آموزش جنگو (Django) | راهنمای کامل و رایگان جنگو برای شروع

۶۷۱۵ بازدید
آخرین به‌روزرسانی: ۱ مرداد ۱۴۰۳
زمان مطالعه: ۲۷ دقیقه
دانلود PDF مقاله
آموزش جنگو (Django) | راهنمای کامل و رایگان جنگو برای شروعآموزش جنگو (Django) | راهنمای کامل و رایگان جنگو برای شروع

آموزش جنگو بسیار دارای اهمیت است، چرا که جنگو (Django) یک چارچوب نرم‌افزاری (فریم‌ورک | Framework) مبتنی بر وب برای پایتون به حساب می‌آید و در حوزه برنامه نویسی وب کاربرد دارد. که با آن می‌توان اپلیکیشن‌های وب (وب‌اپ | Web Application | Web App) بهتری ساخت. جنگو کار توسعه برنامه‌های کاربردی وب را آسان می‌کند. به طوری که، در این راستا کدنویسی کم‌تری نیاز است و همچنین، برنامه‌نویسی سرعت بالاتری پیدا می‌کند. در این مطلب، تاریخچه‌ای از جنگو، کاربردهای جنگو، مزایا و معایب django، دانلود و نصب جنگو، انجام برخی امور اولیه با django، مسیر یادگیری و کلیه موارد لازم برای افرادی که قصد دارند یادگیری جنگو را آغاز کنند، پوشش داده شده است.

فهرست مطالب این نوشته
997696

جنگو چیست ؟

در این بخش از آموزش جنگو، ابتدا به چیستی و تعریف django پرداخته شده است. جنگو یک فریم‌وُرک وب سطح بالای پایتون است که فرایند توسعه سریع (Rapid Development)، شفاف و با طراحی کاربردی را امکان‌پذیر می‌سازد. یک چارچوب نرم‌افزاری اپلیکیشن وب django، مجموعه‌ای از ابزارهای مبتنی بر قطعات (اجزاء | Component) برای رفع تمامی نیازمندی‌های توسعه اپلیکیشن است. هدف اصلی فریم‌ورک جنگو این است که به توسعه‌دهندگان اجازه داده شود به جای اتلاف وقت و انرژی روی قطعات توسعه داده شده فعلی، روی قطعات و اجزای جدید اپلیکیشن تمرکز داشته باشند.

Django توسط توسعه‌دهندگانی با تجربه ساخته شده است. به همین دلیل،‌ جنگو از دردسرهای فراوان توسعه وب در امان مانده است؛ تا برنامه‌نویسان بتوانند بدون نیاز به «اختراع دوباره چرخ»، روی پروژه خود متمرکز شوند. جنگو رایگان و متن‌باز است. django نسبت به بسیاری دیگر از فریم‌ورک‌های پایتون یا سایر فریم‌ورک‌های طراحی وب، امکانات و ویژگی‌های بیش‌تری دارد و بسیاری از دردسرهای توسعه وب را از سر راه برداشته است.

در تصویر، جنگو در فیلم تارانتینو به صورت طنز گونه با فریم‌ورک جنگو در کنار هم آمده در مطلب آموزش django

در ادامه مطلب آموزش جنگو تاریخچه‌ای از چگونگی خلق و پیدایش جنگو توسط توسعه‌دهندگان آن بیان شده است.

تاریخچه جنگو

جنگو در اوایل دهه هشتاد شمسی توسط آدرین هولواتی (Adrian Holovaty) و سایمون ویليسون (Simon Willison) خلق شد. آن‌ها django را زمانی ساختند که توسعه یک وب اپلیکیشن با پایتون را شروع کرده بودند. در آن زمان، آن‌ها در روزنامه لارنس ژورنال (Lawrence Journal-World) کار می‌کردند. به گفته ویلیسون در Quora، در آن زمان و قبل از تحولات PHP5، هر دو آن‌ها از تلاش برای نگهداری سایت‌های بزرگ توسعه داده شده با PHP کلافه شده و علاقه شدیدی به پایتون پیدا کرده بودند.

چرا جنگو توسعه داده شد ؟

ابزارهای توسعه وب با پایتون در آن زمان، با استانداردهای مورد انتظار هولواتی و ویلیسون سازگاری نداشتند. به همین دلیل، آن‌ها تصمیم گرفتند که چارچوب نرم‌افزاری جنگو را توسعه دهند. جیکوب کاپلن‌ماس (Jacob Kaplan-Moss) نیز در مراحل ابتدایی توسعه جنگو استخدام شد. django، حدوداً بعد از دو سال به صورت عمومی و تحت گواهی‌نامه BSD منتشر شد. نام django، از جنگو راینهارت (Django Reinhardt)، نوازنده سرشناس گیتار برگرفته شده است.

در اوایل خرداد ۱۳۸۷، اعلام شد که «بنیاد نرم‌افزاری جنگو» (Django Software Foundation | DSF)‌ به تازگی شکل گرفته است و این بنیاد، نگهداری جنگو را برعهده خواهد داشت. در ادامه مطلب آموزش جنگو و بخش «جنگو چیست»، به بیان کاربردهای رایج django‌ برای درک بهتر اهمیت آموزش جنگو پرداخته شده است.

کاربردهای جنگو کدامند؟

در این بخش از آموزش جنگو کاربردهای جنگو بیان می‌شود. جنگو به عنوان یک چارچوب نرم‌افزاری وب متن‌باز برای توسعه وب‌سایت‌های سریع، کاربردی، نگهداشت‌پذیر (Maintainable)، ایمن و دارای طراحی ساختارمند به کار می‌رود. همان‌طور که گفته شد، برای اولین بار از جنگو در توسعه یک وب اپلیکیشن برای یک ناشر روزنامه استفاده شد.

در نتیجه، می‌توان از جنگو انتظار داشت که در مدیریت پروژ‌ه‌هایی با حجم‌ متنی،‌ فایل‌های رسانه‌ای و ترافیک بالا و یا هر چیزی که عملکردی شبیه به یک نشریه دوره‌ای مبتنی بر وب داشته باشد، عملکرد قابل قبولی را از خود به نمایش بگذارد.

پروژه‌هایی که می‌توان با جنگو توسعه داد چه هستند؟

اگرچه، واضح است که نمی‌توان صنعت نشر را تنها حوزه کاربرد فریم‌ورک جنگو دانست. علاوه بر این، آموزش جنگو برای ساخت وب‌سایت‌های تجارت الکترونیک، اپلیکیشن‌های حوزه سلامت، حوزه اقتصاد، حمل و نقل، رزرواسیون، شبکه‌های اجتماعی و بسیاری از کاربردهای دیگر استفاده می‌شود.

در ادامه فهرست برخی از انواع پروژه‌هایی که می‌توان با استفاده از چارچوب نرم‌افزاری جنگو توسعه داد، ارائه شده است.

تصویر مربوط به ارتباط پایتون و جنگو لوگوهای Python و Django

برخی از شرکت‌ها، ترجیح می‌دهند پروژه‌های خود را روی چند چارچوب نرم‌افزاری مختلف پیاده‌سازی کنند. همچنین، از جنگو می‌توان برای تولید تسهیلات مستقل استفاده کرد.

در ادامه مطلب «آموزش جنگو (Django) | راهنمای کامل و رایگان جنگو برای شروع»، و در راستای توجه بیش‌تر به اهمیت آموزش جنگو و به کارگیری آن در پروژه‌های توسعه وب،‌ به طور کامل به مزیت‌ها و نقاط قوت فریم‌ورک جنگو پرداخته شده است.

مزیت های جنگو

در این بخش از مطلب «آموزش جنگو»، ابتدا مزایای بیان شده در سایت رسمی جنگو و سپس، به طور کامل‌تر و به صورت موردی، مزایای آموزش جنگو ارائه شده است.

سایت رسمی پروژه جنگو،‌ علاوه بر آموزش جنگو و ارائه مستندات مربوطه، مزایا و ویژگی‌های مثبت django در توسعه اپلیکیشن‌های وب را نیز بیان داشته که در ادامه شرح داده شده‌اند.

  • بی‌نهایت سریع: جنگو با هدف کمک به توسعه‌دهندگان وب طراحی شده است تا آن‌ها بتوانند یک اپلیکیشن را از مراحل اولیه تا محصول نهایی، در سریع‌ترین زمان ممکن تولید کنند.
  • امکانات متعدد: django دارای امکانات و افزونه‌های زیادی برای مدیریت فرآیندهای رایج در توسعه وب است. آموزش جنگو امکانات متعددی را برای احراز هویت کاربران، مدیریت محتوا، نقشه سایت، خوراک آراس‌اس (RSS Feeds) و بسیاری از فرآیندهای دیگر فراهم می‌کند.
  • ایمن و اطمینان‌بخش: امنیت در جنگو یک مقوله جدی و با اهمیت است. آموزش جنگو به توسعه‌دهندگان کمک می‌کند از بروز خطاهای امنیتی بسیاری در امان باشند.
  • فوق‌العاده مقیاس‌پذیر: برخی از پربازدیدترین سایت‌ها در اینترنت، از قابلیت‌های جنگو در مقیاس‌پذیری سریع و منعطف بهره می‌برند. روز به روز، به تعداد این سایت‌ها اضافه می‌شود.
  • بسیار انطباق‌پذیر: شرکت‌ها، سازمان‌ها و دولت‌ها از آموزش جنگو در کاربردهای گوناگون، از سیستم‌های مدیریت محتوا (CMS) گرفته تا شبکه‌های اجتماعی و بسترهای محاسبات علمی استفاده کرده‌اند.

علاوه بر نقاط قوت ذکر شده در سایت رسمی جنگو، مزیت‌ها و نقاط مثبت دیگری نیز در ساخت وب‌اپ و توسعه وب با django وجود دارد که در ادامه به آن‌ها پرداخته شده است.

پکیج‌های پیش‌ساخته متعدد جنگو

  • به جای کدنویسی، توسعه‌دهندگان می‌توانند از پکیج‌های پیش‌ساخته برای افزودن امکانات و قابلیت‌های مختلف استفاده کنند.
  • داشتن پکیج‌های پیش‌ساخته متعدد، از اتلاف وقت و انرژی توسعه‌دهندگان جلوگیری می‌کند و در نتیجه، برنامه‌نویسان می‌توانند روی افزودن قابلیت‌های پیشرفته تمرکز داشته باشند.
  • به دلیل متن‌باز بودن چارچوب وب جنگو، می‌توان از پکیج‌های توسعه داده شده توسط اعضای اجتماع جهانی آموزش جنگو استفاده کرد.
  • می‌توان با استفاده از پکیج auth، تأیید هویت انجام داد، با استفاده از پکیج ادمین رابط کاربری ادمین را راه‌اندازی کرد؛ با پکیج جلسه نیز می‌توان مدیریت جلسه را کنترل کرد و با استفاده از بسیاری از پکیج‌های دیگر می‌توان امکانات و قابلیت‌های بسیاری را به سادگی فراهم ساخت.

چارچوب انعطاف‌پذیر جنگو

  • برخلاف Ruby on Rails، جنگو از قواعد مربوط به ساز و کار پیکربندی پیروی نمی‌کند. چرا که django با پایتون نوشته شده و پایتون یک زبان برنامه‌نویسی همه‌منظوره است، بنابراین آموزش جنگو انعطاف‌پذیری و پویایی بیش‌تری را برای توسعه‌دهندگان وب فراهم آورده است.
  • توسعه‌دهندگان می‌توانند پیکربندی فریم‌ورک جنگو را در لحظه و با توجه به نیازهایشان تنظیم کنند و اپلیکیشن‌های تحت وب را توسعه دهند.
  • به دلیل این که django با پایتون نوشته شده است، پشتیبانی فوق‌العاده‌ای از کتابخانه‌ها و پکیج‌های خارجی وجود دارد. به راحتی می‌توان هر پکیجی را بدون نگرانی‌های امنیتی در جنگو وارد و استفاده کرد.
  • در جنگو، به جای تمرکز روی برنامه‌نویسی تلویحی و ضمنی (Implicit)، تأکید بیش‌تری روی برنامه‌نویسی صریح و واضح (Explicit) شده است. این مسئله، جنگو را به یک فریم‌ورک آرمانی برای کاربردها و استفاده‌هایی تبدیل کرده است که نیازمند تغییرات سریع هستند.
معماری جنگو و مزایا و معایب django

سرعت توسعه بالاتر با جنگو

  • یکی از مهم‌ترین مزیت‌های توسعه وب با جنگو این است که، django امکان توسعه سریع‌تری را فراهم می‌کند. استارتاپ‌ها و سازمان‌ها می‌توانند از آن در توسعه سریع محصولات با پذیرش حداقلی (Minimum Viable Product |‌ MVP)‌ استفاده کنند و زمان بیش‌تری را روی بازاریابی محصولات خود اختصاص دهند.
  • جنگو دارای معیارهای سنجش و محک براری بررسی سرعت توسعه داخلی است. توسعه وب جنگو با پیکربندی و تنظیمات صحیح، منجر به تولید اپلیکیشن‌های وب بهینه می‌شود.
  • در حالی که ممکن است تصور شود توسعه وب با django به دلیل پیکربندی پایتون سرعت پایینی دارد، این مسئله در جنگو جبران شده است.
  • پیکربندی و طراحی ساختاری فریم‌ورک جنگو به گونه‌ای است که امکان استفاده از چندین قطعه (Component) را در یک لحظه فراهم می‌کند و در نتیجه توسعه سریع امکان‌پذیر می‌شود. توسعه‌دهندگان می‌توانند بدون از دست دادن سرعت توسعه، به صورت موازی کار کنند.
بر اساس رای ۱۵ نفر
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
منابع:
Djangoproject.comWpbeginnermod_wsgiWSGIquora.comEducation EcosystemDjangostarsdzone.comDjango REST frameworkPROFOUND
نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *