شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.
قضیه دیورژانس (Divergence Theorem) — به زبان ساده (+ دانلود فیلم آموزش رایگان)
۸۲۵۶ بازدید
آخرین بهروزرسانی: ۱۰ خرداد ۱۴۰۲
زمان مطالعه: ۴۹ دقیقه
دانلود PDF مقاله
در این مطلب قصد داریم تا روشی را جهت محاسبه انتگرال میدانهای برداری روی سطح معرفی کنیم. از این روش معمولا در مسائل محاسباتی در مهندسی بسیار استفاده میشود. در حقیقت قضیه دیورژانس مفهومی است که حل معادلات پیچیده را با استفاده از روشهای عددی ممکن میکند.
همانطور که در مقدمه نیز مطرح شد، قضیه دیورژانس مفهومی است که با استفاده از آن انتگرالِ یک میدان برداری روی سطحی مشخص محاسبه میشود. در ابتدا تنها صورت این قضیه را بیان کرده، سپس به ارائه مثالهایی از آن خواهیم پرداخت.
قضیه دیورژانس: فرض کنید E ناحیهای بسته باشد، که سطح آن نیز با استفاده از S توصیف میشود. با فرض اینکه F تابعی برداری و پیوسته باشد، در این صورت انتگرال سطحی تابعِ برداری F را میتوان مطابق با رابطه زیر بدست آورد.
S∬F∙dS=E∭divFdV
توجه داشته باشید که رابطه فوق ورژن سهبعدی قضیه دیورژانس را نشان میدهد. دقیقا در حالت دوبعدی نیز همین قضیه برقرار است. اشکال زیر حالتهای دوبعدی و سهبعدی قضیه دیورژانس نشان داده شده است.
مثال ۱
با استفاده از قضیه دیورژانس حاصل انتگرالِ S∬F∙dS را روی سطح S بیابید. تابع F را برابر با F=xyi−21y2j+zk در نظر گرفته و سطح S را زیر صفحهی z=4−3x2−3y2 در فاصلهی 1≤z≤4 به همراه استوانه x2+y2=1 در فاصله 0≤z≤1 در نظر بگیرید. همچنین بخش انتهایی سطح S نیز توسط دیسک z=0 بسته شده است.
به منظور حل سوال فوق، در ابتدا بایستی شکلِ سطحِ بیان شده در صورت سوال را درک کرد. با توجه به مطلب بیان شده در توابع چند متغیره سطح S به صورت زیر است.
توجه داشته باشید که اگر سطح S را در مختصات استوانهای بنویسیم، حاصل انتگرال نیز راحتتر محاسبه خواهد شد. نهایتا بازههای انتگرالگیری در مختصات استوانهای به صورت زیر قابل بیان هستند.
معمولا در سئوالات مطرح شده در زمینه قضیه دیورژانس، استفاده از دیگر مختصاتها، بسیار کمک کننده است. جهت نحوه به کارگیری مختصات کروی، پیشنهاد میشود، مثال ۲ را مطالعه فرمایید.
مثال ۲
با استفاده از قضیه دیورژانس، حاصل انتگرال S∬F∙dS را روی سطح S بیابید. فرض کنید تابع F برابر با F=yx2i+(xy2−3z4)j+(x3+y2)k بوده و S برابر با ناحیهای از کرهای با شعاع ۴ است که در آن مقادیر y و z منفی هستند.
با توجه به توصیفات انجام شده، ناحیه انتگرالگیری به صورت زیر است.
از شکل نیز معلوم است که اگر مختصات را به شکل کروی بیان کنیم، فرآیند انتگرالگیری نیز راحتتر خواهد بود. فرض کنید فضای انتگرالگیری را با E نمایش دهیم. در این صورت به منظور بیان این فضا در مختصات کروی، میتوان از بازههای زیر استفاده کرد.
π≤θ≤2π2π≤φ≤π0≤ρ≤4
از طرفی دیورژانس تابع F نیز به صورت زیر بدست میآید.
divF=∂x∂(yx2)+∂y∂(xy2−3z4)+∂z∂(x3+y2)=4xy
در مرحله بعد بایستی بازههای انتگرال را در مختصات کروی بیان کرد. بنابراین میتوان گفت:
با استفاده از قضیه دیورژانس حاصل انتگرال S∬F∙dS را محاسبه کنید. تابع F را نیز به صورت زیر در نظر بگیرید.
F=2xzi+(1−4xy2)j+(2z−z2)k
همچنین فرض کنید سطح S زیر ناحیه z=6−2x2−2y2 و بالای z=0 قرار دارد. سطح انتگرالگیری در شکل زیر نشان داده شده است.
جهت استفاده از قضیه دیورژانس بایستی بازههای انتگرالگیری را در مختصات استوانهای بیان کرد. از این رو بیشترین شعاع انتگرالگیری به صورت زیر بدست میآید.
0=6−2x2−2y2⇒x2+y2=3
بنابراین شعاع از صفر تا 3 تغییر میکند. نهایتا بازههای انتگرالگیری در مختصات استوانهای را میتوان به صورت زیر در نظر گرفت.
0≤θ≤2π0≤r≤30≤z≤6−2x2−2y2=6−2r2
توجه داشته باشید که مطابق با عبارت فوق، نوشتن z در مختصات استوانهای بایستی به درستی انجام شود. در قدم بعدی دیورژانسِ تابع F به صورت زیر محاسبه میشود.
«مجید عوضزاده»، فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی مکانیک از دانشگاه تهران است. فیزیک، ریاضیات و مهندسی مکانیک از جمله مباحث مورد علاقه او هستند که در رابطه با آنها تولید محتوا میکند.
شما در حال مطالعه نسخه آفلاین یکی از مطالب «مجله فرادرس» هستید. لطفاً توجه داشته باشید، ممکن است برخی از قابلیتهای تعاملی مطالب، مانند امکان پاسخ به پرسشهای چهار گزینهای و مشاهده جواب صحیح آنها، نمایش نتیجه آزمونها، پاسخ تشریحی سوالات، پخش فایلهای صوتی و تصویری و غیره، در این نسخه در دسترس نباشند. برای دسترسی به نسخه آنلاین مطلب، استفاده از کلیه امکانات آن و داشتن تجربه کاربری بهتر اینجا کلیک کنید.
سلام
در متن مثال 2 به جای “y و z” به اشتباه نوشته شده “x و y”
سلام.
متن اصلاح شد.
سپاس از همراهی و بازخوردتان.