شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.
جمع عبارت های جبری – به زبان ساده + حل تمرین و مثال
۱۵۸۰۵ بازدید
آخرین بهروزرسانی: ۳ دی ۱۴۰۳
زمان مطالعه: ۱۱ دقیقه
دانلود PDF مقاله
در آموزشهای پیشین مجله فرادرس، با عبارتهای جبری و ساده کردن آنها آشنا شدیم. همچنین، مطالبی را درباره ضرب و تقسیم عبارت های جبری بیان کردیم. در این آموزش، با جمع عبارت های جبری آشنا میشویم و مثالهای متنوعی را بررسی خواهیم کرد.
شکل زیر یک عبارت جبری را نشان میدهد که بخشهای مختلف آن مشخص شدهاند.
ثابت: به نمادی که مقدار عددی ثابتی دارد، ثابت میگویند. برای مثال، اعداد 5 و −6 و 142 و... ثابت هستند.
متغیر: نمادی است که مقادیر عددی مختلفی را به خود میگیرد. برای مثال، در عبارت جبری 3x+5، جمله 5 ثابت و x متغیر است.
جمله: بخشهای مختلف یک عبارت جبری که با «+» یا «−» از هم جدا شدهاند، جملههای عبارت نامیده میشوند. برای مثال، 3x+2y یک عبارت جبری است که از دو جمله تشکیل شده است.
ضریب: در یک جمله عبارت جبری، ضریب معمولاً عددی است که در جمله ضرب میشود. برای مثال در عبارت 2xy2 ضریب عدد 2 است. البته ضریب را بهصورت حاصلضرب عدد و متغیر نیز در نظر میگیرند. برای مثال، در جمله 3xy، ضریب y عبارت 3x است، همچنین، ضریب x عبارت 3y است، همچنین ضریب xy عدد 3 است.
عامل: اگر یک عبارت جبری بهصورت حاصلضرب عبارتهای جبری دیگری نوشته شود، به هر یک از این عبارات دیگر، عوامل عبارت جبری میگوییم. برای مثال، در عبارت جبری 4x2+2x، عاملها 2x و (2x+1) هستند، زیرا 4x2+2x=2x(2x+1).
جملات متشابه و غیرمتشابه
جملههای متشابه در یک عبارت جبری، جملاتی هستند که پیکربندی متغیرهای آنها مشابه بوده و توانهای یکسانی نیز دارند. بهعبارت بهتر، دو جمله متشابه باشند، متغیر یا متغیرهای یکسانی دارند و هر متغیر به توان مشابهی رسیده است.
برای مثال، دو جمله 3x2 و 4x2 متشابهاند، زیرا هر کدام از این جملات دارای متغیر x بوده و توان متغیر آن نیز 2 است. اما جملههای x و x2 متشابه نیستند، زیرا توانهای متفاوتی دارند. دو جمله −3yx و 5xz نیز جملههای متشابه نیستند، زیرا ساختار متغیرهای دو جمله با هم تفاوت دارد.
بهعنوان یک مثال دیگر، در عبارت جبری 2xy–3x+5xy–4، جملات 2xy و 5xy جملات متشابه هستند، زیرا هر دو شامل عامل مشترک xy هستند. اما دو جمله 2xy و −3x غیرمتشابه هستند، زیرا عوامل مشترکی ندارند و عوامل آنها بهترتیب xy و x هستند. بهعنوان یک مثال دیگر، در عبارت 2a2b−7ab−4ba2، جملات 2a2b و −4ba2 متشابه هستند، اما جملات −7ab و 2a2b غیرمتشابهاند.
جمع عبارت های جبری ساده
برای جمع عبارت های جبری، ابتدا جملات متشابه و غیرمتشابه را تعیین کرده، سپس جملههای متشابه را با هم جمع میکنیم. با چند مثال، این فرایند را شرح میدهیم.
یک مثال دیگر را با هم بررسی میکنیم. فرض کنید میخواهیم دو عبارت 2x+3y−1 و −4x+8 را با هم جمع کنیم. برای این کار، ابتدا جملات متشابه و غیرمتشابه را تعیین میکنیم:
دو جمله 2x و −4x متشابه هستند.
دو جمله ثابت −1 و 8 نیز متشابهاند.
همانطور که مشاهده میکنید، جمله 3y متشابه ندارد. بنابرین، جملات متشابه را با هم جمع کرده و جمله متشابه را بهتنهایی مینویسیم:
جمع عبارت های جبری تواندار تفاوت آنچنانی با جمع عبارت های جبری ساده ندارد و تنها نکتهای که وجود دارد، این است که متغیرها در جملات این عبارتها دارای توان هستد. در ادامه، با مثالهایی این موضوع را بررسی میکنیم.
اکنون میخواهیم ببینیم جمع دو عبارت جبری x+3xy2+xy−y3+5 و 3y3+8−10xy2 چگونه محاسبه میشود. همان گامهای ساده را طی میکنیم. ابتدا باید جملات متشابه را بنویسیم:
دو جمله 3xy2 و −10xy2 متشابه هستند.
دو جمله −y3 و 3y3 نیز متشابه هستند.
دو جمله ثابت 5 و 8 نیز متشابه هستند.
اکنون باید جملات متشابه را با هم جمع کنیم و جملات غیرمتشابه را بدون تغییر بنویسیم. بنابراین، خواهیم داشت:
میخواهیم دو عبارت 2x+1 و 42x−3 را جمع کنیم. ابتدا باید مخرج مشترک بگیریم. بدین منظور، کوچکترین مضرب مشترک یا همان ک.م.م. دو عدد مخرج، یعنی 2 و 4 بهدست میآوریم. ک.م.م. این دو عدد 4 است. بنابراین، جمع را اینگونه مینویسیم:
حال به دو عبارت جبری کسری رسیدهایم که مخرج برابر دارند و بهسادگی میتوانیم آنها را جمع کنیم. بدین منظور، مخرج را مینویسیم و صورتها را با هم جمع میکنیم. برای آشنایی با جمع کسرها، به آموزش «جمع کسرها — آموزش کامل به زبان ساده + حل تمرین» مراجعه کنید.
برای جمع صورتها، مانند جمع عبارتهای جبری ساده عمل میکنیم و جملات متشابه را مشخص کرده، سپس با هم جمع میکنیم. در واقع، اکنون دو عبارت 42x+2 و 42x−3 را داریم. جملههای متشابه صورت را مینویسیم:
اکنون دو کسر 124xy+4x2+4y و 123x2−3xy+9 را با مخرج برابر داریم که برای جمعشان کافی است مخرج را بنویسیم و صورتها را جمع کنیم. برای جمع صورتها، جملات متشابه را مینویسیم:
دو جمله 4xy و −3xy با هم متشابهاند.
دو جمله 4x2 و 3x2 نیز متشابه هستند.
بنابراین، جمع این دو کسر بهصورت زیر محاسبه میشود:
جمع سه عبارت 2m2+mn−7n و 3m2+7mn+5n و −5mn+n را محاسبه کنید.
حل: ابتدا جمع را به صورت زیر مینویسیم:
(2m2+mn−7n)+(3m2+7mn+5n)+(−5mn+n)
سپس جملههای متشابه را در کنار هم مینویسیم:
(2m2+3m2)+(mn+7mn−5mn)+(−7n+5n+n)
در نهایت، جملههای متشابه را با هم جمع میکنیم و خواهیم داشت:
5m2+3mn−n
این جمع بهشکل ساده بهصورت زیر است:
مثال چهارم جمع عبارت های جبری
حاصلجمع دو عبارت 2x2+3x−4y+7 و 5x+4y−3 را محاسبه کنید.
حل: این مثال را بهشکل بصری دیگری مینویسیم. بدین صورت که جملات متشابه را زیر هم مینویسیم، سپس آنها را با هم جمع میکنیم.
مثال پنجم جمع عبارت های جبری
محیط مثلث شکل زیر را محاسبه کنید.
همانطور که میدانیم، محیط مثلث برابر با مجموع اضلاع آن است. در مثلث شکل بالا، اضلاع بهصورت عبارات جبری داده شده است. برای محاسبه محیط مثلث، این اضلاع را با هم جمع میکنیم:
معرفی فیلم آموزش ریاضی پایه هفتم
برای آشنایی بیشتر با مباحث درس ریاضی پایه هفتم، پیشنهاد میکنیم فیلم آموزش ریاضی پایه هفتم فرادرس را مشاهده کنید که در ۱۳ ساعت و ۳ دقیقه تدوین شده و همه مباحث ۱۴ درس کتاب درسی را بهطور کامل پوشش میدهد. در فصل یکم این آموزش، راهبردهای حل مسئله معرفی میشود. فصل دوم درباره عددهای صحیح است. فصل سوم درباره جبر و معادله است. در فصل چهارم به هندسه و استدلال پرداخته شده است. موضوع فصل ششم سطح و حجم است. در فصل هفتم به توان و جذر پرداخته شده است. فصل هشتم به بردار و مختصات اختصاص یافته است و در نهایت، آمار و احتمال در فصل نهم معرفی میشود.
سید سراج حمیدی دانشآموخته مهندسی برق است و به ریاضیات و زبان و ادبیات فارسی علاقه دارد. او آموزشهای مهندسی برق، ریاضیات و ادبیات مجله فرادرس را مینویسد.
شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.
خیلی عالی بود و من درسم رو ساده یاد گرفتم خیلی مغزم درگیرش بود و عالی یاد گرفتم 👌❤️
ببخشید یه سوال
پس توی جملات متشابه علاوه بر متغیر ها توان ها هم باید یکسان باشند؟