فتوشاپ برای عکاسی – به زبان ساده + مثال عملی
برنامه فتوشاپ مدتها است که در حرفه عکاسی ابزاری ارزشمند برای عکاسان بوده است. از تنظیمات اولیه رنگ و نور گرفته تا دستکاری کامل و مونتاژ عکس، کاربرد فتوشاپ در ادیت عکس بسیار متنوع و نامحدود است. اگر در دنیای عکاسی تازهکار هستید، ممکن است به طور کامل از مزایای استفاده از فتوشاپ خبردار نباشید. از اینرو در این مطلب از مجله فرادرس استفاده از فتوشاپ برای عکاسی را به طور کامل بیان میکنیم.
فتوشاپ برای عکاسی
عکاسان از فتوشاپ برای اهداف مختلفی استفاده میکنند. از تنظیمات اولیه گرفته تا روتوش عکس و فتومونتاژ، همه با استفاده از امکانات و ابزارهای فتوشاپ محقق میشود. این برنامه نسبت به سایر برنامههای ادیت عکس بسیار حرفهای است و یکی از محبوبترین نرمافزارهای حوزه عکاسی به شمار میرود.
آشنایی با محیط فتوشاپ
پیش از پرداختن به امکانات فتوشاپ برای عکاسی، بهتر است نگاهی اجمالی به محیط آن بیندازیم. در میانه پنجره، سند فتوشاپ که همان عکس شماست را مشاهده میکنید. برای باز کردن عکس در فتوشاپ کافی است آن را به محیط برنامه Drag کنید. اگر چندین عکس در برنامه باز کردهاید، از طریق زبانههای بالای صفحه به آنها دسترسی خواهید داشت.
در سمت چپ محیط برنامه نوار ابزار قرار دارد که انواع ابزارهای ویرایش در آن دستهبندی شدهاند. درست بالای زبانه سندهای باز در برنامه در بالای صفحه، «Options Bar» قرار دارد که شامل گزینههای مختلفی برای تنظیمات ابزارها است. در گوشه سمت راست در پایین صفحه نیز پنل لایهها واقع شده که هنگام ادیت عکس با آن بسیار سر و کار داریم.
امکانات فتوشاپ برای عکاسی
پیشتر به محبوبیت فتوشاپ برای عکاسی اشاره کردیم. اما دلایل استفاده عکاسان از فتوشاپ چیست؟ مهم نیست که با چه نوع عکسی کار میکنید، فتوشاپ ابزارهایی برای بهبود هر نوع تصویر ارائه می دهد. از تنظیمات رنگ و نوردهی تا حذف لکه و ادغام تصاویر، لیستی طولانی از امکانات وجود دارد که میتوان ساعتها در مورد آن توضیح داد. در این مطلب روی برخی از مهمترین قابلیتهای فتوشاپ برای عکاسی تمرکز میکنیم.
- ادیت عکس با استفاده از لایه
- استفاده از ماسک
- ترکیب تصویر و فتومونتاژ
- ابزارهای پیشرفته ادیت عکس
- ابزارهای متنوع برای حذف لکه و اشیای اضافی
- طراحی گرافیک
- اصلاح فوکوس عکس
- امکان ادیتهای خلاقانه
- ویرایش پیشرفته با پلاگین فتوشاپ
- ویرایش سریع با اکشن فتوشاپ
ادیت عکس با استفاده از لایه
ویرایش غیرمخرب یعنی شما میتوانید هر گونه تنظیمی را بدون اعمال دائمی آن بر روی تصویر خود انجام دهید. در برخی از برنامه های ادیت عکس، هر تنظیم به طور مستقیم روی عکس اعمال میشود. در فتوشاپ، میتوانید از لایهها برای جدا نگه داشتن تنظیمات و ویرایشها از تصویر اصلی استفاده کنید.
یکی از قدرتمندترین ابزارهای ادیت در فتوشاپ لایه است. لایهها در فتوشاپ مانند ورقههای کاغذ هستند که روی یکدیگر قرار دارند. پنل لایهها در فتوشاپ در سمت راست و پایین محیط کار قرار دارد.
هنگامی که عکسی را وارد فتوشاپ میکنید، در قالب «لایه پسزمینه» (Background Layer) در برنامه قرار میگیرد. هر لایهای که اضافه میکنید، شامل تنظیمات یا بخشی از تصویر است که مشغول ویرایش آن هستید.
در فتوشاپ، هر تنظیم یا «لایه تنظیمات» (Adjustment Layer) بر روی یک لایه جدید قرار میگیرد. با استفاده از لایه در فتوشاپ، هر تغییر در عکس شما به عکس اصلی اضافه میشود. درست مانند آرایش، تنظیمات مختلف با هم ترکیب میشوند تا ظاهر جدیدی برای تصویر شما ایجاد کنند. با این حال، تصویر اصلی بدون تغییر در زیر تمام لایهها باقی میماند.
سیستم لایه مزیت بزرگ فتوشاپ برای عکاسی است زیرا بازگشت به عقب و اصلاح برخی تنظیمات بسیار آسانتر است. به خصوص زمانی که در حال ویرایش عکس برای مشتری هستید و نیاز به ایجاد تغییرات جدید دارید، می توانید این کار را سریعتر از سایر برنامهها انجام دهید.
لایه های تنظیمات (Adjustment Layer)
لایههای تنظیمات یکی از مهمترین ابزارهای فتوشاپ برای عکاسی هستند. این لایهها مؤلفههای مختلفی از جمله نور و رنگ را به انواع روشها در تصویر تنظیم میکنند. هر عکاسی باید با استفاده از این لایهها آشنا باشد.
سه راه برای دسترسی به لایه تنظیمات در فتوشاپ وجود دارد.
- از منوی بالای صفحه به Layer > New Adjustment Layer بروید و نوع لایه تنظیمات را انتخاب کنید.
- در پایین پنل لایهها روی آیکون «Create New Fill or Adjustment Layer» کلیک و از منوی آن لایه تنظیم موردنظر را انتخاب کنید. این آیکون دایرهای شکل و نصف آن سیاه و نصف آن سفید است.
- در بالای پنل لایهها، روی زبانه پنل Adjustment کلیک و تنظیمات موردنظر را انتخاب کنید.
پس از ایجاد این لایه، از پنل «Properties» میتوانید تنظیمات را انجام دهید. در ادامه با کاربرد هر یک از این لایهها آشنا میشویم.
Brightness/Contrast
این لایه به شما امکان میدهد که «روشنایی» (Brightness) و «تضاد» (Contrast) را در عکس تنظیم کنید. هر کدام از این مؤلفهها یک اسلایدر در پنل لایه تنظیمات دارد که میتوانید آن را جابهجا کنید. با تنظیم Brightness، روشنی یا تیرگی هر پیکسل در تصویر تغییر میکند. Contrast تفاوت بین روشنایی المانهای عکس را تنظیم میکند. یعنی با افزایش آن نواحی روشن روشنتر و نواحی تاریک تیرهتر میشوند.
Levels
این لایه طیف و تعادل رنگی عکس را تنظیم میکند. این کار با تنظیم شدت «سایهها» (Shadows)، «رنگهای میانی» (Mid-tones) و «نواحی روشن» (Highlights) در تصویر انجام میشود. تنظیمات «Levels» را می توان ذخیره و به راحتی روی تصاویر بعدی اعمال کرد.
Curves
در حالی که تنظیمات Levels به شما امکان میدهد تمام تنها را متناسب با تصویر خود تنظیم کنید، با استفاده از تنظیمات «Curves» میتوانید بخشی از «Tonal Scale» موردنظر را انتخاب کنید و تغییر دهید. در نمودار Curves، ناحیه بالا سمت راست نشان دهنده نقاط روشن (Highlights) و ناحیه پایین سمت چپ نشان دهنده سایهها است. هنگامی که کنتراست تصویر شما نامناسب است، از یکی از تنظیمات Levels یا Curves برای تصحیح تن عکس استفاده کنید. البته برای اعمال دقیق تنظیمات انتخابی خود لایه Curves مناسبتر است.
Exposure
هنگامی که «نوردهی» (Exposure) یک تصویر را تنظیم میکنید، هدف شما رسیدن به روشنایی ایدهآل است که جزئیات را هم در هایلایتها و هم در سایهها نشان دهد. در لایههای تنظیم فتوشاپ، تنظیم نوردهی دارای سه اسلایدر است که مؤلفههای نوردهی، «Offset» و «Gamma» را تنظیم میکند. از اسلایدر Exposure برای تنظیم نقاط روشن تصویر، از اسلایدر Offset برای تنهای میانی و از Gamma فقط برای هدف قرار دادن رنگ های تیره استفاده کنید.
Vibrance
از لایه تنظیمات «Vibrance» برای بهبود رنگهای کدر در تصویر استفاده کنید. نکته مثبت درباره افزایش Vibrance این است که این تنظیم بر نواحی با شدت رنگ کمتر تمرکز میکند و بر نواحی که از قبل رنگ زیادی دارند اثر نمیگذارد.
اگر امکانش هست عکس های بالا را به صورت خام دراختیار بگذارید تا ضمن مطالعه خودمان هم تمرین کنیم.