شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.
«فرمول دموآور» که با نام «قضیه دموآور» (de Moivre's Theorem) نیز شناخته میشود، فرمولی برای محاسبه توانهای اعداد مختلط است. در ادامه، ابتدا با بررسی ضرب یک عدد مختلط در خودش به طور شهودی قضیه دموآور را بررسی میکنیم.
محاسبه بالا نشان میدهد که با به توان دو رساندن یک عدد مختلط، اندازه آن به توان دو میرسد و آرگومان یا زاویه آن در ۲ ضرب میشود. برای n≥3، قضیه دموآور این گفته را برای توان nاُم یک عدد مختلط بیان میکند که اندازه آن به توان n خواهد رسید و آرگومانش ضرب در n خواهد شد.
قضیه دموآور
برای هر عدد مختلط x و هر عدد صحیحn، رابطه زیر را داریم:
بنابراین، برای n=k+1، همانطور که انتظار داشتیم، رابطه زیر برقرار است:
(cos(θ)+isin(θ))k+1=cos((k+1)θ)+isin((k+1)θ)
از آنجا که قضیه برای n=1 و n=k+1 صحیح است، برای هر n≥1 نیز صحیح خواهد بود.
توجه کنید که در قضیه دموآور، عدد مختلط به فرم z=r(cosθ+isinθ) است. برای اعداد مختلط به فرم عمومی z=a+bi، قبل از استفاده از این قضیه، لازم است ابتدا اندازه و زاویه z را به دست آوریم و آن را به فرم r(cosθ+isinθ) بنویسیم.
مثال اول قضیه دموآور
عبارت (1−i)6 را محاسبه کنید.
حل: برای بیان z=1−i به فرم r(cosθ+isinθ)، اندازه r و زاویه θ را محاسبه میکنیم:
r=12+(−1)2=2θ=arctan1−1=−4π.
اکنون از قضیه دموآور استفاده میکنیم و خواهیم داشت:
اثبات: این فرمول را با استقرا روی n و با اعمال فرمولهای جمع و ضرب مثلثاتی اثبات میکنیم. ابتدا اعداد صحیح نامنفی را در نظر بگیرید. صحیح بودن حالت پایه n=0 واضح است. برای گام استقرا، خواهیم دید که:
دقت کنید که اثبات بالا فقط برای اعداد صحیح n برقرار است. یک نسخه عمومیتر وجود دارد که در آن، n میتواند یک عدد مختلط باشد. در این حالت، سمت چپ یک تابع چندمقداره و سمت راست یکی از مقادیر ممکن آن خواهد بود.
فرمول اویلر برای اعداد مختلط بیان میکند که اگر z یک عدد مختلط با اندازه rz و زاویه θz باشد، آنگاه داریم:
z=rzeiθz.
اثبات این گفته به بهترین وجه با استفاده از بسط سری توانی (مک لورن) قابل انجام است. با این کار، اثبات دیگری از قضیه دموآور داریم که مستقیماً از ضرب اعداد مختلط به فرم قطبی به دست میآید.
مثال چهارم قضیه دموآور
نشان دهید رابطه زیر برقرار است:
cos(5θ)=cos5θ−10cos3θsin2θ+5cosθsin4θ
حل: با اعمال قضیه دموآور برای n=5، داریم:
cos(5θ)+isin(5θ)=(cosθ+isinθ)5.
با بسط سمت راست با استفاده از قضیه دوجملهای و مقایسه مؤلفههای حقیقی، خواهیم داشت:
فرض کنید عدد مختلط z=a+bi یک جواب برای این معادله باشد و فرم قطبی آن، z=reiθ باشد که در آن، برای 0≤θ≤2π، داریم: r=a2+b2 و tanθ=ab. در نتیجه، طبق قضیه دموآور، داریم:
1=zn=(reiθ)n=rn(cosθ+isinθ)n=rn(cosnθ+isinnθ).
این یعنی rn=1 و از آنجا که r یک عدد نامنفی حقیقی است، داریم: r=1. همچنین، برای برخی اعداد صحیح k، داریم: nθ=2kπ یا θ=n2kπ. اکنون مقادیر k=0,1,2,…,n−1 مقادیر متمایزی را برای θ نتیجه میدهند و برای هر مقدار k دیگری، میتوانیم مضرب صحیحی از n را جمع یا منها کنیم تا یکی از این مقادیر θ کاهش پیدا کند.
بنابراین، ریشههای nاُم عدد ۱، اعداد مختلط زیر هستند:
en2kπi=cos(n2kπ)+isin(n2kπ), k=0,1,2,…,n−1.
مشاهده میکنیم که عبارت بالا n ریشه nاُم مختلط عدد یک را نشان میدهد، همانطور که از قضیه اساسی جبر نیز چنین چیزی به دست میآید. از آنجا که اندازه همه ریشههای مختلط عدد ۱ برابر با ۱ است، این نقاط همه روی دایره واحد قرار دارند. علاوه بر این، از آنجا که زاویه بین هر دو ریشه متوالی n2π است، ریشههای مختلط عدد یک در فواصل برابر روی دایره واحد قرار دارند.
مثال ششم قضیه دموآور
جوابهای مختلط معادله z=31 را به دست آورید.
حل: با به توان ۳ رساندن دو طرف معادله، به معادله z3=1 میرسیم که در نتیجه، z ریشه سوم عدد یک خواهد بود. طبق فرمول بالا، ریشههای سوم عدد یک برابرند با:
e32kπi=cos(32kπ)+isin(32kπ) , k=0,1,2.
در نتیجه، ریشهها 1، e32πi و e34πi خواهند بود، یا:
1,−21+23i,−21−23i.
توجه کنید که یک راه دیگر برای حل این معادله، فاکتورگیری به صورت z3−1=(z−1)(z2+z+1) خواهد بود. در نتیجه، جوابها z=1 و جوابهای معادله درجه دومz2+z+1=0 هستند که به راحتی محاسبه میشوند.
مثال هفتم قضیه دموآور
عدد صحیح مثبت n داده شده است. فرض کنید رابطه ζ=en2kπi را برای k=1,2,…,n−1 داشته باشیم؛ یعنی ζ یکی از ریشههای nاُم عدد یک باشد که خود برابر با ۱ نیست. نشان دهید رابطه زیر برقرار است:
1+ζ+ζ2+⋯+ζn−1=0.
حل: از آنجا که ζ یک ریشه nاُم از عدد ۱ است، داریم: ζn=1. بنابراین:
0=1−ζn=(1−ζ)(1+ζ+ζ2+⋯+ζn−1).
اگر این مطلب برای شما مفید بوده است، آموزشها و مطالب زیر نیز به شما پیشنهاد میشوند:
سید سراج حمیدی دانشآموخته مهندسی برق است و به ریاضیات و زبان و ادبیات فارسی علاقه دارد. او آموزشهای مهندسی برق، ریاضیات و ادبیات مجله فرادرس را مینویسد.
شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.
خیلی ممنون واقعا کامل و قابل فهم بود
مثال 2 جوابش 1- نمیشه؟
با سلام و وقت بخیر؛
خیر. زاویه کسینوس، مضرب زوج عدد پی است. بنابراین، جواب آن 1+ خواهد بود.
از همراهی شما با مجله فرادرس سپاسگزاریم