کمتازیا (Camtasia) چیست؟ — از صفر تا صد

۱۷۷۰۴ بازدید
آخرین به‌روزرسانی: ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۲
زمان مطالعه: ۶ دقیقه
دانلود PDF مقاله
کمتازیا (Camtasia) چیست؟ — از صفر تا صد

کمتازیا که برخی از منابع آن‌را به صورت کامتاسیا نیز می‌نویسند، یک بسته نرم‌افزاری است که شرکت «TechSmith»، نسخه اولیه آن‌را در سال 2002 ارائه داد. این نرم‌افزار جهت ساخت ویدیوهای آموزشی و ارائه درس‌گفتارها از طریق ضبط صفحه نمایش توسعه پیدا کرده است. همچنین، به کمک این نرم‌افزار می‌توان به طور کامل اسلایدهای ارائه شده در پاورپوینت را فیلم‌برداری کرد.

997696

از جمله قابلیت‌های این نرم‌افزار، امکان انتخاب محدوده مورد نظر برای ضبط و فیلم‌برداری از صفحه نمایش است. علاوه بر این، به کمک این نرم‌افزار به راحتی می‌توانید ویدیوهای تعاملی ایجاد کنید به این معنی که در آموزش‌های ویدویی خود، خاصه برای آموزش نرم‌افزار، بخش‌هایی را آماده می‌کنید که به کمک آن‌ها و به صورت گام به گام، نرم‌افزار مربوطه را آموزش می‌دهید. همچنین، امکان تهیه آزمون‌های کوتاه (کوییز) ضمن آموزش نیز در کمتازیا فراهم است. ایمیل کردن نتایج آزمون و قرار دادن لینک‌های قابل کلیک در آموزش، از جمله سایر امکانات کمتازیا به شمار می‌آیند.

در آموزش‌های قبلی «مجله فرادرس» نحوه ضبط و ویرایش ویدیو آموزشی در نرم‌افزار کمتازیا را به طور کامل بیان کردیم. در این آموزش قصد داریم تا مروری کلی بر نرم‌افزار کمتازیا و امکانات مختلف آن برای ضبط ویدیو آموزشی داشته باشیم. در پایان این مطلب و کمک مطالب قبلی مجله فرادرس، به راحتی می‌توانید ویدیو آموزشی مورد نظر خود را ضبط و ویرایش کنید.

مقدمه

نرم‌افزار کمتازیا از دو بخش اصلی تشکیل شده است:

  • بخش «Camtasia Recorder»: یک ابزار مجزا برای ضبط و فیلمبرداری از صفحه نمایش
  • بخش «Camtasia Editor»: بخش اصلی بسته نرم‌افزاری برای تدوین ویدیو آموزشی به همراه تمامی ابزارهای مورد نیاز اعم از «مسیر زمانی»‌ یا «تایم‌لاین» (Timeline) و امکانات مختلف برای درج افکت‌های تصویری و بسیاری قابلیت‌های دیگر

اگر بخواهید از کمتازیا استفاده کنید، به ناچار باید با هر دو بخش این نرم‌افزار کار کنید چراکه در ابتدا، با فشردن دکمه «ضبط»‌ (Record)،‌ پنجره مربوط به «Camtasia Recorder» باز می‌شود و بعد از اتمام فرآیند فیلمبرداری از صفحه نمایش، به طور خودکار، به بخش «Camtasia Editor» هدایت خواهید شد. برای این‌که بتوانید ویدیو آموزشی خود را با کیفیتی مناسب ارائه دهید، باید کار با کمتازیا را به خوبی یاد بگیرید. در ادامه این متن، بخش‌های مختلف این نرم‌افزار را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد. لازم به ذکر است که قبل از شروع فیلمبرداری از صفحه‌نمایش باید یک طرح کلی از موضوع تدریس و نوع آموزش ویدیویی خود داشته باشید. در مطالب قبلی، نکات مهم در ضبط ویدیو آموزشی موفق را به طور کامل بررسی کردیم که دانستن آن‌ها قبل از شروع به کار، ضروری است.

آغاز ضبط فیلم آموزشی با کمتازیا

با فشردن دکمه «ضبط» (Record)، فرآیند ضبط ویدیو آموزشی آغاز خواهد شد. این فرآيند با باز شدن بخش «Camtasia Recorder» شروع می‌شود. این بخش، در تصویر زیر نمایش داده شده است. در این بخش می‌توانید اندازه مورد نظر خود برای فیلمبرداری را در بخش «Select Area» تعیین کنید. همچنین، تنظیم ورودی‌های صدا و تصویر، در بخش «Recorded Inputs» انجام می‌شود.

با کلیک روی دکمه «Record»، با یک شمارش معکوس، فرآیند ضبط ویدیو آموزشی آغاز خواهد شد. برای خاتمه هم کافی است تا کلید F10F10 را فشار دهید یا از گزینه‌های «Camtasia Recorder» استفاده کنید. مباحث تکمیلی در خصوص ضبط ویدیو در مطلب «ضبط ویدیو آموزشی با Camtasia -- از صفر تا صد» در دسترس است.

کمتازیا

ویرایش ویدیو با کمتازیا

بعد از اتمام فیلمبرداری، به طور قطع نیاز به ویرایش ویدیو آموزشی خود دارید و به همین منظور، بعد از فرآیند ضبط، به طور خودکار به بخش «Camtasia Editor» وارد می‌شوید. این بخش شامل «پنل ابزار» (Tools Panel)، «بوم» (Canvas)، «پنل خصوصیات» (Properties Panel)  و تایم‌لاین است. پنجره اصلی در نرم‌افزار کمتازیا را در تصویر زیر ملاحظه می‌کنید.

کمتازیا

بخش تایم‌لاین

بخش اصلی به هنگام ویرایش ویدیو با کمتازیا، تایم‌لاین است. به عبارت دیگر، تمامی تغییراتی که  برای تدوین ویدیو آموزشی خود نیاز دارید، به نوعی با تایم‌لاین در ارتباط است. به همین دلیل، فراگیری این بخش و کار با آن اهمیت بسیاری دارد. به کمک تایم‌لاین می‌توانید زمان و سرعت پخش ویدیوهای خود را تنظیم کنید. برای تنظیم تایم‌لاین نیز به راحتی و به کمک ماوس یا «دستگیره» (Handles) مخصوص این کار، طول زمانی ویدیو قابل تنظیم است که نمونه‌ای از آن را در تصویر زیر می‌بینید. علاوه بر این، با توجه به اطلاعات نمایش داده شده در تایم‌لاین، فریم به فریم امکان ویرایش ویدیو خود را خواهید داشت.

کمتازیا

پنل ابزار

در پنل ابزار، تمامی امکانات برای خلق جلوه‌های صوتی و تصویری فراهم است. به طور مثال، در بخش «حاشیه‌نویسی‌ها» (Annotation) امکان اضافه کردن متن یا کاراکترهای مختلف را به ویدیو آموزشی خود دارید. کافی است به بخش مورد نظر خود بروید و افکت یا کاراکتر مربوطه را با موس، به تایم‌لاین اضافه کنید. به طور مثال، در بخش افکت‌های «انتقالی» (Transitions)، با انتخاب افکت مورد نظر خود و انتقال آن به تایم‌لاین، جلوه بهتری به آموزش خود خواهید داد.

علاوه بر این، به کمک امکانات بخش «کتابخانه» (Library) کمتازیا، به فایل‌های صوتی، تصویری و گرافیکی مختلف دسترسی خواهید داشت. اضافه کردن متن، افکت، فایل صوتی و تصویری و همچنین تنظیم سرعت موس، از جمله قابلیت‌های کمتازیا برای ویرایش ویدیو آموزشی شما به شمار می‌آید. لازم به ذکر است که نحوه ویرایش ویدیو با کمتازیا به طور کامل در مطلب «ویرایش ویدیو آموزشی با Camtasia -- راهنمای مقدماتی» در دسترس است.

بوم در کمتازیا

آن‌چه که به عنوان خروجی نهایی نشان داده می‌شود، در بخش بوم کمتازیا قابل مشاهده خواهد بود. اندازه تصاویر، افکت‌ها، متن‌ها، زیرنویس و بسیاری از قابلیت‌های دیگر نرم‌افزار، همگی در بوم نمایش داده می‌شوند. بنابراین، با تسلط بر بخش بوم در کمتازیا، خروجی کار به طور دقیق با سلیقه شما یکسان خواهد بود. به عبارت ساده‌تر،‌ بوم کمتازیا شامل پیش‌نمایشی از خروجی کار شما به همراه تمامی افکت‌ها و متن‌ها خواهد بود. برای تنظیم بخش‌های مختلف بوم نیز می‌توانید از پنل خصوصیات کمک بگیرید چراکه با ایجاد هر افکت، تنظیمات مربوط به آن در پنل خصوصیات ایجاد می‌شود که تغییر این تنظیمات، در بوم نشان داده خواهند شد. در این خصوص، راهنمای کاملی در مجله فرادرس با عنوان «آموزش کار با بوم در Camtasia -- به زبان ساده» تدوین شده است که می‌توانید آن‌را مطالعه کنید.

کمتازیا
نمایشی از امکانات در بخش بوم و پنل خصوصیات کمتازیا

ویرایش صدا در کمتازیا

از جمله نکات مهم در ضبط ویدیو آموزشی موفق، صدای مناسب گوینده و همچنین عدم وجود نویز در خروجی کار است. علاوه بر این، بکارگیری موسیقی‌های مختلف و افکت‌های صدایی نیز می‌توانند در بهبود کیفیت آموزش ویدیویی بسیار موثر باشند. به همین منظور، امکانات مناسبی در پنل ابزار کمتازیا وجود دارد که به کمک آن‌ها می‌توانیم صداهای موجود در فیلم آموزشی خود را ویرایش کنیم. تنظیم حجم صدا، حذف نویز محیط و استفاده از افکت‌های مختلف همچون کمپرسور، همگی از امکانات قابل دسترس در پنل ابزار و تایم‌لاین هستند.

برای ویرایش صدا با کمتازیا کافی است تا با شکل‌ موج‌های صدا آشنا باشید. به کمک اَشکال موج و بزرگنمایی آن‌ها، بخش‌های کم اهمیت را حذف کنید و همچنین، به کمک نقطه‌گذاری فایل صوتی، صدا را در بخش دلخواه خود ویرایش کنید. نمونه‌ای از تنظیم صدا به کمک نقطه‌گذاری در تصویر زیر نشان داده شده است. برای آشنایی کامل با نحوه ویرایش صدا در کمتازیا می‌توانید مطلب «ویرایش صدای فیلم‌های آموزشی با Camtasia — به زبان ساده» را مطالعه کنید.

کمتازیا

تهیه خروجی در کمتازیا

آخرین مرحله در تهیه ویدیو آموزشی با کمتازیا را می‌توان به «رندر» (Render) کردن پروژه و تهیه خروجی اختصاص داد. برای تهیه خروجی کافی است تا روی دکمه «Share» مطابق تصویر زیر کلیک کنید. همانطور که در تصویر نیز دیده می‌شود، امکانات مختلفی را برای اشتراک‌گذاری ویدیو آموزشی خود در شبکه‌های اجتماعی مختلف در اختیار دارید. در نهایت، اگر بخواهید ویدیو آموزشی را با فرمت دلخواه خود ذخیره کنید، نیاز به کلیک بر روی روی گزینه «Local File» خواهید داشت.

کمتازیا

با انتخاب گزینه «Local File» و کلیک روی «Next»، پنجره زیر برای شما نمایش داده خواهد شد. در این پنجره، «تب‌‌ها» (Tabs) مختلفی برای تنظیم اندازه ویدیو، کیفیت ویدیو،‌ صدا و ... وجود دارد که به کمک آن‌ها خروجی کار را تنظیم خواهید کرد. در نهایت، بعد از اعمال تمام تنظیمات، با کلیک روی «Finish» در ویندوز و «Export» در سیستم عامل مک، خروجی ویدیو شما آماده می‌شود. لازم به ذکر است که بعد از اتمام کار، حتما فایل پروژه خود را نیز ذخیره کنید. برای آشنایی کامل با نحوه تنظیمات و تهیه خروجی در کمتازیا می‌توانید مطلب «رندر (Render) و تهیه خروجی در Camtasia — از صفر تا صد» مطالعه کنید.

کمتازیا

اگر این مطلب را جهت تهیه ویدیوهای آموزشی خود مطالعه کرده‌اید،‌ لازم است یادآور شویم که «فرادرس» با کمک 1.500 عضو هیئت علمی خود تاکنون بیش از 15.000 ساعت ویدیو آموزشی را تهیه کرده است. شما هم می‌توانید به کمک این بستر، آموزش‌های خود را منتشر کنید تا از این طریق به چند صد هزار مخاطب برای آن‌ها دست پیدا کنید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر برای تدریس در فرادرس روی این لینک (+) کلیک کنید.

اگر این مطلب برای شما مفید بوده‌ است،‌ آموزش‌ها و مطالب زیر نیز به شما پیشنهاد می‌شوند:

^^

بر اساس رای ۲۱۴ نفر
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اگر بازخوردی درباره این مطلب دارید یا پرسشی دارید که بدون پاسخ مانده است، آن را از طریق بخش نظرات مطرح کنید.
منابع:
مجله فرادرسWikipedia
۹ دیدگاه برای «کمتازیا (Camtasia) چیست؟ — از صفر تا صد»

سلام
من از دسکتاپم رکورد گرفتم اما صدا پخش نمیشه چطوری مشکلشو حل کنم ؟ ممنون میشم راهنمایی کنید.

سلام
ببخشید در مورد گزینه courser effect چرا گزینه add to selected media فعال نیست؟

مطالب مفیدی بود امیدوارم کار کنه 🙂

سلام من دانلود کردم اما کلید میخواد ضبط می کنه ولی وارد ویرایشگر نمیشه کد برا کلید میخواد که فک کنم باید بخریم رایگان وجود نداره؟

سلام وقتتون بخير
من قبل ازين كه رندر بگيرم از فيلم ضبط شده،فايل اصلى كه قرمز رنگه رو حذف كردم،و حالا هرچقدر بك آپ ميگيرم برنميگرده،چيكار بايد بكنم،خواهش ميكنم اگر ميدونيد كمكم كنيد خيلى برام مهمه ??

صدا به چه صورت ضبط میشه آیا ابزار خاصی میخاد؟

سلام مطلبتون عالی بود خیلیی ممنون فقط یک سوال فیلم ضبط شده را میتوانیم سیو نکنیم و یک لینک ازش داشته باشیم که لپتاب رو پر نکند ؟ یا خودبه خود در لپتاب سیو میشود ؟

با سلام؛

برای این کار بهتر است پروژه‌های خود را به صورت «Export as Zip» در محل دیگری ذخیره کنید. با این کار، کل فایل پروژه ذخیره می‌شود و هر زمان که بخواهید می‌توانید همه فایل‌ها را در کامپیوتر خود یا شخص دیگری وارد و ویرایش کنید. برای این کار نیز پیشنهاد می‌کنیم مطلب «رندر (Render) و تهیه خروجی در کمتازیا — از صفر تا صد» را مطالعه کنید.

با تشکر از همراهی شما با مجله فرادرس

واقعا عالی بود. ممنون

نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *