مقیاس پذیری در بلاک چین چیست؟ – توضیح به زبان ساده
مقیاس پذیری در بلاک چین به حفظ کارآیی شبکه در زمان شلوغی گفته میشود و یکی از اصلیترین مفاهیمی است که کاربران شبکههای غیرمتمرکز باید به آن توجه کنند. بسترهای مختلف بلاکچینی برای پاسخگویی بهینه به نیاز کاربران خود مجبور به افزایش مقیاس پذیری در شبکه هستند. بیت کوین به عنوان اولین رمزارز با مشکل سرعت پایین تراکنشها در شبکه مواجه است. سرعت بالای تراکنشها در شبکه یکی از مواردی است که شبکههای مقیاسپذیر دارند. البته مقیاس پذیری از دیدگاههای مختلف مورد توجه توسعهدهندگان این حوزه قرار گرفته است. برخی از آنها راهکارهای بیرون از زنجیره اصلی را پیشنهاد میدهند و برخی دیگر روشهایی مبتنی بر بهروزرسانی را بهتر میدانند. این مطلب به توضیح مفهوم مقیاس پذیری بلاکچین و معرفی برخی از راهکارهای آن پرداخته است.
مقیاس پذیری در بلاک چین چیست ؟
مقیاس پذیری در بلاک چین به توانایی سیستم و شبکه برای انجام امور بهطور مطلوب و کارآمد در زمان شلوغی شبکه گفته میشود. بنابراین منظور از افزایش مقیاس پذیری در بلاک چین افزایش توانایی بلاک چین برای انجام تراکنشهای بیشتر با سرعتی بالاتر است. البته لازم به ذکر است که مقیاس پذیری در بلاک چین تنها به افزایش «تعداد تراکنشها در ثانیه» (Transactions Per Second |TPS) محدود نمیشود. بنابراین ممکن است بلاکچینی TPS بالایی داشته باشد ولی نهایی شدن تراکنش بسیار زمانبر باشد.
اهمیت مقیاس پذیری در بلاک چین
هر سیستمی برای پذیرش در میان کاربران و عموم جامعه، نیاز دارد تا کارایی و سرعت خوبی داشته باشد. نکته مهمی که وجود دارد حفظ کارایی و راندمان شبکه در زمان شلوغی شبکه است. بلاکچین کاربردهای فراوانی در زندگی روزمره ما میتواند داشته باشد. کاربرد بلاک چین در تراکنشهای مالی نمونهای از این کاربردها است. بنابراین با توجه به کاربردهای مختلف بلاک چین در زندگی روزمره، کارایی این تکنولوژی از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود. تکنولوژی بلاک چین برای اینکه بتواند ماندگار باشد همانند دیگر تکنولوژیها نیاز دارد تا مشکلات کاربران را حل کرده و برای کاربران استفاده راحتتری داشته باشد.
مشکل مقیاس پذیری در بلاک چین
افزایش مقیاس پذیری در بلاک چین موانعی دارد. برای درک بهتر این موانع در ابتدا باید به این نکته اشاره کنیم که بلاکچین نوعی دفتر کل توزیع شده است. بنابراین نودهای شبکه برای تأیید تراکنش مجبور هستند با هم به اجماع برسند. به عنوان مثال در بلاکچین بیت کوین نودهای شبکه برای رسیدن به توافق و اجماع برای تأیید تراکنشها از الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) استفاده میکنند. فرایند اجماع نودها در بلاکچین زمانبر است.
هر چه تعداد نودهای شبکه بیشتر باشد شبکه غیرمتمرکزتر و امنتر خواهد بود. اگر در شبکهای تعداد نودها کمتر شوند احتمال مشارکت و همدستی نودها برای خرابکاری و دستکاری بلاک چین بیشتر میشود. به عبارت دیگر ممکن است با کم شدن تعداد نودهای شبکه سرعت تأیید تراکنشها بیشتر شود ولی غیرمتمرکز بودن آن کاهش پیدا میکند.
مشکل سهگانه مقیاس پذیری در بلاکچین چیست ؟
بنیانگذار شبکه اتریوم، «ویتالیک بوترین» (Vitalik Buterin) برای اولین بار به مشکل سهراهی مقیاس پذیری در بلاکچین اشاره کرد و بر این باور بود که در بلاکچین بهطور همزمان نمیتوان مقیاس پذیری، غیرمتمرکز بودن و امنیت را با هم افزایش داد. به عبارت دیگر حداکثر میتوان دو مورد را همزمان افزایش داد. البته لازم به یادآوری است که مشکل سهگانه مقیاس پذیری در بلاک چین تنها بهطور تجربی مشاهده شده است و اثبات ریاضی رسمی ندارد. بنابراین ممکن است الگوریتمی تولید شود که این مشکل را حل کند. البته در متون دیگر، عبارت «Scalability Trilemma» به صورت «سهگانه مقیاسپذیری» ترجمه شده است اما استفاده از واژه «سهراهی» مفهوم بهتری را منتقل میکند.
غیر متمرکز بودن
بلاک چین بهطور کلی شبکهای غیرمتمرکز است. به این معنا که اطلاعات در بلاک چین بین نودهای شبکه توزیع میشوند. هر چه تعداد نودهای شبکه که کار پردازش و تایید تراکنشها را انجام میدهند بیشتر باشد شبکه بلاک چین غیرمتمرکزتر خواهد بود. بنابراین میزان غیرمتمرکز بودن در بلاک چین به تعداد نودهای شبکه بستگی دارد و در بلاکچینهای مختلف میتواند متفاوت باشد.
امنیت
میزان مقاوم بودن یک بلاک چین در برابر نفوذ و خرابکاری منابع خارجی و نیز دستکاری نودهای شبکه، امنیت بلاکچین را تعیین میکند. حملههایی همانند «حمله ۵۱ درصدی» و مواردی از قبیل «دو بار خرج کردن» (Double-Spending) از مشکلاتی است که امنیت شبکههای بلاکچینی را تهدید میکند. حمله 51 درصدی زمانی رخ میدهد که عدهای از ماینرهای شبکه کنترل بیش از 50 درصد از هش ریت ماینینگ شبکه را در دست بگیرند. مشکل دوبار خرج کردن نیز زمانی پیش میآید که کاربری بخواهد با دستکاری در شبکه برای خود اعتبار ایجاد کند یا به عبارتی سادهتر یک کوین را بیش از یک بار خرج کند. بنابراین ورود و خروج آزادانه توسط کاربران به شبکه ممکن است غیرمتمرکز بودن شبکه را بالا ببرد اما از طرفی دیگر احتمال انجام اقدامات خرابکارانه در شبکه را نیز افزایش میدهد.
مقیاس پذیری در بلاک چین
مقیاس پذیری در بلاک چین به توانایی و ظرفیت شبکه در مدیریت موارد زیر گفته میشود:
- افزایش و کاهش تعداد نودهای شبکه
- افزایش تعداد تراکنشهای شبکه
- میزان سرعت شبکه در پردازش اطلاعات
مقیاس پذیری ممکن است در برخی از موارد به اشتباه بهکار رود. به عنوان مثال شبکه بیت کوین نسبت به افزایش یا کاهش نودهای شبکه بسیار مقیاسپذیر است. شبکه بیت کوین با تغییر سختی شبکه بهطور خودکار قادر است خود را با تغییرات در تعداد نودهای شبکه سازگار کند. اما از نظر توان عملیاتی و سرعت پردازش تراکنشها مقیاسپذیر نیست. شبکه بیت کوین در هر ثانیه تنها 7 تراکنش را میتواند تأیید کند. این مقدار در مقایسه با شبکههایی همانند «ویزا» که حدودا قادر به پردازش 24000 تراکنش در ثانیه هستند بسیار ناچیز است.
مشکل مقیاس پذیری بیت کوین
بیت کوین به عنوان اولین رمزارز از تکنولوژی بلاک چین استفاده کرد. بیت کوین خود را به عنوان وسیلهای برای انتقال دارایی بهصورت همتا به همتا و بدون نیاز به نهاد واسط معرفی کرد. بنابراین توانست در میان کاربران موقعیت ویژهای بدست آورد. جالب است بدانید تکنولوژی بلاک چین قبل از بیت کوین نیز وجود داشت، اما بیت کوین توانست آن را برای عموم کاربردی کند. اما بیت کوین به عنوان اولین رمزارز که امکان پرداخت همتا به همتا را برای کاربران ایجاد میکرد مشکل مقیاس پذیری دارد. با مقایسه سرعت تراکنشها در شبکه بیت کوین با شبکهای دیگر مانند «شبکه پرداخت ویزا» (VISA) متوجه میشوید که سرعت تراکنشها در شبکه بیت کوین بسیار پایین است.
روش های افزایش مقیاس پذیری در بلاک چین
تجربههای توسعهدهندگان شبکههای بلاکچینی نشان میدهد بهصورت همزمان نمیتوان امنیت، غیرمتمرکز بودن و مقیاس پذیری را در بلاک چین افزایش داد. توسعهدهندگان مجبور به فدا کردن یکی از موارد ذکر شده برای افزایش دو مورد دیگر هستند. با توجه به این موضوع روشهای مختلفی برای مقیاسپذیری بیشتر بلاک چین ارائه شده است. فهرست زیر سه روش افزایش مقیاس پذیری در بلاک چین را شامل میشود.
- راهکارهای درون شبکه (لایه یک)
- راهکارهای خارج از شبکه (لایه دو)
- استفاده از مکانیزمهای اجماع برای افزایش مقیاس پذیری
راهکارهای لایه۱ مقیاس پذیری در بلاک چین
برخی از راهکارها برای افزایش مقیاس پذیری در بلاک چین وجود دارند که در کدنویسی شبکه بلاک چین تغییراتی ایجاد میکنند. این تغییرات معمولا بهصورت ایجاد آپدیت در داخل شبکه بلاک چین انجام میشوند و به آنها راهکارهای درون شبکهای یا لایه 1 میگوییم. در فهرست زیر به دو نمونه از این روشها اشاره شده است.
- «سگویت» (SEGWIT|Segregated Witness)
- «شاردینگ» (Sharding)
روش سگویت برای افزایش مقیاس پذیری بیت کوین چیست ؟
روش سگویت آپدیتی برای شبکه بیت کوین است که چگونگی و ساختار ذخیره اطلاعات در بلاکچین بیت کوین را تغییر میدهد. راهکار سگویت برای افزایش انعطافپذیری تراکنشهای بیت کوین انجام میشود. در بلاک چین بیت کوین امضای دیجیتال حجم زیادی از تراکنش را به خود اختصاص میدهد.
امضای دیجیتال حاوی اطلاعاتی از فرستنده کوین است و حذف آن در تراکنش باعث افزایش فضا در بلاک برای ذخیره تراکنشهای دیگر میشود. لازم به ذکر است که راهکار سگویت عمومی نیست و مخصوص بلاکچین بیت کوین و بلاکچینهایی با ساختار شبیه بیت کوین است.
روش شاردینگ برای افزایش مقیاس پذیری بلاک چین
شاردینگ با تفکیک پایگاه داده به قسمتهایی کوچکتر باعث میشود این بخشهای تفکیک شده را بهتر بتوان مدیریت کرد. بلاک چین را میتوان همانند یک پایگاه داده توزیع شده در نظر گرفت. شاردینگ این پایگاهداده را به بخشهای کوچکتر تفکیک میکند. در هر یک از این بخشها نودهایی وجود دارند که مدیریت و پردازش اطلاعات قسمت تفکیکی مربوطه را انجام میدهند، بنابراین شاردینگ باعث افزایش توان عملیاتی سیستم میشود. به عنوان مثال در فرایند بهروز رسانی اتریوم ۲ از شاردینگ استفاده شده است.
راهکارهای لایه دو مقیاس پذیری در بلاک چین
راهکارهای لایه ۲ با افزودن لایهای به بیرون از شبکه اصلی باعث افزایش مقیاس پذیری شبکه میشوند. به دلیل اینکه در راهکار لایه ۲ تراکنشها در بیرون از شبکه اصلی انجام میشوند بنابراین به آن راهکار خارج از شبکه نیز میگویند. پروتکل لایه ۲ بر روی شبکه اصلی قرار میگیرد و تراکنشها را بیرون از شبکه اصلی پردازش میکند. با این روش از حجم تراکنشها در لایه اول کم و باعث کاهش حجم ترافیک و افزایش سرعت تراکنشها میشود. دو نمونه از راه کارهای لایه ۲ برای افزایش مقیاس پذیری شبکه بلاکچین در زیر آورده شده است.
- «رولآپها» (Rollups) برای شبکه اتریوم
- «شبکه لایتنینگ» (Lightning Network) برای بلاکچین بیت کوین
رول آپ در مقیاس پذیری اتریوم
رولآپ یکی از روشهایی است که برای افزایش مقیاس پذیری در شبکه اتریوم استفاده میشود. رولآپها تراکنشهای بلاک چین اتریوم را در لایه ای جدا از شبکه اصلی اتریوم اجرا میکنند و اطلاعات مربوطه را به شبکه اصلی اتریوم ارسال میکنند. اطلاعات ارسال شده از رولآپها به اجماع نودهای شبکه اصلی اتریوم میرسند و داخل بلاک شبکه اصلی اتریوم ذخیره میشوند. بنابراین این فرایند باعث تضمین امنیت تراکنشهای رولآپها توسط شبکه اصلی اتریوم خواهد شد.
شبکه لایتنینگ برای مقیاس پذیری بیت کوین
بیت کوین شبکهای غیرمتمرکز برای پرداخت است که افراد بدون شناسایی و محدودیت جغرافیایی میتوانند بهوسیله آن به تبادلات مالی بپردازند. در ابتدا مشکل مقیاس پذیری در بیت کوین مطرح نبود. اما با افزایش کاربران بهتدریج سرعت تراکنش شبکه بیت کوین کاهش پیدا کرد. شبکه لایتنینگ به عنوان راهکاری لایه ۲ برای افزایش مقیاس پذیری شبکه بیت کوین معرفی شده است.
شبکه لایتنینگ تراکنشها را در بیرون از شبکه اصلی بیت کوین انجام میدهد. شبکه لایتنینگ با ایجاد کانالهای پرداختی بین کاربران شبکه باعث میشود تا افراد بتوانند با استفاده از این کانالهای پرداختی با سرعتی بالا به تبادل مالی اقدام کنند.
استفاده از مکانیزم های اجماع برای مقیاس پذیری بهتر
مکانیزمهای اجماع در بلاک چین از مهمترین مفاهیم شبکه هستند. نودهای بلاک چین با توجه به مکانیزم اجماع شبکه فعالیت میکنند. بنابراین بهینه بودن و قابلیت مقیاس پذیری در بلاکچین به این مکانیزمهای اجماع بستگی دارد. البته لازم به یادآوری است که برخی از این الگوریتمها در حال آزمایش بر روی بسترهای غیرمتمرکز هستند و مراحل بهینهسازی خود را طی میکنند.
با توجه به مشکل سهگانهای که مقیاس پذیری با آن مواجه است، مکانیزمهای اجماع مختلف با افزایش در برخی از معیارهای مقیاس پذیری، با ریسک کاهش غیرمتمرکز بودن و امنیت روبهرو خواهند بود. در ادامه به نمونهای از مکانیزم اجماع که با محدود کردن تعداد نودها باعث افزایش سرعت تراکنشها شده است می پردازیم.
مکانیزم اثبات سهام نیابتی چیست ؟
طرز کار «الگوریتم اجماع اثبات سهام نیابتی» (Delegated Proof of Stake | DPOS) شبیه اداره کشور به روشی دموکراتیک است. در اثبات سهام نیابتی افرادی که توکنهای خود را استیک کردهاند میتوانند به نمایندگان خود برای اعتبارسنجی شبکه و تأیید کردن تراکنشها رأی دهند. این نمایندگان که در واقع ولیدیتورهای شبکه هستند از نظر تعداد محدودند و در زمانهای مختلف با توجه به رای افراد استیککننده بهطور منظم تغییر میکنند. به عنوان مثال شبکههای «ترون» (TRON) و «ایاس» (EOS) از مکانیزم اثبات سهام نیابتی استفاده میکنند.
مطلبی که در بالا مطالعه کردید بخشی از مجموعه مطالب «آموزش ارزهای دیجیتال — راهنمای مفاهیم و اصطلاحات رمزارزها» است. در ادامه، میتوانید فهرست این مطالب را ببینید:
- دفتر کل توزیع شده چیست ؟ — توضیح DLT به زبان ساده
- بلاک چین چیست و چگونه کار می کند؟ — به زبان ساده
- کاربرد بلاک چین چیست ؟ — هر آنچه باید بدانید
- هش در بلاک چین چیست ؟ – به زبان ساده
- آموزش ارز دیجیتال به زبان ساده — بهترین راهنما برای شروع مبتدی ها
- آموزش بلاک چین ، رمزارزها و بیت کوین جادی — رایگان + دانلود همه بخشها
- اصطلاحات ارز دیجیتال که باید بدانید + توضیح به زبان ساده
- رمز ارز چیست ؟ — آموزش کامل به زبان ساده
- استخر نقدینگی چیست ؟ – توضیح Liquidity Pool به زبان ساده
- انواع بلاک چین چیست ؟ — به زبان ساده
- تفاوت های بلاک چین های عمومی و خصوصی — به زبان ساده
- کریپتو چیست ؟ — به زبان بسیار ساده
- راه های کسب درآمد از ارز دیجیتال – ۱۰ روش کلیدی که باید بدانید
- آموزش رمزنگاری رایگان + مفاهیم پایه و منابع یادگیری — به زبان ساده
- ارز دیجیتال چیست ؟ — به زبان ساده
- صرافی ارز دیجیتال — کدام صرافی آنلاین ارز دیجیتال برای ایرانیان بهتر است؟
- بهترین کیف پول ارز دیجیتال کدام است ؟ | راهنمای استفاده تصویری گام به گام
- کیف پول دیجیتال چیست و کدام کیف پول ارز دیجیتال بهتر است؟
- فورک چیست ؟ — انواع و تاثیر روی قیمت به زبان ساده
- وایت پیپر چیست ؟ — اهمیت و کاربرد به زبان ساده
- استخراج ارز دیجیتال چیست ؟ — راهنمای ماینینگ به زبان ساده
- الگوریتم اثبات کار چیست ؟ — Proof of Work به زبان ساده
- اثبات سهام چیست ؟ — Proof of Stake به زبان ساده
- استخراج اتریوم چیست و چگونه اتریوم استخراج کنیم؟ — از صفر تا صد
- انواع ارز دیجیتال چیست؟ — راهنمایی برای سرمایه گذاری آگاهانه
- توکن سوزی چیست ؟ — مفهوم، علت و تاثیر به زبان ساده
- آلت کوین چیست ؟ — توضیح مفهوم به زبان ساده
- شت کوین چیست ؟ — از مفهوم تا ویژگی ها و تشخیص به زبان ساده
- قرارداد هوشمند چیست ؟ — Smart Contract به زبان ساده
- توکن چیست ؟ — کاربرد و اهمیت به زبان ساده
- تفاوت کوین و توکن در ارز دیجیتال چیست ؟ — به زبان ساده
- دیفای چیست ؟ — توضیح مفهوم DeFi به زبان ساده
- فارمینگ ارز دیجیتال چیست ؟ — کشت سود به زبان ساده
- NFT چیست و چطور کار می کند ؟ | همه چیز درباره توکن غیر قابل معاوضه ان اف تی
- ساخت NFT — آموزش کامل و به زبان ساده
- فروش NFT — آموزش از صفر تا صد و کامل
- متاورس چیست ؟ — به زبان ساده
- خرید زمین در متاورس چیست و چگونه است؟ — راهنمایی برای همه
- چگونه وارد متاورس شویم ؟ — راهنمای صفر تا صد
- وب 3 چیست و چه نقشی در آینده اینترنت دارد؟ — نسل سوم وب به زبان ساده
- بیتکوین چیست و چگونه عمل میکند؟
- بهترین روش کسب درآمد از بیت کوین و ارز دیجیتال — راهنمای جامع
- بازار کریپتو چیست ؟ – به زبان ساده + مزایا و معایب
- هودل چیست و HODL کردن به چه معناست؟ — به زبان ساده
- ایردراپ چیست ؟ — آموزش دریافت ارز دیجیتال رایگان
- عرضه اولیه ارز دیجیتال چیست ؟ — هر آنچه باید در مورد ICO بدانید
- بهترین ارزهای دیجیتال در سال 1401 یا 2022 کدام هستند؟
- توکنومیک چیست ؟ – توضیح به زبان ساده
- اصطلاحات ترید ارز دیجیتال که باید بدانید – توضیح 83 اصطلاح کلیدی
- استیکینگ چیست ؟ – استیکینگ در ارز دیجیتال به زبان ساده
- بازار خرسی چیست ؟ – در ارز دیجیتال و بورس
- ماینینگ چیست ؟ – توضیح در ارز دیجیتال و به زبان ساده
- بلاک چین چگونه کار میکند؟ — به زبان ساده
- بازار گاوی چیست ؟ – در ارز دیجیتال و بورس
- ساخت کیف پول بیت کوین بلاک چین — راهنمای تصویری
- الگوریتم اجماع چیست ؟ – به زبان ساده + انواع و کاربردها
- گره در بلاک چین چیست ؟ – توضیح نود Node به زبان ساده
- شاردینگ در بلاک چین چیست ؟ – به زبان ساده
- مقیاس پذیری در بلاک چین چیست ؟ – توضیح به زبان ساده(همین مطلب)
- نانس چیست ؟ – توضیح عدد nonce در بلاک چین به زبان ساده
- ولیدیتور چیست ؟ – توضیح اعتبار سنج در ارز دیجیتال
- آزادسازی توکن چیست ؟ – توضیح Token Unlock به زبان ساده
- درخت مرکل در بلاک چین چیست ؟ – Merkle Tree به زبان ساده
- TXID چیست ؟ – پیگیری تراکنش ارز دیجیتال با شناسه تراکنش
- مارت در ارز دیجیتال چیست ؟ – توضیح روش پله ای به زبان ساده
- چگونه از ارز دیجیتال سود بگیریم؟ – راهنمای صفر تا صد