چطور خلاصه‌ای از شایستگی‌های خود را در رزومه بنویسیم؟

۵۱۱ بازدید
آخرین به‌روزرسانی: ۲۵ اسفند ۱۳۹۹
زمان مطالعه: ۶ دقیقه
دانلود PDF مقاله
چطور خلاصه‌ای از شایستگی‌های خود را در رزومه بنویسیم؟چطور خلاصه‌ای از شایستگی‌های خود را در رزومه بنویسیم؟

چطور خلاصه‌ای از شایستگی‌های خود را در رزومه بنویسیم؟

997696

نوشتن خلاصه‌ای از شایستگی‌ها می‌تواند رزومه‌ شما را به قدری جذاب کند که مدیران تصمیم‌گیرنده و مسئولان استخدام تمایل به مصاحبه و جذب شما داشته باشند. در این مطلب می‌بینیم که چگونه می‌توان خلاصه‌ای خوب از شایستگی‌ها و توانمندی‌هایتان بنویسید.

خلاصه‌ی شایستگی‌ها (مهارت‌ها) چیست؟

نوشتن خلاصه‌ی شایستگی‌ها ساده‌ترین راه افزایش شانس گرفتن زمان برای مصاحبه‌ی کاری است. اما سوال اصلی اینجاست وقتی با استفاده از خلاصه‌ی شایستگی‌ها رزومه‌ی خود را نوشتیم چگونه شانس گرفتن قرار کاری به میزان قابل توجهی افزایش پیدا می‌کند؟ خوب باید بگوییم دلایل مختلفی وجود دارد.

ظاهر جذاب و منحصربه‌فرد

اول اینکه معمولا رزومه‌ها ساختار مشابه و تکراری دارند. اما با این کار شما باعث می‌شوید تا نه تنها رزومه‌ای که ارسال کرده‌اید سبکی جدید داشته و واضح باشد، بلکه به خوبی نظر مسئول استخدام را جلب کند. دلیل این موضوع این است که تقریبا بیشتر افراد به دلیل عدم کنجکاوری درباه‌ی آن چیزی نشنیده‌اند و برایشان تازگی دارد.

معرفی قدرتمند

دومین نکته این است که نوشتن خلاصه‌ی شایستگی‌ها باعث می‌شود مسئول استخدام توجه ویژه‌ای به شما داشته باشد؛ چرا که همان لحظه‌ی اول ضربه‌ی خود را زده‌اید! اولین نکته این است که مسئول استخدام تمامی دستاوردها و مهارت‌های شما به ویژه آن‌هایی که مستقیما با کاری که برای آن درخواست داده‌اید، در لحظه می‌بیند. حواستان باشد خیلی به حاشیه‌ها نپردازید و در صدر همه چیز از تجربیات کاری ارزشمند خود بگویید.

دیدگاه مدرن

در نهایت اینکه نوشتن خلاصه‌ی شایستگی‌ها کمک کند می‌تواند رزومه‌ی شما شانس بیشتر برای عبور از نرم‌افزار سیستم ردیابی فرم استخدام داشته باشد که برای بررسی داوطلبان غیرمناسب براساس رزومه‌ی آنها استفاده می‌شود. هر چه خلاصه‌ی شایستگی‌ها شفاف و مختصرتر نوشته شده باشد، تمرکز بیشتری روی کلمات و عبارات کلیدی مرتبط در رزومه به وجود می‌آید و راحت‌تر می‌تواند از مرحله‌ی‌ اول عبور کند.

چطور یک خلاصه از شایستگی‌ها بنویسیم؟

خلاصه‌ی شایستگی‌های باید شامل بزرگترین دستاوردهای شما باشد که به خوبی شما را به عنوان یک استعداد چندکاره معرفی کند. همانطور که پیشتر گفته شد، خلاصه‌ی شایستگی‌ها همچون گوهر است و ساختار مشابهی دارد. گوهرها چندین وجه درخشان دارند و در نتیجه مهارت‌ها و دستاوردهای شما نیز به همین صورت هستند. بهترین‌های هر وجه را نشان دهید و آنها را به صورت واحد ترکیب کنید تا گوهر شما نیز شکل بگیرد.

در ادامه نحوه‌ی نوشتن خلاصه‌ی شایستگی‌ها را می‌بینید. به دسته‌بندی هر وجه از گوهر خود توجه کنید. به مثال‌هایی که در سوابق کاری خود اشته‌اید خوب فکر کنید و آنها در سرفصل مناسب جای دهید.

خلاصه‌ی شایستگی‌ها: تاج پادشاهی در تجربیات کاری شما

خلاصه‌ی شایستگی‌ها را می‌توان با یک سنگ قیمتی یا گوهر مقایسه کرد. گوهر را از هر زوایه‌ای نگاه کنید، وجهی درخشان دارد و مهارت‌ها، دستاوردها و تجارب شما نیز به همین صورت هستند. نمایش بهترین‌‌های هر وجه که در یک کالبد یکپارچه ترکیب شده‌اند، گوهر شما را می‌سازد. خلاصه‌ی شایستگی‌های شما باید بهترین دستاودرهای شغلی شما را پوشش داده و شما را به عنوان بهترین استعداد چند کاره برای عنوان شغلی مورد نظر معرفی کند. در ادامه می‌توانید از سرفصل‌های ارائه شده استفاده کنید تا برای نوشتم خلاصه‌ی شایستگی‌های خود ایده بگیرید. هر بخش از یک وجه گوهر خود را بررسی کنید. سعی کنید به نمونه‌هایی از سوابق کاری خود فکر کرده و آن را در دسته‌بندی‌های متناسب جایگذاری کنید.

اعتبار

  • فهرستی کوتاه از مهمترین مهارت‌هایی که می‌توانید به محل کار جدید خود بیاورید را آماده کرده و مهمترین دستاوردهای‌تان را برجسته کنید.
  • تعداد سال‌هایی که در صنعت مورد نظر فعال بودید را اعلام کرده و جزئیاتی از نقش‌های مهمی که داشتید بیان کنید.
  • شمایی کلی از نقش خود در موقعیت شغلی فعلی یا آخرین محل کار خود بنویسید و در ادامه‌ی شواهد و مدارکی را به آن اضافه کنید که نشان‌دهنده‌ی مفید بودن شما باشد.

خلاقیت

  • مثالی از پروژه‌ای که توسط شما شروع شده و پایان رسیده و نقش آن در موفقیت شرکت را بیان کنید.
  • مثالی از یک مشکل مهم که برای شرکت به وجود آمده و توسط شما برطرف شده است را با تاکید بر خلاقیت خود بنویسید.
  • مثالی از چگونگی ایجاد استراتژی‌های فرایند سازمانی جدید که توسط شما انجام شده و بازدهی شرکت را افزایش داده است بیان کنید.

بازدهی

  • مثالی از چگونگی افزایش راندمان شرکت براساس میزان صرفه‌جویی در زمان، انرژی و منابع که منجر به افزایش سوددهی و درآمد شده است درج کنید.
  • مثالی از چگونگی رسیدن به سقف زمانی تولید محصولات با حفظ کیفیت بالا که منفعت شرکت را در پی داشته است بیان کنید.
  • مثالی از میزان سرعت و اثرگذاری در کار را با مقایسه‌ی مستقیم با خروجی متناسب آن بنویسید.

جوایز

  • مثالی از مهمترین جوایز و تشویقی‌هایی که به عنوان نتیجه‌ی کاری خود دریافت کرده‌اید با ذکر دلیل بیان کنید.
  • مثالی از اشاراتی که در رسانه‌ها مانند روزنامه، رادیو یا تلویزیون به شما شده است بیاورید.
  • مثالی از القاب و نشان‌هایی که از انجمن یا تشکل‌های خود گرفته‌اید بنویسید.

مدیریت

  • تعداد افرادی که در آخرین موقعیت شغلی تحت نظر شما مدیریت شده و آموزش دیده‌اند را بیان کنید.
  • مثالی از مسئولیت‌پذیری خود در پروژه‌ای که شکسته خورده بیاورید و اگر توانسته‌اید پروژه را دوباره به موفقیت رسانده یا با کمترین ضایعات آن را ببیندید، حتما به آن اشاره کنید.
  • مثالی از چگونگی تغییر فرهنگ شرکت از طریق پیاده‌سازی هوشمندانه‌ی روش‌های مدیریتی و عادات شخصی بیان کنید.

ارتباطات

  • مثالی از توانایی خود در تعامل موفق با مشتریان و مخاطبان با تمرکز روی رفتار حرفه‌ای را درج کنید.
  • مثالی از توانایی خود در شکل دهی رابطه‌ی قوی با شرکت و تمرکز روی مهارت‌های درونی بیان کنید.
  • مثالی از هر گفتمان عمومی و ارائه‌های که داشته‌اید بیاورید و به میزان بینندگان و حضار اشاره کنید.
  • نکته‌ی کلیدی در این قسمت بیان کردن بهترین نمونه‌ها از تجارب کاری است که باید آنها را در خلاصه‌ی شایستگی‌های خود بیاورید.

نمونه‌های بیشتری از خلاصه‌ی شایستگی‌ها

خلاصه‌ی شایستگی‌ها فهرستی از 6 گزینه است که محدوده‌ای از مهمترین دستاوردهای شما را نشان می‌دهد. این بخش در بالای رزومه و به جای بخش اهداف شغلی قرار می‌گیرد. خلاصه‌ی شایستگی‌ها ابزار قدرتمندی است که برای عبور موفق از نرم‌افزار سیستم ردیابی فرم استخدام طراحی شده است و توجه مسئول استخدام را به خود جلب می‌کند. شما می‌توانید با نوشتن خلاصه‌ی شایستگی‌ها به میزان قابل توجهی رزومه‌ی خود را بهبود بخشیده و در رقابت میان کارجویان موفق شوید.

تفاوت میان خلاصه‌ی شایستگی‌ها و اهداف شغلی

تفاوت میان این دو بخش بیشتر روی طول و شکل متن است. هدف هر دو یکسا اسن و می‌خواهند مسئول استخدام درک سریعی از مهارت‌های شما و میزان تجربه‌ای که به شرکت کمک می‌کند به دست آورند.

هدف شغلی در واقع یک جمله‌ی یک بخش 1 تا 2 جمله‌ای است که نشان می‌دهد شما گزینه‌ی خوبی برای شغل مورد نظر هستید. این بخش دید بسیار کلی از سوابق کاری و مهارت‌های شما را بیان می‌کند.

در ادامه می‌توانید نمونه‌ای را ببینید:

  • کارمند بخش خانه‌داری هتل با 9 سال سابقه در مدیریت و ارائه‌ی خدمات خانه‌داری. باوقار و معتقد به اصول اخلاقی.

متاسفانه بخش اهداف شغلی آن قدر کوتاه است که نمی‌تواند به خوبی تجربه‌ی کاری و توانایی‌های شما را توصیف کند.

خلاصه‌ی شایستگی‌ها

شاید نگران باشید که خلاصه‌ی شایستگی‌ها آن قدر طولانی باشد که بتواند نظر مسئول استخدام را جلب کند. اما باید بگوییم جای نگرانی نیست. حتی اگر این بخش طولانی باشد، باز هم در وقت مسئول استخدام صرفه‌جویی می‌شود؛ چرا که نیازی نیست تمام سوابق کاری شما را برای پیداکردن مهارت‌هایتان بخواند. لزوما شما این کار را برای او انجام داده‌اید.

زمانی که شما را برای مصاحبه صدا کردند، آنگاه متوجه می‌شوید که کارتان به درستی پذیرفته شده است.

تفاوت میان خلاصه‌ی شایستگی‌ها و تجربه‌ی حرفه‌ای

یکی از نقدهایی که نسبت به بخش خلاصه‌ی شایستگی‌ها وارد می‌شود این است که این قسمت شباهت زیادی به بخش تجربه‌ی حرفه‌ای دارد. با این وجود تفاوت‌های قابل توجهی نیز به چشم می‌خورد.

تجربه‌ی حرفه‌ای

  • به ترتیب تاریخ معکوس نوشته می‌شود.
  • جزئیات بهتر هر شغل را توصیف می‌کند.
  • درک عمیق‌تری از تجارب شما در اختیا رمسئول استخدام قرار می‌دهد.

خلاصه‌ی شایستگی‌ها

  • خلاصه‌ای از بهترین دستاوردها و شایستگی‌های شما ارائه می‌کند.
  • با هر ترتیبی نوشته می‌شود.
  • مسئولیت‌ها و وظایف پایه را شامل نمی‌شود.

نکته: باید مراقب باشید که مواردی که در خلاصه‌ی شایستگی‌ها آوردید دوباره تکرار نکنید.

آیا من که دانشجو هستم باید خلاصه‌ی شایستگی‌ها بنویسم؟

این موضوع هنوز محل مناقشه است. اما گفته می‌شود اگر دانشجوی فعال و مبتکری هستید می‌توانید این بخش را بنویسید. اگر دانشجو هستید، جنبه‌هایی که می‌توانید به عنوان یک کارمند بالقوه نشان دهید چیست؟

  • معدل درسی و کارهای مرتبط و جذابی که انجام داده‌اید.
  • فعالیت‌های باشگاهی و فعالیت در انجمن‌های دانشگاهی
  • شورای دانشجویی
  • تجربه‌ی کارآموزی
  • تجربه‌ی داوطلبانه
  • کارهای آکادمیکی که به پایان رسانده‌اید.
  • جوایز و نشان‌هایی که گرفته‌اید.

در مجموع، متخصصان رزومه می‌گویند که تنها افراد حرفه‌ای با سال‌ها تجربه‌ی کاری باید خلاصه‌ی شایستگی‌های‌شان را بنویسند. البته دلایلی برای مخالفت با این ادعا وجود دارد:

اول اینکه:

مهم نیست شما کی هستید و چند سال دارید. جنبه‌هایی از تجارب و مهارت‌های شما وجود دارد که نشان می‌دهد گزینه‌ی مناسبی برای شغل مورد نظر هستید. اگر این موضوع صحت نداشته باشد، هر کسی به سادگی می‌تواند کارمند خود را پیدا کند. بنابراین باید دائما در حال نمایش شایستگی‌های خود باشید.

دوم اینکه:

فرمت کلی یک خلاصه‌ی شایستگی‌ها قطعا نسبت به اهداف شغلی اولویت دارد؛ چرا که در زمان و انرژی مسئول استخدام صرفه‌جویی می‌شود. دلیل ندارد که چون یک فرد حرفه‌ای و با تجربه نیستید به خودتان ظلم کنید و توانمندی‌هایتان را نشان ندهید.

اگر بخواهیم عادلانه صحبت کنیم، باید بگوید دلیل خوبی وجود دارد که دانشجویان نسبت به نوشتن خلاصه‌ی شایستگی‌ها ترغیب نمی‌شوند.

چه زمانی نباید خلاصه‌ای از شایستگی‌ها بنویسید؟

اگر فعالیت، تجارب و مهارت‌های‌تان کافی نیست، بهتر است خلاصه‌ی شایستگی‌ها را ننویسید. این دلیل اصلی برای انصراف دانشجویان از نوشتن این بخش است؛ چرا که به طور طبیعی نسبت به یک فرد حرفه‌ای تجارب و مهارت‌های کمتر و ضعیف تری دارند.

اگر در زمره‌ی افرادی قرار گرفتید که مهارت زیادی ندارند، تحصیل‌کرده نیستند و خیلی فعالیتی نداشته‌اند، نیازی نیست نگران باشید. روش‌های دیگری وجود دارد که می‌توانید از آنها برای تقویت رزومه‌ی خود و امکان استخدام‌تان صحبت کنید.

اگر تمایل به مطالعه بیشتر در مورد این موضوعات را داشته باشید، شاید آموزش‌های زیر نیز برای شما مفید باشند:

منیع

بر اساس رای ۶ نفر
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
دانلود PDF مقاله
نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *