شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.
در آموزشهای قبلی مجله فرادرس، با روش سیمپلکس و همچنین، سیمپلکس دوگان آشنا شدیم. در این آموزش، «روش سیمپلکس تجدید نظر شده» (Revised Simplex Method) را معرفی خواهیم کرد.
حل مسئله برنامهریزی خطی با یک کامپیوتر دیجیتال و به روش سیمپلکس معمولی، نیازمند ذخیره کل جدول سیمپلکس در حافظه کامپیوتر است که ممکن است برای مسائل بسیار بزرگ امکانپذیر نباشد. اما از طرفی لازم است که در هر تکرار جدول محاسبه شود.
روش سیمپلکس تجدید نظر شده یک اصلاح از روش اصلی است که برای اجرا در کامپیوتر اقتصادیتر است، زیرا فقط اطلاعات مورد نیاز فعلی را برای آزمایش و یا بهبود جواب فعلی محاسبه و ذخیره میکند. یعنی فقط به موارد زیر نیاز دارد:
سطر ارزیابی خالص Δj برای تعیین متغیر غیرپایه که وارد پایه میشود.
ستون لولا
متغیرهای پایه فعلی و مقادیر آنها (ستون XB) برای تعیین حداقل مقدار نسبت مثبت و سپس مشخص کردن متغیر پایه برای خروج از پایه.
اطلاعات بالا مستقیماً از معادلات اصلی با استفاده از وارون ماتریس پایه فعلی در هر تکرار به دست میآید.
دو فرم استاندارد برای روش سیمپلکس تجدید نظر شده وجود دارد:
فرم استاندارد اول: در این فرم، فرض میشود که یک ماتریس یکه پس از تعیینِ فقط متغییرهای کمکی به دست میآید.
فرم استاندارد دوم: اگر متغیرهای مصنوعی یا ساختگی برای یک ماتریس یکه لازم باشند، آنگاه از روش دو فازی سیمپلکس معمولی استفاده میشود، به گونهای که با متغیرهای ساختگی کمی متفاوتتر برخورد کند.
مراحل روش سیمپلکس تجدید نظر شده به فرم استاندارد
برای مثال، میخواهیم مسئله زیر را با استفاده از روش سیمپلکس تجدید نظر شده حل کنیم:
گام ۲: جدول اولیه به فرم سیمپلکس تجدید نظر شده را به شکل ماتریسی مینویسیم:
100−236−141010001zx1x2s1s2=063
بردار ستونی متناظر با Z معمولاً با e1 مشخص میشود. ماتریس B1 نیز به شکل B1=[β0(1),β1(1),β2(1)…βn(1)] است. بنابراین، ستونهای β0(1)، β1(1) و β2(1) پایههای ماتریس B1 هستند.
گام ۳:Δj برای a1(1) و a2(1) را محاسبه میکنیم.
Δ1: اولین سطر B1−1×a1(1)=1×−2+0×3+0×6=−2
Δ2: اولین سطر B1−1×a2(1)=1×−1+0×4+0×1=−1
گام ۴: آزمون بهینه بودن را اعمال میکنیم.
هر دو Δ1 و Δ2 منفی هستند. بنابراین، منفیترین مقدار را پیدا میکنیم و و بردار وارد شونده را تعیین میکنیم. منفیترین مقدار Δ1=−2 است. این مشخص میکند که a1(1)(x1) بردار وارد شونده است.
برای آشنایی بیشتر با روش سیمپلکس، «فرادرس» اقدام به انتشار فیلم آموزش الگوریتم سیمپلکس (Simplex) در قالب یک آموزش ۱/۵ ساعته کرده که در ادامه متن به آن اشاره شده است.
جدول سیمپلکس تجدید نظر شده نیز به شکل زیر خواهد بود.
محاسبه Δj برای a1(1) و a2(1) به صورت زیر است:
Δ1: اولین سطر B1−1×a1(1)=1×−1+0×1+0×1+0×3=−1.
Δ2: اولین سطر B1−1×a2(1)=1×−2+0×1+0×2+0×1=−2
میبینیم که Δ2=−2 منفیتر است. بنابراین، a2(1)(x2) بردار وارد شونده است.
بردار ستونی Xk را محاسبه میکنیم:
Xk=B1−1×a2(1)
1000010000100001×−2121=−2121
اکنون جواب بهبودیافته را مشخص میکنیم.
جدول سیمپلکس تجدید نظر شده برای تکرار دوم به صورت زیر است:
مقادیر Δ1 و Δ4 به صورت زیر محاسبه میشوند:
Δ1=1×−1+0×1+1×1+0×3=0Δ4=1×0+0×0+1×1+0×0=1
میبینیم که Δ1 و Δ4 مثبت هستند. بنابراین، جواب بهینه MaxZ=5، x1=0 و x2=5/2 خواهد بود.
فیلم آموزش الگوریتم سیمپلکس (Simplex)
برای آشنایی بهتر با روش سیمپلکس، پیشنهاد میکنیم دوره ویدیویی «آموزش الگوریتم سیمپلکس (Simplex)» را مشاهده کنید. در این آموزش که مدت زمان آن ۱ ساعت و ۲۸ دقیقه است، ابتدا مقدمهای درباره روش سیمپلکس ارائه شده و پس از آن درباره شرایط حل مسئله سیمپلکس بحث شده است. سایر سرفصلهای این دوره ویدیویی عبارتند از: گامهای الگوریتم سیمپلکس، استانداردسازی مسئله، تشکیل جدول اولیه، انتخاب متغیر وارد شونده و بررسی شرایط ورود، انتخاب متغیر خارج شونده و بررسی تست مینیمم، انجام عملیات لولایی و رفتن به نقطه جدید، برسی شرایط توقف، بررسی حالات خاص، جواب بهینه نامتناهی، تباهیدگی، جواب بهینه چندگانه، جواب بهینه منحصر به فرد و بررسی روابط جدول سیمپلکس. همچنین، در پایان این آموزش، مثال جامعی حل شده است.
سید سراج حمیدی دانشآموخته مهندسی برق است و به ریاضیات و زبان و ادبیات فارسی علاقه دارد. او آموزشهای مهندسی برق، ریاضیات و ادبیات مجله فرادرس را مینویسد.
شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.