معرفی بهترین زبان های برنامه نویسی طراحی سایت در سال ۱۴۰۳
فرایند طراحی و توسعه وبسایت از زمان پیدایش خود، یعنی در اوایل دهه ۹۰ میلادی، پیشرفتهای چشمگیری را تجربه کرده است. امروزه نیز این حرفه، جزو مشاغل پردرآمد و پرتقاضای بازار کار محسوب میشود. اما آنچه که در این حوزه اهمیت بسیاری بالایی دارد حفظ جایگاه خود به عنوان برنامهنویس و طراح سایت است. در طول زمان، زبانهای برنامهنویسی متعددی به وجود آمدهاند و پس از مدتی محبوبیت خود را از دست دادهاند. به بیان دیگر، زبانی که روزی در صدر زبانهای مورد استفاده در این حوزه قرار داشت، شاید اکنون دیگر دارای چنین موقعیتی نباشد و زبانها یا تکنولوژیهای جدیدتر و بهینهتری جایگزین آن شده باشد. بهطور مثال در سالهای گذشته، زبان جاوا اسکریپت، محبوبترین زبان طراحی سایت محسوب میشد اما در حال حاضر و به لطف رشد سریع هوش مصنوعی، دور از انتظار نیست که پایتون یا زبانی دیگر جای آن را بگیرد. در این مطلب از مجله فرادرس، بهترین زبان های برنامه نویسی طراحی سایت را به همراه منابع یادگیری مناسب برای هر یک، به شما معرفی میکنیم.
البته هوش مصنوعی تنها عامل تعیین کننده در این مورد نیست و مؤلفههای دیگری نیز در ترند شدن زبانها و تکنولوژیهای این حوزه نقش دارند. هر یک از زبانهای برنامهنویسی با هدفی معین و برای انجام وظایف مشخصی طراحی شدهاند. بنابراین نمیتوان گفت که یک زبان برای کار در تمامی حوزهها بهترین است. با وجود زبانها و فریمورکهای متعددی که در زمینه طراحی سایت وجود دارد، فهمیدن این مورد که کدامیک از این زبانها مناسب شما هستند شاید کمی گیجکننده بهنظر برسد. بههمین دلیل، برخی از بهترین زبان های برنامه نویسی طراحی سایت را در این نوشتار معرفی کردهایم.
بهترین زبان های برنامه نویسی طراحی سایت چیست؟
برای طراحی و توسعه وبسایتها و بهطور کلی برنامههای وبمحور از زبانهای برنامهنویسی مختلفی استفاده میشود. هر کدام از این زبانها برای کاربرد خاصی طراحی شدهاند. برای انتخاب بهترین زبان با توجه به اهداف خود، نیاز است تا با خصوصیات آنها آشنا شویم. در ادامه، برخی از بهترین زبان های برنامه نویسی طراحی سایت را فهرست کردهایم.
- زبان های HTML و CSS
- جاوا اسکریپت
- زبان طراحی سایت PHP
- پایتون
- جاوا
- روبی
- تایپ اسکریپت
- سیشارپ
پیش از اینکه توضیح بیشتری در مورد هر کدام از این زبانها ارائه دهیم، اجازه دهید تا مرور مختصری روی برخی مفاهیم نظیر انواع زبانهای برنامهنویسی، فریمورکهای وب و غیره داشته باشیم.
فریمورک های وب
فریمورکهای وب در واقع چارچوبهای نرمافزاری هستند که با هدف تسهیل و کمک به فرایند توسعه وباپلیکیشنها طراحی شدهاند و شامل وبسرویسها، منابع وب و API-های وب هستند. بهطور کلی، فریمورکهای وب راه استانداردی را برای ایجاد و راهاندازی برنامههای وبمحور روی اینترنت فراهم میکنند.
زبان های برنامه نویسی
برنامههای کامپیوتری بهوسیله زبانهای برنامهنویسی نوشته و ساخته میشوند. این زبانها، مجموعهای از قوانین و سینتکس از پیش تعیین شدهای دارند. زبانهای برنامهنویسی در واقع، راهی هستند که به کمک آن، برنامهنویس به کامپیوتر میگوید که چه کاری انجام دهد. مشخصهها و ساختارهایی که در ایجاد زبانهای برنامهنویسی مورد استفاده قرار گرفتهاند، این امکان را برای برنامهنویس فراهم میکنند تا الگوریتمها را تعریف کرده و رفتار سیستمهای کامپیوتری را تعیین کنند. زبانهای برنامهنویسی سی، جاوا، پایتون، جاوا اسکریپت و روبی نمونههایی از زبانهای برنامهنویسی معروف هستند. لازم به ذکر است که واژهها و دستور زبانی که برای کدنویسی بهکار میروند با زبانهای برنامهنویسی تعریف میشوند. از این طریق میتوانید مجموعهای از دستورات را به کامپیوترها داده تا آنها را درک و اجرا کنند. البته زبانهای برنامهنویسی بیشتر وقتها پیچیدهتر بوده و مجموعه گستردهتری از جزئیات و عملکردها را در بر میگیرند.
زبانهای کدنویسی
نوشتن یا تولید کدها با زبانهای برنامهنویسی را کدنویسی گویند و از این بابت، میتوان اصطلاحاتی نظیر زبانهای کدنویسی و زبانهای برنامهنویسی را بهجای هم بهکار برد. با این وجود، گاهی اوقات «زبانهای کدنویسی» را برای زبانهای «نشانهگذاری» (Markup) و زبانهای سبکتر یا سادهتر بهکار میبرند که برای کارهای مشخصی مانند فرمتدهی به متون یا ساخت صفحات وب استفاده میشوند. CSS ،HTML و Markdown نمونههایی از این زبانها هستند. این نوع زبانها در واقع، روی انجام وظیفه مشخصی تمرکز دارند بهجای اینکه مجموعه کاملی از امکانات برنامهنویسی را فراهم کنند.
انواع زبان های برنامه نویسی
بهطور خلاصه میتوان زبانهای برنامهنویسی را به ۸ دسته تقسیم کرد که در ادامه، آنها را آوردهایم.
- زبانهای برنامهنویسی رویهای: این دسته از زبانها روی توالی دستوراتی متمرکز هستند که با ترتیب خاصی اجرا میشوند. تأکید این زبانها روی رویهها، تابعها و زیربرنامهها است. زبانهای C و پاسکال از این دسته زبانها هستند.
- زبانهای برنامهنویسی شیگرا: کدهای برنامه در این نوع زبانها بهصورت کلاسها و اشیایی نوشته میشوند که «متدها» و «ویژگیها» را در بر میگیرند و بهطور کلی، از مفاهیمی نظیر وراثت، چندریختی و سایر اصول برنامه نویسی شی گرا پشتیبانی میکنند. زبانهایی مانند جاوا، C++ و پایتون از این دسته هستند.
- زبانهای برنامهنویسی تابعی: این دسته از زبانها روی «ارزیابی توابع ریاضی» و «دادههای غیر قابل تغییر» متمرکز هستند و مفاهیمی نظیر توابع Pure، توابعی با مرتبه بالاتر و بازگشتی را بیان میکنند. Haskell، لیسپ و اسکالا از این دسته زبانها هستند.
- زبانهای اسکریپتی: زبانهای اسکریپتی مانند جاوا اسکریپت، پِرل و روبی برای اسکپریتنویسی یا اتوماسیون کارها طراحی شدهاند و بهطور معمول، قابلیتهای توسعه سریع، سینتکس ساده و «نوعدهی پویا» را فراهم میکنند.
- زبانهای نشانهگذاری: این دسته از زبانها به منظور ساختاردهی و نمایش دادهها به مخاطب بهکار میروند و در واقع، ساختار و همچنین نحوه نمایش محتوا را تعریف میکنند. HTML ،Markdown و XML جزو این دسته زبانها محسوب میشوند.
- زبانهای متناسب با حوزه: زبانهایی مانند SQL، متلب و R، دارای امکاناتی مخصوص صنایع و حوزههای خاص هستند و قابلیتهای تخصصی برای تسکهای موجود در این حوزهها را فراهم میکنند.
- زبانهای کامپایلری: سی، C++ و Go، زبانهای کامپایلری محسوب میشوند زیرا کدهای برنامه، پیش از اجرا به کدهای ماشین کامپایل میشوند. با اینکه دارای مرحله اضافی کامپایل هستند اما بهطور کلی عملکرد خوبی دارند.
- زبانهای مفسری: کدهای نوشته شده به این نوع از زبانها بهطور مستقیم و بدون طی کردن مرحله کامپایل، اجرا میشوند و بهطور معمول، انعطاف بیشتری را فراهم میکنند و توسعه برنامه با آنها سادهتر است. پایتون، جاوا اسکریپت و روبی جزوی از این نوع زبانها محسوب میشوند.
یادگیری بهترین زبان های برنامه نویسی طراحی سایت با فرادرس چگونه است؟
همانطور که گفته شد در حوزه برنامهنویسی و طراحی سایت، با زبانها، فریمورکها و ابزارهای متعددی رو به رو هستیم. با توجه به اینکه آموزشهای ویدیویی یکی از بهترین روشهای یادگیری این مؤلفهها محسوب میشوند، برای یادگیری آنها میتوانید از فیلمهای آموزشی فرادرس استفاده کنید. بهکمک مجموعه فیلمهای آموزشی طراحی و برنامه نویسی سایت از فرادرس میتوانید طراحی سایت را با انواع گوناگونی از زبانهای برنامهنویسی و تکنولوژیهای جدید این حوزه بیاموزید. خوب است بدانید که برخی از این فیلمهای آموزشی ارزشمند، بهصورت رایگان قابل دسترسی هستند.
انواع زبان های برنامه نویسی طراحی سایت
با توجه به موضوع مورد بحث در این نوشتار یعنی بهترین زبان های برنامه نویسی طراحی سایت، ابتدا با جنبههای مختلف برنامهنویسی در این حوزه یعنی برنامهنویسی فرانتاند، برنامهنویسی بکاند و برنامهنویسی فولاستک سایت آشنا میشویم.
زبان های برنامه نویسی فرانت اند
منظور از فرانتاند، قسمتی از سایت است که کاربر آن را میبیند و با آن تعامل دارد. با زبانهای برنامهنویسی فرانتاند سایت در واقع، ظاهر و نمای وبسایت را ایجاد میکنیم. تکنولوژیها یا همان زبانهای اصلی مورد استفاده در طراحی فرانت اند سایت، زبان نشانهگذاری HTML، زبان استایلدهی CSS و زبان برنامهنویسی جاوا اسکریپت هستند. HTML، ساختار و اسکلت صفحه وب و وبسایت شما را ایجاد کرده و CSS استایلهایی را به ساختار ایجاد شده توسط HTML اِعمال میکند. به بیان دیگر، در این حوزه به طراحی ظاهر کلی وبسایت و مؤلفههای دیداری آن نظیر فونتها، رنگبندیها، حاشیهها و غیره میپردازند.
جاوا اسکریپت نیز یک زبان برنامهنویسی سطح بالا است که قابلیتهای بیشتری را به وبسایت شما اضافه میکند. به بیان دیگر، شما میتوانید با تگ HTML یک دکمه ایجاد کنید. این دکمه در حالت عادی دارای ظاهری معمولی است و با CSS میتوانید مقادیری نظیر طول، عرض، رنگ، خطوط حاشیه، فونت متن درون آن و بسیاری موارد دیگر را تنظیم کنید. سپس با جاوا اسکریپت میتوانید این قابلیت را برای دکمه ایجاد کنید که با کلیک روی آن، عمل خاصی صورت گیرد.
زبان های برنامه نویسی بک اند
برنامهنویسی بکاند وبسایت بهطور کلی، با مواردی سر و کار دارد که در پشت صحنه آن اتفاق میافتد. برای درک بهتر یک مثال میزنیم. اگر شما قرار است رستورانی را راهاندازی کنید، آشپزخانه رستوران، نقش بکاند آن را دارد و جایی که غذا سرو شده و در اختیار مشتریان قرار میگیرد به عنوان فرانت اند رستوران محسوب میشود. طبیعی است که اتفاقات درون آشپزخانه نباید برای هر کسی قابل رویت باشد. در برنامهنویسی بکاند نیز با کدنویسی قابلیتهای وبسایت، پایگاه دادهها و غیره سر و کار داریم.
PHP، پایتون، C# و باز هم جاوا اسکریپت، جزو زبانهای اصلی برای برنامهنویسی بکاند سایت محسوب میشوند.
برنامه نویسی فول استک
برنامهنویسان فولاستک در واقع، هر ۲ بخش فرانتاند و بکاند وبسایت را طراحی و برنامهنویسی میکنند و به کارهایی مانند مدیریت پایگاهداده، نوشتن API-ها و همچنین امنیت وبسایتها نیز مسلط هستند.
فرق بهترین زبان های برنامه نویسی طراحی سایت چیست؟
احتمالاً میدانید که زبانهای برنامهنویسی ممکن است به یک شکل کار نکنند و عملکردهای متفاوتی داشته باشند. برخی از این زبانها سریعتر و برخی کندتر هستند. عوامل مؤثر در این زمینه را در ادامه بیان کردهایم.
- وجود قابلیت مدیریت خودکار حافظه در یک زبان ممکن است منجر به کند شدن آن شود.
- کارایی کامپایلر روی سرعت تأثیر دارد و میتواند آن را بهبود دهد.
- زبانهایی که از مفسر برای اجرای کدهای برنامه استفاده میکنند ممکن است برنامههایی با سرعت اجرای کندتری را تولید کنند. زیرا خطوط برنامه بهصورت خط به خط اجرا میشوند.
۱. زبان های HTML و CSS
زبان نشانهگذاری HTML و زبان استایلدهی CSS، بهطور کلی جزو زبانهای برنامهنویسی محسوب نمیشوند اما نقشی اساسی در طراحی سایت ایفا میکنند. بهطوریکه آشنایی با آنها و همچنین نحوه بهکارگیری آنها برای هر توسعهدهنده وب ضروری است.