تبدیل اینچ به سانتی متر و برعکس – آموزش به زبان ساده با مثال و تمرین
کمیت «طول» (Length) در فیزیک بر حسب یکاهای مختلفی مانند متر، فوت، مایل یا کیلومتر ممکن است بیان شود. دو مورد از پرکاربردترین واحدهای طول، «اینچ» (Inch) و سانتیمتر هستند که بهترتیب با علامتهای اختصاری in و cm نمایش داده میشوند. در زندگی روزمره یا در حل مسائل مختلف حوزه علوم و مهندسی، ممکن است نیاز داشته باشیم این دو واحد را به هم تبدیل کنیم. تبدیل اینچ به سانتی متر با رابطه و تبدیل سانتی متر به اینچ با کمک گرفتن از تساوی انجام میشود.
در این مطلب از مجله فرادرس پس از اینکه با زبانی ساده توضیح دادیم تبدیل اینچ به سانتی متر و برعکس چگونه انجام میشود، اینچ را تعریف میکنیم و با انواع واحدهای طول در سیستمهای مختلف آشنا میشویم. همچنین با بررسی چند مثال مختلف، تمرین میکنیم که چگونه از روابط مربوط به تبدیل اینچ به سانتی متر و برعکس، در کنار سایر تبدیل واحدهای طول استفاده کنیم.
تبدیل اینچ به سانتی متر
اینچ یکی واحدهای اندازهگیری طول در سیستم امپریال یا انگلیسی و سانتیمتر یکی از واحدهای اندازهگیری طول در سیستم متریک است. پس تبدیل اینچ به سانتی متر، نوعی تبدیل واحد از سیستم انگلیسی به متریک است که با کمک گرفتن از تساوی ۱ اینچ (in) = ۲٫۵۴ سانتیمتر (cm) انجام میشود. طبق این رابطه، ۱ cm از ۱ in کوچکتر است. اگر طول جسمی بر حسب اینچ برابر با L۱ باشد، برای محاسبه مقدار طول آن به سانتیمتر یا L۲، کافی است از رابطه زیر استفاده کنیم:
پس با تقریب میتوانیم هر ۲٫۵ سانتیمتر را یک اینچ در نظر بگیریم. برای تبدیل طول داده شده از اینچ به سانتیمتر، کافی است مقدار طول را در عدد ۲٫۵۴ ضرب کنیم. جهت حل خیلی از مسائل یا حتی در انجام امور روزمره، نیاز داریم نحوه تبدیل واحد اینچ به انواع واحدهای طول را بدانیم، بخصوص تبدیل واحدهایی مانند تبدیل اینچ به متر، تبدیل اینچ به سانتی متر یا تبدیل سانتی متر به اینچ بسیار پرکاربرد هستند. برای مثال زمانی که میخواهید وسیلهای مانند تلویزیون را خریداری کنید، معمولا ابعاد آن روی دفترچه راهنما بر حسب اینچ نوشته شده است. بنابراین اگر بخواهید بر اساس فضای منزل خود و اندازهگیری ابعاد آن با متر برای تهیه تلویزیون اقدام کنید، لازم است به نحوه تبدیل اینچ به سانتی متر و برعکس مسلط باشید.
اینچ | تبدیل اینچ به سانتی متر |
یک اینچ | |
دو اینچ | |
سه اینچ | |
چهار اینچ | |
پنج اینچ | |
شش اینچ | |
هفت اینچ | |
هشت اینچ | |
نه اینچ | |
ده اینچ |
جدول بالا تبدیل مقادیر یک تا ده اینچ به سانتیمتر را نشان میدهد که میتوانید از آن بهعنوان یک مرجع استفاده کنید. در ادامه با روش محاسبه روابط بالا آشنا خواهید شد.
تبدیل سانتی متر به اینچ
همانطور که در بخش قبل گفتیم، اینچ یکی از واحدهای اندازهگیری طول است که در گروه واحدهای اندازهگیری طول در سیستم امپریال یا انگلیسی قرار دارد. اما سانتیمتر بهعنوان یکی دیگر از واحدهای طول، جزء واحدهای طول در سیستم متریک محسوب میشود.
تبدیل سانتی متر به اینچ، نوعی تبدیل واحد طول از سیستم متریک به سیستم امپریال است. با توجه به اینکه ۱ سانتیمتر (cm) = ۰٫۳۹۳۷۰۱ اینچ (in) است، اگر طول جسمی بر حسب سانتیمتر برابر با L۱ باشد، طول آن بر حسب اینچ یا L۲ میشود:
بنابراین تبدیل سانتی متر به اینچ برای یک طول داده شده، با تقسیم آن طول بر ۲٫۵۴ یا ضرب آن در ۰٫۳۹۳۷۰۱ انجام میشود. برای اینکه لازم نباشد روابط زیادی را به خاطر بسپارید، فقط کافی است رابطه مهم زیر را در ذهن خود داشته باشید:
۱ اینچ (in) = ۲٫۵۴ سانتیمتر (cm)
تبدیل اینچ به سانتی متر و برعکس، هر دو با استفاده از همین تساوی انجام میشود:
- اگر طولی که در اختیار دارید بر حسب اینچ باشد، برای تبدیل آن به سانتیمتر کافی است عدد طول را در ۲٫۵۴ ضرب کنید.
- اگر طولی که در اختیار دارید بر حسب سانتیمتر باشد، برای تبدیل آن به اینچ کافی است عدد طول را بر ۲٫۵۴ تقسیم کنید.
جدول زیر مقادیر یک تا ده سانتیمتر را بر حسب اینچ را نشان میدهد:
یک سانتیمتر | |
دو سانتیمتر | |
سه سانتیمتر | |
چهار سانتیمتر | |
پنج سانتیمتر | |
شش سانتیمتر | |
هفت سانتیمتر | |
هشت سانتیمتر | |
نه سانتیمتر | |
ده سانتیمتر |
یادگیری تبدیل واحدها برای دانشآموزان با فرادرس
تا اینجا متوجه شدیم هر اینچ چند سانتیمتر است و هر سانتیمتر چند اینچ. پیش از اینکه به بررسی مثالهای مختلف در این زمینه بپردازیم، در این بخش قصد داریم چند فیلم آموزشی از مجموعه فرادرس را به دانشآموزان معرفی کنیم. مشاهده این فیلمها با توجه به ارائه توضیحات بصری و حل مثالهای بیشتر، به تسط شما در مبحث تبدیل واحدها بسیار کمک خواهد کرد:
- فیلم آموزش علوم تجربی پایه هفتم فرادرس
- فیلم آموزش فیزیک پایه دهم فرادرس
- فیلم آموزش فیزیک پایه دهم مرور و حل تمرین فرادرس
اینچ چیست؟
اگر بخواهیم به تبدیل واحد اینچ به سانتی متر یا برعکس، تبدیل سانتی متر به اینچ مسلط شویم، ابتدا لازم است بدانیم تعریف اینچ چیست. اما پیش از آن، اگر علاقهمند هستید در مورد اندازهگیری و تبدیل واحدها نمونه سوال حل کنید، از فیلم آموزشی فیزیک پایه دهم – مرور و حل تمرین فرادرس استفاده کنید که لینک آن در ادامه برای شما قرار داده شده است:
اینچ واحد مرسومی است که برای اندازهگیری طول یا مسافت در سیستمهای اندازهگیری انگلیسی استفاده میشود. نماد اختصاری این واحد به شکل in، بر گفته از کلمه لاتین inch است و گاهی با علامت «"» نیز نمایش داده میشود. یک اینچ برابر است با ۲٫۵۴ سانتیمتر یا ۱/۱۲ فوت یا ۱/۳۶ یارد. برای اینکه درک بهتری از اندازه یک اینچ داشته باشید، میتوانید اجسامی را تصور کنید که طولی برابر با یک اینچ دارند. برای مثال طول یک گیره کاغذ یا قطر برخی از سکهها برابر است با ۱ in.
حل مثال و تمرین تبدیل اینچ به سانتی متر
در این بخش پس از حل و بررسی چند مثال عددی، بهتر یاد میگیرید که چگونه از رابطه تبدیل اینچ به سانتی متر استفاده کنید.
مثال ۱
اگر طول پنجرهای طبق شکل معادل چهار برابر یک خطکش باشد، طول آن به سانتیمتر چقدر است؟
پاسخ
ابتدا باید ببینیم طول پنجره بر حسب اینچ چقدر است. سپس تبدیل اینچ به سانتی متر را انجام میدهیم. طبق صورت سوال، طول پنجره معادل است با چهار برابر یک خطکش با طول . به عبارت دیگر، اگر چهار خطکش را در راستای طول پنجره و پشت سرهم قرار دهیم، مجموع طول این ۴ خطکش با طول پنجره برابر میشود. پس طول پنجره برابر است با:
حالا باید از رابطه تبدیل اینچ به سانتی متر استفاده کنیم تا بتوانیم طول پنجره را بر حسب سانتیمتر بهدست آوریم:
۱ اینچ (in) = ۲٫۵۴ سانتیمتر (cm)
مثال ۲
فرض کنید علی از خانه تا پارک حدود ، از پارک تا کتابخانه و از کتابخانه تا نانوایی پیادهروی کرده است. مسافت کل پیموده شده توسط علی چند سانتیمتر است؟
پاسخ
برای اینکه مسافت کل پیموده شده را بهدست آوریم، باید مجموع فواصلی که علی طی کرده است را محاسبه کنیم. اگر دقت کنید هر بخش از پیادهروی علی بر حسب یک واحد داده شده است و تا زمانی که تمام واحدها یکسان نشوند، نمیتوانیم این مجموع را حساب کنیم. چون در سوال مسافت کل بر حسب سانتیمتر خواسته شده است، پس تمام اعداد را بر حسب سانتیمتر مینویسیم. مسافت خانه تا پارک است. برای تبدیل کیلومتر به سانتیمتر روابط زیر بکار میروند:
۱ کیلومتر (km) = ۱۰۰۰ متر (m)
۱ سانتیمتر (cm) = ۱/۱۰۰ متر (m) = ۰٫۰۱ متر (m)
به کمک رابطه اول، ابتدا کیلومتر را به متر و سپس با استفاده از رابطه دوم، متر را به سانتیمتر تبدیل میکنیم:
پس فاصله خانه تا پارک بر حسب سانتیمتر محاسبه شد. فاصله پارک تا کتابخانه بر حسب سانتیمتر است و نیازی به تبدیل واحد نداریم. در بخش سوم، فاصله کتابخانه تا نانوایی بر حسب اینچ داده شده است. پس لازم است تبدیل اینچ به سانتی متر در اینجا اعمال شود:
۱ اینچ (in) = ۲٫۵۴ سانتیمتر (cm)
در نهایت کل مسافت طی شده برابر است با:
مثال ۳
چند عدد پاککن با طول در جعبهای با طول جا میگیرد، اگر پاککنها را پشت سر هم و در راستای یک خط مستقیم بچینیم؟
پاسخ
اول باید ببینیم طول پاککن بر حسب سانتیمتر چقدر است. سپس با تقسیم طول جعبه بر طول پاککن متوجه خواهیم شد چند پاککن به این شیوه در جعبه قرار میگیرند. پس اول از رابطه تبدیل اینچ به سانتی متر استفاده میکنیم:
۱ اینچ (in) = ۲٫۵۴ سانتیمتر (cm)
قاعدتا منظور از سوال این بوده است که چند پاککن سالم و کامل در جعبه قرار داده میشوند. پس انتظار داریم ۲ عدد پاککن با ابعاد در جعبهای با طول پشت سر هم در راستای یک خط مستقیم قرار بگیرند. دقت کنید برای حل این سوال میتوانستیم روش دیگری انتخاب کنیم، به این شکل که طول جعبه را به کمک رابطه تبدیل سانتی متر به اینچ بر حسب اینچ بنویسیم و با تقسیم آن بر طول پاککن، سوال را حل کنیم. در هر صورت جواب یکسانی بهدست خواهد آمد:
۱ سانتیمتر (cm) = ۰٫۳۹۳۷۰۱ اینچ (in)
تمرین
حداقل طول یک جامدادی بر حسب سانتیمتر باید چقدر باشد تا بتوانیم مدادی با طول را در آن قرار دهیم؟
۴٫۲
۵
۱۰٫۱۶
۱۰٫۲
پاسخ درست گزینه آخر است. برای اینکه بتوانیم مدادی با طول را در یک جامدادی قرار دهیم، باید طول جامدادی از بیشتر باشد. بنابراین هر عددی که از این مقدار بیشتر باشد، بهعنوان جواب قابل قبول است.
اما نکته اینجا است که باید حداقل طول جامدادی را بر حسب سانتیمتر محاسبه کنیم. پس گزینه اول و دوم با مقادیر و حتی اگر بر حسب اینچ باشند باز هم پاسخ درست این سوال نیستند. با استفاده از رابطه تبدیل اینچ به سانتی متر خواهیم داشت:
۱ اینچ (in) = ۲٫۵۴ سانتیمتر (cm)
بنابراین هر مقداری که از بیشتر باشد بهعنوان جواب این سوال درست است. گزینه سوم دقیقا برابر با این مقدار است که برای طول جامدادی مناسب نیست. چون با این ابعاد نمیتوان مداد را در داخل جامدادی قرار داد. اما برای ابعاد و بیشتر از آن، این امکان وجود دارد.
مثال تبدیل سانتی متر به اینچ
در بخش قبل با حل چند مثال آموختیم که تبدیل اینچ به سانتی متر چگونه انجام میشود. در این بخش سوالاتی را مطرح کردهایم که برای حل آنها، تبدیل سانتی متر به اینچ (عکس بخش قبل) لازم است.
مثال ۱
فرض کنید مینا برای اندازهگیری طول مداد خود فقط خطکشی به شکل زیر را در اختیار دارد. طول مداد مینا بر حسب اینچ چقدر میشود؟
پاسخ
طبق شکل صورت سوال، خطکش مینا بر حسب سانتیمتر درجهبندی شده است، در حالی که او طول مداد را بر حسب اینچ میخواهد. پس ابتدا باید ببینیم طول مداد چند سانتیمتر است و سپس از رابطه تبدیل سانتی متر به اینچ استفاده کنیم. با توجه به اینکه نوک مداد روی عدد و انتهای آن روی عدد قرار دارد، طول مداد برابر است با:
۱ سانتیمتر (cm) = ۰٫۳۹۳۷۰۱ اینچ (in)
مثال ۲
از دو عدد و ، کدام یک عدد بزرگتری است؟
پاسخ
بهطور کلی برای اینکه بتوانیم مقایسه درستی بین دو عدد داشته باشیم، باید حتما به واحد اعداد توجه کنیم. اگر اعداد بدون واحد باشند یا هر دو دارای واحد یکسانی باشند، تنها به مقدار عدد نگاه میکنیم که بر این اساس، واضح است که عدد ۲۴ از ۱۳ بزرگتر است. اگر دو عدد با واحدهایی مربوط به دو کمیت مختلف داشتیم، امکان مقایسه وجود ندارد. برای مثال فرض کنید مقایسه و از شما خواسته شده است. چنین مقایسهای امکانپذیر نیست، چون این اعداد به اندازه دو کمیت مختلف (طول و جرم) اشاره دارند.
اما در این سوال، دو عدد با واحدهایی از یک کمیت یعنی طول با هم مقایسه میشوند. پس مقایسه آنها امکانپذیر است، اما اول باید دو واحد به یک واحد تبدیل شوند. میتوانیم تبدیل اینچ به سانتی متر را انجام دهیم یا برعکس. در این سوال، انتخاب ما این است که سانتی متر را به اینچ تبدیل کنیم:
۱ سانتیمتر (cm) = ۰٫۳۹۳۷۰۱ اینچ (in)
بنابراین ۱۳ سانتیمتر معادل است با ۵٫۱۱ اینچ. حالا میتوانیم بین دو عدد با واحدهایی مانند هم مقایسه داشته باشیم. بین دو عدد و عدد بزرگتر است.
تمرین
چند اینچ است؟
گزینه دوم صحیح است. برای اینکه تبدیل سانتی متر به اینچ را انجام دهیم، باید از رابطه زیر کمک بگیریم:
۱ سانتیمتر (cm) = ۰٫۳۹۳۷۰۱ اینچ (in)
چند مثال رایج از تبدیل اینچ به سانتی متر
در بخشهای قبل با حل چند مثال کاملا متوجه شدید که چگونه میتوانیم تبدیل اینچ به سانتی متر و برعکس را انجام دهیم. در این بخش دو نمونه رایج از این تبدیل را با هم بررسی میکنیم که شامل محاسبه مقادیر و بر حسب سانتیمتر است.
۲ اینچ چند سانتی متر است؟
در بخشهای قبل با حل چند مثال تا حد زیادی به نحوه استفاده از روابط تبدیل اینچ به سانتی متر و برعکس مسلط شدهاید. در این بخش و دو بخش بعدی، به سوالات مرسوم دیگری که در این زمینه وجود دارند، پاسخ میدهیم. میخواهیم ۲ اینچ را به سانتیمتر محاسبه کنیم. در واقع با یک تبدیل اینچ به سانتی متر مواجه هستیم، پس طبق رابطه زیر خواهیم داشت:
۱ اینچ (in) = ۲٫۵۴ سانتیمتر (cm)
بنابراین ۲ اینچ برابر است با ۵٫۰۸ سانتیمتر.
۱۰ اینچ چند سانتی متر است؟
تبدیل ۱۰ اینچ به سانتیمتر نیز شبیه بخش قبل است:
۱ اینچ (in) = ۲٫۵۴ سانتیمتر (cm)
پس ۱۰ اینچ معادل ۲۵٫۴ سانتیمتر است.
تبدیل اینچ مربع به سانتی متر مربع
یکی دیگر از تبدیلهای مهم در مورد اینچ و سانتیمتر این است که توان دوم این دو با هم مقایسه شود. میدانیم مساحت برابر است با توان دوم کمیت طول. پس اگر عدد طول به توان ۲ میرسد، باید واحد آن نیز به توان ۲ برسد. فرض کنید میخواهیم ببینیم یک سانتیمتر مربع چند اینچ مربع است. با نوشتن رابطه اصلی خواهیم داشت:
۱ اینچ (in) = ۲٫۵۴ سانتیمتر (cm)
چون توان دوم اینچ و سانتیمتر مدنظر است، دو طرف آخرین رابطه را به توان دوم میرسانیم:
پس از سادهسازی داریم:
پس میتوانیم بگوییم ۱ اینچ مربع (in۲) برابر است با ۶٫۴۵ سانتیمتر مربع (cm۲). معکوس آن یعنی تبدیل سانتیمتر مربع به اینچ مربع خواهد شد:
با تقسیم طرفین این تساوی بر عدد ۶٫۴۵، خواهیم داشت:
اندازهگیری طول
پیش از اینکه در مورد انواع واحدهای طول صحبت کنیم، ابتدا بهتر است ببینیم طول چیست. طول کلمهای است که برای مشخص کردن اندازه یک جسم، ابعاد آن یا فاصله بین دو نقطه بکار میرود. مثلا طول خطکش زیر به ما میگوید که ابعاد آن در راستای افق چقدر است. در علم فیزیک، طول یک کمیت محسوب میشود، به این معنا که قابل اندازهگیری است و نتیجه این اندازهگیری با اعلام یک عدد و واحد آن مشخص میشود.
همچنین طول یک کمیت عددی یا نردهای است، یعنی فقط اندازه یا مقدار آن برای ما مهم است و مانند کمیتهای برداری از جمله نیرو یا سرعت جهت ندارد.
مشخصه دیگری که برای کمیت فیزیکی طول مهم است بدانیم این است که طول یک کمیت اصلی محسوب میشود. کمیتهای اصلی عبارتاند از طول، جرم، زمان، جریان الکتریکی، دما، مقدار ماده و شدت روشنایی. بقیه کمیتها را کمیتهای فرعی مینامند، به این دلیل که واحد آنها از ترکیب واحدهای دو یا چند کمیت اصلی ساخته میشود. برای مثال کمیت سرعت را در نظر بگیرید. طبق تعریف، سرعت برابر است با مسافت طی شده در واحد زمان. پس انتظار داریم واحد آن برابر شود با متر بر ثانیه یا m/s. متر و ثانیه هر دو جزء واحدهای اصلی هستند، در حالی که واحد سرعت از تقسیم دو واحد اصلی بر هم بهدست آمده است. پس سرعت یک کمیت فرعی در فیزیک محسوب میشود.
واحدهای توصیفکننده کمیت طول میتوانند در گروه واحدهای استاندارد یا غیراستاندارد قرار بگیرند. دقت کنید برای اینکه بتوانیم مقایسه درستی از اندازهگیریهای خود در مورد یک کمیت ارائه دهیم، لازم است واحدهای اندازهگیری یکسانی برای بیان عدد اندازهگیری شده انتخاب کنیم. واحدهای استاندارد همان واحدهایی هستند که در سیستم بینالمللی واحدها یا SI روی آنها توافق شده است تا در تمام دنیا و بهویژه در کارهای تحقیقاتی از این واحدها استفاده شود. به این ترتیب از ابهام و سرگردانی در مورد انتخاب یک واحد هماهنگ برای هر کمیت جلوگیری خواهد شد. در مورد کمیت طول در سیستم SI، واحد متر بهعنوان واحد SI شناخته شده است که آن را با علامت اختصاری m نشان میدهیم.
مهارت اندازهگیری طول در زندگی روزمره اهمیت زیادی دارد. فرض کنید سارا به مغازهای رفته و تابلوی زیبایی را دیده است که با فضای اتاقش بسیار همخوانی دارد. سارا میداند که فضای خالی محدودی روی دیوار برای قرار دادن قاب جدید دارد. حالا سوالی که در ذهن سارا وجود دارد این است که آیا چنین تابلویی میتواند در این فضا قرار بگیرد؟
اگر سارا طول تابلو را بداند و آن را با طول فضایی که در اختیار دارد، مقایسه کند، با اطمینان به سوال بالا پاسخ خواهد داد. برای بیان طول لازم است اندازهگیری آن بر حسب واحد مشخصی انجام شود. فرض کنید فروشنده به سارا میگوید طول این تابلو برابر است با . اگر سارا طول فضای خالی در اتاق خود را با متر اندازهگیری کند، لازم است عدد بهدست آمده را که بر حسب سانتیمتر است به «فیت» (Feet) تبدیل کند تا بتواند این دو عدد را با هم مقایسه کند. البته میتواند را به سانتیمتر تبدیل کند. بنابراین ما میتوانیم کمیت طول را با واحدهای مختلفی مانند متر، سانتیمتر، فیت یا اینچ اندازه بگیریم.
احتمالا این روش را امتحان کردهاید که گاهی برای اندازهگیری طول یک جسم یا ابعاد آن، از کف دست یا پای خود نیز استفاده میکنیم. در این نوع اندازهگیری که دقت کمی هم دارد، طول دست یا پای خود را بهعنوان مقیاس طول در نظر گرفتهایم. با توجه به اینکه طول دست و پای افراد مختلف با هم فرق دارد، نتیجه اندازهگیری هم در این روش برای افراد مختلف متفاوت خواهد بود. برای مثال فرض کنید میخواهیم طول یک نقاشی را با دست اندازه بگیریم. اگر یک کودک این کار را انجام دهد، طول نقاشی را ۵ کف دست اعلام میکند، در حالی که برای یک بزرگسال این طول برابر است با ۲ کف دست. بنابراین ما به دنبال مقیاسی هستیم که عدد یکسانی را بهعنوان نتیجه سنجش طول به تمام افراد بدهد.
هر مقیاس تعریف شدهای که برای اندازهگیری کمیت طول روی آن توافق شده است، واحد اندازهگیری طول نام دارد. همانطور که گفتیم، توافق جهانی روی واحد متر است، اما واحدهای دیگری برای طول وجود دارند که بسته به شرایط، کاربرد، جغرافیا و ابعاد جسم یا فاصله مورد سنجش بهجای متر استفاده میشوند. یکی از این واحدها، اینچ است که در این مطلب به آن پرداختیم و توضیح دادیم که نحوه تبدیل اینچ به سانتی متر یا تبدیل سانتی متر به اینچ چگونه است. نکته مهم در مورد واحدهای طول این است که برخلاف اندازهگیری با دست یا پا، اگر دو شخص متفاوت طول جسم مشابهی را با این واحدها اندازه بگیرند، نتیجه یکسانی گزارش خواهند کرد. در بخش بعد با انواع دیگر واحدهای طول آشنا خواهیم شد.
وسایل اندازهگیری طول
اندازهگیری یک کمیت فیزیکی نیازمند این است که علاوه بر تعریف یک واحد مشخص، وسیله یا ابزار اندازهگیری آن هم مشخص باشد. در مورد طول، وسایل اندازهگیری مختلفی وجود دارد که پرکاربردترین آنها عبارتاند از:
- خطکش
- نوار اندازهگیری
- متر
- کیلومترشمار
در ادامه هر کدام از این ابزارها را بهصورت مختصر توضیح میدهیم. یکی دیگر از مهمترین ابزارهای اندازهگیری طول، کولیس نام دارد. برای کسب اطلاعات کامل راجعبه این ابزار و نحوه استفاده از آن، میتوانید مطلب «کولیس و آموزش استفاده از آن» در مجله فرادرس را مطالعه کنید.
خطکش
سنجش طول با خطکش عموما عددی به ما میدهد که بر حسب سانتیمتر است. البته ابعاد ریزتری بهصورت میلیمتر نیز روی خطکشهای مدرج شده بر حسب سانتیمتر، معمولا مشخص هستند. در این نوع خطکشها، اگر دنبال طول جسم بر حسب اینچ باشیم، لازم است تبدیل سانتی متر به اینچ را بدانیم.
اما در برخی خطکشها یک سمت خطکش بر حسب سانتیمتر است و درجهبندی سمت دیگر آن، بر حسب اینچ انجام شده است. در این موارد اگر طول جسم را بر حسب اینچ بخواهیم، نیازی به دانستن تبدیل اینچ به سانتی متر و برعکس نداریم و کافی است مستقیما طول جسم را با سمت اینچ خطکش اندازه بگیریم. خطکشها برای اندازهگیری ابعاد کوتاهتر مانند اندازهگیری طول یک مداد یا دفتر مناسباند. برای مثال اندازهگیری دور کمر یا دور یک بلوک چوبی.
نحوه استفاده از خطکش یا ابزارهای دیگر اندازهگیری طول مانند نوار اندازهگیری یا متر به این صورت است که ابتدا باید نقطه صفر وسیله را پیدا کنیم. سپس آن را در یک لبه جسم موردنظر خود قرار میدهیم. با صاف گرفتن خطکش، دقت میکنیم که لبه انتهایی جسم موردنظرمان دقیقا بر چه عددی منطبق شده است. در شکل زیر مشاهده میکنید که طول یک مداد چگونه توسط یک خطکش بر حسب سانتیمتر اندازهگیری شده است. طبق این اندازهگیری، طول مداد برابر است با .
نوار اندازهگیری
نوارهای اندازهگیری جزء آن دسته ابزارهای اندازهگیری طول هستند که دارای انعطاف بوده و قابلیت خم شدن دارند. در مورد این وسایل اندازهگیری طول بنا به نوع کاربرد و نیازمان، میتوانیم نوار اندازهگیری تهیه کنیم که بر حسب واحد مدنظر ما درجهبندی شده باشد. برای مثال اگر دنبال این هستیم که ابعاد جسمی را بر حسب اینچ اندازه بگیریم، میتوانیم یک نوار اندازهگیری طول مدرج شده بر حسب اینچ تهیه کنیم تا نیازی به تبدیل اینچ به سانتی متر و برعکس نداشته باشیم.
همچنین با توجه به قابلیت خمشدگی، از این وسایل در اندازهگیری طول کل اجسامی میتوانیم استفاده کنیم که بیشتر از یک بعد دارند. برای مثال برای اندازهگیری دور کمر، نوار اندازهگیری انتخاب مناسبی است.
متر
مرسومترین وسیلهای که با آن طول را اندازه میگیریم، متر است. مترها هم برخلاف خطکش، دارای قابلیت خمشدگی هستند اما در مقایسه با نوارهای اندازهگیری طول، معمولا طولهای بیشتر از ۱ تا ۱٫۵ متر را نمیتوانند اندازهگیری کنند.
کیلومترشمار
کیلومترشمار وسیلهای است که در اندازهگیری مسافتهای بالا که توسط ماشینها یا کامیونها طی میشوند، بکار میرود. این وسایل مسافت طی شده را بر حسب واحدهای بزرگتر طول مانند کیلومتر یا مایل ارائه میدهند. تفاوت این وسیله با سایر ابزارهای اندارهگیری طول که تا اینجا معرفی شد، این است که این وسایل کالیبره شده هستند و نیازی به تنظیم با دست توسط انسان ندارند.
انواع واحدهای طول چه هستند؟
در بخش قبل یاد گرفتیم اندازهگیری طول به چه معنا است و گفتیم کمیت فیزیکی طول دارای واحدهای مختلفی از جمله سانتی متر و اینچ است. از آنجا که در این مطلب هدف ما یادگیری تبدیل اینچ به سانتی متر و تبدیل سانتی متر به اینچ است، بد نیست با انواع واحدهای دیگر طول هم آشنا شویم تا بتوانیم تبدیل اینچ به این واحدها را انجام دهیم. واحدهای طول در دو گروه طبقهبندی میشوند:
- واحدهای طول در سیستم متریک (آمریکایی)
- واحدهای طول در سیستم امپریال (انگلیسی)
در ادامه این بخش واحدهای طول در هر سیستم را معرفی میکنیم. خواهید دید که اینچ در گروه واحدهای طول در سیستم انگلیسی قرار دارد و جزء واحدهای سیستم متریک محسوب نمیشود.
واحدهای طول در سیستم متریک
بین واحدهای طول در سیستم متریک ارتباط مشخص و قانونمندی وجود دارد که به شکل توانی از عدد ۱۰ است. واحد اصلی طول در سیستم متریک همان واحد مورد توافق جهانی یعنی متر است. اگر دقت کنید واحدهای دیگر این سیستم نیز همگی از متر ساخته شدهاند. برای مثال، واحد کیلومتر ۱۰۰۰ برابر واحد متر است. واحدهای طول در سیستم متریک شامل بهصورت زیر هستند:
- کیلومتر (km)
- هکتومتر (hm)
- دکامتر (dam)
- متر (m)
- سانتیمتر (cm)
- میلیمتر (mm)
در روابط زیر مشخص شده است که هر کدام از واحدهای طول در سیستم متریک چه ارتباطی با واحد متر دارند:
۱ کیلومتر (km) = ۱۰۰۰ متر (m)
۱ هکتومتر (hm) = ۱۰۰ متر (m)
۱ دکامتر (dam) = ۱۰ متر (m)
۱ دسیمتر (dm) = ۱/۱۰ متر (m) = ۰٫۱ متر (m)
۱ سانتیمتر (cm) = ۱/۱۰۰ متر (m) = ۰٫۰۱ متر (m)
۱ میلیمتر (mm) = ۱/۱۰۰۰ متر (m) = ۰٫۰۰۱ متر (m)
واحدهای طول در سیستم امپریال (انگلیسی)
در ادامه شناسایی انواع واحدهای طول، در این بخش واحدهای سیستم امپریال را معرفی میکنیم که به سیستم انگلیسی نیز معروف است. واحدهای طول در این سیستم عبارتاند از:
- فوت یا فیت (ft)
- یارد (yd)
- اینچ (in)
- مایل (mi)
در مورد واحد فیت دقت کنید اگر طول برابر با یک شود، حتما از کلمه فوت (foot) استفاده میکنیم، در حالی که برای مقادیر بیشتر از یک، کلمه فیت (feet) برای این واحد بکار میرود. برخلاف واحدهای طول در سیستم متریک که با توانی از عدد ۱۰ به هم تبدیل میشوند، تبدیل واحدهای طول در سیستم انگلیسی بر حسب توان ۱۰ نیست. روابط زیر مشخص میکند چه ارتباطی بین سه واحد مهم طول در سیستم امپریال یعنی فیت، یارد و اینچ برقرار است:
۱ یارد (yd) = ۳ فیت (ft)
۱ فوت (ft) = ۱۲ اینچ (in)
از دو رابطه بالا میتوانیم نتیجهگیری کنیم که:
۱ یارد (yd) = ۳۶ اینچ (in) ⇒
همچنین رابطهای که بین دو واحد مایل و اینچ برقرار است، به شکل زیر است:
۱ مایل (mi) = ۶۳۳۶۰ اینچ (in)
بنابراین مایل واحد بزرگی است. پس یاد گرفتیم روابطی که برای تبدیل واحدهای طول در سیستم انگلیسی استفاده میشوند، چه هستند. اما معمولا در واقعیت نیاز داریم یک واحد طول در سیستم متریک را به واحد طولی در سیستم انگلیسی تبدیل کنیم. برای نمونه، تبدیل سانتی متر به اینچ که در ابتدای این مطلب توضیح دادیم. نمونههای دیگری از تبدیل واحدهای این چنین را در روابط زیر مشاهده میکنید:
۱ متر (m) = ۳٫۲۸ فیت (ft)
۱ فوت (ft) = ۳۰٫۴۸ سانتیمتر (cm)
۱ فوت (ft) = ۰٫۳۰۴۸ متر (m)
در بخشهای بعد، دو مورد از تبدیل واحدهای طول در سیستمهای متریک به انگلیسی و برعکس را بیشتر توضیح میدهیم که شامل تبدیل متر به اینچ و تبدیل اینچ به متر است.
تبدیل متر به اینچ
در کنار یادگیری روش تبدیل سانتی متر به اینچ، مهم است که بدانیم هر متر چند اینچ است. متر و سانتیمتر هر دو از واحدهای طول در سیستم متریک به شمار میروند. اختلاف این دو واحد متریک طول در توانی از ۱۰ به شکل ۱۰-۲ است.
- اگر خاطرتان باشد، در ابتدای مطلب گفتیم که یک سانتیمتر برابر است با ۰٫۳۹۳۷۰۱ اینچ.
- از طرفی طبق بخشهای قبل میدانیم یک سانتیمتر نیز معادل است با ۱/۱۰۰ متر یا ۰٫۰۱ متر.
اگر از این دو نکته استفاده کنیم، میتوانیم بنویسیم:
۱/۱۰۰ متر (m) = ۰٫۰۱ متر (m) = ۰٫۳۹۳۷۰۱ اینچ (in) ⇒
رابطه بالا به ما میگوید که یکصدم متر چند اینچ است، اما ما میخواهیم بدانیم که هر متر یا یک متر چند اینچ است. برای اینکه بتوانیم به این سوال پاسخ دهیم، به روش زیر عمل میکنیم. اگر دو طرف رابطه بالا را بر عدد ۰٫۰۱ تقسیم کنیم، خواهیم داشت:
بنابراین تبدیل متر به اینچ بهصورت بهدست آمد:
۱ متر (m) = ۳۹٫۳۷۰۱ اینچ (in)
هر اینچ چند متر است؟
علاوه بر تبدیل اینچ به سانتی متر، یکی دیگر از تبدیل واحدهای مهم برای این واحد، تبدیل آن به متر است. از این واقعیت که یک اینچ برابر است با استفاده میکنیم تا ببینیم یک اینچ چند متر است:
از طرفی همانطور که در بخش قبل گفتیم، رابطه بین متر و سانتیمتر بهصورت زیر است:
پس فرمول تبدیل اینچ به متر به شکل زیر است:
۱ اینچ (in) = ۰٫۰۲۵۴ متر (m)
تبدیل اینچ به میلیمتر و برعکس
پس از اینکه تبدیل اینچ به سانتی متر و واحد بزرگتر از سانتیمتر، یعنی متر را یاد گرفتیم، در این بخش تبدیل اینچ به واحد کوچکتر از سانتیمتر، یعنی میلیمتر را توضیح میدهیم. اولین قدم برای اینکه ببینیم یک اینچ چند میلیمتر است، این است که بدانیم یک سانتیمتر چند میلیمتر است. با تبدیل میلیمتر به سانتیمتر و سپس استفاده از تبدیل سانتی متر به اینچ، تبدیل یک میلیمتر به اینچ و برعکس محاسبه خواهد شد. ۱۰ میلیمتر معادل یک سانتیمتر است:
از طرفی میدانیم هر اینچ معادل است با . پس خواهیم داشت:
حالا اگر بخواهیم بدانیم یک میلیمتر چند اینچ است، کافی است طرفین رابطه بالا را بر ۲۵٫۴ تقسیم کنیم:
یادگیری تبدیل واحدها برای دانشجویان با فرادرس
در این مطلب یاد گرفتیم تبدیل اینچ به سانتی متر و سانتی متر به اینچ چگونه است. چنانچه دانشجو هستید و تمایل دارید در این زمینه اطلاعات بیشتری کسب کنید، میتوانید از دورههای تهیه شده در مجموعه فرادرس به شرح زیر استفاده کنید، بهویژه مشاهده فیلمهای آموزشی شامل حل تست و تمرین موجب میشود تسلط خوبی روی این مبحث بهدست آورید:
- فیلم آموزش فیزیک پایه ۱ فرادرس
- فیلم آموزش فیزیک ۱ دانشگاهی با رویکرد حل مساله فرادرس
- فیلم آموزش فیزیک پایه ۱ مرور و حل مساله فرادرس
- فیلم آموزش فیزیک پایه ۱ مرور و حل تست فرادرس
آزمون تبدیل اینچ به سانتی متر و برعکس
در انتهای این مطلب از مجله فرادرس، اگر میخواهید میزان تسلط خود را در تبدیل اینچ به سانتی متر یا برعکس، تبدیل سانتی متر به اینچ بسنجید، میتوانید به سوالات آزمون زیر پاسخ دهید. پس از اینکه به هر ده سوال پاسخ دادید، با کلیک بر روی گزینه «دریافت نتیجه آزمون»، میتوانید نمره نهایی خود را مشاهده کنید.
یک سانتی متر برابر است با:
هیچکدام
گزینه اول و دوم درست است.
گزینه آخر صحیح است. گفتیم یک اینچ برابر است با ۲٫۵۴ سانتیمتر. پس اگر طرفین این تساوی را بر ۲٫۵۴ تقسیم کنیم، خواهیم داشت:
از طرفی داریم:
پس گزینه اول و دوم هر دو صحیح هستند.
طول یک نوار پارچهای "۵۸، چند سانتیمتر است؟
۵۸
۱۴۷٫۳۲
۲۲٫۸۳
۵۸۰
گزینه دوم درست است. علامت " همان اینچ است. پس در این سوال در واقع تبدیل اینچ به سانتی متر خواسته شده است:
اگر اعداد زیر را به ترتیب از کوچک به بزرگ مرتب کنیم، کدام گزینه صحیح است؟
۱۰ سانتیمتر - ۶ اینچ - ۱۳ ثانیه - ۰٫۰۱ متر
۱۰ سانتیمتر - ۶ اینچ - ۰٫۰۱ متر - ۱۳ ثانیه
۰٫۰۱ متر - ۱۰ سانتیمتر - ۶ اینچ - ۱۳ ثانیه را نمیتوان با این اعداد مقایسه کرد.
۰٫۰۱ متر - ۶ اینچ - ۱۰ سانتیمتر - ۱۳ ثانیه را نمیتوان با این اعداد مقایسه کرد
علی یک تلویزیون خریده است. اگر میز تلویزیون او طولی برابر با داشته باشد، آیا میتواند تلویزیون جدید را روی آن قرار دهد؟
بله
خیر
اطلاعات مسئله کافی نیست.
بستگی به وزن تلویزیون دارد.
جای خالی معادل کدام گزینه است؟
<
>
=
≈
در مورد رابطه بین اینچ و کیلومتر، کدام گزینه درست نیست؟
با توجه به اینکه ، جای خالی برابر است با:
آیا نیم اینچ از نیمسانت بیشتر است؟
بله
خیر
نمیتوان گفت.
در شرایط خاصی بله.
سانتیمتر برابر است با:
۱۰ اینچ
۱۰۰ اینچ
۰٫۱ اینچ
۰٫۰۱ اینچ
مساحت تلویزیونی با ابعاد ۱۲ در ۲ اینچ، با کدام گزینه برابر است؟
۲۴ اینچ مربع
۲۴ اینچ
۱۵۷ سانتیمتر مربع
گزینه اول و سوم درست است.