استخراج بیت کوین با گوشی چقدر امکان پذیر است و درآمد دارد؟
با افزایش شدید قیمت بیتکوین در طی سالهای گذشته، کاربران زیادی در سرتاسر دنیا به دنبال راههایی برای به دست آوردن این رمزارز هستند. یکی از راهحلهای ارائه شده برای این موضوع، استخراج بیت کوین با گوشی است. در این مقاله قصد داریم با بررسی فرآیند ماینینگ، امکانپذیری استخراج بیت کوین با گوشی را بررسی کنیم. علاوه بر این، عوامل موثر بر سودآوری ماینینگ و نرمافزارهای مورد استفاده برای استخراج بیت کوین با گوشی نیز در این مقاله بررسی میشوند.
استخراج بیت کوین
فرآیند «استخراج» یا «ماینینگ» به فرآیندی گفته میشود که در طی آن، سیستمهای محاسباتی قوی با حل معادلات تعیین شده در بلاکچین بیتکوین، سکههای جدید آن را تولید میکنند. بنابراین، برای استخراج بیتکوین به ابزار محاسباتی نیاز است که قادر به حل معادلات شبکه باشد. این دستگاه میتواند گوشی، تبلت، لپتاپ، کامپیوتر شخصی یا دستگاههای مخصوص ماینر باشد.
فرآیند استخراج از آن جهت به وجود آمده است که امکان غیرمتمرکز کردن فرآیند ثبت تراکنشها به وجود بیاید. بدون وجود مشوق اقتصادی، افراد انگیزه چندانی برای صرف توان محاسباتی و انرژی برق خود جهت ایجاد سیستم مالی غیرمتمرکز را ندارند. از طرف دیگر، گسترش فرآیند استخراج باعث افزایش امنیت شبکه میشود. مشارکت افراد مختلف از سرتاسر دنیا در فرآيند استخراج، امکان حمله کاربران مخرب به شبکه را کاهش میدهد. در نهایت، فرآیند استخراج روشی برای ایجاد بیتکوینهای جدید و توزیع آنها در سرتاسر دنیا است.
معادلاتی که در طی فرآیند استخراج حل میشوند مربوط به «توابع هش» (Hash Functions) هستند. این توابع برای اتصال بلوکهای مختلف شبکه به هم استفاده میشوند. در فرآیند ثبت تراکنشهای بیتکوین، برای اینکه کاربران به دنبال ثبت تراکنشهای جعلی نباشند از آنها خواسته میشود تا با صرف توان محاسباتی و انرژی برق معادلات شبکه را حل کنند.
معادله در شبکه بیتکوین در اصل به دست آوردن جواب مناسب تابع هش آن است. هش یک بلوک، از قراردان اطلاعات تراکنشها، هش بلوک قبلی و یک مقدار رندوم به نام «نانس» (Nonce) در توابع به دست میآيد. ماینرها با قراردادن مقادیر مختلف برای نانس، به دنبال حل توابع و رسیدن به جواب مورد نظر شبکه هستند. اولین کاربری که این کار را انجام دهد، پاداش استخراج شبکه را دریافت میکند.
سختی شبکه بیت کوین چیست؟
در بخش استخراج بیتکوین گفته شد که فرآیند تولید بیتکوینهای جدید با استفاده از دستگاههای محاسباتی انجام میشود. این مساله به این معنی است که با بالا رفتن توان دستگاههای محاسباتی، امکان استخراج بیت کوین نیز بیشتر میشود. این مساله برای شبکه بیتکوین مناسب نیست چرا که باعث افزایش عرضه بیتکوین میشود و این مساله منجر به کاهش قیمت آن در کوتاه مدت میشود.
ساتوشی ناکاموتو برای حل این مشکل از معیار سختی شبکه استفاده کرد. سختی شبکه به این معنی است که با افزایش یا کاهش توان پردازشی کل شبکه، سختی توابع هش طوری تنظیم شود که در نهایت، ایجاد یک بلوک بیت کوین در حدود ده دقیقه زمان نیاز داشته باشد. بهروزرسانی سختی شبکه هر 2016 بلوک انجام میشود. با فرض زمان تشکیل هر بلوک ده دقیقه، حدودا هر دو هقته یکبار سختی شبکه تغییر میکند.
به دلیل ماهیت نوسانی بازار رمزارزها، کسب در آمد از این بازار بدون دریافت آموزش ارز دیجیتال مناسب از افراد خبره امکانپذیر نیست. به دلیل اهمیت این موضوع، «فرادرس» فیلم آموزش مقدماتی ارزهای دیجیتال یا رمزارزها تدوین کرده که لینک آن در ادامه آمده است.
- برای دیدن فیلم آموزش مقدماتی ارزهای دیجیتال یا رمزارزها + اینجا کلیک کنید.
دستگاههای استخراج بیت کوین
برای استخراج بیتکوین، از تمامی دستگاههای محاسباتی که توان حل توابع هش را دارند میتوان استفاده کرد. بنابراین، استخراج بیت کوین با گوشی و لپ تاپ نیز امکانپذیر است. در طی زمان، سختافزارهای مختلفی برای این کار استفاده شدهاند. وجه تمایز این دستگاهها، توان آنها برای حل توابع هش در واحد زمان است. هر چقدر که توانایی دستگاه در حل توابع هش بیشتر باشد، احتمال یافتن پاسخ شبکه توسط آن دستگاه بیشتر از سایرین خواهد بود. در ادامه به بررسی اجمالی این سختافزارها میپردازیم.
استخراج بیت کوین با CPU
در روزهای اولیه ارائه بیتکوین، تنها «ساتوشی ناکاموتو» خالق بیت کوین و دوست او «هال فینی» بیت کوین استخراج میکردند. در آن زمان، سختی شبکه با توجه به نبود ماینرهای دیگر پایین بود بنابراین، امکان استخراج سریع کوینهای شبکه با استفاده از سیستمهای ساده کامپیوتری نیز وجود داشت.
استخراج بیت کوین با CPU از آن زمان شروع شد. علاوه بر کامپیوترهای معمولی، استفاده از لپتاپ و گوشی نیز در آن زمان برای استخراج بیت کوین متداول بود. در طی زمان، استخراج بیت کوین با گوشی و کامپیوترهای معمولی با اضافه شدن ماینرهای جدید و افزایش سختی شبکه کمرنگتر شد چرا که این روش سوددهی مناسبی برای ماینرها نداشت.
استخراج بیت کوین با کارت گرافیک
ورود ماینرهای جدید به شبکه، ایده استفاده از دستگاههای محاسباتی قویتر از CPU را پررنگتر کرد و تقریبا از سال 2011، استفاده از کارت گرافیک برای استخراج جای CPU را گرفت. کارت گرافیک یا GPU برای انجام محاسبات پیچیده استفاده میشود. نحوه کار آن بدین صورت است که فرآیندهای پیچیده محاسباتی در آن به چند فرآیند ساده تقسیم میشود که حل این فرآیندهای ساده، راحتتر از حل فرآیند پیچیده اولیه است.
کارت گرافیک بیشتر در پردازش تصاویر و برای انجام کارهای گرافیکی استفاده میشود اما ماهیت آن به شکلی است که میتوان از آن برای استخراج بیت کوین نیز استفاده کرد. قدرت پردازشی کارت گرافیک حدودا 30 برابر CPUهای کامپیوتر است. بنابراین، شانس حل کردن توابع هش با استفاده از آن، 30 برابر استفاده از CPU است. این مساله باعث شد که با گسترش استفاده از GPU عملا استفاده از CPU منسوخ شود. برای آشنایی بیشتر در این مورد، مطالعه مطلب زیر پیشنهاد میشود.
استخراج بیت کوین با FPGA
با پذیرش بیت کوین از طرف مردم به عنوان ابزار پرداخت و افزایش ارزش آن، شرکتهای تولید سختافزارهای محاسباتی، به فکر ساخت دستگاههای پرقدرت برای ماینینگ افتادند. اولین تلاش در این راستا، ایجاد و استفاده از دستگاههای FPGA بود. FPGA یک قطعه سختافزاری با قابلیت انجام محاسبات است که میتواند به کامپیوتر وصل شده و با قدرتی تا حدود 100 برابر کارتهای گرافیک به استخراج بیت کوین بپردازد. با وجود قدرت پردازشی بالا، پیکربندی این دستگاهها در کنار هم، بسیار سخت است. به همین دلیل این دستگاه نتوانست جای مناسبی در صنعت استخراج پیدا کند.
استخراج بیت کوین با ای سیک
دستگاههای «ای سیک» (ASIC) یا همان «مدار مجتمع با کاربرد خاص» (Application Specific Integrated Circuit) آخرین دسته از سختافزارهای استخراج بیتکوین هستند که برای اولین بار در سال 2013 به بازار عرضه شدند. این دستگاهها، مخصوص ماینینگ هستند و نمیتوان از آنها برای فعالیتهای دیگری استفاده کرد.
ایسیک از آن جهت که توان پردازشی بسیار بالاتری نسبت به سایر سختافزارها دارد و مصرف انرژی آن بسیار کمتر است، بهترین گزینه برای استخراج بیتکوین است. امروزه عملا تمام ماینرها از این دستگاهها برای استخراج بیتکوین اسفاده میکنند و استفاده از سایر روشها با توجه به سختی شبکه سودآور نیست.
استخراج بیت کوین با گوشی
گوشیهای هوشمند از سختافزارهای محاسباتی مختلفی بهره میبرند. بنابراین، میتوان از آنها برای استخراج بیتکوین و سایر رمزارزها استفاده کرد. اما در این میان باید به یک مساله بسیار مهم توجه کرد و آن تفاوت بین امکانپذیری و سودآوری یک فرآیند است. امکان پذیر بودن یک اتفاق یا فرآیند لزوما به معنی سودده بودن آن نیست.
استخراج بیت کوین با گوشی شبیه استخراج طلا با قاشق است. اگرچه با استفاده از قاشق نیز میتوان سنگهای طلا را کند و ذره ذره آنها را جمعآوری کرد تا در نهایت، با ذوبکردن آنها به طلا رسید اما، این فرآیند به قدری طولانی است که آورده آن در برابر زمان از دست رفته هیچ است. از طرفی، عدم تناسب بین کار و ابزار، باعث از بین رفتن ابزار میشود. کندن سنگ با قاشق، بیشتر از اینکه باعث خرد شدن سنگ شود باعث از بین رفتن قاشق خواهد شد و معدنکار مجبور است هزینههای بیشتری برای تامین ابزار بپردازد.
مشابه مثال بالا، با استفاده از گوشی یا لپتاپ امکان استخراج بیت کوین وجود دارد اما این فرآیند معادل ضربالمثل «آب در هاون کوبیدن» است و هیچ آوردهای برای سرمایهگذار ندارد. فرآیند استخراج، نیاز به محاسبات مستمر و سنگین دارد که در طی این فرآیند، سختافزارها به سرعت گرم میشوند. همین مساله، منجر به آسیب دیدن سختافزارها و در نهایت از بین رفتن آنها میشود. در ادامه این مطلب بررسی میکنیم که چرا فرآیند استخراج بیت کوین با گوشی بهصرفه نیست.
چرا استخراج بیت کوین با گوشی به صرفه نیست ؟
برای پاسخ دادن به این سوال که چرا استخراج بیت کوین با گوشی به صرفه نیست، باید پارامترهای موثر بر سودآوری استخراج را بررسی کنیم. پارامترهای مختلفی در سود آوری استخراج موثر هستند که در ادامه به آنها میپردازیم. در نهایت، با استفاده از اطلاعات یک گوشی همراه، سودآوری استخراج را محاسبه میکنیم تا ببینیم آیا استخراج بیت کوین با گوشی سودآور است یا نه.
مقدار هشریت دستگاه استخراج
منظور از هشریت یک سختافزار، توان آن دستگاه برای حل توابع هش در واحد زمان است. بنابراین، اگر هش یک تابع 100 باشد به این معنی است که آن دستگاه توانایی حل 100 تابع هش در ثانیه را دارد. هر چه هشریت یک دستگاه بیشتر باشد، امکان استخراج بیت کوین نیز با آن بیشتر میشود. مقدار هشریت گوشیهای معمولی در حدود 30 تا 50 هش بر ثانیه است. در جدول زیر میتوانید مقادیر هشریت مربوط به چند مدل گوشی را مشاهده کنید.
پاداش استخراج شبکه
ماینرها برای تایید و ثبت تراکنشها، توان محاسباتی و نیروی برق خود را مصرف میکنند. شبکه برای جبران، هزینه تراکنشها و بیت کوینهای جدید تولید شده را در اختیار آنها قرار میدهد. اما مقدار بیتکوینهای تولید شده در طی زمان تغییر میکند و در نهایت به صفر خواهد رسید. بنابراین، مقدار پاداش شبکه نیز در محاسبه سودآوری استخراج موثر است. در ابتدای شروع به کار بیتکوین، تعداد بیتکوینهای جدید تولید شده برای هر بلوک برابر با 50 بیتکوین بود. این مقدار هر چهار سال یکبار نصف میشود و در حال حاضر برابر با 6/25 بیتکوین است.
هزینه و مقدار برق مصرفی
مطلبی که در بالا مطالعه کردید بخشی از مجموعه مطالب «آموزش بیت کوین — رایگان و از صفر تا صد» است. در ادامه، میتوانید فهرست این مطالب را ببینید:
- بیت کوین چیست ؟ — به زبان ساده + فیلم آموزش رایگان
- بیت کوین چگونه کار می کند ؟ — به زبان ساده و برای همه
- کیف پول بیت کوین چیست ؟ | نحوه ساخت کیف پول بیت کوین — به زبان ساده
- ارزش بیت کوین چیست و قیمت بیت کوین چگونه تعیین می شود؟
- نرم افزار استخراج بیت کوین — معرفی بهترین گزینه های سال 2022
- ساتوشی چیست و چند ساتوشی یک بیت کوین می شود؟ — آموزش محاسبه
- شاخص ترس و طمع بیت کوین چیست ؟ — اهمیت و کاربرد
- استخراج بیت کوین چیست ؟ — راهنمای گام به گام ماینینگ
- آموزش استخراج بیت کوین با کارت گرافیک — از صفر تا صد
- نهنگ بیت کوین چیست ؟ – توضیح مفهوم و تاثیر بر قیمت
- فول نود بیت کوین چیست ؟ — نود کامل به زبان ساده
- آموزش استخراج بیت کوین با کامپیوتر خانگی — از نحوه انجام تا صرفه
- استخراج بیت کوین با گوشی چقدر امکان پذیر است و درآمد دارد؟(همین مطلب)
- دستگاه ماینر بیت کوین چیست و چگونه کار می کند؟ | گام به گام و به زبان ساده
- هش ریت چیست ؟ — اصطلاحات ارز دیجیتال به زبان ساده
- مزرعه بیت کوین چیست و آیا قانونی است؟ + مجوزها و نحوه راه اندازی
- ساخت کیف پول بیت کوین بلاک چین — راهنمای تصویری
- اتریوم یا بیت کوین — کدام ارزش سرمایه گذاری دارد و چرا؟
- تفاوت میان بیتکوین، بیتکوین کش، بیتکوین گلد و رمزپولهای دیگر چیست؟
- بهترین روش کسب درآمد از بیت کوین و ارز دیجیتال — راهنمای جامع
- دامیننس بیت کوین چیست ؟ + توضیح اهمیت و کاربرد به زبان ساده
- هاوینگ بیت کوین چیست ؟ – توضیح اهمیت و آثار به زبان ساده
- سختی شبکه بیت کوین چیست ؟ – به زبان ساده + روش محاسبه
- شبکه لایتنینگ بیت کوین چیست ؟ – به زبان ساده