ابزارهای فتوشاپ ۲۰۲۲ – از صفر تا صد + نحوه استفاده
قدم اول در یادگیری فتوشاپ شناخت ابزارها، امکانات و نحوه استفاده از آنهاست. ابزارهای فتوشاپ در سمت چپ محیط برنامه در «نوار ابزار» (Toolbar) قرار گرفتهاند. در این مطلب ابتدا نگاهی به نوار ابزار، چینش ابزارهای مختلف و چگونگی دسترسی به ابزارهای مخفی در آن میاندازیم. در ادامه هر کدام از ابزارها و کاربردها و تنظیمات آنها را بررسی میکنیم.
حالت پیش فرض نوار ابزار در فتوشاپ
نوار ابزار در فتوشاپ به صورت پیشفرض در غالب یک ستون تکی بلند در برنامه قرار دارد، اما با کلیک بر روی فلش دوتایی در بالای آن میتوانید نوارابزار را به حالت دوستونه و کوتاهتر تغییر دهید. با کلیک مجدد بر روی این علامت نیز میتوانید به حالت اولیه برگردید.
دسته بندی ابزارها در فتوشاپ
بیاید نگاهی به دستهبندی ابزارها در نوار ابزار بیندازیم. شاید در نگاه اول به نظر برسد که آنها به صورت بینظم و قاعده دنبال هم قرار گرفتهاند، اما چینش ابزارها در نوار ابزار در واقع دارای یک نظم منطقی است که ابزارهای مرتبط را کنار هم قرار داده است.
دستهبندی ابزارها در نوار ابزار
در قسمت بالا، ابزارهای «حرکت» (Move) و «انتخاب» (Selection) قرار گرفتهاند. درست زیر آنها ابزارهای «برش» (Crop و Slice) قرار دارند. زیر آنها نیز ابزارهای «اندازهگیری» (Measurement) قرار دارند و در ادامه نیز ابزارهای «روتوش» (Retouching) و «نقاشی» (Painting) در تعداد زیاد و انواع گوناگون واقع شدهاند. ابزار های بعدی «ترسیم» (Drawing) و «تایپ» (Type) هستند و در نهایت در قسمت پایین ابزارهای «جهتیابی» (Navigation) قرار دارند.
ابزارهای مخفی در نوار ابزار
هر ابزار در نوار ابزار با یک علامت نشان داده شده است. اما ابزارهای بسیار بیشتری از آنچه در نگاه اول میبینیم در اختیار ما قرار دارند. فلش کوچک در گوشه پایینی سمت راست علامت ابزار یعنی ابزارهای بیشتری در همین قسمت مخفی شدهاند. برای دیدن ابزارهای مخفی، روی علامت کلیک کنید و نگه دارید یا کلیک راست کنید. یک منو در کنار همان علامت ظاهر میشود که سایر ابزارها در آن قرار گرفتهاند.
مثال: اگر روی علامت ابزار «Rectangular Marquee Tool» کلیک راست کنیم، منوی باز شده در کنار آن به ما میگوید که مطابق تصویر زیر سه ابزار دیگر از همین نوع نیز در این گروه قرار دارند. برای استفاده کافی است روی آنها کلیک کنیم.
ابزاری که در ابتدا در هر خانه از نوار ابزار دیده میشود با عنوان ابزار پیشفرض شناخته میشود. مثلا Rectangular Marquee Tool ابزار پیشفرض برای خانه دوم از بالا است. اما فتوشاپ همیشه ابزار پیشفرض را نمایش نمیدهد، بلکه آخرین ابزاری که استفاده کردهاید نشان داده میشود.
صفر تا صد ابزارهای فتوشاپ
پس از بررسی نوار ابزار و خصوصیات آن، نوبت به بررسی ابزارهای فتوشاپ میرسد. در این بخش از بالا به پایین در نوار ابزار، نام و کاربرد ابزارها را مختصر و مفید شرح دادهایم. حرفی که در مقابل نام در پرانتز قرار گرفته کلید میانبر است. برای چرخیدن بین ابزارهای فتوشاپ کلید «Shift» را نگه دارید و کلید میانبر را فشار دهید.
نکته: هر ابزاری که در فتوشاپ انتخاب میکنید دارای ویژگیهای خاصی است که در منوی بالای صفحه (Options Bar) نشان داده شده است.
ابزارهای حرکت در فتوشاپ (Move Tools)
گروه ابزارهای حرکت در فتوشاپ شامل دو ابزار است که یکی از آنها «Move Tool» و دیگری «Artboard» است:
حرکت Move Tool (V)
این ابزار برای حرکت دادن لایهها، نواحی انتخاب شده و خطوط راهنما به کار میرود و یکی از پرکاربردترین ابزارهای فتوشاپ است.
در منوی بالای صفحه گزینه «Auto Select» را فعال کنید تا روی هر لایه یا گروهی که کلیک میکنید به صورت خودکار انتخاب شود. برای حرکت دادن نیز روی «Object» موردنظر کلیک کنید، نگه دارید و آن را حرکت دهید.
نکته: اگر هنگام استفاده از ابزار Move دکمه «Alt» را نگه دارید، میتوانید از Object در حال حرکت کپی بگیرید.
(V) Artboard Tool
Artboard-ها در فتوشاپ همان صفحه خالی (Canvas) هستند که میتوانید به آنها عکس، Object، متن و المانهای دیگر اضافه کنید. آنها میتوانند چندین لایه یا گروه لایهها را در خود جای دهند. تفاوت آنها با Canvas معمولی در این است که میتوانید چندین Artboard را در یک سند فتوشاپ در کنار هم داشته باشید. بنابراین میتوانید چندین صفحه برای یک پروژه را در کنار هم طراحی کنید. همچنین آسانتر است که بین صفحات جابهجا شوید و ببینید المانها در صفحات مختلف چگونه با یکدیگر کار میکنند.
Artboard-ها در طراحی های وب، «طراحی تجربه کاربری» (UX: User Experience) برای دستگاهها و صفحه نمایشهای دیجیتال از جمله موبایل استفاده میشوند. همچنین در طراحی بروشورها که چندین صفحه کنار یکدیگر قرار دارند نیز کاربردی هستند.
ایجاد Artboard در فتوشاپ مانند صفحه معمولی از طریق File > New است، اما در این حالت اندازه سند متفاوت است و گزینه «Artboards» در سمت راست پنجره نیز باید فعال باشد.
اگر از قبل یک Canvas ایجاد کردهاید، میتوانید با استفاده از ابزار Artboard آن را به یک Artboard تبدیل کنید. اندازه آن از منوی بالای صفحه قابل تنظیم است. همچنین در منوی کشویی «Size» میتوانید اندازههای پیشفرض برای آن انتخاب کنید. مثلا در تصویر زیر ابعاد پیشفرض iPhone X را در این منو مشاهده میکنید.
پس از اینکه اندازه مناسب را انتخاب کردید، روی آیکون «Add Artboard icon» در سمت راست Options Bar کلیک کنید. سپس روی یک نقطه از Canvas کلیک کنید تا تبدیل به Artboard با سایز انتخابی شود. لایههایی که از قبل ایجاد کردهاید و المانهای داخل آنها در Artboard باقی میمانند، اما ممکن است نیاز باشد که آنها را جابهجا کنید یا سایزشان را تغییر دهید تا در Artboard جا شوند.
ابزارهای انتخاب شکلدار (Marquee Tools)
ابزارهای انتخاب در فتوشاپ به چند دسته تقسیم میشوند. دسته اول ابزارهایی هستند که ناحیه انتخابی آنها شکل خاصی دارد و میتوانید آن محدوده را با کلیک ماوس و کشیدن آن بر روی صفحه ترسیم کنید.
(M) Rectangular Marquee Tool
این ابزار برای انتخاب با محدوده مستطیل شکل است. برای ترسیم محدوده مربعی همزمان با ترسیم دکمه Shift را نگه دارید یا در منوی بالای صفحه «Style» را روی حالت «Fixed Ratio» قرار دهید.
گزینه دیگر در این منو «Fixed Size» است که با آن میتوانید ابعاد محدوده انتخابی را تنظیم کنید. در این حالت، فارغ از اینکه ماوس را چه قدر روی صفحه میکشید محدوده ترسیم شده اندازه ثابتی دارد که از نقطه اولین کلیک ماوس شروع میشود.
در سمت چپ منوی بالای صفحه، مطابق عکس آیکونهایی با عناوین مختلف مشاهده میکنید. «New Selection» برای ایجاد یک انتخاب جدید است. با کلیک روی «Add to Selection» میتوانید به انتخاب اضافه و با «Subtract from Selection» میتوانید از آن کم کنید. علامت آخر با عنوان «Intersect with Selection» برای آن است که فصل مشترک دو ناحیهای که ترسیم میکنید را انتخاب کنید.
برای اضافه کردن به انتخاب میتوانید کلید میانبر Shift را نگه دارید، محدوده دیگری ترسیم و به انتخاب قبلی اضافه کنید. به همین ترتیب با کلید Alt میتوانید از انتخاب کم کنید. برای انتخاب فصل مشترک نیز ابتدا این دو کلید را همزمان نگهدارید و محدودهها را ترسیم کنید. گزینه «Feather» در این منو برای گرد کردن گوشههای محدوده انتخابی است و عدد آن شعاع گرد شدن را تعیین میکند.