نقش آموزش سازمانی در حفظ کارکنان + بهترین آموزش ها برای نگهداشت بیشتر


حفظ کارکنان سازمان به معنی باقیماندن نیروی کار برای زمانی مشخص در یک شرکت است. شرکتهایی که کارکنان آنها برای مدت بیشتری در مجموعه باقی میمانند مقدار حفظ سرمایه انسانی بالاتری دارند. برنامههای آموزش سازمانی برنامههایی هستند که با انتقال دانش و مهارتهای جدید به کارکنان یک مجموعه، به رشد و بهبود آنها و در نهایت رشد مجموعه کمک میکنند. آموشهای سازمانی نقش مهمی در حفظ و نگهداشت کارکنان و جلوگیری از ترک شغل آنها دارند. در این مطلب از مجله فرادرس میآموزیم ارتباط آموزش سازمانی با حفظ کارکنان چیست و چه اقداماتی را میتوان در این راستا انجام داد.
- با نقش آموزش سازمانی در افزایش انگیزه و تعهد افراد آشنا میشوید.
- میآموزید چگونه توسعه فردی و یادگیری به حفظ کارکنان کمک میکند.
- با بهترین آموزشهای سازمانی و نقش آنها در حفظ افراد آشنا میشوید.
- اهمیت بهروزرسانی مهارتها و یادگیری مستمر را در مییابید.
- نقش آموزش هوشمندانه در کاهش فرسودگی شغلی و افزایش امنیت شغلی را درک میکنید.
- اهمیت آموزش در تقویت مهارتهای نرم، تیمسازی و غیره را خواهید دانست.
در ابتدای این مطلب میآموزیم ارتباط آموزش سازمانی و حفظ کارکنان چیست. سپس به توضیح روشهای اثربخشی آموزش سازمانی بر حفظ کارکنان میپردازیم. سپس بهترین آموزشهای سازمانی را در راستای حفظ کارکنان بررسی میکنیم. در نهایت، آمار و ارقام تحقیقات انجام شده بر ارتباط آموزش سازمانی و حفظ کارکنان را بررسی میکنیم. با مطالعه این مطلب تا انتها، میتوانید به شکلی کامل با ارتباط آموزش سازمانی و حفظ کارکنان و روشهای تلاش در راستای حفظ کارکنان آشنا شوید.
ارتباط آموزش سازمانی و نگهداشت کارکنان
آموزش سازمانی، دانش و مهارتهایی را در اختیار کارکنان یک مجموعه قرار میدهد تا بتوانند مهارتهای جدیدی بیاموزند، نقشهای جدیدی را بپذیرند و اهداف جدیدی را دنبال کنند. این برنامهها به اشکال مختلفی مانند پروژههای تیمی و منتورشیپ، وبینار، آموزش خودخوان، سمینار، کارگاه و دورههای آموزشی ارائه میشوند. حفظ و نگهداشت کارکنان یک مجموعه یکی از مهمترین اقداماتی است که هر مجموعه باید برای رشد و پیشرفت خود انجام دهد.
ترک نیروی کار میتواند از جهات مختلفی برای سازمانهای مختلف چالشهای بسیاری را به همراه داشته باشد. برای مثال، ایجاد اخلال در بازده مجموعه، افزایش هزینههای مربوط به آموزش و جذب نیروی کار جدید و از دست رفتن دانش و استعداد کارکنان باتجربه از این چالشها هستند.

امروزه تنها پرداخت حقوق و مزایا نمیتواند دلیل حفظ کارکنان در یک مجموعه باشد. به خصوص کارکنان نسل z، اشتیاق زیادی به یادگیری و پیشرفت دارند. به همین دلیل، اهمیت وجود برنامه آموزش سازمانی مناسب یکی از مهمترین کلیدهای حفظ سرمایه انسانی هر سازمان است. آموزش سازمانی میتواند با اثر بر رضایت کارکنان و افزایش وفاداری به حفظ کارکنان مجموعه کمک کند. در ادامه، این ارتباط را از این جنبه بررسی خواهیم کرد.
رضایت کارکنان
اگر کارکنان مجموعه فرصت پیشرفت و شرکت در برنامههای آموزشی اختصاصی در شرکت خود را داشته باشند، حس ارزشمندی و قدردانی توسط شرکت را نسبت به خود حس میکنند. ارتباط بسیار قدرتمندی بین فرصتهای یادگیری و رضایت کارکنان وجود دارد. کارکنانی که در برنامههای آموزشی مداوم شرکت میکنند، نگاه مثبتتری به نقش خود در سازمان دارند. این کارکنان، نتایج تلاش های خود را به شکل تشویق سازمان به رشد و توسعه فردی و ارتقا مسیر شغلی میبینند.
با وجود رضایت شغلی در کارکنان، احتمال بهبود عملکرد آنها و پیشرفت آنها در موقعیت شغلی خود بیشتر میشود.
یادگیری توسعه فردی و مهارت سازمانی با فرادرس
برای درک بهتر ارتباط آموزش سازمانی و حفظ کارکنان، نیاز است ابتدا با مسائلی مانند تفکر سیستمی و ضرورت آن، راههای رویارویی با مسائل، تعریف موفقیت شغلی، مهارتهای نرم، فرآیندهای تولید دانش و چالشهای مدیریت در سازمان آشنا شویم. پیشنهاد میکنیم برای درک بهتر این مسائل و مفاهیم، به مجموعه فیلم آموزش توسعه فردی و مهارت سازمانی فرادرس مراجعه کنید که با زبانی ساده ولی کاربردی به توضیح این مفاهیم میپردازد.

همچنین، با مراجعه به فیلمهای آموزش فرادرس که در ادامه آورده شده است، میتوانید به آموزشهای بیشتری در زمینه ارتباط آموزش سازمانی و حفظ کارکنان دسترسی داشته باشید.
- فیلم آموزش تفکر سیستمی فرادرس
- فیلم آموزش روانشناسی صنعتی و سازمانی فرادرس
- فیلم آموزش منابع انسانی و عارضه یابی سازمانی فرادرس
اثر آموزش سازمانی بر حفظ کارکنان
آموزش سازمانی میتواند با ایجاد فرصتها و احساسات گوناگونی، به حفظ کارکنان و منابع انسانی مجموعه کمک کند. کارمندان با درک اینکه سازمان در رشد شغلی کارمندان خود سرمایهگذاری میکند، احساس ارزشمندی میکنند و مدت بیشتری در مجموعه باقی میمانند.

در ادامه ارتباط این روشهای آموزش سازمانی موثر و حفظ کارکنان را بررسی خواهیم کرد.
ایجاد مسیر رشد و پیشرفت شغلی
آموزش سازمانی و یادگیری مداوم کارکنان نه تنها به آنها این امکان را میدهد تا مهارتهای خود را بهبود دهند، بلکه به آنها انگیزه و توانایی لازم برای کسب مهارتها و صلاحیتهای جدید را میدهد. کارکنانی که با مهارتهای جدید تجهیز شدهاند، احساس اعتماد بنفس بیشتری در موقعیت شغلی خود خواهند داشت و میتوانند به شکل بهتری با چالشهای احتمالی رو به رو شوند.
آموزشهای سازمانی میتوانند محیط کار را رقابتی کرده و کارمندان را به دریافت مسئولیتها جدید ترقیب کنند. این مسیر رشد و پیشرفت شغلی برای کارکنان به وسیله آموزش سازمانی تشکیل شده و به حفظ آنها در سازمان کمک میکند.
افزایش احساس تعلق و وفاداری
کارکنانی که در برنامههای آموزشی، رویدادها و کارگاههای آموزش سازمانی یا برنامههای منتورشیپ، احساس نزدیکی بیشتری به کارکنان دیگر سازمان خواهند داشت. این ارتباط نزدیک نتیجهی موثری در انگیزه بیشتر در انجام وظایف و تمایل بیشتر برای انجام کارهای تیمی در جهت اهداف شرکت خواهد داشت. همچنین، وجود آموزش سازمانی به کارکنان، هدفی مشخص برای عملکردی بهتر در سازمان را میدهد.

اگر کارکنان مجموعه بتوانند وظایف خود را با پیشرفت فردی و حرفهای خود ارتباط دهند، احساس خواهند کرد که زمان و تلاش آنها به نتیجهای فراتر از انجام وظایف میانجامد. به وجود آوردن هدف به وسیله آموزش سازمانی برای کارکنان نه تنها به پیشرفت شغلی کارکنان میانجامد بلکه به آنها حس تعلق و وفاداری بیشتری بخشیده و به حفظ آنها در مجموعه کمک خواهد کرد.
کاهش فرسودگی شغلی با ارتقاء مهارت
وجود نداشتن آموزش مناسب در شرکتها یکی از دلایل مهم فرسودگی شغلی است. کارفرماها باید روی برنامههای مداوم و جامعی سرمایه گذاری کنند تا کارمندان بتوانند به وسیله آنها مطلع و کارآمد باقی بمانند. همچنین، دنبال کردن این آموزشها به کارکنان این امکان را میدهد که مهارتهای خود را بهبود بخشیده و در محیط کاری خود پیشرفت کنند.
به همین علت، وجود برنامه آموزش سازمانی مناسب یکی از عواملی است که میتواند از اضطراب و فرسودگی محیط کاری جلوگیری کند. این آموزشها باعث تنوع در مسیر شغلی شده و یکنواختی آن را که یکی از مهمترین عوامل فرسودگی شغلی است از بین میبرند. پیشنهاد میکنیم برای درک بهتر روشهای مدیریت این مشکل، فیلم آموزش مدیریت فرسودگی شغلی و تحصیلی فرادرس که در ادامه آورده شده است را مشاهده کنید.
افزایش امنیت شغلی از دید کارکنان
ارائه دادن آموزش سازمانی به کارکنان نشاندهنده تلاشی برنامه ریزی شده توسط یک سازمان برای تسهیل یادگیری رفتار مرتبط با شغل از سوی کارکنان خود است. این برنامه به کارکنان نشان میدهد که سازمان به پیشرفت کارکنان و هدایت آنها در جهت اهداف شرکت و اهداف کارکنان متعهد است.
این دیدگاه در کارکنان باعث ایجاد انگیزه و احساس امنیت شغلی میشود. کارکنانی که احساس امنیت شغلی بیشتری داشته باشند، با احتمال بیشتری در مجموعه باقی خواهند ماند. به خصوص، آموزشهایی که همگام با توسعه تکنولوژی هستند بیشتر میتوانند از جهت ارتباط آموزش سازمانی و حفظ کارکنان موثر باشند. کارکنانی که این آموزشها را دریافت میکنند، کمتر نگران حذف شغل خود در آینده هستند.
ایجاد فرصتهای درونسازمانی بهجای خروج از سازمان
آموزش سازمانی میتواند با ایجاد فرصتهای درون سازمانی به حفظ کارکنان کمک کند. این آموزشها که میتواند انواع مختلفی داشته باشد، کارکنان را برای پیشرفت و ارتقا درون سازمان آماده میکنند. این آماده سازی با بهبود مهارتها و ممکن ساختن ارتقا درون سازمان انجام میشوند.
بدین شکل، رشد استعدادها و ارتقا موقعیت شغلی درون سازمان جرئی از فرهنگ شرکت شده و به عنوان یکی از ارتباطات مهم آموزش سازمانی و حفظ کارکنان، به باقی ماندن آنها درون سازمان کمک میکند.
بهترین آموزش های سازمانی در حفظ کارکنان
با نگاه به انواع مختلف آموزش سازمانی متوجه میشویم که ایجاد فرصت انتخاب مسیر پیشرفت برای کارکنان، کلید حفظ آنها در مجموعه است. کارکنان به وسیلهی آموزشهای سازمانی انتخاب شده باید به این دیدگاه برسند که رشد آنها در مجموعه به قبول مسئولیت آنها در این مسیر وابسته است. ارائه منابع و فرصتهای آموزشی مختلف به کارمندان به رشد و پیشرفت شغلی آنها و حفظ و نگهداشت آنها در مجموعه کمک میکند.
در ادامه برخی از انواع آموزش سازمانی که تاثیر زیادی در حفظ کارکنان در مجموعه دارند را معرفی میکنیم.

آموزش پذیرش سازمانی
گزارشات نشانداده است که حدود ۲۰ درصد ترک شغلهای انجام شده در ۴۵ روز ابتدایی شروع به کار کارکنان اتفاق میافتد. برنامههای آموزشی پذیرش سازمانی، هدف و مسیر انجام وظایف کارکنان را در همان روزهای ابتدایی مشخص کرده و مسیر و اهداف شرکت را برای آنها روشن میکند.
این آموزشها که بر اساس مسیر شغلی و ارتقا کارکنان انجام میگیرد، از ترک کار کارکنان به دلیل نداشتن مهارتهای اولیه و نبوده ایده و اطلاعات کافی از اهداف سازمانی جلوگیری میکند. گزارشات نشان میدهد که حدود ۷۰ درصد کارکنانی که عضوی از برنامههای آموزش مسیر شغلی و ارتقا هستند، بیش از سه سال در یک موقعیت شغلی باقی خواهند ماند.

آموزشهای انگیزشی و توسعه فردی
کارمندانی که کارفرمایان آنها رشد و توسعه فردی آنها را ارزش گذاری کرده و به آن اهمیت میدهند، تعامل و رضایت بالاتری از شغل خود داشته اند. با ارائه آموزشهایی که با علایق و اهداف حرفهای کارکنان هماهنگ و همسو است، کارکنان از اهمیت خود برای سازمان و سرمایهگذاری آن بر ارتقای کارکنان اطمینان حاصل میکنند.
آموزشهای انگیزشی و توسعه فردی اثری مثبت بر جلوگیری از فرسودگی محیط کاری کارمندان دارند و این اثر باعث حفظ کارکنان در مجموعه میشود.
برنامههای منتورشیپ
برنامههای منتورشیپ برنامههایی هستند که با راهنمایی اعضای دیگر سازمان انجام میگیرند. این برنامهها برای کارکنان، راهنمایی فردی و اختصاصی را فراهم میسازد و همزمان با ایجاد فرصت پیشرفت برای آنها به بهبود ارتباطات کارکنان بخشهای مختلف کمک میکند. این برنامهها با ایجاد مسیر رشد و احساس تعلق و پایداری، از خروج کارکنان سازمان جلوگیری کرده و به حفظ آنها کمک میکند.
آموزش تخصصی
آموزش مهارتهای تخصصی و بازآموزی این مهارتها به کارکنان در به روز بودن و همگامی با صنعت و تکنولوژی کمک کرده و آنها را به کار خود متعد میسازد.
آموزش مهارت های نرم
مهارتهای نرم مانند ارتباط موثر، کار تیمی، آموزش تنوع و برابری و شمول به ایجاد یک محیط کاری حمایتی و فراگیر مثبت کمک میکند که کارکنان می خواهند در آن بمانند. پیشنهاد میکنیم برای درک بهتر این مهارتها و روش گسترش آنها در سازمان، مطلب مهارتهای نرم چیست و چه اهمیتی دارند مجله فرادرس را مطالعه کنید که با زبانی ساده و کاربردی به توضیح این مفهوم میپردازد.
آموزش چند مهارتی
آموزش چندمهارتی آموزش به کارکنان برای عملکردی خوب در چند پست شغلی مختلف است. این آموزشها، علاوه بر گسترش مهارتهای آنها، به انگیزه داده و تعامل آن ها را افزایش میدهد.
آموزش رهبری
برنامههای آموزش رهبری مدیران، نه تنها مهمترین اهداف شرکت را به آنها باز آموزی میکند، بلکه کارکنانی که توسط آنها مدیریت میشوند نیز ارز این آموزش بهره میبرند. این آموزش دیدگان میتوانند برای رهبری در آینده آماده شوند و فرصتهایی را ایجاد کنند که در آن استعدادهای درون سازمان پیشرفت کنند. با وجود این آموزشها، نیازی به استخدام نیروی مدیریتی جدید از خارج مجموعه نخواهد بود و استعدادها درون سازمان رشد خواهند کرد.
معرفی پلتفرم آموزش سازمانی فرادرس
پلتفرم آموزش سازمانی فرادرس با ایجاد امکان دسترسی به آموزشهای سازمانی مختلف، فضایی را برای دسترسی به آموزشهایی با کیفیت بالا و هزینه مناسب برای شرکتها فراهم کرده است. این پلتفرم شامل ویدیوهای آموزشی در حوزههای مختلف مانند مهارتهای نرم و سخت، تکنولوژی، برنامههای سازمانی و آموزشهای مدیریت منابع انسانی و .. است.

این پلتفرم، با ارائه طرحهای آموزشی مختلف برای سازمانها، به ارتقای مهارتهای کارکنان، توانمندسازی مدیران، کاهش خطاهای انسانی و افزایش بهرهوری سازمانها کمک میکند. این پنل مزایای بسیاری از جمله انعطاف پذیری در زمان و مکان انتخابی استفاده از آموزشها و امکان ارزیابی نتایج برگزاری آموزشها روی کارکنان را دارد.
بررسی آماری رابطه آموزش سازمانی و حفظ کارکنان
برنامههای آموزش سازمانی اثری فراتر از آموزش تئوری یا عملی برخی از مهارتها به کارکنان شرکتها دارند. این آموزشها یک استراتژی موثر در حفظ نیروی ماهر و با تجربه در سازمانها هستند. نگهداشت نیروها در شرکتها، مزایایی مانند کاهش هزینه جذب نیروی جدید، افزایش وفاداری کارکنان به شرکت، بازدهی و بهرهوری بیشتر و بهبود عملکرد کلی شرکت دارد.
در ادامه، برخی از آمار و ارقام مربوط به این ارتباط را بر اساس دو نشریه بررسی جهانی که توسط «سازمان COPC Inc» تهیه شده است را بررسی میکنیم. این گزارش با تمرکز بر مدیریت منابع انسانی و تجربه کارکنان در مراکز تماس (Contact Centers)، به بررسی عوامل کلیدی در جذب، نگهداشت و رضایت کارکنان میپردازد.
اثر آموزش مبتنی بر مسیر شغلی بر حفظ کارکنان
کارکنان جدید در سازمانها نیاز به آموزشهای سازمانی مبتنی بر مسیر شغلی و ارتقا دارند و عملکرد صحیح در بکارگیری این آموزشهای سازمان برای حفظ نیروی کار جدید بسیار حائز اهمیت است. اطلاعات به دست آمده از این نوع آموزش به شکل زیر است.
- ۸۳ درصد از کارکنان جدید عقیده داشتند آموزش سازمانی آنها را به خوبی برای مسئولیتها آماده کرده و برای یک سال آینده در سازمان خواهند ماند.
- ۶۳ درصد از کارکنانی که نظر خاصی در مورد آموزش سازمانی نداشتند، میل به ادامه همکاری در یک سال اینده را داشتند.
- ۴۵ درصد از کارکنانی که نظر مثبتی به آموزش سازمانی ارائه شده نداشتند، قصد ادامه همکاری با شرکت را داشتند.
اثر آموزش مبتنی بر ارتقای کارکنان بر حفظ کارکنان
آموزش مداوم سازمانی پس از آموزشهای اولیه به کارکنان جدید، به همراه بررسی و بازخورد مداوم بر عملکرد کارکنان در نتیجه این آموزشها، عاملی مهم در ارتقا شغلی و پیشرفت کارکنان است. این بررسیه عموما بر رسیدن کارکنان به شاخص عملکرد kpi و پیشرفت شغلی تمرکز دارند. تحقیقات انجام شده در این گزارش تفاوت بین نظر کارکنان و کارفرماها بر بررسیهای انجام شده و اثر این بررسیها بر حفظ کارکنان را مشخص کرده است.
در اغلب موارد از دیدگاه کارفرماها، بازخوردهای انجام شده بر عملکرد کارکنان ۲ برابر مقداری بوده که کارکنان عقیده داشتهاند. این ارقام نشاندهنده اهمیت بررسی پیشرفت به شکلی مداوم است. ٪ ۷۱ کارکنانی که بازخوردهای ساختاری دریافت کرده بودند، تمایل به ادامه همکاری برای ۱ سال آینده را داشتند. این درحالی است که از بین کسانی که بازخورد مناسبی از مسیر ارتقا خود دریافت نکردند، تنها ٪۴۸ تمایل به ادامه همکاری را داشتند.

نتیجهگیری
در این مطلب از مجله فرادرس آموختیم آموزش سازمانی یکی از اصلیترین کلیدهای توانایی کارمندان در انجام وظایف و مسئولیتهای مختلف هستند و به رشد مهارتهای کارکنان و به تبع آن رشد سازمان کمک میکنند. با آموزش صحیح به کارکنان و ایجاد حس حمایت در آنها به وسیله این آموزشها، احتمال حفظ آنها در مجموعه افزایش مییابد. ارتباط آموزش سازمانی و حفظ کارکنان در ایجاد و افزایش حس آمادگی، ارزش و اعتماد بنفس آنها در انجام امور محول شده است.
این روش نه تنها رضایت کارکنان را افزایش میدهد، بلکه زمینه را برای بهترین عملکرد آنها و نگهداشت آنها در مجموعه افزایش میدهد. درک ارتباط بین آموزش سازمانی و حفظ کارکنان و به کارگیری این ارتباط میتواند در رشد شرکتها به وسیله آموزش نیروی حرفهای و حفظ آن در مجموعه کمک کند.