ساخت اکشن جلوه کولاژ عکس با فتوشاپ — راهنمای گام به گام
در این راهنما با شیوه افزودن یک جلوه عکس ساده با استفاده از اکشنها در فتوشاپ آشنا میشویم. ابتدا پسزمینه را ویرایش میکنیم و سپس شیء به صورت یک سری شکل قرار داده میشود. هر گام در اکشن ذخیره میشود تا بتوانیم آن را برای هر عکسی استفاده کنیم. در انتها شیوه خودکارسازی بیشتر با استفاده از جاوا اسکریپت را بررسی میکنیم. با ما همراه باشید تا با روش ساخت اکشن جلوه کولاژ عکس با فتوشاپ آشنا شوید.
تعیین پسزمینه اکشن
در این بخش ابتدا با روش ساخت پسزمینه کار آشنا میشویم.
گام 1
ابتدا عکس که میخواهید مورد استفاده قرار دهید را انتخاب کنید:
گام 2
اینک شروع به ایجاد اکشن خود میکنیم. ما میخواهیم برای مدیریت آسانتر کار، اکشن را به صورت یک مجموعه مجزا بسازیم. پنل Actions را با فشردن کلید F9 باز کنید و روی آیکون New Set کلیک کنید. نامی برای این مجموعه تعیین کرده و روی OK کلیک کنید. اکشن خود را درون این مجموعه قرار میدهیم.
گام 3
روی آیکون New Action کلیک کنید و نام آن را Mute Background بگذارید. سپس روی Record کلیک کنید تا شروع به ضبط مراحل کار در فتوشاپ بکند. از اینجا به بعد باید به طور مداوم چشمتان به پنل Actions باشد، چون باید از ورود یک اکشن ناخواسته که یک گام غیرضروری را وارد اکشن میکند خودداری کنید.
گام 4
روی آیکون Add Adjustment Layer کلیک کرده و سپس Levels را انتخاب کنید.
گام 5
فلش سیاه روی پارامتر Output Levels را به سمت راست بکشید. با انجام این کار، عکسها فید میشوند و فضایی برای افزودن جلوه خاص به عکس ایجاد میشود.
توجه کنید دو کاری که اینک انجام دادید، روی پنل Actions ذخیره شده است. اینک اکشن اول کامل شده است. روی آیکون Stop در بخش پایین پنل Actions بزنید تا فرایند ذخیرهسازی متوقف شود.
ایجاد فریم
در این بخش یک فریم برای جلوه خود ایجاد میکنیم.
گام 1
کار خود را در گام بعدی به پیش میبریم. قصد داریم یک شکل مستطیلی به عکس اضافه کنیم تا تصویر اصلی را بازسازی کند. در پنل Actions روی آیکون New Action کلیک کنید تا یک اکشن جدید ایجاد شود.
گام 2
ابزار Rectangle را بردارید. با استفاده از حالت Shape یک مستطیل با رنگ Fill سیاه رسم کنید.
با کلیک کردن و کشیدن ماوس روی صفحه این مستطیل سیاه رسم میشود.
اینک باید لایه Make fill را ببینید که به انتهای اکشن جاری اضافه شده است.
گام 3
روی شکل لایه دابل-کلیک کنید و سپس Blend Mode را روی Screen و Knockout را روی Deep قرار دهید. زمانی که Knockout روی Deep تنظیم میشود، لایه به ما امکان میدهد که از خلال آن محتوای زیرین را ببینیم و در واقع لایه پسزمینه پدیدار میشود.
گام 4
بدون کلیک کردن روی دکمه OK به اضافه کردن یک Stroke ادامه میدهیم. در این راهنما، از رنگ سفید برای Stroke استفاده خواهیم کرد و اندازه آن را روی 20 پیکسل قرار میدهیم. اگر از تصویر کوچکتری استفاده میکنید، باید اندازه استروک را نیز کوچکتر انتخاب کنید.
گام 5
کار خود را برای افزودن Drop Shadow به شکل لایه ادامه میدهیم. اینک میتوانید کلیک کرده و روی بوم بکشید تا تنظیمات سایه به سادگی ویرایش شود. زمانی که از نتیجه کار راضی بودید، روی دکمه OK کلیک کنید.
اینک همه کارها انجام یافته به طوری که حالت blend تغییر یافته و استایلهای لایه اضافه شده و همه این مراحل به صورت یک گام منفرد در اکشن ذخیره شده است.
گام 6
کلیدهای ترکیبی CTRL+T را بزنید تا شکل لایه را تبدیل کنیم. خارج از شکل کلیک کرده و بکشید تا شکل لایه چرخش پیدا کند. درون شکل کلیک کرده و بکشید تا موقعیت آن تغییر یابد. این کارها هم به صورت یک گام منفرد در انتهای اکشن ذخیره میشوند.
گام 7
اکشن دوم اکنون کامل شده است. روی آیکون Stop بزنید تا فرایند ضبط کردن خاتمه یابد.
گام 8
برای تسریع در فرایند کار، یک میانبر به هر اکشن اضافه میکنیم. روی اکشن Mute Background که قبلاً ساختیم دابل-کلیک کنید و کلید فانکشن F2 را برای آن تعیین نمایید.
گام 9
در این گام کلید میانبر دیگری برای اکشن بعدی اضافه میکنیم. در این مورد از کلید F3 استفاده خواهیم کرد.
اعمال اکشنها
در این بخش با روش استفاده از اکشنها روی تصاویر خود آشنا خواهیم شد.
گام 1
اینک زمان آن رسیده است که اکشنهایی که ساختهایم را روی عکس اعمال کنیم. ابتدا باید عکس را به حالت اصلی آن ریست کنیم. به این منظور به منوی File > Revert بروید یا روی کلید F12 بزنید.
گام 2
در پنل Actions، اکشن نخست یعنی Mute Background را انتخاب کنید و سپس روی آیکون Play کلیک نمایید. از آنجا که کلید میانبر F2 را به این اکشن اختصاص دادهایم، میتوانیم برای اجرای آن صرفاً کلید F12 را بزنیم.
اینک تصویر فید شده است:
گام 3
اکشن بعدی را برای آشکار شدن تصویر اجرا میکنیم. اکشن را انتخاب کرده و روی آیکون Play بزنید. یا این که از کلید میانبر آن یعنی F3 کمک بگیرید.
گام 4
برای افزودن شکل دیگر باید اکشن را مجدداً اجرا کنیم. در حال حاضر شکل به صورت خودکار با همان زاویهای که قبلاً دیدیم چرخش یافته و در موقعیت یکسانی قرار میگیرد. بدیهی است که ما چنین چیزی را نمیخواهیم. ما میخواهیم آن را به صورت دستی چرخش بدهیم. روی آیکون Modal control برای گام Transform current layer کلیک کنید تا فتوشاپ منتظر ورودی کاربر بماند.
گام 5
اکنون اکشن را مجدداً اجرا میکنیم. روی آیکون Play بزنید تا فتوشاپ دستور transform را تعلیق کرده و منتظر ورودی شما بماند. شکل را بنا به میل خود چرخش داده و مکان آن را عوض کنید و سپس روی کلید Enter بزنید تا اکشن ادامه یابد.
گام 6
با کلیک روی آیکون Play یا زدن کلید F3 اکشن را مجدداً اجرا کنید.
نتیجه کار پس از افزودن شکلهای دیگر با استفاده از همان اکشن به صورت زیر درمیآید. بدین ترتیب کار ما با این اکشن پایان یافته است و میتوانیم از آن برای افزودن یک جلوه به عکس خود استفاده کنیم.
اما برای سفارشیسازی پیشرفتهتر، راهنما را ادامه میدهیم. اگر میخواهید اکشن را ویرایش کنید و یا با استفاده از اسکریپتنویسی آن را سریعتر اعمال کنید، در ادامه این راهنما نیز با ما همراه باشید. اگر از نتیجه زیر رضایت دارید، میتوانید به همین مقدار بسنده کنید.
ویرایش اکشن
در این بخش اکشنی که طراحی کردیم را ویرایش میکنیم تا نتایج پیشرفتهتری به دست آید.
گام 1
ما میتوانیم همان جلوه را روی عکس دیگری با استفاده از همان اکشن به دست آوریم. کافی است کلید F2 را برای فید شدن پسزمینه و F3 را چندین بار برای افزودن برخی شکلها بزنیم.
گام 2
با کلیک روی آیکون تیک کنار هر گام اکشن میتوانید آن را از مراحل اکشن حذف یا به آن اضافه کنید. اگر تیک کنار گام مربوطه را بردارید این گام اجرا نخواهد شد. در ادامه ما گام Transform current layer را از اکشن خود کنار میگذاریم تا اجرا نشود.
گام 3
فرض کنید میخواهیم رنگ متفاوتی به Stroke شکل بدهیم. باید این گام را با انتخاب کردن آن و سپس کلیک کردن روی Record Again ویرایش کنیم. همچنین میتوانید روی این گام دابل-کلیک کنید.
گام 4
در این مرحله کادر محاورهای Layer Style باز میشود که در بخش Stroke میتوانید Color را روی مقدار سیاه قرار دهید.
گام 5
مطمئن شوید که Blend Mode روی Screen و and Knockout روی Deep تنظیم شده است. در غیر این صورت فتوشاپ از تنظیمات پیشفرض یعنی به ترتیب مقادیر Normal و None برای این دو خصوصیت استفاده خواهد کرد. روی دکمه OK کلیک کنید تا تنظیمات پذیرفته شوند و به طور خودکار فرایند ضبط متوقف شود.
گام 6
در صورت نیاز، میتوانید پخش هر گام را کُند کنید تا به مرور آن بپردازید. به این منظور روی Playback Options کلیک کرده و سپس و گزینه Step by Step را انتخاب کنید.
گام 7
اکشن را اجرا کنید تا نتیجه را ببینید. همچنان که در تصویر زیر میبینید، شکل ما اکنون یک Stroke سیاه دارد.
چرخش اکشن با استفاده از جاوا اسکریپت
در این بخش با روش اجرای تکراری یک اکشن با کمک گرفتن از قدرت زبان برنامهنویسی جاوا اسکریپت آشنا میشویم.
گام 1
ممکن است متوجه شده باشید که در این جلوه عکس، اکشن دوم را به صورت دستی تکرار کردیم. در زبانهای برنامهنویسی امکان استفاده از حلقه برای اجرای تکراری کارها وجود دارد. در عمل میتوانیم این فرایند را با استفاده از اسکریپتنویسی در فتوشاپ به طور خودکار اجرا کنیم، چون فتوشاپ امکان اسکریپت نوشتن هم دارد. کافی است ادیتور متنی را باز کنید و سپس خط کد زیر را در آن وارد کنید:
app.doAction("Mute Background", "My Actions");
این خط به فتوشاپ اعلام میکند که یک اکشن به نام Mute Background را درون مجموعه My Actions اجرا کند.
برای اجرای اکشن دیگر خط زیر را اضافه کنید:
app.doAction("Add Photo Shape", "My Actions");
گام 2
متن را به صورت فایل جاوا اسکریپت با پسوند *.jsx ذخیره کنید. در فتوشاپ به منوی File > Scripts > Browse بروید و سپس فایل را برای تست اسکریپت انتخاب کنید.
گام 3
با جایگزینی خط دوم با خط کد زیر، یک حلقه به اکشن دوم اضافه میکنیم:
var repeat = true; while (repeat) { app.doAction("Add Photo Shape", "My Actions"); }
این خطوط از فتوشاپ میخواهند که به اجرای اکشن Add Photo Shape از مجموعه اکشن My Actions ادامه دهند.
گام 4
فتوشاپ به اجرای اکشن ادامه میدهد، زیرا متغیر repeat همواره true است. سپس باید از کاربر بپرسیم که آیا میخواهد اکشن تکرار شود یا نه. خط کد زیر را درون حلقه while اضافه میکنیم:
repeat = confirm("Add another box?");
گام 5
اینک کار ما پایان یافته است و آن را اجرا میکنیم. به این منظور به منوی File > Scripts > Browse بروید. در کادر محاورهای Load اسکریپتی را که نوشتهایم انتخاب کنید.
گام 6
هر دو اکشن شروع خواهند شد. پس از چرخش شکلها یک کادر محاورهای ظاهر میشود که سؤال میکند آیا کاربر میخواهد شکل دیگری اضافه کند یا باید کار را متوقف کند. اگر کاربر پاسخ مثبت بدهد، شکل دیگری ایجاد خواهد شد.
گام 7
اگر کاربر گزینه No را انتخاب کند، اکشن متوقف خواهد شد.
سخن پایانی
بدین ترتیب به پایان این راهنما میرسیم. در این راهنما با موارد زیادی آشنا شدیم. روش خودکار سازی فرایند کارها با استفاده از اکشنهای فتوشاپ را آموختیم. همچنین ایدهای اولیه از روش اسکریپتنویسی در فتوشاپ به دست آوردیم. امیدواریم این تکنیکها به شما کمک کند تا کارهای طراحی خود را در فتوشاپ سریعتر اجرا کنید.
اگر این مطلب برای شما مفید بوده است، آموزشهای زیر نیز به شما پیشنهاد میشوند:
- مجموعه آموزشهای طراحی و گرافیک کامپیوتری
- آموزش ساخت جلوه های ویژه در فتوشاپ
- مجموعه آموزشهای فتوشاپ
- طراحی جلوه متن شیشه ای در فتوشاپ — راهنمای گام به گام
- طراحی جلوه مهر با فتوشاپ — راهنمای گام به گام
==