ارز سلر چیست؟ — همه دانستنی های مهم درباره Celer

۵۳۰ بازدید
آخرین به‌روزرسانی: ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۲
زمان مطالعه: ۲۳ دقیقه
دانلود PDF مقاله
ارز سلر چیست؟ — همه دانستنی های مهم درباره Celerارز سلر چیست؟ — همه دانستنی های مهم درباره Celer

«غیرمتمرکز بودن»، «حفظ امنیت اطلاعات و تراکنش‌ها» و «مقیاس‌پذیری بالا» سه ویژگی اصلی یک بلاک چین کارآمد است. بسیاری از پروژه‌های بلاک چینی مانند بیت کوین و اتریوم علیرغم امنیت بالا و غیرمتمرکز بودن، مقیاس‌پذیری پایینی دارند. در مقابل، برخی از پروژه‌های ارز دیجیتال که مقیاس‌پذیری بالایی دارند، متمرکزتر و گاهی اوقات ناامن‌تر هستند. مقیاس‌پذیری بالا در حین حفظ امنیت و غیرمتمرکز بودن شبکه، یکی از مسائل اساسی در حوزه بلاک چین است که ارز سلر نتورک برای حل آن ارائه شده است. در این مقاله برای پاسخ به سوال ارز سلر چیست تکنولوژی‌های مختلف مقیاس‌پذیری را بررسی می‌کنیم و پس از آن به توضیح ویژگی‌های اساسی این رمزارز و محصولات مختلف آن شامل «CelerX» ،«cBridge» و «Layer2.Finance» می‌پردازیم.

997696

ارز دیجیتال سلر نتورک

سلر نتورک یکی از پروژه‌های کریپتو‌کارنسی قوی در حوزه مقیاس‌پذیری است که هدف آن کاراتر کردن پروژه‌های ارز دیجیتال لایه اول و ایجاد پل‌های میان‌زنجیره‌ای برای اتصال بلاک‌ چین‌های مختلف به یکدیگر است. این ارز دیجیتال سرعت ثبت تراکنش‌ها در بلاک چین را افزایش و در عین حال کارمزد آن را کاهش می‌دهد. سلر نتورک یکی از پروژ‌هایی است که در لبه تکنولوژی رمزارزها فعالیت می‌کند و محصولات خود را با جدیدترین تکنولوژی‌های مقیاس‌پذیری مثل رول آپ و کانال پرداخت ارائه می‌کند. برای درک بهتر نحوه کار ارز سلر ابتدا به بررسی مفاهیم مقیاس‌پذیری لایه 2 و روش‌های استفاده شده آن در سلر می‌پردازیم و پس از آن به بررسی عمیق‌تر تکنولوژی و محصولات سلر خواهیم پرداخت.

مقیاس‌پذیری لایه 2 چیست ؟

برای پاسخ دادن به سوال ارز سلر چیست نیاز است که ابتدا با مفهوم مقیاس‌پذیری لایه 2 آشنا شویم. فناوری بلاک چین پایه‌ای برای گسترش چشم‌گیر اطلاعات و انتقال ارزش ایجاد کرده است. آینده دنیا با حضور بلاک چین به شکلی است که در آن افراد، رایانه‌ها، موبایل‌ها و تمامی دستگاه‌های با قابلیت اینترنت اشیا قادر به ایجاد تعاملات امن، خصوصی و بدون نیاز به اعتماد هستند. اگرچه چنین دنیایی بسیار جذاب است اما تکنولوژی بلاک چین در حال حاضر همانند اینترنت 56 کیلوبیتی دهه 90 کند است و نیاز به توسعه زیرساختی دارد.

بلاک چین‌های لایه اول مثل بیت کوین و اتریوم بسیار کند هستند زیرا تمامی فعالیت‌های کاربران در این شبکه‌ها باید توسط بیشتر ماینرهای شبکه پردازش و نتیجه این فعالیت‌ها با اجماع کاربران به شبکه اضافه شوند. علاوه بر این، اجماع «درون‌زنجیره‌ای» (on-chain) اثرات منفی بر حفظ حریم خصوصی کاربران دارد چرا که در آن همه تراکنش‌های شبکه به طور دائم عمومی هستند. پیشرفت‌های صورت گرفته برای مقیاس‌پذیری درون‌زنجیره‌ای مانند «شاردینگ» (Sharding) و الگوریتم‌های اجماع مختلف ارائه شده مانند اثبات سهام قابل توجه هستند اما این روش‌ها قادر به تغییر محدودیت‌های اساسی اجماع درون‌زنجیره‌ای نیستند.

برای ایجاد بلاک چین‌های در مقیاس اینترنت که بتوانند همزمان سه ویژگی حفظ حریم خصوصی کاربران، عدم نیاز به اعتماد متقابل کاربران و غیرمتمرکز بودن را داشته باشند، باید به دنبال راه‌حل‌هایی فراتر از راه‌حل‌های مقیاس‌پذیری درون‌زنجیره‌ای بود. اصل اساسی در طراحی یک سیستم توزیع شده مقیاس‌پذیر این است که عملیات روی نودهای مختلف عمدتا مستقل باشند. این اصل نشان می‌دهد که برای مقیاس‌پذیری کامل برنامه‌های غیرمتمرکز، بیشتر تراکنش‌ها باید خارج از زنجیره تایید شوند و تا جایی که ممکن است از اجماع درون‌زنجیره‌ای اجتناب شود. راه‌حل‌های مرتبط با این اصل اغلب به عنوان فناوری‌های مقیاس‌پذیری لایه 2 شناخته می‌شوند. سه راه‌حل عمده مقیاس‌پذیری لایه دوم در ارز دیجیتال سلر استفاده شده‌اند که در ادامه به توضیح آن‌ها می‌پردازیم.

پروژه های لایه دوم

کانال پرداخت چیست ؟

«کانال پرداخت» یا «کانال وضعیت» (State Channel) این امکان را برای کاربران ایجاد می‌کند که بتوانند توسط یک قرارداد هوشمند، تراکنش‌های خود را خارج از زنجیره انجام دهند و تنها در حالتی که کاربران در وضعیت نهایی حساب‌ها اختلاف نظر دارند به اجماع درون زنجیره‌ای متوسل شوند. برای توضیح این سیستم از یک مثال استفاده می‌کنیم. فرض کنید مهدی و علی دو کاربر در شبکه بلاک چین هستند که می‌خواهند تراکنش‌های مالی با یکدیگر داشته باشند.

در این حالت میان این دو کاربر یک قرارداد هوشمند چند امضایی ایجاد می‌شود و هر دو کاربر مقداری توکن مثلا هر کدام 10 اتریوم در آن واریز می‌کنند. این یک تراکنش در شبکه اتریوم است. حال اگر مهدی بخواهد دو اتریوم به علی پرداخت کند، این تراکنش را خارج از زنجیره در قرارداد هوشمند امضا می‌کند و به علی ارسال می‌کند. با تایید علی، وضعیت شبکه عوض می‌شود و حساب جدید علی 12 اتریوم و حساب جدید مهدی 8 اتریوم می‌شود.

در این مرحله نیازی به مراجعه به شبکه اصلی نیست و تغییرات در قرارداد هوشمند طراحی شده ذخیره می‌شود. با این روش، دو کاربر می‌توانند هزاران تراکنش را در قرارداد هوشمند بدون مراجعه به شبکه اصلی ثبت کنند. تنها در صورتی به الگوریتم اجماع درون‌زنجیره‌ای نیاز است که دو کاربر در وضعیت نهایی شبکه اختلاف داشته باشند. در این صورت یک تراکنش به شبکه اصلی ارسال می‌شود و با اجماع ماینرها، وضعیت نهایی حساب دو کاربر محاسبه می‌شود. بنابراین در این مثال، هزاران تراکنش بین مهدی و علی رد و بدل شد اما شبکه اصلی فقط 2 تراکنش دریافت کرد.

اگر بین مهدی و حسین نیز یک کانال پرداخت وجود داشته باشد، در این صورت علی می‌تواند به واسطه مهدی به حسین نیز پرداخت رمز ارز داشته باشد. بدین ترتیب شبکه‌ای از کانال‌های پرداخت بین کاربرهای مختلف شبکه ایجاد می‌شود که افراد مختلف می‌توانند بدون مراجعه به شبکه اصلی، تراکنش‌های خود را انجام دهند. در این حالت شبکه باید بتواند مناسب‌ترین مسیر از کاربرهای واسطه را برای انجام تراکنش بین دو کاربر پیدا کند.

کانال پرداخت برای اولین بار توسط شبکه لایتنینگ بیت کوین و لایت کوین برای پشتیبانی از پرداخت‌های خرد با سرعت بالا و خارج از زنجیره معرفی شد سپس توسط ارز سلر، ماگمو (Magmo) و چند پروژه لایه 2 دیگر به شبکه اتریوم گسترش یافت. این پروژه‌ها در شبکه اتریوم موراد استفاده زیادی دارند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • پرداخت‌های مشروط عمومی
  • بازی‌های حرکتی چند نفره
  • پیشنهاد‌های حراج
  • تبادل توکن‌ها به تعداد زیاد

در عمل، ارز سلر نتورک با ارائه راه‌حل‌های خلاقانه یکی از مقیاس‌پذیرترین پروژه‌های کانال پرداخت را ارائه کرده است که تکنولوژی آن در بخش‌های بعدی توضیح داده می‌شود.

زنجیره جانبی چیست ؟

«زنجیره جانبی» (Side Chain) یکی دیگر از روش‌های مقیاس‌پذیری لایه 2 است که ایده اصلی آن، اجرای یک زنجیره کاراتر از زنجیره اصلی به صورت موازی است که در آن دارایی‌ها قابلیت انتقال بین دو زنجیره را داشته باشند. مزیت استفاده از زنجیره جانبی در مقایسه با کانال پرداخت این است که تعاملات بین تعداد زیاد کاربران در این روش به شکل بهتری انجام می‌شود و این روش نیازی به قفل کردن نقدینگی یا حضور تعداد زیادی کاربر برای تضمین امنیت ندارد.

عیب این روش نسبت به کانال پرداخت در هزینه بالاتر و زمان بیشتر مورد نیاز برای ثبت تراکنش‌های خارج زنجیره است. زنجیره‌های جانبی و کانال‌های پرداخت مکمل یکدیگر هستند. ارز سلر از فناوری زنجیره جانبی برای ایجاد سرویس‌های بسیار قابل اعتماد و غیرمتمرکز استفاده می‌کند که خطرات امنیتی کانال پرداخت را ندارد. در بخش‌های بعدی نحوه استفاده از این روش در ارز دیجیتال سلر را بررسی خواهیم کرد.

زنجیره جانبی بلاک چین

رول آپ چیست ؟

«رول‌آپ‌ها» (Rollups) فناوری‌های جدید در حوزه مقیاس‌پذیری لایه 2 هستند. ایده اصلی در رول آپ‌ها، تجمیع تراکنش‌ها در خارج از شبکه و ارسال تجمیع شده آن‌ها به صورت یک تراکنش به شبکه اصلی است. در این روش، هش وضعیت قراردادهای بین افراد به صورت درون‌زنجیره‌ای نگه‌داری می‌شود اما محاسبات اصلی تراکنش‌ها بیرون زنجیره صورت می‌گیرد. کارایی رول آپ از تجمیع تعداد زیادی تراکنش برون‌زنجیره‌ای و تبدیل آن به یک انتقال وضعیت درون‌زنجیره‌ای تامین می‌شود و امنیت آن به وسیله توانایی قرارداد درون‌زنجیره‌ای در تایید صحت انتقال وضعیت‌ها تضمین می‌شود. رول آپ‌ها به دو دسته کلی «خوش‌بینانه» (Optimistic) و «بدون دانش» (Zero Knowledgw | ZK) تقسیم می‌شوند.

در رول آپ‌های خوش‌بینانه، تجمیع‌کنندگان بلوک‌های رول آپی که تراکنش‌های خارج زنجیره را خلاصه می‌کنند، به شبکه ارسال می‌کنند. هر کسی می‌تواند اعتبار بلوک‌های رول آپ را بررسی کند و اگر مغایرتی بود آن را به شبکه اعلان کند. در این حالت قرارداد درون زنجیره‌ای تابع «Calldata» را اجرا می‌کند تا بلوک‌های رول آپ را تایید کند. رول آپ‌های خوش‌بینانه می‌توانند توان عملیاتی بالا، هزینه‌های کمتر، امنیت در سطح زنجیره اصلی و محیط اجرایی شبیه به زنجیره اصلی را به قیمت تاخیر در تایید تراکنش‌ها به دلیل ماهیت دسته‌بندی تراکنش‌ها، تامین کنند. این رول آپ‌ها با ماشین مجازی اتریوم (EVM) سازگار هستند.

سیستم لایه دو ارز سلر از رویکرد خوش‌بینانه رول آپ برای توسعه یک سیستم ترکیبی از رول آپ و زنجیره جانبی استفاده می‌کند تا در سطوح مختلف اطمینان، ویژگی‌ها و کارایی خدماتی به کاربران زنجیره‌های اصلی ارائه کند. رول آپ بدون دانش مشابه رول آپ خوش‌بینانه است با این تفاوت که به جای تعاملات درون زنجیره‌ای برای تایید بلوک‌ها، از الگوریتم‌های «ZK-SNARKs» استفاده می‌کند. ایجاد سیستم اثبات بدون دانش هزینه زیادی دارد و به همین دلیل این روش در حل حاضر برای اپلیکیشن‌های عمومی قابل استفاده نیست. این روش در زمان کمتری نسبت به رول آپ خوش بینانه تراکنش‌ها را تایید می‌کند اما چون با EVM سازگار نیست، پروژه‌ها برای استفاده از این تکنولوژی باید کل برنامه خود را از نو ایجاد کنند.

ارز سلر چیست ؟

در بخش قبلی سه روش عمده مقیاس‌پذیری لایه 2 که در سلر استفاده شده است را به طور خلاصه توضیح دادیم. حال می‌خواهیم سوال ارز سلر چیست را پاسخ دهیم. ارز سلر نتورک یک پلتفرم در مقیاس اینترنت، بدون نیاز به اعتماد و محافظ حریم خصوصی است که هر کسی می‌تواند با استفاده از آن اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز ایجاد، اجرا و استفاده کند. سلر از مجموعه‌ای از راه‌حل‌های مقیاس‌پذیری لایه 2 تشکیل شده است که می‌توانند در بالای بلاک چین‌های مختلف اجرا شوند. سلر عملکرد و انعطاف پذیری بی‌سابقه‌ای در تکنیک‌های مقیاس‌پذیری خارج از زنجیره و اقتصاد رمزنگاری شده ارائه می‌کند که در کمتر پروژه‌ای می‌توان آن را مشاهده کرد.

شبکه سلر یک معماری منسجم و آزاد دارد که امکان تکامل سریع هر جزء جداگانه از شبکه را فراهم می‌کند. یک کانال پرداخت عمومی و یک زنجیره جانبی که از انتقال سریع و عمومی وضعیت تراکنش‌ها به صورت برون‌زنجیره‌ای پشتیبانی می‌کند از جمله ویژگی‌های اصلی سلر است. یک پروتکل کارآمد مسیریابی پرداخت در کانال پرداخت که در مقایسه با روش‌های پیشرفته موجود توان عملیاتی بالاتری ارائه می‌کند دومین ویژگی قابل توجه ارز سلر نتورک است. در نهایت، یک زنجیره جانبی با تکنولوژی رول آپ که قابلیت تنظیم مولفه‌های اطمینان، کارایی و سایر ویژگی‌ها را دارد سومین ویژگی برجسته سلر است. ارز سلر یک چهارچوب توسعه قدرتمند برای اپلیکیشن‌های برون‌زنجیره‌ای است و مدل‌های جدیدی از اقتصاد رمزنگاری امن، در دسترس، نقدینگی پایدار را برای این اکوسیستم‌ها فراهم می‌‌کند.

ارز سلر نتورک

شبکه کانال پرداخت ارز سلر چیست ؟

همانطور که گفته شد، یکی از اصلی‌ترین بخش‌های پروژه ارز سلر نتورک شبکه کانال پرداخت است. کانال پرداخت یکی از روش‌های مقیاس‌پذیری لایه دو است که در بخش‌های قبلی آموزش داده شد. در این قسمت می‌خواهیم به جزئیات شبکه کانال پرداخت و پروتکل‌های آن بپردازیم. cStack تکنولوژی برون‌زنجیره‌ای اصلی شبکه سلر است که قابلیت اجرا بر روی بلاک چین‌های مختلف را دارد. cStack از سه لایه تشکیل شده که ترتیب آن‌ها از پایین به بالا به صورت زیر است.

  • cChannel: کانال پرداخت عمومی با زنجیره جانبی
  • cRoute: مسیریابی بهینه انتقال ارزش در کانال پرداخت
  • cOS: چهارچوب توسعه و زمان اجرا برای اپلیکیشن‌های برون‌زنجیره‌ای

در ادامه به بررسی هر یک از این مراحل می‌پردازیم.

cChannel در ارز سلر نتورک چیست ؟

سی‌چنل از دو روش اصلی مقیاس‌پذیری لایه دوم یعنی کانال پرداخت و زنجیره جانبی استفاده می‌کند. کانال پرداخت یک کانال ارتباط دو طرفه بین کاربران است که به آن‌ها امکان تعامل می‌دهد. این تعامل به جای این که درون شبکه بلاک چین اتفاق بیفتد به صورت برون‌زنجیره‌ای انجام می‌شود. برای اینکه این قابلیت در شبکه اضافه شود، مراحل زیر باید طی شود.

  • بخشی از وضعیت بلاک چین با استفاده از نوعی قرارداد هوشمند چند امضایی قفل می‌شود. شرایط انجام این کار از قبل توسط شرکت‌کنندگان تعیین می‌شود.
  • شرکت‌کنندگان با امضای تراکنش‌ها با یکدیگر تعامل می‌کنند و این کار بدون ارسال پیامی به شبکه اصلی انجام می‌شود.
  • پس از این که کانال پرداخت بین کاربران بسته شد، وضعیت نهایی به بلاک چین اضافه می‌شود.

سوالی که وجود دارد این است که چرا به کانال پرداخت نیاز داریم. در شبکه‌های بلاک چین لایه اول، برای ثبت یک تراکنش در شبکه باید بیشتر ماینرها تراکنش را تایید کنند. از طرفی هر تراکنش نیاز به پرداخت کارمزد تراکنش شبکه دارد. با گسترش تکنولوژی بلاک چین و فعالیت تعداد زیادی ماینر، سرعت ثبت تراکنش‌ها به شدت کاهش پیدا می‌کند و از طرفی محدود کردن تعداد ماینرها منجر به متمرکز شدن شبکه می‌شود.

کانال‌ پرداخت با استفاده از قراردادهای هوشمند و اصول نظریه بازی‌ها به کاربران این امکان را می‌دهد که تراکنش‌های خود را بیرون از زنجیره و با صرف زمان و هزینه کمتر ثبت کنند. کانال پرداخت برای به روزرسانی وضعیت، به رضایت و امضای همگی شرکت‌کنندگان نیاز دارد و هر دو شرکت‌کننده در یک تراکنش باید قبل از انجام عملیات به توافق برسند. البته چون این توافق بین دو نفر است سرعت اجرای آن بسیار بالا است.

ویژگی‌های کانال پرداخت ارز سلر نتورک چیست ؟

کانال‌های پرداخت به طور کلی و کانال پرداخت ارز دیجیتال سلر به طور خاص شامل ویژگی‌هایی هستند که کاربرد آن‌ها را به شدت گسترش می‌دهد. بخشی از ویژگی‌های مهم در ادامه آورده شده است.

  • به لطف حضور قراردادهای هوشمند، افراد نیازی به اعتماد به یکدیگر و شخص واسط ندارند و آن‌ها به راحتی توکن‌های ارز دیجیتال خود را در قرارداد ذخیره کرده و عملیات مورد نیاز خود را بر روی آن‌ها انجام می‌دهند.
  • کانال پرداخت از حفظ حریم خصوصی افراد نیز پشتیبانی می‌کند. در حالی که تراکنش‌ها در بلاک چین شفاف هستند و هر شخصی قادر به مشاهده آن‌ها است، تعاملات کاربران در کانال پرداخت تنها برای طرفین قابل مشاهده است و دیگران نمی‌توانند این تعاملات را مشاهده کنند.
  • در سلر شبکه‌ای از کانال‌های پرداخت بین افراد وجود دارد که به آن شبکه کانال پرداخت گفته می‌شود. در این شبکه، کانال‌های پرداخت به یکدیگر وصل هستند و به همین دلیل می‌توان از آن‌ها برای ثبت تراکنش بین افراد مختلف استفاده کرد.
  • وجود شبکه کانال پرداخت این امکان را فراهم می‌کند که کاربران بدون اینکه با یکدیگر کانالی داشته باشند بتوانند تعامل ایجاد کنند.

مطلبی که در بالا مطالعه کردید بخشی از مجموعه مطالب «معرفی ارزهای دیجیتال — بررسی رایگان برترین رمز ارزها» است. در ادامه، می‌توانید فهرست این مطالب را ببینید:

سلب مسئولیت مطالب اقتصاد: این مطلب صرفاً‌ با هدف افزایش آگاهی عمومی در حوزه اقتصاد نوشته شده است. برای سرمایه‌گذاری،‌ تجارت و آگاهی دقیق از قوانین مربوط به آن‌ها، لازم است حتماً از دانش و مشاوره افراد متخصص کمک گرفته شود. دقت داشته باشید که قوانین بازار سرمایه و قوانین تجاری و اقتصادی کشور، همواره در حال تغییر هستند و بر همین اساس، ممکن است برخی موارد ذکر شده در این مطلب، دیگر صحت نداشته باشند. مسئولیت هر گونه بهره‌برداری از این نوشتار با هدف سرمایه‌گذاری، تجارت، کسب درآمد و غیره، بر عهده خود افراد بوده و مجله فرادرس هیچ مسئولیتی در این رابطه ندارد. برای اطلاعات بیشتر + اینجا کلیک کنید.
بر اساس رای ۰ نفر
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
منابع:
BlockgeeksCeler.Network
نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *