مارکتینگ اتومیشن چیست؟ – از صفر تا صد به زبان ساده
گسترش فعالیتها و افزایش حجم و تعداد وظایف از چالشهای بزرگ دیجیتال مارکترها به شمار میرود. خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی، امکان خودکار کردن بعضی از فرایندهای بازاریابی برای کسب و کارها فراهم شده است. در این مطلب بررسی میکنیم که مارکتینگ اتومیشن چیست و چه اهمیت و کاربردی دارد. همچنین، به معرفی تعدادی از ابزارهای مشهور اتوماسیون بازاریابی و نحوه تدوین استراتژی بازاریابی خودکار میپردازیم.
مارکتینگ اتومیشن چیست ؟
«مارکتینگ اتومیشن یا اتوماسیون بازاریابی» (Marketing Automation) به فرایند استفاده از تکنولوژی یا پلتفرمهای مختلف برای انجام خودکار بعضی از فعالیتهای مرتبط با بازاریابی گفته میشود. با استفاده از بازاریابی خودکار، اعضای تیم بازاریابی میتوانند روی انجام فعالیتهای مهمتر با بهرهوری بیشتر تمرکز کنند.
توجه داشته باشید که مارکتینگ اتومیشن تنها به یک نرمافزار یا ابزار خاص گفته نمیشود. اتوماسیون مارکتینگ، رویکردی است که کسب و کارها با بهرهگیری صحیح از آن میتوانند فرایند انجام بعضی از کارهای تکرارشونده در استراتژیهای مختلف بازاریابی مانند بازاریابی ایمیلی، بازاریابی شبکههای اجتماعی یا وبسایت را سادهتر کنند.
ابزارها و پلتفرمهای مارکتینگ اتومیشن میتوانند در انجام خودکار فعالیتهایی مانند فهرست زیر به کسب و کارها کمک کنند.
- ردیابی رفتار کاربران: این ابزارها، به رفتار و فعالیتهای کاربران نظارت میکنند تا درک بهتری از مخاطبان هدف ایجاد کنند. از اطلاعات ردیابی رفتار کاربران میتوان در بخشبندی مخاطبان برای طراحی استراتژیهای مختلف بهره گرفت.
- بازاریابی ایمیلی: ابزارهای ایمیل مارکتینگ، در زمانبندی و ارسال ایمیلهای بازاریابی مناسب برای هر کاربر و افزایش میزان تعامل با کاربران به کسب و کارها کمک میکنند.
- «تولید مخاطب راغب» (Lead Generation): پلتفرمهای اتوماسیون مارکتینگ به جذب مشتریان احتمالی جدید کمک میکنند.
- «مدیریت مخاطبان راغب» (Lead Management): این پلتفرمها در مدیریت، رتبهبندی و پرورش مخاطبان راغب برای افزایش فروش نیز نقش دارند.
- شخصیسازی: با استفاده از خدمات پلتفرمهای اتوماسیون مارکتینگ میتوان پیامهای کسب و کار را بر اساس علاقهمندیها و ویژگیهای هر کاربر شخصیسازی کرد.
- ارزیابی و تحلیل: به طور معمول، ابزارهای بازاریابی خودکار، گزارشهای پیشرفته و باجزئیات درباره کمپینهای بازاریابی و مخاطبان را برای کسب و کارها به شکل مستمر ارسال میکنند.
- بازاریابی محتوا: این ابزارها در تولید محتوای پویا برای مخاطبان مختلف نقش دارند.
- شبکههای اجتماعی: پلتفرمهای اتوماسیون بازاریابی شبکههای اجتماعی، در زمانبندی و خودکارسازی فرایند انتشار محتوا و فعالیتهای دیگر به کسب و کارها کمک میکنند.
- «مدیریت ارتباط با مشتری» (CRM): این ابزارها، اطلاعات مرتبط با مشتریان راغب را به شکل خودکار به سیستم CRM کسب و کار وارد میکنند.
چرا بهرهگیری از مارکتینگ اتومیشن مهم است؟
ما در دنیایی با سرعت پیشرفت بسیار زیاد زندگی میکنیم. بازارها همواره در حال پیشرفت و توسعهاند و مصرفکنندگان تقاضای ارتباطاتی بهتر، سریعتر و شخصیسازی شده دارند. آمارها نشان میدهند که ۷ نفر از هر ۱۰ نفر از مصرفکنندگان مدرن، پیامهای شخصیسازی نشده را نادیده میگیرند. با توجه به این افزایش تقاضا برای تجربههای شخصیسازی شده، استفاده از مارکتینگ اتومیشن برای هر تیم بازاریابی ضروری است.
علاوه بر این، مارکتینگ اتومیشن فرصتی برای بهرهوری بیشتر را برای مارکترها فراهم میکند و با کمک آن میتوان به موفقیتهای بیشتری دست پیدا کرد. با بهرهگیری از اتوماسیون بازاریابی و خودکار کردن بعضی از فرایندها، زمان بیشتری برای تمرکز روی بهبود کمپینهای بازاریابی و افزایش فروش و بهرهوری کارکنان خواهید داشت.
مزایای مارکتینگ اتومیشن چیست ؟
بهرهگیری از مارکتینگ اتومیشن برای کسب و کارها مزایای بسیار زیادی دارد که از میان آنها میتوان به کاهش هزینههای نیروی انسانی، افزایش درآمد، کاهش خطاها، سادهتر شدن فعالیتهای بازاریابی دیجیتال و امکان بهکارگیری همزمان چند کانال بازاریابی اشاره کرد. در ادامه، جزئیات بیشتری درباره این مزایا را شرح میدهیم.
- کاهش هزینههای کارکنان: اجرای کمپینهای بازاریابی به کمک مارکتینگ اتومیشن میتواند انجام فعالیتها و فرایندهای بازاریابی را سادهتر کند. در نتیجه، کارکنان میتوانند بهرهوری بیشتری داشته باشند و نیاز به منابع انسانی کاهش پیدا میکند.
- افزایش درآمد: ایجاد مخاطبان راغب و پرورش آنها از طریق اتوماسیون بازاریابی میتواند باعث بهبود «نرخ تبدیل» (Conversion Rate) در کسب و کار شود و ارزش «طول عمر مشتری» (Customer Lifetime Value) را افزایش دهد. این موضوع در نهایت سبب افزایش فروش و درآمد کسب و کار خواهد شد.
- شناسایی نقاط ضعف و بهبود پاسخگویی: به طور معمول، پلتفرمها و ابزارهای اتوماسیون مارکتینگ، سیستمهایی برای دریافت بازخورد کاربران دارند. با دریافت این بازخوردها میتوان جنبههای مختلف بازاریابی خودکار را ارزیابی کرد و نقاط ضعف و مشکلات احتمالی را شناسایی و رفع کرد.
- کاهش خطاها و بهبود پایداری: سیستمهای مارکتینگ اتومیشن با استفاده از قوانین خودکار و فرایندهای بازاریابی کاملاً مشخص، میزان ثبات در اجرای کمپینهای بازاریابی را افزایش میدهند. در نتیجه، احتمال بروز خطاهای مختلف در انجام فعالیتها کاهش مییابد.
- بهبود قابلیتهای بازاریابی: «گردش کار» (Workflow) خودکار باعث برقراری ارتباط مؤثر، بهبود پرورش مخاطب راغب و بهبود تجربه کاری میشود.
- بهبود مقیاسپذیری: ارسال ایمیلهای خودکار و تولید محتوای پویا با کمک ابزارهای مارکتینگ اتومیشن، امکان شخصیسازی کمپینها در مقیاس بزرگ را برای مارکترها فراهم میکند. برای مثال، مارکترها با استفاده از ابزارهای بازاریابی خودکار میتوانند هزار پیام شخصیسازی شده را برای هزار مخاطب راغب به شکل خودکار ارسال کنند.
- بهبود ردیابی رفتار کاربران: بیشتر پلتفرمهای مارکتینگ اتومیشن، امکان ردیابی رفتار کاربران با جزئیات زیاد را در اختیار کسب و کارها قرار میدهد. این موضوع، فرایند ارزیابی و تحلیل رفتار کاربران را برای مارکترها و کسب و کارها سادهتر و دقیقتر میکند.
- امکان بهرهگیری از چند کانال: ابزارهایی که قابلیت بازاریابی چندکاناله را دارند، امکان بهرهگیری همزمان از چند کانال بازاریابی در یک پلتفرم را برای کسب و کارها فراهم میکنند.
کاربردهای مارکتینگ اتومیشن
مارکتینگ اتومیشن در بخشهای مختلفی از دیجیتال مارکتینگ کاربرد دارد. در واقع، میتوان گفت که از اتوماسیون بازاریابی تقریباً در هر استراتژی بازاریابی استفاده میشود. کانالهای فهرست زیر، از رایجترین کانالهایی به شمار میروند که در آنها از کمک پلتفرمهای اتوماسیون بازاریابی بهره گرفته میشود.
- بازاریابی ایمیلی
- بازاریابی شبکههای اجتماعی
- سیستمهای مدیریت محتوا (CMS)
- سیستمهای مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)
- ارزیابی و تحلیل بازاریابی
- بازاریابی چندکاناله
در ادامه، درباره این کاربردهای مارکتینگ اتومیشن و ابزارهای آنها توضیحات بیشتری میخوانید.
اتوماسیون ایمیلی
بازاریابی ایمیلی مهمترین کانالی است که میتوان از ابزارهای بازاریابی خودکار برای بهبود آن بهره گرفت. برندها اغلب برای پرورش مخاطبان راغب از کانال ایمیل برای برقراری ارتباط با مشتریان خود استفاده میکنند. به همین دلیل، ایمیل مارکتینگ در میان روشهای بازاریابی دیجیتال، بیشترین «نرخ بازگشت سرمایه» (ROI) را دارد.
«اتوماسیون ایمیلی» (Email Automation) به نرمافزارهایی گفته میشود که فعالیتهای بازاریابی ایمیلها را بر اساس گردش کار، دادههای کاربران و ردیابی رفتار آنلاین مخاطبان تا حد زیادی خودکار میکنند. این نرمافزارها با ادغام ابزارهای ایمیلی و دادههای مشتریان، هزینههای عملیاتی کسب و کارها را تا حد زیادی کاهش میدهند و باعث افزایش میزان بهرهوری میشوند. علاوه بر این، تمام فعالیتهای بازاریابی ایمیلی در این پلتفرمها ردیابی میشوند و میتوان از دادههای به دست آمده برای بهبود کمپینهای آینده بهره گرفت.
یکی از رایجترین کاربردهای اتوماسیون ایمیلی، ارسال مجموعهای از ایمیلهای خوشامدگویی برای جذب و ارائه اطلاعات به مشترکان ایمیلی جدید است. این ایمیلها معمولاً اطلاعاتی درباره برند، محصولات یا خدمات آن و مراحل بعدی برای استفاده از این محصولات و خدمات را در اختیار مخاطبان قرار میدهند. ارسال این ایمیلهای خوشامدگویی در برقراری ارتباط مؤثر با مخاطبان نقش زیادی دارد و پلتفرمهای اتوماسیون ایمیلی این کار را در سریعترین حالت ممکن انجام میدهند.
یکی دیگر از کاربردهای رایج اتوماسیون ایمیلی، ارسال ایمیل برای یادآوری سبدهای خرید رها شده است. ارسال این پیام یادآوری برای افرادی که بدون نهایی کردن سفارش خود، وبسایت کسب و کار را ترک میکنند ضروری است. آمارها نشان میدهند که نرخ باز شدن ایمیلهای سبد خرید رها شده ۳ برابر بیشتر از ایمیلهای بازاریابی معمولی است و این ایمیلها میتوانند بیش از ۱۰ درصد مخاطبان را به مشتری تبدیل کنند.
اتوماسیون شبکههای اجتماعی
«اتوماسیون شبکههای اجتماعی» (Social Media Automation) در مارکتینگ اتومیشن معمولاً به شکل نرمافزارهایی برای برنامهریزی و زمانبندی انتشار پستها در شبکههای اجتماعی، ردیابی رفتارهای مخاطبان، جمعآوری دادهها و گزارشگیری از عملکرد حسابهای کاربری کسب و کار در شبکههای اجتماعی انجام میشود. ابزارهای اتوماسیون شبکههای اجتماعی برای مارکترهایی که میخواهند استراتژی بازاریابی شبکههای اجتماعی خود را بهینهسازی کنند و میزان تعامل با کاربران را افزایشدهند، ابزارهایی بسیار کارآمد به شمار میروند.
برای مثال، ابزارهای برنامهریزی و زمانبندی انتشار پستها در شبکههای اجتماعی میتوانند فرایند انتشار مداوم پست در این شبکهها را سادهتر کنند، در زمان مارکترها صرفهجویی کنند و زمان ارسال پستها را بر اساس فعالیتهای کاربران بهینهسازی کنند.
همچنین، ابزارهای مارکتینگ اتومیشن در زمینه شبکهها اجتماعی، امکان ردیابی عملکرد حسابهای کاربری، کلمات کلیدی خاص یا هشتگها را فراهم میکنند. دادههای به دست آمده از این ردیابی در ارزیابی عملکرد کمپینها و رقابت به کسب و کارها کمک زیادی میکنند.
علاوه بر این، پلتفرمهای اتوماسیون بازاریابی شبکههای اجتماعی به طور معمول ابزارهایی را برای دریافت دادههای تحلیلی و گزارش عملکرد به کاربران خود ارائه میکنند. این ابزارها، دادههای مرتبط به عملکرد و کاربران را دریافت و تحلیل میکنند و گزارش جامعی از آنها را به شکل لحظهای به کسب و کارها ارائه میدهند. این گزارشها به شما کمک میکنند که تشخیص دهید کدام کمپینها عملکرد مطلوبی داشتهاند و کدام کمپینها انتظارات کسب و کار را برآورده نکردهاند.
همچنین، این گزارشها دادههایی درباره پربازدیدترین محتوای کمپین به شما ارائه میدهند که میتوانید از آنها در تولید محتوای جذاب برای مخاطبان خود در کمپینهای آینده کمک بگیرید.
سیستمهای مدیریت محتوا
«سیستم مدیریت محتوا» (Content Management System | CMS) پلتفرمی است که به کاربران در تولید، تغییر و مدیریت محتوای وبسایت بدون نیاز به دانش فنی و مهارت برنامهنویسی کمک میکند. امروزه تعداد زیادی پلتفرم CMS ایجاد شدهاند که کار با آنها بسیار ساده است. بنابراین میتوان گفت که تقریباً هر شخصی میتواند تنها با چند کلیک، وبسایتی برای خود بسازد.
با استفاده از پلتفرمهای بازاریابی CMSها میتوانید محتوای وبسایت خود را مدیریت کنید و فرایندهای مرتبط با انتشار محتوا را به شکل خودکار انجام دهید.
سیستمهای مدیریت ارتباط با مشتری
«سیستم مدیریت ارتباط با مشتری» (Customer Relationship Management | CRM) به پلتفرمهایی گفته میشود که میتوان از طریق آنها، ارتباط مشتریان احتمالی با کسب و کار را مدیریت کرد. با استفاده از این سیستمها میتوان فعالیتهای کاربران را ردیابی و دادههای مرتبط با آنها را ذخیره کرد. از این دادهها برای دریافت اطلاعات جامع و مفید درباره مشتریان به منظور بهینهسازی برقراری ارتباط با آنها و بهبود بهرهوری استفاده میشود.
کاربرد سیستمهای مدیریت ارتباط با مشتری و ابزارهای اتوماسیون مارکتینگ متفاوت است و خودِ سیستمهای مدیریت ارتباط مشتری در دسته ابزارهای مارکتینگ اتومیشن قرار نمیگیرند. اما ابزارهایی برای بهینهسازی فرایند CRMها وجود دارند که میتوانند در وارد کردن اطلاعات به CRM به شکل خودکار به کسب و کارها کمک کنند.
ارزیابی و تحلیل بازاریابی
یکی از مهمترین مزیتهای مارکتینگ اتومیشن، دادهمحور بودن آن است. همیشه بهترین تصمیمگیریها زمانی انجام میشوند که دادهها و شواهد روشن و موثقی برای تصمیمگیری دریافت شده است. برای ارزیابی و بهبود عملکرد، باید بدانیم که چه روشهایی عملکرد مطلوبی دارند و چه روشهایی مناسب نیستند. به همین دلیل، باید ابزار مناسبی را برای جمعآوری و تحلیل دادهها بهکار بگیریم.
ابزارهای «تحلیل بازاریابی» (Marketing Analytics) دادههای مرتبط با نحوه عملکرد کمپینهای بازاریابی را جمعآوری میکنند و آنها را به شکلی قابل درک به کسب و کارها ارائه میکنند.
بازاریابی چندکاناله
پلتفرمهای بازاریابی چندکاناله، به شکل همزمان به چندین کانال بازاریابی نظارت میکنند و دادههای مرتبط هر کانال را در اختیار کسب و کارها قرار میدهند. اگر در کسب و کار خود از چند کانال بازاریابی مختلف برای تبدیل مخاطب به مشتری و افزایش میزان فروش استفاده میکنید، بهرهگیری از این ابزارها میتواند به شما در مدیریت همزمان کانالها در یک پلتفرم مشترک کمک کند.
هر ابزار در این دستهبندی، ویژگیهای منحصربهفردی دارد. اما میتوان گفت که بیشتر آنها روی کانالهای پرکاربرد بازاریابی و انجام فعالیتهای زیر تمرکز میکنند.
- مدیریت محتوای وبسایت
- پرورش مخاطبان راغب با کمک ایمیل و تبلیغات کلیکی
- تحلیل دادههای کمپینها و گزارشدهی
بهترین ابزارهای مارکتینگ اتومیشن
آشنایی با ابزارهای مختلف بازاریابی خودکار و کسب اطلاعات درباره ویژگیهای هرکدام از آنها در انتخاب بهترین ابزار و صرفهجویی در هزینههای کسب و کار نقش مهمی ایفا میکند. در این بخش، با تعدادی از ابزارهای پرکاربرد و مشهور مارکتینگ اتومیشن در دنیا آشنا میشوید.
ابزارهای بازاریابی خودکار چندکاناله
به طور معمول، سازمانهایی که پلتفرمهای بازاریابی خودکار همهکاره نیاز دارند، در گذشته در تعدادی از کانالهای بازاریابی فعالیت کردهاند و کانالهای مؤثر برای کسب و کار خود را یافتهاند. در واقع، اگر میخواهید از این ابزارها استفاده کنید بهتر است ویژگیهای زیر را داشته باشید.
- قبلاً در بیش از یک کانال بازاریابی به موفقیت رسیده باشید.
- برای گسترش فعالیتهای بازاریابی خود سرمایهگذاری مالی کرده باشید.
- اعضای تیم بازاریابی شما به گسترش فعالیتهای یک کانال بازاریابی یا امتحان کانالهای بازاریابی جدید نیاز داشته باشند.
اگر این شرایط را داشته باشید، بهرهگیری از ابزارهای اتوماسیون مارکتینگ چندکاناله میتواند برای کسب و کار شما سودمند باشد.
Omnisend
پلتفرم «Omnisend» ابزاری جامع برای اتوماسیون مارکتینگ است. چیزی که این پلتفرم را از سایر پلتفرمهای اتوماسیون بازاریابی متمایز میکند، ویژگی چندکاناله بودن آن است. با استفاده از پلتفرم مارکتینگ اتومیشن Omnisend میتوان چندین کانال بازاریابی از جمله ایمیل، SMS، پوش نوتیفیکیشن و... را به یک گردش کار خودکار اضافه کرد.
با استفاده از این ابزار میتوان تجربهای همهجانبه برای مشتریان ایجاد کرد و پیامهای کسب و کار را به شکل خودکار به کانال ارتباطی مورد علاقه آنها ارسال کرد. همچنین، ویژگیهای هدفگذاری پیشرفته مخاطبان، اتوماسیون جداگانه و ویرایشگر با کاربری ساده با استفاده از ویژگی Drag-and-Drop ابزار Omnised را به ابزاری بسیار کاربردی برای بازاریابی خودکار تبدیل میکنند.
Marketo
«Marketo» نیز یکی از ابزارهای چندکاناله مارکتینگ اتومیشن است. این پلتفرم ادعا میکند که تمام کانالهای بازاریابی و تمام تعاملهای کسب و کار را مدیریت میکند. Marketo توسط شرکت مشهور «ادوبی» (Adobe) خریداری شده است. این پلتفرم بازاریابی خودکار، ویژگیهای بسیار زیادی از جمله بازاریابی شبکههای اجتماعی، تبلیغات دیجیتال را به کاربران خود ارائه میکند و گزینهای مناسب برای فعالیتهای بازاریابی گسترده سازمانهاست.
HubSpot
نرمافزار بازاریابی «HubSpot» با سایر ابزارهای مارکتینگ اتومیشن متفاوت است. این ابزار روی فعالیتهای «بازاریابی ربایشی یا درونگرا» (Inbound Marketing) شامل بازاریابی محتوا و بازاریابی موتورهای جستجو تمرکز کرده است. همچنین، HubSpot با ارائه ویژگی Sales and Service Hub به تیمهای مختلف در تمامی بخشهای سازمان کمک میکند که همکاری بهتری داشته باشند.
ابزارهای اتوماسیون ایمیلی
اگرچه ابزارهای چندکاناله مارکتینگ اتومیشن که در بخش قبلی معرفی کردیم ابزارهایی بسیار کاربردی به شمار میروند، ابزارهای اتوماسیون ایمیلی همچنان یکی از پرکاربردترین ابزارهای اتوماسیون بازاریابی محسوب میشوند. استفاده از ابزارهای اتوماسیون ایمیلی در مقایسه با ابزارهای چندکاناله بسیار کمهزینهتر است، به همین دلیل بسیاری از کسب و کارها از این ابزارها برای بهینهسازی فعالیتهای بازاریابی ایمیلی خود بهره میگیرند.
بهرهگیری از ابزارهای اتوماسیون ایمیلی برای تیمهای بازاریابی با شرایط زیر مناسب است.
- تیمهایی که قبلاً با استفاده از بازاریابی ایمیلی تا حدودی به موفقیت دست پیدا کردهاند.
- کسب و کارهایی که باید علاوه بر ایمیلهای بازاریابی، ایمیلهای تراکنشی را نیز برای مشتریان خود ارسال کنند.
- کسب و کارهایی که ارسال ایمیلهای تمام کمپینهای خود را به شکل دستی انجام میدهند.
ابزارهای اتوماسیون ایمیلی معمولاً وظایفی مانند ارسال ایمیل بر اساس فعالیت و رفتار کاربران و بخشبندی مخاطبان برای ارسال ایمیلهای شخصیسازی شده را به شکل خودکار انجام میدهند و در طراحی کمپینهای خودکار پیچیده به مارکترها کمک میکنند.
Mailchimp
«Mailchimp» از محبوبترین ابزارهای ایمیل مارکتینگ دنیا به شمار میرود. این ابزار همواره در حال گسترش است و ویژگیهای بسیار زیادی را به کاربران خود ارائه میکند. Mailchimp از اولین و بهترین ارائهدهندگان ابزار اتوماسیون ایمیلی است و فرایند ارسال ایمیلهای بازاریابی را برای کسب و کارها بسیار ساده میکند.
Constant Contact
ابزار اتوماسیون ایمیلی «Constant Contact» برای کسب و کارهای نسبتاً کوچک طراحی شده است. با استفاده از این ابزار میتوان کمپینهای ایمیلی مختلف بر اساس رفتار و فعالیتهای کاربران ایجاد کرد، ایمیلهای دریافتی را مدیریت کرد و پیامهای مختلفی را برای گروههای مختلف مشترکان ایمیل ارسال کرد. Constant Contact تقریباً تمام ویژگیهای لازم برای اجرای کمپینهای ایمیلی خودکار را در محیطی ساده در اختیار کاربران خود قرار میدهد.
ابزارهای بسیار زیادی برای کمک به کسب و کارها در اجرای کمپینهای بازاریابی ایمیلی طراحی شده است. برای آشنایی بیشتر با این ابزارها و کاربرد آنها، مطالعه مطالب زیر را به شما پیشنهاد میکنیم.
- بهترین سرویس ایمیل مارکتینگ چیست؟ — معرفی ابزارهای کاربردی و رایگان
- پنل ایمیل مارکتینگ چیست؟ — راهنمای انتخاب مناسب ترین پنل
ابزارهای اتوماسیون شبکههای اجتماعی
ابزارهای اتوماسیون شبکههای اجتماعی گستره بزرگی از خدمات را ارائه میدهند و برای خودکار کردن هر بخش از بازاریابی رسانههای اجتماعی، از انتشار محتوا گرفته تا نظارت و ارزیابی نتیجهها، راهحل متفاوتی را ارائه میکنند.
میتوان گفت که تمام برندها از بهکارگیری ابزارهای اتوماسیون شبکههای اجتماعی سود خواهند برد. اگر کسب و کار شما ویژگیهای زیر را دارد، بهتر است به استفاده از یکی از ابزارهای اتوماسیون شبکههای اجتماعی فکر کنید.
- بیشتر از یک نفر مسئول انتشار محتوا در حسابهای کاربری برند در شبکههای اجتماعی هستند.
- برند شما در چند شبکه اجتماعی مختلف فعالیت میکند.
- از شبکههای اجتماعی برای رسیدن به اهداف مختلفی مانند تبلیغات پولی یا پشتیبانی از مشتریان استفاده میکنید.
در ادامه، تعدادی از ابزارهای اتوماسیون شبکههای اجتماعی کاربردی و مشهور دنیا را به شما معرفی میکنیم.
Hootsuite
پلتفرم «Hootsuite» یکی از جامعترین ابزارهای اتوماسیون بازاریابی است و تمام ویژگیهای لازم برای مدیریت خودکار شبکههای اجتماعی را در اختیار کاربران خود قرار میدهد. این پلتفرم ویژگیهایی مانند برنامهریزی و زمانبندی انتشار محتوا، طراحی پست با استفاده از کتابخانه رسانهای قبلی برند و نظارت بر مکالمههای کاربران درباره برند و حوزه تخصصی کسب و کار را به کاربران خود ارائه میکند و تمام ویژگیهای لازم برای داشتن حضور موفق و مؤثر در شبکههای اجتماعی را در اختیار برندها قرار میدهد.
Buffer
پلتفرم «Buffer» در ابتدا تنها ابزاری برای زمانبندی انتشار محتوا در شبکههای اجتماعی بود، اما به مرور بر اساس نیازهای برندها به شبکههای اجتماعی گسترش یافت و امروزه، ويژگیهای بسیار زیادی را برای خودکار کردن بخشهای مختلف بازاریابی شبکههای اجتماعی به مخاطبان خود ارائه میکند.
این ابزار در فرایند تولید محتوا و زمانبندی انتشار آن در شبکههای اجتماعی به برندها کمک میکند و ویژگیهای «پاسخگویی» و «تحلیل» آن باعث ارتباط مؤثر تیمها در سازمانهای مدرن با شبکههای اجتماعی میشود.
سیستمهای مدیریت محتوا
همانطور که گفتیم، سیستمهای مدیریت محتوا به کاربران در تولید و مدیریت محتوای وبسایت کمک میکنند و برای استفاده از آنها به دانش فنی و مهارت برنامهنویسی نیاز چندانی ندارید. بنابراین، میتوان گفت که تمامی کسب و کارها و برندها میتوانند از مزایای این سیستمها برای ساخت وبسایتهای جذاب و کاربردی بهره بگیرند.
WordPress
اگر با فرایند ساخت وبسایت آشنا باشید، احتمالاً نام «وردپرس» (WordPress) را شنیدهاید. وردپرس با در اختیار داشتن حدود ۶۵ درصد از سهم بازار سیستمهای مدیریت محتوا، پرکاربردترین پلتفرم CMS جهان است. آمارها نشان میدهند که حدود ۴۳ درصد از تمام وبسایتها با استفاده از این پلتفرم ساخته شدهاند. ساده بودن کار با این پلتفرم، «متنباز» (Open-Source) بودن و وجود تعداد زیادی افزونه کاربردی، وردپرس را به محبوبترین سیستم مدیریت محتوای دنیا تبدیل کرده است.
Shopify
سیستمهای مدیریت محتوای دیگری نیز وجود دارند که روی ساخت وبسایتهای تجارت الکترونیکی تمرکز کردهاند. این سیستمها امکاناتی مانند سبد خرید، کاتالوگ محصولات و درگاههای پرداخت را به کسب و کارها ارائه میکنند.
«Shopify» یکی از مشهورترین سیستمهای مدیریت محتوا برای وبسایتهای تجارت الکترونیکی است. این پلتفرم علاوه بر ویژگیهای معمول سیستمهای مدیریت محتوای وبسایتهای فروشگاهی، امکان ارسال ایمیلهای یادآوری ترک سبد خرید را نیز به کاربران خود ارائه میکند تا تجربه کاربری بهتری را برای مشتریان ایجاد کند.
مطالعه مطالب زیر در انتخاب بهترین سیستم مدیریت محتوا به شما کمک میکند.
- معایب و مشکلات وردپرس — آنچه باید بدانید
- کاربرد وردپرس | ۱۴ کاربرد فوق العاده وردپرس که شاید نمیدانید
- جوملا یا وردپرس، کدام بهتر است؟ — مقایسه جامع
- وردپرس یا دروپال، کدامیک بهتر است؟ — مقایسه جامع
- مقایسه جوملا و وردپرس و دروپال — چه زمان از کدام یک استفاده کنیم؟
ابزارهای تحلیل و ارزیابی دادههای بازاریابی
همانطور که گفتیم، ابزارهای تحلیل و ارزیابی به جمعآوری دادههای وبسایت و کانالهای دیگر به شکل خودکار کمک میکنند و گزارشهای مفیدی را درباره کمپینهای بازاریابی مختلف در اختیار کسب و کارها قرار میدهند. در ادامه، تعدادی از این ابزارهای کاربردی در اتوماسیون بازاریابی را به شما معرفی میکنیم.
Google Analytics
«گوگل آنالیتیکس» (Googel Analytics) یکی از پرکاربردترین و بهترین ابزارهای تحلیل عملکرد وبسایت در دنیاست. این پلتفرم در سال ۲۰۰۵ به کاربران معرفی شده است و تاکنون، رشد بسیار زیادی در زمینه ارائه گزارشهای تحلیلی کاربردی داشته است. گوگل آنالیتیکس بهترین ابزار رایگان تحلیل عملکرد وبسایت است و اطلاعات بسیار مهمی را در اختیار کسب و کارها قرار میدهد. این ابزار، ویژگیهایی مانند ردیابی رفتار کاربران، مبداً ورود مخاطبان به وبسایت، تبلیغات و رویدادها را در اختیار کاربران خود قرار میدهد.
Ahrefs
ابزار «Ahrefs» نیز یکی از بهترین ابزارهای تحلیل عملکرد کمپینهای بازاریابی است. این پلتفرم میتواند اطلاعات ارزشمندی را درباره بکلینکها و سایر معیارهای ارزیابی عملکرد وبسایت را در اختیار شما قرار دهد. این اطلاعات به شما در سئو و بهینهسازی کمپینهای بازاریابی محتوا کمک میکنند.
از دیگر ابزارهای مشهور ارزیابی و تحلیل عملکرد وبسایت و کانالهای بازاریابی میتوان به ابزارهایی مانند SEMRush و Buzzsumo نیز اشاره کرد.
ابزارهای مارکتینگ اتومیشن علاوه بر زمینههای رایجی که نام بردیم، در زمینههای دیگری از جمله «اتوماسیون سفر مشتری» (Customer Journey Automation)، «اتوماسیون قیمتگذاری» (Pricing Automation)، «اتوماسیون تبلیغات» (Advertising Automation) و «اتوماسیون بازاریابی ارجاعی» (Referral Marketing Automation) نیز به کسب و کارها کمک میکنند.
اگر به کسب اطلاعات بیشتر درباره ابزارهای مختلف مدیریت و اتوماسیون مارکتینگ علاقهمندید، مطالعه مطالب زیر را نیز به شما توصیه میکنیم.
- ۴۵ ابزار مارکتینگ که نیاز دارید — فهرست ابزارهای دیجیتال مارکتینگ
- ابزارهای سئو سایت — معرفی ۲۵ ابزار کاربردی و لازم
- سایت های تبلیغات کلیکی — معرفی ۱۶ سرویس برتر ۲۰۲۲
- بهترین سرویس های پوش نوتیفیکیشن — فهرست کاربردی
تدوین استراتژی مارکتینگ اتومیشن موفق
تا اینجا بررسی کردیم که مارکتینگ اتومیشن چیست و چه کاربردهایی دارد. در مرحله بعد، باید ابزارهای مارکتینگ اتومیشن را با فرایندهای کنونی بازاریابی در کسب و کار ادغام کنید. عادت کردن به این تغییرات در فرایندهای بازاریابی ممکن است مدتی طول بکشد، اما با طی کردن مراحل زیر میتوان این فرایند را سادهتر کرد.
- مرحله اول: شناسایی ملزومات مارکتینگ اتومیشن
- مرحله دوم: یافتن ابزارهای مارکتینگ اتومیشن مناسب
- مرحله سوم: تنظیم برنامه اجرایی
- مرحله چهارم: سرمایهگذاری در آموزش
- محله پنجم: شروع کردن مارکتینگ اتومیشن با اهداف کوچک
- مرحله ششم: ارزیابی نتیجهها
شناسایی ملزومات مارکتینگ اتومیشن
هدف از این مرحله، شناسایی بخشهایی از استراتژی بازاریابی کسب و کار است که میتوانند از مزایای مارکتینگ اتومیشن بهره ببرند. با شناسایی این بخشها، نرمافزارهای اضافی و بدون کاربرد برای اتوماسیون بازاریابی تهیه نمیشوند.
شناسایی نحوه عملکرد و کاربرد هر کدام از ابزارهای مارکتینگ اتومیشن و مقایسه آنها با نیازهای کسب و کار در یافتن ابزارهای مناسب به شما کمک خواهند کرد.
یافتن ابزارهای مارکتینگ اتومیشن مناسب
این مرحله از کار ممکن است در ابتدا به نظرتان کمی دشوار باشد، زیرا تعداد بسیار زیادی نرمافزار بازاریابی خودکار با ویژگیهای متفاوت وجود دارد. اما اگر مرحله پیش را با موفقیت طی کرده باشید و فرایندهای نیازمند ابزارهای مارکتینگ اتومیشن را به خوبی شناسایی کرده باشید، یافتن ابزارهای مناسب برای شما چندان دشوار نخواهد بود.
زمانی که گزینههای مناسب را بر اساس نیازهای خود شناسایی کردید، درباره هرکدام از آنها تحقیق کنید. در این مرحله باید ویژگیهای هر ابزار را بررسی کنید، قیمتهای ابزارهای مختلف را مقایسه کنید و دیدگاههای کاربران قبلی آنها را ارزیابی کنید تا اطلاعات نسبتاً جامعی از عملکرد هر ابزار کسب کنید. با تحقیق دقیق درباره ابزارها، بهترین راهحل را برای مشکلات مرتبط با اتوماسیون بازاریابی در کسب و کار خود خواهید یافت.
تنظیم برنامه اجرایی
پس از انتخاب ابزار مناسب برای خودکار کردن فعالیتهای بازاریابی، باید فرایند ادغام ابزار با گردش کار خود را آغاز کنید. تمام افراد تیم که در این کار نقش دارند را از تصمیمهای خود مطلع کنید تا مطمئن شوید که فرایند ادغام ابزار با گردش کار به بینقصترین شکل ممکن انجام میشود. اگر برای بهکارگیری ابزار مدنظر خود نیاز به آموزش افراد تیم دارید، برای آموزش اعضای تیم خود زمان مناسبی را درنظر بگیرید و آنها را با ابزارهای مارکتینگ اتومیشن مورد نیاز خود آشنا کنید.
مطمئن شوید که پیش از شروع بهکارگیری ابزارها، برای فرایند ادغام ابزارها و گردش کار خود به شکل دقیق برنامهریزی کردهاید. برای دریافت نتیجههای دقیق از کار با ابزارها، دادههای اولیهای که به نرمافزارها وارد میکنید باید دادههایی مستند و معتبر باشند. همچنین، برای ارزیابی عملکرد پروژه اجرایی خود باید از معیارهای کلیدی بهره بگیرید.
سرمایهگذاری در آموزش
اجرای استراتژی مارکتینگ اتومیشن چندان ساده نیست و ممکن است در نگاه اول، بخشهایی از فرایند را به طور کامل درک نکنید. برای این که از ابزارهای انتخاب شده به بهترین شکل بهره بگیرید، افرادی که با این ابزارها کار میکنند را به طور مستمر آموزش دهید. دورههای آموزشی آنلاین بسیار زیادی وجود دارند که میتوان از آنها برای آموزش کارشناسان بازاریابی برای درک بهتر فرایندها بهره گرفت.
با این کار، اعضای تیم متوجه میشوند که شما برای رشد آنها سرمایهگذاری کردهاید و در نتیجه، انگیزه بیشتری برای افزایش بهرهوری خواهند داشت.
شروع کردن مارکتینگ اتومیشن با اهداف کوچک
از آنجایی که سرمایهگذاری در مارکتینگ اتومیشن معمولاً به سرعت نتیجه میدهد و نرخ بازگشت سرمایه مطلوبی دارد، مارکترها اغلب وسوسه میشوند که اهداف بزرگی را برای بازاریابی خودکار در نظر بگیرند. اما ممکن است تلاش برای دستیابی به اهداف بسیار بزرگ از طریق نرمافزاری که با آن آشنایی کاملی ندارید، به نتیجههای چندان مطلوبی نرسد و شما را ناامید کند.
بنابراین، مهم است که در زمان شروع بهکارگیری ابزارهای بازاریابی خودکار، اهداف کوچکی برای خود انتخاب کنید. سپس با شناختن بیشتر ابزار و دستیابی به نتیجههای مطلوب و کوچک، اعتمادبهنفس کافی برای برای انتخاب اهداف بزرگ را پیدا خواهید کرد.
ارزیابی نتیجهها
هدف ابزارهای مارکتینگ اتومیشن بهبود عملکرد بازاریابی است و تنظیم استانداردهایی مشخص برای مشاهده عملکرد تیم بازاریابی با کمک این ابزارها به شما نشان میدهد که بهرهگیری از هر ابزار چقدر برای کسب و کار شما مفید و ارزشمند است.
شاخصهای کلیدی عملکردی (KPI) که برای استراتژی خود تعریف میکنید به ابزار مدنظر و فرایندی بستگی دارد که میخواهید آن را بهینهسازی کنید. شما میتوانید با توجه به کمپینهای خود و اهداف آنها هر معیاری، از نرخ تعامل گرفته تا نرخ تبدیل را ارزیابی کنید. باید معیارهای خود را طوری تعریف کنید که در نهایت متوجه شوید فعالیتهای بازاریابی شما با استفاده از بازاریابی خودکار چطور بهبود پیدا کردهاند.
معرفی کاپریلا به عنوان اولین سیستم تبلیغات هدفمند کلیدواژه ای ایران
همانطور که میدانید، بهرهگیری از تبلیغات هدفمند در تبلیغات آنلاین روشی بسیار مؤثر برای جذب لید یا مخاطب راغب است. به کمک این نوع از تبلیغات میتوان کمپینهای تبلیغاتی را بر اساس ویژگیهای مشترک مخاطبان هدف سازماندهی کرد و کمپینهای تبلیغاتی را کاملاُ مرتبط با ویژگیهای شخصی، رفتار و علاقهمندیهای مخاطب ایجاد کرد. این امر در نهایت سبب افزایش نرخ تبدیل و فروش خواهد شد.
میتوان «کاپریلا» را به عنوان یکی از پلتفرمهای برتر برای تبلیغات آنلاین هدفمند معرفی کرد. کاپریلا با بهرهگیری از هوش مصنوعی، بهترین و مرتبطترین تبلیغات هدفمند کلیدواژهای را با توجه به کمپینهای فعال کسب و کار به کاربران نمایش میدهد. این پلتفرم با شبکهای گسترده از ناشران برای انتشار تبلیغات کلیکی و اجارهای همکاری میکند. با توجه به اینکه شبکه کاپریلا بیشتر متمرکز بر وبسایتهای بزرگ دانشجویی، آموزشی و عمومی کشور بوده و قشر جوان و دانشجوی کشور، بهرهگیری مناسبی از اینترنت دارند، با استفاده از تبلیغات هدفمند کلیدواژهای میتوان تمرکز را روی این قشر معطوف کرد و در صورت انتشار تبلیغات هدفمند در شبکه نسبتاً بزرگ ناشران همکار کاپریلا، امکان هدفگذاری شبکه متمرکزی از دانشجویان و کاربران جوان علاقهمند به اینترنت برای کسب و کارها فراهم میشود.
علاوه بر این، سیستم آماری کاپریلا با بهرهگیری از سیستم آمارگیری مبتنی بر گوگل آنالیتیکس، در تشخیص کلیکهای صحیح و غیرتکراری دقت بسیار زیادی دارد.
خدمات کاپریلا در دو بخش «ناشر» و «تبلیغدهنده» به کاربران ارائه میشود. نمونهای از این تبلیغات را در تصویر زیر مشاهده میکنید که مجموعه بنرهای تبلیغاتی با اندازه و حجم کم را شامل میشود. این بنرها، به طور کامل با موضوع نوشته شده در وبلاگ – در اینجا «مقاله و منبع در مورد دیجیتال مارکتینگ» ـ مرتبط است.
بخش دوم این پلتفرم در قالب «تبلیغدهنده» امکان معرفی کسبوکار به دیگران را برای شما فراهم میکند. از مزایای دیگر این روش تبلیغات میتوان به نرخ تبدیل بالای آن اشاره کرد، چراکه این تبلیغات فقط به مخاطبان هدف نمایش داده میشوند و در نتیجه، افراد بیشتری به استفاده از محصولات و خدمات کسبوکار شما ترغیب میشوند.
- برای آشنایی بیشتر و دسترسی به خدمات کاپریلا + اینجا کلیک کنید.
معرفی نشریلا به عنوان پلتفرم عالی جهت رپورتاژ آگهی، انتشار بررسی محصول و معرفی خدمات
استفاده از رپورتاژ آگهی یکی از روشهای تبلیغات همسان برای گرفتن بکلینک و بهبود رتبه سایت در موتورهای جستجو به شمار میرود. رپورتاژ آگهی اگر به شکلی صحیح و متناسب با لحن هر رسانه نوشته شود تأثیرگذار است و رعایت تمام اصول و معیارهای انتشار رپورتاژ آگهی مناسب به صرف هزینه و زمان زیادی نیاز دارد. به همین دلیل، بهتر است برای انتشار رپورتاژ آگهی از پلتفرمی مانند پلتفرم «نشریلا» استفاده کنید که محتوای مناسب رپورتاژ آگهی را با هزینهای مقرونبهصرفه تولید و منتشر میکند. نشریلا با استفاده از مطالب تخصصی، برای انتشار بررسی محصولات یا معرفی خدمات نیز به شما کمک میکند.
- برای آشنایی بیشتر و دسترسی به خدمات نشریلا + اینجا کلیک کنید.
پرسشهای متداول درباره مارکتینگ اتومیشن
در بخشهای قبلی با مفهوم مارکتینگ اتومیشن و ابزارهای آن آشنا شدیم. در این بخش، به تعدادی از پرسشهای متداول کاربران درباره مارکتینگ اتومیشن پاسخ میدهیم.
هدف مارکتینگ اتومیشن چیست ؟
به طور کلی، هدف مارکتینگ اتومیشن گسترش فعالیتهای بازاریابی کسب و کار در کانالهای مختلف بدون نیاز به افزایش منابع است. مارکترها و اعضای تیم بازاریابی با استفاده از بازاریابی خودکار در زمان خود صرفهجویی میکنند و با افزایش سرعت انجام فعالیتها و کاهش میزان خطاهای انسانی، بهرهوری خود را افزایش میدهند.
تأثیر بهرهگیری از مارکتینگ اتومیشن بر مشتریان چیست ؟
مارکتینگ اتومیشن تنها برای کسب و کارها سودمند نیست، بلکه بر ایجاد تجربه کاربری بهتر برای کاربران نیز تأثیر مثبتی دارد. کاربران اینترنتی اغلب با دریافت اطلاعات مختلف، سردرگم میشوند و ممکن است به سادگی پاسخ مدنظر خود را پیدا نکنند. بهرهگیری از مارکتینگ اتومیشن میتواند در برقراری ارتباط مطلوب با مشتریان تأثیرگذار باشد و با دریافت دادههای مرتبط با کاربران، میزان سردرگمی آنها را کاهش دهد.
آیا میتوان از ابزارهای مارکتینگ اتومیشن به شکل رایگان استفاده کرد؟
بله. تعداد زیادی از ابزارهای بازاریابی خودکار مشهور و کاربردی، پلنهای محدود رایگان را به کاربران خود ارائه میکنند.
مطلب کامل و جامعی بود ممنونم از تیم تولید محتواتون
من اگه بخوام این بازاریابی اتوماسیون و روی وب سایتم فعلل کنم باید چکار کنم؟