امکانات جدید اندروید استودیو ۴ | راهنمای کاربردی
نسخه پایدار اندروید استودیو 4.0 چند ماه است که انتشار یافته است. این نسخه نیز همانند نسخههای قبلی برخی قابلیتهای جدید را معرفی کرده است. در این مقاله با امکانات جدید اندروید استودیو 4 آشنا خواهیم شد و به بررسی برخی از بهترین قابلیتهای آن خواهیم پرداخت که برای همه توسعهدهندگان مفید هستند.
Motion Editor
MotionLayout یک زیرکلاس از ConstraintLayout است که به ما امکان میدهد تا حرکت (motion) و انیمیشن ویجت را در اپلیکیشنهای خود مدیریت کنید. اندروید استودیو 4.0 یک ادیتور طراحی بصری برای لیآوت motion ارائه کرده است. این قابلیت به ما کمک میکند که انیمیشنها را با سهولت بیشتری ایجاد، ادیت و پیشنمایش کنیم و دیگر نیازی به ساخت بیلد کردن اپلیکیشن به این منظور وجود ندارد. به این ترتیب دیگر نیازی نیست که فایلهای XML پیچیده را تولید و ویرایش کنیم، زیرا Motion Editor همه خصوصیات مورد نیاز ما را میسازد و از مجموعه قیدهای ویرایشی، گذارها و غیره نیز پشتیبانی میکند.
برای کسب اطلاعات بیشتر مستندات رسمی (+) را بررسی کنید.
بازبینی زنده لیآوت
در نسخه جدید اندروید استودیو، Layout Inspector طوری بهروزرسانی شده است تا هر زمان درک بهروزی از UI اپلیکیشن در اختیار داشته باشیم. با بهرهگیری از این قابلیت، دیباگ کردن UI یک اپلیکیشن بسیار آسانتر است، چون دسترسی به برخی دادهها را به ما میدهد که با اجرا شدن اپلیکیشن بهروزرسانی میشوند و در مورد شیوه استفاده از منابع نیز اطلاعاتی در اختیار ما قرار میدهد.
امکان دسترسی به این قابیلت با استفاده از منوی View > Tool Windows > Layout Inspector وجود دارد. اگر اپلیکیشن را روی دستگاهی نصب کنیم که API سطح 29 و بالاتر را اجرا میکند، به برخی قابلیتهای اضافی مانند سلسله مراتب دینامیک لیآوت که در زمان تغییر دستگاه بهروز میشود خصوصیات تفصیلی ویو که به تعیین مقدار منابع مورد استفاده کمک میکند، دسترسی خواهیم داشت. برای کسب اطلاعات بیشتر به این مقاله (+) مراجعه کنید.
Layout Multi Preview
Layout Multi Preview یا Layout Validation یک ابزار بصری است که برای پیشنمایش لیآوت در دستگاهها و پیکربندیهای مختلف در نقطه زمان معین مورد استفاده قرار میگیرد. از این قابلیت میتوان برای شناسایی مشکلات بالقوه در UI استفاده کرد، زیرا به طور کلی UI برای اندازه صفحه قابل رؤیت روی یک پیکربندی خاص طراحی میشود. برای دسترسی به قابلیت چند پیشنمایش لیآوت باید گزینه زبانه Layout Validation را در گوشه راست-بالای پنجره UDE انتخاب کنید.
گزینههای مختلف برای انتخاب بسته به الزامات گوناگون وجود دارند.
Build Analyzer
از زمان توسعه اندروید، زمان بیلد اپلیکیشنهای بزرگتر یکی از مشکلات سربار بوده است. همه ما زمانهای بیلدی مانند 10 تا 20 دقیقه را صرفاً برای بررسی تغییرها تجربه کردهایم. این امر زمان و بهرهوری توسعهدهنده را به هدر میدهد. بنابراین باید زمانی را صرف بهینهسازی زمان بیلد اپلیکیشن بکنیم. مهمترین عامل در این خصوص این است که بدانیم کدام بخش از سیستم بیلد زمان بیشتری را مصرف میکند. آنالایزر بیلد در اندروید استودیو نسخه 4.0 با پلاگین 4.0 معرفی شده است و به ما کمک میکند که مشکلات موجود در فرایند بیلد را آنالیز کرده و بیابیم. این مشکلات میتوانند شامل وظایف با پیکربندی نادرست و غیره باشد. امکان تعیین تنظیمات پیشفرض برای این قابلیت با استفاده از یک یا چند خط زیر در هر فایل build.gradle ماژول وجود دارد:
Build Analyzer با برجسته ساختن پلاگینها و وظایفی که مسئولیت بیشتری در زمان بیلد دارند و پیشنهاد روشهایی برای کاهش این موارد به ما کمک میکند که نقاط تنگنای بیلد را شناسایی کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر به مستندات رسمی (+) مراجعه کنید.
ارتقای UI پروفایلر CPU
پروفایلرها یکی از بهترین روشها برای بهبود عملکرد اپلیکیشن هستند. پروفایلر CPU طوری طراحی شد است تا اطلاعاتی در مورد فعالیت تردهای اپلیکیشن و ثبت ردها ارائه کند. تا قبل از این همه دادههای پروفایلر به صورت ترکیب شده، زیر یک عنوان ارائه میشدند:
اما در اندروید استودیو 4.0، ثبت سوابق عملکردی CPU از تایملاین اصلی پروفایلر جدا شده و در گروههای مختلف سازماندهی شده تا امکان تحلیل به طرز آسانتری فراهم شود. به این ترتیب میتوانیم در بین گروهها حرکت کنیم و آیتمهای منفردی را درون گروه کشیده و رها کنیم تا سفارشیسازی بیشتری ایجاد کنیم.
برای تحلیل آسانتر کنار هم، میتوانیم همه فعالیتهای ترد را که شامل متدها، تابعها و رویدادها میشود، در تایملاین Thread Activity ببینیم و از میانبرهای ناوبری برای حرکت آسانتر بین دادهها استفاده کنیم.
UI مربوط به System Trace نیز بازطراحی شده است تا رویدادها به صورت یکتایی رنگآمیزی شوند و تمییز دیداری بهتری ایجاد شود. به این ترتیب تردها طوری مرتبسازی میشوند که تردهای شلوغتر در رتبههای بالاتر قرار گیرند و اینک میتوانیم روی دیدن دادههایی تمرکز کنیم که فقط مربوط به یک نخ هستند و دیگر نیازی به مشاهده ترکیبی دادهها نیست.
ادیتور هوشمند برای قواعد R8
R8 در پلاگین 3.4.0 گریدل اندروید معرفی شده است تا همه مراحل desugaring ،shrinking ،obfuscating ،optimizing و dexing را دریک جا گردآوری کند و در نتیجه بهبود عملکردی چشمگیری در فرایند بیلد ارائه دهد. برای یادگیری موارد بیشتر در خصوص R8 این مقاله (+) را مطالعه کنید. تا پیش از این هیچ پشتیبانی از یک ادیتور هوشمند وجود نداشت که پیشنهاد خودکار در زمان نوشتن قواعد R8 داشته باشد. اما در نسخه اندروید استودیو 4.0 یک قابلیت ادیتور هوشمند ارائه شده است که در زمان نوشتن قواعد برای code shrinking به کار میآید. زمانی که فایلهای قواعد را برای R8 ایجاد میکنیم، اندروید استودیو این قابلیت ادیتور هوشمند را با امکاناتی از قبیل هایلایت کردن سینتکس، تکمیل کد و بررسی خطا ارائه میکند. این ادیتور با پروژه اندروید نیز ادغام میشود تا تکمیل نماد کامل را برای همه کلاسها، متدها و فیلدها ارائه کند و امکان ناوبری و بازسازی سریع کد را فراهم سازد.
قالبهای زنده اندروید کاتلین
قالبهای زنده یک قابلیت راهگشای IntelliJ است که به ما امکان میدهد تا سازههای رایج را از طریق تایپ کردن کلیدواژههای ساده در کد درج کنیم. اندروید استودیو اینک قالبهای زنده را به روش خاص اندروید برای کد کاتلین نیز عرضه کرده است. برای نمونه با وارد کردن عبارت toast و فشردن کلید Tab کیبورد میتوانیم سریعاً کد قالبی مربوط به یک Toast را درج کنیم. برای مشاهده لیست کامل قالبها به بخش Editor > Live Templates در دیالوگ Settings یا Preferences بروید.
سخن پایانی
به این ترتیب به پایان این مقاله میرسیم. اندروید استودیو در طی نسخههای اخیر با تغییرات زیادی مواجه شده و امکانات زیادی به آن اضافه شده است. امیدواریم این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته باشد.