _ m \sin \frac { 2 \pi } { T } t

که در آن ξm\xi_m بیشینه مقدار نیرو محرکه القایی در پیچه یا مدار است.

تا اینجا با فرمول های فیزیک یازدهم فصل چهارم آشنا شدیم. در ادامه، برای درک بهتر این فرمول‌ها، تعدادی مثال با یکدیگر حل می‌کنیم.

مثال اول

مبدلی از دو پیچه با تعداد دورها و ولتاژ‌های متفاوت تشکیل شده است. پیچه اولیه از ۱۵۰ دور و پیچه دوم از ۷۵۰۰۰ دور تشکیل شده است. اگر اختلاف پتانسیل ورودی بین دو سر پیچه اولیه برابر ۱۲۰ ولت باشد، اختلاف پتانسیل خروجی از پیچه ثانویه برابر است با:

۳۰ کیلوولت

۶۰۰ کیلوولت

۶۰ کیلوولت

۳۰۰ کیلوولت

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

مثال دوم

میدان مغناطیسی به بزرگی ۰/۰۵۵ تسلا از حلقه‌ای دایره‌ای به شعاع ۳/۱ سانتی‌متر می‌گذرد. اگر زاویه بین بردار عمود بر حلقه و جهت میدان مغناطیسی برابر ۱۶ درجه باشد، بزرگی شار مغناطیسی عبور از حلقه برابر است با: 

0.6×104 wb0.6 \times 10 ^ { -4 } \ wb

1.6×103 wb1.6 \times 10 ^ { -3 } \ wb

3.6×104 wb3.6 \times 10 ^ { -4 } \ wb

1.6×104 wb1.6 \times 10 ^ { -4 } \ wb

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

مثال سوم

شار مغناطیسی عبوری از القاگری با ۳۸۵ دور بر متر و قطری برابر ۱۷/۰ سانتی‌متر، برابر 1.28×104 T.m21.28 \times 10 ^ { -4 } \ T. m ^ 2 است. جریان عبوری از این القاگر برابر است با:

۱۱/۶ آمپر

۱۲/۶ آمپر

۱/۱۶ آمپر

۰/۱۱۶ آمپر

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

مثال چهارم

میدان مغناطیسی به بزرگی ۰/۴۵ تسلا بر مداری به شکل حلقه با ۴۳ دور سیم به شعاع ۱۵ سانتی‌متر عمود است. اگر میدان مغناطیسی در مدت زمان ۰/۱۲ ثانیه برابر صفر شود، بزرگی نیرو محرکه القایی چه مقدار است؟ 

۱۵/۷ ولت

۱/۳۷ وبت

۱۳/۷ ولت

۰/۱۳۷ ولت

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

مثال پنجم

نمودار شار مغناطیسی عبوری از سیم‌پیچی به صورت تابعی از زمان در تصویر زیر نشان داده شده است. در چه زمانی اندازه شار مغناطیسی بیشینه و در چه زمانی نیروی محرکه القایی برابر صفر است؟ 

نمودار شار مغناطیسی برحسب زمان برای مثال پنجم فصل چهارم - فرمول های فیزیک یازدهم

شار مغناطیسی و نیروی محرکه القایی در زمان‌های صفر، ۰/۲، ۰/۴ و ۰/۶ ثانیه به ترتیب بیشینه و صفر هستند. 

شار مغناطیسی و نیروی محرکه القایی در زمان‌های ۰/۱، ۰/۳ و ۰/۵ ثانیه به ترتیب بیشینه و صفر هستند. 

شار مغناطیسی در زمان‌های ۰/۱، ۰/۳ و ۰/۵ بیشینه و نیروی محرکه القایی در زمان‌های صفر، ۰/۲، ۰/۴ و ۰/۶ برابر صفر هستند. 

شار مغناطیسی در زمان‌های صفر، ۰/۲، ۰/۴ و ۰/۶ بیشینه و نیروی محرکه القایی در زمان‌های ۰/۱، ۰/۳ و ۰/۵ برابر صفر هستند. 

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

مثال ششم

تصویر زیر، شار مغناطیسی گذرنده از سیم‌پیچی تک‌حلقه‌ای برحسب زمان را نشان می‌دهد. نیروی محرکه القایی در زمان ۰/۰۵ و ۰/۱۵ ثانیه به ترتیب برابر است با:

نمودار شار مغناطیسی برحسب زمان برای مثال ششم فصل چهارم - فرمول های فیزیک یازدهم

نیروی محرکه القایی در زمان ۰/۰۵ ثانیه برابر ۱۰۰- ولت و در زمان ۰/۵ ثانیه برابر صفر است. 

نیروی محرکه القایی در زمان ۰/۰۵ ثانیه برابر صفر ولت و در زمان ۰/۵ ثانیه برابر ۱۰۰- ولت است. 

نیروی محرکه القایی در زمان ۰/۰۵ ثانیه و ۰/۵ ثانیه برابر ۱۰۰- ولت است. 

نیروی محرکه القایی در زمان ۰/۰۵ ثانیه و ۰/۵ ثانیه برابر صفر است. 

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

مثال هفتم

جریانی با مقدار مشخص از سیم بلند و مستقیمی می‌گذرد، اگر سیم بر صفحه سیم‌پیچ عمود باشد، کدام یک از گزینه‌های زیر صحیح است؟ 

اگر جریان گذرنده از سیم ثابت باشد، نیروی محرکه القا شده در سیم‌پیچ مخالف صفر است. 

اگر جریان گذرنده از سیم ثابت باشد، نیروی محرکه القا شده در سیم‌پیچ برابر صفر است. 

اگر جریان عبوری از سیم افزایش یابد، نیروی محرکه القایی از سیم‌پیچ مخالف صفر خواهد بود. 

هیچکدام

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

جمع‌بندی

در این مطلب از مجله فرادرس، با فرمول های فیزیک یازدهم آشنا شدیم. فیزیک یازدهم در رشته‌های تجربی و ریاضی‌فیزیک به ترتیب از سه و چهار فصل تشکیل شده است. فرمول‌های هر فصل ابتدا به صورت خلاصه توضیح داده‌ و در ادامه، برای درک بهتر فرمول‌ها، تعدادی مسئله مرتبط با آن‌ها حل شد.

بر اساس رای ۱۴ نفر
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
منابع:
topprBYJU'SProblems Based on Coulomb’s LawVarsity Tutorsمجله فرادرس
نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *