مسیر موفقیت در رشته مهندسی معماری — گفتگو با هاشم بهمن یار؛ دکتر تخصصی مهندسی معماری و مدرس فرادرس

۵۷۴ بازدید
آخرین به‌روزرسانی: ۳ مرداد ۱۴۰۳
زمان مطالعه: ۱۶ دقیقه
مسیر موفقیت در رشته مهندسی معماری — گفتگو با هاشم بهمن یار؛ دکتر تخصصی مهندسی معماری و مدرس فرادرس

اگر همزمان اهل هنر و فن باشید و دنبال یک حرفه با درآمد خوب هم بگردید، می‌توانید روی «معماری داخلی» حساب کنید. یکی از گرایش‌های رشته معماری که این روزها افراد زیادی را جذب خود کرده است. بخشی از گفته‌های مهندس هاشم بهمن‌یار؛ دانشجوی دکتری تخصصی مهندسی معماری و مدرس مجموعه «فرادرس» بر این موضوع صحه می‌گذارد.

997696

به طور کلی بازار کار مهندسی معماری به گفته مهندس بهمن‌یار وضعیت خوبی دارد. از طرفی برای شروع به کار در این حوزه نیاز نیست حتما مدرک کارشناسی ارشد مرتبط داشته باشید. چراکه مهارت‌های مورد نیازِ بازار کارِ معماری از طریق آموزش‌های بیرون از دانشگاه هم قابل کسب کردن است. کاری که مهندس هاشم بهمن‌یار از حدود 10-12 سال پیش انجام داده، این بوده که کار با نرم‌افزارهای مرتبط با رشته مهندسی معماری را آغاز کند. او امروز جزو مدرسانی است که علاوه بر تدریسِ دروس تخصصی مهندسی معماری در «فرادرس»، نحوه کار با نرم‌افزارهای مرتبط با این رشته را هم به صورت مجازی آموزش می‌دهد و مخاطبان زیادی هم دارد.

مهندس هاشم بهمن‌یار حاصل سال‌ها تجربه کاری و کسب مهارت خود را در این گفت‌وگو در اختیار مخاطبان قرار داده است. برای آنکه یک معمار کاربلد شوید، می‌توانید در مسیری که مهندس بهمن‌یار در این مصاحبه ترسیم کرده، حرکت کنید. چون آنطور که ایشان خبر می‌دهند بازار کار، امروز تشنه حضور مهندس معمارِ کاربلد است.

نسخه صوتی مقدمه

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

نسخه صوتی مصاحبه (فایل صوتی) به صورت مباحث جداگانه

صحبت با مخاطبان

اگر با مخاطبان ما صحبتی دارید، بفرمایید.

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

تاثیر مهندسی معماری بر جامعه

تاثیری که مهندسی معماری روی جامعه می‌گذارد از چند جهت قابل بررسی است؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

مقطع تحصیلی

شما دانشجوی دکتری مهندسی معماری هستید. شما را آقای مهندس صدا کنیم یا آقای دکتر؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

گرایش‌های مهندسی معماری

گرایش‌های مهندسی معماری چه گرایش‌هایی هستند؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

تمایل به گرایش معماری

در مورد گرایش معماری داخلی، این اقبال در ایران وجود دارد یا جهانی است؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

ارتباط مدارک کارشناسی با کارشناسی ارشد

اگر کسی علاقه‌مند به فعالیت در حوزه معماری داخلی باشد و مدرک کارشناسی او معماری نباشد، ایرادی ندارد؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

ورود از گروه ریاضی

اما این انتظار می‌رود که بچه‌های گروه ریاضی وارد شوند؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

بازار کار

در مورد وضعیت بازار کار مهندسان معمار هم لطفا توضیح بفرمایید.

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

مسیر مهندس معمار

بنابراین اگر فردی بخواهد کار تخصصی شما را انجام بدهد باید چه مسیری را در پیش بگیرد تا موفق تلقی شود؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

آشنایی با فرادرس

سوال این است اصلا چطور شد با «فرادرس» آشنا شدید و شروع به تدریس مجازی در این موسسه کردید؟

 

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

تغییرات آموزش‌ها

از اولین آموزش تا آموزش‌های اخیرتان چه تغییراتی ایجاد شده در آموزش‌های مجازی شما؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

سابقه آموزش حضوری

سابقه آموزش حضوری هم دارید؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

حضوری یا مجازی

بین این دو ( آموزش حضوری و مجازی) ترجیح شما کدام است؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

نیاز به حضور در کلاس

ما می‌توانیم به صورت کامل تمام آموزش‌هایی را که مدنظر است به طور مجازی به دانشجو بدهیم و هیچ‌گونه مشکلی برای او به وجود نیاید؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

خاطره با مخاطبان و دانشجویان

آیا خاطره‌ای از ارتباط با مخاطبان و دانشجویان در «فرادرس» دارید که برای ما بگویید؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

صحبت پایانی

اگر صحبت پایانی دارید و نکته‌ای که فکر می‌کنید بهتر می‌شد اگر در سوالات بود، بفرمایید.

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

پیدا کردن دفاتر قابل اعتماد

چطور باید تشخیص بدهند و دفاتری را که سوء استفاده می‌کنند، شناسایی کنند؟ آیا راه حلی برای یافتن دفاتر قابل اطمینان هست؟

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

نسخه صوتی مصاحبه (فایل صوتی) به صورت یکجا

ذخیره کردن این فایل صوتی: لینک دانلود

نسخه متنی مصاحبه

سلام آقای مهندس هاشم بهمن‌یار. آقای بهمن‌یار از مدرسان مجموعه «فرادرس» هستند و آموزش‌هایی در زمینه رشته تخصصی‌شان که مهندسی معماری است، برای ما و مخاطبان ما دارند.

ما ترجیح می‌دادیم به صورت حضوری در خدمت آقای مهندس بهمن‌یار باشیم. اما دوری راه مانع شد. به همین دلیل به صورت اینترنتی با ایشان گفت‌وگو می‌کنیم. ایشان دانشجوی دکتری تخصصی مهندسی معماری هستند و دروس تخصصی معماری و کار با نرم‌افزارهای این رشته را آموزش می‌دهند.آقای بهمن‌یار! اگر با مخاطبان ما صحبتی دارید، بفرمایید.

به نام خدا. عرض سلام دارم خدمت شما و مخاطبان عزیز. در خدمت هستم.

 

آقای بهمن‌یار! بین رشته‌های مهندسی برای مهندس معمار، هنر و قوه تخیل خیلی اهمیت دارد و اثری که خلق می‌کند می‌تواند روی جامعه تاثیرگذار باشد. یعنی مثلا بنا یا منظری که طراحی می‌شود، می‌تواند چشم‌نواز و پذیرا باشد. بنابراین بیننده را دعوت به استفاده از فضا کند. این یک بُعد قضیه است که به ذهن من رسید.

اما سوال این است که تاثیری که مهندسی معماری روی جامعه می‌گذارد از چند جهت قابل بررسی است؟

 

من اول یک نکته را عرض کنم. دانشجویان و افراد فارغ‌التحصیل رشته معماری بهتر در جریان این موضوع هستند. رشته معماری از دو بخش تشکیل شده. یک قسمت شاخه هنری، قدرت تخیل و ذهن خلاق است و بخش دیگر بخش فنی است. معماری ارتباط زیادی با جامعه و انسان دارد. معماری کلا برای انسان طراحی می‌کند و هدف آن ارتقا کیفیت زندگی انسان است.

هرچقدر بتوانیم معماری را فاخرتر انجام دهیم و به این موضوع اهمیت بدهیم، بالتبع در زندگی انسان‌ها تاثیر بیشتری می‌گذارد. بحث خیلی گسترده است. به طور مثال می‌گویم: شاید یک طراحی اشتباه منجر به یکسری جرائم در جامعه شود و ما بتوانیم با یک طراحی معماری درست جلو این جرائم را بگیریم. در کل، معماری رابطه نزدیک و تاثیر مستقیم بر زندگی انسان و جوامع امروز ما دارد.

 

آقای مهندس! شما دانشجوی دکتری مهندسی معماری هستید. شما را آقای مهندس صدا کنیم یا آقای دکتر؟

هر طور راحت هستید. چون آخرین مدرک تحصیلی که دریافت کردم، کارشناسی ارشد است و هنوز دکترا را تمام نکردم، همان مهندس بگویید ممنون می‌شوم.

 

آقای مهندس بهمن‌یار! گرایش‌های مهندسی معماری چه گرایش‌هایی هستند؟ ما مخاطبانی داریم که ممکن است بخواهند وارد این رشته شوند و راهنمایی شما به آنها کمک می‌کند.

مهندسی معماری می‌تواند از مقطع هنرستان شروع شود. یعنی از همان دبیرستان که بچه‌ها انتخاب رشته می‌کنند، می‌توانند از طریق هنرستان وارد این رشته شوند. آنها با عناوین مختلفی سر و کار خواهند داشت. یا با نقشه‌کشی معماری یا رشته ساختمان و مواردی از این قبیل که به طور مستقیم و غیرمستقیم با معماری درگیر می‌شوند.

بحث مقطع کاردانی و کارشناسی با همان عنوان معماری و مهندسی معماری مطرح می‌شود. ولی در مقطع کارشناسی ارشد و بالاتر، یکسری گرایش‌ها جدا می‌شود. در خصوص این گرایش‌ها به طور مفصل در قالب یک وبینار صحبت کردم. این وبینار روی سایت «فرادرس» به صورت رایگان قرار گرفته است. مهندسی معماری گرایش‌های مختلفی در مقطع کارشناسی ارشد دارد.

یکی همان معماری-معماری است که گرایش من است و ادامه همان بحث معماری. برخی گرایش‌ها معماری داخلی و معماری پس از سانحه را شامل می‌شود. مدیریت پروژه و ساخت، مطالعات معماری ایران را داریم و مواردی از این قبیل. گرایش‌های مهندسی معماری زیاد است و با توجه به علایقی که افراد دارند، می‌توانند در مقطع کارشناسی ارشد ادامه تحصیل دهند.

دوستانی که رشته معماری را تا انتهای مقطع کارشناسی ادامه داده‌اند، می‌توانند برای کارشناسی ارشد گرایش مدنظر را بر حسب علاقه انتخاب کنند. جدیدا علاقه به معماری داخلی زیاد شده و دوستان به سمت آن گرایش پیدا می‌کنند. همینطور مدیریت پروژه که از زیرشاخه‌های معماری است، بیشتر در مقطع کارشناسی ارشد باب شده است. ولی افراد دیگر هم هستند که گرایش‌های دیگر را بنا به علاقه انتخاب می‌کنند.

 

آقای مهندس بهمن‌یار! در مورد گرایش معماری داخلی، این اقبال در ایران وجود دارد یا جهانی است؟

نمی‌شود گفت که جهانی است. شاید در کشور ما جامعه رفته‌رفته به فضایی که در آن زندگی می‌کنند، اهمیت می‌دهد. شاید تا چند سال پیش و اتفاقاتی که پس از جنگ افتاد، مردم بیشتر دنبال سرپناه بودند و می‌خواستند صاحب خانه باشند. اما آرام آرام به سمتی می‌رویم که کیفیت زندگی را ارتقا بدهیم.

این از یک سمت است. دوستان هم می‌بینند که در زمینه بازار کار افرادی که در زمینه معماری داخلی فعالیت می‌کنند، شاید عرصه برایشان وسیع‌تر است. به این خاطر به این گرایش رو می‌آورند. البته کسی که می‌خواهد در کار معماری داخلی فعالیت کند، الان نیازی ندارد که مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد او معماری داخلی باشد. می‌بینیم کسانی که معماری خوانده‌اند الان هم در کار طراحی داخلی فعالیت می‌کنند.

 

با توجه به اینکه می‌فرمایید معماری داخلی در ایران مورد استقبال قرار گرفته، اگر کسی علاقه‌مند به فعالیت در حوزه معماری داخلی باشد و مدرک کارشناسی او معماری نباشد، ایرادی ندارد؟

نه اصلا ارتباطی ندارد. اگر مدرک کارشناسی شما معماری باشد، می‌توانید برای کارشناسی ارشد در معماری داخلی شرکت کنید. اگر رشته تحصیلی شما رشته‌ای غیر از معماری باشد، می‌توانید برای کارشناسی ارشد هم معماری داخلی را انتخاب کنید و ادامه بدهید. شاید مدرک کارشناسی کسی مهندسی عمران باشد، اما در کارشناسی ارشد، گرایش معماری داخلی را انتخاب کند.

 

اما این انتظار می‌رود که بچه‌های گروه ریاضی وارد شوند؟ درست است؟

من در دبیرستان رشته ریاضی خواندم. اما وقتی کارشناسی مطرح می‌شود، افرادی که در هنرستان هم معماری خوانده‌اند، وارد کارشناسی می‌شوند. یعنی فرقی نمی‌کند چه کسی ریاضی خوانده و چه کسی از هنرستان آمده. برای کارشناسی ارشد هیچ لزومی نیست که در دبیرستان ریاضی یا هنر خوانده باشید.

آن رشته‌ای که در دبیرستان خواندید، تاثیری روی گرایش کارشناسی ارشد ندارد. درست است که گفتم نیاز نیست مدرک کارشناسی شما معماری یا مرتبط با معماری باشد، ولی بهتر است در مقطع کارشناسی یک رشته مرتبط به ساختمان خوانده باشید. این حداقل است. و اگر رشته شما معماری باشد بهتر است. چون وقتی وارد معماری داخلی می‌شوید خیلی از دروسی که در کارشناسی یاد می‌گیریم به کار می‌آید.

 

در مورد وضعیت بازار کار مهندسان معمار هم لطفا توضیح بفرمایید.

الان بازار کار معماری به گونه‌ای است که نمی‌توان گفت خیلی وابسته به تحصیلات دانشگاه است. یک شکاف عظیم بین بازار کار و تحصیلات دانشگاهی است. می‌توان گفت شاید 20 درصد از آنچه در دانشگاه یاد می‌دهند، در بازار کار به درد دانشجو می‌خورد. بازار کار معماری، بازار کار بدی نیست. اتفاقا بازار کار خوبی است. ولی نمی‌توان انتظار داشت که صرفا اگر رشته معماری را ادامه بدهیم، حتما با اخذ مدرک تحصیلی در بازار کار موفق شویم.

 

بنابراین اگر فردی بخواهد کار تخصصی شما را انجام بدهد باید چه مسیری را در پیش بگیرد تا موفق تلقی شود؟ چون طبق فرمایش شما فقط 20 درصد از آموخته‌های دانشگاه در بازار کار  به کار دانشجویان می‌آید. پس 80 درصد باقیمانده، آن چیزی است که خودشان خارج از دانشگاه یاد می‌گیرند. ما با فردی مواجه هستیم که می‌خواهد در این مسیر قدم بگذارد و می‌خواهد فرد موفقی از نظر شغلی تلقی شود. چه باید بکند؟

آن چیزی که من می‌توانم پیشنهاد بدهم این است که صرفا به آنچه در دانشگاه یاد می‌گیرند، اکتفا نکنند. دانشگاه و تحصیلات باشد. اصلا بد نیست. اما در کنار اینها یک برنامه‌ریزی اصولی برای خودشان در نظر بگیرند. ما باید ببینیم در بازار کار چه نیازهایی هست. باید براساس آن نیازها خودمان را تکمیل کنیم.

در آموزشی که گفتم 20 درصد آن در دانشگاه است، بحث‌های تئوری مطرح می‌شود و کلیاتی از معماری به ما یاد داده می‌شود. بازار کار معماری خیلی وسیع است. در بازار کار در زمینه‌های مختلف معمار جذب می‌کنند. از کسی که یک اتوکدکار یا یک نقشه‌کش ساده است تا کسی که به عنوان یک طراح برجسته در معماری فعالیت می‌کند، در بازار کار هستند.

یک مدل‌ساز سه بعدی حیطه کاریش با یک نقشه‌کش فرق می‌کند. بازار کار معماری کم‌کم به سمت تخصصی‌ بودن می‌رود. قبلا شاید یک فارغ‌التحصیل معماری می‌توانست همه کارهای یک پروژه را انجام بدهد. از مرحله طراحی و مطالعات گرفته تا مرحله نقشه‌کشی و بستن پروژه و مدل‌سازی.

قبلا یک معمار می‌توانست همه این کارها را انجام بدهد. ولی الان فعالیت وسیع‌تر شده و باعث شده که زمینه‌های مختلفی از معماری شکل بگیرد. مثلا نقشه‌کشی را در نظر بگیرید. زمان می‌برد تا در آن زمینه حرفی برای گفتن داشته باشیم. اگر یک مهندس معمار می‌خواهد در مدل‌سازی فعالیت کند، باید مدل‌سازی را نسبت به بقیه مهارت‌ها ارتقا دهد. یا کسی که می‌خواهد به عنوان یک طراح معمار فعالیت کند باید روی تئوری و ذهن خلاق بیشتر کار کند.

بحث طراحی معماری قدری به آموخته‌های دانشگاهی مربوط می‌شود و به این برمی‌گردد که دانشجو در دانشگاه چقدر این مطالب را خوب فرا گرفته. در کنار اینها باید مهارت‌هایی را شخصا اضافه کند. صرفا به آموزش‌های دانشگاهی اکتفا نکند. یکی از مهارت‌ها کار با نرم‌افزارهاست. در دانشگاه فقط یک درس سه واحدی با عنوان کاربرد نرم‌افزارها داریم.

در یک دوره 15 ساعته شاید بتوان فقط یک نرم‌افزار را به طور سطحی به دانشجو یاد داد. ولی آن آموزشی که در آن درس به دانشجو داده می‌شود، در بازار کار به خوبی نمی‌تواند به کار او بیاید. به همین دلیل دانشجو باید در کنار تحصیل در دانشگاه، یکسری برنامه‌ریزی برای خود بکند. من در سال 1388 این رشته را شروع کردم و در همان سال به دنبال یادگیری نرم‌افزار «اتوکد» AutoCAD رفتم.

همین باعث شد که کم‌کم وارد بازار کار شوم . کم‌کم با کارآموزی در دفاتر و شرکت‌های مختلف وارد بازار کار شدم. توصیه من به دانشجویان و افرادی که می‌خواهند مهندسی معماری را دنبال کنند و موفق شوند، این است که در کنار  تحصیل برای ورود به بازار کار برنامه‌ریزی کنند. یک زمینه می‌تواند یادگیری نرم‌افزارها باشد. اگر به اجرا علاقه دارند، کم‌کم وارد کارگاه شوند و کار یاد بگیرند.

سر پروژه‌های اجرایی حضور پیدا کنند و حتی به صورت کارآموز فعالیت کنند. در ابتدا هم انتظار حقوق آنچنانی نداشته باشند. می‌توان به این شکل نگاه کرد که ما در ابتدای راه و دانشجو هستیم. انتظار درآمد از ابتدای راه نداشته باشند. تصور کنید از زمان ورود به دانشگاه تا کارشناسی ارشد حداقل 6 سال طول می‌کشد. در این 6 سال می‌توان برنامه‌ریزی خوبی کرد.

دانشجو می‌تواند هر سال یک نرم‌افزار را به صورت کامل و حرفه‌ای یاد بگیرد. و در کنار آن می‌تواند به پروژه‌های اجرایی سر بزند. کارآموزی در معماری بسیار مهم است. شاید برخی رشته‌ها باشند که بشود با همان سواد دانشگاه مستقیم وارد بازار کار شد. ولی در معماری اینطور نیست. وقتی فارغ‌التحصیل می‌شوی و وارد بازار کار می‌شوی، می‌بینی که اصلا یک عالم دیگر است.

مباحث بازار کار با آنچه در دانشگاه یاد دادند، فرق دارد. فردی با گرفتن مدرک انتظار دارد که مستقیما جذب یک شرکت شود. اما در زمان مصاحبه از او به عنوان سوال فرعی می‌پرسند: «مدرک شما چیست؟» و سوال اصلی این است که «شما چه مشکلی را می‌توانی برای ما حل کنی؟ بین این تعداد مسایل مختلفی که ما داریم، کدامیک را می‌توانی حل کنی؟»

نمی‌پرسند: «مدرک شما چیست؟» و «کجا درس خوانده‌اید؟» و «نمره فلان درس شما چند است؟». اینها اصلا در بازار کار امروز مهم نیست. از شما می‌پرسند: «چه کاری از دست تو برمی‌آید که برای ما انجام بدهی؟» وقتی دست فرد پر باشد و بگوید «نقشه‌کشی و مدل‌سازی بلد هستم و از طراحی معماری سر در می‌آورم و می‌توانم رندرهای حرفه‌ای بگیرم و پرزنت خوبی داشته باشم، این هم نمونه کارهای من است»، در آن صورت شانس بیشتری برای جذب شدن دارد.

حتی اگر کسی هم می‌خواهد به صورت مستقل در بازار کار کند، باید این مهارت‌ها را در خودش ارتقا دهد. اگر کسی به صورت مستقل در بازار کار کند حتی با وجود سرمایه. اما اگر خودش مهارت نداشته باشد، سر از کار کسانی که استخدام می‌کند در نمی‌آورد. مثلا اگر ضوابط نقشه‌کشی را خوب بلد نباشید، هرچقدر نقشه‌کش بیاورید و زیر دست شما فعالیت کنند، نمی‌توانید ایرادهای کار را به خوبی تشخیص بدهید.

 

اتفاقا می‌خواستم بگویم آموزش‌هایی درباره نرم‌افزارهای مرتبط به رشته مهندسی معماری دارید. بنابراین خودتان شخصا سراغ آن رفتید و به مرحله‌ای رسیدید که تدریس کنید. که خودتان فرمودید از سال 1388 شروع کردید. آموزش‌های اخیر  شما هم خیلی به این نرم‌افزارها پرداخته.

سوال این است اصلا چطور شد با «فرادرس» آشنا شدید و شروع به تدریس مجازی در این موسسه کردید؟

من از همان دوره دبیرستان علاقه زیادی به کامپیوتر و نرم‌افزارها داشتم. بعد با رشته معماری آشنا شدم و در این زمینه ادامه تحصیل دادم. این باعث شد به سمت نرم‌افزارهای معماری کشیده شوم. آن اوایل تعدادی آموزش درباره یکی از نرم‌افزارها از «فرادرس» تهیه کردم.

 

دانشجو بودید؟

بله دانشجو بودم و داشتم سرچ می‌کردم درباره نرم‌افزاری که نامش «راینو» Rhinoceros 3D بود. در «فرادرس» آموزش را دیدم و از این طریق با «فرادرس» آشنا شدم. داشتم در سایت، دنبال آموزش‌های معماری می‌گشتم یک قسمت دیدم که نوشته بود «همکاری با فرادرس». وارد لینک شدم از همانجا آغاز آشنایی با «فرادرس» بود و این افتخار نصیب من شد که با این مجموعه همکاری داشته باشم.

 

چند سال است آقای مهندس؟

اگر اشتباه نکنم پنج سال است. اولین آموزش من کاربردهای «اتوکد» برای ترسیم نقشه‌های فاز دو معماری بود که در سال 1395 بود. ولی آشنایی من به سال‌های 1393 و 1394 برمی‌گردد.

 

من آموزش‌های شما را نگاه کردم. رشته من با رشته تخصصی شما فرق می‌کند و شاید خیلی از جاها متوجه فرمایشات شما نشوم. ولی خیلی جاها به نظرم رسید با طمانینه و با حوصله توضیح می‌دهید و مخاطب را جذب می‌کنید. این سوال برای من پیش آمد که آیا از ابتدا چنین ترکیبی در آموزش‌ها داشتید؟

یا با گذشت زمان به این ترکیب رسیدید؟ خواستم از شما بپرسم که از اولین آموزش تا آموزش‌های اخیرتان چه تغییراتی ایجاد شده در آموزش‌های مجازی شما؟ مثلا بخش‌هایی بوده که خودتان حذف کرده باشید یا چیزی اضافه کرده باشید؟ در این مورد توضیح می‌دهید؟

صد درصد. اولین آموزش من با آموزش‌های اخیرم خیلی فرق کرده. در این بین، لطف همکاران «فرادرس» شامل حال من شده و خیلی از نکات را به من در خصوص نحوه بیان و انتقال مطالب گفته‌اند. در کل هر آموزشی که می‌سازم، برمی‌گردم برای آموزش بعدی و فیلم‌هایی را که ضبط کردم نگاه می‌کنم تا نقطه ضعف‌ها را پیدا کنم و بدانم اگر جور دیگری می‌گفتم، بهتر بود؟

سعی می‌کنم رفته‌رفته کیفیت را ارتقا بدهم و اصلاح کنم تا آموزش‌ها بهتر شوند. در کل، اوایل بحث‌ها را بیشتر به صورت آکادمیک دنبال می‌کردم. یکسری سرفصل‌های از قبل مشخص‌شده را پیش می‌بردم. رفته‌رفته این دغدغه در من ایجاد شد که آموزش‌ها را به سمتی ببرم که مسیری برای ورود به بازار کار مشخص کنم.

مطالبی عنوان کنم که در بازار کار بیشتر به کار افراد بیاید. شاید در آموزش‌های اول سعی می‌کردم به صورت آکادمیک، نکات نرم‌افزاری را بگویم، ولی رفته‌رفته با توجه به موضوع آموزش نکاتی را که در بازار کار بیشتر به کار می‌آید، مدنظر قرار دادم.

 

آقای مهندس! سابقه آموزش حضوری هم دارید؟

بله به صورت حق‌التدریس در دانشگاه‌ها تدریس می‌کنم. آموزش نرم‌افزارها را در هم در یکسری دوره‌ها برگزار می‌کنم. اما به خاطر کرونا محدود شده. قبل از شیوع کووید این دوره‌ها را در آموزشگاه‌ها برگزار می‌کردم.

 

بین این دو ( آموزش حضوری و مجازی) ترجیح شما کدام است؟

بیماری کووید باعث شد آموزش مجازی برای عموم جامعه بیشتر مدنظر قرار بگیرد. دید جامعه را به سمت آموزش مجازی برد و دیدند این آموزش بد نیست. حتی خیلی از هزینه‌ها را کاهش می‌دهد. خیلی از عواملی را که شاید بودنشان واجب نباشد، حذف می‌کند. من آموزش مجازی را بیشتر می‌پسندم.

 

یک سوال به ذهنم رسید. ما می‌توانیم به صورت کامل تمام آموزش‌هایی را که مدنظر است به طور مجازی به دانشجو بدهیم و هیچ گونه خلئی برای او به وجود نیاید؟ 

در زمینه مهندسی معماری؟

 

بله. در زمینه مهندسی معماری. منظورم این است که به صورت عملی نیازی به حضور بچه‌ها در کلاس است یا از طریق مجازی می‌توان مطمئن بود که تمام موارد به عزیزان منتقل خواهد شد؟

در ارتباط با رشته معماری، نه. آنطور که «باید» نمی‌شود. یکسری بخش‌ها مانند آموزش‌های نرم‌افزاری است. یکسری از مهارت‌ها و دروسی که مربوط به ضوابط است، می‌توان به طور کامل به دانشجو منتقل کرد. ولی یکسری از درس‌ها را باید به صورت حضوری با دانشجو پیش برد. کیفیت آنها در حالت حضوری بیشتر است. مثل کارهای طراحی معماری که دانشجو به صورت عملی با دست روی کاغذ ترسیم می‌کند. اگر این درس از نزدیک با دانشجو کار شود، نکات را به او بگوییم نتیجه بهتری گرفته می‌شود. اما قسمت اعظم کار را می‌شود با آموزش مجازی پیش برد.

 

مرسی از توضیحات شما. آیا خاطره‌ای از ارتباط با مخاطبان و دانشجویان در «فرادرس» دارید که برای ما بگویید؟

مخاطبان «فرادرس» و بسیاری از بچه‌ها از طریق فضای مجازی، ID من را پیدا می‌کنند. آنها نظر لطف به من دارند و خاطره من در همین حد است. چون آموزش مجازی است، بیشتر در کامنت‌ها اظهار لطف دارند. اما در «اینستاگرام» برخی دوستان هستند که با هم صمیمی شدیم. در خصوص آموزش‌هایی که از سایت «فرادرس» تهیه کرده‌اند، اسم من را سرچ کرده‌ و صفحه من را پیدا کرده‌‌اند. برای تشکر دایرکت داده‌اند و گاهی هم سوال پرسیده‌اند. من سعی می‌کنم سمت سایت ارجاع بدهم تا سوالات در کامنت‌ها مطرح شود. اما خیلی از دوستان نظر لطف دارند و من هم سعی می‌کنم تا جایی که ممکن است کمکشان کنم.

 

واقعیت این است که آقای مهندس بهمن‌یار! وقتی آموزش‌های شما را نگاه کردم به نظرم رسید یک مدرس مهربان هستید و خواستم عرض کنم که این حس در آموزش‌های شما منتقل می‌شود به منِ مخاطب که آموزش را می‌بینم. اگر صحبت پایانی دارید و نکته‌ای که فکر می‌کنید بهتر می‌شد اگر در سوالات بود، بفرمایید.

لطف دارید. نمی‌دانم چقدر توانسته‌ام به این مهم برسم، اما سعی کرده‌ام در آموزش‌ها بازار کار را بیشتر مدنظر قرار دهم. خواستم چیزی را یاد مخاطب بدهم که به درد او بخورد. اینطور نباشد مباحثی مطرح کنم که به کار او نیاید و صرفا وقت‌گذرانی باشد. سعی کردم آنچه فردا در بازار کار با آن مواجه می‌شود، در اختیار او قرار بدهم.

یکسری آموزش‌ها که در سایت است، به صورت دروس دانشگاهی هستند و بر اساس رفرنس وزارت علوم و تحقیقات تدوین شده. ولی در آموزش‌های نرم‌افزاری سعی کرده‌ام آنچه در بازار کار به کار می‌آید، منتقل کنم. نکته‌ای که می‌توانم عرض کنم در حیطه معماری، دوستان سعی کنند تا جایی که می‌توانند مهارت خود را ارتقا دهند. اصلا مهم نیست که مدرک دانشگاهی شما چه باشد.

تا چه حد درس خوانده باشید و تا چه حد ادامه تحصیل داده باشید. مهم این است که مهارت خود را افزایش دهید و تا جایی که می‌توانید کار بلد باشید. این خیلی خوب است که در دفاتر خوب کارآموزی کنید. خیلی دفاتر هستند که متاسفانه سوء استفاده می‌کنند و هیچ چیز هم به کارآموز یاد نمی‌دهند.

فقط از کارآموز کار بیهوده می‌کشند. دنبال دفاتر معماری خوب باشید. حتی شده به رایگان کارآموزی کنند تا روال کار دستشان بیاید. حیطه معماری بسیار گسترده‌ است. یک حوزه خاص طبق علاقه خود مشخص کنند. مثلا کسی می‌خواهد در زمینه طراحی داخلی فعالیت کند. اصلا مهم نیست در مقطع کارشناسی ارشد طراحی داخلی بخوانید یا نه.

با همان دانش مقطع کارشناسی می‌توانید یکسری رفرنس‌ها را در زمینه معماری داخلی مطالعه کنید و در کنار آنها در یکسری دفاتر خوب معماری که در زمینه طراحی داخلی فعالیت می‌کنند، مقداری کارآموزی کنید و نرم‌افزارها را خوب یاد بگیرید و اصول طراحی داخلی را از یکسری رفرنس‌ها یاد بگیرید.

خیلی بهتر است تا اینکه صرفا به دروس دانشگاهی اکتفا کنید و  انتظار داشته باشید که در بازار کار موفق باشید. الان فارغ‌التحصیل خیلی زیاد است و جامعه مهندسی بسیار بزرگ شده. به اندازه کافی مهندس بیکار در جامعه داریم. ولی به همان اندازه هم به مهندسی که کاربلد باشد، نیاز است.

خیلی فارغ‌التحصیل رشته‌های مختلف داریم که بیکار هستند. ولی بسیاری از دفاتر و شرکت‌ها می‌گفتند که معمار کاربلد پیدا نمی‌کنیم. یعنی با وجود اینهمه فارغ‌التحصیل می‌گویند: معمار کاربلد پیدا نمی‌کنیم. یک مهندس معمار پیدا نمی‌کنیم که قسمت معماری یک پروژه را مدیریت کند. یا قسمتی از کار را به خوبی انجام بدهد.

مهندس کاربلد سخت پیدا می‌شود. این یک نکته است که اگر دوستان بتوانند در این زمینه آبدیده شوند، در بازار کار موفق خواهند شد. حتی با این شرایط سخت، هنوز عرصه برای مهندسان کاربلد وجود دارد.

 

آقای مهندس! ممنون از توضیحات شما. چطور باید تشخیص بدهند و دفاتری را که سوء استفاده می‌کنند، شناسایی کنند؟ آیا راه حلی برای یافتن دفاتر قابل اطمینان هست؟

یکسری شرکت‌های مهندسان مشاور در هر استان و شهری وجود دارد. این شرکت‌ها به سختی ثبت شده‌اند. اکثر این شرکت‌ها در پروژه‌های عمرانی و همکاری با ادارات فعالیت می‌کنند. این شرکت‌های مهندسان مشاور معمولا خوب هستند. اگر کسی بخواهد خوب کار یاد بگیرد، می‌تواند به سراغ همین شرکت‌های مهندسان مشاور برود.

به سراغ دفاتری بروند که در آن مهندسان خوشنام فعالیت می‌کنند. به هر دفتر ناشناخته و بدون مجوزی مراجعه نکنند. البته نمی‌توان جمع بست و به همه بسط داد. اما آنهایی که سوء استفاده می‌کنند، معمولا در همین جاها اتفاق می‌افتد. درحالیکه اگر فردی در دفاتر مهندسان مشاور بنشیند و هیچ کاری هم انجام ندهد، کلی کار یاد می‌گیرد.

یا شرکت‌های پیمانکاری که پروژه‌های بزرگ دارند، برای اجرا خوب هستند. افراد علاقه‌مند می‌توانند با آنها همکاری کنند. همین که سر پروژه بایستند و با استادکار صحبت کنند، روال اجرا را ببینند کلی مهارت به خودی خود به هنرجو انتقال می‌یابد. متاسفانه یکسری دفاتر فنی بدون مجوز فعالیت می‌کنند.

مثلا فردی یک مغازه اجاره کرده و برچسب دفتر مهندسی چسبانده و بدون مجوز و پروانه کار می‌کند. طبیعتا نمی‌توان به آنها اطمینان کرد. شاید برخی از اینها هم خوب باشند، اما بین همه اینها دفاتر با مجوز و با مهندسان خوشنام مناسب هستند. در هر شهری فرد می‌تواند تشخیص دهد مهندسان خوشنام کدامند و خود را به سمت آنها سوق بدهد.

اگر شرکت‌های مشاور باشند که چه بهتر. چون روال کار آنها اصولی است و براساس یک پروسه‌ پروژه‌ها را انجام می‌دهند. بودن در این شرکت‌ها تجارب خوبی در اختیار دانشجو قرار می‌دهد.

 

خیلی ممنونم از راهنمایی ارزشمند شما آقای مهندس بهمن‌یار گرامی. امیدوارم بتوانیم در آینده نزدیک به صورت حضوری در خدمت شما باشیم. من تشکر می‌کنم بابت وقتی که گذاشتید. اگر فرمایشی ندارید از شما و مخاطبان خداحافظی کنم.

خواهش می‌کنم. از شما و مجموعه «فرادرس» تشکر می‌کنم. باعث افتخار بود که این سعادت نصیب من شد که در خدمت شما و مجموعه «فرادرس» و مخاطبان گرامی باشم.

 

خدمت از من است. ممنون از شما. خدا نگهدار.

خواهش می‌کنم. خدا نگهدار.

بر اساس رای ۰ نفر
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *