ارز دیجیتال ریپل چیست؟ — دانستنی های XRP به زبان ساده

۸۶۸ بازدید
آخرین به‌روزرسانی: ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۲
زمان مطالعه: ۱۶ دقیقه
دانلود PDF مقاله
ارز دیجیتال ریپل چیست؟ — دانستنی های XRP به زبان سادهارز دیجیتال ریپل چیست؟ — دانستنی های XRP به زبان ساده

ریپل یکی از معروف‌ترین ارزهای دیجیتال شناخته شده است که سرعت تراکنش بالا و هزینه انتقال بسیار پایینی دارد. اگرچه ریپل خود را به عنوان یک سیستم غیرمتمرکز پرداخت تعریف می‌کند اما، بسیاری از تحلیلگران این رمزارز را یک ارز دیجیتال نیمه متمرکز وابسته به شرکت ریپل به حساب می‌آورند. در این مقاله سوال ارز دیجیتال ریپل چیست را با معرفی ساختار این شرکت و کاربردها و ویژگی‌های رمزارز ریپل پاسخ می‌دهیم. علاوه بر این، کیف پول‌های مورد استفاده برای ریپل و نحوه خرید و فروش آن نیز در این مقاله بررسی می‌شود.

997696

ریپل چیست ؟

«ریپل» (Ripple) یک فناوری متفاوت است که هم به عنوان یک ارز دیجیتال و هم به عنوان یک شبکه پرداخت دیجیتال برای تراکنش‌های مالی عمل می‌کند. ریپل برای اولین بار در سال 2012  توسط «جد مک کالب» (Jed McCaleb) و «کریس لارسن» (Chris Larsen) به عنوان رقیبی برای «بیت‌کوین» مطرح شد.

فرآیند اصلی در شرکت ریپل، سیستم مبادله دارایی و سیستم حواله است که مشابه با سیستم «سوئیفت» (Swift) برای انتقال پول و سهام بین‌المللی است. ریپل توسط بانک‌ها و واسطه‌های مالی که با ارزهای فیات مختلف معامله می‌کنند برای انجام سریع و با هزینه پایین تراکنش‌ها استفاده می‌شود.

توکن استفاده شده در این سیستم از قبل استخراج شده (Premined) است و نماد آن «XRP» است. بنابراین در پاسخ به سوال ریپل چیست باید گفت که ریپل، اسم شرکت و شبکه آن برای انتقال پول است و ارز دیجیتال ریپل توکن رمزنگاری شده مورد استفاده در این شبکه می‌باشد. هدف ارز دیجیتال ریپل این است که به عنوان یک مکانیسم واسطه مبادله بین دو ارز فیات یا دو شبکه عمل کند. در واقع این شبکه به عنوان یک لایه پرداخت موقت میان دو ارز یا دو شبکه عمل می‌کند.

ریپل چیست

پیشینه ارز دیجیتال ریپل چیست ؟

پیشینه ریپل به شرکتی به نام «ریپل‌پی» (RipplePay) برمی‌گردد که در سال 2004 توسط «رایان فوجر» (Ryan Fugger) ایجاد شده بود. ایده اصلی این شرکت ایجاد یک پروتکل همتا به همتا با یک شبکه قابل اطمینان بود تا کاربران شبکه اینترنت بتوانند از آن برای انتقال سریع پول از یک نقطه جهان به نقطه دیگر استفاده کنند. این سیستم در سال 2005 راه‌اندازی شد اما تا سال 2012 موفقیت چندانی کسب نکرده بود.

در سال 2012، فوجر مدیریت شرکت را به مک کالب و لارسن داد و آن‌ها با همکاری هم، شرکت «OpenCoin» را ایجاد کردند. از آن زمان ساخت ریپل به عنوان یک پروتکل که بر روی راه‌حل‌های پرداخت برای بانک‌ها و موسسات مالی متمرکز بود آغاز شد. در سال 2013 این شرکت به «Ripple Labs» تغییر نام داد و در نهایت در سال 2015 نام «Ripple» برای شرکت انتخاب شد.

در سال 2014، بعد از اختلافاتی که میان جد مک کالب و دیگر اعضای تیم بر سر ادامه پروژه به وجود آمد، او از ریپل جدا شد و به تیم استلار پیوست و هم اکنون نیز یکی از اعضای اصلی تیم استلار به شمار می‌آید. ارز دیجیتال ریپل پس از عرضه در سال 2014 با افزایش قیمت شدید همراه شد و این جریان تا سال 2018 ادامه داشت.

ریپل در همان سال اول عرضه اولیه ارز دیجیتال، جایگاه دوم ارزهای دیجیتال را با عبور از «لایت‌کوین» از آن خود کرد. بعدها به دلیل ماهیت نسبتا متمرکز این شرکت، شکایت‌های متعددی از سوی مقامات آمریکایی از این شرکت شد و همین مساله باعث شد این ارز دیجیتال جایگاه روبه‌رشد خود را از دست بدهد.

دفتر کل ارز دیجیتال ریپل

با توجه به کارهایی که فوجر در سال‌های مدیریت شرکت ریپل‌پی انجام داده بود و با الهام از ایده‌های ارائه شده در بیت‌کوین، «دفتر کل اجماع ریپل» (Ripple Consensus Ledger | RCL) در سال 2012 به همراه ارز دیجیتال آن یعنی «XRP» ساحته شد. بعدا «RCL» به نام «دفترکل ریپل» (XRP Ledger | XRPL) تغییر نام داد.

دفتر کل ریپل (XRPL) به عنوان یکی سیستم اقتصادی توزیع‌شده عمل می‌کند که نه تنها تمام اطلاعات حسابداری کاربران شبکه را در خود ذخیره می‌کند بلکه، خدمات مبادله‌ای بین چندین جفت ارز را نیز ارائه می‌دهد. شرکت ریپل این دفتر کل را به عنوان یک دفتر کل توزیع شده و متن باز ارائه می‌کنند که امکان انجام تراکنش‌های مالی لحظه‌ای را فراهم می‌کند. این تراکنش‌ها توسط مشارکت‌کنندگان شبکه از طریق یک مکانیزم اجماع تایید و ثبت می‌شوند.

برخلاف بیت‌کوین، ارز دیجیتال ریپل بر مبنای الگوریتم اجماع «اثبات کار» (Proof of Work | PoW) ایجاد نشده است. بنابراین، تراکنش‌های آن وابسته به فرآیند استخراج رمزارز برای ثبت تراکنش‌ها نیستند. به جای آن، سیستم از یک الگوریتم اجماع شخصی‌سازی شده برای رسیدن به توافق استفاده می‌کند. این الگوریتم با نام «الگوریتم اجماع پروتکل ریپل» (Ripple Protocol Consensus Algorithm | RPCA) شناخته می‌شود.

دفتر کل ریپل به وسیله شبکه‌ای مستقل از نودهای اعتبارسنج مدیریت می‌شود که به صورت مداوم، رکوردهای تراکنش‌های خود را با یکدیگر مقایسه می‌کنند. هر شخصی می‌تواند یک گره اعتبارسنجی ریپل را راه‌اندازی و اجرا کند و همچنین خود شخص می‌تواند انتخاب کند که به کدام نودها به عنوان اعتبارسنج می‌تواند اعتماد کند. با این حال، ریپل به مشتریان خود توصیه می‌کند که لیستی از نودهای شناخته شده و قابل اعتماد را برای اعتبارسنجی تراکنش‌های خود استفاده کنند. این فهرست با نام «فهرست نودهای منحصر به فرد» (Unique Node List | UNL) شناخته می‌شود.

نودهای UNL داده‌ هر تراکنش را بین یکدیگر جابجا می‌کنند تا همه آن‌ها بر روی وضعیت فعلی دفتر کل به اجماع برسند. به عبارت دیگر، تراکنش‌هایی که به وسیله اکثریت نودهای UNL معتبر شناخته شود به عنوان تراکنش معتبر شناخته می‌شود. فرآیند اجماع، با قراردادن مجموعه تراکنش‌های مشابه توسط این نودها در دفتر کل به اتمام می‌رسد.

مطابق با آن‌چه در وب‌سایت ریپل گفته شده است، ریپل یک شرکت خصوصی است که توسعه ارز دیجیتال ریپل را به عنوان یک دفتر کل توزیع شده متن باز پایه‌گذاری کرده است. این عبارت به این معناست که هر شخصی می‌تواند در توسعه کد این سیستم مشارکت کند و در صورت توقف شرکت ریپل، دفتر کل ریپل و رمزارز آن هم‌چنان می‌تواند به کار خود ادامه دهد.

دفتر کل ارز دیجیتال ریپل

شبکه ریپل چیست ؟

با تشریح پاسخ سوال ارز دیجیتال ریپل چیست نوبت به بررسی «شبکه ریپل» (RippleNet) رسیده است. در مقایسه با دفتر کل ریپل که به عنوان بلاک چین این رمزارز عمل می‌کند، شبکه ریپل مخصوص شرکت ریپل است و بر روی دفتر کل ریپل به عنوان یک شبکه پرداخت و مبادله ساخته شده است.

شبکه ریپل در حال حاضر مجموعه‌ای سه محصولی را به عنوان یک سیستم پرداخت برای بانک‌ها و سایر موسسات مالی ارائه می‌کند. سه محصول اصلی شبکه ریپل به صورت زیر هستند که در ادامه به بررسی هریک از آن‌ها خواهیم پرداخت.

  • xRapid
  • xCurrent
  • xVia

توجه داشته باشید که این سه محصول لزوما از ارز دیجیتال ریپل به عنوان واسطه فعالیت‌های خود استفاده نمی‌کنند. بنابراین، افزایش در مشتریان شرکت ریپل لزوما به معنی گسترش استفاده از ارز دیجیتال ریپل نیست.

محصول xRapid شرکت ریپل چیست ؟

به طور خلاصه «xRapid» یک راه‌حل نقدینگی بر اساس تقاضا است که از ارز دیجیتال ریپل به عنوان یک ارز واسط بین چندین ارز فیات استفاده می‌کند. ارز دیجیتال «XRP» و محصول «xRapid» هر دو به دفتر کل ریپل (XRPL) متکی هستند که زمان تایید سریع‌تر و هزینه‌های بسیار کمتر را در مقایسه با روش‌های معمول پرداخت بانکی امکان‌پذیر می‌کند.

برای درک فرآیند کار در این محصول یک مثال ساده را بررسی می‌کنیم. فرض کنید «باب» از استرالیا می‌خواهد 100 دلار برای «آلیس» که در هند است پول واریز کند. «باب» این پول را از طریق یک موسسه مالی به نام «FIN» انتقال می‌دهد. برای انجام این تراکنش موسسه FIN از محصول «xRapid» برای ایجاد ارتباط با صرافی‌های تبدیل دارایی در هر دو کشور مبدا و مقصد استفاده می‌کند.

به این ترتیب، شرکت قادر است 100 دلار باب را به «XRP» تبدیل کند که نقدینگی لازم برای پرداخت نهایی را فراهم می‌کند. در عرض چند ثانیه ارز دیجیتال ریپل منتقل شده، به روپیه هند تبدیل می‌شود و «آلیس» می‌تواند پول را از صرافی واقع در هند برداشت کند. همانطور که مشخص است، این راه‌حل منجر به حذف واسطه‌های مالی نشده است و فقط کار انتقال دارایی را نسبت به سیستم‌های قدیمی سریع‌تر کرده است. این محصول تنها محصول شبکه ریپل است که از ارز دیجیتال ریپل استفاده می‌کند.

شبکه ریپل چیست

محصول xCurrent شرکت ریپل چیست ؟

محصول «xCurrent» راه‌حلی برای تسویه و ردیابی فوری پرداخت‌های برون مرزی بین اعضای شبکه ریپل است. این محصول برخلاف «xRapid»، مبتنی بر دفتر کل ریپل نیست و به طور پیش فرض از رمزارز ریپل استفاده نمی‌کند. «xCurrent» بر اساس پروتکل «Interledger | ILP» ساخته شده است. این پروتکل توسط ریپل به عنوان پروتکلی برای اتصال دفتر کل‌های مختلف یا شبکه‌های پرداخت مختلف طراحی و ایجاد شده است. این محصول از چهار مولفه اصلی تشکیل شده است که در ادامه به توضیح آن‌ها می‌پردازیم.

پیام‌رسان (Messenger)

پیام‌رسان «xCurrent» ارتباط همتا به همتا بین موسسات مالی متصل به شبکه ریپل ایجاد می‌کند. این پیام‌رسان برای تبادل اطلاعات در مورد ریسک و انطباق تراکنش‌ها، کارمزدها، نرخ تبدیل،  جزئیات پرداخت‌ها و زمان مورد انتظار تحویل وجوه استفاده می‌شود.

اعتبار‌سنج (Validator)

اعتبارسنج برای تایید موفقیت یا شکست تراکنش‌ها با استفاده از تکنیک‌های رمزنگاری و همچنین هماهنگ کردن انتقال وجوه از طریق پروتکل ILP استفاده می‌شود. موسسات مالی خود می‌توانند در فرآیند اعتبارسنجی شرکت داشته باشند یا اینکه به اعتبارسنجی شخص ثالث اعتماد کنند.

دفتر کل ILP

پروتکل «Interledger» در دفتر کل‌های بانکی موجود پیاده‌سازی می‌شود که منجر به ایجاد دفتر کل ILP می‌شود. این دفتر کل، به عنوان یک دفتر کل فرعی عمل می‌کند و برای ردیابی اعتبارات، بدهی‌ها و نقدینگی طرف‌های معامله استفاده می‌شود. وجوه در این سیستم به صورت اتمی تسویه می‌شود به این معنی که معاملات یا به صورت آنی تسویه می‌شوند یا به کل تسویه نمی‌شوند.

مولفه FX Ticker

این مولفه برای مشخص کردن نرخ تبدیل بین طرفین معامله استفاده می‌شود. این مولفه وضعیت فعلی هر دفتر کل ILP تنظیم شده را ردیابی می‌کند. با وجود این‌که «xCurrent» اساسا برای ارزهای فیات طراحی شده است اما از معاملات رمزارزها نیز پشتیبانی می‌کند.

محصول xVia شرکت ریپل چیست ؟

محصول xVia یک رابط کاربری استاندارد است که به بانک‌ها و سایر ارائه دهندگان خدمات مالی اجازه می‌دهد تا در یک چهارچوب واحد بدون اینکه نیازی به اتکا به یکپارچه‌سازی شبکه‌های پرداخت چندگانه وجود داشته باشد، تعامل کنند. ایکس‌ویا به بانک‌ها اجازه می‌دهد تا از طریق شرکای بانکی دیگری که به شبکه ریپل متصل هستند پرداخت‌ها را ایجاد کنند و فاکتورها یا سایر اطلاعات وابسته را به تراکنش‌های خود پیوست کنند.

محصولات شرکت ریپل چیست

مطلبی که در بالا مطالعه کردید بخشی از مجموعه مطالب «معرفی ارزهای دیجیتال — بررسی رایگان برترین رمز ارزها» است. در ادامه، می‌توانید فهرست این مطالب را ببینید:

بر اساس رای ۱۲ نفر
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
منابع:
Ripple‌Binance Academy
نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *