فیلتر اکتیو پایین گذر — از صفر تا صد
از طریق ترکیب یک فیلتر پایین گذر پسیو ساده RC با یک تقویتکننده عملیاتی یا اپ امپ میتوان یک فیلتر اکتیو پایین گذر (Active Low Pass Filter) را ایجاد کرد. در این مطلب قصد داریم به بررسی مدار این نوع از فیلترها بپردازیم.
در مطلب فیلتر پایین گذر پسیو با استفاده از مدار RC، دیدیم که یک مدار فیلتر پسیو مرتبه اول ساده مانند فیلتر پایین گذر پسیو یا فیلتر بالا گذر پسیو را میتوان با استفاده از فقط یک مقاومت متصل به یک خازن غیرقطبی پیادهسازی کرد و سپس باید به مدار یک سیگنال ورودی سینوسی اعمال شود. میدانیم که یکی از بزرگترین معایب فیلتر پایین گذر این است که دامنه سیگنال خروجی از آن کمتر از دامنه سیگنال ورودی به فیلتر است. به عبارت دیگر، بهره در یک فیلتر پایین گذر پسیو هیچ وقت بزرگتر از واحد نمیشود و ایراد دیگر فیلتر در این است که امپدانس بار روی منحنی مشخصه فیلتر تاثیر خواهد گذاشت.
به دلیل اینکه مدار یک فیلتر پسیو از چند طبقه تشکیل میشود، این کاهش دامنه ورودی که به آن میرایی (Attenuation) گفته میشود، میتواند به میزان شدیدی صورت گیرد. یک روش برای بازیابی و یا کنترل کاهش دامنه سیگنال، این است که از خاصیت تقویتکنندگی (Amplification) با استفاده از فیلترهای اکتیو (Active Filters) بهره ببریم.
همان طور که از نام این نوع از فیلترها مشخص است، فیلتر اکتیو شامل ادوات اکتیو مانند تقویتکننده عملیاتی و ترانزیستور پیوندی دوقطبی یا ترانزیستور FET در مدار خود است. این فیلترها توان خود را از یک منبع توان خارجی به دست میآورند و از آن برای ارتقا یا تقویت سیگنال خروجی استفاده میکنند. تقویتکنندگی در فیلترها را همچنین میتوان برای شکل دادن و یا تغییر پاسخ فرکانسی مدار فیلتر مورد استفاده قرار داد. از طریق این کار یک پاسخ خروجی بسیار گزینشیتر ایجاد میشود و پهنای باند فیلتر بسیار باریکتر و یا پهنتر میشود. بنابراین میتوان گفت که تفاوت اصلی بین یک فیلتر اکتیو با یک فیلتر پسیو در تقویتکنندگی موجود در فیلتر اکتیو است.
یک فیلتر اکتیو معمولا از یک تقویتکننده عملیاتی یا اپ امپ در طراحی مدار خود استفاده میکند. میدانیم که یک اپ امپ دارای امپدانس ورودی بزرگی است. همچنین این المان امپدانس خروجی بسیار کوچکی دارد و بهره ولتاژ آن توسط شبکه مقاومتی موجود در حلقه فیدبک مشخص میشود.
برخلاف یک فیلتر بالا گذر پسیو، که در تئوری دارای بیشینه پاسخ فرکانس برابر با بینهایت است، بیشینه پاسخ فرکانسی در یک فیلتر اکتیو، به بهره یا پهنای باند (یا بهره حلقه باز) تولید شده توسط اپ امپ مورد استفاده محدود میشود. طراحی یک فیلتر اکتیو بسیار سادهتر از طراحی یک فیلتر پسیو انجام میگیرد. یک فیلتر اکتیو مشخصه عملکردی بسیار بهتری را تولید میکند و هنگامی که در یک طراحی مداری خوب مورد استفاده قرار گیرد، سطح نویز بسیار پایینی خواهد داشت. همچنین این فیلتر از دقت بسیار خوبی نسبت به فیلتر نوع پسیو برخوردار است.
فیلتر اکتیو پایین گذر مرتبه اول
یکی از متداولترین و قابل فهمترین انواع فیلترهای اکتیو، فیلتر اکتیو پایین گذر است. اصول عملکردی این نوع از فیلترها و همچنین پاسخ فرکانسی آنها، دقیقا با فیلتر نوع پایین گذر پسیو مشابه است. اما تنها تفاوت بین این دو نوع فیلتر پایین گذر در این است که از تقویتکننده عملیاتی به منظور تقویتکنندگی و کنترل بهره در ساختار یک فیلتر اکتیو استفاده میشود.
سادهترین فرم یک فیلتر اکتیو پایین گذر این است که یک تقویتکننده معکوس کننده یا غیر معکوس کننده را به مدار فیلتر پایین گذر RC متصل کرد. نمایی از یک فیلتر اکتیو پایین گذر در تصویر زیر نشان داده شده است.
این فیلتر مرتبه اول اکتیو پایین گذر ساده از یک طبقه فیلتر پسیو RC تشکیل شده است که یک مسیر فرکانس پایین به ورودی غیر معکوس کننده اپ امپ فراهم میکند. تقویتکننده به عنوان یک مدار تقیبکننده ولتاژ یا بافر پیکربندی شده است که دارای بهره ولتاژ DC واحد است و از این نظر با فیلتر پایین گذر پسیو اختلاف دارد؛ زیرا فیلتر پسیو دارای بهره ولتاژ DC کمتر از واحد است.
مزیت اصلی مدار فیلتر اکتیو این است که امپدانس ورودی بالای اپ امپ مانع از اضافه بار در خروجی فیلتر میشود و از طرف دیگر، امپدانس پایین خروجی اپ امپ منجر به این میشود که نقطه فرکانس قطع فیلتر تحت تاثیر تغییرات در امپدانس بار قرار نگیرد.
در حالیکه این پیکربندی پایداری خوبی را برای فیلتر فراهم کرده است، اما یک عیب بزرگ مدار فیلتر فوق این است که قادر به ایجاد بهره ولتاژ بزرگتر از یک نیست. البته با اینکه بهره ولتاژ واحد است، اما بهره توان بسیار بزرگ است؛ زیرا امپدانس خروجی آن بسیار پایینتر از امپدانس ورودی آن است.
فیلتر اکتیو پایین گذر با تقویتکننده
اگر به یک فیلتر اکتیو پایین گذر با بهره ولتاژ بزرگتر از یک احتیاج داشته باشیم، آنگاه میتوان از مدار زیر استفاده کرد.
در تصویر فوق، مدار یک فیلتر اکتیو پایین گذر با تقویتکنندگی (Active Low Pass Filter with Amplification) را مشاهده میکنید. در این مدار، پاسخ فرکانسی شبیه به پاسخ فرکانسی متعلق به یک فیلتر RC پسیو است، البته با این تفاوت که دامنه سیگنال خروجی از فیلتر، توسط بهره باند میانی مربوط به تقویتکننده افزایش مییابد.
برای یک مدار تقویتکننده غیر معکوس کننده دامنه بهره ولتاژ مربوط به فیلتر بر حسب تابعی از حاصل تقسیم مقاومت فیدبک بر مقاومت مربوط به ورودی به دست میآید و به صورت زیر خواهد بود:
بنابراین میتوان بهره فیلتر پایین گذر اکتیو را به عنوان تابعی از فرکانس به این صورت نوشت:
$$ \text {Voltage gain (A_V)} = \frac {V_ {out}} {V _ {in}} = \frac {A _ F} { \sqrt{ 1 + (\frac {f} {f_c}) ^ 2} } $$
که در فرمول فوق، برابر با بهره باند میانی فیلتر، فرکانس سیگنال ورودی بر حسب هرتز و فرکانس قطع فیلتر بر حسب هرتز هستند.
بنابراین، عملکرد یک فیلتر اکتیو پایین گذر را میتوان با استفاده از بهره فرکانسی فوق به دست آورد. بر این اساس میتوان گفت:
- در فرکانسهای بسیار پایین ()، رابطه برقرار است.
- در فرکانس قطع ()، رابطه صادق است.
- برای فرکانسهای بسیار بالا ()، رابطه برقرار است.
بنابراین، فیلتر پایین گذر اکتیو دارای بهره ثابت از صفر تا نقطه قطع فرکانس بالا است. در نقطه بهره برابر با میشود و در فرکانسهای بزرگتر از با افزایش فرکانس، مقدار بهره با یک نرخ ثابت کاهش مییابد. به همین دلیل است که زمانی که فرکانس به اندازه ده برابر افزایش یابد، بهره ولتاژ تقسیم بر ده میشود.
به عبارت دیگر، هر بار که فرکانس با ضریب ده افزایش یابد، بهره به اندازه ۲۰ دسیبل کاهش مییابد. در مورد مدارات فیلتری، دامنه بهره میان گذر مدار معمولا بر حسب دسیبل یا dB به عنوان تابعی از بهره ولتاژ بیان میشود. در حالت کلی میتوان دامنه بهره ولتاژ را به صورت زیر نوشت:
$$ A_V (dB ) = 20 \; log \; _ {10} (\frac { V _ {out }} { V_ {in}}) $$
$$ \therefore \; -3 dB = 20 \; log \; _ {10} ( 0.707 \; \frac { V _ {out }} { V_ {in}}) $$
مثال ۱: فیلتر اکتیو پایین گذر
مدار یک فیلتر اکتیو پایین گذر غیر معکوس کننده را به صورتی طراحی کنید که بهره ولتاژ برابر با ۱۰ در فرکانسهای پایین داشته باشد و نیز فرکانس قطع بالا یا فرکانس گوشه آن ۱۵۹ هرتز و امپدانس ورودی آن ۱۰ کیلو اهم باشد.
حل
بهره ولتاژ یک تقویتکننده عملیاتی غیر معکوس کننده به صورت زیر محاسبه میشود:
فرض کنید مقدار مقاومت برابر با ۱ کیلو اهم باشد. فرمول فوق را مجددا بازنویسی میکنیم و به صورت زیر مینویسیم:
بنابراین برای بهره ولتاژ برابر با ۱۰، مقدار مقاومت برابر با ۱ کیلو اهم و مقاومت برابر با ۹ کیلو اهم خواهد بود. البته توجه کنید که مقاومت ۹ کیلو اهم در واقع وجود ندارد و به جای آن باید از مقاومت ۹٫۱ کیلو اهم استفاده شود. با تبدیل این بهره ولتاژ به مقدار معادل آن بر حسب دسیبل، به مقدار زیر میرسیم:
فرکانس قطع یا فرکانس گوشه برابر با ۱۵۹ هرتز با امپدانس ورودی ۱۰ کیلو اهم است. این فرکانس قطع را میتوان با استفاده از فرمول زیر به دست آورد:
از طریق بازآرایی فرمول استاندارد فوق، میتوان مقدار خازن C را به صورت زیر محاسبه کرد:
بنابراین مدار فیلتر اکتیو پایین گذر با این فرکانس کاری، به صورت زیر خواهد بود.
سلام و خسته نباشید خدگت شما استاد گرامی ، توضیحاتتون کامل کامل بود ، عالی ، فقط یه سوال برام پیش اومده که اصلا چرا نیاز داریم مرتبه فیلتر رو بالا ببریم؟
خطینگی ،صفر وقطب ،gm
سلام.
همانگونه در متن آموزش نیز بیان شده، در فیلتر مرتبه دوم، باند توقف و رول آف دو برابر یک فیلتر مرتبه اول است. این بدین معناست که فیلتر مرتبه دوم اساساً فیلترسازی بهتری انجام میدهد.
از اینکه با مجله فرادرس همراه هستید، خوشحالیم.
لطفا این را توضیح دهید یا یک مرجع برای ان معرفی کنید:
اگر امپدانس خارجی متصل به ورودی مدار فیلتر تغییر کند، این تغییر امپدانس روی فرکانس قطع نیز تاثیر میگذارد. یک راه برای جلوگیری از هرگونه تاثیر خارجی روی فرکانس قطع فیلتر، این است که خازن را به صورت موازی با مقاومت فیدبک
R
2
در مدار قرار داد. این روش قادر است مقاومت
R
2
را به صورت موثری از ورودی حذف کند، در حالی که منحنی مشخصه فیلتر همچنان ثابت حفظ شود.
سلام.
مرجع در انتهای متن ذکر شده است.
تندرست و موفق باشید.