لایه در فتوشاپ چیست؟ – کاربرد + آموزش کار با لایه ها
استفاده از لایه در فتوشاپ به شما این امکان را میدهد که بدون تغییر در تصویر اصلی آن را اصلاح به آن المانهای جدید اضافه کنید. به کمک لایهها، میتوانید متن، عکس، شکل و تصاویر وکتور به سند فتوشاپ اضافه کنید، در حالیکه امکان جابهجایی، حذف و تنظیم آن المانها را به صورت تکی و بدون تأثیر بر دیگری نیز دارید. بسیاری از کاربران حرفهای فتوشاپ فایل فتوشاپ تصویرشان را نگه میدارند تا در صورت نیاز بتوانند برگردند و اصلاحات بیشتری انجام دهند.
کاربرد لایه در فتوشاپ
لایهها در فتوشاپ مثل صفحات شفافی روی یکدیگر عمل میکنند. Object-های لایه بالایی روی Object-های لایههای پایینتر ظاهر میشوند. اگر به یکی از لایهها به طور یکدست رنگ اعمال کنید، آن رنگ هرچه در لایههای زیرین باشد را میپوشاند.
لایهها از طریق «پنل لایهها» (Layers Panel) قابل دسترسی هستند و از طریق آن میتوان در فتوشاپ لایه ایجاد کرد، آنها را تغییر داد یا حذف کرد.
پنل لایهها در فتوشاپ
در فضای برنامه فتوشاپ، پنل لایهها به طور پیشفرض در سمت راست صفحه قرار دارد. اگر نتوانستید آن را پیدا کنید، میتوانید از نوار بالای صفحه به Window > Layers بروید. در تصویر زیر تمام دستورات و امکانات مختلف در Layers Panel را مشاهده میکنید.
Layers Filter برای پیدا کردن لایه در فتوشاپ
این گزینه در واقع فیلتر نمایش لایهها است. با استفاده از این منوی کشویی میتوانید فیلتری را انتخاب و لایههایی که شامل آن میشوند را مشاهده کنید. این منو زمانی که انواع مختلفی از لایهها دارید و به دنبال لایه خاصی میگردید بسیار کاربردی است. در ادامه دو مورد از این فیلترها را برای مثال توضیح دادهایم.
در حالت پیشفرض این فیلتر روی گزینه «Kind» قرار دارد. با کلیک روی هر یک از علامتهایی که مقابل آن قرار دارد میتوانید نوع خاصی از لایه را به عنوان فیلتر انتخاب کنید. درباره انواع لایهها در ادامه توضیح خواهیم داد.
نوع دیگری از این فیلتر بر اساس افکت لایه است. افکت در فتوشاپ همان «Layer Style» است که در ادامه به آن پرداختهایم. با انتخاب افکت در منوی کشویی فیلتر لایه، منوی دیگری در مقابل آن باز میشود که از آنجا میتوانید نوع افکت را انتخاب کنید. با این کار لایهای که افکت موردنظر روی آن اعمال شده نمایش داده میشود.
Opacity
این گزینه شفافیت لایه را مشخص میکند. عددی که مقابل این قسمت وجود دارد بین صفر تا صد متغیر است. زمانی که عدد صفر باشد لایه کاملا شفاف شده و زمانی که ۱۰۰ باشد لایه به طور کامل قابل مشاهده است. در تصویر زیر لیوان روی میز را با Opacity مختلف مشاهده میکنید.
Blend Modes
این گزینه که در حالت پیشفرض روی «Normal» تنظیم شده است، نحوه ترکیب لایه انتخاب شده با لایههای زیرین را نشان میدهد و برای ایجاد جلوههای ویژه بسیار مناسب است. در حالتی که بیش از یک لایه دارید، میتوانید گزینههای مختلف Blend Modes را در منوی مقابل آن مشاهده کنید. تصویر زیر این گزینهها را به همراه دستهبندی بر اساس عملکرد نشان میدهد.
با نگه داشتن ماوس روی نام هر یک از حالتها، فتوشاپ تأثیرش را روی عکس به شما نشان میدهد. این تأثیر مخصوصا زمانی بسیار مشهود است که روی تصویر تنظیمات خاصی از طریق «Adjustment Layer» ایجاد کردهاید.
Fill
این گزینه شفافیت پیکسلهای هر چه درون لایه باشد را کم و زیاد میکند، اما بر افکتهایی که روی لایه اعمال شده تأثیری ندارد. تفاوت این گزینه با Opacity که در بالا شرح داده شد در همین است. Opacity شدت کل لایه را تغییر میدهد. همچنین، Fill و Opacity نور را به روشهای متفاوتی در تصویر نشان میدهند. این تفاوت مخصوصا با تغییر Blend Modes قابل مشاهده است.
تفاوت Fill و Opacity لایه در فتوشاپ
در فتوشاپ چندین Blend Mode وجود دارد که Fill و Opacity روی آنها متفاوت عمل میکنند:
- Color Burn
- Linear Burn
- Color Dodge
- Linear Dodge
- Vivid Light
- Linear Light
- Hard Mix
- Difference
این تفاوت را با یک مثال بررسی میکنیم. عکس زیر را در نظر بگیرید.
ابتدا با استفاده از لایهای که با رنگ نارنجی پر شده یک تن رنگی نارنجی به عکس میدهیم و Blend Mode را روی Color Burn میگذاریم. نتیجه کار عکس زیر است:
اگر Opacity لایه نارنجی را روی ۲۵٪ بگذاریم، نتیجه زیر حاصل میشود:
اما اگر Fill را روی ۲۵٪ قرار دهیم، نتیجه متفاوتی خواهیم گرفت:
مخفی کردن لایه در فتوشاپ با Visibility
اگر آیکون چشم در کنار لایه قابل مشاهده است، لایه نیز روشن و قابل مشاهده است. با کلیک روی آن میتوان لایه را مخفی کرد.
کدگذاری لایه با رنگ
یکی دیگر از امکاناتی که آیکون Visibility در فتوشاپ به شما میدهد، امکان کدگذاری لایه بر اساس رنگ است. برای این کار روی آیکون چشم کلیک راست کنید. در منوی باز شده میتوانید رنگ موردنظر را انتخاب کنید.
با این کار رنگ انتخابی در سمت چپ لایه در پنل به نمایش درمیآید.
قفل کردن لایه در فتوشاپ با Lock
علامت قفل نشان میدهد که چیزی در لایه قفل شده است. با کلیک روی هریک از علامتهای مقابل این گزینه میتوان ویژگی یا عملی مربوط به لایه را قفل کرد.