توان و ریشه اعداد مختلط – از صفر تا صد (+ دانلود فیلم آموزش رایگان)

۲۷۵۳۵ بازدید
آخرین به‌روزرسانی: ۲۱ آذر ۱۴۰۳
زمان مطالعه: ۴۹ دقیقه
دانلود PDF مقاله
توان و ریشه اعداد مختلط – از صفر تا صد (+ دانلود فیلم آموزش رایگان)توان و ریشه اعداد مختلط – از صفر تا صد (+ دانلود فیلم آموزش رایگان)

در آموزش‌های قبلی مجله فرادرس، اعداد مختلط و فرم نمایی و قطبی آن‌ها را بررسی کردیم. در این آموزش، روش‌های محاسبه سریع به توان و ریشه صحیح اعداد مختلط را معرفی خواهیم کرد.

997696
محتوای این مطلب جهت یادگیری بهتر و سریع‌تر آن، در انتهای متن به صورت ویدیویی نیز ارائه شده است.

توان اعداد مختلط

ابتدا، از توان صحیح عدد مختلط z=reiθz = r{{\bf{e}}^{i\theta }} شروع می‌کنیم. دلیل استفاده از این نمایش، سادگی کار با آن است. بنابراین، اگر عدد مختلط zz را به توان عدد صحیح nn برسانیم، حاصل آن برابر است با:

$$\begin{equation}{z^n} = {\left( {r{{\bf{e}}^{i\theta }}} \right)^n} = {r^n}{{\bf{e}}^{i\,\,n\theta }}\label{eq:eq1}\end{equation}$$

مثال 1

حاصل عبارت (3+3i)5{\left( {3 + 3i} \right)^5} را به‌دست آورید.

حل: البته که برای حل این مثال می‌توانیم عبارت داخل پرانتز را ۵ بار در خودش ضرب کنیم، اما حتماً شما هم تأیید می‌کنید که این کار، زمان‌بر و خسته‌کننده است. در ضمن، به دلیل محاسبات زیاد، ممکن است دچار اشتباه نیز بشویم. پس راه‌حل چیست؟ همان‌گونه که گفتیم، استفاده از فرم قطبی کار را بسیار ساده خواهد کرد. بنابراین، فرم قطبی عبارت 3+3i3 + 3i را می‌نویسیم:

r=9+9=32tanθ=33Argz=π4r = \sqrt {9 + 9} = 3\sqrt 2 \hspace{0.5in} \tan \theta = \frac{3}{3} \hspace{0.25in} \Rightarrow \hspace{0.25in} {\mathop{\rm Arg}\nolimits} \,z = \frac{\pi }{4}

در نتیجه، 3+3i=32eiπ43 + 3i = 3\sqrt 2 {{\bf{e}}^{i\frac{\pi }{4}}}.

شخصی نشسته روی زمین کتابخانه در حال مطالعه (تصویر تزئینی مطلب توان و ریشه اعداد مختلط)

توجه کنید که از مقدار اصلی آرگومان در فرم نمایی استفاده کردیم، هرچند این کار الزامی نیست (زیرا پاسخ آن‌ها برابر است). اکنون از رابطه zn=rneinθ\begin{equation}{z^n} = {r^n}{{\bf{e}}^{i\,\,n\theta }}\end{equation} استفاده می‌کنیم:

(3+3i)5=(32)5ei5π4=9722(cos(5π4)+isin(5π4))=9722(2222i)=972972i\begin{align*}{\left( {3 + 3i} \right)^5} & = {\left( {3\sqrt 2 } \right)^5}{{\bf{e}}^{i\,\frac{{5\pi }}{4}}}\\ & = 972\sqrt 2 \,\left( {\cos \left( {\frac{{5\pi }}{4}} \right) + i\sin \left( {\frac{{5\pi }}{4}} \right)} \right)\\ & = 972\sqrt 2 \left( { - \frac{{\sqrt 2 }}{2} - \frac{{\sqrt 2 }}{2}i} \right)\\ & = - 972 - 972i\end{align*}

می‌بینیم که حاصل عبارت توانی به‌سادگی محاسبه شد.

حال فرض کنید r=1r=1 باشد. بنابراین، داریم:

$$$${z^n} = {\left( {{{\bf{e}}^{i\theta }}} \right)^n} = {{\bf{e}}^{in\theta }}

و اگر آن را ساده کنیم، به عبارت زیر می‌رسیم که به «فرمول دو مواور» (de Moivre’s formula) مشهور است:

(cosθ+isinθ)n=cos(nθ)+isin(nθ)n=0,±1,±2,{\left( {\cos \theta + i\sin \theta } \right)^n} = \cos \left( {n\,\theta } \right) + i\sin \left( {n\,\theta } \right) \hspace{0.25in} n = 0, \pm 1, \pm 2, \ldots

ریشه اعداد مختلط

اکنون نحوه محاسبه ریشه اعداد مختلط را بیان می‌کنیم. از حالت ساده ریشه nnاُم عدد ۱ شروع می‌کنیم. پس از آن، ریشه nnاُم را مورد بحث قرار خواهیم داد.

بنابراین، رابطه زیر را در نظر بگیرید:

zn=1{z^n} = 1

واضح است که z=1z=1 یکی از پاسخ‌های این معادله است. می‌خواهیم بدانیم که آیا پاسخ دیگری برای این معادله وجود دارد؟ برای پاسخ به این پرسش، از این واقعیت استفاده می‌کنیم که معادله z1=z2z_1=z_2، اگر و تنها اگر به‌ازای kk (k=0,±1,±2,{\,\,k = 0, \pm 1, \pm 2, \ldots }) داشته باشیم:

r1=r2{r_1} = {r_2}   و   θ2=θ1+2π{\theta _2} = {\theta _1} + 2\pi

بنابراین، دو طرف معادله را به‌شکل قطبی زیر می‌نویسیم:

(reiθ)n=1ei(0)rneinθ=1ei(0){\left( {r{{\bf{e}}^{i\theta }}} \right)^n} = 1\,{{\bf{e}}^{i\left( 0 \right)}} \hspace{0.5in} \Rightarrow \hspace{0.5in} {r^n}{{\bf{e}}^{i\,\,n\theta }} = 1\,{{\bf{e}}^{i\left( 0 \right)}}

با توجه به شرایط تساوی دو عدد مختلط که بیان کردیم، می‌توانیم تساوی‌های زیر را بنویسیم:

rn=1nθ=0+2πkk=0,±1,±2,{r^n} = 1 \hspace{0.5in} n\theta = 0 + 2\pi k\, \hspace{0.25in} k = 0, \pm 1, \pm 2, \ldots

از آن‌جایی که rr یک عدد صحیح مثبت است (مطابق فرضی که درباره فرم قطبی و نمایی وجود دارد)، پاسخ به صورت زیر خواهد بود:

r=1θ=2πknk=0,±1,±2,r = 1 \hspace{0.5in} \theta = \frac{{2\pi k}}{n}\, \hspace{0.25in} k = 0, \pm 1, \pm 2, \ldots

دانشجوها در حال راه رفتن در راهرو (تصویر تزئینی مطلب توان و ریشه اعداد مختلط)

می‌توان مقادیر بالا را با فرم یکپارچه زیر بیان کرد:

z=exp(i2πkn)k=0,±1,±2,z = \exp \left( {i\,\,\frac{{2\pi k}}{n}} \right) \hspace{0.25in} k = 0, \pm 1, \pm 2, \ldots

معادله بالا، نشان دهنده نقاط روی یک دایره واحد است که فاصله هر دو نقطه از آن‌ها، برابر با 2πn\frac{{2\pi }}{n} رادیان است. می‌توانیم بگوییم nn ریشه مجزا داریم که متناظر با k=0,1,2,,n1k = 0,1,2, \ldots ,n - 1 هستند.

بنابراین، nn ریشه nnاُم برای عدد 11 وجود دارد که با رابطه زیر تعیین می‌شوند:

exp(i2πkn)=cos(2πkn)+isin(2πkn)k=0,1,2,,n1\begin{equation}\exp \left( {i\,\,\frac{{2\pi k}}{n}} \right) = \cos \left( {\frac{{2\pi k}}{n}} \right) + i\sin \left( {\frac{{2\pi k}}{n}} \right) \hspace{0.5in} k = 0,1,2, \ldots ,n - 1\end{equation}

یک شیوه ساده‌تر برای نوشتن ریشه nnاُم عدد 11، به‌صورت زیر است:

ωn=exp(i2πn)\begin{equation}{\omega _n} = \exp \left( {i\,\,\frac{{2\pi }}{n}} \right)\end{equation}

بنابراین، می‌توان همه ریشه‌های nnاُم عدد 11 را به‌فرم زیر نوشت:

ωnk=(exp(i2πn))k=exp(i2πkn)k=0,1,2,n1\omega _n^k = {\left( {\exp \left( {i\,\,\frac{{2\pi }}{n}} \right)} \right)^k} = \exp \left( {i\,\,\frac{{2\pi k}}{n}} \right) \hspace{0.5in} k = 0,1,2, \ldots n - 1

اگر بخواهیم هر یک از ریشه‌ها را به‌صورت جداگانه بنویسیم، داریم:

1,ωn,ωn2,,ωnn1\begin{equation}1,{\omega _n},\omega _n^2, \ldots ,\omega _n^{n - 1}\end{equation}

که ωn\omega _n را در بالا معرفی کردیم.

مثال ۲

ریشه‌های دوم، سوم و چهارم عدد 11 را محاسبه کنید.

حل: از ریشه دوم شروع می‌کنیم. طبق فرمول‌هایی که گفته شد، داریم:

ω2=exp(i2π2)=eiπ{\omega _2} = \exp \left( {i\,\,\frac{{2\pi }}{2}} \right) = {{\bf{e}}^{i\,\pi }}

که نتیجه می‌دهد:

1=1وω2=eiπ=cos(π)+isin(π)=1\begin{align*}1 = 1 \hspace{0.5in} {\rm{و}} \hspace{0.5in} {\omega _2} & = {{\bf{e}}^{i\,\pi }}\\ & = \cos \left( \pi \right) + i\sin \left( \pi \right)\\ & = - 1\end{align*}

بنابراین، ریشه‌های دوم عدد 11، اعداد 11 و 1-1 هستند. البته این موضوع شاید بدیهی باشد که پاسخ معادله z2=1z^2=1، اعداد 11 و 1-1 هستند.

اکنون ریشه‌ها سوم عدد 11 را محاسبه می‌کنیم که معادل با حل معادله زیر است:

z3=1{z^3} = 1

از ظاهر معادله فوق می‌توانیم بگوییم که یکی از ریشه‌های آن، عدد 11 است. اما درباره دو ریشه دیگر چه می‌توان گفت؟ پاسخ در رابطه زیر نهفته است:

ω3=exp(i2π3){\omega _3} = \exp \left( {i\,\,\frac{{2\pi }}{3}} \right)

از معادله بالا نتایج زیر به‌دست می‌آیند:

1=1ω3=exp(i2π3)ω32=exp(i4π3)=cos(2π3)+isin(2π3)=cos(4π3)+isin(4π3)=12+32i=1232i\begin{align*}1 = 1 \hspace{0.5in} {\omega _3} & = \exp \left( {i\,\,\frac{{2\pi }}{3}} \right) & \omega _3^2 & = \exp \left( {i\,\,\frac{{4\pi }}{3}} \right)\\ & = \cos \left( {\frac{{2\pi }}{3}} \right) + i\sin \left( {\frac{{2\pi }}{3}} \right) & \hspace{0.5in} & = \cos \left( {\frac{{4\pi }}{3}} \right) + i\sin \left( {\frac{{4\pi }}{3}} \right)\\ & = - \frac{1}{2} + \frac{{\sqrt 3 }}{2}i & & = - \frac{1}{2} - \frac{{\sqrt 3 }}{2}i\end{align*}

برای صحت نتایج، می‌توانید هریک را سه بار در خودش ضرب کنید.

در نهایت، باید چهار ریشه چهارم عدد 11 را به‌دست آوریم. این ریشه‌ها به سادگی از فرمول زیر حاصل می‌شوند:

ω4=exp(i2π4)=exp(iπ2){\omega _4} = \exp \left( {i\,\,\frac{{2\pi }}{4}} \right) = \exp \left( {i\,\,\frac{\pi }{2}} \right)

ریشه‌ها به‌صورت زیر هستند:

1=1ω4=exp(iπ2)ω42=exp(iπ)ω43=exp(i3π2)=i=1=i\begin{align*}1 = 1 \hspace{0.25in} {\omega _4} & = \exp \left( {i\,\,\frac{\pi }{2}} \right) \hspace{0.5in} & \omega _4^2 & = \exp \left( {i\,\,\pi } \right) \hspace{0.5in} & \omega _4^3 & = \exp \left( {i\,\,\frac{{3\pi }}{2}} \right)\\ & = i & & = - 1 & & = - i\end{align*}

اکنون می‌خواهیم کمی عمومی‌تر درباره یافتن ریشه اعداد مختلط صحبت کنیم. z01/nz_0^{1/n} را به‌عنوان عدد مختلطی در نظر بگیرید که در معادله زیر صدق می‌کند:

zn=z0\begin{equation}{z^n} = {z_0}\end{equation}

برای یافتن مقادیر z01/n  z_{0}^{{1}/{n}\;} می‌توانیم معادله را مطابق روندی که درباره ریشه nnاُم یک عدد بیان شد، حل کنیم. بنابراین، اگر r0=z0{r_0} = \left| {{z_0}} \right| و θ0=argz0{\theta _0} = \arg {z_0} را در نظر بگیریم (θ0\theta _0 می‌تواند هر مقداری از آرگومان z0z_0 باشد، اما معمولاً مقدار اصلی آن را در نظر می‌گیریم)، داریم:

(reiθ)n=r0eiθ0rneinθ=r0eiθ0{\left( {r{{\bf{e}}^{i\theta }}} \right)^n} = {r_0}\,{{\bf{e}}^{i\,\,{\theta _0}}} \hspace{0.5in} \Rightarrow \hspace{0.5in} {r^n}{{\bf{e}}^{i\,\,n\theta }} = {r_0}\,{{\bf{e}}^{i\,\,{\theta _0}}}

از رابطه بالا می‌توان دریافت:

r=r0nθ=θ0n+2πknk=0,±1,±2,r = \sqrt[n]{{{r_0}}} \hspace{0.5in} \theta = \frac{{{\theta _0}}}{n} + \frac{{2\pi k}}{n} \hspace{0.25in} k = 0, \pm 1, \pm 2, \ldots

بنابراین، ریشه‌ها به‌صورت زیر خواهند بود:

ak=r0nexp(i(θ0n+2πkn))k=0,1,2,,n1\begin{equation}{a_k} = \sqrt[n]{{{r_0}}}\exp \left( {i\left( {\frac{{{\theta _0}}}{n} + \frac{{2\pi k}}{n}} \right)} \right) \hspace{0.25in} k = 0,1,2, \ldots ,n - 1\end{equation}

در نتیجه، به‌سادگی می‌توان ریشه nnاُم عدد مختلط z0z_0 را محاسبه کرد. این nn ریشه به‌صورت زیر هستند:

a,aωn,aωn2,,,aωnn1a,\,\,a{\omega _n},\,\,a\omega _n^2,\, \ldots ,,\,\,a\omega _n^{n - 1}

که در آن، ωn\omega _n برابر است با:

ωn=exp(i2πn)\begin{equation}{\omega _n} = \exp \left( {i\,\,\frac{{2\pi }}{n}} \right)\end{equation}

معلمی در حال تدریس ریاضی به دانش آموزان

مثال ۳

حاصل عبارت (2i)12{\left( {2i} \right)^{\frac{1}{2}}} را به‌دست آورید.

حل: ابتدا عدد را به‌فرم نمایی می‌نویسیم:

2i=2exp(iπ2)2i = 2\exp \left( {i\,\frac{\pi }{2}} \right)

اگر از θ0=π2{\theta _0} = \frac{\pi }{2} استفاده کنیم، ریشه‌ها را می‌توانیم به‌صورت زیر بنویسیم:

ak=2exp(i(π4+πk))k=0,1{a_k} = \sqrt 2 \exp \left( {i\left( {\frac{\pi }{4} + \pi k} \right)} \right) \hspace{0.25in} k = 0,1

با جایگذاری مقادیر kk در فرمول فوق داریم:

a0=2exp(iπ4)a1=2exp(i(5π4))=2(cos(π4)+isin(π4))=2(cos(5π4)+isin(5π4))=1+i=1i\begin{align*}{a_0} & = \sqrt 2 \exp \left( {i\frac{\pi }{4}} \right) \hspace{0.25in} & {a_1} & = \sqrt 2 \exp \left( {i\left( {\frac{{5\pi }}{4}} \right)} \right)\\ & = \sqrt 2 \left( {\cos \left( {\frac{\pi }{4}} \right) + i\sin \left( {\frac{\pi }{4}} \right)} \right) \hspace{0.25in} & & = \sqrt 2 \left( {\cos \left( {\frac{{5\pi }}{4}} \right) + i\sin \left( {\frac{{5\pi }}{4}} \right)} \right)\\ & = 1 + i & & = - 1 - i\end{align*}

مثال ۴

مقدار عبارت (3i)13{\left( {\sqrt 3 \, - i} \right)^{\frac{1}{3}}} را حساب کنید.

حل: فرم نمایی عبارت داخل پرانتز به‌صورت زیر است:

3i=2exp(i(π6))\sqrt 3 - i = 2\exp \left( {i\,\left( { - \frac{\pi }{6}} \right)} \right)

با استفاده از معادله‌ای که بیان کردیم، پاسخ به‌صورت زیر خواهد بود:

ak=23exp(i(π18+2πk3))k=0,1,2{a_k} = \sqrt[3]{2}\exp \left( {i\left( { - \frac{\pi }{{18}} + \frac{{2\pi k}}{3}} \right)} \right) \hspace{0.25in} k = 0,1,2

اگر مقادیر kk را جایگذاری کنیم، سه ریشه زیر به‌دست می‌آیند:

a0=23exp(i(π18))=23(cos(π18)+isin(π18))=1.240780.21878ia1=23exp(i11π18)=23(cos(11π18)+isin(11π18))=0.43092+1.18394ia2=23exp(i23π18)=23(cos(23π18)+isin(23π18))=0.809860.96516i\begin{align*}{a_0} & = \sqrt[3]{2}\exp \left( {i\left( { - \frac{\pi }{{18}}} \right)} \right) = \sqrt[3]{2}\left( {\cos \left( { - \frac{\pi }{{18}}} \right) + i\sin \left( { - \frac{\pi }{{18}}} \right)} \right) = 1.24078 - 0.21878\,i\\ {a_1} & = \sqrt[3]{2}\exp \left( {i\frac{{11\pi }}{{18}}} \right) = \sqrt[3]{2}\left( {\cos \left( {\frac{{11\pi }}{{18}}} \right) + i\sin \left( {\frac{{11\pi }}{{18}}} \right)} \right) = - 0.43092 + 1.18394\,i\\ {a_2} & = \,\sqrt[3]{2}\exp \left( {i\frac{{23\pi }}{{18}}} \right) = \sqrt[3]{2}\left( {\cos \left( {\frac{{23\pi }}{{18}}} \right) + i\sin \left( {\frac{{23\pi }}{{18}}} \right)} \right) = - 0.80986 - 0.96516\,i\end{align*}

فیلم‌ های آموزش توان و ریشه اعداد مختلط – از صفر تا صد (+ دانلود فیلم آموزش رایگان)

فیلم آموزشی توان اعداد مختلط

دانلود ویدیو

فیلم آموزشی ریشه اعداد مختلط

دانلود ویدیو
بر اساس رای ۰ نفر
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
منابع:
Pauls Online Notes
دانلود PDF مقاله
۱۳ دیدگاه برای «توان و ریشه اعداد مختلط – از صفر تا صد (+ دانلود فیلم آموزش رایگان)»

Iبه توان p چی میشه؟

ایا هر عددی به توان ۲ برسد همواره مثبت است؟

سلام واقعا عالی بود خسته نباشید. فقط من یه چیزی رو نمی فهمم: چرا k رو تا n-1 باید حساب کنیم

با سلام،
زیرا شمارش از صفر شروع شده است،
با تشکر از همراهی شما با مجله فرادرس

سلام محمدرضای عزیز.
در مورد اعداد حقیقی می‌توان چنین چیزی را گفت، اما برای اعداد مختلط خیر. ساده‌ترین مثال، عدد مختلط ii است که اگر آن را به توان 22 برسانیم، حاصل 1-1 خواهد شد: i2=1i^2=-1.
موفق باشید.

سلام
در مثال 3
n=1/2 هست چرا در فرمول رادیکال با فرجه 2 گذاشتین؟؟

سلام.
۲ به توان ۱/۲ رسیده و به رادیکال ۲ تبدیل شده است.
موفق باشید.

بسیار عالی . ممنون از استاد زندی

معادله z2=i چجوری حل میشه ؟

سلام استاد گرامی این مسئله چطور حل میشه (1+i) پرانتز به توان ۳

ریشه سوم z=1-i چی میشه؟

از طریق اعداد مختلط چطور ثابت کنیم
2sin2+4sin4+…+178sin178=90cot1

چرا جمع ریشه n ام هر عدد مختلط برابر صفر میشه

نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *