تجزیه اعداد – به زبان ساده
در ادامه مجموعه آموزشهای ریاضی مجله فرادرس، در این آموزش درباره تجزیه اعداد به عوامل اول بحث خواهیم کرد. فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، برای دو واژه انگلیسی Factor و Factorization در ریاضی، بهترتیب، معادلهای «عامل» و «عاملیابی» را برگزیده است.
در ریاضیات، «عامل» بهمعنی یک عدد یا چندجملهای است که عدد یا چندجملهای مفروضی بر آن بخشپذیر است. همچنین، «عاملیابی» یا «تجزیه به عاملها» نیز، نوشتن یک عدد یا چندجملهای بهصورت حاصلضرب چند عدد یا چندجملهای است.
مقسومٌعلَیه (Divisor) نیز عددی است که عدد دیگر بر آن تقسیم شده است. همانطور که میبینیم، مفهوم دو واژه عامل و مقسومعلیه یکسان است (البته با شرط صفر بودن باقیمانده).
اعداد اول
همانطور که در آموزشهای قبلی مجله فرادرس گفتیم، عدد اول عددی است که فقط بر ۱ و خودش بخشپذیر است و باید عددی بزرگتر از ۱ باشد. اعداد ۲، ۳، ۵، ۷، ۱۱، 13 و... اعداد اول هستند.
عاملها
عاملها یا شمارندهها یا مقسومعلیهها، اعدادی هستند که در هم ضرب میشوند و یک عدد دیگر را میسازند. بهعبارت دیگر، عاملهای یک عدد، مقسومعلیههای آن عدد (با باقیمانده صفر) هستند. برای مثال، ۲ و ۳ در هم ضرب شده و عدد ۶ را میسازند. بنابراین، اعداد ۲ و ۳، عاملهای عدد ۶ هستند.
تجزیه به اعداد اول
عاملهای یک عدد، لزوماً اعداد اول نیستند. برای مثال، عدد ۱۲ را میتوان بهصورت حاصلضرب دو عدد ۶ و ۲ نوشت که ۶ عدد اول نیست، ولی عاملی برای عدد ۱۲ است. عاملهای اول یک عدد در موارد زیادی مورد استفاده قرار میگیرد و معمولاً اعداد را به عاملهای اول تجزیه میکنند. تجزیه یک عدد به عاملهای اول، یافتن اعداد اولی است که با ضرب آنها در یکدیگر، آن عدد ساخته میشود. در ادامه، چند مثال را بررسی میکنیم.
مثال ۱
عاملهای اول عدد ۱۲ چه اعدادی هستند؟
حل: برای یافتن عاملهای اول یک عدد، آن عدد را بر اعداد اول تقسیم میکنیم و بهترین کار، شروع از کوچکترین عدد اول، یعنی ۲ است. بنابراین:
همانطور که میبینیم، 12 بر 2 بخشپذیر است. اما 6 یک عدد اول نیست و باید ادامه دهیم. این بار هم از کوچکترین عدد اول، یعنی 2 شروع میکنیم:
حاصل برابر با 3 است که خود عددی اول بوده و دیگر بخشپذیر نیست. بنابراین، عدد 12 را میتوان بهصورت زیر به عوامل اول تجزیه کرد:
همانگونه که میبینیم، هر عامل، یک عدد اول بوده و در نتیجه، پاسخ صحیح است.
مثال ۲
عدد 147 را به عوامل اول تجزیه کنید.
حل: ابتدا از عدد 2 شروع میکنیم:
همانگونه که میبینیم، عدد 147 بر 2 بخشپذیر نیست. عدد بعدی، یعنی را بررسی میکنیم:
میبینیم که عدد 147 بر 3 بخشپذیر است. حال عوامل عدد 4۹ را پیدا میکنیم. میدانیم کوچکترین عدد اولی که 49 بر آن بخشپذیر است، عدد 7 است.
بنابراین، عدد 147 را میتوان بهصورت ضرب عوامل اول زیر نوشت:
مثال ۳
عوامل اول عدد 17 را بیابید.
حل: عدد 17 بر عوامل اول 2، 3، 5، 7، 11 و 13 بخشپذیر نیست و خودش یک عدد اول است. بنابراین:
یک روش دیگر برای تجزیه اعداد
دیدیم که برای محاسبه عوامل اول، باید عدد مورد نظر را بر کوچکترین عدد اول تقسیم کرده و به همین ترتیب ادامه دهیم. اما گاهی اوقات، شکستن عدد به هر عاملی (غیر از اعداد اول) که ممکن است و تجزیه آن عوامل به عوامل اول، کار سادهتری است.
برای مثال فرض کنید میخواهیم عدد 90 را به عوامل اول تجزیه کنیم. برای این کار، سادهتر است که این عدد را بهصورت بشکنیم و عوامل اول اعداد و را بنویسیم:
- عوامل اول 9، اعداد 3 و3 هستند.
- عوامل اول 10، اعداد 2 و 5 هستند.
بنابراین، عوامل اول عدد 90، اعداد 3، 3، 2 و 5 هستند.
تجزیه درختی
تجزیه درختی اعداد به عوامل اول، روشی مشابه روش اخیر است که در آن، ابتدا عدد را به هر عاملی (غیر از اعداد اول) تجزیه کرده و سپس این عوامل را به عوامل اول تجزیه میکنیم.
برای مثال، وقتی عدد 48 را میبینیم، حاصلضرب را بهخاطر میآوریم. بنابراین، میتوان عدد 48 را بهصورت ضرب عوامل 6 و 8 نوشت:
اکنون عامل 8 را بهصورت مینویسیم. سپس 4 بهشکل ضرب عوامل اول نوشته میشود. در نهایت، عدد 6 بهصورت تجزیه میشود.
همانگونه که میبینیم نمیتوان بیش از این ادامه داد و عدد را به عوامل اول دیگر تجزیه کرد. بنابراین، عدد را میتوان بهصورت زیر نوشت:
یا
شکل درختی زیر، این عملیات را نشان میدهد:
چرا عوامل اول اعداد را پیدا میکنیم؟
همانطور که قبلاً گفتیم، یک عدد اول، فقط بر 1 و خودش بخشپذیر است. بنابراین، نمیتوان آن را تجزیه کرد. اما سایر اعداد را میتوان به اعداد اول تجزیه کرد. اعداد اول، مانند بلوکهای اصلی ساختمان همه اعداد هستند. از این ایده میتوان در بسیاری از موارد مانند رمزنگاری استفاده کرد.
رمزنگاری، علم مطالعه رمزهای مخفی است. تجزیه به اعداد اول، برای افرادی که کدها را براساس اعداد مینویسند یا میشکنند، اهمیت فراوانی دارد. دلیل این اهمیت این است که تجزیه و تحلیل اعداد بسیار بزرگ، بسیار دشوار است و زمان زیادی از کامپیوترها میگیرد.
یکتایی عاملهای اول
در تجزیه اعداد به عوامل اول، باید به این نکته دقت کرد که فقط یک مجموعه یکتا و منحصربهفرد از اعداد اول وجود دارد که عوامل یک عدد هستند و میتوان آن عدد را به آنها تجزیه کرد. برای مثال، عوامل اول عدد 330، اعداد 2، 3، 5 و 11 هستند:
و هیچ ترکیب دیگری از مجموعه اعداد اول وجود ندارد که بتوان آنها را در هم ضرب کرد و به عدد 330 رسید.
سلام خیلی ممنون بابت اموزش هاتون.
یه سوال عددی که باقی مانده داشته باشه در هر صورت اون چطوزی تجزیه میشه.
و اینکه ۵۷ چطوری تجزیه میشه
سلام و وقت بخیر؛
برای بخش اول سوال، به اطلاعات بیشتری نیاز داریم تا بتوانیم آن را پاسخ دهیم. اگر به دنبال تجزیه عدد ۵۷ هستید، بخشپذیری آن بر اعداد اول را به صورت زیر بررسی کنید:
بر ۲: عدد ۵۷ فرد است، پس بر ۲ بخشپذیر نیست.
بر ۳: مجموع ارقام ۵۷ برابر با (۱۲=۷+۵) بر ۳ بخشپذیر است. بنابراین ۵۷ نیز بر ۳ بخشپذیر است. عدد ۳ را به خاطر داشته باشید یا آن را یادداشت کنید.
بر ۵: رقم یکان ۵۷ برابر با ۷ است که بر ۵ بخشپذیر نیست.
اگر به همین ترتیب ادامه دهیم، عدد ۵۷ بر عدد ۱۹ (یک عدد اول دیگر) نیز بخشپذیر خواهد بود.
در نتیجه عدد ۵۷ به ضرب عدد ۳ در ۱۹ تجزیه میشود (۵۷=۳x۱۹).
از همراهی شما با مجله فرادرس سپاسگزاریم.
چجوری میشه یک عدد 4 یا 5 رقمی رو تجزیه کرد؟
سلام و احترام با تشکر از این سایت علمی عالی تان بنده در ایران نیستم و استفاده از برخی عناوین درسی نیازمند واریز وجه است به حساب در حالی که من دسترسی ندارم و در ریاضی هم ضعیف هستم این برنامه شما و روش خوب تان انگیزه ایجاد کرده است که از پایه بصورت خوبتر یاد بگیرم لطفا راهنمایی بقرمایید چه کار کنم؟ دوستدار شما از افغانستان
با سلام؛
از ارائه بازخورد شما بسیار سپاسگزاریم. با استفاده از این لینک میتوانید با همکاران ما در فرادرس مکاتبه داشته باشید تا در صورت امکان مشکل شما را برطرف کنند.
با تشکر از همراهی شما با مجله فرادرس
ممنون از توضیحاتتون
در مثال یک بجای ۶ تقسیم بر ۲ عبارت ۱۲ تقسیم بر ۲ تکرار شده که باید اصلاح شود.
سلام.
متن بازبینی و اصلاح شد.
سپاس از همراهیتان.
Niiiiiiiiiiceeeeee
سلام ممنون??
یک سوال داشتم چه عددی است که نمی تونیم به صورت تجزیه ی درختی بنویسیم؟
خیلی ممنون از تدریس خوبتون من به خوبی این بخش از درسم رو یاد گرفتم
سلام پارسای عزیز.
خوشحالیم که این مطلب برایتان مفید بوده است.
شاد و پیروز باشید.
ممنون از سایت خوبتون تمامش رو یاد گرفتم
تجزیه عدد منفی چگونه حساب می شود؟
مثل؛۳۲-
تجذیه ۱۰۰۱ چی میشه
سلام.
تجزیه این عدد اینگونه است: ۷ × ۱۱ × ۱۳ = ۱۰۰۱.
موفق باشید.