فروش NFT — آموزش از صفر تا صد و کامل
NFT یکی از داغترین موضوعات بازار ارزهای دیجیتال است. در مقالات قبلی فرادرس علاوه بر تعریف این واژه، به نحوه ساخت NFT و بازارهای مختلف موجود در این فضا پرداختیم. در این مقاله به بررسی یکی دیگر از مباحث مهم این حوزه یعنی فروش NFT میپردازیم. ساخت NFT امروزه با وجود بازارهای عمومی و خصوصی مختلف، کار چندان سختی نیست و کاربران میتوانند آثار هنری خود را به سادگی و در عرض چند دقیقه بسازند. مساله مهمی که در این میان وجود دارد فروش NFT ساخته شده است. در این مقاله، نحوه فروش NFT در بازارزهای خرید و فروش ان اف تی را آموزش میدهیم و پس از آن عوامل موثر بر فروش NFT را بحث میکنیم.
NFT چیست ؟
پیش از وارد شدن به موضوع فروش NFT ابتدا تعریف مختصری از این مفهوم ارائه میکنیم. واژه NFT مخفف عبارت «Non-Fungible Token» به معنی توکن غیرمثلی، توکن غیرقابل معاوضه یا توکن بیهمتا است. توکنهای ارز دیجیتال معمولی که به آنها توکنهای مثلی گفته میشود فرقی با یکدیگر ندارند و ارزش هر واحد از آنها با هر واحد دیگر برابر است. بنابراین، ۲۱ میلیون سکه شبکه بیت کوین همگی باهم یکسان هستند و قابل استفاده به جای یکدیگر میباشند.
در مقابل، توکنهای غیرمثلی توکنهای منحصربهفردی هستند که هرکدام از آنها ویژگیهای مخصوص به خود را دارند و همین مساله باعث ارزش متفاوت آنها میشود. از این جنبه میتوان هر توکن را یک اثر هنری در نظر گرفت که ویژگیهای متفاوتی با دیگر آثار دارد هر چند که تمامی آنها اثر یک هنرمند باشند. بنابراین، هر یک از توکنهای موجود در مجموعه NFT «میمونهای کسل» (Bored APE Yacht Club) که شامل ۱۰۰۰۰ عضو است، منحصر به فرد است و قابل استفاده به جای یکدیگر نیستند.
از NFT در کاربردهای مختلفی میتوان استفاده کرد. ایجاد مالکیت برای آثار هنری و کلکسیونها به صورت دیجیتال، تعریف هویت دیجیتال، تعریف دامنههای اینترنتی غیرمتمرکز، ایجاد شبکههای اجتماعی مبتنی بر NFT، بازیهای رایانهای و همچنین ایجاد زمینهای مجازی در متاورس از جمله معروفترین این کاربردها است. در ادامه مقاله، به بررسی نحوه فروش NFT و عوامل موثر بر فروش NFT میپردازیم.
نحوه فروش NFT
برای این که فرآیند فروش NFT را توضیح دهیم ابتدا باید مشخص شود که NFT مورد نظر را خودمان ساختهایم یا میخواهیم NFT خریداری شده از دیگران را به فروش برسانیم. در این بخش ما میخواهیم نکات مهم در مورد فروش NFT را در هر دو حالت آموزش دهیم تا بیشترین سود نصیب کاربران شود.
فروش NFT خریداری شده
در صورتی که به دنبال فروش NFT خریداری شده هستید، بهترین راه استفاده از «بازار انافتی» (Marketplace) است که رمزارز را از آن خریداری کردهاید. معمولا توکن خریداری شده از یک بازار مشتریان خود را در همان بازار دارد و امنیت آن نیز در هنگام ثبت تراکنشها بالاتر از سایر بازارها است. در هر حال شما هیچ محدودیتی برای انتخاب بین بازارهای مختلف NFT ندارید و درصورتی که بازار بزرگتری برای فروش وجود دارد که انتقال توکن شما در شبکه آن ممکن است میتوانید از آن بازار نیز استفاده کنید.
با فرض اینکه شما NFT را از بازار «OpenSea» خریداری کردهاید و در همانجا میخواهید به فروش برسانید، اولین کار مراجعه به سایت این بازار و اتصال کیف پول دیجیتال حاوی NFT به آن است. معمولا از کیف پول متامسک برای این کار استفاده میشود. پس از اتصال کیف پول، باید با کلیک بر روی تصویر پروفایل خود در قسمت راست بالای صفحه، به پروفایل خود مراجعه و NFT مورد نظر خود را انتخاب کنید.
با انتخاب NFT در گوشه سمت راست تصویر گزینه «Sell» دیده می شود که با کلیک بر روی آن، پنجره مربوط به ارسال NFT به بازار برای فروش (Listing) باز میشود. در این پنجره شما میتوانید قیمت و نوع فروش خود را مشخص کنید. فروش با «قیمت ثابت» (Fixed Price) به معنی فروش NFT در یک قیمت ثابت و از پیش تعیین شده است. روش دیگر مدل «حراجی» (Auction) است که در آن یک قیمت پایه برای NFT در نظر گرفته میشود اما کاربران میتوانند قیمتهای بالاتر از این مقدار را برای خرید ارز دیجیتال پیشنهاد دهند. پس از اتمام مهلت حراجی، کاربری که بیشترین پول را داده باشد برنده مزایده میشود.
برای دریافت درخواستهای خرید کاربران در قیمت پایینتر گزینه «Make an Offer» وجود دارد که سفارش کاربران را ثبت میکند. این گزینه به طور خودکار برای هر دو حالت قیمت ثابت و حراجی فعال است. علاوه بر این، امکان تعیین تاریخ انقضا برای فروش توکن نیز وجود دارد. تاریخ انقضا کمک میکند تا درخواست فروش شما برای همیشه فعال نباشد. هزینههای مربوط به فروش NFT نیر در قسمت پایانی پنجره نمایش داده میشود. هزینه کمیسیون بازار OpenSea برابر با ۲/۵ درصد است . علاوه بر آن ممکن است درصدی از پول فروش به سازنده NFT بر اساس تعریف اولیه تعلق پیدا کند.
در نهایت با انتخاب گزینه «Complete Listing» توکن مورد نظر برای فروش در بازار لیست میشود و خریداران از آن پس میتوانند درخواست خود مبنی بر خرید ارز دیجیتال را ارئه کنند یا این که با قیمت تعیین شده، NFT مورد نظر را خریداری کنند. با فروش NFT هزینههای بازار و سازنده اثر کم میشود و مابقی کریپتوکارنسی به کیف پول شما واریز میشود.
نکات مهم در فروش NFT خریداری شده
به صورت کلی برای فروش NFT در این حالت باید به چندین نکته توجه کنید تا دچار ضرر مالی نشوید.
- توجه به شبکه بلاک چینی توکن: استاندارد استفاده شده برای ساخت NFT در شبکههای بلاک چینی متفاوت است و ممکن است استانداردها به طور کلی باهم ناسازگار باشند. بازارهای NFT ساخته شده در شبکههای بلاک چینی مختلف نیز معمولا از شبکه اصلی خود و سایر شبکههای تعاملپذیر با آن پشتیبانی میکنند. بنابراین، اگر از بازار NFT که توکن را خریداری کردهاید استفاده نمیکنید، در انتخاب بازار جدید دقت لازم را داشته باشید. انتقال NFT به یک شبکه اشتباه به معنی از دست دادن آن توکن است.
- توجه به کمیسیون بازار در تعیین قیمت: هنگام فروش NFT به هزینه کمیسیون بازار توجه داشته باشید. در بسیاری از بازارهای فروش NFT کمیسیون بازار از قیمت تعیین شده کسر میشود و باقیمانده پول به فروشنده پرداخت میشود. از طرفی درصد این کارمزدها نیز در بازارهای مختلف متفاوت است. بنابراین بهتر است قیمتی که برای NFT تعریف میکنید با در نظر گرفتن این نکته باشد.
- توجه به ویژگیهای NFT: برخی از ویژگیها در NFTها وجود دارند که هنگام فروش NFT درصدی از هزینه فروش را به سازنده NFT یا هولدرهای قبلی آن تخصیص میدهد. اگر NFT شما چنین ویژگیهایی دارد حتما به قیمتگذاری توجه کنید تا دچار ضرر و زیان نشوید. علاوه بر این، در بسیاری از پلتفرمها قیمت NFT بر اساس توکنهای ارز دیجیتال تعیین میشود که قیمت دلاری آنها همواره متغیر است. بنابراین در قیمتگذاری به این مساله نیز توجه داشته باشید.
- تعیین تاریخ انقضای فروش: تعیین تاریخ انقضا به شما کمک میکند که بتوانید با توجه به شرایط متغیر بازار قیمتگذاری توکنهای خود را تغییر دهید. اگر قصد فروش NFT به صورت مزایدهای دارید نیز حتما قیمت مینیمم فروش را برای توکن خود تعیین کنید.
فروش NFT ساخته شده
فرآیند فروش NFT ساخته شده توسط خود کاربر تفاوت چندانی با روش قبلی ندارد. تفاوت این دو روش تنها در ساخت NFT است. بهتر است کاربران از بازار و پلتفرمی که برای ساخت NFT میکنند برای فروش نیز استفاده کنند. به عنوان نمونه در اینجا فرض میکنیم NFT مورد نظر در بازار OpenSea ساخته شده است. با ساخت NFT، توکن به حساب کاربری شما در این بازار که متصل به کیف پول است انتقال داده میشود.
در فرآیند ساخت NFT در پلتفرم OpenSea برای اینکه ساخت NFT راحتتر باشد و کاربران مجبور به پرداخت «هزینه تراکنش» (Gas fee) و کمیسیون نشوند، از فرآیند «Lazy Minting» استفاده میشود. در این حالت توکن مورد نظر در شبکه اتریوم ذخیره نمیشود تا هزینه کارمزد شبکه پرداخت نشود اما به محض خرید توکن توسط سایر کاربران، پرداخت کارمزد ثبت NFT در بلاک چین توسط خریدار انجام شده و توکن به صورت رسمی در قرارداد هوشمند ذخیره میشود.
بنابراین، برای فروش NFT در این حالت پس از اتصال به کیف پولی که با آن NFT مورد نظر ساخته شده است، مشابه با روش قبل به پروفایل خود میرویم و با انتخاب توکن مورد نظر و تعیین متغیرهای مختلف توکن را به فروش میرسانیم. در سایر بازارهای NFT مانند «Rarible» و «Binance» نیز فرآیند مشابه این روند طی میشود. طبیعی است که ساخت NFT و قراردادن آن در بازار دلیلی بر فروش آن نیست و عوامل مهمی برای فروش NFT موثر هستند. در ادامه به بررسی این عوامل میپردازیم.
عوامل موثر بر فروش NFT
ساخت NFT با وجود بازارهای ساخت و خرید و فروش NFT بسیار راحتتر از گذشته شده است. افراد برای ساخت NFT نیازی به برنامهنویسی قرارداد هوشمند ندارند و میتوانند به سادگی و با تعیین چند گزینه NFT خود را ایجاد کنند. اما فروش NFT یک مساله فنی صرف نیست و به مارکتینگ پروژه، اقتصاد آن، کاربردهای تعریف شده و همکاریهای صورت گرفته با سایر فعالان بستگی دارد. به طور کلی ۴ مولفه اصلی برای یک مجموعه NFT وجود دارد که سازنده اثر باید به آنها توجه ویژهای داشته باشد.
- خود اثر هنری
- مدل کسب و کار
- بازاریابی
- جامعه طرفداری
هر یک از این مولفهها مهم هستند و در ایجاد ارزش برای هولدرهای مجموعه NFT و همچنین بازار ارزهای دیجیتال مفید هستند. در ادامه عوامل مهمی که به نوعی به این چهار مولفه بستگی دارند را بررسی میکنیم تا در نهایت بتوانیم عواملی که میتوانند در فروش NFT به ما کمک کنند را شناسایی کنیم.
هدف پروژه NFT
هدف پروژه عاملی است که به افراد و کامیونیتیها برای بهتر شدن کمک میکند. جامعه بر مبنای هدف شکل میگیرد بنابراین، اگر به دنبال فروش NFT خود هستید باید با یک هدف مشخص این کار را نجام دهید. اگرچه اصلیترین نتیجه فروش NFT برای هنرمندان و سایر فعالان کسب درآمد از ارزهای دیجیتال و ثروتمند شدن است اما این هدف مناسبی نیست چراکه شما برای این که پول به دست بیاورید باید برای خریداران مجموعه خود ارزش آفرینی کنید و در غیر اینصورت پروژه شما به مشکل خواهد خورد.
سازنده NFT باید برای هولدرها و طرفهای درگیر NFT خود ارزش بلند مدتی ایجاد کند. این کار را میتوان به روشهای مختلفی انجام داد. استفاده از NFT در پلتفرمهای دیفای برای دریافت وام و کشت سود یکی از گزینههای مطرح است. راه دیگر، در نظر گرفتن درصدی از فروشهای متوالی به هولدرهای قبلی پروژه است. استفاده از NFT به عنوان بلیت برای یک فعالیت اجتماعی نیز میتواند کارساز باشد. به عنوان مثال، یک موزیسین میتواند دارندگان مجموعه NFT خود را به صورت رایگان در کنسرتهای خود مهمان کند.
یکی دیگر از عوامل مهم این است که نوع فعالیت خود را تعریف کنید. گاهی اوقات شما یک یا چندین اثر NFT را ایجاد میکنید و به فروش میرسانید بدون اینکه بتوانید ارتباطی بین این آثار ایجاد کنید یا برنامهای برای توسعه آثار خود و فعالیتهای مرتبط با آنها داشته باشید. در برخی موارد هدف شما میتواند بلند مدتی باشد و مجموعه ایجاد شده قدم اول در این راه باشد. این مساله نیز بهتر است در مورد آثار NFT در نظر گرفته شود.
تاثیر اقتصاد توکن در فروش NFT
«اقتصاد توکنهای غیرقابل معاوضه» (ٔNFTonomics) یکی دیگر از متغیرهای بسیار مهم و اثرگذار در ارزشمندی پروژه و فروش آن است. برای اینکه بتوانید یک اقتصاد مناسب برای پروژه خود تعریف کنید بهتر است به سوالات زیر فکر کنید و پاسخهای مناسبی برای آنها داشته باشید.
- یک کلکسیون هنری چند عضو دارد و تعداد تکراری هر کدام از اعضا چقدر است؟
- هولدرهای اثر هنری چه سودی از نگهداری آن کسب میکنند؟
- آیا هولدرها نیز از فروشهای دوباره اثر پول دریافت میکنند یا فقط سازنده اثر این ویژگی را دارد؟
- آیا سرمایهگذاران میتوانند با رای خود نقشی در آینده پروژه داشته باشند؟
- سود سرمایهگذاران از خرید، نگهداری و فروش NFT چیست ؟
این سوالات بسیار مهم هستند چرا که ارزشهای مالی یک پروژه را برای سرمایهگذاران تعیین میکنند. کمیاب بودن یک اثر هنری در کنار کیفیت خود اثر دو عامل اصلی ارزشمندی آن است. شما باید به عنوان سازنده یک مجموعه NFT به فکر هولدرها و سرمایهگذارهای خود باشید. پروژههایی مانند «Bored Ape Yacht Club» و «SolYetis» به خوبی متوجه این مساله شدهاند و به همین دلیل سعی در ایجاد مشوقهای گوناگون مانند دریافت کمیسیون برای هولدرها هستند.
چه کسانی از پروژه سود میبرند؟
تعیین این که چه کسانی از مجموعه NFT شما سود میبرند میتواند یک ارزش داخلی برای پروژه ایجاد کند. تعیین این که سیستم پروژه برای فعالیت دیگران بسته یا باز است، مشخص کردن این که چه کسانی و به چه نسبت از پروژه سود کسب میکنند و تعیین سازمانهای مختلف مانند دانشگاهها یا خانه سالمندان برای دریافت بخشی از سود حاصل از پروژه میتواند به گسترش پروژه کمک کند. با استفاده از NFT میتوان دنیای واقعی و فعالیتهای آن را به دنیای دیجیتال منتقل کرد و این مساله میتواند به عمیقتر شدن این مفهوم بسیار کمک کند.
بازاریابی و تبلیغات
بازاریابی یکی از اصلیترین مباحث مطرح در فروش NFT است. برای ایجاد یک جامعه طرفداری از افراد نیاز است که کارها و فعالیتهای شما در معرض دید آنها باشند. شما باید راهی برای این کار پیدا کنید. بدین منظور میتوانید از روشهای پولی یا رایگان استفاده کنید. در هر حالت نیاز است که شما نحوه بازاریابی، روش و محل انجام تبلیغات، ساخت کامیونیتی و استفاده از وبسایت یا شبکههای اجتماعی را برای خود تعیین کنید.
شما میتوانید از یکی از شبکههای اجتماعی مثل توییتر، ردیت و اینستاگرام یا سایر تکنیکهای تبلیغات دیجیتال و غیر دیجیتال برای معرفی پروژه خود استفاده کنید اما توصیه این است که تا جای ممکن بیشتر این شبکهها و روشها را امتحان کنید. این نکته را همیشه به یاد داشته باشید که هسته اصلی پروژه NFT جامعه طرفداری و کامیونیتی آن است. بنابراین هدف شما از بازاریابی و تبلیغات گسترش جامعه و درگیر کردن آنها با فعالیتها است. در ادامه به چند توصیه مهم بازاریابی برای پروژههای NFT اشاره میکنیم.
مطلبی که در بالا مطالعه کردید بخشی از مجموعه مطالب «آموزش ارزهای دیجیتال — راهنمای مفاهیم و اصطلاحات رمزارزها» است. در ادامه، میتوانید فهرست این مطالب را ببینید:
- دفتر کل توزیع شده چیست ؟ — توضیح DLT به زبان ساده
- بلاک چین چیست و چگونه کار می کند؟ — به زبان ساده
- کاربرد بلاک چین چیست ؟ — هر آنچه باید بدانید
- هش در بلاک چین چیست ؟ – به زبان ساده
- آموزش ارز دیجیتال به زبان ساده — بهترین راهنما برای شروع مبتدی ها
- آموزش بلاک چین ، رمزارزها و بیت کوین جادی — رایگان + دانلود همه بخشها
- اصطلاحات ارز دیجیتال که باید بدانید + توضیح به زبان ساده
- رمز ارز چیست ؟ — آموزش کامل به زبان ساده
- استخر نقدینگی چیست ؟ – توضیح Liquidity Pool به زبان ساده
- انواع بلاک چین چیست ؟ — به زبان ساده
- تفاوت های بلاک چین های عمومی و خصوصی — به زبان ساده
- کریپتو چیست ؟ — به زبان بسیار ساده
- راه های کسب درآمد از ارز دیجیتال – ۱۰ روش کلیدی که باید بدانید
- آموزش رمزنگاری رایگان + مفاهیم پایه و منابع یادگیری — به زبان ساده
- ارز دیجیتال چیست ؟ — به زبان ساده
- صرافی ارز دیجیتال — کدام صرافی آنلاین ارز دیجیتال برای ایرانیان بهتر است؟
- بهترین کیف پول ارز دیجیتال کدام است ؟ | راهنمای استفاده تصویری گام به گام
- کیف پول دیجیتال چیست و کدام کیف پول ارز دیجیتال بهتر است؟
- فورک چیست ؟ — انواع و تاثیر روی قیمت به زبان ساده
- وایت پیپر چیست ؟ — اهمیت و کاربرد به زبان ساده
- استخراج ارز دیجیتال چیست ؟ — راهنمای ماینینگ به زبان ساده
- الگوریتم اثبات کار چیست ؟ — Proof of Work به زبان ساده
- اثبات سهام چیست ؟ — Proof of Stake به زبان ساده
- استخراج اتریوم چیست و چگونه اتریوم استخراج کنیم؟ — از صفر تا صد
- انواع ارز دیجیتال چیست؟ — راهنمایی برای سرمایه گذاری آگاهانه
- توکن سوزی چیست ؟ — مفهوم، علت و تاثیر به زبان ساده
- آلت کوین چیست ؟ — توضیح مفهوم به زبان ساده
- شت کوین چیست ؟ — از مفهوم تا ویژگی ها و تشخیص به زبان ساده
- قرارداد هوشمند چیست ؟ — Smart Contract به زبان ساده
- توکن چیست ؟ — کاربرد و اهمیت به زبان ساده
- تفاوت کوین و توکن در ارز دیجیتال چیست ؟ — به زبان ساده
- دیفای چیست ؟ — توضیح مفهوم DeFi به زبان ساده
- فارمینگ ارز دیجیتال چیست ؟ — کشت سود به زبان ساده
- NFT چیست و چطور کار می کند ؟ | همه چیز درباره توکن غیر قابل معاوضه ان اف تی
- ساخت NFT — آموزش کامل و به زبان ساده
- فروش NFT — آموزش از صفر تا صد و کامل(همین مطلب)
- متاورس چیست ؟ — به زبان ساده
- خرید زمین در متاورس چیست و چگونه است؟ — راهنمایی برای همه
- چگونه وارد متاورس شویم ؟ — راهنمای صفر تا صد
- وب 3 چیست و چه نقشی در آینده اینترنت دارد؟ — نسل سوم وب به زبان ساده
- بیتکوین چیست و چگونه عمل میکند؟
- بهترین روش کسب درآمد از بیت کوین و ارز دیجیتال — راهنمای جامع
- بازار کریپتو چیست ؟ – به زبان ساده + مزایا و معایب
- هودل چیست و HODL کردن به چه معناست؟ — به زبان ساده
- ایردراپ چیست ؟ — آموزش دریافت ارز دیجیتال رایگان
- عرضه اولیه ارز دیجیتال چیست ؟ — هر آنچه باید در مورد ICO بدانید
- بهترین ارزهای دیجیتال در سال 1401 یا 2022 کدام هستند؟
- توکنومیک چیست ؟ – توضیح به زبان ساده
- اصطلاحات ترید ارز دیجیتال که باید بدانید – توضیح 83 اصطلاح کلیدی
- استیکینگ چیست ؟ – استیکینگ در ارز دیجیتال به زبان ساده
- بازار خرسی چیست ؟ – در ارز دیجیتال و بورس
- ماینینگ چیست ؟ – توضیح در ارز دیجیتال و به زبان ساده
- بلاک چین چگونه کار میکند؟ — به زبان ساده
- بازار گاوی چیست ؟ – در ارز دیجیتال و بورس
- ساخت کیف پول بیت کوین بلاک چین — راهنمای تصویری
- الگوریتم اجماع چیست ؟ – به زبان ساده + انواع و کاربردها
- گره در بلاک چین چیست ؟ – توضیح نود Node به زبان ساده
- شاردینگ در بلاک چین چیست ؟ – به زبان ساده
- مقیاس پذیری در بلاک چین چیست ؟ – توضیح به زبان ساده
- نانس چیست ؟ – توضیح عدد nonce در بلاک چین به زبان ساده
- ولیدیتور چیست ؟ – توضیح اعتبار سنج در ارز دیجیتال
- آزادسازی توکن چیست ؟ – توضیح Token Unlock به زبان ساده
- درخت مرکل در بلاک چین چیست ؟ – Merkle Tree به زبان ساده
- TXID چیست ؟ – پیگیری تراکنش ارز دیجیتال با شناسه تراکنش
- مارت در ارز دیجیتال چیست ؟ – توضیح روش پله ای به زبان ساده
- چگونه از ارز دیجیتال سود بگیریم؟ – راهنمای صفر تا صد