شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.
در آموزشهای قبلی مجله فرادرس، با مدل و معادلات ژنراتور سنکرون آشنا شدیم. همچنین معادله نوسان ژنراتور را به طور مفصل مورد بحث قرار دادیم. در این آموزش، با پایداری سیگنال بزرگ در سیستم قدرت آشنا میشویم.
یکی از راههای بررسی پایداری سیستمها، خطیسازی حول یک نقطه کار و به دست آوردن مدل خطی آنهاست. البته، این مدلها برای اغتشاشهای سیگنال بزرگ مناسب نیستند؛ مثلاً وقتی خطای سه فاز در یک سیستم قدرت رخ میدهد، آیا میتوان تعیین کرد که سیستم بعد از رفع خطا پایدار میشود؟ این نوع پایداری را نمیتوان با مدلهای خطی تحلیل کرد.
برای اغتشاشهای سیگنال بزرگ، شبیهسازی حوزه زمان برای بررسی رفتار سیستم کارآمد است و در یک سیستم ساده، میتوانیم از مفهوم پایداری لیاپانوف برای پایداری سیگنال بزرگ استفاده کنیم.
در ادامه، معیار پایداری لیاپانوف را معرفی خواهیم کرد. سپس با استفاده از روش یا معیار مساحت مساوی (که مبتنی بر معیار پایداری لیاپانوف است)، پایداری سیگنال بزرگ یا پایداری گذرای یک سیستم تکماشین-شین بینهایت یا SMIB را بررسی میکنیم. نتایج تحلیل نیز با شبیهسازی حوزه زمان اعتبارسنجی شده است.
که در آن، x∈R و f:Rn→Rn است. قضیه پایداری لیاپانوف بیان میکند که این سیستم پایدار است، اگر و تنها اگر تابع V(x)≥0 که V:Rn→R، وجود داشته باشد، به طوری که در آن، برای همه xهای مسیر دینامیکی، مشتق V کوچکتر یا مساوی با صفر شود (V˙(x)≤0).
مثال ۱
با استفاده از قضیه پایداری لیاپانوف پایداری سیستم زیر را بررسی کنید.
x˙1x˙2=−x1+g(x2)=−x2+h(x1)(2)
که در آن:
∣g(u)∣≤∣u∣/2∣h(u)∣≤∣u∣/2
حل: تابع V(x)=21(x12+x22) را در نظر میگیریم که برای همه xها V(x)≥0 است. اکنون، مشتق V(x) را محاسبه میکنیم:
تابع V(x)=xTPx را در نظر بگیرید که در آن، P∈Rn×n یک ماتریس نیمهمعین مثبت (PSD) است؛ یعنی P متقارن (P=PT) بوده و هر مقدار ویژه آن بزرگتر یا مساوی صفر است. این نوع ماتریس را با P⪰0 نشان میدهیم. در نتیجه، برای هر x، داریم: V(x)≥0.
گفته بالا را میتوان با استفاده از تجزیه مقادیر ویژه اثبات کرد. ماتریس P را میتوانیم به صورت P=V−1ΛV تجزیه کنیم که در آن، Λ یک ماتریس قطری با درایههای λi≥0i=1,⋯,n)) و V ماتریس بردار ویژه است. ماتریس Vمتعامد است؛ یعنی VT=V−1.
V(x)=xTVTΛVx=x~TΛx~=i=1∑nλix~i2≥0(5)
که در آن، x~=Vx است. مشتق تابع لیاپانوف به صورت زیر محاسبه میشود:
V˙(x)=xTPx˙+x˙TPx=xT(PA+ATP)x(6)
اگر سیستم خطی پایدار باشد، آنگاه V˙(x)≤0 است. این معادل با PA+ATP⪯0 خواهد بود.
پایداری یا ناپایداری
قضیه پایداری لیاپانوف بیان میکند که سیستم پایدار است اگر V(x)≥0 بوده و برای همه xهای مسیر V˙(x)≤0 باشد. سیستم ناپایدار است، اگر برای همه xهای روی مسیر، V(x)<0 بوده و V˙(x)≤0 باشد.
روش مساحت مساوی
در این بخش، از قضیه پایداری لیاپانوف برای قضاوت درباره پایدار بودن یا نبودن یک سیستم قدرت SMIB استفاده میکنیم. معادلات دینامیکی سیستم SMIB به صورت زیر هستند:
تابع V(δ,ω) را تشکیل میدهیم. برای پایدار بودن، مشتق زمانی این تابع به ازای همه δها و ωها باید کوچکتر یا مساوی صفر باشد. مشتق زیر را در نظر بگیرید:
V˙(δ,ω)=−D1ω02(ω−1)2=−D1δ˙2(8)
که به ازای هر (δ,ω)، نامساوی V˙(δ,ω)≤0 برقرار است.
برای اظهار نظر درباره پایدار بودن یا نبودن سیستم، لازم است بررسی کنیم که برای همه (δ,ω)ها V(δ,ω)≥0 باشد یا برای هر (δ,ω) در مسیر، رابطه V(δ,ω)<0 برقرار باشد.
در شرایط اولیه δ=δ0، رابطه δ˙=0 را داریم. در یک نقطه مشخص از مسیر، وقتی سرعت به ۱ پریونیت میرسد (یا δ˙=0)، تنها لازم است ∫δ0δ(Pe−Pm)dδ<0 را بررسی کنیم. اگر چنین باشد، آنگاه سیستم ناپایدار است. این نقطه از مسیر، متناظر با یک زاویه ماکزیمم δmax یا یک زاویه مینیمم δmin است.
بنابراین، اگر زاویه δ روتور افزایشی باشد، با معیار مساحت مساوی عبارت زیر محاسبه میشود:
∫δ0δmax(Pe−Pm)dδ
مثال ۲
در یک سیستم SMIB، شین ترمینال ژنراتور در لحظه t0 دچار خطای سه فاز به زمین شده است. زاویه اولیه روتور δ0 است. خطا در زمان t1=t0+Δ t که زاویه روتور δ1 است، رفع میشود. پایداری سیستم را بررسی کنید. فرض کنید توان مکانیکی ثابت نگه داشته میشود. اگر سیستم پایدار است، مقدار δmax را تعیین کنید.
حل:∫δ0δmax(Pe−Pm)dδ را بررسی خواهیم کرد. این عبارت را میتوان به دو بخش تقسیم کرد:
از t0 تا t1 خطای اتصال کوتاه رخ میدهد و ولتاژ ترمینال ژنراتور 0 و در نتیجه، توان حقیقی آن Pe=0 است. بنابراین، از t0 تا t1، توان خالصی که در ژنراتور وجود دارد، سبب شتاب گرفتن آن میشود. A1 مساحت شتاب نامیده میشود. A2 نیز مساحت کاهش سرعت نام دارد، زیرا بعد از t1، توان الکتریکی Pe بازیابی میشود و Pe>Pm خواهد شد.
A1=Pm(δ1−δ0)
حداکثر مقدار δmax، میتواند π−δ0 باشد. از آنجایی که اگر δ>δmax باشد، Pe<Pm خواهد بود، ژنراتور شتاب میگیرد. مساحت شتاب بزرگتر از A1 است. بنابراین، حداکثر A2 به صورت زیر خواهد بود:
∫δ1π−δ0(XEV∞sin(δ)−Pm)dδ
اگر A2≥A1 باشد، سیستم پایدار است. در غیر این صورت، سیستم پایدار نیست. شکل ۱ این دو مساحت را نشان میدهد.
اگر سیستم پایدار، و δ0 و δ1 مشخص باشند، میتوانیم δmax را با استفاده از معادله زیر بیابیم:
در یک سیستم SMIB، شین ترمینال ژنراتور در لحظه t0 دچار خطای سه فاز به زمین شده است. در این لحظه، زاویه روتور δ0 است. خطا در t1=t0+Δt برطرف میشود. حداکثر مقدار Δt (یا زمان رفع بحرانی) چقدر باشد تا سیستم پایدار گردد؟
حل: زمان رفع بحرانی را میتوان ابتدا از A1=A2 و یافتن δ1 به دست آورد. علاوه بر این، δ1 را برحسب Δt مینویسیم.
در طول t0 تا t1، Pe=0 است. بنابراین، اگر از اصطکاک مکانیکی صرفنظر کنیم (D1=0)، معادله نوسان به صورت زیر در خواهد آمد:
δ¨=2Hω0Pm
توصیف حوزه زمان δ1 به صورت زیر است:
δ1=δ0+2Hω0Pm(Δt)2
در سیستمی با H=5s، D1=0، Pm=1 و Pe=2sinδ، زاویه اولیه δ0 روتور (0٫5236 رادیان) را میتوان با توجه به نقطه کار به عنوان یک نقطه تعادل محاسبه کرد.
زاویه بحرانی δ1=1.3886rad با حل (۱۱) به دست میآید و زمان رفع بحرانی متناظر Δt=0.2142s است.
مثال ۴
اگر سیستم پایدار باشد، کمینه زاویه روتور δmin را به دست آورید.
حل: حداقل زاویه را نیز میتوان با استفاده از روش مساحت مساوی یافت. نقطه شروع، همان زاویه روتور حداکثر است. با حل معادله زیر، مقدار δmin به دست خواهد آمد:
0=∫δminδmax(XEV∞sin(δ)−Pm)dδ
شکل ۲ دو ناحیه را نشان میدهد.
شبیهسازی در حوزه زمان
شبیهسازی زمانی منجر به اعتبارسنجی تحلیل نتایج از معیار ناحیههای برابر میشود.
برنامه متلب زیر، دادههای زمانی مربوط به بردار متغیرهای حالت x=[δ,ω]T معادله نوسان و توان Pe خروجی ژنراتور را تولید میکند. توجه کنید که روش انتگرالگیری عددی مورد استفاده، روش ذوزنقهای است.
ورودی تابع، زمان رفع بحرانی tcr، گام زمانی h و زمان پایان T_end است.
نتایج شبیهسازی تحلیل مساحت مساوی را تأیید میکنند. میتوان دریافت که زمان رفع بحرانی ۰٫۲۱۴۲ ثانیه است.
وقتی زمان رفع ۰٫۲۱۴۲ ثانیه باشد، از یک قاب زمانی طویلتر استفاده میشود. شکل ۶ نتایج شبیهسازی را برای ۲ ثانیه پس از خطا نشان میدهد.
توجه کنید که در زمان رفع بحرانی، بر اساس روش مساحتهای برابر، δmax باید π−δ0=65π=2.618rad باشد. نتایج شبیهسازی حداکثر زاویه ۲٫۵۷۱۱ رادیان را نشان میدهد. خطا به دلیل خطای انتگرالگیری عددی است. اگر گام زمانی را کاهش دهیم، این خطا کاهش مییابد. برای مثال، اگر گام زمانی به 10−5 ثانیه کاهش یابد، آنگاه δmax=2.595rad است.
اگر این مطلب برای شما مفید بوده است، آموزشهای زیر نیز به شما پیشنهاد میشوند:
سید سراج حمیدی دانشآموخته مهندسی برق است و به ریاضیات و زبان و ادبیات فارسی علاقه دارد. او آموزشهای مهندسی برق، ریاضیات و ادبیات مجله فرادرس را مینویسد.
شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.