شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.
واژه ایمونوهماتولوژی از ایمونو به معنی ایمنیشناسی و بررسی پاسخهای ایمنی بدن و هماتولوژی به معنی بررسی سلولها و ترکیبات بدن تشکیل شده است. این علم واکنش بین آنتیژنهای سلولهای خونی و واکنش آنها با آنتیبادی در فرایند انتقال خون و پیوند عضو را بررسی میکند. در این مطلب انواع آنتیژنهای گلبول قرمز، گلبولهای سفید و پلاکت را به همراه آزمایشهای ایمونوهماتولوژی لازم قبل از انتقال خون توضیح میدهیم.
ایمونوهماتولوژی شاخهای از خونشناسی است که آنتیژنها، آنتیبادیها، برهمکنش آنتیژن-آنتیبادی و بیماریهای ایمنی ایجاد شده به دلیل نقص این اجزا را بررسی میکند. آنتیژنهای گلبول قرمز بخش اصلی آنتیژنهای خونی را تشکیل میدهند. بررسی این آنتیژنها در زمان انتقال خون، پیوند عضو و بین مادر و نوزاد از تحریک سیستم ایمنی و به خطر افتادن سلامتی بیمار، مادر یا نوزاد پیشگیری میکند.
دو دسته آنتیبادی در سیستم ایمنی تولید میشود. بخشی از آنتیبادیها پس از ورود پاتوژن (باکتری، انگل، ویروس، قارچ یا فراورده خونی با آنتیژن متفاوت) و بر اثر تحریک لنفوسیتهای B تشکیل میشوند. اما دسته دوم این آنتیبادیها (آنتیبادیهای طبیعی) در زمان تولد در سرم وجود دارند. آنتیبادیهای طبیعی آنتیژنهایی که در گلبول قرمز، پلاکت یا گلبولهای سفید خود فرد وجود ندارد، را شناسایی میکند. ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی آنتیبادیهای ایمنی و طبیعی متفاوت است. بیشتر آنتیبادیهای طبیعی از انواع آنتیبادیهای M هستند که در پاسخ به تحریک لنفوسیتهای B1 در زمان جنینی ترشح میشوند. برای مثال آنتیژن X1 و X2 از یک خانواده هستند که در یک اسیدآمینه اختلاف دارند. اگر آنتیژن X1 در غشای گلبول قرمز باشد، در سرم خون آنتیبادی X2 وجود دارد. در نتیجه تزریق خون با آنتیژن متفاوت منجر به ایجاد پاسخ ایمنی میشود.
آنتی ژن های خون
در غشای تمام سلولهای بدن ما گلیکوپروتئینها، پروتئینها یا گلیکولیپیدهای منحصربهفردی وجود دارد که سلولها را از هم متمایز میکند. بخش پروتئینی یا کربوهیدراتهای این مولکولها «آنتیژنهای خودی» (Self-Antigens) بدن هستند. در افراد مختلف توالی آنتیژنی این مولکولها در یک یا دو اسیدآمینه یا کربوهیدرات متفاوت است. به همین دلیل انتقال سلول، خون یا پیوند عضو ممکن است با فعال شدن سیستم ایمنی و از بین رفتن پیوند همراه باشد. اما سیستم ایمنی خود فرد نسبت به این آنتیژنها غیرحساس میشود. در فرایند حساسیتزدایی، سلولهای ایمنی (لوکوسیت و لنفوسیت) که به این آنتیژنها پاسخ میدهند، از بین میروند. آنتیژنهای گلایکان یا کربوهیدراتی به پروتئینها یا لیپیدهای غشا متصل هستند. آنتیژنهای پروتئینی، یک یا چند بار از غشا عبور میکنند یا بهوسیله لنگر گلیکوزیل فسفاتیدیل اینوزیتول به لیپیدهای غشا متصل میشوند.
آنتی ژن های گلبول قرمز
در غشای گلبولهای قرمز میلیونها آنتیژن خودی وجود دارد که سیستم ایمنی خود فرد را تحریک نمیکند. اما اگر خونی با آنتیژنهای متفاوت به یک نفر منتقل شود، سیستم ایمنی، آنتیژن جدید را پاتوژن شناخته و برای حذف آن فعال میشود. به همین دلیل بررسی آنتیژنهای خونی و ایمونوهماتولوژی قبل از انتقال خون بسیار مهم است. بر اساس این آنتیژنها حداقل ۳۶ گروه خونی وجود دارد. آنتیژنهای هر گروه خونی بهوسیله یک یا چند لوکوس ژنی به هم مرتبط کنترل میشوند. در این مطلب از مجله فرادرس گروههای خونی ABO، MNS، P، Resus، Lutheran، KELL، Lewis، Duffy و Kidd را توضیح میدهیم.
آنتیژنهای گروه خونی ABO مهمترین آنتیژنهای گلبولهای قرمز در انتقال خون هستند. این آنتیژنها در غشای گلبولهای سفید، پلاکت، سلولهای پوست، کلیه، مجرای ادراری، سلولهای پوششی دیواره لوله گوارش و اندوتلیال رگهای خونی وجود دارد. آنتیژن ABO از زنجیره کربوهیدرات تشکیل میشود که به لیپیدها یا پروتئینهای غشا متصل هستند. این زنجیره کربوهیدرات بهوسیله فعالیت آنزیمهای ترانسفراز سنتز میشود. ژنهای فرد نوع آنزیم ترانسفراز و نوع گروه خونی ABO (به طور غیر مستقیم) را تعیین میکنند. آنتیژن H تعیینکننده گروه خونی O و پیشساز آنتیژنهای A و B است. این آنتیژن از توالی قندهای گالاکتوز، N-استیل گلوکز آمین، گالاکتوز و فروکتوز تشکیل شده است.
گالاکتوز ابتدایی این زنجیره به اتم نیتروژن یا اکسیژن پروتئینها یا لیپیدهای غشایی متصل میشود. آنتیژن A از اضافه شدن N-استیل گالاکتوز آمین با پیوند گلیکوزیدی آلفا ۱-۳ به گالاکتوز انتهایی این توالی و آنتیژن B از اضافه شدن یک قند گالاکتوز با پیوندی گلیکوزیدی آلفا ۱-۳ به گالاکتوز انتهایی آنتیژن H تولید میشود. در سرم افراد با گروه خونی A آنتیبادی B، در سرم گروه خونی B آنتیبادی A و در سرم گروه O هر دو آنتیبادی A و B وجود دارد. این آنتیبادیها از انواع IgM و IgG هستند. اتصال آنتیژن به این آنتیبادیها سیستم کمپلمان میزبان را فعال میکند.
ژن گروه خونی ABO
سنتز آنتیژنهای ABO بهوسیله سه لوکوس ABO، H و Se کنترل میشود که در بخشهای نزدیک به هم روی کروموزم ۹ قرار دارند. ژن گروه خونی ABO از ۷ اگزون (۱۷ Kb) تشکیل شده است. در افرادی با گروه خونی O بخشی از اگزون ۶ (یک گوانوزین) این ژن حذف شده و آنزیم ترانسفراز بیان نمیشود. تفاوت ۷ نوکلئوتید در آللهای A و B سبب ترجمه ترانسفرازهای متفاوت و ترانسفراز مناسب برای تشکیل گروههای خونی A، B و AB میشود. لوکوس H (ژن FUT1) از سه اگزون (۵ Kb) تشکیل شده است و از بیان آن آنزیم فوکوزیل ترانسفراز تولید میشود.
در افراد هموزیگوت مغلوب (hh) این آنزیم و آنتیژن H تشکیل نمیشود. در نتیجه آنتیژنهای A و B تشکیل نمیشود و در سرم فرد آنتیبادیهای A و B وجود دارد. لوکوس Se (ژن FUT2) از دو اگزون (۲۵ Kb) تشکیل شده و در ژنوم سلولهای اپتیلیال ترشحی (غدد بزاقی، لوله گوارش و مجاری تنفسی) قرار دارد. آنزیم فوکوزیل ترانسفراز این ژن سنتز آنتیژن H موجود در ترشحات بدن (بزاق و مخاط) را کاتالیز میکند. این آنزیم در افرادی با ژنوتیپ هموزیگوت (Se/Se) و هتروزیگوت غالب (Se/se) بیان شده و در افرادی با ژنوتیپ هموزیگوت مغلوب (se/se) بیان نمیشود.
گروه خونی Rh
آنتیژن گروه خونی Rh دومین آنتیژن مهم در انتقال خون است. این گروه خونی بر اساس وجود آنتیژن پروتئینی D در عرض غشای گلبول قرمز تعیین میشود. ژن این پروتئین (RhD) روی کروموزم ۱ سلولهای خونساز قرار دارد. این پروتئین با انتقال آمونیوم از غشای گلبول قرمز در حفظ تعادل اسمزی این سلول نقش دارد. آنتیژنهای گروه Rh بهوسیله دو ژن RHD (آنتیژن D) و RHCE (آنتیژنهای C و E) کد میشوند. این ژنها تنها در ژنوم سلولهای رده اریتروئید (سلولهای اولیه گلبول قرمز) وجود دارند. به همین دلیل آنتیژنهای گروه Rh، آنتیژنهای اختصاصی غشای گلبول قرمز است و برخلاف آنتیژنهای گروه ABO در سلولهای دیگر بیان نمیشود.
پروتئین عرض غشایی نهایی تترامری از دو گلیکوپروتئین همراه Rh و دو پروتئین Rh است. پروتئین Rh این مجموعه آنتیژن D، آنتیژن EC یا ترکیبی از این دو پروتئین است. در افرادی با فنوتیپ Rh منفی، آنتیژن غشای گلبول قرمز پروتئین RhCE است. گلیکوپروتئین همراه Rh بخشهای آنتیژنی را در غشا نگه میدارد. جهش ژن این پروتئین یا الل مغلوب آن سبب حذف آنتیژن Rh از غشای گلبول قرمز میشود. حذف این آنتیژن با تغییر شکل و ضعیف شدن ساختار غشای گلبول قرمز همراه است و منجر به کمخونی همولیتیک میشود. بیشتر آنتیبادی تولید شده در بدن علیه آنتیژنهای این گروه خونی ( آنتی D، آنتی C، آنتی E، آنتی e و آنتی c) از نوع IgG و بخش کمی از آن IgM است. اتصال آنتیژنهای Rh به این آنتیبادیها با فاگوسیتوزماکروفاژی گلبول قرمز همراه است. ژنهای RHD و RHCE در لوکوس Rh روی بازوی بلندکروموزوم ۱ قرار دارند و هر کدام از ۱۰ اگزون (حدود ۷۵ Kb) تشکیل است. هر یک از این ژنها پروتئینی با ۱۲ دومین عرض غشایی کد میکنند و پروتئین آنها در ۳۵ اسیدآمینه متفاوت هستند.
گروه خونی Kell
گروه خونی Kell از تعداد زیادی آنتیژن گلیکوپروتئینی غشایی تشکیل شده و سومین آنتیژن مهم در انتقال خون است. حداقل ۲۵ آنتیژن Kell از نوترکیبی ژنهای KEL در افراد مختلف ایجاد میشود. آنتیژنهای K (کِل | Kell) و k (کلانو | Cellano) دو پروتئین اصلی این گروه هستند که تنها در یک آمینواسید اختلاف دارند. اما ایمنیزایی آنتیژن K بسیار بیشتر k است. جهش و مهار بیان ژن این آنتیژن بیماری ایجاد نمیکند. آنتیژنهای Kell آنزیمهای کانورتاز اندوتلین-۳ هستند که با فعال کردن اندوتلین-۳ کاهش قطر رگ را تحریک میکنند. آنتیبادیهای طبیعی آنتیژنهای K از انواع IgG است و اتصال آن به آنتیژن فاگوسیتوز گلبول قرمز بهوسیله ماکروفاژ را تحریک میکند.
ژن گروه خونی Kell
ژن این آنتیژن در کروموزم ۷ سلولهای اریتروئیدی و لنفوئیدی وجود دارد و در سلولهای ماهیچههای اسکلتی و قلبی، اندامهای لنفاوی و سیستم عصبی بیان میشود. ژن KELL از ۱۹ اگزون و ۲۱ Kbp تشکیل شده است. پروتئین حاصل از رونویسی و بان این ژن، زنجیره پلیپپتیدی ۷۳۲ آمینواسید، یک دومین عرض عرض غشایی و پنج جایگاه اتصال کربوهیدرات است. این پروتئین با پیوند دیسولفیدی به پروتئین XK در غشای گلبول قرمز متصل میشود و برای فعالیت آنزیمی نیاز به روی دارد.
گروه خونی Duffy
آنتیژن گروه خونی «دافی» (Duffy) از انواع گلیکوپروتئینی و رسپتور غیراختصاصی کموکینها (کموکین التهاب حاد، کموکین التهاب مزمن، IL8 و RANTES) با چند دومین عرض غشایی است. به علاوه انگل عامل بیماری مالاریا (پلامودیوم ویواکس) بهوسیله این رسپتور وارد گلبول قرمز میشود. این پروتئین ۷ بار از غشای پلاسمایی عبور میکند. جایگاه اتصال به کموکینها، انگل و دومینهای آنتیژنی در انتهای N و خارج از سیتوپلاسم قرار دارد. ۶ آنتیژن این گروه (Fya,Fyb,Fy3,Fy4,Fy5,Fy6) بهوسیله ژن FY با دو الل اصلی FYA و FYB کد میشوند. این ژن علاوه بر سلولهای اریتروئیدی در ژنوم سلولهای اندوتلیال رگ خونی، توبولهای کلیه، آلوئولهای ریه و سلولهای پورکنژ مخچه وجود دارد. آنتی Fya، آنتی Fyb و آنتی Fy3 ایمونوگلوبینهایی است که در سرم افراد فاقد آنتیژن وجود دارد و بیشتر از نوع IgG است. واکنشهای ایمونوهماتولوژی ایجاد شده بهوسیله آنتی Fya و Fyb شدیدتر از آنتی Fy3 است.
ژن گروه خونی Duffy
لوکوس Duffy روی کروموزوم ۱ قرار دارد و از دو اگزون (۱۵ Kb) تشکیل شده است. اللهای این ژن در یک نوکلئوتید (G در FYA و A در FYB) تفاوت دارند. جهش ژنتیکی در پروموتر ژن FYB با حذف آنتیژنهای Dyuffy از غشای گلبول قرمز همراه است. اما به دلیل اینکه ژن در سلولهای دیگر بیان میشود، آنتی FY در سرم وجود ندارد. به علاوه جهش نقطهای این ژن با تغییر کدون پایان منجر به تشکیل آنتیژنهای FY غیرعملکردی میشود.
گروه خونی MNS
آنتیژن گروه خونی MNS از انواع گلیکوپروتئینهای غشایی به نام گلیکوفورین است. چهار آنتیژن این گروه خونی (M، N، S و s) از رونویسی و بیان mRNA ژن گلیکوفورین A و B روی بازوی بلند کروموزوم ۴ تولید میشود. ژن این آنتیژن علاوه بر سلولهای اریتروئیدی در اندوتلیال توبولهای کلیه و اپیتلیوم پوست وجود دارد. این پروتئین گیرنده سیتوکینها، باکتری، ویروسها و انگل عامل مالاریا است، اما حذف آن تغییری در فعالیت فیزیولوژیک بدن ایجاد نمیکند. آنتی M و آنتی N، از انواع آنتیبادیهای M در پلاسمای افراد فاقد این آنتیژن است. M+N+S+s+، M+N+S−s+ و M−N+S−s+ سه فنوتیپ متداول گروه خونی MNS است. در سرم افراد M+N+S−s+ آنتی S، در سرم افراد M−N+S−s+ آنتی S و آنتی M وجود دارد. این آنتیبادیها از انواع IgG و IgM هستند. واکنشهای ایمونوهماتولوژی انتقال خون بیشتر به دلیل فعالیت آنتی S و آنتی s ایجاد میشود.
ژن گروه خونی MNS
ژن GYPA (گلیکوفورین A) از ۷ اگزون (۶۰ Kbp) تشکیل شده و دو الل (MNS1 و MNS2) دارد. آنتیژن M از بیان الل MNS1 و آنتیژن N از بیان ال MNS2 تولید میشود. آنتیژنهای سنتز شده از این الل در دو آمینواسید انتهای N تفاوت دارند. ژن GYPB (گلیکوفرین B) از ۵ اگزون (۵۸ Kbp) تشکیل شده است و دو الل (MNS3 و MNS4) دارد. آنتیژن S از بیان الل MSN3 و آنتیژن s از بیان الل MSN4 سنتز میشود. این دو آنتیژن در یک اسیدآمینه با هم تفاوت دارند. گلیکوفورین A (آنتیژنهای M و N) یک دومین خارج سلولی (انتهای N)، یک دومین عرض غشایی و یک دومین سیتوزولی (انتهای C) و تعداد زیادی زنجیره جانبی سیالیکاسید تشکیل شده است. ساختار و دومینهای گلیکوفورین B (آنتیژنهای S و s) شبیه گلیکوفورین A است. اما انتهای C گلیکوفورین B شش آمینواسید کمتر از گلیکوفورین A دارد.
گروه خونی P
آنتیژنهای گروه خونی P یا P1PK از اتصال توالی قندی (گلوکز، گالاکتوز، N-استیل گلوکوز آمین و N-استیل گالاکتوز آمین) به سرآمید (N-استیل اسفنگوزین و اسید چرب) تشکیل شده است. P1، Pk و NOR آنتیژنهای این گروه خونی با توالی قندی متفاوت هستند. آنتیژن P علاوه بر غشای گلبول قرمز در غشای لنفوسیتها و مونوسیتها وجود دارد. آنتیژنهای این گروه خونی از اضافه شدن چند مرحلهای کربوهیدراتها به مولکول لاکتوزیل سرامید سنتز میشوند.
برای سنتز آنتیژن P1، Pk آنزیمهای ترانسفراز (P1Pk سنتتاز) یک گالاکتوز با پیوند گلیکوزیدی آلفا ۱-۴، به گالاگتوزِ لاکتوزیل سرامید اضافه میکنند.
آنتیژن P1 از اضافه شدن سهمرحلهای قندهای N-استیل گلوکز آمین و دو گالاکتوز، به لاکتوزیل سرامید بهوسیله آنزیم P1Pk سنتتاز سنتز میشود.
آنتیژن NOR به ندرت و بر اثر جهش ژن آنزیم P1Pk سنتتاز تولید میشود. برای تشکیل این آنتیژن توالی قندی گالاکتوز-N-استیل گالاکتوز آمین-گالاکتوز در یک فرایند سهمرحلهای به لاکتوزیل سرامید اضافه میشود.
گروه خونی Lutheran
آنتیژنهای گلیکوپروتئینی گروه خونی «لوتران» (Lutheran) از نوترکیبی ژن BCAM (ژن مولکول چسبنده سلولهای بازال روی کروموزوم ۱۹) سنتز میشوند. حداقل ۱۶ نوع آنتیژن لوتران در افراد مختلف وجود دارد. این آنتیژنها ایمونوگلوبولینهایی با توالیهای تکراری خارج سلولی شبیه دومین ثابت و متغیر آنتیبادیها هستند. بیان این آنتیژنها در بیماری کمخونی داسی شکل افزایش مییابد. آنتیژنهای Lu علاوه بر غشای گلبولهای قرمز در اندوتلیال رگهای خونی و اپیتلیال بافتهای مختلف بیان شده و به لامینینهای ماتریکس خارج سلولی در غشای پایه متصل میشود.
گروه خونی Kidd
آنتیژنهای گلیکوپروتئینی Kidd ناقل اوره در غشای گلبول قرمز و سلولهای توبول کلیه هستند. عدم بیان این گلیکوپروتئین به دلیل جهش ژنتیکی یا اللهای مغلوب تغییری در شکل و طول عمر گلبول قرمز ایجاد نمیکند. اما توانایی کلیه در دفع اوره را کاهش میدهد. سه آنتیژن (JK1، JK2 و JK3) این گروه بهوسیله ژنهای SLC14A1 (خانواده ناقلهای حلشونده ۱۴ | Solute carrier family 14) روی کروموزم ۱۸ کد میشوند. پروتئین سنتز شده این ژن از ۸۳۹ باقیمانده آمینواسید و ۱۰ دومین عرض غشایی تشکیل شده است که انتهای N و C آن خارج از سیتوزول قرار دارد. JK(a+b−)، JK(a−b+) و JK(a+b+) سه فنوتیپ متدوال گروه خونی Kidd است. در سرم افراد JK(a−b+) آنتی JKa، در سرم افراد JK(a+b−) آنتیبادی JKb و در سرم افراد JK(a+b+) هیچ آنتی JK وجود ندارد. بیشتر این آنتیبادیها از انواع IgG و بخشی از آنها از انواع IgM است. این آنتیبادیها سیستم کمپلمان میزبان را فعال میکنند.
گروه خونی Diego
گلیکوپروتئین گروه خونی Diego یکی از مهمترین کانالهای غشای گلبول قرمز با ۱۲ دومین عرض غشایی و ۹۱۱ آمینواسید است که پروتئین باند ۳ نام دارد. انتهای N این پروتئین در سیتوپلاسم با هموگلوبین و آنزیم گلوکز ۶-فسفات برهمکنش دارد. این کانال با انتقال بیکربنات و کلر خلاف جهت هم، به انتقال کربندیاکسید بهوسیله گلبولهای قرمز کمک میکند. غلظت دیاکسید کربن و کلر جهت انتقال یونها را مشخص میکند. در بافتهای محیطی بیکربنات وارد گلبول قرمز شده و در مویرگهای آلوئول از این سلول خارج میشود. این پروتئین علاوه بر تبادل یونها با اتصال به اسپکترین اسکلت سلولی به حفظ شکل مقعر غشای گلبول قرمز کمک میکند. این پروتئین در غشای توبولهای کلیوی نیز وجود دارد.
حداقل ۲۱ اپیتوپ آنتیژنی از جهشهای ژن این کانال ایجاد شده که Dia، Dib و Wra در بین آنها فراوانی بیشتری دارد. ژن این پروتئین (SLC4A1) یکی از ژنهای خانواده ناقلهای آنیون است و با ۲۰ اگزون (۱۸ Kbp) روی کروموزوم ۱۷ قرار دارد. جهش نقطهای یک نوکلئوتید این ژن منجر به تعویض آمینواسید پرولین در Dib با لوسین در Dia میشود. آنتی Di^aوDi^bازانواعIgGوآنتیWr^aازدونوعIgGوIgMاست.آنتیژنهایگلبولسفیددربخشقبلیهایقبلیاینمطلبازمجلهفرادرسآنتیژنهایگلبولقرمزونقشآنهادرایمونوهماتولوژیراتوضیحدادیم.اماآنتیژنهایسلولهخایخونیدیگرنیزدرایجادپاسخهایایمنینقشدارند.آنتیژنهایپروتئینیوکربوهیدراتیفراوانیدرغشایگلبولسفیدوجوددارد.آنتیژنهایلوکوسیتانسان(HLA)یا«مجموعهسازگاریویژه»(MajorHistocompatibilityComplexes∣MHC)یکیازاینآنتیژنهااستکهدرانتقالخونوپیوندعضواهمیتزیادیدارد.ژناینرویکروموزوم۶قراردارد.اینآنتیژنهانشانهایبرایتمایزسلولهایخودیازپاتوژنهادرسیستمایمنیاست.اینآنتیژنهانقشمهمیدرایجادواکنشهایایمونوهموتولوژیانتقالخوندارند.اینآنتیژنهابهدوگروهاصلیMHCIیاHLA1وMHCIIیاHLAIIتقسیممیشوند.فیلمآموزشایمونولوژیImmunology–جامعوبامفاهیمکلیدیکلیککنید<b>HLA1</b>:اینآنتیژندرغشایتمامسلولهایهستهداربدنوجودداردوگلیکوپروتئینیاستکهازاتصالیکزنجیرهسنگینآلفابهمیکروایمونوگلوبینبتا−۲تشکیلمیشود.زنجیرهسنگینازدودومیناتصالیبهپپتیدها،یکدومینشبیهایمونوگلوبولینهاویکدومینعرضغشاییباانتهایسیتوزولیتشکیلشدهاست.زنجیرهسنگیناینآنتیژنهابهوسیلهسهلوکوسژنیHLA−A،HLA−BوHLA−Cکدمیشود.لنفوسیتهایTبامولکولCD8آنتیژنهایHLA1راشناساییمیکنند.بههمیندلیلناسازگاریاینآنتیژنبینگلبولهایسفیداهداکنندهودریافتکنندهخونمنجربهتحریکسیستمایمنیمیزبانمیشود.HLA−GوHLA−Eدوآنتیژنفرعیاینگروههستند.HLA−GازجنیندربرابرسیستمایمنیمادرمحافظتمیکندوHLA−Eباگیرندهسلولهایکشندهطبیعیبرهمکنشمیدهد.<b>HLAII</b>:اینآنتیژنمعمولادرغشایسلولهایارائهکنندهآنتیژنسیستمایمنی(سلولهایBفعال،ماکروفاژهاوسلولهایدندریتی)،سلولهایاپیتلیومغدهتیموسوسلولهایTفعالقراردراد.بهعلاوهاتصالاینترفرونگامابهگیرندههایتمامسلولهایهستهداربدن،رونویسیوبیانژناینآنتیژنراتحریکمیکند.اینآنتیژنازدوزنجیرهپلیپپتیدی(آلفاوبتا)وهرزنجیرهازیکدومیناتصالیبهپپتید،یکدومینشبیهایمونوگلوبولینویکبخشعرضغشاییتشکیلمیشود.زنجیرههایپلیپپتیدیآنتیژنHLAIIبهوسیلهژنهایHLA−DP،HLA−DPوHLA−DRکدمیشود.لنفوسیتهایTکمککننده(Th)درپاسخبهاینآنتیژنهافعالمیشوند.آنتیژنهایپلاکتپلاکتهایاعضایمهمخوندرواکنشهایانعقادیوپایانخونریزیهستند.اینسلولهابرایانجامفعالیتواتصالبهسلولهایدیگرازگلیکوپروتئینهایغشاییاستفادهمیکنند.بخشخارجسلولیاینگلیکوپروتئینهایغشاییازتوالیهایآمینواسیدیمتفاوتیتشکیلشدهاستکهاپیتوپهایآنتیژنیتشکیلمیدهدوبهآنهایآنتیژنپلاکتانسانی(HPA)گفتهمیشود.تفاوتاینتوالیآمینواسیدیدرافرادمختلفمنجربهایجادپاسخایمنیدرانتقالخونمیشود.اینتنوعبهدلیلینوترکیبیتکنوکلئوتیدیدرژنآنتیژنهایHPAایجادمیشود.تغییریکنوکلئوتیدباتغییرتوالیآمینواسیدوساختارسهبعدیپروتئینهمراهاست.آزمایشهایایمونوهماتولوژیقبلازانتقالخونتاایناینجاباانواعآنتیژنوآنتیبادیهایایمونوهماتولوژیآشناشدیم.اماچگونهمیتوانازایجادپاسخهایایمنیدرفرددریافتکنندهپیشگیریکرد؟یکیازتستهایمهمقبلازانتقالخونبررسیعفونتهایهپاتیتB،ویروسHIV،سفلیس،هپاتیتC،ویروسلنفوسیتTانسانی(HTLV)وویروسنیلغربی(NWV)درخونفرداهداکنندهاست.بهعلاوهبرایپیشگیریازایجادپاسخایمنی،انعقادخونوشوکهایسیستمیدردریافتکننده،سازگاریآنتیژنیخوناهداکنندهودریافتکنندهبایدقبلازانتقالبررسیشود.تعیینگروهخونیABOوRh،غربالگریآنتیبادیو«کراسمچ»(CrossMatch)مجموعهآزمایشهاییاستکهقبلازانتقالخونبرایتعیینسازگاریآنتیژنهاوآنتیبادیهایفرداهداکنندهودریافتکنندهانجاممیشود.اینآزمایشهابراساسنوعفراوردهخونیمتفاوتاست.فیلمآموزشایمونوهماتولوژیImmunohematologyوطبانتقالخوندرفرادرسکلیککنیدتعیینگروهخونیچطورانجاممیشود؟اینآزمایشرامیتوانبامقدارکمیازخونفردانجامداد.برایاینانجاماینآزمایشبهسهقطرهخونآنتیبادیهایA،BوDاضافهمیشود.اگربااضافهشدندوآنتیبادیAوBلختهخونتشکیلشود،آنتیژنهایAوBدرگلبولقرمزوجودداشته،لختهنشانهتشکیلکمپلکسآنتیژن−آنتیبادیونوعگروهخونیABاست.تشکیللختهپسازاضافهکردنآنتیAنشانهوجودآنتیژنAدرغشایگلبولقرمزفرداست.دراینشرایطاگرپسازاضافهکردنآنتیBبهقطرهخونیمجزالختهایتشکیلنشود،گروهخونیفردAاست.تشکیللختهپسازاضافهشدنآنتیBنشانهوجودآنتیژنBدرغشایگلبولقرمزفرداست.دراینشرایطاگرپسازاضافهکردنآنتیAبهقطرهخونیمجزالختهایتشکیلنشود،گروهخونیفردBاست.تشکیلنشدنلختهپسازاضافهکردنآنتیAوآنتیBنشانهنبودایندوآنتیژندرغشایگلبولقرمزوگروهخونیOاست.لختهشدنخونپسازاضافهشدنآنتیAوآنتیBدردوقطرهمجزانشانهوجودهردوآنتیژنرویگلبولقرمزوگروهخونیABاست.تشکیللختهخونپسازاضافهشدنآنتیDنشاندهندهوجودآنتیژنDوفنوتیپRh^+وتشکیلنشدنلختهنشانهنبودآنتیژنوفنوتیپRh^-است.غربالگریآنتیبادیدرایمونوهماتولوژیغربالگریآنتیبادیبرایسنجشآنتیبادیهایپیشبینینشدهدرخونانجاممیشود.دراینتستآنتیبادیهایخونفرددریافتکنندهبرایآنتیژنهایغیرازABOازجملهدافی،Kell،Kidd،MNS،PوRhبررسیمیشود.تستکراسمچدرایمونوهماتولوژیآزمایشکراسمچبهدوروشماژورومینورانجاممیشود.درروشماژورواکنشبینآنتیبادیهایپلاسمایفرددریافتکنندهباآنتیژنهایگلبولهایقرمزفرداهداکنندهبررسیمیشود.اینتستزمانیانجاممیشودکهغربالگریآنتیبادیمنفیاست.درکراسمچمینورواکنشبینآنتیبادیهایسرمفرداهداکنندهباآنتیژنهایگلبولقرمزفرددریافتکنندهبررسیمیشود.درکراسمچماژورازروشچرخشسریع(Immediate−Spin)استفادهمیشود.برایانجاماینروشسوسپانسیونگلبولهایقرمزفرداهداکنندهباپلاسمایدریافتکنندهمخلوطشدهوپسازسانتریفوژهمولیز(لیزشدنگلبولهایقرمز)بهدلیلفعالیتپروتئینهایسیستمکمپلمانیاتشکیللخته(بههمچسبیدنگلبولهایقرمز)بهدلیلاتصالآنتیبادیبهآنتیژنهایغشایگلبولقرمزبررسیمیشود.تشکیلنشدنلختهنشانهسازگاریآنتیژنهایگلبولقرمزفرداهداکنندهودریافتکنندهاست.کراسمچمینورازروشآنتیگلوبولینغیرمستقیمانجاممیشود.دراینروشبرایانجاماینآزمایشمقدارکمیازخوناهدکنندهباپلاسمایفرددریافتکنندهمخلوطمیشودوازپسازانکوباسییوندردمای۳۷درجهسانتیگرادآنتیگلوبینهایاختصاصیIgGیاIgGوپروتئینکمپلمانC3dبهمخلوطاضافهمیشود.درپایاناینتستتشکیللختهخونیاهمولیزنشانهناسازگاریآنتیژنهایگلبولقرمزاهداکنندهودریافتکنندهاست.آزمایشکراسمچماژوربااستفادهازآنتیآنتیبادیجدولزیرسازگاریفراوردههایخونیباگروههایخونیABOرانشانمیدهد.لازماستایننکتهرااضافهکنیمکهافرادRh^+میتوانندفراوردههایخونیافرادRh^+وRh^-منفیرادریافتکنند.اماافرادRh^-تنهامیتوانندفراوردههایخونیافرادRh^-رادریافتکنند.<b>گروهخونیبیمار</b><b>سازگاریخونکامل</b><b>سازگاریگلبولقرمز</b><b>سازگاریپلاسما</b>OOOO،A،BوABAAAوOAوABBBBوOBوABABABAB،A،BوOABواکنشهایایمونوهماتولوژیانتقالخوندربخشهایقبلیاینمطلبازمجلهفرادرسآزمایشهایضروریبرایپیشگیریازایجادپاسخایمنیدرایمونوهماتولوژیوانتقالخونراتوضیحدادیم.امااگراینآزمایشهادرستانجامنشود،چهپاسخهاییدربدنفرددیافتکنندهایجادمیکند.واکنشهایایمنیانتقالخوندرپاسخبهتزریقخونکامل،پلاکت،سرمیاگلبولهایقرمزناسازگاربهفردایجادمیشود.واکنشهایهمولیتیک،واکنشوابستهبهتبغیرهمولیتیک،خونریزیزیرپوستی،آلرژی،آنافیلاکسی،آسیبریهو«بیماریپیوندعلیهمیزبانهمراهانتقالخون»(TransfusionassociatedGraft−Versus−HostDisease)براثرفعالشدنسیستمایمنیپسازانتقالخونایجادمیشوند.تبولرز،احساسسرماودردعلائمبالینیاینواکنشهااست.بعضیازاینواکنشهابدوننیازبهمداخلهودرمدتکوتاهیدرمانمیشود.تجزیهگلبولهایقرمز(همولیز)یکیازخطرناکترینواکنشهایایمنیاستکهممکناستبهمرگبیمارمنجرشود.فیلمآموزشایمونولوژیImmunology–جامعوبامفاهیمکلیدیدرفرادرسکلیککنید<b>واکنشهایهمولیتیکانتقالخون</b>:واکنشهایهمولیتیکانتقالخونبهدلیلناسازگاریآنتیژنهایگلبولقرمزیاناسازگاریزیادپلاسماایجادمیشود.واکنشهمولیتیکحادبهدلیلپاسخایمنیذاتیبدن(۲۴ساعتپسازانتقالخون)وواکنشهایهمولیتیکتاخیری(۱تا۱۴روزپسازانتقالخون)بهدلیلفعالشدنسیستمدفاعاختصاصیایجادمیشود.واکنشهایهمولیتیکحاد:واکنشهایهمولیتیکیحاددررگهایااندامهایلنفاویثانویهایجادمیشود.همولیزدرونرگ:دراینواکنشهاگلبولهایقرمزبهوسیلهآنتیبادیهایازقبلتشکیلشدهدرسرمدریافتکنندهنشانهگذاریشدهوبهوسیلهپروتئینهایسیستمکمپلمانشناساییمیشود.پروتئینهایاینسیستملیزشدنراتحریکمیکند.هموگلوبینآزادشدهازاینسلولهاهمراهادرارازکلیهدفعشدهورنگادراررااززردبهقهوهایتغییرمیدهد.تجمعبیلیروبین(متابولیتمسیرتجزیههموگلوبین)منجربهایجادیرقانمیشود.بهعلاوهفعالیتشدیدسیستمکمپلمانفعالشدنسیستمانعقادخونبهوسیلهباقیماندههایگلبولقرمز،ممکناستباشوکسیستمیهمراهباشد.ناسازگاریآنتیژنهایABO،آنتیژنگروهخونیبمبئیوآنتیژنهایPعواملایجادواکنشهایهمولیتیکدرونرگاست.همولیزدرانداملنفاوی:ماکروفاژهایطحالوکبددومینFcآنتیبادیهایمتصلبهآنتیژنهایگلبولهایقرمزاهداکنندهراشناساییکردهوفاگوسیتوزمیکنند.ناسازگاریآنتیژنهایRhاینپاسخایمنیراتحریکمیکنند.سرعتهمولیزدراینروشکمترازهمولیزدرونرگیاست.بههمیندلیلکبدفرصتکافیبرایتجزیههموگلوبینودفعآندراختیاردارد.درنتیجههمولیزانداملنفاویتنهاباتبولرزهمراهاست.ناسازگاریآنتیژنهایABO،DuffyوKiddازمسیرپروتئینC۳bدرسیستمکمپلمانهمولیزگلبولقرمزبهوسیلهماکروفاژهایبافتیراتحریکمیکند.واکنشهایهمولیتیکتاخیری:واکنشهایهمولیتیکتاخیریبهدلیلتحریکلنفوسیتهایBوترشحآنتیبادیجدیدایجادمیشود.اتصالاینآنتیبادیهابهآنتیژنناسازگار(RhوKidd)شناساییگلبولهایقرمزبهوسیلهماکروفاژهاوهمولیزخارجرگیرابههمراهدارد. <b>واکنشوابستهبهتبغیرهمولیتیک</b>:اینواکنشهابهدلیلناسازگاریگلبولسفیدایجادمیشود.تببدونعلائمهمولیزمشخصهاصلیاینواکنشاست.اینواکنشممکناستبهدلیلتحریکسیستمایمنیبهوسیلهآنتیژنهایHLAگلبولهایسفیدیاسیتوکینترشحشدهازاینسلولهادرزماننگهداریواحدخونایجادشود.برایپیشگیریازایجاداینواکنشهاقبلازذخیرهخون،گلبولهایسفیدراجدامیکنند.<b>خونریزیزیرپوستی</b>:خونریزیزیرپوستیبهدلیلکاهشپلاکتهاپسازانتقالخونایجادمیشود.دلیلکاهشتعدادپلاکتبرهمکنشآننیبادیهایسرمدریافتکنندهباآنتیژنهای(HPA−1a)پلاکتاهداکنندهاست.اینآنتیبادیهاممکناستبهپلاکتهایخودینیزمتصلشوند.ازبینرفتنپلاکتهامنجربهتشکیللختهدرمویرگهاینزدیکسطحپوستوایجادلکههایقرمزپوستیمیشود.<b>واکنشهایآلرژی</b>:واکنشهایآلرژیبهدلیلاتصالIgEمحلولدرمخاط،بزاقوپلاسمایدریافتکنندهیاIgEموجوددرفرآوردهخونیبهآنتیژنهایخوندریافتشدهوآزادشدنهیستامینازماستسلهاوبازوفیلهاایجادمیشود.<b>آنافلاکسی</b>:آنافیلاکسییکواکنشحساسیتبسیارخطرناکوبادشواریتنفس،سرفه،احساستهوع،استفراغ،کاهشفشارخون،شوکسیستمیوبیهوشیهمراهاست.دربیمارانیبانقصایمونوگلوبینAاینواکنشبهدلیلوجوداینآنتیبادیدرخوندریافتشدهایجادمیشود.<b>آسیبریه</b>:آسیبریهیکیازواکنشهاینادرانتقالخونوبادشواریتنفسیشدیدهمراهاست.اینواکنشبهدلیلبرهمکنشآنتیبادیهایسرماهداکنندهباگلبولهایسفیددریافتکنندهاست.اینبرهمکنشمنجربهتجمعگلبولهایسفیددررگهایریهمیشود.ترشحفاکتورهایپیشالتهابیبهوسیلهاینسلولهامنجربهافزایشنفوذپذیریرگها،ورودپلاسمابهمایعمیانبافتی،ادمریهودشواریتنفسمیشود.<b>بیماریپیوندعلیهمیزبان</b>:بیماریپیوندعلیهمیزبانزمانیایجادمیشودکهسلولهایخوناهداکننده(پیوند)بهسلولهایدریافتکننده(میزبان)حملهمیکنند.اینواکنشبیشتردربیمارانمبتلابهنقصایمنیایجادمیشود.دراینبیمارانسیستمایمنیقادربهازبینبردنسلولهایاهداکنندهنیست.بههمیندلیللنفوسیتهایموجوددرخوناهداکنندهبهسلولهاییباآنتیژنHLAحملهمیکند.اینواکنشیکهفتهپسازدریافتخونایجادمیشودوباتب،زخمهایپوستیواسهالهمراهاست.واکنشهایغیرایمنیانتقالخونکداماست؟واکنشهایغیرایمنیانتقالخونبهدلیلویژگیهایمکانیکیفراوردههایخونیوبیشتردربیمارانیایجادمیشودکهنیازبهچندنوبتدریافتخوندارند.اگردمایخونانتقالیکمترازدمایبدندریافتکنندهباشد،فرددچارهیپوترمیامیشود.ممکناستحجمخوندریافتیبیشترازتواناییپمپاژخونباشد.اینشرایطبیشتردرسالمندانوافرادمبتلابهبیماریهایقلبیعروقیایجادمیشودوبادچارآریتمیقلبوتنگینفسهمراهاست.نگهداریطولانیمدتخونیاآسیبگلبولقرمزدرزماننکگهداریمنجربهآزادشدنپتاسیمدرفراوردهخونیمیشود.انتقالچنینخونیبهدریافتکننده،هایپرکالمیا(افزایشپتاسیمخون)وآریتمیقلبرابههمراهخواهدداشت.غلظتزیادسیتراندرخوناهداییباهیپوکلسمیا(کاهشکلسیمخون)همراهاست.هیپوکلسمیامنجربهلرزشماهیچهوآریتمیقلبیمیشود.ایمونوهماتولوژیمادروجنیندرزمانبارداریبخشیازآنتیبادیهایمادرازجفتواردسیستمگردشخونجنینمیشود.پسازتولداینآنتیبادیهاقبلازتکاملسیستمایمنیازنوزادمحافظتمیکنند.اماناسازگاریاینآنتیبادیهاباآنتیژنهاینوزادممکناستمنجربهایجادبیماریهمولیتیکنوزادومرگجنینشود.دراینبیماریغشایگلبولهایقرمزنوزادبسیارشکنندهاستوگلبولهابهسرعتتجزیهمیشوند.ناسازگاریگروهخونیRhبینمادر(Rh^-)وجنین(Rh^+)دلیلاصلیبیماریهمولیتیکنوزاداست.آنتیبادیهایآنتیژنDبیشتریننقشودیگرآنتیبادیهایاینگروهخونی(c،C،Eوe)نقشبسیارکمیدرایجاداینبیماریدارند.اینواکنشبهدلیلناسازگاریآنتیژنهایگروهخونیABOبینمادروجنیننیزایجادمیشود.فیلمآموزشجنینشناسیEmbryology–جامعوکاربردیدرفرادرسکلیککنیددرخونمادرباگروهخونیOهردوآنتیبادیAوBوجوددارد.انتقالایندوIgGازجفتمنجربهایجادواکنشهمولیتیکدرنوزادباگروههایخونیA،BوABمیشود.احتمالایجادبیماریهمولیتیکنوزادبهوسیلهناسازگاریآنتیژنهایKell،DuffyوMNSبسیارکمتراست.اگردرزمانتولدیاانجامتستهایدورانبارداریبخشیازخوننوزادRhمثبتواردخونمادرمنفیشود،سیستمایمنیمادرآنتیژنراشناساییوآنتیDتولیدمیکند.دربارداریدومباجنینRh^+آنتیبادیهاازجفتواردسیستمگردشخوننوزادشدهوبیماریهمولیتیکایجادمیکند.تست«کومبز»(Coombs)برایبررسیناسازگاریRhمادرونوزادانجاممیشود.آنتیبادیDدرآزمایشگاهگلبولقرمزراهمولیزیالختهنمیکند.بههمیندلیلدرآزمایشکومبزازآنتیبادیاینایمونوگلوبینبرایشناساییناسازگاریآنتیژنRhبهدوروشمستقیموغیرمستقیماستفادهمیشود.درروشمستقیمآنتیIgبهکمپلکسآنتیD−آنتیژندرغشایگلبولقرمزجنینمتصلشدهولختهخونتشکیلمیشود.درروشغیرمستقیمسرممادرباگلبولهایقرمز(Rh^+$$) انکوبه میشود. آنتی D به آنتیژنهای سطح گلبول قرمز متصل شده و با اضافه کردن آنتی IgG در مرحله بعدی لخته خون تشکیل میشود. به کمک این تست میتوان از ایجاد بیماری همولیتیک نوزاد پیشگیری کرد.
انواع فرآورده های خونی
خون مجموعهای از سلولهای و پلاسما است. بر اساس نیاز بیمار ممکن است خون کامل، گلبولهای قرمز، پلاکتها، پلاسما یا فاکتورهای انعقادی به سیستم گردش خون بیمار منتقل شود. برای جدا کردن گلبولهای قرمز از پلاسما، خون دریافتی از بیمار ابتدا سانتریفوژ میشود. ماده زرد رویی پس از پایان سانتریفوژ پلاسما و علاوه بر آب و الکترولیت حاوی فاکتورهای انعقادی، آلبومین، ایمونوگلوبینها و پلاکتها است. خون کامل، گلبول قرمز، پلاسمای تازه فریز شده (Fresh frozen plasma | FFP)، پلاسمای فاقد فاکتورهای انعقادی، فاکتور ضدهموفیلی، پلاکت، گلبول سفید، فاکتور VIII، فاکتور IX، آلبومین و آنتیبادی فرآوردههای خونی انتقالی هستند. انجام آزمایشهای سازگاری قبل از انتقال خون کامل و گلبولهای قرمز ضروری است.
پلاسمای تازه فریز شده از نمونه کل خون یا خون فاقد گلبولهای سفید و پلاکت تهیه میشود. برای تهیه این فراورده خونی پلاسما را به مدت ۸ تا ۶ ساعت در دمای ۳۰- تا ۸۰- درجه سانتیگراد نگهداری شده و قبل از انتقال به گردش خون بیمار به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در دمای ۳۰ تا ۳۷ درجه گرم میشود. این فراورده را میتوان تا مدت یکسال به صورت منجمد نکه داری کرد اما پس از گرم پس از ۲۴ ساعت غیرقابل مصرف میشود. حداقل ۷۰٪ فاکتورهای انعقادی ازجمله فیبرینوژن و فاکتور VIII در این فراورده وجود دارد. انجام آزمایش سازگاری ABO قبل از انتقال این فراورده به بیمار ضروری است.
برای رسوب فاکتورهای خونی FFP و تزریق جدای آن به بیمار از گرم کردن سریع در دمای ۴ درجه سانتیگراد و سانتریفوژ استفاده میشود. با این روش فاکتورهای VII، فاکتور ون ویلبرند (vWF) و فیبرینوژن پس از سانتریفوژ رسوب میکند. انجام آزمایشهای سازگاری قبل از انتقال این فراورده ضروری است. فاکتورهای آنتیهمولیتیک بهوسیله گرم کردن پلاسمای تازه فریز شده تهیه میشود. فاکتورهای انعقادی VIII، XIIII، فیبرینوژن، vWF و فیبرونکتین پروتئینهای موجود در این فراورده هستند. انجام آزمایشهای سازگاری قبل از انتقال AHF ضروری نیست.
معرفی کتاب های ایمونوهماتولوژی
در بخشهای قبلی این مطلب از مجله فرادرس انواع آنتیژنهای خونی، آنتیبادیهای آن، واکنشهای ایمنی در صورت ناسازگاری آنتیژنی بین فرد اهداکننده و دریافتکننده خون، اهمیت ایمونوهماتولوژی، فراوردههای خونی و نگهداری خون را توضیح دادیم. در این بخش چند کتاب ایمونوهماتولوژی مرجع برای دانشجویان رشتههای مختلف (پزشکی، پاتولوژی، هماتولوژی، طب اورژانس و علوم آزمایشگاهی) و کارکنان مراکز بانک خون و آزمایشگاههای بالینی معرفی میکنیم.
کتاب ایمونوهماتولوژی اصول و آزمایشها در ۸ بخش کلی و ۲۱ فصل توسط دکتر «اوا دی کوئینلی» (Eva D Quinley) نوشته شده است و اجزای خون، جمعآوری فراوردههای خونی، مراحل آمادهسازی خون برای انتقال، مبانی ژنتیکی و ایمونولوژی انتقال خون، روشهای شناسایی آنتیبادیهای گلبول قرمز در سرم، آزمایشهای مولکولی گروههای خونی، آزمایشهای قبل از انتقال خون، آنتیژنها و آنتیبادیهای گروههای خونی، واکنشهای ایمنی انتقال خون و اصول تضمین کیفیت مراحل انتقال خون را توضیح میدهد.
ایمونوهماتولوژی و بانک خون
کتاب ایمونوهماتولوژی و بانک خون در ۱۵ فصل توسط دکتر «پریگام سینگ» (Priam Singh) تدوین شده است. هر فصل این کتاب با توضیح اصول پایه شروع شده و در ادامه کاربردهای بالینی آن بررسی میشود. این کتاب اطلاعات لازم در مورد فرایند انتقال خون را در اختیار دانشجویان و فارغ التحصیلان رشتههای پزشکی، پاتولوژی، پیراپزشکی، طب اورژانس و بانک خون قرار میدهد. کتاب با مقدمهای از مفاهیم اولیه هماتولوژی شروع شده و با توضیح گروههای خونی، مفاهیم کلی سیستم ایمنی (برهمکنش آنتیبادی-آنتیژن، فاکتورهای تغییردهنده این برهمکنش و انواع آنتیبادی)، مراحل و نوع آزمایشهای بررسی خون اهداکننده قبل از انتقال، روش درست نگهداری خون، انتقال خون و فراوردههای آن، آمادهسازی فراوردههای خونی، بیماری همولیتیک نوزادان، تاریخچه انتقال خون، انتقال همزمان حجم زیاد خون، اتوترانسفیوژن، پروتکلهای بانک خون، اصول انتقال خون بین مراکز مختلف و واکنشهای ایمنی پس از انتقال خون را ادامه مییابد.
کتاب مفاهیم پایه و کاربردی ایمونوهماتولوژی
کتاب مفاهیم پایه و کاربردی ایمونوهماتولوژی توسط دکتر کتی بلانی و ۶ فصل مفاهیم پایه ایمونوهماتولوژی و بانک خون را به همراه مشکلات احتمالی در مراحل مختلف نگهداری و انتقال خون توضیح میدهد. دکتر بلانی در بخشهای مختلف این کتاب مبانی ژنتیکی آنتیژنهای خونی، واکنشهای ایمنی انتقال خون، سیستمهای گروهبندی خون، اصول تضمین کیفیت و مدیریت خون، آزمایشهای سرولوژی قبل از انتقال خون، تستهای مولکولی قبل از انتقال خون و اصول نگهداری خون توضیح میدهد. استفاده از تصاویر، جداول و نمودارها در متن کتاب به درک مفاهیم پیچیده ایمونوهماتولوژی کمک میکند.
جمعبندی ایمونوهماتولوژی
در این مطلب توضیح دادیم که ایمونوهماتولوژی بخشی از خونشناسی است که آنتیژنهای سلولهای خونی و واکنش آنها با آنتیبادی را بررسی میکند. همچنین توضیح دادیم آنتیژنهای سلولهای خونی زنجیرههای کربوهیدراتی (متصل به لیپید یا پروتئین غشایی) یا زنجیرههای پلیپپتیدی هستند که سلولهای ایمنی بدن فرد نسبت به آن غیرحساس شده است. اما برای پیشگیری از ایجاد پاسخ ایمنی پس از انتقال خون، باید سازگاری این آنتیژنها بین خون اهداکننده و دریافتکننده بررسی شود.
اگر این مطلب برای شما مفید بوده است، آموزشها و مطالب زیر نیز به شما پیشنهاد میشوند:
مرضیه پیمان فارغالتحصیل کارشناسی ارشد نانوفناوری پزشکی است. در زمینه ترجمه متون تخصصی و کاربردهای نانوساختارها در پزشکی فعالیت میکند. در حال حاضر در زمینه تولید محتوای زیستشناسی با فرادرس همکاری میکند.
شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.