تقریب مرتبه دوم تابع — به زبان ساده (+ دانلود فیلم آموزش رایگان)
۲۰۲۸ بازدید
آخرین بهروزرسانی: ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۲
زمان مطالعه: ۶۲ دقیقه
در مطالب گذشته مجله فرادرس در مورد مفهوم بسط تیلور و همچنین مشتق بحث شد. یکی از کابردهای بسط تیلور، استفاده از آن در محاسبه تقریب توابع است. با استفاده از تقریب تابع میتوان شکل یک تابع را به صورتی سادهتر بیان کرد. سادهتر شدن تابع نیز در مسائل فیزیکی و ریاضی، خصوصا رفع ابهام حد، کاربرد بسیاری دارد. بدیهی است که هرچه مرتبه تقریب یک تابع بیشتر باشد، دقت تقریب نیز بالاتر خواهد بود. از این رو در این مطلب قصد داریم تا تقریب مرتبه دوم تابع را توضیح دهیم.
بهمنظور بدست آوردن تقریب خطی در ابتدا تابعی به شکل زیر را در نظر بگیرید.
خطچینهای قرمز رنگ در شکل فوق نشاندهنده تقریب خطی تابع سبز رنگ است. در حقیقت خط y تقریبی مناسب از تابع f را در نزدیکی نقطه x0 ارائه میدهد. هرچه که از نقطه مذکور دورتر شوید، فاصله مقدار تخمینی با مقدار اصلی (f) نیز بیشتر است.
رابطه مربوط به تقریب خطی تابع f(x) در نقطه x0 نیز برابر است با:
f(x)≈f(x0)+f′(x0)(x−x0)
مثال ۱
تقریب خطی تابع y=lnx را در نقطه x0=1 بدست آورید.
برای بدست آوردن تقریب خطی، در ابتدا باید مقدار تابع و همچنین مشتق آن را در نقطه x0 بیابید. در قدم بعد، با استفاده از رابطه بیان شده در بالا، تقریب خطی مربوط به آن بدست میآید. در نتیجه تقریب خطی این تابع در نقطه مذکور برابر است با:
برای درک بهتر، تقریب شماره 1 یا sinx را در این جا اثبات میکنیم. بدین منظور در ابتدا تابع f(x)=sinx را در نظر بگیرید. در این صورت مشتق آن نیز برابر با f′(x)=cosx است. همچنین مقدار تابع در صفر برابر با f(0)=0 محاسبه میشود. در نتیجه میتوان گفت:
در شکل زیر نیز تقریب خطی دو تابع sinx و cosx در نقطه x0=0 نشان داده شدهاند.
مثال ۲
تقریب خطی تابع زیر را در نزدیکی نقطه x=0 بدست آورید.
f(x)=1+xe−2xf(x)=1+xe−2xf(x)=1+xe−2x
همانطور که گفته شد در ابتدا باید مشتق تابع در نقطه 0=x یافته شود. بدین منظور میتوان مشتق f را محاسبه کرده و مقدار آن را در صفر بدست آورد. اما روش دوم بهمنظور بدست آوردن تقریب تابع، نوشتن جداگانه تقریبهای صورت و مخرج و جایگذاری آنها است. در نتیجه در ابتدا تقریب صورت را مطابق با رابطه زیر مینویسیم.
e−2x≈1+(−2x)e−2x≈1+(−2x)e−2x≈1+(−2x)
بطور مشابه تقریب مخرج نیز برابر است با:
1+x=(1+x)1/2≈1+21x
با جایگذاری تقریبهای صورت و مخرج، به عبارت زیر خواهیم رسید.
1+x=(1+x)1/2≈1+21x
از طرفی ترم سمت راست که به توان منفی رسیده را نیز میتوان به صورت زیر در نزدیکی x=0 تقریب زد (برای نوشتن تقریب زیر از تقریب (1+u)−1≈1−u در نزدیکی صفر استفاده شده).
(1+21x)−1≈1−21x
با استفاده از تقریب فوق، عبارت کسری حذف شده و نهایتا تقریب تابع در نزدیکی x=0، مطابق با رابطه زیر بدست میآید.
1+xe−2x≈(1−2x)(1−21x)=1−2x−21x+2(21)x2
تقریبها میتوانند مراتب مختلفی داشته باشند. هرچه مرتبه تقریب بالاتر باشد، دقت آن نیز بیشتر است. حال که با مفهوم تقریب یک تابع در نزدیکی یک نقطه آشنا شدید، تقریب مرتبه دوم را توضیح میدهیم.
تقریب مرتبه دوم تابع
بدیهی است که بدست آوردن تقریب مرتبه دوم یک تابع، مشکلتر بهنظر میرسد. این تقریب تنها زمانی استفاده میشود که به دقت بالاتری نیاز باشد. فرمول کلی محاسبه تقریب مرتبه دوم یک تابع در نقطهای همچون x0 به شکل زیر است.
تفسیر هندسی رابطه فوق به این صورت است که فرمول تقریب مرتبه دوم بهترین و نزدیکترین سهمی به تابع را در نقطه x0 به ما میدهد (در ادامه نمودار تقریب مرتبه دوم تابع cosx ترسیم شده است).
برای نمونه فرض کنید هدف بدست آوردن تقریب مرتبه دوم تابع f(x)=cos(x) است. این تقریب برابر است با:
شاید از خود سئوال کنید که ضریب 21 قرار گرفته پشت x2 از کجا آمده است. این ضریب در حقیقت در ترم مرتبه دوم بسط تیلور کسینوس نیز ظاهر میشود. برای درک بهتر، تابع زیر به همراه مشتقاتش را در نظر بگیرید.
همانطور که مشاهده میکنید با فرض تابع کسینوس از مرتبه دو، ضریب c برابر با 21 بدست میآید. در شکل زیر تابع cosx به همراه تقریب مرتبه دوم آن نشان داده شده است.
در ادامه نیز تقریب مرتبه دوم چند تابع ارائه شده است.
همانطور که بیان شد به منظور محاسبه تقریب، در ابتدا باید مشتقات تابع را بیابید. اما همچون مثال ۲ میتوان تقریب هریک از ترمها را تا مرتبه دو بیان کرده و با قرار دادن آنها در تابع اصلی، تقریب مرتبه دومِ کل کسر را بدست آورد. بدین منظور در ابتدا تابع را به شکل زیر بازنویسی میکنیم.
f(x)=e−2x(1+x)−1/2
در مرحله بعد تقریبهای مرتبه دوم هریک از ترمهای ضرب شده در هم را بدست میآوریم.
توجه داشته باشید که در نوشتن تقریب هریک از عبارات، از جمله مرتبه سوم صرف نظر شده است. با انجام این کار تقریب مرتبه دوم تابع f(x) برابر میشود با:
«مجید عوضزاده»، فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی مکانیک از دانشگاه تهران است. فیزیک، ریاضیات و مهندسی مکانیک از جمله مباحث مورد علاقه او هستند که در رابطه با آنها تولید محتوا میکند.
۳ دیدگاه برای «تقریب مرتبه دوم تابع — به زبان ساده (+ دانلود فیلم آموزش رایگان)»
سعید
خیلی ممنون
مهسا
استاد زندی بسیار سپاسگزارم مثالهایی که انتخاب میکنید عمیق و مفهومی یاد میدهید.آفرین به هوش و نبوغ شما
من معلم هستم و با اجازه تون بیوگرافی شما را برای بچه های خودم گفتم و در مورد شما و نبوغ تان در کلاس صحبت کردم.تن صدای شما ساخته شده برای تدریس ریاضی?اینو یک معلم خوب میفهمه
خیلی ممنون
استاد زندی بسیار سپاسگزارم مثالهایی که انتخاب میکنید عمیق و مفهومی یاد میدهید.آفرین به هوش و نبوغ شما
من معلم هستم و با اجازه تون بیوگرافی شما را برای بچه های خودم گفتم و در مورد شما و نبوغ تان در کلاس صحبت کردم.تن صدای شما ساخته شده برای تدریس ریاضی?اینو یک معلم خوب میفهمه
حسابی استفاده کردم بسیار مفید بود،
ممنون از توضیحات و مثالهایی که زده شد