الگوی هیکاکی چیست؟ – کاربرد و نحوه استفاده به زبان ساده
الگوی هیکاکی یکی از الگوهای شمعی در تحلیل تکنیکال است که احتمال برگشت روند در بازار مربوطه را نشان میدهد. از الگوی هیکاکی برای شناسایی روندهای کوتاهمدت در بازار استفاده میشود. الگوی هیکاکی دارای انواع صعودی و نزولی در نمودار قیمت است. تریدرها با استفاده از این الگوی شمعی میتوانند سیگنالهای مناسبی را برای ورود به معامله دریافت کنند. لازم به ذکر است برای انجام معاملات موفق لازم است تا به موقعیت تشکیل این الگو در نمودار نیز توجه شود و برای تایید سیگنالهای دریافتی نیز از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال استفاده کرد. در این مطلب از مجله فرادرس انواع الگوهای صعودی و نزولی هیکاکی در تحلیل تکنیکال را شرح میدهیم و نحوه شناسایی و کاربرد آنها را در ترید بیان میکنیم.
الگوی هیکاکی چیست؟
«الگوی هیکاکی» (Hikkake Candlestick Pattern) یکی از الگوهای شمعی در تحلیل تکنیکال است که تریدرها با توجه به آن میتوانند نمودار قیمت را تحلیل کنند. این الگو یکی از انواع الگوهای شمعی ژاپنی و به معنی تله است. این نامگذاری به آن جهت است که با توجه به مدل فریبندهای که چیدمان کندلها در این الگو دارند، احتمال باز کردن پوزیشن معاملاتی اشتباه با استفاده از این الگو افزایش پیدا میکند.
الگوی هیکاکی در انواع صعودی و نزولی در نمودار قیمت قابل شناسایی هستند که در ادامه هر کدام از آنها را بهطور جداگانه شرح میدهیم. در تصویر زیر نمونهای از الگوی هیکاکی نزولی را مشاهده میکنید.
یادگیری ترید با فرادرس
برای اینکه افراد بتوانند در بازارهای مالی ترید کنند نیاز دارند تا بتوانند موقعیتهای مناسب معاملاتی را در نمودار موردنظر تشخص دهند. شناسایی موقعیت مناسب معاملاتی به این معنی است که تریدرها بتوانند سطوح مناسبی برای ورود به معامله، هدف معاملاتی و حد ضرر پیدا کنند.
برای این منظور تریدرها میتوانند از انواع ابزارهای موجود در تحلیل تکنیکال در کنار انواع الگوهای شمعی همانند الگوی هیکاکی در نمودار قیمت استفاده کنند. بنابراین لازم است تا در ابتدا با برخی ابزارهای پایهای در تحلیل تکنیکال همانند انواع نمودار قیمت و برخی مفاهیم اصلی همانند نواحی حمایت و مقاومت آشنا شوند. سپس میتوانند نحوه کاربرد ابزارهای تحلیلی همانند انواع اندیکاتورها و اسیلاتورها را برای تحلیل بازار یاد بگیرند.
با توجه به اهمیت این موضوع فیلمهای آموزشی متنوعی در فرادرس تهیه شده است که لینک برخی از آنها را در فهرست زیر مشاهده میکنید.
- فیلم آموزش الگوهای شمعی یا کندل استیک در بورس و بازارهای مالی فرادرس
- فیلم آموزش تحلیل تکنیکال ارزهای دیجیتال و رمزارزها فرادرس
- فیلم آموزش مقدماتی روانشناسی کندل ها و پرایس اکشن در بازار مالی فرادرس
- فیلم آموزش پرایس اکشن آر تی ام در بازارهای مالی فرادرس
- فیلم آموزش مقدماتی پرایس اکشن در بورس و بازارهای مالی فرادرس
- فیلم آموزش پرایس اکشن باب ولمن در بازارهای مالی فرادرس
برای مشاهده آموزشهای بیشتر در این حوزه میتوانید از لینک زیر استفاده کنید.
الگوی هیکاکی صعودی چیست؟
الگوی هیکاکی صعودی یکی از انواع الگوهای شمعی در تحلیل تکنیکال است که نشان دهنده روند کوتاهمدت صعودی در بازار مربوطه است. بنابراین در صورتی که از این الگو در بازار سهام استفاده شود، پس از مشاهده این الگو تریدرها انتظار روندی صعودی در بازار مربوطه را دارند.
این الگو شامل پنج کندل مختلف است. در این الگو دو روند در کنار هم قرار دارند که اولی بیانگر حرکت نزولی موقتی است که باعث فریب تریدرها شده و باعث میشود که آنها وارد پوزیشنهای معاملاتی شورت شوند. ولی در ادامه کندل پرقدرت صعودی در این الگو مشاهده میشود که بیانگر روند صعودی در بازار مربوطه است.
برای آشنایی با نحوه استفاده از پرایس اکشن در بازارهای مالی میتوانید فیلم آموزش مقدماتی پرایس اکشن در بورس و بازارهای مالی فرادرس را مشاهده کنید.
نحوه تشکیل Bullish Hikkake
با توجه به اینکه شناسایی الگوی هیکاکی صعودی در نمودار قیمت دشوار است، بنابراین در ادامه نکات مهمی برای شناسایی این الگو در نمودار قیمت بیان میکنیم.
- دو کندل ابتدایی الگویی اینساید بار یا هارامی را در نمودار تشکیل میدهند. بنابراین کندل اولی بهطور کامل بدنه کندل دوم را میپوشاند.
- کندل سومی در مقایسه با کندل دومی بیشینه و کمینه کمتری دارد.
- کندل چهارم نیز در زیر کندل سوم بسته میشود.
- کندل آخری کندلی صعودی است که بالاتر از بیشینه کندل دومی بسته میشود.
روانشناسی کندل صعودی هیکاکی
تشکیل این الگو در نمودار قیمت بیانگر تغییر در احساسات بازار مربوطه است. با توجه به اینکه الگوی هیکاکی صعودی معمولا بعد از روندهای نزولی در نمودار قیمت مشاهده میشود، ایجاد این الگو در این موقعیت نشاندهنده افزایش انتظارات مثبت از حرکت قیمت به سمت نواحی بالاتر است.
دو کندل ابتدایی الگویی هارامی است که نشان دهنده ریزش قیمت موقت در ابتدای تشکیل الگوی هیکاکی صعودی است. کندل نزولی بعد از الگوی هارامی بیانگر ادامه فشار فروش است که در آن تریدرها با توجه به تشکیل الگوی هارامی تمایل دارند تا وارد پوزیشنهای معاملاتی شورت شوند.
اما آخرین کندل در این الگو کندلی صعودی و قوی است که بالاتر از الگوی هارامی در نمودار مربوطه بسته میشود و باعث میشود تا تمامی حد ضررهای تریدرهای با پوزیشن معاملاتی شورت فعال شود. فعال شدن حد ضررهای فروشندگان باعث بسته شدن پوزشنهای معاملاتی شورت میشود که این موضوع به افزایش بیشتر قیمت در بازار مربوطه کمک میکند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره کندلهای موجود در تحلیل تکنیکال میتوانید مطلب کندل چیست و انواع کندلها بیانگر چه هستند را از مجله فرادرس مطالعه کنید.
کاربرد الگوی هیکاکی صعودی در ترید
بعد از این که Bullish Hikkake پس از روند نزولی تشکیل شد، مراحل زیر را میتوان برای انجام ترید با استفاده از این الگو در نظر گرفت.
- ورود به معامله: زمانی که آخرین کندل از بیشینه کندل دوم بالاتر رفت و در بالای آن بسته شد، تریدرها میتوانند وارد پوزیشن معاملاتی لانگ شوند.
- هدف معاملاتی: با توجه به اینکه این الگو بیانگر احتمال برگشت روند کوتاهمدت در نمودار مربوطه است بنابراین پس از اینکه تریدرها با استفاده از این الگو وارد پوزیشن معاملاتی لانگ شدند میتوانند با توجه به استراتژی مدیریت ریسک انتخابی و نسبت ریسک به ریوارد مربوطه تارگت مناسبی را برای خود انتخاب کنند.
- حد ضرر: تریدرها میتوانند حد ضرر خود را کمی پایینتر از کمینه قیمتی مربوط به این الگو در نمودار قیمت قرار دهند.
در نمودار تصویر بالا میتوانیم تشکیل الگوی هیکاکی صعودی را مشاهده کنیم. در این مثال پس از تشکیل این الگو شاهده شروع روند صعودی قیمت در نمودار هستیم. در این تصویر قیمت مربوط به ورود به معامله با خطچین سبز و حد ضرر با خطچین قرمز مشخص شده است.
مثال الگوی هیکاکی صعودی
در تصویر زیر نمونهای از تشکیل الگوی هیکاکی صعودی را در نمودار مربوط به یک سهام شرکتی مشاهده میکنید. در این مثال بعد از شکلگیری الگوی هیکاکی صعودی در نمودار مربوطه، روند صعودی قیمت شروع شده است. با توجه به شروع روند صعودی در نمودار مربوط به این سهام معاملهگران میتوانند در قیمت ۲۹۱۸/۲۵ به معامله ورود کنند و حد ضرر را نیز در قیمت ۲۹۱۵/۱۵ قرار دهند.
محدودیتهای الگوی هیکاکی صعودی
تشکیل این الگو در نمودار قیمت بیانگر فرصت معاملاتی است که برای باز کردن پوزیشنهای معاملاتی لانگ در اختیار تریدرها قرار میدهد. اما در عین حال لازم است در زمان استفاده از این الگو برای ترید به محدودیتهای این الگو برای رعایت مدیریت ریسک بهینه توجه کنیم.
- میزان اعتبار الگوی هیکاکی در نمودار قیمت وابستگی زیادی به شرایط بازار دارد. این الگو در بازارهای رونددار نسبت به بازارهای بدون روند اعتبار بیشتری دارد.
- با توجه به اینکه این الگو از پنج کندل شمعی تشکیل شده است بنابراین تعداد زیادی از کندلها در شکلگیری پرایس اکشن این الگو دخالت دارند.
- استفاده از این الگو بهتنهایی برای باز کردن پوزیشنهای معاملاتی توصیه نمیشود. بنابراین برای تصمیمگیری بهتر برای انجام معاملات همواره از ابزارهای دیگر معاملاتی مانند اندیکاتورهای حجم و میانگین متحرک برای تایید سیگنالهای دریافتی استفاده کنید.
الگوی هیکاکی نزولی چیست؟
الگوی هیکاکی نزولی یک الگوی چند کندلی در تحلیل تکنیکال است که معمولا بیانگر احتمال روند نزولی کوتاهمدت در نمودار قیمت است. به عبارت دیگر بعد از تشکیل این الگو در نمودار قیمت احتمال روند نزولی قیمت در نمودار افزایش پیدا میکند.
این الگو از پنج کندل مختلف تشکیل شده است که آنها را نیز میتوان در دو موقعیت معاملاتی بررسی کرد. موقعیت معاملاتی اولی بیانگر روندی صعودی و کوتاهمدت و موقعیت دوم بیانگر روندی نزولی است که در آن میتوان فرصت ورود به معامله شورت را در نمودار قیمت شناسایی کرد.
برای آشنایی بیشتر با انواع الگوهای شمعی در تحلیل تکنیکال میتوانید فیلم آموزش الگوهای شمعی یا کندل استیک در بورس و بازارهای مالی فرادرس را مشاهده کنید.
نحوه تشخیص Bearish Hikkake
تشخیص الگوی هیکاکی نزولی در نمودار قیمت همانند تشخیص الگوی صعودی آن دشوار است. بنابراین برای شناسایی این الگو در نمودار قیمت لازم است تا به نکات زیر توجه کنید.
- دو کندل ابتدایی موجود در هیکاکی نزولی الگوی اینساید بار یا هارامی هستند که در آن کندل اولی بهطور کامل بدنه کندل دوم را میپوشاند.
- کندل سوم نسبت به کندل دوم بیشینه و کمینه بالاتری دارد.
- کندل چهارم در این الگو بالاتر از کندل سوم بسته میشود.
- کندل نهایی کندلی نزولی است که پایینتر از کندل قبلی بسته میشود.
روانشناسی الگوی هیکاکی نزولی
تشکیل Bearish Hikkake در نمودار قیمت بیانگر تغییر در احساسات بازار مربوطه است. الگوی هیکاکی نزولی معمولا بعد از روندهای صعودی در بازار تشکیل میشود و این موضوع را نشان میدهد که تمایلات تریدرها در بازار مربوطه نسبت به روند جاری در حال ضعیف شدن است.
در این الگو دو کندل ابتدایی تشکیل مدل هارامی صعودی را میدهند که بیانگر روند کوتاهمدت صعودی در بازار مربوطه است. کندل سبز صعودی که بعد از الگوی هارامی صعودی در نمودار قیمت ظاهر میشود نیز بیانگر ادامهدار بودن فشار خرید تریدرها است و این موضوع را نشان میدهد که تریدرها با توجه به تشکیل الگوی هارامی وارد پوزیشنهای معاملاتی لانگ شدهاند.
تریدرهایی که با توجه به الگوی هارامی تشکیل شده در ابتدای الگوی هیکاکی نزولی وارد پوزیشن معاملاتی لانگ شدهاند، حد ضررهای خود را در پایین الگوی هارامی قرار دادهاند.
اما با توجه به اینکه آخرین کندل در الگوی هیکاکی نزولی پایینتر از کمینه مربوط به الگوی هارامی بسته میشود، بنابراین تمامی حد ضررهای مربوط به پوزیشنهای معاملاتی لانگ را فعال میکند. بنابراین فعال شدن حد ضررهای خریداران سطح فروش جدیدی را در نمودار تشکیل میدهد که باعث افزایش فشار فروش و در نتیجه تقویت روند نزولی در بازار مربوطه میشود.
نحوه استفاده از الگوی هیکاکی نزولی در ترید
تریدرها برای اینکه با استفاده از الگوی هیکاکی بتوانند معاملات موفقی را در بازار موردنظر انجام دهند، لازم است تا در ابتدا این الگو را بهطور مناسبی در نمودار قیمت شناسایی کنند. علاوه بر این تریدرها زمانی میتوانند با توجه به این الگو ترید کنند که نسبت ریسک به ریوارد در ترید موردنظر مطابق با استراتژی معاملاتی مدیریت ریسک مربوطه باشد. بنابراین پس از شناسایی این الگو در نمودار قیمت تریدرها میتوانند مراحل زیر را برای انجام معامله با استفاده از این الگو انجام دهند.
- ورود به معامله: زمانی که آخرین کندل در الگوی هیکاکی نزولی پایینتر از کمینه اولین کندل در این الگو بسته شود، تریدرها میتوانند پایینتر از قیمت بسته شدن آخرین کندل در این الگو وارد پوزیشن معاملاتی شورت شوند.
- هدف قیمتی: تریدرها میتوانند اولین ناحیه حمایتی را برای قرار دادن هدف معاملاتی انتخاب کنند. علاوه بر این تریدرها برای انجام مدیریت بهینه ترید میتوانند بهطور پلهای از پوزیشن معاملاتی خارج شوند. برای این منظور میتوانند قسمت بعدی تیک پروفیت را در حمایتهای بعدی انجام دهند.
- حد ضرر: تریدرها میتوانند بیشینه قیمتی مربوط به الگوی هیکاکی نزولی را برای قرار دادن حد ضرر در معامله مربوطه در نظر بگیرند.
در تصویر زیر الگوی هیکاکی نزولی را مشاهده میکنیم که در نمودار قیمت تشکیل شده است. در این مثال قیمت سهام مربوطه پس از تشکیل الگوی هیکاکی نزولی وارد روندی نزولی شده است.
محدودیتهای الگوی هیکاکی نزولی
شناسایی الگوی هیکاکی نزولی در نمودار قیمت به تریدرها کمک میکند تا بتوانند از آن برای انجام ترید استفاده کنند. ولی این الگو دارای محدودیتهایی نیز هست که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
- میزان اعتبار الگوی هیکاکی نزولی با توجه به شرایط نمودار مربوطه متفاوت است. برای مثال این الگو در بازارهای رونددار نسبت به بازارهای بدون روند از اعتبار بیشتری برخوردار است.
- با توجه به اینکه الگوی هیکاکی نزولی یکی از الگوهای شمعی پنج کندلی در نمودار قیمت است، بنابراین این الگو قسمت قابلتوجهی از پرایس اکشن نمودار را نسبت به الگوهای دیگر به خود اختصاص داده است.
- استفاده از الگوی هیکاکی نزولی بهتنهایی برای ترید ریسک بالایی دارد. بنابراین تریدرها میتوانند در کنار استفاده از این الگو، از سایر ابزارهای موجود در تحلیل تکنیکال همانند اندیکاتورهای حجم و میانگین متحرک برای دریافت تایید سیگنالهای ارائه شده توسط الگوی هیکاکی نزولی در بازار مربوطه استفاده کنند.
تحلیل ارزهای دیجیتال با الگوی هیکاکی
تریدرها برای تحلیل بازار ارزهای دیجیتال همانند سایر بازارهای مالی میتوانند از الگوی هیکاکی استفاده کنند. انواع الگوهای موجود در نمودار شمعی همانند الگوی هیکاکی به تریدرها در پیدا کردن موقعیتهای معاملاتی مناسب در بازار موردنظر کمک میکند.
بنابراین با استفاده از الگوی هیکاکی تریدرها میتوانند احتمال برگشت روند را در ادامه روندهای صعودی و نزولی در نمودار مربوطه پیشبینی کنند. علاوه بر این الگوی هیکاکی به تریدرها کمک میکند تا بتوانند در موقعیتهای مناسبی نسبت به ورود به معامله اقدام کنند و سطوح مناسبی را با توجه به این الگو برای قرار دادن حد ضرر و تارگت معامله پیدا کنند.
علاوه بر این برای ترید در بازار ارزهای دیجیتال لازم است تا علاوه بر تحلیل نمودار به عوامل تاثیرگذار بر روی نوسانات رمزارزها نیز توجه شود. عواملی نظیر نحوه توزیع توکنها و رویدادهای مهم پروژههای رمزارزی میتوانند تاثیر زیادی در نوسانات قیمت در ارز دیجیتال موردنظر داشته باشد.
با توجه به اهمیت این موضوع فیلمهای آموزشی متنوعی در فرادرس تهیه شده است که لینک برخی از آنها را در فهرست زیر مشاهده میکنید.
- فیلم آموزش شناسایی توکن های ارز دیجیتال با رشد بالا در سرمایه گذاری فرادرس
- فیلم آموزش ارزهای دیجیتال و رمزارزها و اصول سرمایه گذاری در این بازار فرادرس
- فیلم آموزش استفاده از کیف پول ارز دیجیتال فرادرس
- فیلم آموزش تحلیل تکنیکال ارزهای دیجیتال و رمزارزها فرادرس
- فیلم آموزش تحلیل تکنیکال در سرمایه گذاری بازارهای مالی فرادرس
- فیلم آموزش سایت TradingView برای تحلیل تکنیکال در سرمایه گذاری بازار مالی فرادرس
- فیلم آموزش تحلیل تکنیکال بازارهای مالی به روش وایکوف فرادرس
برای مشاهده فیلمهای آموزشی بیشتر در این حوزه میتوانید از لینک زیر استفاده کنید.
جمعبندی
در این مطلب از مجله فرادرس الگوی هیکاکی را شرح دادیم. سپس انواع صعودی و نزولی این الگو را بهطور جداگانه توضیح دادیم. برای این منظور در ابتدا الگوی هیکاکی صعودی را معرفی کردیم و نحوه شناسایی و کاربرد این الگو را در ترید شرح دادیم.
سپس برخی محدودیتهای الگوی هیکاکی صعودی را بیان کردیم. در ادامه الگوی هیکاکی نزولی را توضیح دادیم. برای این منظور نحوه تشکیل این الگو را بیان کردیم و توضیحاتی درباره روانشناسی این الگو ارائه کردیم. کاربرد الگوی هیکاکی در تریدر را بیان کردیم و محدودیتهای الگوی هیکاکی نزولی را شرح دادیم. در پایان نیز توضیحاتی درباره الگوی هیکاکی در بازار کریپتو ارائه کردیم.