شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.
محاسبه یک انتگرال سه گانه در مختصات کارتزین را میتوان به محاسبه سه انتگرال با یک متغیر کاهش داد. در این آموزش، با محاسبه انتگرال سه گانه در مختصات کارتزین آشنا میشویم.
ناحیه U از زیر به سطح z=z1(x,y) و از بالا به سطح z=z2(x,y) محدود شده است (شکل ۱).
تصویر جسم U روی صفحه xy ناحیه D است (شکل ۲).
فرض میکنیم توابع z1(x,y) و z2(x,y) در ناحیه Dپیوسته باشند. در نتیجه، تابع f(x,y,z) در ناحیه U پیوسته خواهد بود و میتوان رابطه زیر را نوشت:
U∭f(x,y,z)dV=D∬z1(x,y)∫z2(x,y)f(x,y,z)dzdA
بنابراین، محاسبه انتگرال سه گانه به محاسبه یک انتگرال دوگانه کاهش یافت که انتگرالده یک انتگرال یک بعدی است. در این حالت، لازم است انتگرال داخلی را نسبت به متغیر z محاسبه کرده و سپس انتگرال دوگانه را نسبت به متغیرهای x و y حل کنیم.
اگر D(x,y) یک ناحیه نوع I در صفحه xy باشد (انتگرال مکرر) که با خطوط زیر محدود شده است:
x=a,x=b,y=f1(x),y=f2(x),
که f1(x) و f2(x) توابعی پیوسته در بازه [a,b] هستند و f1(x)≤f2(x)، آنگاه با نوشتن انتگرال دوگانه به صورت یک انتگرال مکرر، خواهیم داشت:
اگر D(x,y) یک ناحیه نوع II بوده و به خطوط زیر محدود باشد:
y=c,y=d,x=φ1(y),x=φ2(y),
که در آن، توابع φ1(y) و φ2(y) در بازه [c,d] پیوسته هستند به گونهای که φ1(y)≤φ2(y)، میتوانیم فرمول انتگرال سه گانه در مختصات کارتزین را به صورت زیر بازنویسی کنیم:
دو فرمول آخر کاربردی از «قضیه فوبینی» (Fubini’s Theorem) در انتگرال سه گانه هستند. این فرمولها به ما این امکان را میدهند که محاسبات انتگرال سه گانه را به انتگرالهای مکرر کاهش دهیم.
در حالت خاصی که ناحیه انتگرالگیری U جعبه مستطیلی [a,b]×[c,d]×[p,q] باشد، انتگرال سه گانه به صورت زیر خواهد بود:
U∭f(x,y,z)dxdydz=a∫bdxc∫ddyp∫qf(x,y,z)dz.
فرمولهای مشابهی برای انتگرال سه گانه در مختصات کارتزین برای نواحی U نوع II یا نوع III وجود دارد. تصویر یک ناحیه نوع II ناحیه D(y,z) در صفحه yz است و به طور متناظر، تصویر ناحیه نوع III ناحیه D(x,z) در صفحه xz است.
در نهایت، اگر ناحیه انتگرالگیری U پیچیدهتر از آنی باشد که در بالا گفتیم، میتوانیم ناحیه U را به دو یا چند ناحیه کوچکتر تقسیم کنیم و از هر کدام از آنها به صورت جداگانه انتگرال بگیریم.
که در آن، ناحیه U در یکهشتم اول زیر صفحه 3x+2y+z=6 قرار دارد (شکل ۳).
حل: معادله صفحه 3x+2y+z=6 را به صورت زیر بازنویسی میکنیم:
3x+2y+z=6,⇒2x+3y+6z=1
ناحیه انتگرالگیری U در شکل ۳ نشان داده شده است.
حدود انتگرالگیری در z از z=0 تا z=6–3x–2y است. با توجه به تصویر D در صفحه xy، محدوده متغیر y از y=0 تا y=3–23x خواهد بود (شکل ۴)، در حالی که متغیر x از 0 تا 2 تغییر میکند.
در نتیجه، انتگرال سه گانه به فرم انتگرال مکرر زیر خواهد بود:
انتگرال سه گانه U∭dxdydz را برحسب انتگرالهای مکرر با شش عبارت مختلف بیان کنید. ناحیه U در یکهشتم نخست صدق میکند و با استوانه x2+z2=4 و صفحه y=3 محدود شده است (شکل ۷). مقدار انتگرال را بیابید.
حل: اگر ترتیب انتگرالگیری z−y−x باشد، آنگاه انتگرال مکرر را میتوان به صورت زیر نوشت:
I1=U∭dxdydz=0∫2dx0∫3dy0∫4–x2dz.
به طور مشابه، برای انتگرالگیری با ترتیب z−x−y، خواهیم داشت:
I2=0∫3dy0∫2dx0∫4–x2dz.
برای ترتیب x−y−z، یعنی وقتی انتگرال داخلی از متغیر x گرفته شود، داریم:
I3=0∫2dz0∫3dy0∫4–z2dx.
از آنجا که تصویر جسم روی صفحه yz یک مستطیل است (شکل ۸)، آنگاه با تغییر ترتیب انتگرالگیری روی y و z، خواهیم داشت:
I4=0∫3dy0∫2dz0∫4–z2dx.
در نهایت، میتوان انتگرال مکرر با ترتیب y−x−z را به صورت زیر نوشت:
I5=0∫2dz0∫4–z2dx0∫3dy.
ششمین انتگرال نیز به فرم زیر خواهد بود:
I6=0∫2dx0∫4–x2dz0∫3dy.
میتوانیم از هر کدام از این انتگرالهای مکرر استفاده کنیم و مقدار انتگرال سه گانه در مختصات کارتزین را به دست آوریم. از آخری استفاده میکنیم:
سید سراج حمیدی دانشآموخته مهندسی برق است و به ریاضیات و زبان و ادبیات فارسی علاقه دارد. او آموزشهای مهندسی برق، ریاضیات و ادبیات مجله فرادرس را مینویسد.
شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.