شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.
سری تیلور علاوه بر کاربرد در زمینههای مختلف، در ریاضیات محض، به ویژه در نظریه تابع (مختلط) کاربرد فراوان دارد. چندجملهای تیلور مقدار تقریبی یک تابع را در همسایگی یک نقطه بیان میکند. در این آموزش، با قضیه تیلور آشنا میشویم.
این عبارت از بهترین تقریب چندجملهای (تا هر درجه) حول نقطه x=a میآید. برای f(x)=sin(x) و a=0، به سادگی میتوان همه f(n)(0)ها را محاسبه و مشاهده کرد که سری تیلور برای همه x∈R (با آزمون نسبت) همگرا شود، اما این بدین معنی نیست که به وضوح باید به sinx همگرا شود. مشتقها در x=0 تنها به مقادیر بسیار نزدیک x=0 بستگی دارند. اما چرا باید انتظار داشته باشیم که سری مقادیر تابع را «بدهد»؟
اینکه سری تیلور به تابع همگرا میشود، خود باید یک حقیقت غیربدیهی باشد. اغلب کتب درسی حسابان به یک قضیه تیلور (باقیمانده لاگرانژ) استناد میکنند، و احتمالاً ذکر میکنند که این یک قضیه تعمیمی از قضیه مقدار میانگین است. اثبات قضیه تیلور در کلیت آن ممکن است کوتاه باشد، اما خیلی روشن و واضح نیست. خوشبختانه، یک استنتاج بسیار طبیعی که فقط مبتنی بر قضیه اساسی حسابان است (و اندکی دیدگاه چندمتغیره) تمام چیزی است که برای اغلب توابع نیاز داریم.
قضیه تیلور و قضیه اساسی حسابان
با قضیه اساسی حسابان (FTC) و طبیعیترین فرم آن شروع میکنیم:
در عبارت بالا طبیعتاً f باید مشتقپذیر باشد (یعنی f′ وجود داشته باشد) و f′ بین a و xپیوسته باشد، به عبارتی f به طور پیوسته مشتقپذیر باشد (یا به اختصار f∈C1). میتوانستیم اجازه دهیم f′ تعدادی پرش ناپیوسته داشته باشد، اما به زودی خواهیم دید که مشتقپذیر بودن کارساز خواهد بود. برای قطعیت، فرض کنید x بزرگتر از a و x1 متغیری است از a تا x تغییر میکند.
اگر علاوه بر این، f′ =به طور پیوسته مشتقپذیر باشد (میگوییم f دو بار مشتقپذیر پیوسته است یا f∈C1)، میتوانیم قضیه اساسی حسابان را روی بازه [a,x1] بر f′ اعمال کنیم:
توجه کنید اگر کران f(n+1) در بازه (a,x) وجود داشته باشد، میتوانیم به سادگی آنچه را که به «کران خطای لاگرانژ» (Lagrange's Error Bound) موسوم است نتیجه بگیریم که برای اغلب کاربردها (مانند همگرایی سری تیلور) کفایت میکند.
کران خطای لاگرانژ: اگر f(n+1) در بازه (a,x) با مقدار M کراندار باشد، یعنی برای همه ξ∈(a,x) نامساوی f(n+1)(ξ)≤M را داشته باشیم، آنگاه:
Rn+1(x)≤(n+1)!M∣x−a∣n+1.
باقیمانده
باقیمانده Rn+1(x) همانگونه که در بالا بیان شد، یک انتگرال مکرر یا یک انتگرال چندگانه است که در حسابان چندمتغیره با آن روبهرو میشویم.
برای n=1، باقیمانده
R2(x)=∫ax∫ax1f′′(x2)dx2dx1
یک «انتگرال دوگانه» است که در آن، انتگرالده در حالت کلی وابسته به دو متغیر x1 و x2 خواهد بود. در موردی که ما بررسی میکنیم، انتگرالده فقط به x2 بستگی دارد، بنابراین اگر ابتدا انتگرال روی x1 را اعمال کنیم، کارمان سادهتر خواهد بود. در واقع میتوانیم بنویسیم (با کمک قضیه فوبینی):
توجه کنید که حدود انتگرالگیری برای نگه داشتن کرانهای دو متغیر a≤x2≤x1≤x تغییر کردهاند. در واقع، انتگرال را باید در یک مثلث قائمالزاویه در صفحه x1x2 در نظر گرفت که سطح (علامتدار) زیر F(x1,x2)=f′′(x2) را محاسبه میکند. این امر مشخص میکند که تغییر مرتبه انتگرالگیری بر نتیجه نهایی تأثیر نخواهد داشت.
برای حالت عمومی Rn+1(x)، ناحیه انتگرالگیری یک «سیمپلکس» یا «سادک» (n+1)بعدی است که با a≤xn+1≤xn≤⋯≤x1≤x تعریف شده و انتگرالگیری را در x1، ... و xn (با xn+1 ثابت) حجم یک «n-سادک» (n-Simplex) قائمالزاویه را نشان میدهد. به عبارتی، داریم:
و به عنوان «فرم انتگرال» (Integral Form) باقیمانده شناخته میشود.
قضیه: تحت شرایط مشابهی، خواهیم داشت:
Rn+1(x)=∫axf(n+1)(ξ)n!(x−ξ)ndξ.
با استفاده از قضیه مقدار میانگین «حقیقی»، این انتگرال را میتوان با «مقدار میانگین» در ξ∈(a,x) که در طول x−a ضرب شده است جایگزین کرد. بنابراین، باقیمانده را به فرم کوشی به دست میآوریم.
قضیه کوشی:
Rn+1(x)=n!f(n+1)(ξ)(x−ξ)n(x−a)for some ξ∈(a,x).
در نهایت، برای به دست آوردن فرم لاگرانژ، لازم است به انتگرال (n+1)تایی اصلی نگاهی بیندازیم و نسخه چندمتغیره قضیه مقدار میانگین «حقیقی» را اعمال کنیم. این مقدار، یک انتگرال چندگانه روی یک ناحیه کراندار و همبند، برابر با «مقدار میانگین» آن در نقاطی در دامنه است که به وسیله پیوستگی انتگرالده ضرب در «حجم» ناحیه انتگرالگیری به دست میآید. بنابراین، قضیه زیر را خواهیم داشت.
قضیه لاگرانژ:
Rn+1(x)=(n+1)!f(n+1)(ξ)(x−a)n+1for some ξ∈(a,x).
توجه کنید که در اینجا غالباً یک ξ متفاوت نسبت به باقیمانده کوشی داریم و در هر دو حالت نمیتوانیم پی ببریم چه جاهایی ξ دقیقاً بدون اطلاعات اضافی روی تابع f(x) است. به یاد آوردن باقیمانده لاگرانژ کار سادهای است، زیرا توصیف مشابهی مانند جمله بعدی در سری تیلور دارد، با این تفاوت که f(n+1) به جای نقطه a باید در ξ به دست آید.
همچنین، میتوان سایر فرمهای باقیمانده را با انتگرالگیری چند متغیر و نه همه متغیرهای x1، ... و xn به دست آورد و قضیه مقدار میانگین را به متغیرهای باقیمانده اعمال کرد.
قضیه: برای p=0,1,...,n، داریم:
Rn+1(x)=p!(n+1−p)!f(n+1)(ξ)(x−ξ)p(x−a)n+1−pfor some ξ∈(a,x).
این عبارت بسیار نزدیک، اما نه کاملاً شبیه، به فرم «روخ-اسلومیخ» (Roche-Schlömilch) باقیمانده است.
همچنین لازم است یادآوری کنیم که فرم انتگرال معمولاً با اعمال پی در پی انتگرالگیری جزء به جزء به دست میآید که از انتگرال چندگانه جلوگیری میکند. با این حال، اثبات مشابهی را میتوان در نظر گرفت، زیرا انتگرالگیری جزء به جزء، در اصل، میگوید که میتوان ناحیه (مساحت) مشخصی را با انتگرالگیری برای متغیر x یا متغیر y محاسبه کرد.
همگرایی سری تیلور
علاوه بر ارائه تخمین خطا برای تقریب یک تابع با چند جمله اول سری تیلور، قضیه تیلور (با باقیمانده لاگرانژ) بخش مهمی را برای اثبات این موضوع نشان میدهد که سری تیلور کامل دقیقاً با تابعی که قرار است نشان دهد همگرا میشود.
مثال:f(x)=sinx بینهایت بار مشتقپذیر است (f∈C∞) و همه مشتقات f(n)(x) یکی از چهار حالت ممکن ±cosx و ±sinx است. بنابراین، در هریک از Rn+1 فرم بالا میتوانیم کران f(n+1)(ξ) را با 1 ساده کنیم. به گونهای که با استفاده از فرم لاگرانژ، برای هر عدد ثابت a و x∈R، داریم:
Rn+1(x)≤(n+1)!∣x−a∣n+1→0as n→∞
اگر این مطلب برای شما مفید بوده است، آموزشها و مطالب زیر نیز به شما پیشنهاد میشوند:
سید سراج حمیدی دانشآموخته مهندسی برق است و به ریاضیات و زبان و ادبیات فارسی علاقه دارد. او آموزشهای مهندسی برق، ریاضیات و ادبیات مجله فرادرس را مینویسد.
شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.
سلام، وقت بخیر.
سپاس، پاینده باشید.