شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.
روشهای آنالیز مختلط کاربردهای زیادی در گستره وسیعی از زمینههای مهندسی دارند. نظریه میدانهای مغناطیسی، دینامیک سیالات، آیرودینامیک و الاستیسیته از بارزترین این زمینهها هستند. در سالهای اخیر، با پیشرفتهای سریع در فناوری رایانه و در نتیجه، استفاده از الگوریتمهای پیشرفته برای تحلیل و طراحی در مهندسی، تأکید بر استفاده از روشهای آنالیز مختلط کاهش یافته و گرایش به سمت روشهای عددی که مستقیماً به معادلات دیفرانسیل با مشتقات جزئی اعمال شده و شرایط را الگوبرداری میکنند، بیشتر شده است. با وجود این، داشتن یک راه حل تحلیلی برای یک مدل ایدهآل به منظور ایجاد درک بهتر از راه حل و حصول اطمینان از تخمین عددی جوابِ مدلهای پیچیده مفید است. طراحی ماهیواره (ایرفویل) برای هواپیما یکی از زمینههایی است که تئوری آن با استفاده از تکنیکهای آنالیز مختلط ارائه شده است. انتگرال مختلط نقش مهمی در تحلیل و طراحی مهندسی دارد. استفاده از تکنیکهای آنالیز مختلط به ما این امکان را میدهد که معیارهایی برای پایداری سیستمها ارائه کنیم.
در فرمول بالا، f(z) و dz را به ترتیب به شکل مجموع بخشهای حقیقی و موهومیf(z)=u+iv و dz=dx+dy نوشتهایم. در نتیجه، انتگرال را میتوانیم به صورت مجموع دو بخش حقیقی و موهومی بنویسیم:
∫Cf(z)dz=∫C(udx−vdy)+i∫C(vdx+udy)
ما اغلب انتگرالهای حقیقی را برای مساحت تفسیر میکنیم. در اینجا، انتگرال مختلط را به عنوان انتگرال خطی در مسیرهایی در صفحه مختلط تعریف میکنیم.
مثال ۱
انتگرال مختلط زیر را حساب کنید که در آن، C مسیر خط راستی از z=1+i تا z=3+i است:
∫Czdz.
حل: از آنجا که y ثابت است (y=1)، z=x+i را خواهیم داشت و در نتیجه، u=x و v=1 است. همچنین، از آنجا که y ثابت است، dy=0 خواهد بود. بنابراین، انتگرال به صورت زیر محاسبه میشود:
انتگرال ∫C2zdz را حساب کنید که در آن، C2 خط راستی از z=1+i به z=3+3i است (شکل 2).
حل: ابتدا باید معادله مسیر C2 را پیدا کنیم. هر دو نقط روی خط راست y=x قرار دارند. معادله مختلط این خط z=x+ix است و بنابراین، u=x و v=x. همچنین، dz=dx+idx=(1+i)dx. در نتیجه، انتگرال به شکل زیر در میآید:
برای حل انتگرال، آن را برحسب یک متغیر مینویسیم. روی دایره واحد، x=cosθ و y=sinθ است. بنابراین، dx=−sinθdθ و dy=cosθdθ. عبارتهای (x2−y2) و 2xy را برحسب 2θ مینویسیم:
x2−y22xy=cos2θ−sin2θ≡cos2θ=2cosθsinθ≡sin2θ
وقتی z در مسیر C1 از z=1 تا z=i تغییر میکند، پارامتر θ از θ=0 تا θ=π/2 تغییر خواهد کرد. بنابراین، انتگرال زیر را داریم:
توابع مختلط نقش مهمی در مدلسازی ریاضیاتی جریان سیال دو بعدی دارند. برای مثال، میخواهیم نیروها و گشتاورهای ناشی از جریان سیال در یک سیلندر را پیدا کنیم. شکل ۴ سطح مقطع (نه لزوماً دایره) یک سیلندر را نشان میدهد که مرز آن C است. از این سیلندر، جریان غیرویسکوز مانای یک سیال ایدهآل عبور میکند. جریان از صفحات موازی xy عبور میکند و به سمت خارج از صفحه کاغذ است. این جریان به سیلندر نیور و گشتاور چرخشی اعمال میکند. فرض کنید X و Y، به ترتیب، مؤلفههای نیرو در جهت x و y، و همچنین، M گشتاور (روی سیلند) حول مبدأ باشد.
«قضیه بلازیوس» (Blasius Theorem) در دینامیک سیالات، بیان میکند:
تنها جملهای که برای محاسبه M به کار میرود، z−2a2U2 است. باز هم با استفاده از نکته بالا، مقدار −4πa2U2i را داریم که مؤلفه حقیقی ندارد و در نتیجه، M=0 است.
تعبیر نتایج این است که نیرو و گشتاوری به سیلندر اعمال نمیشود. البته در عمل اینگونه نیست و علت این تفاوت، چشمپوشی از ویسکوزیته سیال است.
مثال ۷
انتگرال ∫Czdz را برای مسیرهای خط مستقیم زیر حساب کنید:
(الف) از z=2+2i تا z=5+2i
(ب) از z=5+2i تا z=5+5i
(ج) از z=2+2i تا z=5+5i
حل الف: در اینجا، y در مسیر z=x+2i ثابت است و u=x و v=2. همچنین، dy=0 است، بنابراین، داریم:
سید سراج حمیدی دانشآموخته مهندسی برق است و به ریاضیات و زبان و ادبیات فارسی علاقه دارد. او آموزشهای مهندسی برق، ریاضیات و ادبیات مجله فرادرس را مینویسد.
شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.