شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.
انتگرال خطی — به زبان ساده (+ دانلود فیلم آموزش گام به گام)
۸۵۹۹ بازدید
آخرین بهروزرسانی: ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۲
زمان مطالعه: ۴۹ دقیقه
دانلود PDF مقاله
در راستای ارائه مفاهیم مرتبط با انتگرال در این مطلب قصد داریم تا در مورد انتگرال خطی یک تابع صحبت کنیم. البته توجه داشته باشید که قبل از مطالعه این مطلب بایستی با مفهوم توابع برداری آشنا باشید. توجه داشته باشید که انتگرال خطی به دو دسته انتگرال روی میدان اسکالر و انتگرال روی میدان برداری تقسیم میشود. آنچه که در این مطلب بیان میشود، انتگرال روی یک میدان اسکالر است.
قبل از بیان انتگرال، بایستی با مفهوم میدان اسکالر آشنا باشید. میدان اسکالر تابعی است که در هر نقطه، خروجی آن یک عدد باشد. برای نمونه میدان دما در زمین میتواند به شکلی باشد که در تصویر زیر نشان داده شده است. بدیهی است که در هریک از این نقاط تنها اندازه دما تعریف شده و این کمیت جهتی ندارد.
حال در نظر بگیرید در هریک از این نقاط بخواهیم اندازه سرعت را نشان دهیم. در این صورت جهت سرعت در هریک از این نقاط نیز بایستی معلوم باشد. برای نمونه شکل زیر میدان برداری سرعت را در یک منطقه نشان میدهد.
فرض کنید خم C با استفاده از تابع برداری r=r(s) بیان شود.
اگر خم C در بازه 0≤s≤S تعریف شده باشد. همانطور که در شکل زیر نیز نشان داده شده، متغیر s نشان دهنده طول خم است. اگر تابع اسکالر F روی خم C تعریف شده باشد در این صورت به حاصل ∫0sF(r(s))ds ، انتگرال خطی تابع اسکالر F روی خم C گفته میشود. انتگرال خطی C∫Fds زمانی موجود است که تابع F روی خم مذکور، پیوسته باشد.
نحوه محاسبه انتگرال خطی
در مبحث انتگرال، f(x) به عنوان تابعی تک متغیره در نظر گرفته شد. در انتگرال معین که احتمالا با آن آشنا نیز هستید، بازهای همچون [a,b] به منظور انتگرالگیری تعریف میشود. در این حالت x به عنوان متغیری در نظر گرفته میشود که در بازهی [a,b] روی آن انتگرال گرفته میشود. در حقیقت خم C در یک انتگرال معین، همان محور x است.
در انتگرال روی خم، از تابعی دو متغیره همچون f(x,y) (که همان میدان اسکالر است) روی خم C انتگرال گرفته میشود. در حقیقت در این حالت خم C نقش محور x را در یک انتگرال نامعین ایفا میکند. بنابراین حاصل انتگرال روی یک خم برابر با مساحت ناحیه بین سطح تابع f(x,y) و خم C است. انیمیشن زیر مفهوم انتگرال تابع دو متغیرهی f را روی یک خم نشان میدهد.
البته در ادامه فرمول ارائه شده در انیمیشن فوق را توضیح خواهیم داد. در ابتدا فرض کنید خم C با استفاده از بردار r به صورت زیر توصیف میشود.
r(t)=h(t)i+g(t)ja≤t≤b
x و y توصیف کننده خم C به صورت زیر هستند:
x=h(t)y=g(t)a≤t≤b رابطه ۱
منحنی C زمانی هموار تلقی میشود که r′(t) موجود بوده و r′(t)=0 نیز برقرار باشد. همانطور که در بالا نیز عنوان شد، انتگرال خطی روی خم C برابر است با:
C∫f(x,y)ds
در رابطه فوق، C نشان میدهد که در محاسبه انتگرال، به جای محور x از مسیر C استفاده میشود. از طرفی اندازه دیفرانسیلِ طول خم برابر است با:
ds=dx2+dy2
با فاکتورگیری از dt، حاصل دیفرانسیل فوق برابر با عبارت زیر بدست میآید.
ds=(dtdx)2+(dtdy)2dt
در نتیجه حاصل انتگرالِ تابع f روی منحنی C برابر با عبارت زیر بدست میآید. رابطه بدست آمده در بالا برابر با اندازه مشتق بردار r(t) است. بنابراین میتوان گفت:
(dtdx)2+(dtdy)2=r′(t)
در نهایت رابطه مربوط به انتگرال برابر میشود با:
C∫f(x,y)ds=∫abf(h(t),g(t))r′(t)dt
مثال ۱
حاصل انتگرال C∫xy4ds را روی خم C بدست آورید. فرض کنید خم C برابر با نیمه راست دایره x2+y2=16 باشد. رابطه پارامتری دایرهای به شعاع ۴ به صورت x=4cost,y=4sint است. حال بایستی مقادیری از t را یافت که با استفاده از آنها، منحنی بدست آمده، نیمه سمت راست دایره را نشان دهد. نهایتا مسیر انتگرالگیری برابر با بازه زیر بدست میآید.
احتمالا شما نیز متوجه شدهاید که بدست آوردن انتگرال خطی روی یک مسیر هموار، کاری سهل است. لذا در این قسمت مثالی از مسیری چند بخشی را ارائه خواهیم داد. مطابق با شکل زیر مسیری را در نظر بگیرید که از چندین بخش مجزا تشکیل شده باشد.
حاصل جمع انتگرال خطی روی هریک از مسیرها برابر با انتگرال روی کل مسیر است. به بیانی ریاضیاتی میتوان گفت:
نکته نهفته در این مثال این است که نیازی نیست همواره شکل خم مطرح شده را درک کنید. برای نمونه در این مثال میتوان تنها با جایگذاری شکل پارامتری خم ارائه شده، انتگرال خطی تابع را روی آن بدست آورد. در ابتدا انتگرالِ خطی را روی هریک از خمها به صورت زیر محاسبه میکنیم.
تاکنون انتگرال خطی توابعی بررسی شدند که دومتغیره بودند. واقعیت این است که انتگرال خطی توابع سه متغیره را نیز میتوان مشابه با روش دو متغیره بدست آورد. در حالت سهبعدی انتگرال خطی در بازه a≤t≤b برابر است با:
در مطلب تابع برداری بیان کردیم که رابطهای به شکل r که در این مثال ذکر شده، منحنی مارپیچی را نشان میدهد. در ادامه نمودار مربوط به تابع برداری مذکور، ترسیم شده است.
با مشتقگیری از مولفههای r و پس از آن با استفاده از فرمول کلی ارائه شده، داریم:
به منظور محاسبه انتگرال فوق از روش انتگرالگیری جزء به جزء استفاده شده است. در این مطلب، انتگرالگیری از یک تابعِ اسکالر روی یک خم توضیح داده شد. در آینده نحوه بدست آوردن انتگرال یک تابع برداری روی خم را توضیح خواهیم داد.
در صورت علاقهمندی به مباحث مرتبط در زمینه ریاضیات، آموزشهای زیر نیز به شما پیشنهاد میشوند:
«مجید عوضزاده»، فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی مکانیک از دانشگاه تهران است. فیزیک، ریاضیات و مهندسی مکانیک از جمله مباحث مورد علاقه او هستند که در رابطه با آنها تولید محتوا میکند.
شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.
دانشگاهای دیگه رو در جریان نیستم ولی
امیدزندی>>>>> اساتید دانشگاه فردوسی
چه تو دروس اختصاصی برق چه دروس پایه مهندسی
بسیار عالی بود.
مرسی جدی دو ترم بود لنگ همینا بودم یه استاد درست توضیح نمی داد واقعا عالی توضیح دادی.