فرمول های خازن در یک نگاه – با مثال و تمرین

۲۴۵ بازدید
آخرین به‌روزرسانی: ۴ دی ۱۴۰۳
زمان مطالعه: ۲۶ دقیقه
دانلود PDF مقاله
فرمول های خازن در یک نگاه – با مثال و تمرین

یکی از مهم‌ترین قطعات الکترونیکی که به منظور ذخیره‌سازی بار و انرژی در مدارها استفاده می‌شود، «خازن» (Capacitor) است. کارایی یک خازن‌ با کمیتی به نام «ظرفیت» آن سنجیده می‌شود، به این صورت که هر چه ظرفیت یک خازن بیشتر باشد، بار و انرژی بیشتری را در خود ذخیره می‌کند. با اینکه رابطه بین ظرفیت، بار و ولتاژ خازن با فرمول C=QVC=\frac{Q}{V} توصیف می‌شود، اما ظرفیت خازن به مشخصات فیزیکی آن مانند مساحت و ابعاد صفحات و نوع ماده‌ای که بین صفحات قرار می‌گیرد، بستگی دارد. بنابراین فرمول های خازن در مورد انواع خازن متفاوت است.

997696

در این نوشته از مجله فرادرس با هدف معرفی فرمول های خازن، ابتدا تعریف می‌کنیم که خازن چیست و چه انواعی دارد. سپس با در نظر گرفتن فرمول اصلی ظرفیت خازن بر حسب مقدار بار ذخیره شده روی آن و ولتاژ بین صفحات آن، فرمول ظرفیت انواع خازن شامل خازن‌های تخت، کروی و استوانه‌ای را استخراج می‌کنیم. در ادامه، نحوه اتصال خازن‌ها در مدارهای الکتریکی و فرمول‌ ظرفیت خازن معادل برای اتصال سری و موازی خازن‌ها را به همراه فرمول انرژی خازن، توضیح می‌دهیم. همچنین در انتهای هر بخش، روند حل چند مثال بررسی می‌شود تا نحوه استفاده از فرمول های خازن را بهتر بیاموزید.

فرمول های خازن

جدول زیر تمام فرمول های خازن را به‌صورت خلاصه نشان می‌دهد:

کاربردفرمول
بار ذخیره شده در خازنC=QVC=\frac{Q}{V}
ظرفیت خازن تخت C=ϵ0AdC=\epsilon_0\frac{A}{d}
ظرفیت خازن کرویC=4πϵ0R1R2R2R1C=4\pi\epsilon_0\frac{R_1R_2}{R_2-R_1}
ظرفیت خازن استوانه‌ایC=2πϵ0llnR2R1C=\frac{2\pi\epsilon_0l}{\ln \frac{R_2}{R_1}}
انرژی ذخیره شده در خازنU=12QV=Q22C=12CV2U=\frac{1}{2}{Q}{V}=\frac{Q^2}{2C}=\frac{1}{2}CV^2
ظرفیت معادل n خازن سری1Cs=1C1+1C2+...+1Cn\frac{1}{C_s}=\frac{1}{C_1}+\frac{1}{C_2}+ ...+\frac{1}{C_n}
ظرفیت معادل n خازن موازیCs=C1+C2+...+CnC_s=C_1+C_2+...+ C_n

در این جدول تمام فرمول‌های ظرفیت با فرض اینکه در فضای بین صفحات خازن از هیچ ماده عایق یا دی‌الکتریکی استفاده نشده است، نوشته شده‌اند. اگر خازن دی‌الکتریک داشته باشد، لازم است ضریب κ\kappa را به‌عنوان «ثابت دی‌الکتریک» در این فرمول‌ها ضرب کنیم. در بخش‌های آتی نشان می‌دهیم هر کدام از فرمول های خازن چگونه به‌دست می‌آیند و در حل مسائل چه کاربردی دارند.

تصویری از یک مدار الکتریکی با باتری و قطعه‌ای شامل دو صفحه موازی - فرمول های خازن
اجزای خازن و نحوه قرارگیری آن در مدار (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید)

خازن چیست؟

پیش از توضیح تمام فرمول های خازن، ابتدا باید با این قطعه و مشخصات آن کاملا آشنا شویم. خازن یکی از انواع قطعات الکترونیکی است که جهت ذخیره‌ کردن بار و انرژی الکتریکی استفاده می‌شود. خازن‌ها کاربردهای گسترده‌ای دارند، از ذخیره‌سازی انرژی فلاش دوربین گرفته تا ذخیره‌سازی انرژی در مدارهای تقویت‌کننده. این قطعه از دو رسانای الکتریکی ساخته می‌شود که در فاصله مشخصی از هم قرار دارند. عموما این دو رسانا الکترود نامیده شوند، اما درست‌تر این است که آن‌ها را صفحات خازن بنامیم.

تصویری از دو مدار که یکی شامل دو صفحه بزرگ موازی هم و یکی شامل یک قطعه حلزونی شکل است.
تصویری از (۱) یک خازن خلاء و (۲) یک خازن با دی‌الکتریک (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید)

دقت کنید وجود فاصله بین صفحات خازن لازم است و در هیچ خازنی صفحات خازن با هم تماس ندارند. اگر در فاصله بین صفحات خلاء داشته باشیم، در این صورت خازن ما یک «خازن خلاء یا خالی» نامیده می‌شود. اما اگر این فاصله با یک ماده نارسانای الکتریکی به نام دی‌الکتریک پر شود، یک «خازن با دی‌الکتریک» داریم. اغلب خازن‌ها دارای دی‌الکتریک هستند.

باردار کردن یا شارژ خازن

برای اینکه بتوانیم از توانایی ذخیره‌سازی خازن استفاده کنیم، باید آن را باردار کنیم. به باردار کردن خازن، شارژ خازن هم گفته می‌شود. خازن‌هایی که در تصویر بخش قبل مشاهده کردید، به خودی خود و بدون اتصال به باتری، هیچ باری ندارند. اما زمانی که توسط سیم‌های رسانا به یک باتری یا اختلاف پتانسیل متصل شوند، باردار یا شارژ می‌شوند. باردار شدن خازن به این معنا است که هر دو صفحه آن باری با اندازه مساوی ولی با علامت مخالف خواهند داشت. پس با اعمال ولتاژ یا اختلاف پتانسیلی برابر با VV توسط یک باتری، خازن به اندازه QQ باردار یا شارژ می‌شود.

بار روی صفحات خازن را با QQ نشان می‌دهیم که همان کمیت بار الکتریکی است و با یکای استاندارد کولن (CC) اندازه‌گیری می‌شود. به این ترتیب پس از اینکه خازن شارژ شد، صفحات آن بارهایی برابر با +Q+Q و Q-Q به شکل زیر خواهند داشت. حالا اگر به دانش خود در زمینه الکتریسیته ساکن رجوع کنیم، می‌دانیم چون بین صفحات خازن فاصله مشخصی وجود دارد، بار هر صفحه روی سطح همان صفحه باقی می‌ماند.

دو صفحه موازی در یک مدار و پیکان‌های قرمز بین‌شان
تصویری از یک خازن تخت و میدان الکتریکی داخل آن (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید)

این جدایی بارهای مثبت و منفی از هم، ایجاد یک میدان الکتریکی می‌کند که خطوط آن از سمت صفحه با بار مثبت به سمت صفحه با بار منفی است. معمولا فاصله بین صفحات خازن خیلی کوچک است، پس می‌توانیم میدان الکتریکی بین این دو صفحه را تقریبا یکنواخت در نظر بگیریم و از آثار لبه‌ای صرف‌نظر کنیم. به این ترتیب، اندازه این میدان در نقطه‌ای بین دو صفحه رسانای موازی با هم به شکل بالا با فرمول زیر محاسبه می‌شود:

E=σϵ0E=\frac{\sigma}{\epsilon_0}

در این رابطه EE میدان الکتریکی بر حسب نیوتن بر کولن (NC\frac{N}{C}σ\sigma چگالی بار سطحی روی هر صفحه بر حسب کولن بر متر مربع (Cm2\frac{C}{m^2}) و ϵ0\epsilon_0 گذردهی الکتریکی فضای آزاد یا خلاء بر حسب C2N.m2\frac{C^2}{N.m^2} است. مقدار عددی گذردهی خلاء برابر است با 8.85×1012 C2N.m28.85\times10^{-12 } \ \frac{C^2}{N.m^2}. از طرفی می‌دانیم σ=QA\sigma=\frac{Q}{A}، پس می‌توانیم این میدان را به شکل زیر بنویسیم:

E=QAϵ0E=\frac{Q}{A\epsilon_0}

EQ\Rightarrow E\propto Q

بنابراین اندازه میدان با بار خازن نسبت مستقیم دارد، یعنی هر چه بار روی خازن بیشتر باشد، میدان داخل آن هم قوی‌تر است.

انواع خازن

دسته‌بندی کلی انواع خازن‌ به‌صورت زیر است:

  • خازن‌های معمولی
  • خازن‌های الکترولیت
  • خازن‌های متغیر

فرادرس یک فیلم آموزشی جامع را با عنوان «آموزش فیزیک الکتریسیته + مفاهیم کلیدی» تهیه کرده است که می‌تواند مسیر یادگیری فرمول های خازن و تسلط شما بر حل مسائل مرتبط با این فرمول‌ها را هموار کند. لینک مشاهده این فیلم آموزشی در ادامه آورده شده است:

که البته بررسی خازن‌های الکترولیت و متغیر موضوع این مطلب نیست. در شکل زیر نماد انواع خازن در مدار‌ را مشاهده می‌کنید:

تصویری از سه آیتم مختلف
نماد انواع خازن در مدار: (۱) خازن معمولی (۲) خازن الکترولیت (۳) خازن متغیر

اما می‌توانیم خازن‌ها را بسته به شکل صفحات‌شان یا نحوه قرارگیری آن‌ها نسبت به هم نیز به‌صورت زیر در نظر بگیریم:

  • خازن تخت: دو صفحه رسانای موازی با مساحت یکسان
  • خارن کروی: دو پوسته کروی رسانای هم‌مرکز با شعاع‌های مختلف
  • خازن استوانه‌ای: دو پوسته استوانه‌ای رسانا با طول مساوی و شعاع‌های مختلف
تصویری از چند قطعه الکتریکی مختلف
انواع خازن

اگر خازن‌هایی با مشخصات فیزیکی متفاوت شامل موارد بالا داشته باشیم و همه آن‌ها را توسط باتری مشابهی باردار کنیم، بسته به شکل یا ابعاد صفحات هر کدام مقادیر متفاوتی از بار را در خود ذخیره می‌کنند.

چگونه فرمول های خازن را با فرادرس بهتر بیاموزیم؟

پیش از اینکه به توضیح هر کدام از فرمول های خازن بپردازیم، در این بخش قصد داریم چند دوره آموزشی تهیه شده در مجموعه فرادرس را به شما معرفی کنیم تا با مشاهده آن‌ها به این مبحث کاملا مسلط شوید. برای مثال، در بخش الکتریسیته ساکن از کتاب درسی فیزیک پایه یازدهم، تعریف خازن و رابطه محاسبه ظرفیت آن به همراه عوامل موثر بر ظرفیت خازن و نحوه به دست آوردن انرژی آن توضیح داده شده است. در آموزش فیزیک پایه یازدهم فرادرس علاوه بر پوشش این موضوعات، به حل چند نمونه تست کنکور سراسری نیز پرداخته شده است. بنابراین مشاهده این فیلم‌ها به یادگیری بهتر شما کمک خواهد کرد. در ادامه لیستی از دوره‌های مرتبط را مشاهده می‌کنید:

تصویری از مجموعه آموزش دروس پایه یازدهم فرادرس
برای دسترسی به مجموعه فیلم آموزش ریاضی متوسطه دوم در فرادرس، روی تصویر کلیک کنید.
  1. فیلم آموزش علوم تجربی پایه هشتم فیزیک فرادرس
  2. فیلم آموزش فیزیک پایه یازدهم فرادرس
  3. فیلم آموزش فیزیک پایه یازدهم مرور و حل تمرین فرادرس

فرمول‌ های ظرفیت خازن

پس از اینکه خازن را تعریف کردیم، در این بخش به معرفی مهم‌ترین فرمول از مجموعه فرمول های خازن می‌پردازیم. گفتیم خازن جهت ذخیره‌سازی بار و انرژی در مدارهای الکتریکی بکار می‌رود. برای اینکه بتوانیم میزان ذخیره‌سازی خازن را اندازه‌گیری کنیم، لازم است آن را با یک کمیت مشخص تعریف کنیم و بتوانیم آن را برای هر خازن محاسبه کنیم. این کمیت، «ظرفیت خازن» (Capacitance of Capacitor) است که با CC نشان داده می‌شود.

فرمول‌بندی ظرفیت خازن به دو شیوه انجام می‌شود:

  • بر اساس کمیت‌های الکتریکی تعیین‌کننده آن یعنی VV و QQ
  • بر اساس مشخصات فیزیکی خازن مانند AA و dd و گذردهی الکتریکی بین صفحات

گفتیم خازن‌ها با اتصال به باتری و دریافت اختلاف پتانسیل VV به اندازه QQ باردار می‌شوند. بنابراین ظرفیت خازن به‌صورت نسبت بیشترین بار الکتریکی ذخیره‌ شده در خازن به اختلاف پتانسیل بین صفحات آن تعریف می‌شود:

C=QVC=\frac{Q}{V}

  • QQ: بار خازن بر حسب کولن (CC)
  • VV: اختلاف پتانسیل یا ولتاژ بین صفحات خازن بر حسب ولت (VV)
  • CC: ظرفیت خازن بر حسب فاراد (FF)
سه مثلث طوسی با حروف Q و V و C
رابطه ظرفیت، بار و ولتاژ خازن (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید)

به عبارت دیگر، ظرفیت خازن معادل است با بیشترین بار الکتریکی ذخیره شده در خازن به ازای هر ولت. واحد استاندارد ظرفیت خازن، به افتخار مطالعات آقای «مایکل فارادی» (Michael Faraday) «فاراد» نام دارد. یک فاراد به‌صورت یک کولن بر ولت تعریف می‌شود:

1 F=1 C1 V1 \ F=\frac{1 \ C}{1 \ V}

طبق این تعریف، اگر اختلاف پتانسیل بین دو صفحه خازنی با ظرفیت یک فاراد فقط برابر با یک ولت باشد، این خازن می‌تواند یک کولن بار را ذخیره کند. چون یک کولن بار مقدار بزرگی است، پس می‌توانیم نتیجه‌گیری کنیم که فاراد واحد بزرگی است. در عمل ظرفیت خازن‌های مختلف از مرتبه پیکو فاراد (1 pF=1012 F1 \ pF=10^{-12 } \ F) تا میکرو فاراد (1 μF=106 F1 \ \mu F=10^{-6 } \ F) و میلی‌ فاراد (1 mF=103 F1 \ mF=10^{-3 } \ F) متغیر است.

نکته ۱: علامت اختصاری ظرفیت خازن و واحد بار الکتریکی یا کولن یکسان است و لازم است در تشخیص آن‌ها دقت شود.

نکته ۲: ظرفیت خازن از بار و اختلاف پتانسیل بین دو صفحه آن مستقل است. بنابراین اگر بار تغییر کند، ولتاژ هم متعاقبا عوض می‌شود، به گونه‌ای که همواره نسبت QV\frac{Q}{V} ثابت است.

در ادامه بررسی فرمول های خازن، می‌خواهیم دومین فرمول ظرفیت خازن را با کمک گرفتن از فرمول اول به‌دست آوریم. گفتیم دومین فرمول برای ظرفیت خازن بر اساس مشخصات فیزیکی آن نوشته می‌شود. پس باید برای انواع خازن با شکل‌های متفاوت، فرمول‌‌های مختلفی داشته باشیم.

برای این منظور، ابتدا انواع خازن شامل خازن‌های تخت، کروی و استوانه‌ای را با فرض اینکه همگی بدون دی‌الکتریک هستند، در نظر می‌گیریم. روند محاسبه ظرفیت انواع خازن بر اساس مشخصات فیزیکی آن‌ها، در بخش‌های بعد آمده است. سپس با در نظر گرفتن دی‌الکتریک، فرمول های خازن را برای هر کدام بازنویسی می‌کنیم. خواهید دید که در محاسبات خود از مباحث مهم الکتریسته ساکن مانند «قانون کولن» و «قانون گاوس» نیز استفاده می‌کنیم.

اثبات فرمول ظرفیت خازن تخت

اولین بخش به بررسی ظرفیت خازن تخت اختصاص دارد. یک خازن تخت به شکل زیر در نظر بگیرید که دارای دو صفحه موازی و مشابه هم با مساحت AA است و این دو صفحه به اندازه dd از هم فاصله دارند. با اعمال ولتاژ VV به این خازن، بار QQ روی آن ذخیره می‌شود. برای شروع از مفهوم قانون کولن استفاده می‌کنیم. موضوع قانون کولن محاسبه نیروی الکتریکی بین دو گروه بار الکتریکی است که در فاصله مشخصی از هم قرار دارند:

F=kQ1Q2r2F= k\frac{Q_1Q_2}{r^2}

تصویری از دو صفحه موازی روبروی هم و پیکان‌های افقی قرمز بین آن‌ها.
خازن تخت دارای دو صفحه رسانای موازی با مساحت یکسان A است که در فاصله d از هم قرار دارند. برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید.

موقعیت توصیف شده در قانون کولن کاملا مشابه وضعیتی است که در خازن داریم. طبق این قانون، هر چه بار الکتریکی بیشتری داشته باشیم، نیروی الکتریکی هم قوی‌تر است و در نتیجه میدان و ظرفیت خازن هم بیشتر خواهد بود. پس اگر صفحات یک خازن تخت بزرگتر باشند، بار بیشتری در خود ذخیره می‌کنند و در نتیجه ظرفیت بالاتری خواهیم داشت. تا اینجا می‌توانیم بگوییم بین مساحت صفحات خازن تخت (AA) و ظرفیت آن (CC) رابطه مستقیمی برقرار است:

CA\Rightarrow C\propto A

نتیجه دیگری که از قانون کولن استخراج می‌شود، اثر فاصله دو بار روی نیروی الکتریکی و در نتیجه روی میدان و ظرفیت خازن است. هر چه فاصله بین صفحات یک خازن تخت کمتر شود، نیروی جاذبه قوی‌تری بین دو صفحه برقرار می‌شود و در نتیجه بار ذخیره شده روی صفحات آن بیشتر می‌شود. پس رابطه بین این دو کمیت عکس هم است:

C1d\Rightarrow C\propto \frac{1}{d}

در اینجا برمی‌گردیم به رابطه بین میدان و چگالی بار الکتریکی روی صفحات که در بخش‌های قبل به شکل زیر نوشته شد:

E=QAϵ0E=\frac{Q}{A\epsilon_0}

چون این میدان یکنواخت است، پس اختلاف پتانسیل بین دو صفحه رسانا برابر می‌شود با حاصل‌ضرب میدان در فاصله بین دو صفحه:

V=Ed=QdAϵ0V=Ed=\frac{Qd}{A\epsilon_0}

بنابراین با نوشتن فرمول ظرفیت خازن و قرار دادن اختلاف پتانسیل بالا در آن خواهیم داشت:

C=QVC=\frac{Q}{V}

C=QV=QQdAϵ0=Aϵ0d\Rightarrow C=\frac{Q}{V}=\frac{Q}{\frac{Qd}{A\epsilon_0}}=\frac{A\epsilon_0}{d}

پس فرمول ظرفیت خازن تخت به شکل زیر محاسبه شد:

C=ϵ0AdC=\epsilon_0\frac{A}{d}

پس ظرفیت خازن تخت به مشخصات فیزیکی آن مانند مساحت صفحات و فاصله آن‌ها از هم بستگی دارد. دقت کنید در این بررسی فرض کردیم خازن بدون دی‌الکتریک است. اما اگر بین دو صفحه رسانای خازن دی ‌الکتریک داشته باشیم، در این صورت گذردهی الکتریکی این ماده نیز در تعیین ظرفیت خازن موثر است.

نکته: با توجه به اینکه واحد استاندارد ظرفیت خازن برابر با فاراد است، می‌توانیم واحد گذردهی خلاء را با توجه به فرمول ظرفیت خازن تخت به‌صورت زیر هم در نظر بگیریم:

F.mm2= Fm\frac{ F.m}{m^2}= \ \frac{ F}{m}

اثبات فرمول ظرفیت خازن کروی

خازن کروی نوع دیگری از انواع خازن‌ است که شامل دو پوسته کروی رسانای هم‌مرکز با شعاع‌های R1R_1 (پوسته داخلی) و R2R_2 (پوسته خارجی) است. همان‌طور که در شکل زیر مشاهده می‌کنید، هر کدام از پوسته‌ها در این نوع خازن دارای یک نوع بار الکتریکی هستند. با توجه به تقارن، میدان الکتریکی بین صفحات شعاعی و در جهت خارج از خازن است. اگر خاطرتان باشد، در مورد خازن تخت، میدان الکتریکی بین صفحات یکنواخت و دارای مقدار ثابتی بود.

تصویری از یک دایره آبی رنگ با علائم مثبت و منفی
خازن کروی شامل دو پوسته کروی هم‌مرکز رسانا است.

در مورد خازن کروی، می‌توانیم از قانون گاوس برای محاسبه میدان بین صفحات استفاده کنیم. اگر سطح گاوسی خود را یک دایره فرضی هم‌مرکز با پوسته‌های کروی و با شعاع rr به شکل نقطه‌چین بالا در نظر بگیریم، در این صورت باری که داخل این سطح گاوسی قرار می‌گیرد برابر است با +Q+Q. در واقع شعاع سطح گاوسی خود را طوری انتخاب می‌کنیم که از شعاع پوسته داخلی بیشتر و از شعاع پوسته خارجی خازن کمتر باشد. شکل کلی قانون گاوس عبارت است از:

SE.n^dA=Qϵ0\oint_S \vec{E}.\hat{n} dA=\frac{Q}{\epsilon_0}

که در آن EE میدان الکتریکی و QQ بار الکتریکی کل محصور شده داخل سطح گاوسی با مساحت SS است. اگر انتگرال‌گیری بالا را انجام دهیم، AA برابر می‌شود با مساحت کره‌ای با شعاع rr یا 4πr24\pi r^2:

SE.n^dA=E(4πr2)=Qϵ0\oint_S \vec{E}.\hat{n} dA=E(4\pi r^2)=\frac{Q}{\epsilon_0}

E=14πϵ0Qr2r^\Rightarrow \vec{E}=\frac{1}{4\pi\epsilon_0}\frac{Q}{r^2}\hat{r}

پس شکل برداری میدان الکتریکی بین صفحات این خازن کروی محاسبه شد. علامت r^\hat{r} نشان‌دهنده این است که این میدان شعاعی است و چون مقدار مثبتی دارد،ِ می‌توانیم بگوییم جهت آن به سمت خارج از مرکز پوسته‌ها یا صفحات خازن است. اما محاسبه اختلاف پتانسیل بین صفحات خازن کروی در مقایسه با خازن تخت متفاوت است.

در آنجا چون میدان ثابت بود و با شعاع تغییر نمی‌کرد، از ضرب مستقیم فاصله بین صفحات در میدان، ولتاژ به‌دست آمد. در این مورد اندازه میدان با شعاع تغییر می‌کند (E1r2E\propto\frac{1}{r^2}). پس نمی‌توانیم مانند بخش قبل عمل کنیم. راه‌حل این است که از حاصل‌ضرب برداری میدان در یک فاصله شعاعی خیلی خیلی کوچک مانند dldl، روی فاصله بین دو پوسته کروی انتگرال‌گیری کنیم:

V=R1R2E.dlV=-\int_{R_1}^{R_2} \vec{E}.\vec{dl}

V=R1R2(14πϵ0Qr2r^).(r^dr)\Rightarrow V=-\int_{R_1}^{R_2} ( \frac{1}{4\pi\epsilon_0}\frac{Q}{r^2}\hat{r}).(\hat{r}dr)

چون r^.r^=1\hat{r}.\hat{r}=1 است، پس عبارت بالا به شکل زیر ساده‌سازی می‌شود:

V=Q4πϵ0R1R2drr2\Rightarrow V=-\frac{Q}{4\pi\epsilon_0}\int_{R_1}^{R_2} \frac{dr}{r^2}

می‌دانیم انتگرال drr2\frac{dr}{r^2} برابر است با 1r\frac{-1}{r}. پس با قرار دادن مقادیر حد بالا و پایین انتگرال، حاصل برابر است با:

V=Q4πϵ0(1R21R1)\Rightarrow V=\frac{Q}{4\pi\epsilon_0}( \frac{1}{R_2}- \frac{1}{R_1})

حال با داشتن اختلاف پتانسیل، کافی است فرمول ظرفیت خازن را بر حسب بار ذخیره شده روی آن و ولتاژ بین صفحات نوشته و با حذف مقادیر QQ، ظرفیت خازن کروی را به‌دست آوریم:

C=QVC=\frac{Q}{V}

C=QQ4πϵ0(1R21R1)\Rightarrow C=\frac{Q}{\frac{Q}{4\pi\epsilon_0}( \frac{1}{R_2}- \frac{1}{R_1})}

C=4πϵ0R1R2R2R1C=4\pi\epsilon_0\frac{R_1R_2}{R_2-R_1}

اثبات فرمول ظرفیت خازن استوانه‌ای

در ادامه فرآیند یادگیری انواع فرمول های خازن، در این بخش روش به‌دست آوردن فرمول خازن استوانه‌ای را نشان می‌دهیم. یک خازن استوانه‌ای متشکل است از دو پوسته استوانه‌ای با محور‌های هم‌اندازه به شکل زیر، که پوسته کوچکتر یا داخلی دارای شعاع R1R_1 است.

البته این بخش می‌تواند به‌صورت یک پوسته یا استوانه توپر باشد. پوسته خارجی یا بیرونی شعاع بزرگتری مانند R2R_2 دارد. همچنین فرض می‌کنیم هر دو پوسته رسانا در خازن استوانه‌ای، دارای طول یا محوری برابر با ll باشند.

تصویری از دو استوانه باردار که دارای طول برابر ولی شعاع‌های متقاوت هستند، به‌گونه‌ای که یکی داخل دیگری قرار دارد.
خازن استوانه‌ای دارای دو پوسته استوانه‌ای رسانا با شعاع‌های متفاوت ولی با طول برابر است. برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید.

فرض کنید خازن استوانه‌ای فرضی ما یک خازن خلاء یا خالی است، یعنی هیچ‌گونه دی‌الکتریکی در فاصله بین دو پوسته قرار ندارد. همچنین فرض می‌کنیم با اتصال این خازن به اختلاف پتانسیل، بارهای Q-Q و +Q+Q به‌ترتیب روی پوسته خارجی و داخلی این خازن ذخیره می‌شوند. برای اینکه فرمول ظرفیت چنین خازنی را به‌دست آوریم، مشابه خازن کروی عمل می‌کنیم. چون در اینجا هم میدان در فضای بین دو پوسته رسانا وابسته به شعاع است، پس با کمک گرفتن از قانون گاوس و انتخاب یک سطح گاوسی مناسب مطابق شکل بالا، مسئله را حل می‌کنیم:

SE.n^dA=Qϵ0\oint_S \vec{E}.\hat{n} dA=\frac{Q}{\epsilon_0}

می‌دانیم در قانون گاوس EE میدان الکتریکی و QQ بار الکتریکی کل محصور شده داخل سطح گاوسی با مساحت SS است. در انتگرال بالا، AA برابر می‌شود با مساحت جانبی استوانه‌ای با شعاع rr و طول ll که برابر است با 2πrl2\pi rl:

SE.n^dA=E(2πrl)=Qϵ0\oint_S \vec{E}.\hat{n} dA=E(2\pi rl)=\frac{Q}{\epsilon_0}

E=12πϵ0Qrlr^\Rightarrow \vec{E}=\frac{1}{2\pi\epsilon_0}\frac{Q}{rl}\hat{r}

پس شکل برداری میدان الکتریکی بین صفحات این خازن استوانه‌ای را به‌دست آوردیم. مانند مورد خازن کروی، در اینجا هم علامت r^\hat{r} نشان‌دهنده این است که این میدان شعاعی است و چون مقدار مثبتی دارد،ِ می‌توانیم بگوییم جهت آن به سمت خارج از مرکز پوسته‌ها یا صفحات خازن است. با توجه به اینکه اندازه میدان با شعاع تغییر می‌کند (E1rE\propto\frac{1}{r})، باید از حاصل‌ضرب برداری میدان در یک فاصله شعاعی خیلی خیلی کوچک مانند dldl، روی فاصله بین دو پوسته استوانه‌ای انتگرال‌گیری شود:

V=R1R2E.dlV=-\int_{R_1}^{R_2} \vec{E}.\vec{dl}

V=R1R2(Q2πϵ0l1rr^).(r^dr)\Rightarrow V=-\int_{R_1}^{R_2} ( \frac{Q}{2\pi\epsilon_0l}\frac{1}{r}\hat{r}).(\hat{r}dr)

چون r^.r^=1\hat{r}.\hat{r}=1 است، پس عبارت بالا به شکل زیر ساده‌سازی می‌شود:

V=Q2πϵ0lR1R2drr\Rightarrow V=-\frac{Q}{2\pi\epsilon_0l}\int_{R_1}^{R_2} \frac{dr}{r}

انتگرال drr\frac{dr}{r} برابر است با lnr\ln r. پس با قرار دادن مقادیر حد بالا و پایین انتگرال، حاصل برابر است با:

V=Q2πϵ0l(lnR2lnR1)=Q2πϵ0llnR2R1\Rightarrow V=\frac{Q}{2\pi\epsilon_0l}(\ln R_2- \ln R_1)=\frac{Q}{2\pi\epsilon_0l}\ln \frac{R_2}{R_1}

پس از اینکه ولتاژ پیدا شد، کافی است فرمول ظرفیت خازن را نوشته و با حذف مقادیر QQ، ظرفیت خازن استوانه‌ای را پیدا کنیم:

C=QVC=\frac{Q}{V}

C=QQ2πϵ0llnR2R1\Rightarrow C=\frac{Q}{\frac{Q}{2\pi\epsilon_0l}\ln \frac{R_2}{R_1}}

C=2πϵ0llnR2R1C=\frac{2\pi\epsilon_0l}{\ln \frac{R_2}{R_1}}

مانند خازن تخت و خازن کروی، فرمول ظرفیت این نوع خازن هم با وابستگی به مشخصات فیزیکی آن مانند طول و شعاع‌، به‌دست آمد. یکی از مهم‌ترین کاربردهای این فرمول، تعیین ظرفیت به ازای واحد طول کابل‌های هم‌محور است که در انتقال سیگنال‌های الکتریکی متغیر با زمان بکار می‌روند.

تصویری از چند شکل هندسی رنگی

فرمول ظرفیت خازن با دی‌ الکتریک

تمام فرمول های خازن در صورتی که داخل خازن از یک مایع عایق به‌جای خلاء استفاده شده باشد، باید در ضریبی به نام ثابت دی‌الکتریک آن ماده عایق ضرب شوند. بنابراین فرمول های خازن با دی‌الکتریک فقط یک ثابت بیشتر از فرمول های خازن خلاء دارند. معمولا ثابت دی‌الکتریک خازن را با نماد κ\kappa نشان می‌دهند که یک عدد بدون بعد است. سرامیک، کاغذ، میکا و تفلون از جمله موادی هستند که به‌عنوان دی‌الکتریک در خازن‌ها کاربرد دارند.

حل مثال و تمرین از فرمول‌ های ظرفیت خازن

در این بخش با حل چند مثال نشان می‌دهیم که چگونه می‌توان با توجه به نوع خازن، از فرمول های خازن مناسب برای محاسبه ظرفیت استفاده کرد.

مثال ۱

ظرفیت یک خازن تخت خالی با صفحات فلزی به مساحت 1 m21 \ m^2 که به اندازه 1 mm1 \ mm از هم جدا شده‌اند، چقدر است؟ اگر ولتاژی برابر با 3×103 V3\times10^3 \ V به این خازن اعمال شود، بار ذخیره شده روی آن چند کولن است؟

پاسخ

در بخش اول این سوال، کافی است فرمول ظرفیت خازن تخت را بنویسیم و CC را محاسبه کنیم:

C=ϵ0AdC=\epsilon_0\frac{A}{d}

C=8.85×1012×11×103=8.85×109 F=8.85 nFC=8.85\times10^{-12 }\times\frac{1}{1\times10^{-3 } }=8.85\times10^{-9 } \ F=8.85 \ nF

می‌دانیم در یک خازن خالی یا خلاء، دی‌الکتریکی بین صفحات وجود ندارد. پس در فرمول ظرفیت فقط از گذردهی خلاء استفاده می‌کنیم که برابر است با 8.85×1012 C2N.m28.85\times10^{-12 } \ \frac{C^2}{N.m^2}. این مقدار خیلی کوچک برای ظرفیت خازن تخت نشان می‌دهد که ساخت وسیله‌ای با قابلیت ذخیره بالا چقدر می‌تواند سخت باشد. در بخش دوم سوال، باید بار ذخیره شده را با توجه ولتاژ اعمال شده پیدا کنیم:

C=QVQ=CVC=\frac{Q}{V} \Rightarrow Q=CV

Q=8.85×109×3×103=26.6×106 C=26.6 μC\Rightarrow Q=8.85\times10^{-9 }\times3\times10^{3 }=26.6\times10^{-6 } \ C=26.6 \ \mu C

مثال ۲

فرض کنید می‌خواهیم یک خازن تخت خلاء با ظرفیت 1 F1 \ F بسازیم. صفحات این خازن باید چه مساحتی داشته باشند تا در فاصله 1 mm1 \ mm از هم چنین ظرفیتی تولید شود؟

پاسخ

با نوشتن فرمول ظرفیت خازن تخت خلاء به شکل زیر و در نظر گرفتن مقادیر معلوم در صورت سوال، باید مساحت را در سمت دیگر رابطه قرار دهیم:

C=ϵ0AdA=Cdϵ0C=\epsilon_0\frac{A}{d} \Rightarrow A=\frac{Cd}{\epsilon_0}

A=1×1038.85×109=1.1×108 m2\Rightarrow A=\frac{1\times 10^{-3}}{8.85\times10^{-9 }}=1.1 \times10^{8} \ m^2

این پاسخ نشان می‌دهد که برای داشتن چنین ظرفیتی، باید صفحات مربعی یک خازن تخت نوعی، عرضی به بزرگی ده کیلومتر داشته باشند!

مثال ۳

ظرفیت خازن کروی که فقط دارای یک پوسته کروی با شعاع R1R_1 است، چقدر است؟

پاسخ

در نگاه نخست شاید به‌ نظر برسد که چون پوسته کروی دیگری نداریم، پس با در نظر گرفتن شعاع R2R_2 برابر با صفر، طبق فرمول ظرفیت خازن کروی، پاسخ صفر است! اما این تحلیل اشتباه است. در حقیقت شعاع پوسته کروی دوم برای چنین خازنی باید در فاصله بی‌نهایت از پوسته کروی اول در نظر گرفته شود. اگر اختلاف پتانسیل را برای چنین خازنی با توجه به فرمول زیر محاسبه کنیم، خواهیم داشت:

V=R1E.dlV=\int_{R_1}^{\infty} \vec{E}.\vec{dl}

نکته مهم در اینجا این است که اگر دقت کنید فرمول بالا علامت منفی ندارد. اما در محاسبات ظرفیت خازن کروی از فرمول مشابهی استفاده شد که علامت منفی داشت. علت این تفاوت این است که فرمول اصلی محاسبه اختلاف پتانسیل بین دو نقطه به شکل زیر است:

VBVA=ABE.dlV_B-V_A= -\int_{A}^{B} \vec{E}.\vec{dl}

مرسوم است که اختلاف پتانسیل بین دو نقطه AA و BB را که در واقع به‌صورت VBVAV_B-V_A است، با نماد VV نشان دهیم. در این سوال، نقطه BB در بی‌نهایت است و پتانسیل آن صفر می‌شود. بنابراین رابطه بالا به شکل زیر درمی‌آید:

0VA=AE.dlV=VA=AE.dl0-V_A= -\int_{A}^{\infty} \vec{E}.\vec{dl} \Rightarrow V=V_A=\int_{A}^{\infty} \vec{E}.\vec{dl}

حالا به ادامه حل انتگرال می‌پردازیم. مقدار میدان با آنچه که برای میدان یک خازن کروی محاسبه شد، فرقی ندارد. پس با قرار دادن میدان و انتگرال‌گیری، داریم:

V=Q4πϵ0R1drr2=14πϵ0QR1\Rightarrow V= \frac{Q}{4\pi\epsilon_0}\int_{R_1}^{\infty} \frac{dr}{r^2}= \frac{1}{4\pi\epsilon_0}\frac{Q}{R_1}

می‌دانیم عدد تقسیم بر بی‌نهایت برابر با صفر است. بنابراین با استفاده از فرمول اصلی ظرفیت خازن خواهیم داشت:

C=QVC=\frac{Q}{V}

C=Q14πϵ0QR1=4πϵ0R1\Rightarrow C=\frac{Q}{\frac{1}{4\pi\epsilon_0}\frac{Q}{R_1}}=4\pi\epsilon_0R_1

بنابراین ظرفیت خازن کروی که فقط یک پوسته به شعاع RR دارد، همواره از فرمول C=4πϵ0RC=4\pi\epsilon_0R به‌دست می‌آید. دقت کنید می‌توانستیم بدون انتگرال‌گیری و با استفاده از فرمول ظرفیت خازن کروی هم به این نتیجه برسیم. کافی است شعاع R2R_2 را در بی‌نهایت در نظر گرفته و با توجه به اینکه R2R1R_2\gg R_1 است، به شکل زیر حدگیری کنیم:

R2C4πϵ0R1R2R2R_2\rightarrow \infty \Rightarrow C\rightarrow4\pi\epsilon_0\frac{R_1R_2}{R_2}

مثال ۴

اگر یک خازن استوانه‌ای تحت ولتاژ 20 V20 \ V به اندازه 0.50 nC0.50 \ nC شارژ شود، ظرفیت آن چقدر است؟ همچنین اگر بدانیم طول محور این خازن 1 m1 \ m است، نسبت شعاع‌های آن را محاسبه کنید:

پاسخ

در اولین سوال با داشتن بار ذخیره شده روی خازن و اختلاف پتانسیل، مستقل از اینکه خازن ما چه نوعی است و چه شکلی دارد، کافی است از فرمول اصلی ظرفیت خازن به شکل زیر استفاده کنیم:

C=QVC=\frac{Q}{V}

C=0.5×10920=0.025×109 F=0.025 nF\Rightarrow C=\frac{0.5 \times10^{-9}}{20}=0.025 \times10^{-9} \ F= 0.025 \ nF

می‌دانیم پیشوند نانو با 10910^{-9} معادل است. در بخش دوم سوال خواسته شده که نسبت شعاع‌های این خازن استوانه‌ای محاسبه شود. با نوشتن فرمول ظرفیت خازن استوانه‌ای می‌توانیم به این بخش پاسخ دهیم:

C=2πϵ0llnR2R1C=\frac{2\pi\epsilon_0l}{\ln \frac{R_2}{R_1}}

lnR2R1=2πϵ0lC\Rightarrow \ln \frac{R_2}{R_1}=\frac{2\pi\epsilon_0l}{C}

lnR2R1=2×3.14×8.85×1012×10.025×109=2.22\Rightarrow \ln \frac{R_2}{R_1}=\frac{2\times3.14\times8.85\times10^{-12}\times1}{0.025\times10^{-9}}=2.22

R2R1=e2.22=9.207\Rightarrow \frac{R_2}{R_1}=e^{2.22}=9.207

تمرین ۱

اگر ظرفیت یک خازن تخت خالی 2 pF2 \ pF و مساحت هر کدام از صفحات آن 2.4 cm22.4 \ cm^2 باشد، این دو صفحه در ... متری از هم قرار دارند.

10.6210.62

1.0621.062

0.10620.1062

106.2106.2

پاسخ تشریحی

گزینه دوم درست است. برای محاسبه فاصله دو صفحه از هم در یک خازن تخت خالی، فرمول زیر را بکار می‌بریم:

C=ϵ0Add=ϵ0ACC=\epsilon_0\frac{A}{d} \Rightarrow d=\frac{\epsilon_0A}{C}

d=8.85×109×2.4×1042×1012=1.062 m\Rightarrow d=\frac{8.85\times10^{-9 }\times2.4\times10^{-4 }}{2\times10^{-12}}=1.062 \ m

در محاسبات بالا، سانتی‌متر مربع را توسط رابطه 1 cm=102 m1 cm2=104 m21 \ cm=10^{-2 } \ m \Rightarrow 1 \ cm^2= 10^{-4 } \ m^2 به متر مربع تبدیل کرده‌ایم.

تمرین ۲

فرض کنید ولتاژ 24 V24 \ V به صفحات دایروی یک خازن تخت با ظرفیت 10 μF10 \ \mu F اعمال می‌‌شود. در صورتی که شعاع این صفحات دو برابر شود، ظرفیت خازن چقدر خواهد شد؟

20 μF20 \ \mu F

5 μF5 \ \mu F

2.5 μF2.5 \ \mu F

40 μF40 \ \mu F

پاسخ تشریحی

گزینه آخر درست است. دقت کنید در این سوال خازن مورد مطالعه ما یک خازن تخت با صفحات دایروی است. بنابراین باید دقت کنیم که از فرمول ظرفیت خازن کروی استفاده نکنیم.

در حالت اول ظرفیت خازن برابر است با مقداری که در سوال داده شده است. برای محاسبه ظرفیت خازن در حالت نهایی یا C2C_2، کافی است دو برابر شدن شعاع را در فرمول ظرفیت خازن تخت در نظر بگیریم:

C=ϵ0AdC=\epsilon_0\frac{A}{d}

C1=ϵ0πr12d\Rightarrow C_1=\epsilon_0\frac{\pi r_1^2}{d}

می‌دانیم مساحت دایره‌ای با شعاع rr برابر است با πr2\pi r^2. از رابطه بالا برای ظرفیت و شعاع، می‌توانیم به نتیجه‌گیری زیر برسیم:

Cr2\Rightarrow C \propto r^2

C2C1r22r12=(2r1)2r12=4\Rightarrow \frac{C_2}{C_1} \propto \frac{r_2^2}{r_1^2} =\frac{(2r_1)^2}{r_1^2}=4

C2=4C1=4×10 μF=40 μF\Rightarrow C_2=4C_1= 4\times10 \ \mu F=40 \ \mu F

تمرین ۳

اگر بار روی صفحات خازن تخت بدون دی‌الکتریکی با ظرفیت 250 pF250 \ p F برابر با 0.14 μC0.14 \ \mu C باشد، کدام گزینه نشان‌دهنده اندازه میدان الکتریکی بین این صفحات است، در صورتی که فاصله بین آن‌ها 0.126 mm0.126 \ mm باشد؟

4.4×106 Vm‌4.4\times 10^{6} \ \frac{V}{m}

4.4×103 Vm‌4.4\times 10^{3} \ \frac{V}{m}

4×106 Vm‌4\times 10^{6} \ \frac{V}{m}

4.4×106 Vm‌4.4\times 10^{-6} \ \frac{V}{m}

پاسخ تشریحی

گزینه دوم صحیح است. جهت محاسبه میدان بین صفحات باید از فرمول زیر استفاده کنیم که توصیف‌کننده میدان یکنواخت بین دو صفحه رسانا در خازن است:

E=Vd‌E=\frac{V}{d}

که در آن فاصله بین دو صفحه مشخص است، اما ولتاژ داده نشده است. برای محاسبه ولتاژ، کافی است ظرفیت و بار خازن را در فرمول زیر قرار دهیم:

V=QC‌V=\frac{Q}{C}

V=0.14 μC250 pF=0.14×106C250×1012F=560 V‌\Rightarrow V=\frac{0.14 \ \mu C}{250 \ p F}=\frac{0.14 \times 10^{-6} C}{250 \times 10^{-12} F}=560 \ V

دقت کنید در رابطه بالا باید معادل‌های پیکو و میکرو در محاسبات در نظر گرفته شوند. اگر هر دو واحد بر حسب میکرو یا پیکو بودند، می‌توانستیم به‌راحتی آن‌ها را ساده کنیم.

E=560 V0.126×103=4.4×106 Vm‌\Rightarrow E=\frac{560 \ V}{0.126\times 10^{-3}}=4.4\times 10^{6} \ \frac{V}{m}

تمرین ۴

یک کره منفرد و ایزوله شده دارای ظرفیت خازنی برابر با 50 pF50 \ p F است. شعاع این خازن چقدر است؟

45 cm45 \ cm

90 cm90 \ cm

22.5 cm22.5 \ cm

نمی‌توان محاسبه کرد.

پاسخ تشریحی

گزینه اول صحیح است. در مثال سوم گفتیم یک کره منفرد معادل یک خازن کروی است که ظرفیت آن با رابطه زیر محاسبه می‌شود:

C=4πϵ0RC=4\pi\epsilon_0R

در این سوال ظرفیت مشخص است و شعاع را نداریم. با در نظر گرفتن ϵ0=8.85×1012 Fm\epsilon_0=8.85\times10^{-12 } \ \frac{F}{m}، داریم:

R=C4πϵ0=50×10124×3.14×8.85×1012=45 cm\Rightarrow R=\frac{C}{4\pi\epsilon_0}=\frac{50 \times10^{-12}}{4\times3.14\times8.85\times10^{-12 }}=45 \ cm

نحوه اتصال خازن‌‌ها در مدارهای الکتریکی

تا اینجا بخشی از مهم‌ترین فرمول های خازن را همراه با حل مثال‌های مرتبط آموختیم و گفتیم خازن وسیله‌ای است که به منظور ذخیره‌سازی انرژی الکتریکی در مدارهای الکتریکی استفاده می‌شود. بنابراین پس از اینکه یاد گرفتیم یک خازن چگونه بار را در خود ذخیره می‌کند، مرحله بعدی این است که با نحوه اتصال خازن‌ها به هم در مدارهای الکتریکی آشنا شویم.

با یادگیری فرمول های خازن معادل، می‌توانیم چند خازن را با یک خازن معادل در مدار جایگزین کنیم و به این ترتیب تحلیل مدارهای پیچیده راحت‌تر خواهد شد. خازن‌ها به دو شیوه ممکن است به هم متصل شوند، سری و موازی. در ادامه فرمول‌ های خازن معادل را برای هر کدام از این دو نوع اتصال همراه با حل مثال توضیح خواهیم داد. در این زمینه، پیشنهاد می‌کنیم مطلب «مقاومت الکتریکی چیست؟ – تعریف و توضیح کامل به زبان ساده» از مجله فرادرس را نیز مطالعه کنید.

فرمول ظرفیت معادل خازن‌های سری

در شکل زیر، تصویری از نحوه اتصال سری سه خازن با سه ظرفیت متفاوت C1,C2,C3C_1, C_2, C_3 را مشاهده می‌کنید که در ادامه با یک خازن معادل با ظرفیت CsC_s در مدار جایگزین شده‌اند. می‌خواهیم ببینیم فرمول ظرفیت معادل برای چنین خازنی چگونه به‌دست می‌آید. در اتصال سری خازن‌ها، صفحه شامل یک نوع بار از یک خازن به صفحه‌ای شامل بار مخالف از خازن دیگر متصل می‌شود. در مثال مورد بررسی ما، صفحه با بار منفی خازن اول به صفحه با بار مثبت خازن دوم متصل شده است.

تصویری از دو مدار الکتریکی
اتصال سری خازن‌ها: (۱) نحوه اتصال (۲) خازن معادل (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید)

حالا اگر این سه خازن سری را به یک منبع ولتاژ با اختلاف پتانسیل VV وصل کنیم، باری که هر کدام از خازن‌ها کسب می‌کنند برابر است با QQ، یعنی داریم:

Q1=Q2=Q3=QQ_1=Q_2= Q_3 =Q

اگر بخواهیم بدانیم بارهای مثبت و منفی چگونه روی صفحات این خازن‌ها توزیع می‌شوند، کافی است ببینیم کدام صفحه به کدام پایانه باتری یا منبع ولتاژ متصل شده است. در شکل بالا، صفحه‌ای از خازن اول که به پایانه مثبت منبع وصل شده، دارای بار مثبت می‌شود و صفحه‌ای از خازن سوم که به پایانه منفی منبع متصل شده، دارای بار منفی خواهد شد. سایر صفحات خازن بر مبنای القای بار مخالف باردار می‌شوند، به گونه‌ای که مجموع بار هر دو صفحه یک خازن و مجموع بار کل صفحات سه خازن برابر با صفر شود. در چنین چینشی، افت پتانسیل برای هر خازن با دیگری متفاوت است. علت این مسئله به تفاوت ظرفیت هر خازن بازمی‌گردد:

V1=QC1V_1=\frac{Q}{C_1}

V2=QC2V_2=\frac{Q}{C_2}

V3=QC3V_3=\frac{Q}{C_3}

اما مجموع این افت پتانسیل‌ها برابر است با ولتاژ منبع یا باتری:

V1+V2+V3=VV_1+V_2+ V_3 =V

حالا با توجه به روابط بالا، می‌توانیم ظرفیت خازن معادل را پیدا کنیم:

V=V1+V2+V3QCs=QC1+QC2+QC3V=V_1+V_2+ V_3 \Rightarrow \frac{Q}{C_s}=\frac{Q}{C_1}+\frac{Q}{C_2}+\frac{Q}{C_3}

چون Q1=Q2=Q3=QQ_1=Q_2= Q_3 =Q، پس می‌توانیم بار را از طرفین رابطه بالا حذف کنیم:

1Cs=1C1+1C2+1C3\Rightarrow \frac{1}{C_s}=\frac{1}{C_1}+\frac{1}{C_2}+\frac{1}{C_3}

می‌توانیم این رابطه را برای چند خازن تعمیم دهیم. پس فرمول ظرفیت معادل n خازن سری برابر است با:

1Cs=1C1+1C2+...+1Cn\frac{1}{C_s}=\frac{1}{C_1}+\frac{1}{C_2}+ ...+\frac{1}{C_n}

نکته ۱: همواره ظرفیت معادل چند خازن سری از ظرفیت هر کدام از خازن‌ها کمتر است.

نکته ۲: علت یکسان بودن بار خازن معادل با بار هر یک از خازن‌هایی که به‌صورت سری به هم وصل شده‌اند، اصل بقای بار در مدار است.

فرمول ظرفیت معادل خازن‌های موازی

اتصال موازی خازن‌ها شکلی به‌صورت زیر دارد. در این نوع اتصال، صفحه با بار مثبت تمام خازن‌ها به پایانه مثبت و صفحه با بار منفی تمام خازن‌ها به پایانه منفی منبع ولتاژ یا باطری متصل می‌شود. در این نوع اتصال هم می‌توانیم خازن‌ها را با یک خارن معادل به نام CsC_s در مدار جایگزین کنیم. چون دو صفحه هر خازن به منبع ولتاژ مدار متصل است، پس اختلاف پتانسیل دو سر هر خازن با دیگری برابر و معادل با ولتاژ منبع است:

V1=V2=V3=VV_1=V_2= V_3 =V

تصویری از دو مدار الکتریکی موازی هم
اتصال موازی خازن‌ها: (۱) نحوه اتصال (۲) خازن معادل (برای مشاهده تصویر در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید)

تفاوت دیگر اتصال موازی با اتصال سری خازن‌ها در این است که بار ذخیره شده در هر خازن با دیگری برابر نیست. در این شرایط بار خازن معادل با مجموع بار تمام خازن‌هایی که به‌صورت موازی به هم متصل شده‌اند، برابر است:

Q=Q1+Q2+Q3Q=Q_1+Q_2+ Q_3

بنابراین وضعیت بار و اختلاف پتانسیل در دو نوع اتصال خازن‌ها کاملا عکس یکدیگر است. حالا با نوشتن فرمول ظرفیت خازن می‌توانیم از رابطه بالا استفاده کنیم تا ظرفیت معادل خازن‌های موازی در شکل را محاسبه کنیم:

Q=Q1+Q2+Q3CsV=C1V+C2V+C3VQ=Q_1+Q_2+ Q_3 \Rightarrow C_sV=C_1V+C_2V+ C_3V

در نوشتن رابطه بالا از V1=V2=V3=VV_1=V_2= V_3 =V استفاده شد. با ساده کردن ولتاژ از طرفین، ظرفیت معادل می‌شود:

Cs=C1+C2+C3\Rightarrow C_s=C_1+C_2+ C_3

با تعمیم این فرمول برای چند خازن موازی، فرمول ظرفیت معادل n خازن موازی برابر است با:

Cs=C1+C2+...+CnC_s=C_1+C_2+...+ C_n

نکته: همواره ظرفیت معادل چند خازن موازی از ظرفیت هر کدام از خازن‌ها عدد بزرگتری است.

حل مثال و تمرین از خازن‌های سری و موازی

در دو بخش قبل با فرمول های خازن معادل در اتصال سری و موازی خازن‌ها کاملا آشنا شدیم. حالا می‌خواهیم در قالب حل چند مثال و تمرین، نحوه کار با این فرمول‌ها را آموزش دهیم.

مثال ۱

ظرفیت معادل سه خازن سری که ظرفیت‌هایی به‌صورت 1 μF1 \ \mu F و 5 μF5 \ \mu F و 8 μF8 \ \mu F دارند را پیدا کنید. اگر همین سه خازن را به شکل موازی ببندیم، ظرفیت معادل چقدر خواهد شد؟

پاسخ

با نوشتن فرمول ظرفیت معادل برای خازن‌های سری داریم:

1Cs=1C1+1C2+1C3\frac{1}{C_s}=\frac{1}{C_1}+\frac{1}{C_2}+\frac{1}{C_3}

1Cs=11+15+18=40+8+540=5340\Rightarrow \frac{1}{C_s}=\frac{1}{1}+\frac{1}{5}+\frac{1}{8}=\frac{40+8+5}{40}=\frac{53}{40}

Cs==4053=0.75 μF\Rightarrow C_s ==\frac{40}{53}=0.75 \ \mu F

در بخش دوم سوال، باید ظرفیت معادل سه خازن موازی را با فرمول زیر محاسبه کنیم:

Cs=C1+C2+C3C_s=C_1+C_2+C_3

Cs=1 μF+5 μF+8 μF=14 μF\Rightarrow C_s=1 \ \mu F +5 \ \mu F+ 8 \ \mu F=14 \ \mu F

مثال ۲

در مدار زیر، ظرفیت معادل چقدر است؟

تصویری از یک مدار

پاسخ

در این سوال دو خازن یک و دو به‌صورت سری به هم وصل شده‌اند. اما اتصال خازن یک و دو به خازن سه از نوع سری نیست. اگر دقت کنید دو گره در بالا و پایین این مدار وجود دارد که باعث می‌شود خازن سوم با معادل دو خازن اول موازی شود. پس ابتدا معادل دو خازن یک و دو را با نوشتن فرمول ظرفیت معادل خازن‌های سری به‌دست می‌آوریم:

1Cs=1C1+1C2\frac{1}{C_{s}}=\frac{1}{C_1}+\frac{1}{C_2}

1Cs=11+15=5+15=65\Rightarrow \frac{1}{C_{s}}=\frac{1}{1}+\frac{1}{5}=\frac{5+1}{5}=\frac{6}{5}

Cs=56=0.83 μF\Rightarrow C_{s}=\frac{5}{6}=0.83 \ \mu F

ظرفیت معادل دو خازن یک و دو را با نماد CsC_{s} نشان داده‌ایم. بنابراین تا اینجا مسئله به شکل زیر ساده شده است:

مدار الکتریکی

واضح است که نحوه اتصال دو خازن بالا موازی است:

Ctot=Cs+C3C_{tot}=C_s+C_3

Ctot=0.83 μF+8 μF=8.83 μF\Rightarrow C_{tot}=0.83 \ \mu F+8 \ \mu F=8.83 \ \mu F

مثال ۳

با توجه به شکل زیر و ظرفیت‌‌های C1=12 μFC_{1}=12 \ \mu F و C2=2 μFC_{2}=2 \ \mu F و C3=4 μFC_{3}=4 \ \mu F، چنانچه ولتاژی به اندازه 12 V12 \ V به مجموعه اعمال شود، بار و اختلاف پتانسیل متناظر با هر خازن را پیدا کنید:

یک نمونه مدار الکتریکی دارای سه خازن و یک باتری

پاسخ

در مدار این سوال، دو خازن شماره دو و سه کاملا موازی به هم متصل شده‌اند. اگر معادل این دو خازن را در مدار جایگزین کنیم، در نهایت دو خازن سری در مدار خواهیم داشت. پس اولین قدم، محاسبه ظرفیت معادل مدار است:

C23=C2+C3C_{23}=C_2+C_3

C23=2+4=6 μF\Rightarrow C_{23}=2+4=6 \ \mu F

مدار معادل تا اینجا به شکل زیر خواهد شد:

مداری متشکل از دو خازن و یک باتری

1Cs=1C23+1C1\frac{1}{C_{s}}=\frac{1}{C_{23}}+\frac{1}{C_1}

1Cs=16+112=2+112=14\Rightarrow \frac{1}{C_{s}}=\frac{1}{6}+\frac{1}{12}=\frac{2+1}{12}=\frac{1}{4}

Cs=41=4 μF\Rightarrow C_{s}=\frac{4}{1}=4 \ \mu F

پس ظرفیت خازن معادل با این سه خارن در مدار محاسبه شد. حالا اگر مدار بالا را در نظر بگیریم که در آن دو خازن سری داریم، می‌دانیم ولتاژ کل با مجموع ولتاژ این دو خازن برابر است:

V=V23+V1V=V_{23}+V_1

ولتاژ کل همان مقدار 12 V12 \ V است. از طرفی می‌دانیم طبق فرمول اصلی ظرفیت خازن، می‌توانیم ولتاژ را برای هر خازن بر حسب بار ذخیره شده در آن و ظرفیتش به شکل زیر بنویسیم:

12=V23+V1=Q23C23+Q1C1\Rightarrow 12=V_{23}+V_1=\frac{Q_{23}}{C_{23}}+\frac{Q_{1}}{C_{1}}

همچنین بار روی هر کدام از این دو خازن با بار خازن معادل برابر است، یعنی داریم Q1=Q23=QQ_1=Q_{23}=Q. پس رابطه بالا به‌صورت زیر ساده می‌شود:

12=Q16+Q112=Q14\Rightarrow 12=\frac{Q_{1}}{6}+\frac{Q_{1}}{12}=\frac{Q_{1}}{4}

Q1=48 μC\Rightarrow Q_{1}=48 \ \mu C

دقت کنید چون ظرفیت خازن‌ها بر حسب میکروفاراد بود، بار هم بر حسب میکروکولن به‌دست می‌آید. پس بار ذخیره شده در خازن اول تعیین شد. برای به‌دست آوردن ولتاژ آن، کافی است از فرمول زیر استفاده کنیم:

V1=Q1C1=48 μC12 μF=4 V\Rightarrow V_1=\frac{Q_{1}}{C_1}=\frac{48 \ \mu C}{12 \ \mu F}=4 \ V

بلافاصله از فرمول V=V23+V1V=V_{23}+V_1 که بالاتر نوشته‌ایم، می‌توانیم ولتاژ دو سر خازن معادل دو و سه را پیدا کنیم:

V23=VV1=124=8 V\Rightarrow V_{23}=V-V_1=12-4=8 \ V

حالا می‌رویم سراغ دو خازن دیگر. خازن‌های شماره دو و سه موازی هم بودند. پس ولتاژ هر کدام با ولتاژ دو سر خازن معادل آن‌ها یکی است، یعنی داریم:

V23=V2=V3=8 VV_{23}=V_2=V_3=8 \ V

در نهایت فقط بار خازن‌های دو و سه را باید پیدا کنیم:

Q2=C2V2=2 μF×8 V=16 μC\Rightarrow Q_{2}=C_2V_2= 2 \ \mu F \times 8 \ V=16 \ \mu C

Q3=C3V3=4 μF×8 V=32 μC\Rightarrow Q_{3}=C_3V_3= 4 \ \mu F \times 8 \ V=32 \ \mu C

مسئله حل شد. برای اینکه راه‌حل خود را امتحان کنیم، اگر بار خازن‌‌های دو و سه را با هم جمع کنیم باید با بار خازن اول برابر باشد. چون خازن اول با خازن معادل دو و سه، سری است و بار برابری دارند:

Q3+Q2=16+32=48 μC=Q1Q_{3}+ Q_2=16+32=48 \ \mu C = Q_1

مثال ۴

اگر چهار خازن با ظرفیت‌های C1=1 pFC_{1}=1 \ p F و C2=2 pFC_{2}=2 \ p F و C3=4 pFC_{3}=4 \ pF و C4=5 pFC_{4}=5 \ p F به شکل زیر در اتصال با هم قرار داشته باشند، با در نظر گرفتن اختلاف پتانسیل 12 V12 \ V برای کل مجموعه، بار روی هر خازن را محاسبه کنید:

مدار الکتریکی شامل چهار خازن

پاسخ

برای پیدا کردن بار روی هر خازن، ابتدا باید ببینیم ساده شده مدار بالا به چه صورت است. خازن‌های یک و دو با هم و خازن سه و چهار نیز با هم موازی هستند. معادل هر جفت از این خازن‌ها، دو خازن سری می‌شود:

C12=C1+C2C_{12}=C_1+C_2

C12=1+2=3 pF\Rightarrow C_{12}=1+2=3 \ p F

C34=C3+C4C_{34}=C_3+C_4

C34=4+5=9 pF\Rightarrow C_{34}=4+5=9 \ p F

1Cs=1C12+1C34\frac{1}{C_{s}}=\frac{1}{C_{12}}+\frac{1}{C_{34}}

1Cs=13+19=3+19=49\Rightarrow \frac{1}{C_{s}}=\frac{1}{3}+\frac{1}{9}=\frac{3+1}{9}=\frac{4}{9}

Cs=94=2.25 pF\Rightarrow C_{s}=\frac{9}{4}=2.25 \ pF

پس در مرحله آخر دو خازن سری داشتیم که معادل‌ آن‌ها خازنی با ظرفیت Cs=2.25 pFC_{s}=2.25 \ pF شد. از بخش مربوط به اتصال سری خازن‌ها، می‌دانیم بار روی این خازن با بار روی هر کدام از دو خازن سری یکسان است:

Q=Q12=Q34Q=Q_{12}=Q_{34}

پس اگر بار کل را حساب کنیم، بار دو خازن معادل مرحله قبلتر هم پیدا می‌شود:

Q=CsVQ=C_sV

Q=2.25 pF×12 V=27 pC\Rightarrow Q=2.25 \ pF \times 12 \ V=27 \ pC

Q12=Q34=27 pC\Rightarrow Q_{12}=Q_{34}=27 \ pC

حالا با داشتن بار و ظرفیت، می‌توانیم ولتاژ هر کدام از خازن‌های معادل یعنی V12V_{12} و V34V_{34} را پیدا کنیم:

V12=Q12C12=27 pC3 pF=9 V\Rightarrow V_{12}=\frac{Q_{12}}{C_{12}}=\frac{27 \ p C}{3 \ p F}=9 \ V

V34=Q34C34=27 pC9 pF=3 V\Rightarrow V_{34}=\frac{Q_{34}}{C_{34}}=\frac{27 \ p C}{9 \ p F}=3 \ V

طبق دانشی که در مورد خاز‌ن‌های موازی به‌دست آوردیم، می‌دانیم ولتاژ دو سر هر کدام از خازن‌های موازی با ولتاژ کل مجموعه خازن‌های موازی یکسان است. پس داریم:

V12=V1=V2=9 VV_{12}=V_1=V_2=9 \ V

پس بار روی هر کدام از خازن‌‌های اول و دوم به‌صورت زیر محاسبه می‌شود:

Q1=V1C1=9 V×1 pF=9 pCQ_1=V_1C_1=9 \ V \times 1 \ pF=9 \ pC

Q2=V2C2=9 V×2 pF=18 pCQ_2=V_2C_2=9 \ V \times 2 \ pF=18 \ pC

برای خازن سه و چهار هم به همین روش عمل می‌کنیم:

V34=V3=V4=3 VV_{34}=V_3=V_4=3 \ V

Q3=V3C3=3 V×4 pF=12 pCQ_3=V_3C_3=3 \ V \times 4 \ pF=12 \ pC

Q4=V4C4=3 V×5 pF=15 pCQ_4=V_4C_4=3 \ V \times 5 \ pF=15 \ pC

تمرین ۱

ظرفیت معادل مدار زیر با در نظر گرفتن C1=1 pFC_{1}=1 \ p F و C2=2 pFC_{2}=2 \ p F و C3=4 pFC_{3}=4 \ p F، برابر با کدام گزینه است؟

مداری متشکل از سه خازن

0.85 pF0.85 \ pF

1.16 pF1.16 \ pF

2.2 pF2.2 \ pF

7 pF7 \ pF

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

تمرین ۲

فرض کنید به مدار زیر که شامل خازن‌هایی با ظرفیت‌های C1=1 pFC_{1}=1 \ p F و C2=2 pFC_{2}=2 \ p F و C3=4 pFC_{3}=4 \ p F است، ولتاژی به اندازه 12 V12 \ V اعمال می‌شود. بار ذخیره شده روی این خازن‌ها به‌ ترتیب چقدر است؟

مدار الکتریکی شامل چند خازن

15.96 pC15.96 \ p C و 15.96 pC15.96 \ p C و 12 pC12 \ p C

15.96 pC15.96 \ p C و 12 pC12 \ p C و 12 pC12 \ p C

12 pC12 \ p C و 15.96 pC15.96 \ p C و 15.96 pC15.96 \ p C

12 pC12 \ p C و 12 pC12 \ p C و 15.96 pC15.96 \ p C

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

فرمول انرژی خازن

فرمول دیگر از مجموعه فرمول های خازن، رابطه‌ای است که انرژی ذخیره شده در خازن را به ما می‌دهد. این انرژی که با UU نشان داده می‌شود، نوعی انرژی پتانسیل الکتروستاتیکی است که با توجه به مقادیر بار QQ ذخیره شده در خازن و اختلاف پتانسیل آن یا VV تعیین می‌شود. خازن انرژی الکتریکی را در میدان الکتریکی بین صفحات خود ذخیره می‌کند، به این ترتیب که با شارژ شدن آن، میدان الکتریکی تشکیل می‌شود. حالا اگر اتصال خازن از باتری قطع شود، این انرژی در میدان بین صفحات خازن باقی می‌ماند.

در ادامه نشان می‌دهیم چگونه می‌توان فرمول انرژی خازن را به‌دست آورد. فرض کنید یک خازن تخت و بدون دی‌الکتریک داریم که فضای بین صفحات آن خلاء است. طبق چیزی که گفتیم، اگر حجم این فضا را با AdAd نشان دهیم، یک میدان الکتروستاتیکی یکنواخت مانند EE در این فضا وجود دارد. از طرفی می‌دانیم چگالی انرژی برابر است با انرژی تقسیم بر حجم:

uE=UAdu_E=\frac{U}{Ad}

فرمول چگالی انرژی الکتروستاتیکی را می‌توانیم با توجه به دانش خود در زمینه امواج الکترومغناطیسی بنویسیم. طبق این فرمول، چگالی انرژی uEu_E در یک فضای خلاء که شامل میدان الکتریکی EE است، فقط به اندازه این میدان بستگی دارد:

uE=12ϵ0E2u_E=\frac{1}{2}\epsilon_0E^2

بنابراین فرمول انرژی الکتریکی به‌صورت زیر می‌شود:

U=uEAd=12ϵ0E2Ad\Rightarrow U= u_EAd=\frac{1}{2}\epsilon_0E^2Ad

در اینجا می‌توانیم میدان الکتریکی یکنواخت در فضای بین دو صفحه چنین خازنی را به‌صورت زیر در نظر بگیریم:

E=VdE=\frac{V}{d}

U=12ϵ0(Vd)2Ad=12V2ϵ0Ad\Rightarrow U=\frac{1}{2}\epsilon_0(\frac{V}{d})^2Ad=\frac{1}{2}V^2\epsilon_0\frac{A}{d}

اگر دقت کنید در انتهای این رابطه می‌توانیم به‌جای ϵ0Ad\epsilon_0\frac{A}{d} از CC استفاده کنیم. پس فرمول انرژی خازن می‌شود:

U=12CV2U=\frac{1}{2}CV^2

اگر از فرمول C=QVC=\frac{Q}{V} استفاده کنیم، فرمول انرژی خازن را به شکل‌های زیر هم خواهیم داشت:

U=12QVV2=12QVU=\frac{1}{2}\frac{Q}{V}V^2=\frac{1}{2}{Q}{V}

U=12CV2=12C(QC)2=Q22CU=\frac{1}{2}CV^2=\frac{1}{2}C(\frac{Q}{C})^2=\frac{Q^2}{2C}

روابط بالا برای انرژی خازن در مورد انواع خازن برقرار است.

حل مثال و تمرین از فرمول انرژی خازن

در ادامه به حل چند سوال در مورد نحوه محاسبه انرژی خازن می‌پردازیم.

مثال ۱

اگر اختلاف پتانسیل یک خازن 55 پیکوفارادی برابر با 0.40.4 ولت باشد، انرژی ذخیره شده در این خازن چقدر است؟ چنانچه اختلاف پتانسیل را تا 1.21.2 ولت افزایش دهیم، انرژی ذخیره شده چقدر افزایش می‌یابد؟

پاسخ

در اولین بخش از این سوال، فرمول محاسبه انرژی را به شکل زیر می‌نویسیم:

U=12CV2U=\frac{1}{2}CV^2

U1=12×5×(0.4)2=0.4 pJ\Rightarrow U_1=\frac{1}{2}\times5\times (0.4)^2=0.4 \ pJ

در ادامه با ولتاژ جدید مجددا انرژی را حساب می‌کنیم:

U2=12×5×(1.2)2=3.6 pJ\Rightarrow U_2=\frac{1}{2}\times5\times (1.2)^2=3.6 \ pJ

جهت مقایسه انرژی‌ها، کافی است انرژی در حالت دوم را بر انرژی در حالت اول تقسیم کنیم:

U2U1=3.60.4=9\Rightarrow \frac{U_2}{U_1}=\frac{3.6 }{0.4} =9

پس انرژی نه برابر می‌شود.

مثال ۲

انرژی ذخیره شده در شبکه خازنی زیر را در شرایطی که ظرفیت‌ هر خازن به شکل C1=12 μFC_{1}=12 \ \mu F و C2=2 μFC_{2}=2 \ \mu F و C3=4 μFC_{3}=4 \ \mu F است و تمام خازن‌ها کاملا شارژ شده‌اند، پیدا کنید:

یک نمونه مدار الکتریکی دارای سه خازن و یک باتری

پاسخ

با بکار بردن فرمول های خازن برای انرژی و در نهایت جمع کردن انرژی‌های به‌دست آمده، انرژی کل شبکه خازنی به‌دست می‌آید. چون ظرفیت هر خازن و ولتاژ کل را داریم، بهتر است از فرمول U=12CV2U=\frac{1}{2}CV^2 استفاده کنیم. اما ابتدا باید ولتاژ هر خازن پیدا شود. این کار را در مثال ۳ بخش قبل انجام داده‌ایم و نتایج به شکل زیر بودند:

V1=4 VV_1=4 \ V

V2=V3=8 VV_2=V_3=8 \ V

U1=12C1V12=12×12×42=96 μJ\Rightarrow U_1=\frac{1}{2}C_1V_1^2=\frac{1}{2}\times12\times 4^2=96 \ \mu J

U2=12C2V22=12×2×82=64 μJ\Rightarrow U_2=\frac{1}{2}C_2V_2^2=\frac{1}{2}\times2\times 8^2=64 \ \mu J

U3=12C3V32=12×4×82=128 μJ\Rightarrow U_3=\frac{1}{2}C_3V_3^2=\frac{1}{2}\times4\times 8^2=128 \ \mu J

بنابراین انرژی کل این مجموعه خازن برابر است با:

Us=U1+U2+U3=96+64+128=288 μJ\Rightarrow U_s=U_1+U_2+U_3=96+64+128=288 \ \mu J

یک راه دیگر برای محاسبه انرژی کل در نظر گرفتن خازن معادل این مدار و ولتاژ کل است. ظرفیت خازن معادل این مدار طبق حل مثال ۳ بخش قبل برابر است با:

Cs=4 μFC_{s}=4 \ \mu F

Us=12CsV2=12×4×(12)2=288 μJ\Rightarrow U_s=\frac{1}{2}C_sV^2=\frac{1}{2}\times4\times (12)^2=288 \ \mu J

تمرین ۱

فرض کنید خازن تخت و بدون دی‌الکتریکی با ظرفیت C=5 μFC=5 \ \mu F در اختیار داریم که در حال شارژ شدن توسط یک منبع  1212 ولتی است. اگر اتصال این خازن را با اختلاف پتانسیل اعمال شده به آن قطع کنیم و فاصله بین صفحات آن را نصف کنیم، نسبت انرژی ذخیره شده در خازن پس از قطع ولتاژ به قبل از آن چیست؟

22

44

0.50.5

0.250.25

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

تمرین ۲

ظرفیت یک خازن خالی که با اتصال به ولتاژ 40 V40 \ V شارژ می‌شود برابر است با 5 pF5 \ p F. اگر اتصال باتری و خازن قطع شود و مقداری تفلون با ثابت دی‌الکتریک 2.12.1 فضای بین صفحات خازن را کاملا پر کند، انرژی ذخیره شده در خازن با و بدون تفلون به ترتیب برابر است با:

7.6 nJ7.6 \ nJ و  nJ\ nJ

12 nJ12 \ nJ و 7.6 nJ7.6 \ nJ

7.6 nJ7.6 \ nJ و 16 nJ16 \ nJ

16 nJ16 \ nJ و 7.6 nJ7.6 \ nJ

پاسخ تشریحی
مشاهده پاسخ تشریحی برخی از سوالات، نیاز به عضویت در مجله فرادرس و ورود به آن دارد.

مسیر یادگیری فیزیک الکتریسیته دانشگاهی با فرادرس

فیزیک پایه دانشگاهی شامل موضوعات مهمی مانند فیزیک مکانیک، فیزیک الکتریسیته و مغناطیس است که در اغلب رشته‌های علوم پایه و مهندسی آشنایی با این سه موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است. در این نوشته، در مورد مبحث خازن از فیزیک الکتریسیته صحبت کردیم. به همین دلیل در ادامه چند فیلم‌ آموزشی مرتبط از مجموعه فرادرس برای شما انتخاب شده است تا با مشاهده آن‌ها به حل مسائل این حوره مسلط شوید:

تصویری از مجموعه آموزش فیزیک پایه فرادرس
برای دسترسی به مجموعه فیلم آموزش ریاضی متوسطه دوم در فرادرس، روی تصویر کلیک کنید.
  1. فیلم آموزش رایگان محاسبه ظرفیت خازن سری فرادرس
  2. فیلم آموزش فیزیک الکتریسیته فرادرس
  3. فیلم آموزش رایگان الکتریسیته ساکن - حل تمرین فرادرس
  4. فیلم آموزش فیزیک ۲ دانشگاه فرادرس
  5. فیلم آموزش رایگان خازن ها و دی‌الکتریک در فیزیک عمومی ۲ – حل مساله فرادرس
  6. فیلم آموزش فیزیک عمومی ۲ – حل مساله فرادرس
  7. فیلم آموزش الکترومغناطیس مهندسی فرادرس
  8. فیلم آموزش رایگان اسیلاتور RC + حل مثال فرادرس
  9. فیلم آموزش رایگان محاسبه ظرفیت خازن از روی کد رنگ فرادرس
  10. فیلم آموزش رایگان تعمیر لوازم خانگی حرارتی ۱ - الکتریسیته، خازن و مقاومت فرادرس

جمع‌بندی

در این آموزش از مجله فرادرس فرمول های خازن را به‌طور کامل بررسی کردیم و با نحوه استفاده از این فرمول‌ها در حل بخشی از مسائل الکتریسیته آشنا شدیم. اصلی‌ترین فرمول خازن، C=QVC=\frac{Q}{V} است که رابطه بین ظرفیت، بار ذخیره شده و ولتاژ اعمال شده به دو سر خازن جهت شارژ کردن آن را توصیف می‌کند. همچنین انرژی الکتریکی ذخیره شده در خازن را می‌توانیم توسط روابط U=12QVU=\frac{1}{2}{Q}{V} یا U=Q22CU=\frac{Q^2}{2C} یا U=12CV2U=\frac{1}{2}CV^2 محاسبه کنیم.

تصویری از یک خازن در بک‌گراند تیره

فرمول مهم بعدی، فرمول ظرفیت خازن است که برای انواع خازن متفاوت است، چون ظرفیت خازن به مشخصات فیزیکی آن بستگی دارد. برای مثال فرمول ظرفیت خازن تخت C=ϵ0AdC=\epsilon_0\frac{A}{d} است، در حالی که برای محاسبه ظرفیت خازن کروی از C=4πϵ0R1R2R2R1C=4\pi\epsilon_0\frac{R_1R_2}{R_2-R_1} و برای محاسبه ظرفیت خازن استوانه‌ای از C=2πϵ0llnR2R1C=\frac{2\pi\epsilon_0l}{\ln \frac{R_2}{R_1}} استفاده می‌شود.

همچنین در صورتی که داخل هر کدام از این خازن‌ها دی‌الکتریک داشته باشیم، ثابت دی‌الکتریک κ\kappa به فرمول‌های بالا اضافه می‌شود. برای مثال، ظرفیت خازن تخت با دی‌الکتریک C=κϵ0AdC=\kappa\epsilon_0\frac{A}{d} می‌شود. بخش دیگر فرمول های خازن به نحوه اتصال چند خازن در مدار و محاسبه ظرفیت خازن معادل مربوط می‌شود. این مبحث به‌طور خلاصه در جدول زیر گردآوری شده است:

اتصال سری n خازناتصال موازی n خازن‌
ظرفیت خازن معادل یا CsC_s1Cs=1C1+1C2+...+1Cn\frac{1}{C_s}=\frac{1}{C_1}+\frac{1}{C_2}+ ...+\frac{1}{C_n}Cs=C1+C2+...+CnC_s=C_1+C_2+...+ C_n
ولتاژ معادل یا VVV=V1+V2+...+VnV=V_1+V_2+...+V_nV1=V2=...=Vn=VV_1=V_2=...=V_n=V
بار معادل یا QQQ1=Q2=...=Qn=QQ_1=Q_2= ...=Q_n =QQ1+Q2+...+Qn=QQ_1+Q_2+...+Q_n=Q
بر اساس رای ۱ نفر
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
منابع:
OpenstaxOpenstaxElectronics-notesPhysexamsPhys.libretextsGeeksforGeeks
دانلود PDF مقاله
۱ دیدگاه برای «فرمول های خازن در یک نگاه – با مثال و تمرین»

عالی بود خسته نباشید

نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *