شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.
در این مطلب قصد داریم تا در مورد نوع خاصی از جریان تحت عنوان چشمه و چاه صحبت کنیم. همانطور که پیشتر نیز بیان شده بود، یکی از راههای بررسی شکل یک جریان در مکانیک سیالات استفاده از تابع پتانسیل و تابع جریان است. به منظور درک بهتر جریانِ چاه و چشمه بهتر است در ابتدا با معادلات مربوط به جریان یکنواخت آشنا باشید.
در یک میدان دوبعدی سرعتها در راستای x و y را معمولا با u∞ و v∞ نشان میدهند. البته در مواردی میتوان با استفاده از سرعت V∞ و زاویه α نیز مولفههای سرعت را به صورت زیر بیان کرد:
u=u∞=V∞cosαv=v∞=V∞sinα
در رابطه فوق V∞ برابر است با:
V∞2=u∞2V∞2=u∞2+v∞2V∞2=u∞2
در این صورت میتوان معادله پتانسیل و جریان مربوط به میدان فوق را مطابق با رابطه زیر بیان کرد:
به سادگی میتوان نشان داد که گرادیان یک میدان یکنواخت برابر با صفر است. بنابراین برای چنین جریانی میتوان گفت:
∇⋅V=∂x∂u∞+∂y∂v∞=0
توجه داشته باشید که هر دو مقدار u∞ و v∞، اعدادی ثابت هستند. عبارت فوق، معادله زیر را برای تابع پتانسیل (ϕ(x,y)) نتیجه میدهد.
∇2ϕ=∂x2∂2(u∞x+v∞y)+∂y2∂2(u∞x+v∞y)=0
همانطور که احتمالا میدانید، معادله بالا نشاندهنده معادله لاپلاس است.
کرلِ صفر
همانند گرادیان، کرلِ یک میدان یکنواخت نیز برابر با صفر است (دلیل این امر غیرچرخشی بودن میدان جریان است).
بنابراین میتوان گفت:
∇×V≡ξ=(∂x∂v∞−∂y∂u∞)k^=0
رابطه فوق معادله لاپلاس برای تابع جریان یا ψ(x,y) را نتیجه میدهد. در نتیجه میتوان گفت:
∇2ψ=∂x2∂2(u∞y−v∞x)+∂y2∂2(u∞y−v∞x)=0
چشمه و چاه
چشمه و چاه به جریانی گفته میشود که از نقطهای مشخص از آن جریان خارج یا به آن وارد میشود. معمولا شکل ریاضی چشمه را در مختصات قطبی نشان میدهند. مولفه شعاعی و مماسی جریان چشمه و چاه را میتوان مطابق با دو رابطه زیر بیان کرد:
Λ ثابتی مقیاسبندی شده است که به آن قدرت چشمه گفته میشود. دبی جریان بر واحد عمق صفحه، با استفاده از انتگرال، به صورت زیر قابل محاسبه است.
V˙′=∫02πV⋅n^dA=∫02πVrrdθ=∫02π2πrΛrdθ=Λ
همانطور که انتگرال فوق نیز نشان میدهد، قدرت چشمه نشاندهنده دبی در واحد عمق صفحه است (V˙=Λ). علامت Λ نیز نشاندهنده چاه یا چشمه بودن جریان است. در حقیقت علامت مثبت، نشاندهنده چشمه و علامت منفی، نشاندهنده چاه بودن جریان است. در شکل زیر، یک چشمه و مولفههای سرعت شعاعی و مماسی آن نشان داده شده است.
شکل کارتزینی
مولفههای سرعت در راستای x که با u نشان داده میشود و سرعت در راستای y یا همان v را میتوان در دستگاه کارتزینی، به شکل زیر بیان کرد:
u(x,y)v(x,y)=2πΛx2+y2x=2πΛx2+y2y
همچنین پتانسیل و تابع جریان نیز در این دستگاه برابرند با:
بدیهی است که دو تابع ارائه شده در بالا معادلات لاپلاس را ارضا میکنند. در حقیقت میتوان گفت:
∇2ϕ=0 , ∇2ψ=0
صفر بودن عبارات فوق به این معنی است که میتوان جریان را به صورت تراکمناپذیر و غیرچرخشی در نظر گرفت.
تکینگی
نقطه مرکز یا (0,0)، تحت عنوان نقطه تکینِ جریان چشمه شناخته میشود. در حقیقت هرچه به نقطه تکین نزدیکتر میشویم، سرعت شعاعی به سمت بینهایت نزدیک میشود. دلیل این امر وابستگی این سرعت به صورت زیر است.
ψ=2πΛ(θ1−θ2)+V∞rsinθ
اگرچه جریان در نقطه تکینش مفهومی فیزیکی ندارد، اما میتوان از معادلات خط جریانِ چاه و چشمه به منظور توصیف شکل کلی جریان استفاده کرد. البته قبل از استفاده از معادله باید از خارج بودن نقطه تکین از ناحیه مورد بررسی اطمینان حاصل کرد.
جریان یکنواخت و چشمه
به منظور بررسی جریانهای مختلف میتوان میدانهای جریان و پتانسیل آنها را با استفاده از اصل برهمنهی جمع زد. برای نمونه میدانهای سرعت، پتانسیل و خط جریان مربوط به یک چشمه به همراه جریان یکنواخت، مطابق با روابط زیر بدست میآیند.
در شکل زیر خطوط جریان یکنواخت، چشمه و ترکیب آنها به ترتیب از چپ به راست نشان داده شده است.
شکل سمت راست که نشاندهنده ترکیب چاه و یک چشمه است، شکل جریان حول جسمی همچون گلوله را نشان میدهد.
جریان یکنواخت به همراه چاه و چشمه
جسمی بسته به شکل بیضی را در نظر بگیرید. فرض کنید هدف بدست آوردن شکل خطوط جریان اطراف این جسم باشد. در این صورت میتوان یک چشمه و چاه با قدرت برابر را با یک جریان یکنواخت جمع زد. برای نمونه میتوان با قرار دادن یک چشمه در (−ℓ/2,0) و یک چاه در (+ℓ/2,0) و جریانی یکنواخت، به رابطه زیر دست یافت.
ψ=2πΛ(θ1−θ2)+V∞rsinθ
شکل چنین جریانی در ادامه نشان داده شده است.
منحنی درشتتر در تصویر فوق نشاندهنده شکل جسم است. معمولا به جسمی به شکل بالا، جسم رانکین گفته میشود.
دوقطبی
یک جفت چشمه-چاه را برابر با ±Λ در نظر بگیرید که در نقاط (∓ℓ/2,0) در فاصله l قرار گرفتهاند. فرض کنید که فاصله چاه و چشمه به نحوی کاهش یابد که حاصل ضرب κ≡ℓΛ برابر با عددی ثابت باشد. در این صورت به جریان بدست آمده دوقطبی با قدرت κ گفته میشود. معادله و شکل جریان یک دوقطبی نیز برابر است با:
ψ=κ=const.l→0lim−2πℓκΔθ=−2πκrsinθ
با روشی مشابه، با محاسبه حد جمعِ پتانسیلِ چاه و چشمه، تابع پتانسیل دوقطبی برابر میشود با:
ϕ=2πκrcosθ
ثابتهای استفاده شده در معادله خطوط جریان نیز برابرند با:
ψrd=−2πκrsinθ=c=constant=dsinθ=−2πcκ
در مختصات قطبی، معادلات فوق نشاندهنده دایرههایی با قطرهای d هستند که مرکز آنها در نقاط x,y=(0,±d/2) قرار گرفتهاند.
جریان حول استوانه
از کاربردهای جالب معادله دوقطبی استفاده از آن در شبیهسازی جریان حول استوانه است. میتوان گفت شکل جریان حول یک استوانه به شعاع R را میتوان برابر با حاصل جمع جریان یکنواخت و یک دوقطبی (چاه+چشمه) در نظر گرفت. بنابراین شکل خط جریان و پتانسیل در جریان حول استوانه برابر است با:
ψ=V∞rsinθ−2πκrsinθ=V∞rsinθ(1−2πV∞r2κ)
ψ=V∞rsinθ(1−r2R2)
R2≡κ/(2πV∞)
در شکل زیر، جریان یکنواخت، دوقطبی قرار گرفته در مرکز و جریان حول استوانه نشان داده شدهاند.
سرعتهای شعاعی و مماسی را نیز میتوان با مشتقگیری از تابع جریان، مطابق با روابط زیر بدست آورد.
روی سطح استوانه ارائه شده در بالا (r=R)، سرعتهای شعاعی و مماسی برابرند با:
VrVθ=0=−2V∞sinθ
با توجه به دو رابطه فوق میتوان گفت بیشترین سرعت روی سطح استوانه، در زوایای ±90∘ رخ داده که اندازه آن نیز برابر با 2V∞ است. پس از بدست آمدن توزیع سرعت روی استوانه، توزیع فشار نیز با استفاده از معادله برنولی بدست میآید. توزیع فشار برابر است با:
p(θ)=po−21ρ(Vr2+Vθ2)
با قرار دادن Vr=0 و Vtheta(θ) و استفاده از فشار کل (pO)، توزیع فشار روی استوانه برابر میشود با:
po=p∞+21ρV∞2
با بازنویسی رابطه فوق، نهایتا توزیع فشار برابر میشود با:
p(θ)=p∞+21ρV∞2(1−4sin2θ)
با بدست آمدن توزیع فشار، ضریب فشار نیز مطابق با رابطه زیر بدست میآید.
Cp(θ)≡21ρV∞2p(θ)−p∞=1−4sin2θ
در صورتی که مطلب فوق برای شما مفید بوده است، آموزشهای زیر نیز به شما پیشنهاد میشوند:
«مجید عوضزاده»، فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی مکانیک از دانشگاه تهران است. فیزیک، ریاضیات و مهندسی مکانیک از جمله مباحث مورد علاقه او هستند که در رابطه با آنها تولید محتوا میکند.
۴ دیدگاه برای «چشمه و چاه در سیالات – به زبان ساده»
بهار
سلام ببخشین اگر به جای یک چاه و چشمه ، دو چاه و دو چشمه ( یا تعداد بیشتر ) در معرض جریان آزاد قرار گیرند ، چه نتیجه ای حاصل میشود؟
ali
ببخشید سوالی داشتم این بود که جریان اطراف استوانه چرخان رو چطور میشه مدل سازی کرد؟
نازنین
سلام
مواردی که نوشتین توی کدوم منبع درسی میتونم پیدا کنم،فاکس رو دیدم ولی پیدا نکردم.
مجید عوض زاده
با سلام؛
برای بدست آوردن جریان حول استوانه چرخان میتوان مجموع جریانهای دابلت+ورتکس+جریان یکنواخت را در نظر گرفت. برای نمونه معادله خط جریان برابر است با: ψ=V∞rsinθ(1−r2R2)+2πΓlnr
شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.
سلام ببخشین اگر به جای یک چاه و چشمه ، دو چاه و دو چشمه ( یا تعداد بیشتر ) در معرض جریان آزاد قرار گیرند ، چه نتیجه ای حاصل میشود؟
ببخشید سوالی داشتم این بود که جریان اطراف استوانه چرخان رو چطور میشه مدل سازی کرد؟
سلام
مواردی که نوشتین توی کدوم منبع درسی میتونم پیدا کنم،فاکس رو دیدم ولی پیدا نکردم.
با سلام؛
برای بدست آوردن جریان حول استوانه چرخان میتوان مجموع جریانهای دابلت+ورتکس+جریان یکنواخت را در نظر گرفت. برای نمونه معادله خط جریان برابر است با:
ψ=V∞rsinθ(1−r2R2)+2πΓlnr