سرمایه گذاری چیست و بهترین روش های آن چه هستند؟
افراد زیادی سعی دارند تا روشهای مناسبی را برای سرمایهگذاری انتخاب کنند. این افراد ممکن است در حوزههای متفاوتی سرمایهگذاری کنند. هر اندازه انتخابهای مربوط به سرمایهگذاری، آگاهانهتر باشد، احتمال موفقیت آنها افزایش مییابد. برای انجام سرمایهگذاری موفق در ابتدا نیاز داریم تا حوزههای مختلف قابل سرمایهگذاری را شناسایی کنیم و در ادامه با رعایت اصولی که در استراتژیهای معتبر سرمایهگذاری رعایت میشود، سرمایهگذاری موفقی را انجام دهیم. بنابراین در این مطلب از مجله فرادرس به این موضوع میپردازیم که سرمایه گذاری چیست و بهترین روشهای آن را شرح میدهیم. برای این منظور پس از شرح انواع بازارهای مربوطه همانند سهام، اوراق بدهی و املاک، برخی از اصول اولیه در سرمایهگذاری همانند تعیین ریسک و افق زمانی در سرمایهگذاری را شرح میدهیم. در پایان نیز بهترین روشهای سرمایهگذاری را با معرفی برخی از استراتژیهای معروف توضیح میدهیم.
سرمایه گذاری چیست؟
سرمایهگذاری خرید دارایی به امید افزایش ارزش آن در آینده برای کسب سود است. در دیدگاهی وسیعتر سرمایهگذاری هزینه کردن زمان و سرمایه برای ارتقای زندگی سرمایهگذار یا ارتقای زندگی افراد دیگر است. در حوزه اقتصاد و امور مالی نیز سرمایهگذاری به معنی خرید سهام و داراییهای با ارزشی همانند طلا یا ملک برای کسب درآمد از آنها است.
نحوه عملکرد سرمایه گذاری چیست؟
نحوه کارکرد سرمایهگذاری به این صورت است که سرمایهگذار دارایی مشخصی که احتمال میدهد در آینده از نظر قیمتی رشد کند را با انجام تحقیقات لازم خریداری میکند. سپس در زمانی که ارزش دارایی به مقدار قابل قبولی برای خریدار رسید، با فروش آن از این معامله کسب سود میکند. با این حساب سود ناشی از این سرمایهگذاری برابر با اختلاف قیمت زمان خرید و فروش دارایی موردنظر خواهد بود.
انواع سرمایه گذاری چیست؟
سرمایهگذاران میتوانند بر روی داراییهای متنوعی سرمایهگذاری کنند. اما برخی از داراییها بهطور گستردهتری برای سرمایهگذاری در میان افراد استفاده میشوند. با توجه به این داراییها انواع سرمایهگذاریهای مربوطه را میتوان برای آنها تعریف کرد که در ادامه هر کدام از این داراییها و سرمایهگذاری مربوطه را شرح میدهیم.
سرمایه گذاری در سهام شرکتها چیست؟
سهام شرکتهای بورسی یکی از انواع داراییهایی است که سرمایهگذاران میتوانند در آن سرمایهگذاری کنند. شرکتهای بورسی با عرضه سهام مربوطه، برای انجام فعالیتهای اقتصادی خود سرمایه جمعآوری میکنند. بنابراین خرید سهام شرکتهای بورسی باعث میشود تا سهامداران با توجه به مقدار سهام خریداری شده، نسبت به شرکت مربوطه مالکیت داشته باشند.
شرکتهای بورسی با افزایش سودآوری خود از روشهای مختلف میتوانند باعث افزایش سهام مربوطه شوند. بنابراین سرمایهگذاران میتوانند با تحلیل بنیادی شرکتهای بورسی ارزش ذاتی سهام شرکتهای موردنظر را بهدست آورند. در این صورت میتوانند با خرید سهام شرکتهای موردنظر در قیمتهایی کمتر از ارزش ذاتی آن از افزایش قیمت آنها کسب سود کنند.
علاوه بر کسب سود از افزایش قیمت سهام شرکتهای بورسی، سرمایهگذاران میتوانند با دریافت سود سهام مربوطه نیز از این سرمایهگذاری کسب سود کنند. البته با توجه به اینکه ممکن است شرکت مربوطه نتواند سودآوری مناسبی داشته باشد، هیچ تضمینی برای دریافت سود از سهام مربوطه یا افزایش قیمت آن وجود ندارد. این موضوع باعث میشود تا سرمایهگذاری بر روی سهام نسبت به برخی دیگر از سرمایهگذاریها ریسک بالاتری داشته باشد.
تحلیل بازار سهام در سرمایه گذاری چیست؟
برای اینکه افراد بتوانند سرمایهگذاری موفقی را تجربه کنند، میبایست این توانایی را کسب کنند که تحلیل درستی از بازار موردنظر داشته باشند. برای این منظور با توجه به نوع بازاری که برای سرمایهگذاری انتخاب میکنند، نیاز دارند تا از افراد متخصص در حوزه مربوطه کمک بگیرند.
برخی از سرمایهگذاران که تمایل به صرف زمان بیشتری برای سرمایهگذاری دارند نیز میتوانند با یادگیری اصولی که برای تحلیل بازارهای مالی استفاده میشود، این توانایی را در خود ایجاد کنند که بدون کمک از مهارت و تجربه دیگران، بهتنهایی نسبت به انتخاب دارایی یا سهام مناسب برای سرمایهگذاری اقدام کنند. با توجه به اهمیت این موضوع برخی از مهمترین روشهایی که در تحلیل بازار سهام استفاده میشود را در ادامه این مطلب شرح میدهیم.
تحلیل تکنیکال در سرمایهگذاری چیست؟
تحلیل تکنیکال در سرمایهگذاری نوعی از تحلیل در بازار است که به نمودار قیمت و نوسانات مربوطه توجه میکند. در این تحلیل با توجه به نوسانات قیمت دارایی یا سهام، تریدرها روندهای آتی قیمت را پیشبینی میکنند. برای مثال با استفاده از تحلیل تکنیکال تریدرها میتوانند الگوهای قیمتی تکرارشوندهای را در نمودار قیمت پیدا کنند و با توجه به احتمال تکرار شدن این الگوهای قیمتی، جهت حرکت قیمت در نمودار را پیشبینی کنند.
علاوه بر این تریدرها میتوانند با استفاده از انواع اندیکاتورها و اسیلاتورهای موجود در این تحلیل درک بهتری از روند قیمت در نمودار بهدست آورند. تحلیل تکنیکال بهطور کلی با استفاده از روشهایی همانند پرایس اکشن سعی دارد تا پیشبینی بهتری از روند قیمت ارائه کند.
افرادی که به کسب سود از بازارهایی همانند کریپتو و بورس علاقه دارند با استفاده از تحلیل تکنیکال میتوانند نقاط ورود مناسبی برای خرید سهام یا دارایی موردنظر خود پیدا کنند. این افراد معمولا سعی میکنند تا در بازههای زمانی کوتاه مدتتری در این داراییها سرمایهگذاری کنند. این بازههای زمانی ممکن است از بازههای زمانی چند روز تا چند هفته متغیر باشد. در اینصورت تریدرها میتوانند از روشهایی همانند سوئینگ تریدینگ برای این منظور استفاده کنند.
تحلیل فاندامنتال در سرمایه گذاری چیست؟
تحلیل فاندامنتال در سرمایهگذاری یکی از انواع مهم تحلیل در بازارهای مالی محسوب میشود که به تریدرها و سرمایهگذاران کمک میکند تا بتوانند ارزش ذاتی سهام مربوطه را بهدست آورند. در تحلیل بنیادی سرمایهگذاران موارد تاثیرگذار در ارزش سهام شرکتهای بورسی را بررسی میکنند.
برخی از این عوامل محیطی هستند و به وضعیت اقتصاد کلان و جهتگیریهای دولت در ارتباط با صنعت موردنظر مربوط میشوند. برخی دیگر از عوامل تاثیرگذار در قیمت سهام شرکتها نیز مربوطه به عوامل درونی و سیاستگذاریهای داخلی شرکتها هستند. این عوامل همانند سودآوری شرکتها و طرحهای توسعهای که در برنامه کاری خود دارند، تاثیر زیادی در ارزشمندی سهام شرکت مربوطه دارد.
تحلیل احساسات بازار در سرمایه گذاری چیست؟
تحلیل احساسات بازار میزان کلی جهتگیریهای احساسی و نظرات عموم مردم و سرمایهگذاران درباره سهام یا بازاری خاص را تحلیل و برررسی میکند. با توجه به اینکه اندازهگیری درست میزان احساسات در بازار تاثیر مهمی در نحوه تصمیمگیری برای ورود به بازار مربوطه دارد، بنابراین سرمایهگذاران توجه ویژهای به آن میکنند.
در این میان نقش رسانهها و خبرگزاریهای از اهمیت بالایی برخوردار است. رسانهها میتوانند از یک طرف با انتشار اخبار مثبت باعث افزایش احساسات مثبت و خرید سهام یا دارایی مربوطه شوند. از سویی دیگر نیز انتشار اخبار و گزارشات منفی درباره بازار موردنظر میتواند باعث ایجاد موجی از نگرانیها شود که در نهایت با افزایش فشار فروش در بازار مربوطه میتواند باعث کاهش قیمت در دارایی و بازار موردنظر شود.
سرمایهگذاری در اوراق قرضه چیست؟
سرمایهگذاری در اوراق قرضه یکی دیگر از روشهای سرمایهگذاری است. شرکتها و دولتها میتوانند با انتشار و فروش اوراق قرضه، منابع مالی مورد نیاز خود را تامین کنند. در این حالت سرمایهگذاران با خرید اوراق قرضه در واقع وامی را به ناشر اوراق برای مدت مشخصی میدهند. در این صورت ناشر اوراق قرضه نیز در بازههای زمانی معینی سود مشخصی را به سرمایهگذاران میدهد. در پایان این دوره نیز اصل پول خرید این اوراق را به سرمایهگذاران برمیگرداند.
با توجه به اینکه شرکتها و دولتهایی که این اوراق قرضه را منتشر میکنند مقدار سود ثابت و مشخصی را به سرمایهگذاران میدهند، بنابراین این اوراق با عنوان اوراق با درآمد ثابت نیز شناخته میشوند. از سویی دیگر با توجه به مقدار سود تضمینشدهای که این اوراق دارند، میزان ریسک سرمایهگذاری در این اوراق از ریسک سرمایهگذاری در سهام شرکتها کمتر است.
لازم به ذکر است که همه اوراق قرضه منتشرشده امنیت بالایی ندارند. برای مثال اوراق قرضه مربوط به شرکتهایی که از نظر رتبهبندی اعتبار کمی دارند، ممکن است با ریسک بالاتری همراه باشد. بنابراین برای سرمایهگذاری در اوراق قرضه میبایست تحقیقات کافی برای اعتبارسنجی شرکت مربوطه را انجام دهید.
تحلیل بازار اوراق قرضه برای سرمایهگذاری
برای تحلیل بازار اوراق قرضه، سرمایهگذاران میبایست عوامل متنوعی را در نظر بگیرند. برای مثال تغییرات مربوط به نرخ بهره یکی از عوامل تاثیرگذار بر روی این بازار است. زمانی که نرخ بهره افزایش پیدا میکند، قیمت اوراق قرضه موجود روندی کاهشی پیدا میکنند و برعکس.
بنابراین سرمایهگذاران با بررسی نرخ بهره فعلی و احتمال تغییرات در سیاستهای پولی بانکهای مرکزی میتوانند تغییرات مربوط به قیمت اوراق قرضه در آینده را بهتر پیشبینی کنند. از سویی دیگر سرمایهگذاران میبایست از میزان اعتبار ناشران این اوراق اطمینان پیدا کنند.
برای این منظور سرمایهگذاران میتوانند میزان اعتبار شرکتهای مربوطه را از طریق موسساتی که اعتبارسنجی این شرکتها را انجام میدهند، برای انجام سرمایهگذاری مطمئن بررسی کنند. از سویی دیگر سرمایهگذاران میبایست با بررسی وضعیت شرکت موردنظر و شرایط صنعت مربوطه احتمال عدم پرداخت وجوه مربوط به سرمایهگذاران را درنظر بگیرند.
سرمایهگذاری در کالا چیست؟
کالاهایی که موردنظر سرمایهگذاران هستند، مربوطه به محصولات کشاورزی، تولیدات مربوط به حوزه انرژی و کالاهای مربوط به گروه فلزات و فلزات گرانبها میشوند. این کالاها عموما مواد خامی هستند که توسط شرکتها و کارخانجات صنعتی استفاده میشوند و میزان ارزش انها را تقاضای محصول موردنظر در بازار تعیین میکند. برای مثال محصول گندم را درنظر بگیرید. در صورتی که با امدن سیل بسیاری از ذخایر گندم از بین برود، در این صورت با توجه به کمیاب شدن این محصول در بازار قیمت آن افزایش پیدا میکند.