چطور طراحی وب را شروع کنیم؟ گفت و گو با مسیح ظریف؛ دانشجوی رشته کامپیوتر و کاربر فرادرس

۱۲۳ بازدید
آخرین به‌روزرسانی: ۳ مرداد ۱۴۰۳
زمان مطالعه: ۹ دقیقه
چطور طراحی وب را شروع کنیم؟ گفت و گو با مسیح ظریف؛ دانشجوی رشته کامپیوتر و کاربر فرادرس

اولین سوالی که برای یادگیری یک مبحث از خودتان می‌پرسید چیست؟ اینکه یادگیری را از کجا باید شروع کنم. نقطه درست شروع، شما را در مسیر مناسب یادگیری قرار می‌دهد. پس طبیعی است که یک تازه‌وارد به دنیای طراحی وب سوال کند طراحی وب را از کجا باید شروع کرد؟ مسیح ظریف؛ دانشجوی کاردانی رشته کامپیوتر، با گرایش نرم‌افزار تلاش کرده با تهیه یک متن در وبلاگ خود به این سوال پاسخ بدهد.

997696

پاسخِ او در چهار قدم، علاقه‌مندان را راهنمایی می‌کند. آنچه مسیح ظریف در جشنواره تجربه یادگیری با مخاطبان در میان گذاشته، شامل ضرورت یادگیری کار با HTML, CSS, Bootstrap و JavaScript  برای طراحی صفحات وب است. او هر کدام از این گام‌ها را به خوبی شرح داده و ضرورت یادگیری آنها را برای طراحی وب یادآور شده است.

توضیحات مسیح ظریف؛ کاربر و همراه «فرادرس» درباره چگونگی آغاز کار طراحی وب مطلوب به نظر می‌رسد به‌طوری‌که خواننده در جاهایی تصور کند که او مدرس آموزش طراحی وب است. اما حین مصاحبه معلوم می‌شود با وجود علاقه به تدریس، همچنان در حال یادگیری و تکمیل دانسته‌هاست.

جست‌وجوی ما برای بهره‌گیری از دانش این نویسنده حاضر در جشنواره تجربه یادگیری، منجر به انجام گفت‌وگو با مسیح ظریف؛ کاربر و همراه «فرادرس» شد. او معتقد است امروزه بهترین فرصت برای یادگیری طراحی وب و کسب درآمد از آن است. آنچه در ادامه می‌آید تجربیات یک دانشجوی دهه هشتادی از دانشگاه مشهد است که پیش از ورود به دانشگاه علاقه خود را شناسایی کرده و آن را پرورش داده است:

نسخه صوتی مقدمه

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

نسخه صوتی مصاحبه (فایل صوتی) به صورت مباحث جداگانه

معرفی

از شما می‌خواهم خودتان را معرفی کنید.

 

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

اولین مصاحبه‌شونده دهه هشتادی

این‌که می‌گویند دهه هشتادی‌ها با بقیه فرق دارند، درست است آقای ظریف؟ فرق‌شان چیست؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

دغدغه بحث آموزش

دغدغه همسن و سال‌های شما مثلا در دوران مدرسه رد کردن کنکور و ورود به دانشگاه و تحصیلات دانشگاهی بود؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

علت انتخاب رشته کامپیوتر

علت انتخاب رشته کامپیوتر از طرف شما چه بود؟ چه اهدافی داشتید و احیانا دارید؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

انتخاب اول

اولین انتخاب شما بود؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

هذف ذهنی خاص

آیا هدف خاصی در ذهن شما بود؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

مبحث طراحی وب

طراحی وبی که اینقدر خوب در موردش توضیح دادید، الان کجای راه آن قرار دارید؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

کسب درآمد با طراحی وب

چطور می‌توان با طراحی وب کسب درآمد کرد؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

آشنایی با فرادرس

چطور با «فرادرس» آشنا شدید؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

اولین آموزش

یادتان است اولین آموزشی که دیدید چه بود؟

 

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

صحبت در مورد دوستان

در مورد یکی از دوستان‌تان صحبت کردید. در دبیرستان یا هنرستان؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

ارجاع به آموزش‌های مجازی

چیزی درباره آموزش مجازی گفته می‌شود؟ چه دوران تحصیل شما در هنرستان و چه دوران دانشجویی؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

اطلاع دبیران از آموزش مجازی

در دوران هنرستان هم همینطور بود آقای ظریف؟ دبیران اطلاعی از آموزش‌های مجازی نداشتند؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

ضبط آموزش

آیا به ذهن شما رسیده آموزش‌هایی را ضبط کنید برای علاقه‌مندان و در دسترس آنها قرار بدهید؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

پیشنهاد و انتقاد

اگر پیشنهاد یا انتقادی درباره «فرادرس» دارید، بفرمایید.

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

صحبت با کاربران، کارکنان و مدیریت

 

احیانا صحبتی با کاربران دیگران یا کارکنان و مدیریت «فرادرس» دارید؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

حرف پایانی

آقای ظریف به عنوان صحبت پایانی احیانا حرفی با کاربران دیگر «فرادرس»، کارکنان یا مدیریت این مجموعه دارید؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

نسخه صوتی مصاحبه (فایل صوتی) به صورت یکجا

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

نسخه متنی مصاحبه

سلام و روز به خیر به شما آقای ظریف و سلام به مخاطبان مجموعه «فرادرس». آقای ظریف یکی از همراهان «فرادرس» هستند که در جشنواره «تجربه یادگیری» شرکت کرده بودند. ما یک درخواست گفت‌وگو دادیم و ایشان لطف کردند پذیرفتند. از شما ممنونم آقای ظریف. امروز با ایشان مصاحبه‌ای داریم.

به عنوان سوال اول از شما می‌خواهم خودتان را معرفی کنید تا مخاطبان ما با شما بیشتر آشنا شوند؟

سلام و عرض ادب. از شما تشکر می‌کنم که چنین فرصتی را در اختیار من قرار دادید. من مسیح ظریف هستم. 19 ساله هستم و از مشهد. در حال حاضر دانشجوی رشته کامپیوتر گرایش نرم‌افزار هستم در مقطع کاردانی. در خدمت شما هستم.

 

خیلی خوشوقت شدم از آشنایی با شما. آقای مسیح ظریف 19 ساله از مشهد. آقا! اولین مصاحبه‌شونده دهه هشتادی ما در «فرادرس» هستید تا جایی که من یادم است. این‌که می‌گویند دهه هشتادی‌ها با بقیه فرق دارند، درست است آقای ظریف؟ فرق‌شان چیست؟

از نظر رفتاری، طرز فکر و صحبت کردن و پوشش شاید خیلی فرق داشته باشیم و این طبیعی است. چون هر دهه‌ای که جلو می‌رویم این فرهنگ‌ها تغییر می‌کند. ولی اگر از لحاظ آموزشی نگاه کنیم زیاد تغییری نکرده و فرق ندارد.

 

در بحث آموزش هنوز دغدغه همسن و سال‌های شما مثلا در دوران مدرسه رد کردن کنکور و ورود به دانشگاه و تحصیلات دانشگاهی بود؟

بله دقیقا. هیچ تغییری نکرده و هنوز من و هم‌نسل‌های من در دهه هشتاد چنین دغدغه‌هایی دارند. هنوز هم ما پشت کنکوری داریم و خیلی‌ها استرس دارند.

 

گفتید رشته شما کامپیوتر است. علت انتخاب رشته کامپیوتر از طرف شما چه بود؟ چه اهدافی داشتید و احیانا دارید؟

آن زمانی که من رشته کامپیوتر را انتخاب کردم، خیلی با آن کار می‌کردم و خیلی علاقه داشتم. تنها دلیلی که می‌توانم برای انتخاب این رشته بیاورم، علاقه بود. خیلی دوست داشتم در این رشته فعالیت کنم و درس بخوانم.

 

اولین انتخاب شما بود؟

بله. اولین انتخاب من بود و خوشبختانه خانواده من هیچ مخالفتی نکردند و گفتند هر رشته‌ای که علاقه داری انتخاب و تحصیل کن.

مصاحبه مسیح ظریف

 

چقدر خوب. ببخشید صحبت شما را قطع کردم. چون از نظر من اتفاق خیلی خوبی بود که والدین هیچگونه فشاری برای انتخاب رشته وارد نکرده‌اند. و چقدر خوب است بچه‌ها وارد رشته‌هایی شوند که مستعد هستند و علاقه دارند.

دقیقا.

 

آیا هدف خاصی در ذهن شما بود؟ که مثلا تا مقطع خاصی ادامه تحصیل بدهید یا کار خاصی را شروع کنید؟

وقتی با کامپیوتر کار می‌کردم در روز خیلی وب‌گردی می‌کردم و از سایت‌های زیادی بازدید می‌کردم. همیشه دوست داشتم که برای خودم یک سایت داشته باشم. آن موقع یک وبلاگ داشتم. ولی این وبلاگ طوری بود که خودم نمی‌توانستم قالب را طراحی کنم. خودم نمی‌توانستم این وبلاگ را شخصی‌سازی کنم.

مجبور شدم بروم و کد قالب‌ها را از سایت‌های دیگر کپی کنم و در وبلاگ خودم قرار بدهم. ولی خیلی دوست داشتم خودم یک سایت را طراحی کنم و به نرم‌افزار هم خیلی علاقه داشتم. وقتی از نرم‌افزاری استفاده می‌کردم خیلی خوشم می‌آمد. مخصوصا نرم‌افزارهای مایکروسافت. به همین دلیل تصمیم گرفتم تا برای خودم یک صفحه یا نرم‌افزاری تهیه کنم. این مهمترین‌ دلیل بود.

 

در جشنواره تجربه یادگیری مراحل مختلفی را برای طراحی وب توضیح داده‌اید. دقیقا مثل یک مدرس. موقعی که خواندم تصور کردم خودتان تدریس می‌کنید. واقعا آفرین بر شما. طراحی وبی که اینقدر خوب در موردش توضیح دادید، الان کجای راه آن قرار دارید؟

مبحث طراحی وب، مبحث گسترده‌ای است و خود این مبحث به دو بخش تقسیم می‌شود. یک بخش «فرانت‌اند» که مربوط به طراحی قالب است. بخش دیگر «بک‌اند» و مربوط به سمت سرور است. یعنی ما برنامه‌نویسی را برای سرور انجام می‌دهیم. من در حال حاضر الان در بخش «فرانت‌اند» فعالیت می‌کنم و این بخش آنقدر گسترده است که نمی‌توانم ادعا کنم که این بخش را کامل بلد هستم و هر روز باید خودم را به روز کنم و آموزش ببینم. ولی در حال حاضر در حال یادگیری زبان «جاوا اسکریپت» هستم و توانایی این را دارم که یک سایت عادی و شرکتی یا فروشگاهی را طراحی کنم.

 

عالی. یک سوال به ذهنم رسید. چطور می‌توان با طراحی وب کسب درآمد کرد آقای ظریف؟

بعد از کرونا خیلی از کسب و کارها یا به سمت اینستاگرام رفتند یا به سمت طراحی وب. یعنی سایتی برای خود راه انداختند که برایشان عالی شد. الان هر شرکت معتبری را که ببینید، قطعا برای خودش یک سایت دارد که در آن اطلاعاتی درباره برند خود قرار داده. الان هم خیلی از کسب و کارها دارند به صورت اینترنتی و از طریق سایت محصول خود را می‌فروشند.

حالا بهترین فرصت است و بازار طراحی وب خیلی داغ است و می‌توان از آن کسب درآمد کرد. حتی اگر کسی نخواهد یک سایت فروشگاهی هم طراحی کند، می‌تواند یک سایت آموزشی یا مقاله‌محور طراحی کند و از طریق تبلیغات کسب درآمد کند.

 

مرسی از راهنمایی شما. فکر می‌کنم خیلی به کار مخاطبان ما بیاید. برویم سراغ اینکه چطور «فرادرس» را پیدا کردید و با آن آشنا شدید؟

وقتی با «فرادرس» آشنا شدم دبیرستانی بودم. دوستی داشتم به نام امیرحسین که فکر می‌کنم این گفت‌وگو را بشنود. آن زمان از آموزش‌های «فرادرس» استفاده می‌کرد. یادم است از آموزش‌ها خیلی راضی بود. آن موقع داشت زبان «سی‌شارپ» یاد می‌گرفت. من وسوسه شدم به سایت «فرادرس» سر بزنم و آموزش تهیه کنم. اتفاقا وقتی وارد سایت شدم و دیدم یک جشنواره تخفیف وجود دارد. من آن موقع خیلی آموزش خریدم. واقعا راضی بودم چون قیمت مناسبی داشت و هم مدرسان متخصصی داشتند که خیلی خوب درس می‌دادند که خیلی برای من مفید بود.

 

یادتان است اولین آموزشی که دیدید چه بود؟

اولین آموزش من مربوط به طراحی وب بود. آموزش HTML4 بود ولی متاسفانه اسم استاد را به خاطر ندارم. ولی اولین آموزش همین آموزش بود.

 

در مورد یکی از دوستان‌تان صحبت کردید. در دبیرستان یا هنرستان؟

در هنرستان. من رشته فنی حرفه‌ای بودم و در هنرستان درس خواندم.

 

سوال اصلی من این بود که احیانا دبیرهای هنرستان یا اساتید دانشگاه، شما را به آموزش‌های مجازی ارجاع نمی‌دهند؟ چیزی درباره آموزش مجازی گفته می‌شود؟ چه دوران تحصیل شما در هنرستان و چه دوران دانشجویی؟

در حال حاضر که دانشجو هستم و در دانشگاه درس می‌خوانم، حرفی از آموزش مجازی زده نمی‌شود. یعنی استادها خیلی به روش سنتی عمل می‌کنند و اینطور است که در جلسه اول کلاس یک کتاب مرجع معرفی می‌کنند و بعد از آن از روی جزوه، شروع به درس دادن می‌کنند. خیلی کم پیش می‌آید ما را به آموزش مجازی ارجاع بدهند. مگر در زمانی که بخواهیم یک نرم‌افزار خیلی سنگین را روی سیستم نصب کنیم و نیاز به راهنمایی داشته باشیم. آن موقع استادان یک لینک «یوتیوب» برای ما ارسال می‌کنند. در همان لینک هم آموزش نصب نرم‌افزار مثل «ویژوال استودیو» Visual Studio است. به طور کلی زیاد آموزش مجازی را پیشنهاد نمی‌کنند.

 

در دوران هنرستان هم همینطور بود آقای ظریف؟ دبیران اطلاعی از آموزش‌های مجازی نداشتند؟

بله متاسفانه در هنرستان هم به همین شکل بود. ولی من معلمی داشتم که خودشان آموزش ضبط می‌کردند و در صفحه شخصی خودشان آپلود می‌کردند.

 

به ذهن خود شما رسید که این کار را انجام بدهید؟ به نظرم آمد فرد توانایی هستید. یعنی وقتی مطلب شما را خواندم، دیدم چقدر کامل و جامع توضیح داده‌اید. به این دلیل می‌پرسم آیا به ذهن شما رسیده آموزش‌هایی را ضبط کنید برای علاقه‌مندان و در دسترس آنها قرار بدهید؟

تا حالا به ذهن من خطور کرده که بخواهم آموزشی را تهیه کنم و آن را در صفحه شخصی خودم آپلود کنم. ولی خب متاسفانه وقت نشده و من حالا احساس می‌کنم که دوست دارم تخصصی‌تر شوم و در کنار آموزش دادن مطالبی را بگویم که به درد بازار کار بخورد و کمی تخصصی باشد. یعنی دوست دارم وقتی آموزش بدهم که در آن کامل باشم و تخصص من 100 درصد باشد.

 

چه فکر خوبی. اینکه آموزش برای بازار کار کاربردی باشد. امیدوارم هر چه زودتر چنین اتفاقی بیفتد. انتظارات شما از مجموعه‌ای که آموزش‌های مجازی ارائه می‌دهد، چیست؟ اگر پیشنهاد یا انتقادی درباره «فرادرس» دارید، بفرمایید.

سایت «فرادرس» عالی است  و من از آن راضی هستم. چون هم نظم خاصی دارد و هم مدرسان متخصصی دارند که آموزش‌ها را خیلی خوب و مفهومی به دانشجو منتقل می‌کنند. ولی تنها انتقادی که دارم، بعضی از آموزش‌های «فرادرس» کمی قدیمی شده و مربوط به سال‌ها قبل است. برخی آموزش‌ها خیلی قدیمی شده و زیاد کاربردی نیست. برای مثال آموزشِ مبحث «وردپرس» WordPress مربوط به ورژن قدیمیِ «وردپرس» است. مثلا «وردپرس 5/4» است. ولی الان ورژن «وردپرس» 5/9 است. این آموزش خیلی قدیمی است. به نظر من اگر «فرادرس» این آموزش‌ها را به روزرسانی کند، عالی می‌شود.

 

مرسی از پیشنهاد و انتقاد شما. احیانا صحبتی با کاربران دیگران یا کارکنان و مدیریت «فرادرس» دارید؟

من تنها حرفی که با کاربران «فرادرس» دارم این است که هیچوقت امیدشان را از دست ندهند و اینکه آموزش دیدن را ترک نکنند. همیشه در هر زمانی آموزش ببینند چون خیلی به درد آنها می‌خورد. هیچوقت ناامید نشوند و آموزش دیدن را ترک نکنند.

 

آقای ظریف به عنوان صحبت پایانی احیانا حرفی با کاربران دیگر «فرادرس»، کارکنان یا مدیریت این مجموعه دارید؟

اول تشکر می‌کنم از شما و تمام دست‌اندرکاران در «فرادرس» که چنین فضایی را برای دانشجویان آماده کردند تا ما راحت آموزش ببینیم و کسب مهارت کنیم. از شما تشکر می‌کنم که چنین فرصتی در اختیار من گذاشتید تا بتوانم با کاربران صحبت کنم و تجربیات خودم را در اختیار  آنها بگذارم. ممنونم.

 

خواهش می‌کنم. من از شما تشکر می‌کنم که وقت گذاشتید. امیدوارم که همراهی شما با مجموعه «فرادرس» ادامه‌دار باشد. من از شما و مخاطبانی که صدای ما را می‌شنوند خداحافظی می‌کنم. روز شما بخیر و خدا نگهدار.

روزتان بخیر و خدانگهدار.

بر اساس رای ۰ نفر
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *