استیبل کوین چیست؟ — Stablecoin به زبان ساده
«استیبل کوین» یا «ارز دیجیتال با ارزش ثابت» به رمزارزی گفته میشود که قیمت آن نسبت به یک دارایی دیگر ثابت است و میتوان از آن برای انجام بهینه معاملات در فضای کریپتو استفاده کرد. این ارزها بین شبکه مالی غیرمتمرکز در ارزهای دیجیتال و ارزهای فیات در شبکههای متمرکز دولتی ارتباط برقرار کرده، باعث راحتی کار در فضای بلاک چین میشوند. در این مقاله، سوال استیبل کوین چیست را به همراه انواع آن و مزایا و معایب استفاده از آن آموزش میدهیم.
استیبل کوین چیست ؟
«استیبل کوینها» (StableCoins) یکی از انواع رمزارها هستند که نسبت به یک دارایی دیگر ثبات قیمت دارند. این دارایی میتواند انواع ارزهای فیات مانند «دلار» و «یورو»، انواع کامودیتیها مثل «طلا» و «نفت»، سایر ارزهای دیجیتال مانند «اتریوم» و «بیتکوین» یا الگوریتمهای ریاضی و عرضه و تقاضا باشد. استیبل کوینها به منظور جلوگیری از نوسانهای قیمتی شدید در بازار ارزهای دیجیتال و ایجاد ارتباط بین امور مالی متمرکز و غیرمتمرکز ایجاد شدهاند و در حال حاضر سهم بزرگی از بازار رمز ارزها را در اختیار دارند.
برای اینکه پاسخ سوال نقش استیبل کوین چیست شفافتر ارائه شود، باید نگاهی به نحوه انجام معاملات قبل از ایجاد استیبل کوینها داشته باشیم. قبل از ایجاد ارزهای دیجیتال با ارزش ثابت، تریدرها برای خرید و فروش بیتکوین از تبادل ارز فیات و بیتکوین استفاده میکردند. کاربران با پرداخت پول فیات به صرافی ارز دیجیتال یا هر کس دیگری که بیتکوین داشت، بیتکوین میخریدند و در هنگام فروش بیتکوینهای خود را به صرافی یا شخص خریدار ارسال و در ازای آن پول فیات دریافت میکردند.
در این حالت، کاربران مجبور بودند پس از هر بار فروش بیتکوین، پول خود را از طریق سیستم بانکی دریافت کنند. فرآیند تایید تراکنش و ارسال مبلغ مورد نظر از صرافی به حساب کاربر زمانبر بود. از طرفی، در هر بار خرید و فروش، کاربران هزینه تراکنش و انتقال پول از بانک به صرافی و برعکس پرداخت میکردند. البته برخی از صرافیها امکان نگهداری و استفاده از پول فیات را در صرافی داشتند اما دولتها به دلیل درگیری پول ملی در این صرافیها به راحتی علیه آنها شکایت میکردند. این مسائل سبب میشد که کاربران نتوانند به طور پیوسته در انجام معاملات شرکت کنند. همچنین مبلغ زیادی از دارایی کاربران، صرف انتقال پول از صرافی به شماره حساب کاربر و برعکس میشد.
یک راه حل برای جلوگیری از این اتفاق این بود که کاربران ارزهای دیجیتال خود را به ارزهای دیگری تبدیل کنند. به عنوان مثال کاربری که ارز سولانا دارد میتواند آن را به ارز دیجیتال کاردانو تبدیل کند. این کار در شرایطی که ارز کاردانو ارزش خود را از دست ندهد کار درستی است اما چون قیمت ارزهای دیجیتال دائم در حال تغییر است، بنابراین این اتفاق لزوما به نفع کاربر نیست. راهحل نهایی، وجود یک ارز دیجیتال دیگر بود که ارزش آن ثابت و در شبکه بلاک چین قابل استفاده باشد.
انواع استیبل کوین چیست ؟
پس از پاسخ به سوال استیبل کوین چیست نوبت به بررسی انواع استیبل کوین رسیده است. استیبل کوینها را میتوان از مناظر مختلفی تقسیم بندی کرد. جامعترین دستهبندی استیبل کوینها را میتوان بر اساس دارایی که استیبل کوینها ارزش معادل آنها را دارند انجام داد. از این منظر میتوان استیبل کوینها را در دستههای زیر طبقهبندی کرد.
- استیبل کوین با پشتوانه ارز فیات
- ارز دیجیتال باثبات با پشتوانه دارایی
- استیبل کوین با پشتوانه ارزهای دیجیتال
- ارز دیجیتال باثبات الگوریتمی
در ادامه مقاله، برای پاسخ به سوال انواع استیبل کوین چیست به بررسی جزئی هر یک از دستههای فوق میپردازیم.
اسیلاتورها دستهای از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال هستند که تغییرات قیمت را زودتر از نمودار قیمت تشخیص میدهند و به همین دلیل، جایگاه ویژهای در آموزش ارز دیجیتال و تحلیل بازارهای مالی دارند. به دلیل اهمیت این موضوع، «فرادرس» فیلم آموزش اسیلاتورها یا نوسانگرنماها در بورس و بازارهای مالی را تدوین کرده که لینک آن در ادامه آمده است.
- برای دیدن فیلم آموزش اسیلاتورها یا نوسانگرنماها در بورس و بازارهای مالی + اینجا کلیک کنید.
استیبل کوین با پشتوانه ارز فیات
این دسته از استیبل کوینها، ارزشی معادل ارزهای فیات رایج مثل دلار و یورو دارند و برای اینکه ارزش توکنهای شبکه معادل ارزهای فیات باشد، شرکتهای سازنده موظف هستند مقدار معادل توکنهای ایجاد شده را در بانکها و موسسات معتبر قفل کنند. بدین ترتیب، هر توکنی که شرکت به افراد مختلف میفروشد قابل بازخرید است و همین مساله امنیت سرمایهگذاری در این استیبلکوینها را نشان میدهد.
میتوان گفت اعتبار استیبل کوین با پشتوانه فیات، وابسته به شرکت ایجاد کننده آن و البته نهادهای نظارتی کشور محل فعالیت شرکت است. با توجه به این مساله، این نوع از استیبلکوینها را ارزهای دیجیتال باثبات غیرمتمرکز نیز مینامند. این ارزها دائما تحت نظارت و کنترل سازمانهای قانونی و مجبور به پیروی از قوانین آنها هستند. این موضوع، با ماهیت غیرمتمرکز ارزهای دیجیتال سازگاری ندارد و به دولتها قدرت دستکاری بازار را میدهد. به عنوان مثال اگر یک کشور تحریمی از استیبل کوین دلار استفاده کند، امکان ردیابی تراکنشهای آن و فریز کردن داراییها وجود دارد.
بیشتر استیبلکوینهای موجود در بازار با پشتوانه دلار آمریکا هستند و ارزش هر سکه آنها یک دلار است. توجه داشته باشید که به دلایل مختلفی مانند تورم و رشد اقتصادی، ارزش دلار در برابر سایر ارزهای فیات یا کالاهایی مانند طلا میتواند تغییر کند. بنابراین، تبدیل ارز دیجیتال به استیبل کوین با پشتوانه دلار، تنها ارزش دلاری آن را حفظ میکند. در ادامه پاسخ به سوال استیبل کوین چیست چند نمونه از ارزهای با ثبات با پشتوانه فیات را معرفی میکنیم.
رمز ارز تتر
«تتر» (Tether) معروفترین و پرکاربردترین استیبل کوین بازار است که ارزش آن وابسته به دلار است و بیشترین ارزش بازار را در میان استیبل کوینها دارد. تتر، یک شرکت آمریکایی است و در سال 2014 برای اولین بار استیبل کوین خود را با نام «RealCoin» به بازار عرضه کرد. چندی طول نکشید که اسم شرکت به تتر تغییر کرد اما معاملات تتر در سال 2015 به طور رسمی شروع شد.
این شرکت به ازای هر تتر، دلار و سایر داراییهای معادل را در بانکها و موسسات مالی آمریکا نگهداری میکند. شائبههای زیادی همواره در مورد پشتیبانی کامل از تترهای ضرب شده وجود داشته که همین مساله، پای این شرکت را بارها به دادگاه کشانده است. استفاده از این رمز ارز برای ایرانیان توصیه نمیشود چرا که دولت آمریکا هر لحظه میتواند این شرکت را ملزم به ردیابی تراکنشهای مربوط به ایرانیان کرده و ارزهای تتر آنها را فریز کند.
تتر یک توکن است و برای اولین بار در شبکه بیتکوین و با پروتکل «Omni» عرضه شده است. با این وجود، با گسترش ارزهای دیجیتال و ارائه پلتفرمهای جدید، تتر نیز خود را با شرایط تطبیق داده و رمز ارز خود را در شبکههای مختلف ارائه کرده است. در حال حاضر، تتر در شبکههای مختلفی مانند اتریوم، ترون، سولانا، بایننس و ایاس وجود دارد. برای مطالعه بیشتر در مورد تتر، مطالعه مطلب زیر پیشنهاد میشود.
رمز ارز USDC
در حال حاضر، دومین استیبل کوین از نظر ارزش بازار، «سکه دلار آمریکا» (USD Coin | USDC) است. این ارز در سال 2018 توسط کنسرسیوم متشکل از دو شرکت بزرگ ساخته شد. شرکت پرداختهای همتا به همتای «Circle» و صرافی ارز دیجیتال «Coinbase» منابع مالی لازم برای تولید این استیبل کوین را فراهم کردهاند. پشتوانه این ارز، دلار و اوراق قرضه کوتاه مدت خزانهداری آمریکا است.
برخلاف شرکت تتر، شرکتهای تولید کننده رمز ارز USDC به کاربران خود تضمین میدهند که به ازای هر یک ارز USDC خود میتوانند در کمترین زمان ممکن، یک دلار واقعی آمریکا تحویل بگیرند. شرکتهای حسابداری نیز دائما بر فعالیت این شرکت نظارت میکنند تا مقدار پشتوانه دلار با تعداد سکههای ایجاد شده همخوانی داشته باشد. این ارز دیجیتال بر بستر شبکه اتریوم ایجاد شده و توکنهای آن همه از نوع استاندارد «ERC-20» هستند.
رمز ارز BUSD
یکی دیگر از استیبل کوینهای با پشتوانه دلار معروف BUSD است که توسط صرافی «Binance» و همکاری شرکت «Paxos» ایجاد شده است. این ارز توسط دپارتمان امور مالی ایالت نیویورک «NYDFS» تایید و تنظیم شده است. گزارش حسابرسی ماهانه این ارز دیجیتال به صورت ماهانه در سایت آن قابل مشاهده است. بنابراین، این استیبل کوین نیز همانند USDC بوده و از شفافیت و نظارت کافی برخوردار است و مشکلی در ارائه ارز و دریافت دلار فیزیکی درآن وجود ندارد. این ارز دیجیتال نیز با استاندارد «ERC-20» اتریوم ساخته شده است اما از استاندارد «Bep2» بلاک چین بایننس نیز پشتیبانی میکند.
رمز ارزهای با پشتوانه سایر ارزهای فیات
علاوه بر سه مورد اصلی استیبل کوینها که در بخشهای قبلی به آنها اشاره شد، استیبل کوینهای دیگری با پشتوانه دلار و همچنین پشتوانه ارز فیات سایر کشورها وجود دارد. به عنوان مثال، ارز دیجیتال «QCash» استیبل کوین معادل یک یوان چین است و ارز دیجیتال «Eurs» که توسط شرکت «Stasis» ساخته شده معادل یک یورو است. رمز ارز «XSGD» نیز یکی دیگر از استیبلکوینها است که توسط دلار سنگاپور پشتیبانی شده و هر سکه آن معادل یک دلار سنگاپور است. نکته مهمی که در استفاده از استیبل کوینها وجود دارد، توجه به گزارشهای حسابرسی پروژه و معتبر بودن شرکتهای ایجاد پروژه است.
استیبل کوین با پشتوانه دارایی
اگرچه استفاده از استیبل کوینهای با پشتوانه ارز فیات، ترید و معاملهگری در بازار ارزهای دیجیتال را بسیار سادهتر کرده است اما، ارزش ارزهای فیات نیز در برابر داراییهای فیزیکی مثل طلا متغیر است. به عبارتی، استفاده از استیبل کوینها برای حفظ ارزش دارایی ممکن است کارساز نباشد. برای حل این مساله، استیبل کوینهای با پشتوانه دارایی ایجاد شدهاند تا افراد بتوانند خرید و فروش داراییهای مختلف را به راحتی با استفاده از توکنهای ارز دیجیتال انجام دهند.
شرکتهای مختلفی در این زمینه فعالیت کردهاند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم. بیشتر این شرکتها از ذخیره طلا برای ساخت توکن استفاده میکنند و ارزش هر توکن آن وابسته به مقدار طلای ذخیره شده توسط شرکت در بانکها و موسسات مالی معتبر است. با استفاده از این توکنها، امکان خرید مقادیر کم طلا نیز برای کاربران مقدور است.
رمز ارز تتر گلد XAUT
این ارز دیجیتال توسط شرکت تتر ارائه شده و هر توکن آن، معادل ارزش یک اونش طلای لندن است. رمز ارز تتر گلد نیز بر بستر اتریوم ایجاد شده است و به کاربران این امکان را میهد که بدون نگهداری طلا از مزایای داشتن آن بهرهمند شوند. در حال حاضر، بیش از 105 هزار توکن از این ارز ایجاد شده و در صورت وجود تقاضا امکان اضافه شدن ارزهای جدید نیز وجود دارد. برای مشاهده گزارشهای حسابرسی این ارز میتوانید به سایت شرکت تتر مراجعه کنید.
توکن دیجیکس گلد DGX
توکن DGX معادل یک گرم طلای خالص 99/99 درصد است که طلای پشتیبان آن در سنگاپور ذخیره شده و هر سه ماه یکبار حسابرسی می شود. این پروژه از اواخر سال 2014 شروع شده و هدف آن توکنیزه کردن داراییها است. این پروژه یک سازمان خودگردان غیرمتمرکز «DAO» است که فعالیتهای آن توسط کاربران و با استفاده از توکن حاکمیتی شبکه «DGD» انجام میشود. در حال حاضر تعداد توکنهای ساخته شده در این پروژه برابر 58 هزار توکن است.
توکن پکس گلد PAXG
این توکن توسط شرکت «Paxos» و در سال 2019 ایجاد شده است که هر توکن آن معادل یک تروی اونس طلای خالص لندن است. ارزهای این پروژه بر بستر اتریوم و طبق استاندارد «ERC-20» ساخته شدهاند. هدف پکس گلد، فراهم آوردن شرایط ترید و معامله راحت طلا برای همه افراد با هر مقدار دارایی است. پشتوانه طلا این پروژه در انبار شرکت «Brink» در لندن نگهداری میشود و از طرف انجمن بازار شمش لندن «LMBA» مورد تایید است. شرکت «Paxos» تضمین میکند که مالکان توکنهای «PAXG» در هر زمانی میتوانند با ارائه توکنهای خود به شرکت، معادل طلای آن را دریافت کنند.
استیبل کوین با پشتوانه ارز دیجیتال
استیبل کوینهای با پشتوانه ارز فیات و دارایی ثابت، اگرچه بسیاری از نیازهای بازار ارز دیجیتال را برطرف میکنند اما چون به صورت متمرکز اداره میشوند با ماهیت بازار ارزهای دیجیتال در تناقض هستند. برای استفاده از توکنهای این پروژه، باید به شرکت ارائه کننده این ارزها اعتماد کافی داشته باشیم که این اعتماد توسط نهادهای نطارتی دولتی انجام میشود. همین مساله، امکان دخالت دولتها در بازار را بیشتر میکند. دولتها میتوانند این شرکتها را مجبور کنند تا آدرس توکنهای خود را ردیابی کنند و در صورت لزوم، توکنهای موجود در کیف پول را فریز کنند.
بنابراین، ایجاد استیبل کوینهای غیرمتمرکز در بستر بلاک چین، بهترین راهحل برای نیفتادن در دام متمرکزسازی ارزهای دیجیتال است. برای ایجاد استیبل کوینهای غیرمتمرکز از سایر ارزهای دیجیتال استفاده میشود. در این حالت، کاربران توکنهای ارز دیجیتال خود را بستر شبکه قفل میکنند و مقداری از ارزش دلاری آن را به صورت توکنهای با ارزش ثابت دریافت میکنند. بنابراین، تا زمانی که قیمت توکنهای قفل شده از مقدار ارزش دلاری پایینتر نباشد، ارزش دلاری توکنهای ایجاد شده همچنان برابر با یک دلار است.
مطلبی که در بالا مطالعه کردید بخشی از مجموعه مطالب «معرفی ارزهای دیجیتال — بررسی رایگان برترین رمز ارزها» است. در ادامه، میتوانید فهرست این مطالب را ببینید:
- انواع ارز دیجیتال چیست؟ — راهنمایی برای سرمایه گذاری آگاهانه
- بیت کوین چیست ؟ — به زبان ساده + فیلم آموزش رایگان
- بیتکوین چیست و چگونه عمل میکند؟
- اتریوم چیست ؟ – راهنمای رایگان و به زبان ساده
- اتریوم به زبان ساده
- گس اتریوم چیست ؟ — توضیح Gas به زبان ساده
- لایت کوین چیست و آیا ارزش سرمایه گذاری دارد ؟ — به زبان ساده
- ارز دیجیتال ریپل چیست ؟ — دانستنی های XRP به زبان ساده
- بایننس کوین چیست ؟ — آنچه باید بدانید | به زبان ساده
- کاردانو چیست ؟ — به زبان ساده
- ارز DOT چیست ؟ — راهنمای کامل و رایگان پولکادات
- استیبل کوین چیست ؟ — Stablecoin به زبان ساده(همین مطلب)
- ارز دیجیتال تتر چیست ؟ — همه چیز درباره استیبل کوین تتر (Tether)
- ارز دیجیتال ترون چیست ؟ — آنچه برای شروع باید بدانید | به زبان ساده
- ارز بیت تورنت چیست ، چگونه کار می کند و چه آینده ای دارد؟
- ارز دیجیتال سولانا چیست؟ — آموزش کامل Solana به زبان ساده
- ارز فانتوم چیست ؟ — دانستنی های مهم Fantom
- ارز هارمونی وان چیست ؟ — دانستنی های مهم Harmony One
- همهچیز درباره ارز دیجیتال آیوتا — تفاوتهای آیوتا با بیتکوین
- ارز سلر چیست ؟ — همه دانستنی های مهم درباره Celer
- ارز دیجیتال وب 3 — معرفی 10 پروژه برتر
- پروژه های ارز دیجیتال متاورس — معرفی ۱۰ رمزارز برتر
- ارز دیجیتال سندباکس Sandbox چیست؟ — هر آنچه باید بدانید
- فن توکن چیست و چگونه کار می کند؟ — به زبان ساده
- پولکادات چیست ؟ – آنچه باید بدانید به زبان ساده