نمونه برداری سیگنال — راهنمای جامع

۹۱۸۱ بازدید
آخرین به‌روزرسانی: ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۲
زمان مطالعه: ۹ دقیقه
دانلود PDF مقاله
نمونه برداری سیگنال — راهنمای جامعنمونه برداری سیگنال — راهنمای جامع

نمونه برداری سیگنال (Signal Sampling) یکی از مباحث مهم در پردازش سیگنال است. در این مطلب ابتدا به بیان قضیه نمونه برداری نایکویست (Nyquist Theorem) و اثبات آن می‌پردازیم و سپس تکنیک‌های نمونه برداری از سیگنال‌ها را بیان می‌کنیم.

997696

بیان قضیه نایکوئیست در نمونه برداری سیگنال

یک سیگنال پیوسته در زمان را می‌توان توسط نمونه‌های (Samples) آن نمایش داد. بر اساس قضیه نمونه برداری سیگنال نایکویست یا نایکوئیست-شانون، عکس این عمل، یعنی ساخت مجدد سیگنال اصلی از روی سیگنال نمونه برداری شده، در شرایطی امکان‌پذیر است که فرکانس نمونه برداری fs f_s بزرگتر یا مساوی با دو برابر بزرگ‌ترین مولفه فرکانسی سیگنال پیام یا سیگنال اصلی باشد.

بنابراین شرط زیر باید در نمونه برداری برقرار باشد:

fs2fm f_s \geq 2 f_m

اثبات قضیه نایکوئیست

یک سیگنال پیوسته در زمان x(t) x(t) را در نظر بگیرید. طیف فرکانسی این سیگنال در محدوده باند fm f_m هرتز قرار دارد. به عبارت دیگر، طیف فرکانسی سیگنال x(t) x(t) برای ω>ωm |\omega| > \omega _m برابر با صفر است.

برای نمونه برداری از سیگنال ورودی x(t) x(t) باید این سیگنال را در قطار ضربه δ(t) \delta (t) با تناوب TS T_S ضرب کرد. خروجی ضرب‌کننده یک سیگنال گسسته است که سیگنال نمونه برداری شده نام دارد. سیگنال نمونه برداری‌شده را با y(t) y(t) نمایش می‌دهند. در تصویر زیر نمایی از نحوه نمونه برداری از یک سیگنال پیوسته در زمان را می‌توان مشاهده کرد.

نحوه نمونه برداری از یک سیگنال پیوسته با زمان
نحوه نمونه برداری از یک سیگنال پیوسته با زمان

با توجه به تصاویر بالا می‌توان به این نکته پی برد که سیگنال نمونه برداری شده فرکانس و دوره تناوبی برابر با دوره تناوب و فرکانس سیگنال ضربه را به دست خواهد آورد.

روند نمونه برداری از یک سیگنال پیوسته در زمان را با استفاده از فرمول زیر نیز می‌توان نشان داد:

Sampled signaly(t)=x(t).δ(t)......(1) \text{Sampled signal}\, y(t) = x(t) . \delta(t) \,\,...\,...(1)

نمایش سری فوریه مثلثاتی تابع ضربه به صورت زیر خواهد بود:

δ(t)=a0+Σn=1(ancosnωst+bnsinnωst)......(2)  \delta(t)= a_0 + \Sigma_{n=1}^{\infty}(a_n \cos⁡ n\omega_s t + b_n \sin⁡ n\omega_s t )\,\,...\,...(2) 

در فرمول بالا داریم:

a0=1TsT2T2δ(t)dt=1Tsδ(0)=1Ts a_0 = {1\over T_s} \int_{-T \over 2}^{ T \over 2} \delta (t)dt = {1\over T_s} \delta(0) = {1\over T_s}

an=2TsT2T2δ(t)cosnωsdt=2T2δ(0)cosnωs0=2T a_n = {2 \over T_s} \int_{-T \over 2}^{T \over 2} \delta (t) \cos n\omega_s\, dt = { 2 \over T_2} \delta (0) \cos n \omega_s 0 = {2 \over T}

bn=2TsT2T2δ(t)sinnωstdt=2Tsδ(0)sinnωs0=0 b_n = {2 \over T_s} \int_{-T \over 2}^{T \over 2} \delta(t) \sin⁡ n\omega_s t\, dt = {2 \over T_s} \delta(0) \sin⁡ n\omega_s 0 = 0

با جایگذاری مقادیر بالا در معادله شماره ۲ داریم:

δ(t)=1Ts+Σn=1(2Tscosnωst+0) \therefore\, \delta(t)= {1 \over T_s} + \Sigma_{n=1}^{\infty} ( { 2 \over T_s} \cos ⁡ n\omega_s t+0)

همچنین با جایگذاری δ(t) \delta(t) در معادله شماره ۱ داریم:

y(t)=x(t).δ(t)=x(t)[1Ts+Σn=1(2Tscosnωst)]=1Ts[x(t)+2Σn=1(cosnωst)x(t)]y(t)=1Ts[x(t)+2cosωst.x(t)+2cos2ωst.x(t)+2cos3ωst.x(t)......] \to y(t) = x(t) . \delta(t) \\ = x(t) [{1 \over T_s} + \Sigma_{n=1}^{\infty}({2 \over T_s} \cos n\omega_s t) ] \\ = {1 \over T_s} [x(t) + 2 \Sigma_{n=1}^{\infty} (\cos n\omega_s t) x(t) ] \\ y(t) = {1 \over T_s} [x(t) + 2\cos \omega_s t.x(t) + 2 \cos 2\omega_st.x(t) + 2 \cos 3\omega_s t.x(t) \,...\, ...\,]

از هر دو طرف رابطه بالا تبدیل فوریه می‌گیریم. در نتیجه معادله زیر را به دست می‌آوریم:

Y(ω)=1Ts[X(ω)+X(ωωs)+X(ω+ωs)+X(ω2ωs)+X(ω+2ωs)+...] Y(\omega) = {1 \over T_s} [X(\omega)+X(\omega-\omega_s )+X(\omega+\omega_s )+X(\omega-2\omega_s )+X(\omega+2\omega_s )+ \,...]

Y(ω)=1TsΣn=X(ωnωs)wheren=0,±1,±2,... \therefore\,\, Y(\omega) = {1\over T_s} \Sigma_{n=-\infty}^{\infty} X(\omega - n\omega_s )\quad\quad where \,\,n= 0,\pm1,\pm2,...

برای بازسازی x(t) x(t) ، باید طیف فرکانسی سیگنال ورودی (X(ω) X(\omega) ) را از روی طیف فرکانسی سیگنال نمونه برداری شده (Y(ω) Y (\omega) ) به دست آورد. این عمل زمانی امکان پذیر است که بین تناوب‌های Y(ω) Y (\omega) هیچ همپوشانی (Overlapping) وجود نداشته باشد. در تصویر زیر نمایی از امکان به دست آوردن طیف فرکانسی سیگنال اصلی از روی طیف فرکانسی سیگنال نمونه برداری شده نشان داده شده است. بر این اساس نمونه برداری از یک سیگنال را به سه دسته بیش‌نمونه برداری، نمونه برداری ایده‌آل و کم‌نمونه برداری تقسیم می‌کنند.

بیش‌نمونه برداری، نمونه برداری ایده‌آل و کم‌نمونه برداری
بیش‌نمونه برداری، نمونه برداری ایده‌آل و کم‌نمونه برداری

در تصویر اول، fs>2fm f_s > 2f_m است و به اصطلاح بیش نمونه برداری (Over Sampling) اتفاق افتاده است. در تصویر دوم، fs=2fm f_s = 2f_m است و در این حالت نمونه برداری ایده‌آل انجام گرفته است. اما در تصویر سوم، fs<2fm f_s < 2f_m است که در این حالت کم‌نمونه برداری (Under Sampling) به وقوع پیوسته است.

اثر تداخل

در حالت کم‌نمونه برداری، ناحیه دارای همپوشانی نشان‌دهنده اثر تداخل یا در هم‌روی (Aliasing Effect) است. به عبارت دیگر، زمانی که فرکانس نمونه برداری یعنی fs f_s از دو برابر پهنای باند سیگنال یعنی 2fm 2f_m بیشتر باشد، پدیده تداخل اتفاق می‌افتد. در این حالت به راحتی می‌توان سیگنال اصلی x(t) x(t) را با استفاده از یک فیلتر پایین گذر ایده‌آل جداسازی کرد. راه حل دیگر برای حذف کردن اثر تداخل در نمونه برداری این است که فرکانس سیگنال اصلی را بیشتر از دو برابر فرکانس سیگنال ضربه در نظر بگیریم.

تکنیک‌های نمونه برداری

در حالت کلی می‌توان گفت که سه تکنیک اساسی برای نمونه برداری از سیگنال وجود دارد.

  • نمونه برداری تابع ضربه (Impulse Sampling)
  • نمونه برداری طبیعی (Natural Sampling)
  • نمونه برداری بالا مسطح (Flat Top Sampling)

نمونه برداری سیگنال با استفاده از تابع ضربه

همان طور که در بالا نیز بیان کردیم، نمونه برداری سیگنال به روش تابع ضربه را می‌توان از طریق ضرب کردن سیگنال اصلی x(t) x(t) در قطار تابع ضربه Σn=δ(tnT) \Sigma_{n=-\infty}^{\infty}\delta(t-nT) با تناوب T به دست آورد. در این حالت، دامنه ضربه‌ها متناسب با دامنه سیگنال اصلی ورودی تغییر می‌کنند. این نوع نمونه برداری در تصویر زیر نشان داده شده است.

نمونه برداری تابع ضربه
نمونه برداری تابع ضربه

سیگنال خروجی نمونه برداری را در این حالت توسط فرمول زیر به دست می‌آورند:

y(t)==x(t)×Σn=δ(tnT)y(t)=yδ(t)=Σn=x(nt)δ(tnT)......1 y(t) = = x(t) × \Sigma_{n=-\infty}^{\infty} \delta(t-nT) \\ y(t) = y_{\delta} (t) = \Sigma_{n=-\infty}^{\infty}x(nt) \delta(t-nT)\,...\,... 1

برای به دست آوردن طیف فرکانس سیگنال نمونه برداری شده، بر روی دو سمت معادله بالا تبدیل فوریه اعمال می‌کنیم:

Y(ω)=1TΣn=X(ωnωs) Y(\omega) = {1 \over T} \Sigma_{n=-\infty}^{\infty} X(\omega - n \omega_s )

این نوع نمونه برداری، نمونه برداری ایده‌آل یا نمونه برداری تابع ضربه نام دارد. اما مشکلی که وجود دارد این است که از این نوع نمونه برداری در عمل نمی‌توان استفاده کرد؛ زیرا عرض پالس‌ها در عمل نمی‌تواند برابر با صفر شود و به همین دلیل تولید قطار ضربه به صورت عملی و در واقعیت امکان‌پذیر نیست.

بر اساس رای ۵۵ نفر
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
منابع:
tutorialspointGaussianWaves
۵ دیدگاه برای «نمونه برداری سیگنال — راهنمای جامع»

اگر فقط دو تا مثال عددی هم حل می کردید عالی میشد

خیلی عالی

سلام. مرجع مطالب بالا را لطفا بفرمایید.

با سلام؛

منبع تمامی مطالب مجله فرادرس، اگر ترجمه باشند، در انتهای مطلب و پیش از نام نویسنده آورده شده‌اند.

با تشکر از همراهی شما با مجله فرادرس

از مطلب ‍پر کاربرد شما بسیار سپاسگزارم

نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *