ارز بیت تورنت چیست ، چگونه کار می کند و چه آینده ای دارد؟
استفاده از فناوری بلاک چین بسیاری از فعالیتهای سنتی در فضای وب را دستخوش تغییر کرده است. تکنولوژی بیتتورنت یک پروتکل به اشتراکگذاری فایل است که ارز بیت تورنت برای تسهیل فعالیت کاربران به آن اضافه شده است. در این مقاله با بررسی تکنولوژی بیتتورنت به سوال ارز بیت تورنت چیست پاسخ میدهیم.
بیتتورنت چیست ؟
پیش از پاسخ به سوال ارز بیت تورنت چیست بهتر است ابتدا تکنولوژی آن را توضیح دهیم. «بیتتورنت» (BitTorrent)، یکی از بزرگترین پروتکلهای به اشتراکگذاری غیرمتمرکز فایل از نظر تعداد کاربران در سطح جهان است. پروتکل همتا-به-همتای (peer-to-peer) بیتتورنت توسط «برام کوهن» (Bram Kohen) اختراع و در ماه جولای 2001 منتشر شد. از آن زمان تا کنون، بیتتورنت به عنوان اولین و قدرتمندترین پلتفرم برای به اشتراکگذاری فایل مورد استفاده قرار میگیرد.
سیستم بیتتورنت به این صورت است که افراد میتوانند فایلهای موجود در کامپیوتر یکدیگر را با سرعت بالا دانلود و استفاده کنند. هنگام دانلود فایل در بیتتورنت، هر بخش از داده از یک سرور دانلود شود که این مساله سرعت و هزینه دانلود را کاهش میدهد. سیستم بیتتورنت به قدری هوشمند است که میتواند بهترین سرور برای هر بخش از فایل را انتخاب کند و دانلود از طریق سرور بهینه صورت بگیرد. علاوه بر این، دانلود و به اشتراکگذاری فایل بدون حضور یک سرور مرکزی و نهاد مسول انجام میشود که از سانسور اطلاعات جلوگیری میکند.
در کنار این مزایا، سیستم بیتتورنت ارائه شده توسط برام کوهن، یک ایراد بزرگ اقتصادی داشت. در این سیستم، اشخاص انگیزهای برای ذخیره کردن فایل و باز نگهداشتن سیستم خود برای استفاده دیگران نداشتند. همین مساله باعث ایجاد ارز بیت تورنت و استفاده از آن در این سرویس شد.
ارز بیت تورنت چیست ؟
«ارز بیت تورنت» (BitTorrent | BTT) برای حل مشکل اقتصادی موجود در پروتکل بیتتورنت به آن اضافه شد. این رمزارز، یک توکن با استاندارد TRC-10 است که نشان میدهد، یکی از توکنهای ساخته شده بر بستر بلاک چین ترون میباشد. در پاسخ به سوال خیلی از افراد که میپرسند هدف ارز بیت تورنت چیست باید به این نکته اشاره کرد که این ارز دیجیتال، برای ایجاد اقتصاد مبتنی بر توکن برای منابع شبکه، پهنای باند و ذخیرهسازی آن ایجاد شده است. بنابراین، با استفاده از ارز بیت تورنت مشارکتکنندگان در شبکه برای به اشتراکگذاری پهنای باند و ذخیرهسازی فایل مقداری توکن BTT دریافت میکنند.
شرکت بیتتورنت در اواخر سال 2018 توسط «جاستین سان» (Justin Sun) مدیر عامل ارز دیجیتال ترون خریداری شد و پس از آن، فرآیند اضافه شدن ارز بیت تورنت به آن شروع شد. با استفاده از این ارز دیجیتال، تیم بیتتورنت پلتفرم زیرساخت غیرمتمرکز برای توسعهدهندگان اپلیکیشنهای غیرمتمرکز فراهم میکند. این ویژگی به کاربران این امکان را میدهد که مقادیر کمی از امکانات مازاد دستگاههای خود را در اختیار دیگران بگذارند و در قبال آن درآمدزایی کنند.
در زیرساخت اولیه بیتتورنت، کاربران با چالشهایی مانند سرعت پایین دانلود و در دسترس نبودن فابل برای دانلود، در یک زمان معین مواجه بودند. با ایجاد انگیزههای اقتصادی برای به اشتراکگذاری اطلاعات توسط کاربران، ارز بیت تورنت میتواند سرعت دانلود را افزایش دهد و طول عمر بیشتری برای دانلود فایلهای شبکه فراهم کند. امروزه بیتتورنت بیش از 1 میلیارد کاربر فعال در بیش از 150 کشور جهان دارد. همچنین، بیش از 3 درصد از کل ترافیک اینترنت به دادههای تورنت اختصاص دارد.
ویژگیهای اساسی ارز بیت تورنت چیست ؟
با اضافه شدن ارز بیت تورنت به پروتکل آن، ویژگیهای بیتتورنت به کلی ارتقا یافته است. اگرچه تکنولوزی بیتتورنت به تنهایی یک تکنولوژی بسیار قدرتمند برای به اشتراکگذاری فایلها است اما بدون وجود ایده اقتصادی قوی، این تکنولوژی امکان رشد در سطح جهانی را نخواهد داشت. در این بخش، با در نظر گرفتن شرایط قبلی پروتکل به سوال ویژگیهای اساسی ارز بیت تورنت چیست پاسخ میدهیم.
- کاربران و مشتریان شبکه بیتتورنت میتوانند به صورت داوطلبانه افزونههای جدید مربوط به پرداخت و دریافت ارز بیت تورنت را به منظور ارائه یا دریافت پهنای باند به مرورگرهای خود اضافه کنند. این افزونهها با استفاده از یک کیف پول ارز دیجیتال و یک موتور درخواست انتقال کار میکند.
- این پروژه در نظر دارد علاوه بر کاربرد فعلی ارز بیت تورنت به عنوان هزینه به اشتراکگذاری پهنای باند، کاربردهای آن را به مواردی نظیر ذخیرهسازی عمومی فایل و امکانات پردازشی گسترش بدهد. علاوه بر این، کاربردهای دیگری چون خرید محتوا، انعام دادن به مجریان پخش زنده و تامین مالی جمعی برای خلق تکنولوژیهای جدید به مرور به این سیستم اضافه میشود.
- در سیستم بیتتورنت همه به دنبال دانلود فایل هستند اما هیچ کس انگیزهای برای به اشتراکگذاری پهنای باند و فضای خود برای استفاده دیگران ندارد. با وجود ارز بیت تورنت این مشکل حل میشود. نکته مثبتی که در این قضیه وجود دارد این است که امکان فعالیت رایگان برای کاربران همچنان وجود دارد. بنابراین، کاربرانی که برای دریافت داده ارز دیجیتال پرداخت میکنند، علاوه بر خودشان امکان دانلود را برای سایر کاربران نیز راحتتر میکنند.
- اضافه شدن سیستم اقتصادی باعث میشود محتواهای منتشر شده هم به صورت کمی و هم کیفی ارتقا پیدا کنند. این مساله به نفع تمام کاربران شبکه است. تولیدکنندگان محتوا از انتشار مطالب خود درآمد کسب میکنند، مشتریانی که نمیخواهند در ازای دریافت اطلاعات پول پرداخت کنند، به حجم گستردهای از اطلاعات دسترسی پیدا میکنند و در نهایت مشتریانی که پول پرداخت میکنند، میتوانند با سرعت بیشتر به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند.
اصطلاحات و وژگان اصلی در بیتتورنت
پس از پاسخ به سوال ارز بیت تورنت چیست و بررسی ویژگیهای اساسی آن، نوبت به بررسی اصطلاحات و وژگان اصلی بیتتورنت رسیده است. بیتتورنت، یک سیستم غیرمتمرکز و توزیع شده است و از این جهت بسیار شبیه فناوری بلاک چین است. هدف نهایی این سیستم، ایجاد بستری برای به اشتراک گذاری فایلها به صورت همتا به همتا است. برای درک کامل سیستم بیتتورنت و نحوه کار آن، بهتر است که ابتدا با چند مفهوم ویژه این شبکه آشنا شویم.
موتورهای جستجو
برای فایلهای تورنت، موتورهای جستجوی متمایزی وجود دارد که با اسم «Indexers» مشخص میشوند. وظیفه این وبسایتها جمعآوری دادههای تورنت است. از جمله وبسایتهای معروف این حوزه میتوان «Extratorrent»، «Pirate Bay» و «RarBG» را نام برد. با جستجو در اینترنت میتوانید سایر ایندکسرهای معتبر برای فایلهای تورنت را پیدا کنید.
ارائه دهندگان فایلها
در شبکه بیتتورنت به آن دسته از کاربرانی که فایل را در شبکه تورنت آپلود میکنند، «Seeder» میگویند. نکته مهمی که در این بخش وجود دارد این است که هر کاربر پس از دانلود یک فایل، در صورت تمایل میتواند به عنوان «Seeder» برای فایل دانلود شده عمل کند. بدون وجود این دسته از کاربران، امکان دانلود فایلها در شبکه بیتتورنت وجود ندارد، بنابراین، سیستم باید شرایطی ایجاد کند که اشخاص متمایل به انجام این کار شوند.
دانلود کنندگان فایلها
دسته دوم کاربران در بستر بیتتورنت با نام «Lechers» شناخته میشوند. این کاربران بدون آنکه بخواهند در فرآیند ارائه فایلها برای دیگران «Seed» سهیم شوند، فایلهای موجود در بیتتورنت را دانلود میکنند. این عمل در فضای بیتتورنت عمل ناپسندی به حساب میآید اما، محدودیتی برای افراد در این کار وجود ندارد.
ردیابها
ردیابها که با نام «Trackers» در فضای تورنت معروف هستند، سرورهایی هستند که کلیه فرآیندهای مورد نیاز برای آپلود یا دانلود فایل را تنظیم میکنند. در واقع این بخش، پلی بین کاربران مختلف است و در فرآیند استفاده از تورنت نقش مهمی را برای انتخاب سرورهای مناسب برای دانلود یا آپلود بر عهده دارد.
نرمافزارهای میزبان
بخش مهم دیگری که در فرآیند استفاده از بیتتورنت وجود دارد، نرمافزارهای «Torrent Client» هستند که به منظور اتصال به ردیابها استفاده میشوند. تنها پس از اتصال به این کلاینتها امکان دانلود فایلهای تورنت و یا ارائه فایلهای دانلود شده وجود خواهد داشت. برای اینکه افراد، تبدیل به ارائه دهنده فایل در این شبکه شوند حتما باید فایلهای دانلودی را در کلاینت ذخیره یا همان «Seed» کنند. از جمله پرکاربردترین کلاینتها میتوان به «uTorrent» و «Deluge» اشاره کرد.
تکنولوژی بیتتورنت چگونه کار میکند؟
برای تحلیل ارزشنمند بودن یا نبودن یک پروژه، باید اهداف و فعالیتهای آن را بررسی کرد. در این بخش میخواهیم نحوه کار بستر بیتتورنت را شرح دهیم . یادگیری این بخش در پاسخ به این سوال که هدف و دلیل ارزشمندی ارز بیت تورنت چیست موثر خواهد بود. همانطور که گفته شد، بیتتورنت یک سیستم غیرمتمرکز است که به منظور انتقال همتا به همتای فایل ایجاد شده است. استفاده از این بستر و پیدا کردن فایلهای مورد نظر، کمی سختتر از بستر اینترنت معمولی است اما در عوض، در این بستر امکان پیدا کردن دادههای منحصر به فرد که در اینترنت به صورت رایگان موجود نیست وجود دارد.
برای استفاده از این شبکه، ابتدا باید یک کلاینت تورنت در سیستم نصب شود. چند کلاینت در بخش قبل معرفی شدند که میتوانید یکی از آنها را دانلود و استفاده کنید. کلاینتها برای کار در سیستمهای عامل مختلف مثل ویندوز، مک و لینوکس طراحی شدهاند. کلاینتهایی برای گوشیهای اندرویدی و آیفون نیز وجود دارند که استفاده از آنها توصیه نمیشود.
حال باید دنبال فایل یا همان تورنت مورد نظر خود بگردید. برای این کار میتوانید از یکی از ایندکسرهای معرفی شده استفاده کنید. با پیدا کردن فایل مورد نظر، میتوانید آن را دانلود کنید. پس از دانلود کامل فایل، میتوانید از آن استفاده کنید. در صورتی که کلاینت خود را نبندید، شما هم میتوانید به عنوان یک «Seeder» در شبکه عمل کنید. آنچه گفته شد، در مورد بیتتورنت قبل از اضافه شدن ارز بیت تورنت به شبکه بود. در ادامه سوال تاثیر اضافه شدن ارز بیت تورنت چیست را با توضیح نحوه عملکرد آن، پاسخ خواهیم داد.
تاثیر اضافه شدن ارز بیت تورنت چیست ؟
حال که با نحوه به اشتراکگذاری و دانلود فایلها با استفاده از تکنولوژی بیتتورنت آشنا شدید، نوبت به بررسی تاثیر اضافه شدن ارز بیت تورنت به شبکه رسیده است. در 9 جولای 2019، پروژه «بیتتورنت اسپید» (BitTorrent Speed) با اضافه شدن ارز بیت تورنت به شبکه معرفی شد. این اپلیکیشن، یک نرمافزار است که به کلاینت «uTorrent» وصل میشود و امکان دریافت و پرداخت ارز بیت تورنت را برای کاربران فعال در شبکه فراهم میکند. بنابراین، برای استفاده از این برنامه، باید از طریق سایت اصلی ارز دیجیتال بیتتورنت برنامه اسپید را دانلود کنید. در این حالت کلاینت «uTorrent» دانلود میشود که ویژگی اسپید را درون خود دارد. پس از دانلود نرمافزار آن را نصب و اجرا کنید.
با اجرای نرمافزار در گوشه بالا سمت چپ کلاینت، افزونه بیتتورنت اسپید و کیف پول قرار دارد. با مراجعه به قسمت افزونه، میتوانید راهنمای کار با آن را مشاهده نمایید. اما برای استفاده از مزیت اقتصادی پروژه و دریافت یا پرداخت با ارز بیت تورنت، باید کیف پول خود را ایجاد کنید. برای ساخت کیف پول کافی است گزینه «wallet» را انتخاب و مراحل خواسته شده را انجام دهید. مراحل ساخت کیف پول شبیه ساخت سایر کیف پولها است. توجه کنید که عبارات کلید خصوصی خود را به طور امن در نزد خود نگه دارید.
پس از ساخت کیف پول، شما آماده استفاده از نسخه پرسرعت بیتتورنت با قابلیت کسب درآمد از ارزهای دیجیتال هستید. در صورتی که تمایلی به پرداخت ارز برای افزایش سرعت ندارید میتوانید از داشبورد، گزینه «Speed Increase» را غیرفعال کنید. با استفاده از این گزینه سرعت دانلود حدودا دو برابر شرایط عادی خواهد بود. حال برای دانلود تورنتهای مورد نظر خود میتوانید مطابق بخش قبل عمل کنید. بهتر است از موتور جستجوی (BitTorrent Now) برای پیدا کردن تورنتهای مورد نظر خود استفاده کنید. پس از پیدا کردن تورنت، به راحتی با گزینه دانلود میتوانید فایل را در کلاینت خود دانلود کنید.
پس از دانلود هر تورنت، شما به طور اتوماتیک همان فایل را برای استفاده دیگران seed میکنید. در صورت عدم تمایل، میتوانید آن را از منوی seed پاک کنید. در صورتی که به seed کردن فایلها ادامه دهید، امکان کسب ارز بیت تورنت برای شما فعال میشود. میزان BTT کسب شده توسط شما به عوامل مختلفی مانند تقاضا برای فایل و اتصال شبکه شما بستگی دارد. در شروع کار 10 ارز دیجیتال بیتتورنت رایگان به شما هدیه داده میشود. پس از شروع به کار و seed کردن فایلها این مقدار به آرامی افزایش پیدا خواهد کرد. هر چه مدت بیشتری در این فرآیند شرکت کنید، شانس بیشتری برای دریافت پاداش با BTT دارید.
زنجیره ارز بیت تورنت چیست ؟
جدیدترین دستاورد تیم بیتتورنت و ترون، ارائه «زنجیره ارز بیت تورنت» (BitTorrent Chain | BTTC) است. BTTC اولین پروتکل ناهمگن با قابلیت همکاری بین زنجیرهای (cross-chain) بر روی شبکه ترون است که توسط تیم اصلی بیتتورنت و ترون راهاندازی شده است. این پروتکل با استفاده از مکانیزم اجماع اثبات سهام (PoS) و با بهکارگیری اعتبارسنجها تراکنشها را تایید میکند و با ماشین مجازی اتریوم (EVM) سازگار است. مقیاسپذیری توکنهای شبکه ترون و ایجاد راه حل بین زنجیرهای میان اتریوم، ترون و بایننس از جمله اهداف این زنجیره است.
مطلبی که در بالا مطالعه کردید بخشی از مجموعه مطالب «معرفی ارزهای دیجیتال — بررسی رایگان برترین رمز ارزها» است. در ادامه، میتوانید فهرست این مطالب را ببینید:
- انواع ارز دیجیتال چیست؟ — راهنمایی برای سرمایه گذاری آگاهانه
- بیت کوین چیست ؟ — به زبان ساده + فیلم آموزش رایگان
- بیتکوین چیست و چگونه عمل میکند؟
- اتریوم چیست ؟ – راهنمای رایگان و به زبان ساده
- اتریوم به زبان ساده
- گس اتریوم چیست ؟ — توضیح Gas به زبان ساده
- لایت کوین چیست و آیا ارزش سرمایه گذاری دارد ؟ — به زبان ساده
- ارز دیجیتال ریپل چیست ؟ — دانستنی های XRP به زبان ساده
- بایننس کوین چیست ؟ — آنچه باید بدانید | به زبان ساده
- کاردانو چیست ؟ — به زبان ساده
- ارز DOT چیست ؟ — راهنمای کامل و رایگان پولکادات
- استیبل کوین چیست ؟ — Stablecoin به زبان ساده
- ارز دیجیتال تتر چیست ؟ — همه چیز درباره استیبل کوین تتر (Tether)
- ارز دیجیتال ترون چیست ؟ — آنچه برای شروع باید بدانید | به زبان ساده
- ارز بیت تورنت چیست ، چگونه کار می کند و چه آینده ای دارد؟(همین مطلب)
- ارز دیجیتال سولانا چیست؟ — آموزش کامل Solana به زبان ساده
- ارز فانتوم چیست ؟ — دانستنی های مهم Fantom
- ارز هارمونی وان چیست ؟ — دانستنی های مهم Harmony One
- همهچیز درباره ارز دیجیتال آیوتا — تفاوتهای آیوتا با بیتکوین
- ارز سلر چیست ؟ — همه دانستنی های مهم درباره Celer
- ارز دیجیتال وب 3 — معرفی 10 پروژه برتر
- پروژه های ارز دیجیتال متاورس — معرفی ۱۰ رمزارز برتر
- ارز دیجیتال سندباکس Sandbox چیست؟ — هر آنچه باید بدانید
- فن توکن چیست و چگونه کار می کند؟ — به زبان ساده
- پولکادات چیست ؟ – آنچه باید بدانید به زبان ساده