شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.
اتحاد مزدوج یا «تفاضل دو مربع» (Difference of Two Squares) یک تساوی است که در یک طرف آن تفاضل دو جمله مربع وجود دارد و در طرف دیگر آن، حاصلضرب دو عبارت.
میبینیم که سمت چپ تساوی با سمت راست برابر است و اثبات کامل میشود.
تعبیر هندسی اتحاد مزدوج
اتحاد مزدوج را میتوان بهصورت هندسی با تفاضل مساحت دو مربع بیان کرد. در شکل زیر، بخشهای سایهدار اختلاف مساحتهای دو مربع، یعنی a2−b2 را نشان میدهند. مساحت این ناحیه را میتوان با جمع مساحت دو مستطیل نیز بهدست آورد: a(a−b)+b(a−b). اگر در عبارت اخیر از فاکتورگیری استفاده کنیم، به (a+b)(a−b) میرسیم. بنابراین، a2−b2=(a+b)(a−b).
اثبات هندسی دیگری نیز میتوان بیان کرد. از تصویر سمت چپ شکل زیر شروع میکنیم؛ یک مربع بزرگ که مربع کوچکتری از آن جدا شده است. اندازه ضلع مربع a است و ضلع مربع کوچک حذفشده b است. مساحت ناحیه سایهدار a2−b2 است.
همانطور که در شکل دوم از چپ نشان داده شده است، یک برش ایجاد میشود و ناحیه را به دو قطعه مستطیلی تقسیم میکند. قطعه بزرگتر، در بالا، دارای عرض a و ارتفاع a−b است. قطعه کوچکتر، در پایین، دارای عرض a−b و ارتفاع b است. اکنون میتوان قطعه کوچکتر را جدا کرد، چرخاند و در سمت راست قطعه بزرگتر قرار داد. در این چیدمان جدید، که در آخرین تصویر نشان داده شده است، دو قطعه با هم مستطیلی را تشکیل میدهند که عرض آن a+ba+b و ارتفاع آن a−ba−b است. مساحت این مستطیل (a+b)(a−b)(a+b)(a−b) است. از آنجا که این مستطیل از چیدمان مجدد شکل اصلی بهوجود آمده است، باید مساحت آن برابر با شکل اصلی باشد. بنابراین، a2−b2=(a+b)(a−b)a2−b2=(a+b)(a−b).
کاربردهای اتحاد مزدوج
در این بخش، به برخی از کاربردهای اتحاد مزدوج اشاره میکنیم.
فرمول اتحاد مزدوج را میتوان برای فاکتورگیری چندجملهایهایی که شامل مربع یک کمیت منهای مربع یک کمیت دیگر هستند بهکار برد. بهعنوان مثال، از چندجملهای x4−1 میتوان بهصورت زیر فاکتور گرفت:
x4−1=(x2+1)(x2−1)=(x2+1)(x+1)(x−1)
بهعنوان مثال دوم، دو جمله اول x2−y2+x−y را میتوان بهصورت (x+y)(x−y) نوشت. بنابراین داریم:
x2−y2+x−y=(x+y)(x−y)+x−y=(x−y)(x+y+1)
علاوه بر این، فرمول را میتوان برای سادهسازی عبارات استفاده کرد. برای مثال، عبارت زیر با این اتحاد ساده شده است:
(a+b)2−(a−b)2=(a+b+a−b)(a+b−a+b)=(2a)(2b)=4ab
اعداد مختلط: جمع دو مربع
از اتحاد مزدوج برای یافتن عاملهای خطی مجموع دو مربع با استفاده از ضرایب اعداد مختلط استفاده میشود. برای مثال، ریشههای مختلطz2+4z2+4 را میتوان با استفاده از اتحاد مزدوج پیدا کرد:
z2+4=z2−4i2=z2−(2i)2=(z+2i)(z−2i)
بنابراین، عاملهای خطی (z+2i) و (z−2i) هستند.
از آنجا که دو عامل بهدستآمده از این روش مزدوج مختلط هستند، میتوانیم از این روند بهصورت معکوس بهمنظور روشی برای ضرب یک عدد مختلط و بهدست آوردن یک عدد حقیقی استفاده کنیم. این روش برای بهدست آوردن مخرج حقیقی در کسرهای مختلط استفاده میشود.
گویا کردن مخرجها
از اتحاد مزدوج میتوان برای گویا کردن مخرجهای غیرگویا نیز استفاده کرد. این روشی برای حذف ریشهها از عبارات (یا حداقل جابهجایی آنها) است، که برای تقسیم با برخی از ترکیبات شامل ریشههای مربع اعمال میشود. برای مثال، مخرج 3+45 را میتوان بهصورت زیر گویا کرد:
از اتحاد مزدوج میتوان بهعنوان یک میانبر برای محاسبه نیز استفاده کرد. اگر دو عدد (که میانگین آنها عددی است که بهراحتی مجذور میشود) در هم ضرب شوند، میتوان اتحاد مزدوج را برای بهدست آوردن حاصلضرب دو عدد اصلی بهکار برد. برای مثال، 27×33=(30−3)(30+3) را در نظر بگیرید. با استفاده از اتحاد مزدوج، 27×33 را میتوان بهصورت زیر محاسبه کرد:
302−32=891.
تفاوت دو مربع کامل متوالی
تفاضل دو مربع کامل متوالی حاصلجمع دو پایه n و n+1 است:
(n+1)2−n2==((n+1)+n)((n+1)−n)2n+1
بنابراین، اختلاف دو مربع کامل متوالی یک عدد فرد است. بهطور مشابه، اختلاف دو مربع کامل دلخواه بهصورت زیر محاسبه میشود:
(n+k)2−n2==((n+k)+n)((n+k)−n)k(2n+k)
در نتیجه، تفاضل دو مجذور زوج کامل مضرب 4 و تفاضل دو مربع کامل فرد مضرب 8 است.
فاکتورگیری از اعداد صحیح
چندین الگوریتم در نظریه اعداد و رمزنگاری وجود دارند که در آنها از اتحاد مزدوج برای یافتن عاملهای اعداد صحیح و تشخیص اعداد مرکب استفاده میشود. یک مثال ساده روش تجزیه فرما است که دنباله اعداد xi:=ai2−N را برای ai:=⌈N⌉+i در نظر میگیرد. اگر یکی از xiها برابر با مربع کامل b2 باشد، آنگاه N=ai2−b2=(ai+b)(ai−b) یک عاملگیری یا فاکتورگیری از N است.
مثالهای اتحاد مزدوج
در این بخش، چند مثال را از اتحاد مزدوج بیان میکنیم.
عبارت 52−22 را بهصورت یک حاصلضرب بازنویسی کنید.
حل: از اتحاد مزدوج کمک میگیریم و خواهیم داشت:
52−22=(5−2)×(5+2)=3×7.
مثال دوم اتحاد مزدوج
حاصل ضرب 299×301 را محاسبه کنید.
حل: میتوانیم با استفاده از ماشینحساب به این مسئله پاسخ دهیم، اما راه شیرینتری داریم که در این آموزش آن را فراگرفتهایم؛ بنابراین از اتحاد مزدوج استفاده میکنیم. میدانیم که 299=300−1 و 301=300+1. بنابراین، داریم:
299×301=(300−1)(300+1)=3002−12=89999.
مثال سوم اتحاد مزدوج
نشان دهید هر عدد فرد را میتوان بهصورت تفاضل دو مربع نوشت.
حل: عدد فرد را بهصورت n=2b+1 درنظر میگیریم که در آن، b یک عدد صحیح نامنفی است. داریم:
n=2b+1=[(b+1)+b][(b+1)−b]=(b+1)2−b2.
مثال چهارم اتحاد مزدوج
حاصل عبارت زیر را بهدست آورید:
2345672−234557×234577
حل: با استفاده از اتحاد مزدوج، میتوان مقدار این عبارت را بهسادگی محاسبه کرد:
در این بخش، به برخی از تعمیمهایی که میتوان ببرای اتحاد مزدوج بیان کرد اشاره میکنیم.
اتحاد مزدوج و ضرب داخلی
در آموزشهای قبلی مطالب ریاضی در مجله فرادرس با مفهوم ضرب داخلی آشنا شدیم. اتحاد مزدوج در فضاهای ضرب داخلی روی میدان اعداد حقیقی، مانند حاصلضرب نقطهای بردارهای اقلیدسی نیز قابل بیان است:
a⋅a−b⋅b=(a+b)⋅(a−b)
برای حالت خاصی که a و bنرمهای مساوی دارند (به این معنی که مربعهای نقطهای آنها مساوی است)، بهصورت تحلیلی میتوان نشان داد که دو قطر یک لوزی عمود بر هم هستند. بنابراین، سمت چپ معادله برابر با صفر است و باید سمت راست نیز برابر با صفر باشد. به همین دلیل، مجموع برداری a+b (قطر بلند لوزی) با تفاضل برداری a−b (قطر کوتاه لوزی) باید برابر با صفر باشد، که نشان میدهد قطرها عمود هستند.
در شکل زیر، بردار a (بنفش)، بردار b (فیروزهای) و بردار a+b (آبی) نشان داده شده است.
حاصلضرب دو تفاوت دو مربع خود اختلاف دو مربع به دو صورت متفاوت است:
اتحاد مزدوج برای توان n
اگر a و b دو مؤلفه از حلقه جابهجایی R باشند، آنگاه:
سید سراج حمیدی دانشآموخته مهندسی برق است و به ریاضیات و زبان و ادبیات فارسی علاقه دارد. او آموزشهای مهندسی برق، ریاضیات و ادبیات مجله فرادرس را مینویسد.
شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.