بهترین فریم ورک جاوا اسکریپت چیست؟ – ۱۵ گزینه برتر ۲۰۲۲
جاوا اسکریپت نوعی زبان برنامه نویسی سطح بالا است که از انواع سبکهای برنامه نویسی مختلفی مانند «برنامه نویسی رویداد محور» (Event-driven programming)، «برنامه نویسی تابعی» (Functional programming)، «برنامه نویسی شی گرا» (objective programming) و کدنویسی مبتنی بر نمونه پشتیبانی میکند. در اوایل از جاوا اسکریپت فقط برای برنامه نویسی سمت کلاینت استفاده میشد ولی هماکنون از این زبان محبوب در برنامه نویسی سمت سرور نیز استفاده میشود. فریم ورک های بسیار زیادی برای جاوا اسکریپت وجود دارد، اما در این مطلب از مجله فرادرس بهترینها با هدف کمک به انتخاب بهترین فریم ورک جاوا اسکریپت معرفی شدهاند.
در این مطلب آموزشی، فریم ورک های جاوا اسکریپت همراه با مزایا، معایب و ابعاد مختلف آنها مورد بررسی قرار میگیرند اما قبل از اینکه اصل مسئله، یعنی معرفی بهترین فریم ورک جاوا اسکریپت مورد بررسی قرار گیرد، ابتدا در مورد خود فریم ورک و رسالت آن توضیحاتی ارائه خواهد شد.
فریم ورک جاوا اسکریپت چیست؟
«چارچوب» (فریم ورک | Framework) بستری برای توسعه برنامههای نرمافزاری است که شامل کلاسها و توابعی از پیش نوشته شده میشوند. فریم ورک جاوا اسکریپت نوعی ابزار کمکی کاربردی بهحساب میآید که به زبان جاوا اسکریپت نوشته شده و حاوی توابع، کلاس، کتابخانههای کد و غیره برای کمک به توسعه سریع برنامههای کاربردی ساخته شده با جاوا اسکریپت است.
فریم ورکها برای طراحی و برنامه نویسی وب بسیار سازگار هستند و از این رو امروزه بیشتر توسعهدهندگان وب از آنها استفاده میکنند. به زبان ساده میتوان گفت که فریم ورک کار با زبان برنامه نویسی را آسانتر و روانتر میکند و روند توسعه را بسیار افزایش میدهد چون از نوشتن کدهای تکراری از قبل موجود جلوگیری میکند.
دلایل نیاز به فریم ورک جاوا اسکریپت چیست؟
به دلیل اینکه جاوا اسکریپت هم در «برنامه نویسی سمت کلاینت» (فرانتاند) و هم در «برنامه نویسی سمت سرور» (بکاند) استفاده میشود، در نتیجه فریم ورک های زیادی برای برنامه نویسی «بکاند» (Backend) و برنامه نویسی «فرانتاند» (Frontend) آن به وجود آمدهاند. به عنوان مثال، برخی از محبوبترین فریم ورک های فرانتاند جاوا اسکریپت عبارتند از «React» ،«Angular» و «Vue» و برخی از فریم ورکهای بکاند محبوب جاوا اسکریپت نیز شامل «نودجیاس»، «Express» ،«Next.js» و سایر موارد میشوند.
بیشتر چارچوبهای جاوا اسکریپت منبع آزاد هستند و استفاده از آنها رایگان است. در این مطلب فهرستی از بهترین فریم ورک جاوا اسکریپت همراه با مزایا و معایب، کاربردها و ویژگیهای مهم آنها ارائه خواهد شد تا به کاربر کمک کند متناسب با نیاز خود بهترین انتخاب را از میان این فریم ورکها داشته باشد.
معرفی بهترین فریم ورک جاوا اسکریپت
پرداختن به این مطلب را میتوان در ابعاد مختلفی بررسی کرد و قطعاً جواب دقیقی برای اینکه بهترین فریم ورک جاوا اسکریپت چیست وجود ندارد، چون هر فریم ورکی برای کاربرد خاصی مناسب است. بنابراین در ادامه این مطلب، جنبههای مختلف این مسئله مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
در اکوسیستم جاوا اسکریپت، فهرست چارچوبهای توسع یا همان فریم ورک های آن همچنان در حال رشد است. این فریم ورکها حاوی مجموعهای از کدهای جاوا اسکریپت از پیش ساخته شده هستند که برای آسان کردن توسعه و ساخت برنامههای مبتنی بر جاوا اسکریپت استفاده میشوند. برای انتخاب فریم ورکی به عنوان بهترین فریم ورک جاوا اسکریپت باید فاکتورهای متعددی را در نظر گرفت و بسته به نیاز و هدف خود آن را انتخاب کرد. در ادامه ابتدا بهترین فریمورک های جاوا اسکریپت فهرست شدهاند و سپس هر کدام را در بخشهای جداگانه تا حد امکان به طور جامع شرح دادهایم و معرفی کردهایم.
- انگولار (Angular)
- ریاکت (React)
- ویو جیاس (Vue.js)
- امبر جیاس (Ember.js)
- متئور (Meteor)
- میتریل (Mithril)
- نود جیاس (Node.js)
- پلیمر (Polymer)
- اورلیا (Aurelia)
- اسوِلت (Svelte)
- فریم ورک Ext JS
- جیکوئری (jQuery)
- اکسپرس (Express)
- نکست جیاس (Next.js)
فریم ورک انگولار Angular از بهترین فریم ورک های جاوا اسکریپت
بدون شک یکی از قدرتمندترین و کارآمدترین فریمورک های جاوا اسکریپت، فریم ورک «انگولار» (Angular) است. انگولار منبع آزاد به حساب میآید و برای ساخت «برنامههای تکصفحهای» (Single-Page Application) بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. این فریم ورک در سال 1395 (یعنی 20١6 میلادی) توسط گوگل توسعه داده شده است.
این چارچوب توسعه هم در برنامه نویسی بکاند و هم در برنامه نویسی فرانتاند کاربرد دارد. همچنین انگولار مجهز به ویژگی اتصال دوطرفه داده است و از «تایپ اسکریپت» (Typescript) پشتیبانی میکند. نمونه وبسایتهایی که با استفاده از انگولار ساخته شدهاند در ادامه آمده است:
- «Freelancer»
- «IBM»
- «PayPal»
- «و غیره»
ویژگی های فریم ورک انگولار
انگولار دارای ویژگیهای بسیار پیشرفته و جذابی است که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت «وب اپلیکیشن پیشرو» (Progressive Web Apps): انگولار مجهز به قابلیتهای پلتفرم وب مدرن است که به ارائه تجربیاتی مانند کارایی بالا، قابلیت کار در حالت آفلاین و امکان استفاده بدون نصب هستند.
- قابلیت ایجاد برنامه دسکتاپ: برنامههای دسکتاپ را میتوان با استفاده از انگولار برای سیستم عاملهای محبوب ویندوز، لینوکس و سیستم عامل مک با حالت مبتنی بر وب توسعه داد و امکان دسترسی به API-های بومی سیستم عامل را نیز ایجاد کرد.
- تولید کد: فریم ورک انگولار قابلیت تبدیل قالبها را به کد دارد که این کدهای تولید شده برای ماشینهای مجازی جاوا اسکریپت بسیار بهینه هستند.
- تقسیم کد: در انگولار با استفاده قابلیت «کامپوننت مسیر جدید» (New Component Route)، که برای تقسیم کد استفاده خواهد شد، برنامههای انگولار بهسرعت بارگیری میشوند.
- ساخت قالب قدرتمند و جذاب: با استفاده از انگولار قابلیت ایجاد قالبهای قدرتمند و در عین حال ساده وجود دارد.
- «ابزار خط فرمان انگولار» (Angular CLI): ابزارهای خط فرمان انگولار به کاربران این امکان را میدهند که روند توسعه برنامه را سرعت ببخشند و کدها را سریع آزمایش کنند.
- ساخت انیمیشن و جلوه بصری: از طریق «API» بصری موجود در فریم ورک انگولار، کاربران امکان ایجاد جلوههای بصری و انیمیشنهای جذابی را دارند.
- ساخت برنامه دسترسپذیر: در انگولار با استفاده از مؤلفههای «ARIA» فعال، راهنماهای توسعهدهنده و زیرساخت تست داخلی، قابلیت ایجاد برنامهها با دسترسپذیری بالا وجود دارد.
کاربردهای فریمورک انگولار چیست؟
انگولار در زمینههای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد که مهمترین آنها در ادامه فهرست شدهاند.
- برنامههای پخش ویدئو
- برنامههای تجارت الکترونیک
- برنامههای کاربردی داده مبتنی بر زمان واقعی
- پورتالهای محتوای تولید شده توسط کاربر
- و بسیاری از موارد دیگر
مزایا و معایب انگولار
مانند هر چارچوب یا پلتفرم دیگری انگولار نیز به عنوان یکی از بهترین فریم ورک های جاوا اسکریپت مزایا و معایب خود را دارد که این مزایا و معایب به شرح موارد زیر است.
مزایای انگولار
مزایای انگولار به شرح زیر هستند.
- منبع آزاد
- بسیار مناسب برای ایجاد برنامههای تکصفحهای
- دستکاری آسانتر «DOM»
- قابلیت آزمایش بالا
معایب انگولار
معایب انگولار در ادامه آمده است.
- مشکلات عملکردی احتمالی
- ایجاد پیچیدگی در برخورد با سناریوهای بزرگ
- یادگیری سخت برای افراد مبتدی
فریم ورک ری اکت React یکی از بهترین فریم ورک های جاوا اسکریپت
فریم ورک «ری اکت» (React) به عنوان بهترین فریم ورک جاوا اسکریپت در این فهرست، توسط شرکت فیسبوک توسعه داده شده است و خیلی سریع محبوب شد. این فریم ورک در اصل برای توسعه و پیادهسازی رابط کاربری پویا برای صفحات وب با ترافیک ورودی بالا مورد استفاده قرار میگیرد. فریم ورک ری اکت از DOM مجازی استفاده میکند و از این رو، ادغام آن با هر برنامهای ساده است.
این فریم ورک جاوا اسکریپت نیز منبع آزاد است و برای ایجاد رابطهای کاربری واکنشگرا حرفهای زیادی برای گفتن دارد. همچنین این چارچوب، مؤلفه محور است، به این معنی که میتوان از مؤلفهها برای ایجاد رابطهای کاربری پیچیده در مدتزمان کوتاهی دوباره استفاده کرد. همچنین یادگیری و کار با آن آسانتر از انگولار و دارای منابع، راهنماهای جامع و انجمنیهای پشتیبانی در حال رشدی است که بهشدت به یادگیری آسانتر و سریعتر آن کمک میکنند. نمونه وبسایتهایی که با ری اکت ساخته شدهاند به صورت موارد زیر هستند:
- «Airbnb»
- «Dropbox»
- «Asana»
- «BBC»
امکانات و ویژگی های ری اکت
به عنوان یکی از چند تا بهترین فریم ورک جاوا اسکریپت ری اکت دارای امکانات و ویژگیهای قابل توجهی است که مهمترین آنها به شرح زیر هستند.
- «Declarative»: ری اکت به این معروف است که رابط کاربری تعاملی و پویایی را برای وبسایتها و برنامههای موبایل ایجاد میکند. همچنین اشکالزدایی یا همان دیباگ کردن کدها در ری اکت آسان است.
- «DOM مجازی»: در ری اکت به ازای هر شی DOM، یک «شی DOM مجازی» نیز وجود دارد. این ویژگی کپی مجازی از DOM اصلی ایجاد کرده و نمایشی از یک شی DOM است.
- مدیریت رویداد: در ری اکت، سیستم رویداد مدل شی «W3C» وجود دارد که سازگاری را افزایش میدهد و قابلیت مدیریت هر رویدادی را دارد.
- JSX: نوعی «سینتکس» (Syntax) نشانهگذاری است که شباهت زیادی به HTML دارد و نوشتن اجزای برنامه ری اکت را آسانتر از حالت عادی میکند.
- عملکرد بالا: ری اکت از اتصال یکطرفه داده با معماری برنامهای به نام «Flux Controls» بهره میبرد که این ویژگی به بهروزرسانی «View» برای کاربر با «Flux» کمک کرده تا گردش کار برنامه را کنترل کند.
- «React Native»: یک رندر سفارشی برای فریم ورک ReactJS به حساب میآید. React Native در واقع از کامپوننتهای بومی بهجای کامپوننتهای وب موجود در خود ری اکت به عنوان بلوکهای سازنده کد استفاده میکند تا برنامهای بسیار سفارشی را طراحی کند.
سلام، ببخشید از ری اکت نتیو میتوان برای توسعه وب هم استفاده کرد یا فقط مختص اپلیکیشن است؟
سلام. ری اکت نیتیو مختص توسعه اپلیکیشن موبایل است و به جای آن میتوان از خود ری اکت برای توسعه وب استفاده کرد.